Nieuwsberichten van het seizoen 2022/2023.

Oudere nieuwsberichten staan in het (nieuws) Archief.

4 maart 2024 Verslag van Maarten
De Stukkenjagers uit: altijd gezellig en deze keer gewonnen.

Afgelopen zaterdag werden we allerhartelijkst ontvangen in zaal X van Cinecitta, alwaar vier Stukkenjagersteams zich opmaakten voor een competitiewedstrijd. Onze tegenstander, De Stukkenjagers 8, bestaat net als EGS 2 uit wat oudere schakers aangevuld met wat jongere schakers. Speciaal voor Maarten was er op bord 1 een debutant ingevlogen, veel van de nadere spelers had hij al eens tegen gespeeld. Voorzitter Wil Wouts benadrukte nog eens de zeer goed sfeer tussen onze beide verenigingen en het over en weer bij elkaar spelen. De klokken gingen aan.

Rob liet zich verrassen door een gecoördineerde aanval van de lichte stukken van zijn jeugdige, talentvolle, tegenstander op zijn zevende en achtste rij en kwam een stuk en een kwaliteit achter in een hopeloze stelling: 1-0. Hannie speelde voortvarend, kwam van alles voor te staan, kreeg een mooie stelling in het eindspel en schoof zo pardoes haar tegenstander van het bord: 1-1. We waren anderhalf uur onderweg. Yesenia, Peter en Sjaak stonden een pionnetje voor en Jonathan stormde met zijn centrumpionnen naar de overkant. Een kwartietje later was de aanval van Sjaak met zijn zware stukken zodanig doorslaggevend dat zijn tegenstander het opgaf: 1-2. Weer een kwartier later had jonathan de stelling van zijn tegenstander zodanig aan stukken gescheurd dat er geen houden meer aan was: twee uur gespeeld en 1-3.

Yesenia kwam in een eindspel waarbij zij en haar tegenstander beide drie pionnen aan de ene kant en zij een vrijpionnetje aan de andere kant van het bord had en die kon ze offeren, waardoor ook de overgebleven torens van het bord gingen en omdat haar koning aan de goede kant van het bord stond, kon ze uiteindelijk met twee verbonden pionnen naar de overkant: 1-4. Na 2,5 uur spelen kreeg Maarten zijn tegenstander op de knieën, een koning op de tocht met een dame en toren voor de neus zou tot mat leiden: 1-5, de winst was binnen.

Peter had een eindspel met een drietal met pionnen en een paard elk en leek minimaal remise te kunnen houden. Echter hij vergaloppeerde zich (pun intended) en kreeg het lid op de neus: 2-5. Simon leek voor een schier onmogelijke taak te staan in een stelling met allebei nog twee torens, maar een tegenstander met een drietal pionnen, waarvan twee vrijpionnen, meer. Niets leek de opmars van deze pionnen in de weg te staan. Alleen zijn tegenstander was zo bezig met het manoeuvreren met en rond een vrijpion dat hij vergat te zien dat Simon met zijn torens opeens mat dreigde, wat eigenlijk geen mat was, maar wel eeuwig schaak kon worden. Schrik, oeps en opgegeven, eindstand 2-6.

Zo kwam rond een uur of drie een mooie schaakmiddag aan zijn eind en heeft EGS 2 toch nog een zege geboekt dit seizoen. We spelen nog een wedstrijd en wel op 23 maart, thuis tegen Litho Knights, de gedoodverfde winnaar van de poule.

22 februari 2024 Verslag van Robin
EGS A – Checkmate A

Na een lange winterstop stond er deze week eindelijk weer eens een wedstrijd voor de avondcompetitie gepland. Op 4 december was EGS A namelijk de winterstop ingegaan met een gelijkspel in en tegen Eindhoven. Dat bracht het totaal op 4 matchpunten uit 4 wedstrijden en toevallig had de tegenstander van de vijfde ronde precies evenveel matchpunten verzameld. Het beloofde dan ook een spannende wedstrijd te worden, tegen Checkmate uit Weert. “Weert, dat is toch Limburg?” Ja dat klopt, maar zij doen al sinds jaar en dag mee in de Brabantse competitie. Zo speelde EGS een redelijke tijd geleden jaarlijks tegen Checkmate in de inmiddels opgeheven promotieklasse met achttallen. Met een beetje speurwerk kon uw verslaggever nog de laatste onderlinge ontmoeting terugvinden in de archieven, gespeeld op 26 november 2016, ronde 4. EGS won destijds met 4,5-3,5 en mede daardoor was Checkmate er vast op gebrand om revanche te nemen. Ondanks dat veel spelers inmiddels geen lid meer zijn van hun toenmalige club, zijn er toch zes spelers die net als in 2016 weer achter het bord verschenen. Sterker nog, Robin mocht het wederom opnemen tegen Roel van der Laan en Bart speelde alweer tegen Raimund van Alphen, hoe groot is die kans?

Tot zover de nutteloze feitjes, we gaan door naar de wedstrijd. Bart koos op bord 4 voor een ietwat ongebruikelijke aanpak tegen het Frans, maar dit pakte in eerste instantie niet verkeerd uit. Hij wist zijn lopers te ruilen tegen een loper en een paard, waardoor zwart overbleef met de welbekende slechte loper. Op een bepaald moment stonden er zelfs zwarte pionnen op f7, e6, d5, c4 en b3, waardoor de loper voorlopig niet meedeed. Bart kon hier helaas niet van profiteren en moest even later toch de verdediging in. Hij had namelijk pionnen op onder andere a3 en c3, maar op b2 stond jammer genoeg niks meer. Hierdoor was a3 wel erg zwak en Bart kon deze niet meer voldoende verdedigen. Onze teamleider vocht daarna voor wat hij waard was, maar de zwarte toren en de vrije b-pion waren te sterk: 0-1.

Het zag er toen niet goed uit voor EGS, want Alex en Jasper stonden iets minder, terwijl ondergetekende net zijn voordeel had weggegeven. De tegenstander bood in het dubbel toreneindspel terecht remise aan, maar vanwege de stand speelde ik nog even verder, waarover later meer. Ondertussen had Alex het met de zwarte stukken zwaar tegen de tactisch sterke Raymond Briels. Wit had al kort gerokeerd en de meeste stukken op de koningsvleugel neergezet, waardoor Alex het niet aandurfde om kort te rokeren. Hij koos voor de lange variant en wist even later de g-lijn te openen, waarna de onderstaande stelling ontstond.

Wit heeft wat meer ruimte en staat volgens Stockfish iets beter, maar er zijn genoeg praktische kansen. Alex zou bijvoorbeeld met het gewaagde Tg4 zijn torens kunnen verdubbelen en hoeft niet bang te zijn voor een aftrekaanval. Pd2 werkt bijvoorbeeld niet, want zwart wint materiaal met Txf4, Dxf4 en Lg5. Alex koos voor het rustigere Tg7 en daar is nog niet veel mis mee, maar even later kwamen zijn torens in de knoop en dat kostte een kwaliteit. Hierdoor waren de zwarte aanvalskansen definitief verdwenen en kon wit beslissend binnenkomen via de a-lijn: 0-2.

De kansen op een matchpunt waren nu wel erg klein geworden, want Marco van der Linden had tegen onze Jasper door een aantal mooie tactische zetten een gezonde pion gewonnen. De enige troef van Jasper was nog een vrijpion, maar het leek erop dat de sympathieke tegenstander deze zonder problemen tegen zou kunnen houden. Met weinig tijd speelde zwart het echter niet optimaal en ontstond de  volgende stelling:

Jasper staat met wit nog een pion achter en zijn structuur is ook niet om over naar huis te schrijven, maar hij schud nog een mooie zet uit zijn mouw: d7! Zwart kan hem niet zomaar slaan met Kxd7, want dan wint wit een stuk met Lxf8 en dat is ondanks de slechte structuur genoeg voor de winst. Het paard kan d8 ook niet dekken en de zwartspeler zag in het heetst van de strijd geen verdediging meer. Hij feliciteerde Jasper en gaf op. Erg zuur voor de speler van Checkmate, want achteraf bleek dat Le7 nog zorgt voor een gelijke stelling waarin zwart zelfs nog voor de winst kan gaan. Na Lxe7 Kxe7 is het veld d8 uiteraard gedekt en dan heeft zwart geen problemen. Deze zet zal hij vanaf de zijkant altijd vinden, maar achter het bord is het toch moeilijker om alles te zien na 3,5 uur schaken.

Zoals eerder gezegd had ikzelf met de zwarte stukken na een goede opening mijn opgebouwde voordeel in één zet weg geblunderd. Wit had zijn stukken namelijk niet goed neergezet en besloot een pion te offeren om zijn stukken alsnog te activeren. Hij had echter niet voldoende compensatie en ik leek op weg naar de winst, tot het onderstaande moment:

Hier was bijvoorbeeld f5 een prima zet geweest, maar ik probeerde dames te ruilen met Dd8?. Als het paard niet op g4 staat, dan zou dit niet werken vanwege Txe4 Dxh4 Txh4 en wit wint een stuk. Echter staat het paard wel op g4 en dacht ik dat Dd8 wel zou kunnen, want na Txe4 Dxh4 Ph6+ (of Pf6+) kan ik gewoon met mijn dame het paard slaan. Helaas kan wit het ook omdraaien en de tegenstander speelde dan ook het sterke Ph6+!. Die moet ik slaan met gxh6 en na Txe4 heb ik niks anders dan Dxh4 Txh4 en mijn structuur is kapot. Ik sta ineens niet meer beter, maar moest wat proberen vanwege de stand. Er werd vervolgens één paar torens geruild en stond het een tijd gelijk, tot vlak voor dit moment:

Na wat geschuif heen en weer had ik dit concept bedacht. Na Tg4 zit wit in de klassieke zugzwang. Hij kan namelijk zijn koning niet bewegen en ook zijn toren staat vast. Na Tf3 volgt het mooie e5+ Ke3 e4 en ik win g3, terwijl ik na Te1/2 meteen op g3 kan slaan. Ook a5 is niet goed, want die kan ik ophalen met Tg7-Tb7-Tb5 en daar kan wit weinig tegen doen. Hij speelde dan maar b4, waarna er even later een eindspel overbleef met de torens en alleen nog de zwarte e- en f-pionnen. Dat is normaal gesproken gewonnen, maar niet als mijn koning op de c-lijn staat en een witte toren op de d-lijn. Mijn koning is afgesneden en kan de pionnen nooit ondersteunen, maar het lukte alsnog om ze verder naar de overkant te brengen. Regelmatig stond ik volgens Stockfish toch gewonnen, maar ook op veel momenten niet en ik legde me bijna neer bij de remise. Ik stopte op zet 78 met noteren in een gelijke stelling en wilde nog een paar zetjes iets proberen, waarna hij definitief de fout in ging: 2-2.

Net als in 2016 wist Checkmate dus niet te winnen in Goirle, maar ze waren er erg dichtbij. Desalniettemin is het een welkom een matchpunt voor beide teams, want met 5 matchpunten zijn we zo goed als veilig. In theorie kan één van ons nog zevende worden, maar die kans is wel erg klein. Over drie weken gaan we in Eindhoven tegen WLC A proberen om ons op eigen kracht definitief veilig te spelen, hopelijk hebben we het geluk dan weer aan onze zijde.

 

EGS A Checkmate A
1. Robin Verhoeven 2084 Roel van der Laan 1844 1 – 0
2. Jasper Kools 1896 Marco van der Linden 2042 1 – 0
3. Alex van Lanen 1808 Raymond Briels 1894 0 – 1
4. Bart Plasmans 1824 Raimund van Alphen 1885 0 – 1
1903 1916 2 – 2
4 februari 2024 Verslag van Alex
Er viel niets op af te dingen in Dongen: EGS torent boven DSC uit

Het werd net geen 0-8, dat is dan wel weer jammer. Maar EGS boekte zaterdag wel een knappe 0,5-7,5 zege op DSC uit Dongen.

Uit tactisch oogpunt was Bart Plasmans op bord 1 gepositioneerd, want daar heeft Dongen doorgaans de loeisterke Maarten van der Burght zitten. Weken trainingskamp van Bart bleken voor niets, want de Dongense kopman was er zaterdag niet bij. DSC kwam verzwakt aan de start, wat de vooruitzichten van EGS heel wat verbeterde.

Het duurde dan ook niet zo lang tot de punten binnen begonnen te stromen. Pascal Graafmans wikkelde een scherpe aanvalsstelling af naar een gewonnen toreneindspel: 0-1. Erik Hamers combineerde door het midden tegen de zwarte koning en wikkelde af naar… een gewonnen toreneindspel: 0-2. Over torens gesproken: bij Henk van Griethuijsen stonden ze nog alle vier op het bord, maar ook veel pionnen. Een gesloten stelling waarin beide spelers remise overeen kwamen: 0,5-2,5.

Fedor Sazonov krikte zijn score op met een winstpartij, waarmee het 0,5-3,5 werd. Aan teamcaptain Alex van Lanen de eer om 0,5-4,5 te scoren nadat hij in het middenspel een stuk had gewonnen. 0,5-5,5 werd het ook nog vlot: Jasper Kools won in… ja hoor, een toreneindspel.

Bleven over de twee partijen aan de hoogste borden, waar het lang gelijk op ging. Bram van Huijgevoort maakte er met zijn tegenstander Mark Maas een heuse heksenketel van. De Dongenaar stond na promotie zelfs even een volle dame voor in bijgaande stelling, maar toch was Bram ook op dat moment de bovenliggende partij. De onveilige witte koning en ver opgerukte vrijpionnen van Bram maakten in tijdnood het verschil.

Bleef over Bart. Niet tegen de allersterkste DSC-speler dus, maar met Philippe Blankert had hij nog steeds een heel lastige tegenstander tegenover zich. Dit was het enige bord waarop DSC op papier favoriet was. Een eindspel van toren-loper-pion tegen toren en vier pionnen (waarvan een dubbele) ontstond en Bart ging er eens goed voor zitten. De pionnen marcheerden en marcheerden en nadat Bart na het nodige gepuzzel ook de juiste koningswandel wist te vinden, was ook hier een EGS-punt een feit: 0,5-7,5!

