De Eerste Goirlese Schaakclub

Meer dan 85 jaar geleden richtten enkele schaakfanaten in Goirle de Eerste Goirlese Schaakclub op. Een optimistische gedachte, want tot op de dag van vandaag is er nog geen tweede club in Goirle opgericht en is de EGS dus de Enige Goirlese Schaakclub gebleven.

Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum is er in september 2010 een speciale editie van de Schaakmeester uitgebracht

In het ARCHIEF zijn meer min of meer wetenswaardigheden over de EGS te vinden ..

Maar die enige schaakclub heeft zijn bestaansrecht bewezen en vierde in 2010 zijn 75-jarig en in 2015 zijn 80-jarig bestaan.

Even voorstellen

Aangezien onbekend toch maar onbemind maakt, willen wij EGS hier even aan u voorstellen.
De Eerste Goirlese Schaakclub resideerde sinds mensenheugenis in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg in Goirle, maar vanaf augustus 2019 zijn de leden elke dinsdagavond aanwezig in Wijkcentrum ‘De Wildacker’ aan het van Hogendorpplein om hun krachten te meten op het schaakbord.
Van september tot juni gebeurt dat in een interne competitie. Een stuk of twintig volwassenen bindt hierin de strijd met elkaar aan in partijen met een bedenktijd van ongeveer twee uur per persoon. De indeling voor elke speelronde gebeurt volgens het Keizersysteem.
Dit houdt in dat zoveel mogelijk spelers van gelijke sterkte tegen elkaar spelen. Op deze manier is het ook gemakkelijk om tijdens het seizoen nog nieuwkomers in te passen. Zij spelen dan tegen schakers van hun eigen niveau.
Na ongeveer 25 competitierondes wordt uiteindelijk de clubkampioen van EGS gekroond.

Andere competities

Naast de reguliere competitie organiseert EGS ook wedstrijden in andere disciplines binnen de schaaksport. Zo is er elk jaar een bekercompetitie (via een knockout-systeem) en worden vier à vijf avonden per seizoen vrijgemaakt voor het snelschaken en rapid schaken. In deze disciplines worden partijen met een veel kortere (voor sommigen té korte) bedenktijd gespeeld.
Verder speelt EGS met twee teams in de externe competitie en met één team in de avondcompetitie van de NBSB waarbij wordt gespeeld tegen andere schaakverenigingen uit Brabant.
Op een kleinere schaal is er ook nog een regiocompetitie met de bevriende clubs uit Chaam (En Passant), Rijen (Caissa) en Goirle (De Wilde Dame), die op een aantal avonden per seizoen in een meer ontspannen sfeer wordt gehouden. Daarnaast vragen speciale gelegenheden om speciale schaakavonden. Zo vindt rond Sinterklaas het uitermate stressvolle gongschaak plaats, organiseert EGS tussen Kerst en Oudjaar haar jaarlijkse oud-ledenmiddag(of -avond) tijdens een open schaakcafé, zijn er enkele malen per jaar thema-avonden waarop leden een bepaalde opening of situatie uitvoerig analyseren en elk jaar wordt op een speciale avond met een simultaan het seizoen afgesloten.

Loop eens binnen…

Dit alles gebeurt in een sportieve, maar niet per se prestatiegerichte omgeving. De verschillende partijen zorgen meestal voor genoeg stof om langdurig aan de bar over na te praten onder het genot van een drankje.
Belangstellenden zijn vrij om eens binnen te lopen, ook in de zomerse vakantiemaanden, wanneer de achtergebleven EGS-ers gewoon op dinsdag samen komen om een zomercompetitie te spelen.
Uiteraard kunt u ook, geheel vrijblijvend, contact opnemen met een van de bestuursleden van de Eerste Goirlese Schaakclub. Zij zullen u graag te woord staan en verdere informatie verschaffen.

Het bestuur van EGS ziet er als volgt uit:

Voorzitter: Maarten de Wit
Secretaris: Rob van Esch
Penningmeester: Erik Hamers

Op de pagina CONTACT staan hun telefoon- en e-mailadressen.
Een lidmaatschap van de EGS is zeer goedkoop in vergelijking met de meeste andere sportclubs. Zeker als u daarbij in het achterhoofd houdt dat EGS een flink arsenaal aan schaakmaterialen heeft waaronder een uitgebreide schaakbibliotheek, die aan de leden ter beschikking staat. Een bondslid betaalt extra contributie omdat u dan ook bij de landelijke schaakbond, de KNSB, aangemeld wordt. Dit betekent dat u het Schaakmagazine ontvangt en dat u speelgerechtigd bent voor de EGS in de externe competitie en op eventuele toernooien.
De contributiekosten van EGS zijn:

Volwassenen (bondslid)
2e bondslidmaatschap
€ 115.–
€ 50,–
Donateurs € 10,–
Jeugdleden € 90,–

Jeugdafdeling
De goede verstaander heeft het bij bovenstaand overzicht al opgemerkt: EGS heeft ook een jeugdafdeling. Jonge schakers van pakweg acht tot achttien kunnen bij EGS kennis maken met de schaaksport. Dat doen zij op vrijdagavond, maar dan in Wijkcentrum De Wildacker (Van Hogendorpplein 73) in hun eigen jeugdcompetitie. Daarin wordt gestreden om het jeugdkampioenschap van Goirle. Tevens is er de mogelijkheid om deel te nemen aan jeugdtoernooien in heel Brabant.
Ook krijgen de jeugdleden van de Eerste Goirlese Schaakclub training in de verschillende facetten van het schaken. Dat gebeurt onder leiding van gediplomeerde trainers en via het zogenaamde Stappensysteem. Deze manier van lesgeven is gebaseerd op een opleiding in vijf stappen. Een nieuw jeugdlid begint in stap 1 met een kennismaking met de regels van het spel en een uitleg van de tactische basisbeginselen, zoals beheersing van het centrum en ontwikkeling van de stukken.
Na elke stap volgt een examen (en, bij voldoende resultaat, een heus diploma) en daarna de overgang naar de volgende stap, die steeds pittigere oefenstof bevat. Na afronding van de vijfde en laatste stap zijn de jeugdspelers in staat om het de senioren in de competitie knap lastig te maken en kunnen zij de overstap maken naar die interne competitie, als dat al niet eerder gedaan is.
Ook voor seniorenleden die zich verder in de schaaksport willen bekwamen, bestaat er de mogelijkheid om de stappenopleiding te volgen. Door middel van lessen of zelfstudie kan ook een volwassen schaker zijn niveau nog flink opkrikken met het stappenplan. Voor beginners organiseert EGS ook schaakcursussen voor volwassenen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd geraakt in de Eerste Goirlese Schaakclub? Dan kunt u voor meer informatie eens binnen lopen op dinsdagavond of vrijdagavond (bij de jeugdafdeling) in wijkcentrum De Wildacker. Ook kunt u contact opnemen met de bovengenoemde bestuursleden.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen binnen EGS kan via regelmatige publicaties in het Goirles Belang en de Hilverbode of natuurlijk via deze website of onze Facebook-pagina.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012