Avondcompetitie: EGS verovert plek in het linkerrijtje

Het was de laatste ronde van de avondcompetitie en pas de tweede overwinning van EGS. Toch was die genoeg voor een plek in het linkerrijtje, ongeacht de andere resultaten later deze week.

Tegenstander in deze slotronde was De Drie Torens. Bekende gezichten dus op bezoek in de Wildacker. Op elk bord waren de bezoekers uit Tilburg favoriet op basis van hun rating, al was dat verschil niet erg groot.

De spectaculairste partij van de avond werd gespeeld aan bord 2, door Jasper Kools tegen Bert-Jan Panjoel. Jasper nam met wit de Benoni-verdediging van Bert-Jan vanaf het begin scherp onder vuur, met een stukoffer op zet 13. In de diagramstelling heeft Jasper zojuist Lg5 gespeeld. Die loper gaat de doos in na 13… Pxf3+ 13. Dxf3 Ld4+ 14. Kh1 Dxg5. Maar na 15. Dxf7+ moet de zwarte koning wijken naar d8 en kan Jasper met 16. d6! de duimschroeven stevig aandraaien.

Tegelijkertijd kwam aan bord 3 het eerste resultaat tot stand. Na een blik op de stelling van Jasper (en ook omdat hij geen fatsoenlijk alternatief had) besloot Alex mee te gaan in de zetherhaling waarop zijn tegenstander Jaap Weel aanstuurde: remise dus.

Jasper was niet veel later in de stelling van het tweede diagram aanbeland. Nog steeds een stuk achter, maar de matdreigingen zijn inmiddels niet meer te pareren voor zwart. Zijn laatste zet 20… Ta7 laat een kunstig einde toe, waarbij Jasper nog meer materiaal offert voor het mat: 21. Df8+ Txf8 22. Txf8+ Le8 en 23. Texe8 mat!

Voorsprong voor EGS dus, maar daarmee was de vis nog niet op het droge. Robin Verhoeven speelde op bord 1 tegen Wilbert Kocken in een stelling die op het oog in evenwicht leek, maar Wilbert wel ruimtevoordeel en daarmee makkelijker spel bood. De stukken van Robin raakten dusdanig in de knoop, dat hij in een verloren eindspel verzeild raakte, dat ondanks zijn pogingen er nog iets van te maken, uiteindelijk in een nul resulteerde.

Gelukkig was in de tussentijd Bart Plasmans de matchwinnaar geworden. Daar zag het lang niet naar uit. Zijn tegenstander Huub Leemans brak in het middenspel de gesloten stelling open op een manier die hem uitstekende aanknopingspunten leek te bieden, met name in de vorm van een extreem zwakke a-pion voor Bart. Die deed wat je dan leert: op het andere front de aanval openen. De g-, f- en e-pion gingen samen uit marcheren, Huub zag een kleine combinatie over het hoofd, leverde een stuk in en kon vervolgens de pionnenwandel niet meer tegenhouden.

Eindstand: 2,5-1,5. Zoals gezegd pas de tweede overwinning van EGS dit seizoen op het hoogste Brabantse niveau in de avond. Maar daar staan ook slechts twee nederlagen tegenover. En dan wordt je dus netjes vierde, zoals bijgaande stand laat zien. Helemaal niet slecht voor een promovendus. Volgend seizoen op herhaling dus.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012