Hiermee hoeft EGS zich definitief geen zorgen meer te maken om degradatie. Maar de koplopers inhalen zit er ook niet meer in, dus het zal op een plek in de middenmoot uitdraaien. Komende ronde is EGS vrij, daarna wacht mogelijk een kampioenswedstrijd: namelijk een ontmoeting met koploper Waalwijk.

4 februari 2024 Verslag van Maarten
Op de speelborden gewonnen, resultaat is gelijkspel voor EGS 2 in Dongen

Met een kleinere dan gebruikelijke afvaardiging, 2 borden niet bezet vanwege vele afzeggingen, trok EGS 2 ten strijde in het mooie sociaal-cultureel centrum De Cammeleur. Besloten werd om de borden 7 en 8 leeg te laten en zo gingen er om twaalf uur 6 partijen van start. We stonden bij de aanvang (dus) al met 2-0 achter. Als eerste, na een dik uur spelen, was Rob klaar, de oude rot Jan Haast was toch iets teveel voor onze Rob: 3-0. Daarna was het lang rustig in de mooie zaal op de tweede verdieping van De Cammeleur. Wat gezucht, lange wandelingen naar de bar op de begane grond, dat was het wel zo’n beetje.

Niels was in zo’n lastig eindspel terechtgekomen met een dame tegen een dame met loper en hier en daar een los pionnetje. Hij probeerde eeuwig schaak voor elkaar te krijgen, maar dat lukte net niet: 4-0. Het ziet er dan op het scoreformulier somber uit.

Op de borden ging het anders dan het scoreformulier meende te moeten wijzen, de vier overgebleven EGS-ers stonde goed tot zeer goed. Als eerste won Yesenia een puike partij tegen een oude bekende. Ze kwam een paard voor, richtte een torenbatterij op de vijandelijke koning. Deze tegenstander had tot dan toe zijn beide torens nog niet aangeraakt, dat zegt wel iets over de speelwijze van Yesenia die haar tegenstander geen moment rust had gegeven: 4-1.

In het voorbijlopen zou je zomaar hebben kunnen denken dat Jonathan een verloren potje speelde, de speelstukkenbalans was niet in zijn voordeel. Echter door scherp spel wist hij de koning van zijn tegenstander naar de andere kant van het bord te jagen en mat te zetten: 4-2. Frans was in een lekkere schuifpartij beland met nog veel stukken op het bord. een aantal van deze stukken wezen richting vijandelijk koning en toen die door een mooie tactische manoeuvre op de tocht kwam te staan, liep het niet goed met hem af. Frans zette aan de rand van het bord zijn tegenstander mat met twee pionnen en een ondersteunende toren: 4-3.

En toen speelde alleen Maarten nog, ook tegen een oude -in leeftijd jonge- tegenstander. Hij kwam na 25 zetten een kwaliteit voor en bouwde dit uit tot een gewonnen stelling volgende engine, die zegt +8. Echter, zoals zijn tegenstander dat na afloop ook verwoordde, hij moet het wel bewijzen dat dat zo was. Taai verzet met steeds weer paardvorkdreigingen maakte dat de partij lang duurde. na vijfeneenhalf uur spelen kon Maarten als witspeler 90.a7 spelen en gaf de zwartspeler op: 4-4. Een resultaat om -toch- trots op te zijn.

Er zijn nog twee partijen in klasse 6J voor EGS 2, eerst de uitwedstrijd tegen Stukkenjagers 8 op 2 maart en de afsluitende thuiswedstrijd tegen Litho Knights op 23 maart.

4 februari 2024 Verslag van Maarten
Derde regiowedstrijd verloren van De Wilde Dame

Onze thuiswedstrijd tegen de heren van De Wilde Dame begon goed, Rob wist zijn tegenstander met een theoriefoefje te verschalken en bracht daarmee de 1-0 op het scoreformulier. Helaas was dat blijkbaar het teken voor de op revanche beluste heren/dames om het “wilde” uit hun clubnaam te ontsteken. Maarten kon zijn partij remise houden, maar Sjaak en Nico moesten het hoofd buigen voor hun ontketende tegenstanders. Eindstand derhalve: EGS – DWD 1,5-2,5. De volgende, vierde, ronde wordt gespeeld op 20 februari wanneer En Passant uit Chaam ons in Goirle bezoekt.

We zijn nu iets over de helft van de competitie en kunnen zien dat alles nog redelijk dicht bij elkaar ligt:

Stand                 wedstrijdpunten     bordpunten

1. En Passant               3 – 4                    7½
2. EGS                         3 – 4                    7
3. Caïssa                      4 – 3                    7½
4. De Wilde Dame         4 – 3                    6

 

22 januari 2024 Verslag van Maarten
Ook tweede regiowedstrijd gewonnen

Afgelopen donderdag speelde het regioteam van EGS de uitwedstrijd tegen De Wilde Dame. Nou ja, uitwedstrijd, het was in De Wildacker dus redelijk bekend terrein. Zoals gebruikelijk was door alle gezelligheid de start van de wedstrijd wat later dan normaal, maar dat mocht de schaakpret niet drukken. Sjaak, Rob, Nico en Maarten bogen zich over de borden om het hun tegenstanders zo moeilijk mogelijk te maken. Dat lukte Rob niet helemaal tot helemaal niet: tegen een sterke wilde dame is het lastig schaken. Na wat verwikkelingen moest hij toch zijn meerdere erkennen en stonden we met 1-0 achter. Vervolgens verschalkte (een ander woord is hiervoor niet te bedenken) Sjaak een pion van zijn tegenstander. Na eerst zelf gevorkt te zijn met kwaliteitsverlies, wist hij in het eindspel zijn  tegenstander met zijn paard in een hopeloze situatie te brengen: twee vrijpionnen, waarvan een al op de zevende rij. Score weer gelijk.

Maarten kwam in een eindspel met een pionnetje meer, maar het was het promotietempo dat de wedstrijd besliste. Zowel hij als zijn tegenstander promoveerden een pion tot dame, alleen was het Maarten die drie zetten later mat zette. 2-1 voorsprong. Op dat moment was Nico bezig met een mooie pionnenschuifpartij. Hij stond er twee voor en de overgebleven zwartveldige loper van zijn tegenstander kon daar weinig schade aanrichten aangezien alleen een dubbelpion op een zwart veld stond. Echter de dames stonden nog op het bord en dan zou je denken dat het gunstig is om die te ruilen, waarna Nico’s paard heer en meester van het bord zou worden. Nico zocht echter de aanval wat hem zomaar de partij had kunnen kosten. Gelukkig voor hem zag zijn tegenstander een plotse mat i drie over het hoofd en kon Nico de partij winnend afsluiten. Eindstand De Wilde Dame-EGS: 1-3. Over twee weken spelen we onze thuiswedstrijd tegen De Wilde Dame.

17 januari 2024 Verslag van EGS
EGS op avontuur in Wijk aan Zee

Afgelopen vrijdag is het Tata Steel-schaaktoernooi van start gegaan. Een aantal leden van EGS leek het een goed idee om daar maar weer eens aan deel te nemen en dus gingen Bart Plasmans, Pascal Graafmans, Robin Verhoeven, Guus Vermeulen (bekende van EGS), Bram van de Vrande (Oud-EGS) en Jasper Kools als ware professionals op reis naar het pittoreske Wijk aan zee waar we net als vorig jaar veel regen en wind hadden verwacht. Gelukkig was het dit jaar alleen koud en zijn we niet gezandstraald tijdens onze wandeling aan zee.

A fijn! We gingen verdeeld over twee auto’s op pad naar wijk aan zee. Waar we begonnen met het inchecken bij ons hotel om vervolgens traditioneel plaats te nemen bij de plaatselijke Chinees. Na goed te hebben gegeten gingen de mannen dan toch maar op pad naar de grote speelzaal om daar te gaan doen waarvoor ze zolang voor getraind hadden, namelijk schuiven met hout en hopelijk niet blunderen.

Het zestal is er klaar voor

Vrijdag: Een mooie start
In ronde 1 op vrijdag avond konden we maar 1 iemand aanwijzen die zijn partij kon winnen en dat was Robin. Robin speelde een strakke partij waarin hij later op de avond aan de groep nog liet zien wat voor een mooie trucs hij in huis had. Een verdiende eerste zege voor Robin. Bram, Jasper en Guus speelde gelijk, maar dit gaf een wat vertekend beeld, omdat zowel Guus als Jasper zeker wel ergens nog winst kansen hadden, maar helaas beiden spelers het niet konden verzilveren. Pascal en Bart moesten de eerste ronden helaas een nul incasseren. Bart zag de bui wel een beetje hangen. Vorig jaar had Bart helaas 0 uit 3 (ook wel een lange rokade genoemd (0-0-0)), maar desondanks mocht Bart wel een groep hoger spelen dit jaar, omdat hij afgelopen jaar zo hard gegroeid is met zijn rating. Wordt vervolgt! Op naar Café de Zon de place to be!

Zaterdag: Prachtige partijen en een knotsgekke remise
Na een lange nacht in Café de zon, veel biertjes en grappen verder ging de wekker al weer vroeg af voor de heren van EGS. Na circa 3 uur slapen zaten alle mannen fris en fruitig aan het ontbijt klaar om hun volgende slag te gaan slaan op het schaakbord, maar voordat we onze partij gingen spelen moesten we eerst even een mooie strandwandeling maken. Gelukkig is er niemand in het drijfzand verdwenen deze dag, maar spannend was het wel!

Na een mooie wandeling met veel wind en zelfs mensen die aan het zwemmen waren in de zee kwamen we in het begin van de middag dan aan bij de speelzaal. Bart en Pascal die de dag ervoor verloren hadden waren erop gebrand om een vol punt te gaan pakken. Laten we kijken hoe dat verliep.

Robin die in ronde 1 gewonnen had, wist deze ronde geen punt te scoren of een gelijkspel eruit te slepen. Er was 1 moment in de partij van Robin waar hij weer een gelijke stelling kon bereiken, maar helaas vond Robin deze zet niet en moest hij even later opgeven. Jasper speelde in groep 3 tegen de hoogst geplaatste speler in zijn groep en was vakkundig een eindeloze schuifpartij aan het fabriceren waarna zowel Jasper als zijn tegenstander weinig zagen in de stelling en tot een remise overeenkwamen.

Guus speelde ondertussen ook ergens remise en ging net als Jasper ook door voor de prijs van remise koning van het toernooi. Nou ik (Jasper) had net dus remise geschoven en ging toch meer eens kijken hoe het bij Bart afging. Bij Bart was het ondertussen een groot offerfestijn geweest, maar wel een héél mooi offer festijn. Bart speelde waarschijnlijk de mooiste partij van onze groep en wist creatief met een dame offer en twee heel sterke lopers in combinatie met monsters van torens de tegenstander schaakmat te zetten. De eerste winst partij voor Bart dit toernooi en een mooie! Pascal speelde lang met één of twee pionnetjes meer, maar het was zo nog niet makkelijk om de winst binnen te halen. Pascal koos ervoor om zijn torens af te ruilen en won vakkundig door een mooie breekzet het eindspel en pakte ook zo zijn eerste punt.

Man man man, dat is eigenlijk de enige en de beste omschrijving van wat er gebeurde bij Bram op zijn bord. Bram had heel de partij op winst lopen spelen en stond erg goed in het middenspel. Ik dacht eigenlijk, Bram maakt veel kans om te winnen, maar toen ik even later met onze groep kwam kijken zag ik dat Bram alleen nog zijn koning had en zijn tegenstander 2 pionnen en een loper. Kansloos verloren dus zou je zeggen, maar niets is minder waar. Bram was na de strandwandeling gewend geraakt om over drijfzand te lopen en was wel wat gevaar gewend! Nu komt het… Bram zijn tegenstander offerde een pion en dacht hiermee een vrijpion te creëren en deze vervolgens met zijn koning naar het einde van het bord te marcheren. Echter miste zijn tegenstander even dat de koning 1 zet vooruit duwen pad was! Zelfs Hans Klok en Houdini waren onder de indruk heb ik iemand horen zeggen van wat Bram zojuist voor elkaar gekregen had! Het bijzondere was wel dat nu iedereen op 1 punt stond uit 2 wedstrijden. Op naar het restaurant dan maar!

Zondag: Een mooi gebaar van de organisatie!
De zaterdag op zondag nacht was weer een nacht met weinig slaap, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze dag hadden wij alleen een wat serieuzere taak dan de afgelopen dagen. Pascal had contact opgenomen met de toernooiorganisatie om te vragen of wij misschien een bord zouden mogen hebben met alle handtekeningen van de supergrootmeesters en van de wereldkampioen om hier later dit jaar geld mee op te halen voor het kankerfonds. Pascal organiseert namelijk samen met een aantal anderen een toernooi voor Pieter Couwenberg, een erg gewaardeerd lid van onze club (Hierover later meer op deze website). De organisatie liet ons weten dat wij zeker zo’n bord mochten komen ophalen. Een erg mooi gebaar waar wij erg dankbaar voor zijn. Onderstaand de foto van onze groep met het bord:

Na zo’n mooi gebaar kon de dag eigenlijk al niet meer stuk, maar ergens moet ik het verslag weer vervolgen en jullie vertellen hoe het schaken ging. De partijen begonnen mooi om 14:00 en Robin en zijn tegenstander waren klaar om het gevecht aan te gaan. Ofja Robin was klaar om het gevecht aan te gaan. Robin speelde tegen een speler met een rating rond de 2200, maar deze tegenstander had vandaag even geen zin om te schaken en bood Robin binnen 1 zet remise aan. Robin speelde met weinig slaap tegen een sterkere speler en vond het allemaal wel prima. Volgens mijn berekeningen was Robin zijn partij sneller voorbij dan Usain Bolt zijn sprint wereldrecord op 16 augustus 2009, namelijk onder de 10 seconde!

