EGS gaat over de kling bij King in laatste zaterdagronde

Het kan verkeren. Twee rondes voor het eind had EGS 1 een (weliswaar heel klein) kansje op het kampioenschap. Twee nederlagen later staan er aan het eind van de rit maar twee teams onder ons. Een zevende plek in klasse 4G is het eindresultaat van seizoen 2023-2024 na een nederlaag (5-3) in de derby tegen King 2.

Omdat er weinig meer op het spel stond, waren beide teams niet op volle oorlogssterkte. Voor de gelegenheid had teamcaptain Alex van Lanen zichzelf aan bord 1 opgesteld. Dat werkte wonderwel: zijn tegenstander ging in de opening in de fout en na de elfde zet van Alex was het al afgelopen. En wat voor een elfde zet: in de diagramstelling speelde Alex met wit 11. bxa8P+. Hoe vaak maak je dat nou mee?

Aan de andere zeven borden duurde de strijd heel wat langer. Bart Plasmans vergaloppeerde zich in een stelling waarin hij al geen al te beste vooruitzichten meer had. Mat in 3 en dus 1-1. Erik Hamers verschalkte echter oud-EGS’er Bram van de Vrande. Hij won in het middenspel een pion en bouwde die voorsprong gestaag uit: eerst een loper, later een toren en dat betekende 1-2.

Invaller Maarten de Wit was de volgende die de strijd moest staken: een heel zwikkie pionnen kwam hij inmiddels tekort, te veel om nog verder te strijden. De 3-2 was ook voor King. Henk van Griethuijsen had de hele partij het betere van het spel gehad, maar overzag in de kritieke fase wat dreigingen richting zijn koning. Het kostte groot materiaal en dus de partij.

EGS kwam nog één maal langszij en wel dankzij Fedor Sazonov. Hij creërde een zwarte vrijpion, parkeerde die op c2 en ging vervolgens op zijn dooie gemak verder met het verbeteren van zijn andere stukken, terwijl zijn tegenstander geen vin kon verroeren. Een mooie partij en 3-3. Maar daarbij bleef het voor EGS.

Pascal Graafmans miste in het middenspel een venijnige tegenaanval van zijn tegenstander en kon nadien alleen maar proberen tegen te houden. Dat lukte een poosje, maar uiteindelijk ging hij onderuit. Bram van Huijgevoort bleef als laatste over en had waarschijnlijk niet hoeven te verliezen, maar winstkansen had hij, in ieder geval in het eindspel, ook niet meer. Uiteindelijk verrekende Bram zich en moest hij het punt aan zijn tegenstander laten. Geen enkele remise dus en een eindstand van 5-3.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012