Jasper dacht de hele partij eigenlijk dat zijn tegenstander rond zet 10 een pion had geblunderd, maar niets was minder waar. De variant die zijn tegenstander speelde was een bekende variant waarin zijn tegenstander beter de weg wist dan Jasper. Jasper werd later in het middenspel getruct door een mooie paard zet en kon even later opgeven. Guus speelde een goede partij en zette zijn opening stevig op, maar kreeg het op de lange termijn niet voor elkaar om een winst eruit te slepen en het werd wederom remise. 3 x remise voor Guus in een sterk bezette groep een mooi resultaat!

Pascal was ondertussen bezig met een eindspel spelen waarbij hij een paard en een loper + 2 pionnen had tegen een 4 pionnen en een toren, maar het lukte niet om deze stelling te winnen en dus besloten ze samen dat remise een terecht resultaat was. Bram speelde een sterke pot en had een vrijpion gecreëerd die zijn tegenstanders koning zeer passief hield. Bram liet maar even zijn fluwelen eindspel techniek zien en maakte zijn pionnen eindspel vakkundig af. Even was er één moment dat ik nog even dacht dat Bram zijn tegenstander wat kansjes had om een vrijpion te creëren, maar mijn inschatting was waarschijnlijk onjuist. Bram zijn tegenstander keek even naar het bord en gaf toen toe dat er niks meer te doen was aan de aanval van Bram. 2 uit 3 is een erg knap resultaat!

Bart dacht; ik kan Wijk aan Zee nog niet missen, want Bart speelde een marathon partij (geen snelle marathon). Bart zijn stukken waren eigenlijk heel de partij beter geplaatst dan die van zijn tegenstander en Bart had een duidelijk ruimte voordeel, waardoor de tegenstander zijn stelling moeilijk konden verbeteren, maar makkelijk was het zeker niet. Bart speelde tot laat in de avond en zat als een van de weinige nog in de zaal. Bart wist uiteindelijk echter ergens een doorbraak te vinden en zo na ruim 5 uur spelen de winst mooi binnen te harken. Knap resultaat voor Bart in groep 4 van Tata Steel en geen lange of korte rokade dit jaar! Gelukkig maar.’

Een erg gezellig weekend met veel lachmomenten en soms mooi schaken. Zie hieronder voor de resultaten, met linkjes naar de groepen.

Robin Verhoeven: 1,5 uit 3 in 2D
Pascal Graafmans: 1,5 uit 3 in 3F
Jasper Kools: 1 uit 3 in 3L
Guus Vermeulen: 1,5 uit 3 in 4C
Bart Plasmans: 2 uit 3 in 4P
Bram van de Vrande: 2 uit 3 in 5M

 

15 januari 2024 Verslag van Maarten
EGS begint regioseizoen met winst

De eerste wedstrijd van het huidige seizoen van de regiocompetitie betekende voor het team van EGS het jaarlijkse uitje naar het parochiehuis in Rijen. Aldaar werd er opnieuw onder toeziend hout van de hanebalken vier tegen vier geschaakt. Caïssa Rijen had voor de gelegenheid drie voor ons nieuwe gezichten, waar wij slechts één nieuw gezicht hadden meegenomen.

In de ons welbekende prettige en gastvrije sfeer werden er vier mooie partijen op de acht keer acht mat gelegd. Voor Rob was de uitkomst iets minder mooi, hij vergaloppeerde zich in het eindspel en daarmee kwamen we op achterstand. Echter, toen Sjaak (de debutant) en Nico allebei hun partij wonnen, stonden we met 2-1 voor. Nico verschalkte zijn tegenstander op een relatief rustige manier, waar Sjaak zijn tegenstander op de koningsvleugel letterlijke en figuurlijk van het bord blies/blaasde.

Zoals wel vaker speelde Maarten de langst durende partij. Zijn jeugdige tegenstander speelde nauwkeurig en dan ben je vaak wat tijd kwijt met plannetjes smeden. In het eindspel kwam Maarten een pion voor, maar doordat zijn tegenstander voor zetherhaling ging, werd de partij remise en won het team met 2,5-1,5. Een mooi begin van het nieuwe seizoen, dat op donderdag 18 januari verder gaat met de uitwedstrijd tegen De Wilde Dame.

4 januari 2024 Verslag van EGS
Speel mee met het Goirles Open Kampioenschap (GOK)

 

Houdt u wel van een ‘gokje’?

Doe dan mee aan het

Goirles Open Kampioenschap (GOK) Schaken

 

Het GOK is een zevenrondig open toernooi met aansluitend een snelschaakavond. Het GOK wordt voor de 15de keer georganiseerd door de Goirlese schaakclub EGS. Het betreft hier zeven vrijdagavonden schaken in wijkcentrum De Deel.

Speeldata:

Ronde 1 26 januari
Ronde 2 23 februari
Ronde 3 15 maart
Ronde 4 29 maart
Ronde 5 12 april
Ronde 6 10 mei
Ronde 7 31 mei

Afsluitingsavond 14 juni: Prijsuitreiking en het Goirles Open Snelschaakkampioenschap
(apart opgeven voor dit toernooi is ook mogelijk).
Wie een keer niet kan, heeft de mogelijkheid om tot en met ronde 5 één bye op te nemen. In onderling overleg is het ook mogelijk om partijen vooruit te spelen of in te halen.
Het speeltempo is 1.30 uur voor de partij plus 30 sec per zet. De klokken gaan aan om 20.15 uur (of daaromtrent). Iedereen wordt verzocht rond 20.00 uur aanwezig te zijn.
De partijen tellen mee voor de KNSB-rating.
Deelnamekosten zijn 15 euro en leden van de EGS betalen € 5,-. Jeugdleden mogen gratis meedoen.
Voor de winnaar is er de HOOFDPRIJS van 100 euro.

Meer informatie of opgeven:
Pascal Graafmans (pascalgraafmans@hotmail.com; 06-43715240).
Of kijk op www.schaakclubegs.nl voor meer informatie en de voorlopige deelnemerslijst.

Speellocatie: Wijkcentrum De Deel, Frankische Driehoek 3, Goirle.

De voorlopige deelnemerslijst:

Speler Vereniging Rating
Bram van Huijgevoort EGS 1988
Pascal Graafmans EGS 1937
Jasper Kools EGS 1867
Alex van Lanen EGS 1812
Guus Vermeulen Stukkenjagers 1737
Maarten de Wit EGS 1545
Rob van Esch EGS 1458
Sjaak Teleng EGS
31 december 2023 Verslag van Alex
Robin Verhoeven wint kersttoernooi Stukkenjagers

Op de valreep van 2023 nog een mooie schaaktriomf voor een EGS-er: Robin Verhoeven heeft zaterdag het kersttoernooi van Stukkenjagers gewonnen. Ook de andere deelnemende EGS-ers mogen met tevredenheid op hun resultaten terugkijken.

Een rapidtoernooi bij Stukkenjagers, dan verwacht je een van de beide broers Baselmans bovenaan de uitslag. Daar leek het ook lange tijd heen te gaan, maar in de slotronde versloeg Robin Luuk Baselmans. Zodoende bleef hij Luuk en zijn broer Sam een half punt voor. Robin scoorde 6 uit 7, goed voor een indrukwekkend TPR van 2410!

Verder naar beneden op de ranglijst van de A-groep treffen we Bart Plasmans aan, met 3 uit 7. Dat lijkt niet zo indrukwekkend, tot je bedenkt dat hij als 28e van de 30 spelers geplaatst was!

In de B-groep was Alex van Lanen een van de favorieten (tweede op de plaatsingslijst). Hij was wel de enige die van de latere groepswinnaar Simon de Graauw won, maar verloor wel twee andere partijen. Met 5 uit 7 werd hij gedeeld vierde.

Een prijsje was er ook nog voor Maarten de Wit. Met zijn score van 4 uit 7 hoorde hij bij de beter scorende spelers met een rating van onder de 1600: hij werd gedeeld derde in deze categorie. Hannie Hermans werd niet op het podium geroepen, maar mag ook tevreden zijn over haar score van 2 uit 7.

De eindstanden vind je terug op de site van Stukkenjagers.

16 december 2023 Verslag van Maarten
EGS 2 eindigt 2023 met nederlaag

Na het mooie gelijkspel in Boxtel, volgde er een flinke thuisnedelaag tegen het team van HMC Den Bosch 5. OK, de Bossche bollen brachten gemiddeld zo’n 150 ratingpunten per bord meer in, toch viel het resultaat een beetje tegen. De middag begon goed met een korte winnende partij van Sjaak, ondanks (of misschien wel dankzij) een lichte beneveling van een feestje de avond ervoor: 1-0. Hannie volgde helaas niet zijn voorbeeld en liet zich enigszins overrompelen door haar tegenstandster: 1-1. Vervolgens bleef het lang rustig.

Peter snoepte een pionnetje, Rob kwam een kwaliteit achter en Jonathan kreeg een toren en een pion voor twee lichte stukken. Nihil novum sub sole. Anders was het voor Simon die opeens dameloos verder moest en dat niet kon bolwerken: 1-2. Yesenia had inmiddels een wat versplinterde opstelling op het bord, zowel zij als haar tegenstander hadden drie pionnengroepjes. Lastig manoeuvreren en zij kwam een stuk achter te staan, maar speelde sterk door.

Rob moest het beste aan zijn tegenstandster laten en capituleerde na een stevige torenaanval: 1-3. Yesenia had inmiddels afgewikkeld naar een eindspel van koning tegen koning+loper+pion. Loper was van de verkeerde kleur, het werd remise: 1,5-3,5. Niet veel later speelde Peter ook remise: 2-4.

Maarten had in een enigszins remise-achtige stelling iets teveel aanvalsdrift waardoor hij vergat dat er soms ook verdedigd moet worden. Zijn tegenstander maakte geen fouten en na een dikke vijftig zetten was het 2-5 en speelde alleen Jonathan nog. Hij had een schier onmogelijke opgave om met een toren vierpionnen en een loper tegen te houden. Zijn tegenstander miste nog een mat in twee, maar uiteindelijk werd de tot dame gepromoveerde dame net effe teveel van het goede, eindstand: 2-6.

De volgende wedstrijd is de uitwedstrijd in en tegen Dongen en wel op 3 februari 2024.

16 december 2023 Verslag van Alex
EGS sluit 2023 af met grote nederlaag

EGS heeft zaterdag zijn grootste nederlaag van het seizoen geleden tegen Bergen op Zoom. Het werd 2,5-5,5.

EGS kwam slecht uit de startblokken. Fedor Sazonov blunderde zijn dame weg: 0-1. En ook Peter Paul van der Schoot kwam een relatief snelle fout niet te boven: 0-2. Alex van Lanen hoopte uit een deprimerend middenspel te ontsnappen door zijn dame te ruilen tegen twee torens, maar hij moest een paar zetten later ook afscheid nemen van een van die torens en daarmee alle hoop op een resultaat: 0-3.

De resterende vijf spelers rechtten de rug, wezen een remise-aanbod af (Pascal) en bliezen een koningsstelling op (Bram), maar de tegenstanders uit Bergen op Zoom (overigens op zeven van de acht borden hoger gerate dan de spelers van EGS) gaven geen krimp.

Het werd nog wel 1-3, dankzij Jasper Kools, die zijn actieve stukkenspel in de tijdnoodfase kon benutten. Bram van Huijgevoort moest aan de noodrem trekken met een vijandelijke pion op a2: een eeuwig schaak-mechanisme bezorgde hem een halfje.

Pascal Graafmans had zijn tegenstander de hele middag onder druk, zowel in de stelling (twee pionnen minder maar volop in de aanval) als op de klok (op zeker moment 42 minuten tegen 42 seconden). Maar na de tijdcontrole miste hij een wending die hem een stuk en de partij kostte: 1,5-4,5 dus.

Bart Plasmans deed nog wel wat terug met een fraaize zege in een pionneneindspel van loper tegen paard. En Erik Hamers leek lang stand te houden in een stelling met een pion minder, maar moest uiteindelijk toch ook opgeven.

EGS staat nog steeds in de middenmoot (vijfde nu, van de negen), maar moet nadrukkelijk naar onder kijken, want alle teams die lager staan, hebben nog een wedstrijd tegoed. Dat wordt nog een spannend 2024 dus…

 

10 december 2023 Verslag van Alex
Puntje erbij in de avondcompetitie

In de strijd tegen degradatie blijft EGS punten sprokkelen op het hoogste Brabantse niveau van de avondcompetitie. Na vier speelrondes blijft EGS op een 50%-score na een 2-2 in Eindhoven.

Dat Eindhoven nog puntloos was voor de wedstrijd tegen EGS, zegt niets over de kracht van dat team. Ze hebben alle topteams inmiddels gehad en maken zich nu op voor een inhaalrace. De teams van EGS en Eindhoven waren qua rating ook behoorlijk aan elkaar gewaagd: gemiddeld 1913 versus 1950.

Het enige bord waar dat niet zo was, was ook de eerste partij die eindigde. Toen Robin Verhoeven met zwart zijn pion op kon spelen naar f4 en zo de gefianchetteerde koningsstelling onder vuur kon nemen, was het vrij snel bekeken.

Desalniettemin was er op dat moment voor EGS weinig reden om optimistisch te zijn. Pascal Graafmans had het zwaar aan bord 1 en moest uiteindelijk de koning omleggen. En Alex van Lanen keek ook tegen een verloren stelling aan. Maar Alex vond toch een recept voor remise: creatief verdedigingswerk in combinatie met toenemende tijdnood van zijn Eindhovense tegenstander met een goed getimed remiseaanbod tot besluit.

Bleef over Bram van Huijgevoort. Na een wat onhandige manoeuvre in het middenspel kon zijn tegenstander het initiatief grijpen, maar meer dan initiatief leverde dat niet op. Ook hier kwamen de spelers remise overeen: 2-2 dus.

Met 4 uit 4 staat EGS nu op plek… 4.

 

10 december 2023 Verslag van Alex
Niels Couwenberg wint in de Schaakoff-finale

Twee EGS-schakers hebben het geschopt tot de landelijke finale van de Schaakoff. Het toernooi dat begon met een regio-voorronde in Goirle en daarna een provinciale afvalronde, werd afgesloten met een landelijke finale in De Bilt.

Daar werden dertig vierkampen gespeeld. Pascal Graafmans kwam uit in Vierkamp 2 (de op een na sterkste dus). Met een score van 1,5 uit 3 werd Pascal daarin derde.

De tweede Goirlese deelnemer was Niels Couwenberg. Hij vond zichzelf terug in Vierkamp 24. Een heel spannende groep, waarin Niels zich naar twee punten uit drie partijen knokte. En dat was genoeg voor de groepswinst!

Alle uitslagen vind je terug op de site van de organisatie.

25 november 2023 Verslag van Maarten
EGS 2 haalt eerste matchpunt in Boxtel

De aanloop naar de wedstrijd tegen het tweede team van Dubbelschaak ’97 verliep aardig rommelig, veel afzeggingen en de berusting dat we met z’n zevenen naar Boxtel moesten afreizen. Op zaterdagochtend kwam de mededeling uit Boxtel dat ze daar (ook) een man tekort kwamen. Dat leidde tot de geruststellende gedachte dat we in ieder geval niet met een 1-0 achterstand zouden beginnen, wat ook wel fijn is als je tegen een op papier veel sterkere tegenstander moet spelen: gemiddeld bijna 300 ratingpunten per bord meer. In Boxtel werden de teams welkom geheten en een fijne wedstrijd gewenst terwijl de teamleiders de opstellingen nog niet hadden kunnen uitwisselen. De wedstrijden kwamen traag op gang, wat ook te maken zou kunnen hebben met de verwarming van de zolder die ook traag op gang kwam.

Alles traag? nee, Sjaak ging met zijn tegenstander als een speer uit de startblokken, de stukken vlogen er dan ook snel af, zonder dat er nog erg veel duidelijk was. op de andere borden ging het een stuk langzamer. Jonathan kwam bij zijn debuut een stuk achter, maar dat deerde hem niet. Simon leek met zijn tegenstander het verlies van het CDA bij de verkiezingen te willen uitbeelden: de vier bisschoppen stonden snel (alleen) naast het bord. Vervolgens kwam er in een moeilijke stelling drie keer dezelfde stelling voor en dus automatisch remise: 0,5-0,5, een goed begin.

Na 1 uur spelen had Sjaak al 40 zetten genoteerd en had een eindspel met toren&paard met 4 pionnen tegen toren&paard met 2 pionnen. Kat in het bakkie leek het wel. Sjaak draaide de duimschroeven aan, torens en 2 pionnen van de tegenstander er af en de winst was binnen. Een goede aanvalspartij van Sjaak levert de 0,5-1,5 op. Niet lang daarna manoeuvreerde Jonathan een toren naar de achterste rij, ondersteund door pion en dame en rompelde de stelling van zijn tegenstander over: 0,5-2,5. Dit lijkt florissant, maar op een aantal borden zag het er niet goed uit.

Niels had moeite met het spel van zijn tegenstander en in een ingewikkelde stukken-driehoeks-dreiging met pion moest hij helaas zijn tegenstander de hand reiken: 1,5-2,5. Tegelijkertijd kreeg Hannie bezoek van veel stukken zo vlak voor heur konings neus en dat leidde tot verlies van de partij: 2,5-2,5. Maarten was in een aardig schuifgevecht bezig rondom zijn pion op d4, maar die werd kranig verdedigd. Zijn tegenstander verbruikte veel tijd, Maarten had na 20 zetten 58 minuten op de klok en zijn tegenstander 21. Op zet 25 verleidde Maarten zijn tegenstander tot het doen van een onhandige zet, de engine ging van 0,0 naar +5,5, die leidde tot opgave: 2,5-3,5.

En toen speelde alleen Peter nog. Die had een degelijk tegenstander met 350 ratingpunten in de plus en die ging hij te gelde maken tegen Peter. Langzaam schoof hij zijn d- en e-pion naar voren, totdat met een aftrekschaakje de e-pion een toren kon slaan. Peter vond het toen genoeg, eindstand 3,5-3,5 tegen de nummer een van de poule, voorwaar een goed resultaat. EGS 2 staat nu vijfde in de poule met zeven teams.

Volgende ronde is over drie weken, zaterdag 16 december, thuis in het Jan van Besouw tegen het team van HMC Den Bosch.

25 november 2023 Verslag van Alex
EGS maakt korte metten met De Drie Torens 2

In een seizoen vol derby’s kreeg EGS 1 er zaterdag weer een voorgeschoteld: uit naar Tilburg om het op te nemen tegen De Drie Torens 2. Op papier twee gelijkwaardige teams, maar een spannende middag werd het zeker niet. EGS won met 1,5-6,5.

Illustratief voor de wedstrijd: geen enkele EGS-speler verloor. Er waren wel drie remises. Bram van Huijgevoort opende de score met een snelle remise aan bord 2. Pascal Graafmans voegde er een half puntje aan toe aan bord 1. Hij viel de hele middag aan en liet zijn tegenstander flink zweten, maar kon niet de verdediging niet slechten. Bart Plasmans was de derde gelijkspeler. Hij offerde een toren in ruil voor maar liefst vier pionnen, maar kwam in het eindspel niet verder dan remise.

De vijf winnaars dan. Jasper Kools deed dat door manoeuvreerwerk in het middenspel, waarbij zijn actiever opgestelde stukken de doorslag gaven. Alex van Lanen zag in een betere stelling (vrijpion en kwaliteit meer) zijn tegenstander door zijn vlag gaan.

Erik Hamers had na een scherpe aanvalspartij sneller kunnen winnen, maar koos voor afwikkeling naar een beter eindspel, dat hij deskundig uittikte. Henk van Griethuijsen won een partij die hem op het lijf geschreven was: niet te wild, maar een positioneel voordeel stap voor stap verder uitbouwen tot winst. Peter Paul van der Schoot tenslotte was het langst bezig, snoepte pion na pion in het eindspel en pakte zo ook zijn eerste punt voor EGS.

Met deze zege staat EGS netjes vierde in klasse 4G, al vertekent die stand wel wat door het oneven aantal ploegen: EGS heeft immers nog geen vrije ronde heeft gehad en een aantal concurrenten wel.

19 november 2023 Verslag van Alex
EGS verliest in avondcompetitie van King A(nderhalf)

Het begin van de uitwedstrijd van EGS A tegen King A, vrijdag in de avondcompetitie, had wel iets weg van het tv-spelletje Per Seconde Wijzer.
‘Waar ik Jordy Schouten zei, zeg ik nu Ruben Hooghwerff.’
‘En waar ik Sjoerd van Roon zei, wordt het Mark Clijsen.’
‘O ja, en waar ik net Mark Clijsen zei, wordt het bij nader inzien toch Maarten Werkhoven.’
‘Stop de tijd en ik zet vier jokers in.’

Kortom: het team van King kwam niet helemaal zonder slag en stoot tot stand en was daardoor ook niet zo ijzersterk als gevreesd, maar nog steeds op papier veel sterker dan de vier van EGS.
Nu zegt dat niet altijd, denk maar aan de Brabantse bekerfinale van vorig seizoen, toen EGS een favoriet King klopte. Eén speler van King die dat nog niet was vergeten, was hun kopman Mark Haast. Hij werd toen verschalkt voor Robin Verhoeven, maar dit keer waren de rollen omgedraaid. Een torenoffer van Mark leidde tot een overrompelende mataanval, waar Robin het (lastig te vinden) antwoord op schuldig moest blijven.
De snelle 1-0 werd uitgebouwd tot 3-0 omdat Bart Plasmans in een vernietigende combinatie van Ruben Hooghwerff liep en Alex van Lanen uit een veelbelovende positie in het middenspel niet het scherpste (en beste) maar te voorzichtige (en verliezende) plan koos tegen Cees IJzermans.
De eer van EGS werd gered door Pascal Graafmans. Tegen Maarten Werkhoven kwam hij in een eindspel met een stuk meer, maar wel tegen een vervelende vrijpion. Uiteindelijk resulteerde dit in remise en dus een eindstad van 3,5-0,5.

Het King-verslag, met interessante analyses van de hand van Mark Haast, is hier te vinden.

19 november 2023 Verslag van Alex
Pascal een-na-beste senior van Brabant

Hij heeft nog de (schaak)energie van een tiener, maar qua leeftijd mag Pascal Graafmans alweer een tijdje aan 50+ toernooien meedoen. En hoe!

Bij het toernooi om het Brabants kampioenschap voor senioren in Vught moest de ene na de andere 50-plusser eraan geloven. Alleen Wilbert Kocken (De Drie Torens) bleek een te krasse knar voor Pascal. Zodoende ging Wilbert met de beker aan de haal, maar werd Pascal met ruime voorsprong op de rest van het veld tweede.

De eindstand en enkele foto’s zijn terug te vinden op de website van het organiserende Vughtse Toren.

4 november 2023 Verslag van Alex
Koploper Stukkenjagers in derby te sterk voor EGS

EGS 1 heeft zaterdag koploper Stukkenjagers 4 goed partij gegeven. De Tilburgers wonnen de derby echter wel: 3-5.

Veel bekende gezichten over en weer, dat is het vaste recept bij EGS-Stukkenjagers. Eind vorig seizoen troffen de twee ploegen elkaar ook, toen was EGS de sterkste. In het nieuwe seizoen heeft Stukkenjagers een kwaliteitsimpuls gekregen en moet EGS twee basisspelers van vorig seizoen missen, dus vooraf was al duidelijk dat het lastig zou worden.

Die vrees werd snel bewaarheid, waar Henk van Griethuijsen en Peter Paul van der Schoot relatief snel een nul moesten incasseren. En een derde nul kwam er ook nog: Bart Plasmans werd fraai matgezet door de Tilburgse teamleidster.

Bram van Huijgevoort deed wat terug voor EGS met een fraaie aanval op de koningsstelling van zijn tegenstander. En ook de andere vooruitzichten waren op dat moment niet slecht. Maar goede vooruitzichten is één, die omzetten in punten is een tweede.

Jasper Kools moest bijvoorbeeld berusten in remise en ook Pascal Graafmans kwam uiteindelijk niet verder dan een puntendeling. Aan bord 1 liep Fedor Sazonov tegen een (voor hem) zeldzame nederlaag aan, waarmee de match verloren was.

EGS-teamcaptain wist nog wel een toreneindspel tot winst te brengen in de langste partij van de middag, maar voor het eindresultaat was dat niet meer van belang. EGS – Stukkenjagers 4: 3-5.

Stukkenjagers neemt zodoende vroeg in het seizoen al een comfortabele voorsprong in klasse 4G. EGS moet zich tevreden stellen met een plek in de brede middenmoot.

Voor wie zich afvroeg wat het tweede team van EGS deed… in ieder geval niet schaken. EGS 2 genoot van een vrije ronde.

Rob heeft weer een paar fotootjes gemaakt:

 

4 november 2023 Verslag van Alex
Bekerwinnaar EGS wint in beker en wint een beker

Als titelverdediger (zo lang we dat woord kunnen gebruiken, doen we dat ook) in het Brabantse bekertoernooi toog EGS donderdag naar Waalwijk voor de eerste ronde van de nieuwe jaargang.

In een week dat in het vaderlandse voetbaltoernooi de ene na de andere amateurclub stuntte, wisten we als titelverdediger dat we op onze hoede moesten zijn. Hoewel de vergelijking van Waalwijk met een amateurteam totaal niet opgaat: de Waalwijkers wonnen recent drie jaar op rij de Brabantse beker en brachten ook dit seizoen een stevig team op de been, slechts marginaal lager gerate dat het EGS-viertal.

Toch was EGS al gauw de bovenliggende partij. Jasper Kools (bord 3) had met zijn tegenstander de opening in recordtempo behandeld, offerde daarna een stuk om drie verbonden vrijpionnen te creëren en snel daarna kon het eerste punt op het wedstrijdformulier.

Aan bord 4 voegde Alex van Lanen het tweede punt aan het EGS-totaal toe. Alle zware stukken op de f-lijn en afwikkelen naar een gewonnen eindspel. Tenminste, dat was het idee. Alex’ tegenstander miste echter een kleinigheid, waardoor het eindspel niet nodig was en de partij extra snel in een overwinning eindigde.

Met 0-2 op het scorebord was de eer aan teamcaptain Robin Verhoeven om aan bord 1 het winnende halfje te scoren. In een moeilijk te doorgronden stelling bood zijn tegenstander remise aan, uiteraard nam Robin dat aan.

De tweede remise was voor Bram van Huijgevoort aan bord 2. Na een onzorgvuldigheid in de opening werd Bram zwaar in het defensief gedrongen. Menig schaker zou aan de druk ten onder zijn gegaan, maar niet Bram: die weet in zo’n situatie vaak op vernuftige wijze stand te houden en aan een gevaarlijke counter te werken. Tot dat laatste kwam het niet, maar remise was ook meer dan voldoende.

En zo eindigde de avond voor titelverdediger EGS in een 1-3 zege. En als kers op de taart mochten we bij vertrek de Brabantse beker meenemen, want die bleek (verrassing!) nog in het bezit van de Waalwijkers te zijn. Kortom: na één rondje al bekerwinnaar, wat wil je nog meer…?

1 november 2023 Verslag van Maarten
Rapid op Haloween, niks engs aan

De rapid-cyclus is ook weer gestart met een eerste ronde met 12 deelnemers. De drie ronden werden in gepaste rust met gedegen schaak gespeeld en leverde de verwachte koploper in de tussenstand op. Elf EGS-ers en een KiNG-er deelden de stukken op de 64 velden. De winnaar van afgelopen seizoen liet duidelijk merken klaar te zijn voor de komende cyclus door gewoon 100% te scoren. Je krijgt er bijna Lineker-achtige gedachtes bij: het rapid schaken bij EGS betreft vijf rondes van drie partijen en na ronde vijf staat Pascal bovenaan. Op een gedeelde tweede plek, met tweeëneenhalve punt ieder, belandden Sjeng en Erik die in de eerste ronde remise speelden tegen elkaar en daarna allebei nog twee partijen wonnen.

Met de volgende ronde zullen we het nieuwe jaar inluiden, immers deze wordt gespeeld op 2 januari. Iedereen is weer van harte uitgenodigd en welkom.

25 oktober 2023 Verslag van Robin
EGS A – SG KiNG B

Alweer een week geleden nam het avondteam van EGS het op tegen het Tilburgse SG KiNG B. Na de een redelijke seizoenstart (2-2 tegen DSC Dongen) was dit weer een belangrijke wedstrijd in de sterke hoofdklasse van de avondcompetitie. Bij een overwinning zou EGS al op 3 matchpunten komen en daarmee voorlopig afstand nemen van de degradatiestreep, maar bij een verlies zal het een moeilijk seizoen worden met nog veel sterke teams te gaan.

Op het eerste bord mocht Robin het voor de zoveelste keer dit jaar opnemen tegen Thomas Kaufmann. Eerder dit jaar mochten zij het in de externe competitie ook al tegen elkaar opnemen en daarnaast hebben zij veelvuldig bij de Stukkenjagers en SG King tegen elkaar ge(snel)schaakt. In al die partijen heeft Thomas verschillende dingen geprobeerd tegen de Caro Kann van Robin en deze avond leek een goed moment om maar wéér een andere variant te proberen. Dit leek goed uit te pakken, want in de onderstaande stelling kreeg Thomas één kans op groot voordeel.

De Caro Kann staat doorgaans bekend als een rustige positionele opening, maar dat is zeker niet altijd het geval. Er is een hoop gaande in deze stelling met tegengestelde rokades en het lijkt er misschien op dat zwart sneller is met een koningsaanval, maar in de praktijk valt dat tegen. Als wit rustig zijn loper terughaalt naar g3 of h2, dan is er nog niks aan de hand (Stockfish geeft zelfs +4) en kan wit daarna met Pd4 de loper aanvallen en vervolgens met Pb5 of e6 zelf aan een aanval beginnen. Thomas had in de bovenstaande stelling echter een ander idee in gedachten, namelijk meteen Pfd4. Robin speelde daarna gxf4, waarna Thomas verschillende keuzes had. Pxf5 is natuurlijk te overwegen, maar vooral e6 ziet er leuk uit en zorgt volgens Stockfish nog voor een gelijke stelling. Thomas had echter wat anders gezien en ging na Pfd4 gxf4 voor Pxc6. Hij offerde zo twee stukken in de hoop een mooie mataanvallen te starten, maar Robin verdedigde koelbloedig en kon het punt binnenhalen. Zo had Robin wat geluk dat Thomas iets te creatief was deze avond, maar dat geluk moet je soms hebben.

Over creatief gesproken: we gaan door naar bord 3. De redelijk creatieve Jasper nam het op tegen de nog veel creatievere Frank Lambregts. Frank staat bekend om zijn alternatieve openingen en houdt er niet van om de theorie te volgen. Vaak speelt hij 1.d4 en ergens later f3 om daarna met e4 het centrum te kunnen pakken. Op een bepaald moment dacht hij: “Oh, als ik later toch f3 ga doen, kan ik dat net zo goed op zet 1 al spelen, dan breng ik mijn tegenstander meteen in verwarring”. Die tactiek werkte enigszins, want na 1. f3 begon Jasper meteen al na te denken. Hij liet zich echter niet van de wijs brengen en kwam al snel met de dame binnen op b2. Volgens bepaalde wijsheden moet je nooit op b2 slaan, maar hier zag het er toch wel goed uit. Daar was het Frank die veel tijd investeerde en probeerde de stelling zo complex mogelijk te maken, maar Jasper bleef de goede zetten vinden en kon zo een verdiend punt binnen halen.

Pascal wilde op bord 2 tegen Rob Haast het voorbeeld van Robin en Jasper volgen en ging dan ook vol voor de winst. Hoewel de lichte stukken snel werden geruild, ging hij zoals we van hem gewend zijn voor een koningsaanval. Dit zag er gevaarlijk uit, maar Rob verdedigde prima en kon zijn dame geven tegen twee torens. De stelling leek daarna redelijk vast te zitten, waardoor Rob tot twee keer toe remise aanbood, maar Pascal wilde graag winnen en ging tot het gaatje. Helaas ging hij te ver in zijn winstpogingen en kreeg zo de deksel op de neus: winst voor Rob.

Toen kwam de druk te liggen op de schouders van de teamcaptain. Bart nam het op tegen oud-lid Bram van de Vrande en moest dus minstens een remise halen om de teamwinst veilig te stellen. Bart kwam eerder op de avond goed uit de opening, maar maakte naar eigen zeggen een blunder, waardoor zijn pionnenstructuur geruïneerd werd en Bram kei gewonnen stond. Bram ging daarna gelukkig voor ons ook spoken zien en gaf vriendelijk een stuk cadeau. Vervolgens werd het nog een hele slijtageslag, maar ruim na middernacht (de klok had tussendoor minstens een kwartier stil gestaan, omdat iemand drinken ging halen en ze vergeten waren de klok weer aan te zetten) wist Bart eindelijk na 70+ zetten een mooi matnet te vlechten.

Zo pakte EGS A de volle buit en staat nu op een mooie derde plaats. De volgende keer wacht het sterke SG KiNG A, zij willen vast en zeker revanche nemen op onze bekerstunt van vorig jaar. Het zal moeilijk worden om de stunt te herhalen, maar we gaan zeker ons best doen.

EGS A SG KiNG B
1. Robin Verhoeven 2056 Thomas Kaufmann 1818 1 – 0
2. Pascal Graafmans 1945 Rob Haast 1823 0 – 1
3. Jasper Kools 1855 Frank Lambregts 1919 1 – 0
4. Bart Plasmans 1749 Bram van de Vrande 1699 1 – 0
1901 1815 3 – 1
11 oktober 2023 Verslag van Robin
Ook de snelschaakcompetitie is weer begonnen

Na vier rondes van de interne competitie, werden afgelopen dinsdag voor het eerst dit seizoen de klokken anders ingesteld. De eerste avond van de snelschaakcompetitie stond namelijk op de agenda. Voor degenen die het concept niet kennen: gedurende het seizoen worden er op vijf verschillende dinsdagen per persoon vijf potjes gespeeld. De klokken worden voor nu ingesteld op 10 minuten per persoon per partij, maar als meerdere spelers liever met increment spelen, geef dat vooral aan, De eindstanden worden bijgehouden en uiteindelijk zullen dit seizoen per speler de beste vier resultaten meetellen voor het eindklassement.

De eerste avond kan met een opkomst van 14 spelers zeker een succes genoemd worden. Het waren er zelfs vijftien, maar Maarten was niet helemaal fit en besloot lekker naar huis te gaan, zodat er een even aantal deelnemers was. Het ging er gezellig en sportief aan toe, maar de strijd was er niet minder om. Zo liet Niels zien dat hij zich steeds beter aan het ontwikkelen is als schaker en kwam een aantal keer dicht bij de overwinning. Tegen Sjaak had hij bijvoorbeeld nog een toren op het bord en Sjaak slechts een pion, maar de klok was onverbiddelijk waardoor Niels onterecht met lege handen achter bleef. Ga zo door Niels, dan ga je de volgende ronde veel meer punten scoren!

Even later was het dezelfde Sjaak die het Robin erg lastig wist te maken. Na zo’n twintig zetten stond Sjaak twee pionnen voor en leek er niks aan de hand, maar even later werden de stukken van Robin toch te actief en kon zo met moeite de overwinning binnen slepen. Ook de ronde daarna ging het niet vanzelf voor Robin, want Jan Douwes leek erg goed uit te opening te komen. Daarna deed Robin waar hij goed in is, namelijk het zoeken naar trucjes. Dit deed hij met succes en werd zo de winnaar van de eerste snelschaakavond. Jan Douwes pakte op weerstandspunten de tweede plaats en Peter Paul werd knap derde. Laatstgenoemde nam het in de vijfde ronde op tegen de goed spelende René en door de onderlinge remise kwam René slechts een half weerstandpunt te kort voor het podium.

Hieronder vindt u nog de eindstand. De tweede ronde zal plaatsvinden op dinsdag 21 november en we hopen dan weer op een mooie opkomst. De snelschaakavonden staan ook open voor niet-leden, dus iedereen is dan weer van harte welkom.

 

En Robin kreeg de welverdiende prijs voor het snelschaakkampioenschap seizoen 2022/2023 overhandigd:

8 oktober 2023 Verslag van Alex
EGS verliest door gelijk te spelen tegen D4

Een dapper strijdend zevental van EGS 1 heeft de uitwedstrijd tegen D4 in Dongen met 3,5-3,5 gelijk gespeeld. Maar omdat je in de competitie nou eenmaal met achttallen speelt, kreeg D4 (dat wel compleet was) er nog een puntje bij en won dus.

De 1-0 achterstand waar EGS bij de start tegenaan keek werd vrij vlot ongedaan gemaakt door Jasper Kools. Zijn tegenstander Pierre Jaspers (Jasper tegen Jaspers dus) heeft in onderstaand diagram met wit zijn pion naar f4 gespeeld, maar na het antwoord van Jasper gaf hij meteen op. Ziet u hem ook (antwoord volgt)?

Over de afloop van de andere zes partijen was lang niks te zeggen. Erik Hamers en Henk van Griethuijsen leken een prettig maar zeker nog niet beslissend plusje te hebben en Alex van Lanen en Wim Krijbolder leken het lastig te krijgen, maar waar dat toe zou leiden…?

In het geval van Erik tot remise. Na het nodige geruil bleven voor beide spelers nog een dame en een hand vol pionnen over, een stelling in evenwicht, dus werd tot remise besloten. Hetzelfde deden Henk van Griethuijsen en zijn opponent. Het sterke paard en daarmee het plusje voor Henk verdween van het bord en een eindspel met ongelijke lopers bleef over.

Wim bekroonde zijn sterke invalbeurt dan weer met een winstpartij. In een heksenketel waarin het, zo bleek achteraf, ook heel anders af had kunnen lopen, hield Wim het hoofd koel en maakte groot materieel voordeel buit. Alex daarentegen leverde een pionnetje in. Wat is nou één pionnetje? Nou, in deze stelling, die door zijn tegenstander slim en snel naar een eindspel werd vereenvoudigd, een doorslaggevend verschil.

3-3 dus. En de twee sterkste spelers van EGS bleven over: Bram van Huijgevoort en Pascal Graafmans. Bram was op verdedigen aangewezen en deed dat lang vaardig en vindingrijk, maar moest uiteindelijk toch kapituleren. Pascal daarentegen had het initiatief in het middenspel naar zich toe getrokken, maar was het ook genoeg voor winst? Daarover werd in de wandelgang lang gespeculeerd. Zoals het op het bord ging, lukte het Pascal helaas niet om verder te komen dan een puntendeling.

Daarmee verliest EGS voor het eerst dit seizoen, zij het nipt, na deze even nipte zege van de eerste ronde tegen De Raadsheer. Een (met velen) gedeelde derde plaats is ons deel. In de volgende ronde wacht een zware kluif: een thuiswedstrijd tegen koploper De Stukkenjagers 4.

O… en hoe won Jasper nu van Jaspers? Met de fraaie zet Pxf4! Vanwege de matdreiging (Dxg2) kan wit het paard niet terugslaan en alle andere verdedigingszetten (Tc2 bijvoorbeeld) leveren ook een verloren situatie op voor wit.

8 oktober 2023 Verslag van Alex
Seizoensopening voor EGS 2 werd een nipt verlies in Best

Het team van EGS 2 speelde met twee debutanten de eerste wedstrijd van het seizoen in Best tegen Best Moves, een team bestaande uit louter jeugdspelers. Na een hartelijk welkom van de wedstrijdleider, vers NBSB-erelid René Olthof, begon de wedstrijd in gepaste stilte. Op een aantal borden begonnen zich na een dik half uur al wat contouren van hoe de partijen zouden verlopen af te tekenen. Niels -in zijn eerste partij voor het tweede- liet weinig heel van zijn tegenstander en stond snel twee stukken voor. Dat werden er vier en zo kon Niels vrij gemakkelijk de winst binnen halen. Peter, Sjaak (de tweede debutant) en Rob keken tegen een stuk achter aan. Voor Rob was niet heel erg veel later het einde van de partij in zicht en was de stand gelijk getrokken: 1-1.

Peter had inmiddels zijn stuk teruggewonnen, maar kwam in een eindspel met beiden een enkel licht stuk, maar wel twee pionnen achter. Dat is vaak en nu ook, iets te veel: 2-1. Niet heel erg veel later had de tegenstander van Sjaak een mataanval opgezet en die met succes weten af te sluiten: 3-1.

Hannie speelde inmiddels een flinke aanvalspartij en kwam steeds meer pionnen voor te staan: uiteindelijk 4 stuks, en die liepen net effe te makkelijk naar de overkant: 3-2.

Frans combineerde zijn tegenstander in grote stellingnood met een enigszins op de tocht staande koning. Uiteindelijk werd de aanval met twee torens en de dame zijn tegenstander fataal en kwam een dame achter. Frans schoof dit naar winst: 3-3.

En toen speelden alleen Yesenia en Maarten nog. Yesenia zette een stevige aanval op de koningsstelling van haar tegenstander op, maar kon net niet doordrukken. Er stonden dan ook nog heel veel stukken op het bord; remise en 3,5-3,5.

Maarten speelde een lange partij, tot ver in de extra tijd, maar een kleine misrekening leidde tot een eindspel waarbij hij zich met een toren moest verdedigen tegen een paard, loper en vrijpion. Dat lukte uiteindelijk niet en zo verloor EGS 2 met 4,5-3,5.

De tweede ronde van dit seizoen is EGS 2 vrij aangezien een team zich heeft teruggetrokken uit de competitie en op 25 november is er de wedstrijd tegen Dubbelschaak 97 2.

Rob heeft weer een paar fotootjes gemaakt:

 

 

4 oktober 2023 Verslag van Robin
DSC A – EGS A

Na de promotie van afgelopen seizoen, begon vorige week vrijdag EGS A aan het nieuwe seizoen van de avondcompetitie in de hoofdklasse. De tegenstander DSC A uit Dongen is echter geen onbekende, want twee jaar geleden speelden beide teams ook al tegen elkaar, alleen toen nog op één niveau lager (eerste klasse). Destijds won DSC A in Goirle met 1,5-2,5 en mede daardoor promoveerden zij naar de hoofdklasse. Afgelopen seizoen handhaafden zij zich overtuigend met een knappe derde plaats en in dat opzicht zou het een moeilijke avond worden voor ons.

Robin speelde om bord 1 net als twee jaar geleden tegen Jan-Pieter de Vries. De laatstgenoemde opende toen met 1. a3 en uiteindelijk eindigde die partij in remise. Dit jaar mocht Robin plaatsnemen achter de witte stukken en verwachtte eigenlijk e4 a6, want Jan-Pieter staat bekend als een speler die maar moeilijk van zijn a-pion af kan blijven. Het was dan ook een verrassing dat hij opende met 1. c5, waarna hij op zet twee alsnog zijn a-pion een stapje vooruit zette. Na deze psychologische oorlogsvoering leek Robin prima uit de opening te komen met actievere stukken, maar toen hij eerste f4 speelde en daarna pas Df3 in plaats van meteen Df3, kreeg Jan-Pieter ineens het initiatief. Deze bleef in een rap tempo de goede zetten vinden, waarna Robin nooit helemaal meer in de partij wist te komen. Uiteindelijk was er in een stelling nog één zet mogelijk om de partij enigszins in balans te houden, maar deze vond Robin niet en kon zo redelijk vroeg opgeven: 1-0 voor DSC.

Inmiddels stonden Bart en Pascal er niet goed voor, maar bij Bram ging het niet veel beter. In een bijzondere zetvolgorde kwam er een soort koningsgambiet op het bord en dat is nou net de opening waar de tegenstander veel ervaring mee heeft. Dit bleek ook in de partij, want Bram stond niet lekker en moest veel moeite doen om onder de druk uit te komen. Dit lukte uiteindelijk eventjes, maar toen hij naliet zijn paard op e5 te zetten, mocht de tegenstander een mooie truc uitvoeren. Het antwoord kan de lezer later in het verslag terugvinden, zodat u eerst zelf de winst kan vinden.

Schoots – van Huygevoort, wit aan zet en wint

Dan door naar Bart. Wie alleen het materiaal telde bij zijn partij, zag dat Bart er goed voor stond met twee pionnen meer. Echter stonden alle stukken van de tegenstander goed en die van Bart zeker niet, waardoor achteraf onze vriend Stockfish zelfs een evaluatie van +10 gaf. Wit wist echter niet de genadeklap uit te delen, waardoor Bart in de partij bleef en ineens een prima eindspel op het bord kreeg. Dit kon nog alle kanten op, maar Bart liet zijn fluwelen techniek zien en won zo alsnog de partij: 2-1 voor DSC.

Daardoor was alleen Pascal nog bezig en die moest dus winnen om er nog een matchpunt uit te slepen. Dat was echter niet makkelijk, want hij had namelijk twee tegenstanders tegenover zich. Zijn tegenstander had namelijk een trouwe supporter meegenomen, maar het was de vraag wie er nou het meeste werd afgeleid door deze hond. Bij deze partij laat ik even geen diagram zien, maar een ander mooi plaatje. Dit zegt namelijk het meeste over de partij, want het was één grote achtbaan met genoeg fouten over en weer.

Evaluatie van de partij Graafmans-Blankert (bij de witte pieken stond Pascal gewonnen en bij de zwarte Philippe)

Pascal kwam dus goed uit de opening, maar daarna leek Philippe de partij naar zich toe te trekken. In het begin van het eindspel stond het weer gelijk, waarna Pascal weer gewonnen kwam te staan. Daarna was het weer gelijk, toen weer gewonnen voor Pascal, toen weer gelijk, toen stond ineens Philippe gewonnen en daarna stond Pascal weer op winst (volgt u het nog?). Dit laatste voordeel liet Pascal niet meer uit zijn handen glippen en won zo de partij: 2-2. Al met al stond het geluk weer aan onze zijde en kunnen we niet klagen over een punt. Op 17 oktober komt SG KiNG B naar Goirle en dan gaan we proberen weer één of twee matchpunten te scoren.

Dan tot slot nog een mooie matcombinatie van bord 2. Roelant begon de aanval met Ph6+. Deze kan niet geslagen worden, vanwege Dxh7 mat, dus speelde zwart Kh8. Daarna volgt Df7 (eerst Df7+ en daarna Ph6 kan ook) met een nieuwe matdreiging op g8. Dit veld werd gedekt door Pe7, waarna wit de partij afmaakte met Dg8+ Pxg8 en Pf7: een mooi stikmatje.

DSC A EGS A
1. Jan-Pieter de Vries 1953 Robin Verhoeven 2056 1-0
2. Roelant Schoots 1960 Bram van Huygevoort 2006 1-0
3. Philippe Blankert 1870 Pascal Graafmans 1945 0-1
4. Maarten de Kloe 1600 Bart Plasmans 1749 0-1
1846 1939 2 – 2
18 september 2023 Verslag van EGS
Houdini act voor EGS1 tegen Raadsheer1

In de ochtend kregen we te horen dat we met een man minder waren. Gelukkig vonden we een invaller voor Maarten.

Zodat Niels Couwenberg aan bord 8 mocht spelen. Hij speelde een goede partij maar moest helaas het onderspit delven.

Ondertussen stond Jasper erg goed en zagen er diverse stellingen goed uit voor ons. De eerste overwinning was voor Fedor. Hij won redelijk eenvoudig en was als eerste toeschouwer van de Houdini act van de andere spelers.

Daarna kwam de eerste verliespartij van Peter Paul. Ik weet niet precies wat daar is gebeurt maar volgens mij maakte hij een fout wat werd afgestraft.

Ondertussen had Pascal weer een stelling waarin hij iets minder stond, maar waar hij wel complicaties kon creëren.

Ook Bram had een klein voordeel. De zwarte koning stond niet heel veilig, maar dan kan Bram geen gebruik van maken en moest de Dames ruilen waardoor de koning in één keer erg actief staat.

Ondertussen moest ook Erik zijn koning omleggen. Er was een vijandig paard zijn stelling binnen gesprongen en die pakte al de zwarte pionnen weg. Zo was het een eindspel geworden waarin Erik geen kans meer had.

Andrei speelde een goede partij en had een sterke loper, Maar hij gaf zijn voordeel weg. Daarna moest hij gaan knokken voor remise.

Ondertussen won Pascal met een paar tactische trucs de partij.

Zo was het Jasper daarentegen kreeg een stelling op het bord waar de tegenstander toch weer terug kon komen in de partij. Uiteindelijk was Jasper toch de gelukkige om dit punt binnen te halen. Hij wist met twee pionnen tegen 1 paard te winnen.

Zo staat het in één keer 3-3.  Alleen Bram en Andrei zijn nog bezig. Andrei kreeg een eindspel wat remise kan zijn als je het goed speelt.

Hij deed het niet goed maar hield het uiteindelijk toch op remise omdat de tegenstander de winst miste. Wat fijn, maar we dachten echt te verliezen omdat de stelling van Bram ook niet meer zo hoopvol was.

De tegenstander van Bram wou net iets te graag winnen ging te ver en verloor pardoes een toren, Waardoor Bram toch wist te winnen.

De Houdini act is geslaagd!

Daarna werd het nog erg gezellig in het Jan van Besouwhuis en hebben we het zeker gevierd.

Verslag van de inval inval teamleider.

8 september 2023 Verslag van Alex
Schaak-Off keert weer terug naar Goirle

Voor het derde jaar op rij is EGS gastheer van een voorronde van de Schaak-Off. Dit is een landelijk toernooi bedoeld voor zowel club- als huisschakers.

Bij diverse verenigingen door het hele land worden voorrondes gespeeld. Daarin spelen de deelnemers in poules van vier, ingedeeld naar (ongeveer) gelijke sterkte. Wie zijn of haar poule wint, kwalificeert zich voor de provinciale finale. Daar wacht hetzelfde concept: een poule van vier, de winnaar schaakt door in de landelijke eindstrijd.

Voorgaande jaren was de Goirlese Schaak-Off-ronde een gezellig en succesvolle avond, met een mengeling van EGS-leden en schakers van buiten de vereniging. Opgeven voor de Goirlese voorronde van 2023 (die wordt gespeeld op dinsdagavond 26 september in De Wildacker) kan via de landelijke organisatie van de Schaak-Off, te vinden via deze link. (Let op: EGS-leden gebruiken de code die het bestuur eerder per mail heeft verspreid!)

6 september 2023 Verslag van Alex
EGS trapt seizoen af met heuse topper

Het seizoen 2023-2024 is dinsdag in gang geschaakt in een goed gevulde Wildacker.

Meteen in de eerste ronde stond al de topper tussen de twee vorige kampioenen op het programma: Pascal Graafmans versus Jasper Kools. Jasper koos met zwart voor zijn nieuwe opening en dat kwam niet helemaal uit de verf. Pascal kreeg een aanval die niet te stoppen leek.

Ook elders was er van alles te beleven. De partij tussen twee van de drie vrouwen bijvoorbeeld werd vrij snel gewonnen door Hannie Hermans (van Bianca Vugts). En die derde vrouw ontfutselde wedstrijdleider Rob van Esch een punt. De bij EGS teruggekeerde Nico Dignum liet meteen merken dat hij terug is door Jaap Touw knap op remise te houden.

Ook Peter Paul van der Schoot, Pim Zeeuwen, Jaap Gielen en Alex van Lanen begonnen hun seizoen met winstpartijen.

Wil je meeschaken om de Goirlese eer (en de gezelligheid)? Dat kan, later instromen is geen enkel probleem. Neem dan contact op met Rob van Esch (voor gegevens zie de Contact-pagina).

29 augustus 2023 Verslag van Robin
GWK 2023 – Dag 3

Ook op de derde dag van deze editie van het GWK was de kapel weer goed gevuld. Door een aantal afmeldingen waren er nog zo’n 105 schakers over, waarvan een redelijk deel nog kans maakte op een mooie prijs. Dat de vermoeidheid begon toe te slaan was wel duidelijk. Een aantal deelnemers, waaronder uw verslaggever, lukte het bijvoorbeeld niet om precies om 9:00 aanwezig te zijn. Echter waren er geen snelle remises te bekennen en werd er op elke bord gestreden voor de winst.

In groep A gebeurde dat onder andere ook op bord 1, waar de topper Luuk Baselmans-Rick Lahaye werd gespeeld. De witspeler wist geen voordeel te bereiken en kwam zelfs al snel minder te staan, maar gaf zich nog zeker niet gewonnen. Er kwam geen knockout, waardoor Luuk op de been bleef en nog lang kon hopen op een resultaat. Pas toen beiden spelers in ziedende tijdnood kwamen, was het Rick die het volle punt wist binnen te halen. Zo ging Rick met 4,5 punt de slotronde in, terwijl net als Luuk ook Leandro Slagboom en Onno Elgersma op 4 punten waren gekomen. In de beslissende ronde wilde Rick zijn voorsprong consolideren en vond remise wel prima tegen Onno. Moedig probeerde Onno nog wat te creëren met de zwarte stukken, maar meer zat er niet in en zo werd al snel de vrede getekend. Hierdoor kon Luuk of Leandro nog langszij komen door het onderlinge duel te winnen. Het was duidelijk dat één van beiden dit ging lukken, want door de knotsgekke stelling was een remise geen denkbaar resultaat meer. Het kon alle kanten op, maar uiteindelijk was Luuk het meest slagvaardig en wist zo ook op 5 punten te komen. Zowel de weerstandpunten als het onderling resultaat waren echter in het voordeel van Rick, waardoor hij officieel de winnaar is van het GWK 2023! Onno had met de remise de derde plek veilig gesteld en Leandro kon zich troosten met de jeugdprijs. De ratingprijs ging terecht naar Rolinde den Heijer, aangezien zij in de slotronde voor de derde keer won van 2000+ en zo kan terug kijken op een subliem toernooi.

Ook in de B groep was het spannend tot en met de laatste ronde. In de ochtend mochten de vier koplopers het namelijk tegen elkaar opnemen om te kijken wie een goede uitgangspositie kon krijgen voor de laatste ronde. Na een paar uur spelen wist thuisspeler Jasper Kools zijn partij op bord 2 te winnen en ging daardoor alleen aan de leiding, aangezien Joaquin Aarts en Freek Thijssen remiseerden. Verder voegden Jimmy Geboers en Elysia Feng zich bij de achtervolgende groep, waardoor er nog vijf kanshebbers waren voor de eerste plaats. In de slotronde gingen clubgenoten Elysia en Freek tegen elkaar niet tot het gaatje en vonden remise wel prima, zodat ze tenminste gedeeld derde werden. Jimmy en Jasper maakten er een wat langere partij van, maar ook hier werd de vrede getekend. Na deze twee uitslagen kon alleen Joaquin nog op gelijke hoogte komen, maar dan moest hij wel zijn partijen winnen tegen de goed spelende Boyd Leenen. Dit ging niet vanzelf, maar uiteindelijk wist Joaquin toch het punt binnen te slepen en op weerstandpunten alsnog eerste te worden. Freek pakte op weerstandpunten de jeugdprijs, waardoor Elysia, Jimmy en Ethan Chua de derde prijs mochten delen. De ratingprijs ging naar Joey Brouwer, die knap 4 punten behaalde tegen sterke tegenstand.

In de C groep kon er ook nog van alles gebeuren, al leek het erop dat de twee koplopers Bram Sekreve en Sam Jansen lastig te stoppen waren. In ronde 4 hadden zij tegen elkaar na een lang gevecht de punten gedeeld, waardoor ze de laatste twee ronden mochten proberen te winnen en zo konden hopen op een misstap van de concurrent. In de vijfde ronde had vooral Sam het moeilijk tegen Tim Thole. Tim wist namelijk een kwaliteit te winnen, maar zelfs toen hij die weer kwijt raakte, leek er nog niks aan de hand. Door een moment van onoplettendheid ging er ineens een toren af, waardoor Sam met het nodige geluk alsnog kon winnen. Bram won wat soepeler, maar had het in ronde 6 erg zwaar tegen Tamara van Boxel. Zij speelde een goed toernooi en leek dit te gaan bekronen met een mooie winstpartij, maar Bram gaf zich niet zomaar gewonnen en probeerde nog wat van de verloren stelling te maken. Wonder boven wonder lukte dit en met een extra stuk kon hij langzaamaan alle pionnen ophalen en de partij beslissen. Ook Sam pakte nog de winst, waardoor beiden met 5,5 uit 6 verdiend eerste zijn geworden, waarbij Sam net iets meer weerstandspunten heeft en zo officieel de groep heeft gewonnen. Op plek 3 eindigde David Spaan na een knappe eindsprint. Met 0,5 uit 2 lijken de meesten niet meer te hopen op een prijs, maar hij wist de laatste vier partijen allemaal te winnen en dat leverde hem een podiumplek op. Tamara had ook zomaar in de top 3 kunnen eindigen, maar mocht uiteindelijk nog de ratingprijs in de ontvangst nemen. De jonge Jonathan van Heinsbergen (geboren in 2014) deed het erg goed en dat werd beloond met de jeugdprijs.

EGS dankt de sponsoren Eetkaffee Mozes, Regiobank Goirle en de Schaakboekenspecialist voor hun steun die ervoor gezorgd heeft dat het toernooi soepel kon verlopen. Volgend jaar zal in het laatste weekend van de schoolvakanties alweer de negende editie worden georganiseerd, we hopen jullie dan allemaal weer terug te zien, tot dan!

 

26 augustus 2023 Verslag van Robin
GWK 2023 – Dag 2

Op dag 2 van het Goirles Weekend Kampioenschap waren 115 schakers in de kapel van het Jan van Besouw actief. In de goedgevulde kapel werd er stevig gestreden om de winst om een goede uitgangspositie te krijgen voor de twee laatste rondes op zondag, de ervaring leert dat het dan pas duidelijk wordt wie er in de prijzen vallen. Desalniettemin zijn er toch een aantal schakers die er goed voor staan.

In de A groep waren er na 2 rondes nog slechts 4 spelers/speelsters met een 100% score. Zoals verwacht de drie ratingfavorieten Rick Lahaye, Luuk Baselmans en Leandro Slagboom, maar heel knap wist Rolinde den Heijer zich ook bij dit rijtje te voegen door de sterke Onno Elgersma te verslaan. In ronde 3 wist Luuk echter Rolinde af te stoppen en een hele tijd later kwam ook Rick op drie punten na een slijtageslag tegen Leandro. Normaliter zouden dan Luuk en Rick het in ronde 4 tegen elkaar op mogen nemen, ware het niet dat Rick een avondje vrij had gepland. Luuk mocht wel aan de bak, wederom tegen een verrassende naam, namelijk Paul van Zon. Ook in deze partij speelde Paul erg goed en hield lang stand, maar uiteindelijk bleek Luuk toch te sterk en gaat zo alleen aan kop. Op bord 2 ging Sasa Albers te ver met zijn winstpogingen, waardoor Rolinde haar al goede toernooi nog beter maakte. Morgenvroeg mag Luuk het met wit op gaan nemen tegen Rick, de winnaar van deze match zal een goede kans maken op de toernooioverwinning.

De twee EGS-ers van deze groep, Pascal Graafmans en Robin Verhoeven, mochten het toevallig in ronde 2 tegen elkaar opnemen. Robin leek goed uit de opening komen met een sterk loperpaar, maar Pascal bleef overeind en wist de partij langzaamaan steeds meer naar zijn hand te zetten. Robin probeerde er nog een remise uit te slepen, maar uiteindelijk liet hij Pascal een mooi matje uitvoeren. Na 4 rondes bevinden beiden heren zich in de middenmoot met 2 punten.

In de B groep zijn de ratingverschillen aan de top een stuk kleiner en daardoor is het erg spannend. Het jeugdtalent Ethan Chua stond na drie rondes verdiend bovenaan, maar in ronde 4 werd hij afgestopt door een andere jeugdspeler, namelijk Joaquin Aarts. Laatstgenoemde is nu één van de vier koplopers met 3,5 punt, samen met Mick Godding, Freek Thijssen en de EGS-er Jasper Kools, die in ronde 4 clubgenoot Bart Plasmans versloeg. Ook is er een flinke groep spelers met 3 punten, dus er zijn nog vele kanshebbers voor de toernooioverwinning.

Ook in de C groep wordt er volop gestreden op de 64 velden. Na 3 rondes waren alleen de ratingfavoriet Bram Sekreve en de goed presterende huisschaker Sam Jansen foutloos. In ronde 4 mochten zij het dan ook tegen elkaar opnemen in een rechtstreeks duel. Bram had lang het betere van het spel met een aantal pionnen meer, maar in een eindspel met voor ieder twee torens is dat niet altijd genoeg voor de winst. Sam verdedigde goed en na elven wist hij de remise veilig te stellen. Zij staan hierdoor nog steeds met z’n tweeën gedeeld eerste, gevolgd door een hele groep met een half puntje achterstand. Dat belooft spannend te worden!

Overigens zijn er niet alleen prijzen voor de top 3, maar ook is er per groep een jeugdprijs en een ratingprijs te verdienen. Redenen genoeg voor alle deelnemers om ook op de laatste dag weer volop strijd te gaan leveren. De vermoeidheid zal wel toe gaan slaan, maar daardoor wordt het niet minder leuk. Dus voor degenen die misschien nog willen komen kijken, kom vooral langs!

 

25 augustus 2023 Verslag van Maarten
GWK 2023 – Dag 1

De achtste editie van Het Goirles Weekend Kampioenschap 2023 is op vrijdagavond 25 augustus van start gegaan met een record aantal deelnemers. Waren er vorig jaar zo’n 100 deelnemers, dit jaar vonden 119 schakers hun weg naar de kapel van het Jan van Besouwhuis. Opvallend was dit jaar het grote aantal jeugdige spelers, wat een indicatie zou kunnen zijn dat de schaaksport in de lift zit. Het is daarom ook dat EGS dit weekendkampioenschap met veel plezier organiseert. Niet alleen spelers uit Brabant en andere Nederlandse provincies maar ook uit België en Duitsland maakten hun opwachting.
Zaterdag en zondag worden de volgende ronden gespeeld in de kapel van het Jan van Besouwhuis. Belangstellenden zijn van harte welkom!

22 juni 2023 Verslag van Alex
Pascal Graafmans pakt met overmacht zijn elfde clubkampioenschap

Net als in 2002, 4, 5, 6, 7, 9, 10, 13, 17, 18 en 22 is Pascal Graafmans ook in 2023 de clubkampioen van EGS. Hij voegt dus (de goede teller had het al geconcludeerd) zijn elfde kampioenschap aan zijn toch al indrukwekkende erelijst toe.

Pascal was dit seizoen heer en meester in de strijd om de EGS-eer. Hij won al zijn achttien partijen en bleef zodoende de concurrentie (als je dat zo mag noemen) een straatlengte voor. Overigens is dat niet helemaal uniek, Pascal werd al één keer eerder kampioen met een score van 100 procent. De andere podiumplekken waren dit seizoen voor Jasper Kools (tweede) en Alex van Lanen (derde), die op hun beurt weer een redelijk ruime marge hadden opgebouwd op de rest van het veld.

De hele eindstand geeft een mooi inkijkje in de ledengroei van EGS in de periode na corona (al vertekent het ook wel wat, want er staan een paar (proef)spelers tussen die slechts een of enkele potjes meededen). Wat verder opvalt is dat Rob van Esch (achtste) en Jaap Gielen (negende) zich knap tussen de ‘bekende’ namen in de subtop hebben geschaakt. En ook Faisal Mandoo, Bianca Vugts en Sjaak Teleng, die pas relatief laat instroomden, hebben toch al een mooi plekje in het peloton veroverd.

Overigens: wie zich wil verdiepen in de geschiedenis van de Goirlese schaakclub, vindt hier de eregalerij van EGS.

Eindstand interne competitie seizoen 2022-2023:
1 Pascal Graafmans 898,00
2 Jasper Kools 609,67
3 Alex van Lanen 562,67
4 Maarten de Wit 505,50
5 Sjeng Houben 439,83
6 Henk van Griethuijsen 430,17
7 Rob van Esch 415,00
8 Jaap Gielen 411,83
9 Erik Hamers 391,83
10 Frans Paridaans 379,50
11 Jaap Touw 324,33
12 Frans Lagerwaard 321,83
13 Wim Krijbolder 296,00
14 Peter Ansems 284,67
15 Frans Brock 239,33
16 Simon de Knegt 232,50
17 Faisal Mandoo 209,00
18 Robin Verhoeven 176,00
19 Hannie Hermans 175,00
20 Bianca Vugts 168,33
21 Ben Elswijk 155,67
22 Mart van Bree 140,50
23 Krijn van Dolderen 126,67
24 Sil Meeuwsen Venema 120,33
25 Robert-Jan Bergmans 112,00
26 Pim Zeeuwen 105,67
27 Sjaak Teleng 90,17
28 Diederik Webster 79,00
29 Niels Couwenberg 47,83
30 Cees Troost 45,67
31 Jorius Roelin 42,00
32 Thijs van Gisbergen 40,33
33 Ciske Meeuwsen Venema 30,33
34 Thijs Spapens 20,00
35 Jerion Roelin 18,33
36 Peter Paul van der Schoot 16,67

22 juni 2023 Verslag van Robin
Robin Verhoeven prolongeert snelschaaktitel

Alweer een tijdje geleden stond de finale van het snelschaken op het programma. Vanwege de wandelvierdaagse was de Wildacker niet beschikbaar en daardoor werd de laatste snelschaakavond van het seizoen gehouden bij het Jan van Besouwhuis. Op het vervroegde aanvangstijdstip van 19:30 waren er slechts een paar schakers aanwezig, maar gelukkig gaven er even later toch nog 12 schakers acte de presence.

Zoals wel vaker ging de strijd om de podiumplekken tussen Pascal, Jasper en Robin. Pascal maakte Robin het flink lastig door weer zeer aanvallend te spelen, maar uiteindelijk trok Robin in de onderlinge partij aan het langste eind. Ook tegen Jasper leek Robin op weg naar de winst met een extra stuk, maar Robin pakte het restant van de partij niet handig aan en zo kon Jasper eeuwig schaak geven. In de laatste ronde maakten Pascal en Jasper er weer een spektakelstuk van, waarbij Pascal uiteindelijk het punt binnen sleepte. Zo werd Robin ongedeeld eerste en pakte Pascal de tweede plaats.

Iets lager op de ranglijst valt het op dat Bianca Vugts weer goed speelde en knap drie punten haalde. Ook Peter Paul van der Schoot had een goede dag, maar hij kon het net niet bolwerken tegen Jasper en Robin, waardoor hij op het laatst wat zakte op de stand. Ook knap: in ronde twee schudde Niels Couwenberg een truc uit zijn mouw tegen de ervaren voorzitter Maarten en boekte zo een mooie winst.

Eindstand ronde 5 (Gesorteerd op weerstandspunten)

1. Robin Verhoeven 4,5
2. Pascal Graafmans 4
3. Jasper Kools 3,5
4. Erik Hamers 3
Bianca Vugts 3
6. Peter Paul van der Schoot 2,5
Henk van Griethuijsen 2,5
Sjeng Houben 2,5
9. Maarten de Wit 1,5
10. Rob van Esch 1
Jerion Roelin 1
Niels Couwenberg 1

Na deze vijfde snelschaakavond kan de balans worden opgemaakt. Iedere speler heeft de kans gehad om vijf scores neer te zetten, waarvan de beste drie meetellen voor het eindklassement. Op deze manier hebben degenen die een avond hebben gemist door bijvoorbeeld ziekte een kans om hoog te eindigen in de rangschikking. Hieronder vindt u de eindstand, hierbij tellen de in rood gemarkeerde scores niet mee.

Net als in het seizoen 21/22 is Robin hierdoor de snelschaakkampioen van EGS. Jasper pakt het zilver en prijzenpakker Pascal moet genoegen nemen met het brons. Verder laten bijvoorbeeld Erik, Wim en Bianca een mooie stijgende lijn zien, volgende seizoen gaan we zien of zij deze lijn kunnen doortrekken.

Eindstand snelschaakcompetitie EGS 22/23

27-sep 8-nov 7-feb 28-mrt 30-mei Totaal
1. Robin Verhoeven 4 5 5 4 4,5 14,5
2. Jasper Kools 4,5 4 3 3,5 12
3. Pascal Graafmans 3 3 4 3 4 11
4. Frans Paridaans 2 3 3 8
5. Erik Hamers 2 2,5 3 7,5
Maarten de Wit 3 3 1,5 7,5
Sjeng Houben 3 1 2 2 2,5 7,5
Wim Krijbolder 1 3 3,5 7,5
9. Bianca Vugts 1 2 3 6
10. Rick van Loy 5 5
11. Rob van Esch 1 1 1,5 2 1 4,5
12. Krijn van Dolderen 2 2 4
13. Alex van Lanen 3,5 3,5
14. Bram van de Vrande 3 3
Frans Lagerwaard 3 3
16. Henk van Griethuijsen 2,5 2,5
Peter Paul van der Schoot 2,5 2,5
18. Faisal Mandoo 2 2
Frans Brock 2 2
Jaap Gielen 2 2
Pim Zeeuwen 2 2
Sjaak Teleng 2 2
Tim van den Bersselaar 2 2
24. Peter Ansems 1,5 1,5
25. Jaap Touw 1 1
Jerion Roelin 1 1
Niels Couwenberg 0 1 1
Tijn van den Bersselaar 1 1
19 mei 2023 Verslag van Alex
Cursus voor huis- en clubschakers gaat met zomerreces

De cursus was een vervolg op de basiscursus (stap 1) en de cursus voor huisschakers: beginselen van tactiek en strategie (stap 2).

De studie in deze cursus was de behandelde thema’s op toepassingsniveau.

 • Verdieping van al behandelde onderwerpen.
 • Visualiseren van de tactische zetten (vooruitdenken).

Het cursusboek stap 2+ is daarbij de leidraad.

Min of meer nieuwe onderwerpen:

 • mat zetten (mat in één door dubbelschaak, mat dreigen)
 • pionneneindspel
 • de opening
 • verdedig tegen herdersmat

Verdieping van al behandelde onderwerpen:

 • Slim verdedigen: juiste keuze maken.
 • Mat bedenken met 2 stukken, matbeelden
 • Remise door pat: afdwingen, vermijden, opheffen, pat als wapen.
 • Vrijpion verzilveren en verdedig tegen de vrijpion
 • Vaardigheidsoefeningen (geef schaak, kies de veilige weg, zet zo snel mogelijk mat, sla alle stukken)

Om de lezer een idee te geven: verzilver de vrijpion tot winnende dame (promoveer).

Zwart zal de toren op de d-lijn willen plaatsen en de eventuele gepromoveerde dame afruilen want de overblijvende loper en koning kunnen niet meer schaakmat zetten: remise. Welke zet leidt tot ongehinderde promotie van de d-pion?

U kunt uw oplossing sturen naar de cursusleider hamersgoirle@gmail.com

Ook als u meer informatie over de vervolgcursus wilt: stap 2 extra.

 • opgaven met herhaling van de tactische zetten van stap 2.
 • opgaven op toepassingsniveau: er is geen aanduiding van het thema en lijken daardoor het meest op een echte partij.
17 mei 2023 Verslag van Alex
Bekerfinale op het scherpst van de snede, Pascal wint


De eerste individuele prijs van het seizoen kan uitgedeeld worden: aan Pascal Graafmans. Hij won de bekerfinale tegen Jasper Kools (niet toevallig zijn zij ook de nummers 1 en 2 van de tussenstand in de strijd om het clubkampioenschap).

Pascal kreeg het zeker niet cadeau. De bekerfinale was een spektakelstuk met wisselende kansen. We tonen de beslissende fase. In het eerste diagram komt Jasper (met zwart) met een prachtige twintigste zet op de proppen.

Zwart speelt hier 20… Dxd4! Wit kan niet slaan, want dan gaat hij mat op de achterste rij (21. cxd4 Txc1!). Een heel fraaie zet die Jasper duidelijk voordeel oplevert. Maar het is nog niet eenvoudig om deze stelling ook echt te winnen, zeker niet omdat Pascal nu in de tegenaanval kan. Er volgde:
21. Dh7+ Kf8
22. Dh8+ Ke7
23. Dxg7 Df4 (dit is een eerste fout, na Tc5 staat zwart erg goed)
24. Tce1 Ld5
25. g3 (hier mist Pascal een winstkans, namelijk Tf5!) Tg8
26. Dh7

En nu zijn we bij het tweede diagram aanbeland.

In deze stelling koos Jasper voor 26… Txc3. Dat verliest echter. Na Txd5 wikkelt wit af naar een gewonnen stelling die een kolfje naar de hand van Pascal bleek. Maar als Jasper in de diagramstelling 26… Df3 had gevonden, had het nog alle kanten op gekund.

Al met al was de toeschouwer de grote winnaar bij deze bekerfinale. En Pascal natuurlijk. Waarmee gefeliciteerd!

26 april 2023 Verslag van Robin
EGS wint de NBSB Beker!

Als afsluiter van een mooi extern seizoen, stond afgelopen dinsdag 25 april de finale voor de NBSB beker gepland. Het viertal van EGS had in de vorige drie rondes heel Brabant doorgereisd om achtereenvolgens SV Mierlo/Geldrop, Bergen op Zoom en ’t Paardje uit te schakelen. In de finale mocht EGS het opnemen tegen de grote favoriet SG KiNG uit Tilburg. De grote overeenkomst was dat ook zij alleen nog maar uitwedstrijden hadden gespeeld, namelijk tegen achtereenvolgens De Raadsheer, OSV (waar GM Loek van Wely de teamcaptain is) en De Drie Torens. Ook in de laatste wedstrijd van deze bekercompetitie kreeg SG KiNG een uitwedstrijd toebedeeld. Gelukkig ligt Goirle dicht bij Tilburg en daardoor kwamen hun vier spelers lekker sportief op de fiets.

Na een korte discussie over het speeltempo, gingen iets na achten de vier partijen rustig van start. Waar in de avondcompetitie dit seizoen het speeltempo was aangepast naar 1:30 uur met 15 seconden increment, bleek dat in het bekerreglement stond dat het “ouderwetse” speeltempo (1:30 uur met een kwartier extra na 40 zetten) nog werd gehanteerd. Er werd besloten om toch maar het reglement te volgen en dus te spelen zonder increment. Uiteindelijk maakt het niet heel veel uit, maar het is hierdoor wel extra belangrijk om de bedenktijd zelf goed te verdelen.

Dan door naar de partijen. Jasper gaf van tevoren aan dat hij het graag tegen een zeer sterke tegenstander wilde opnemen en mocht dan ook op bord 1 plaats nemen achter de zwarte stukken. Tegenover hem zat de teamleider en tevens topscorer van SG KiNG, Jordy Schouten. In hun vorige ontmoeting (in de zaterdagcompetitie) had Jasper verrassend aan het langste eind getrokken en mede daardoor was Jordy extra gebrand om dit recht te zetten. Net als toen kwam er een Alapin op het bord en leek de partij gelijk op te gaan. Jasper verzwakte echter de zwarte velden voor zijn koning door g6 te spelen en ondanks dat de zwartveldige lopers al waren geruild, ging Jordy toch even kijken of hij van de zwaktes kon profiteren. Dat hij zijn dame op wist h6 te krijgen leek nog geen ramp, maar toen er uiteindelijk ook een pion op f6 kwam, kon Jasper niks anders doen dan zich sportief mat te laten zetten: 0-1 voor SG KiNG.

Na een rondje langs de resterende borden leek het er niet op dat er een stunt in zat voor de mannen van EGS. Door de wegstreepregel zou in de meeste gevallen 2-2 niet genoeg zijn voor de bekerwinst en dus moest er nog 2,5 punt gescoord worden. Bram speelde met zwart tegen goede vriend Mark Clijsen een typerende positionele partij, wat beide spelers goed ligt. Er werden van beide kanten pogingen gedaan om de balans te doorbreken, maar het leek toch steeds in remise te gaan eindigen. Pascal mocht het opnemen tegen Frank Lambregts en was daarmee de enige EGS-er met een (heel) klein ratingvoordeel. Hoewel hij iets beter leek te staan na de opening, was het nog lang niet duidelijk hoe hij ging winnen. Ondertussen had Robin tegen IM Mark Haast zijn nieuwe lievelingsvariant van het Wing Gambit op het bord gekregen. Mark koos na lang nadenken voor een soort Franse opzet (met de karakteristieke slechte Franse loper), waarbij zwart probeert om via de damevleugel activiteit te zoeken. Wit probeert (in dit geval met een pionnetje minder) op de koningsvleugel een aanval op te zetten, maar dit plan kwam voorlopig nog niet van de grond. Het was dan ook de vraag of Robin genoeg compensatie had voor de pion.

Even later gingen bij Bram alle lichte stukken en de dames van het bord, waardoor er een dubbel toreneindspel over bleef. De pionstructuur van Bram was ietsje beter, maar dit was niet genoeg om een serieuze winstpoging te ondernemen: remise. De partij van Pascal was langzaamaan meer in tactisch vaarwater terecht gekomen. Na een paar gemiste kansen, kwam de onderstaande stelling op het bord.

Graafmans – Lambregts na 36. Pf3

De zwarte koning staat zeer onprettig en deze stelling is al goed voor Pascal, maar Frank had met 36. … Dc5 het wit nog moeilijk kunnen maken. Na dameruil zal de zwart niet zo snel mat gaan en als de dame terug gaat, dan staat het paard niet meer gepend en dan leeft zwart nog. Frank speelde echter 36. … Lb7, een logisch uitziende zet, maar net te langzaam. Pascal vervolgde zijn koningsaanval met 37. Txg5 Tcd7 en 38. Dh4. De dreigende aftrekschaakjes worden zwart fataal en na 38. … Pxf3+ 39. gxf3 Dxf3 40. Tg3+ won Pascal de dame. Frank stribbelde nog even tegen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar: 1,5-1,5.

Dit betekende dat EGS nog steeds kans maakte op de bekerwinst, maar dan moest Robin wel winnen van Mark Haast. Bij een remise zou het namelijk 2-2 zijn en dan valt het laatste bord af. Op basis van de eerste drie borden zou SG KiNG dan winnen met 2-1 en er dus met de beker vandoor gaan. Maar goed, het werd uiteindelijk een bijzonder moeilijke partij die alle kanten op had gekund. Om een beeld te geven van de complexiteit, kijken we even naar de onderstaande stelling.

Verhoeven – Haast, na 21. La3

Op het eerste oog lijkt zwart goed te staan. Hij heeft namelijk een pionnetje meer, zijn slechte witveldige loper is ineens actief en hij kan mogelijk over de g-lijn gaan aanvallen. Het probleem is echter dat de zwarte dame zowel het paard als de loper dekt, waardoor wit nu Lxe7 dreigt. Een zet als gxh4 kan dus niet en na bijvoorbeeld Pb7 heeft de zwarte pony ook geen mooie toekomst. Lxa3 is uiteraard ook nog een optie, maar dit geeft wit de mogelijkheid om over de a-lijn druk te gaan zetten. Mark besloot dan maar (terecht) om met 21. … Pb3 22. Pxb3 cxb3 23. Lxb3 een pion terug te geven, zodat het slechte paard van het bord is. Vervolgens werden ook de zwartveldige lopers en de dames geruild en “won” Robin een pion, waarna er een moeilijk eindspel over bleef. Met weinig tijd maakten beiden een paar fouten, maar met een pion meer was het alleen Robin die nog voor de winst kon spelen. Mark bleef knokken en offerde een kwaliteit in de hoop om de witte velden te blokkeren, maar het bleek niet voldoende. Robin wist torens te ruilen en koos ook daarna niet voor het kortste pad naar de winst, maar uiteindelijk had hij nog 50 seconden (zonder increment dus) om mat te zetten met K+T tegen K en dat bleek ruim voldoende: 2,5-1,5 voor EGS!

Zo werd na het kampioenschap in de avondcompetitie (klasse 1A) heel verrassend de tweede prijs in de wacht gesleept. In de NBSB beker is het in principe niet mogelijk om te promoveren, maar er bestaat ook een KNSB beker en gezien deze prestatie moet EGS daar volgend seizoen wel aan mee doen. Wordt vervolgd!

De bekerwinnaars, vlnr: Pascal, Robin, Bram en Jasper

De persoonlijke scores van dit succesvolle bekertoernooi

23 april 2023 Verslag van Alex
EGS 1 maakt sprongetje op de ranglijst in slotronde, EGS 2 nipt onderuit tegen titelkandidaat

Met een derbyzege tegen De Stukkenjagers 4 is het eerste team van EGS in de slotronde van klasse 4G van de vijfde naar de derde plek geklommen.

Geheel in stijl met de kleine verschillen in de subtop van deze klasse (De Pion werd met ruime voorsprong kampioen) is dat EGS uiteindelijk met een half bordpunt verschil de nummer vier voorblijft. Die nummer vier? Jawel, de tegenstander van afgelopen zaterdag: Stukkenjagers 4.

Een wedstrijd van EGS tegen Stukkenjagers is er altijd een tussen bekenden. Dat was zaterdag in de overtreffende trap zo: maar liefst zes van de acht spelers aan Goirlese kant is ook lid of oud-lid van Stukkenjagers.

Misschien is dat ook de reden dat er maar liefst vier remises te noteren vielen, die allemaal vrij vlot tot stand kwamen. Alex van Lanen en Guus Vermeulen kennen elkaar goed en kwamen al snel in een gelijk toreneindspel terecht. Bram van Huijgevoort moest even goed opletten tegen Lex Karstens, maar kwam nergens écht in de problemen. Robin Verhoeven leek een plusje te hebben, maar zag Thomas Kaufmann sterk counteren en zag zich genoodzaakt diens remisevoorstel aan te nemen. Jasper Kools kreeg tegen Bas Rosheuvel een eindspel op het bord van loper tegen paard. Jaspers loper leek iets betere perspectieven te bieden, maar niet genoeg voor een zege.

Tussen die vier remises door was er ook nog één beslissend resultaat te noteren. Pascal Graafmans speelde tegen Kienfong Lie Kwie. En wat iedereen van te voren al aan zag komen, gebeurde: een heksenketel van jewelste in deze pot tussen twee zeer aanvallende spelers. Toen de rook optrok, had Pascal een vol stuk minder.

Maar… daar bleef het dus bij voor de Tilburgers. De gelijkmaker kwam van Bart Plasmans. Tegen Toon Stuart leek hij in de opening in de problemen, maar toen de dames van het bord gingen keerden de kansen en scoorde Bart soepel een overtuigend punt.

Over overtuigend gesproken… Fedor Sazonov! Zijn zevende partij van dit seizoen was ook zijn zevende gewonnen partij Dit keer moest Patricia de Wit eraan geloven in een eindspel van dame tegen toren-paard. Vervolgens aan Job Hoekstra de eer om de teamzege binnen te tikken. Zijn partij tegen Marsel van Hoorn stond in het teken van de open g-lijn. Het einde van het liedje was een combinatie die Job een stuk extra opleverde. In het eindspel was dat paard oppermachtig: 5-3 voor EGS dus!

Ook EGS 2 speelde zaterdag: een inhaalwedstrijd van het uitgestelde treffen tegen De Raadsheer 2. De bezoekers uit Zundert waren bij aanvang nog titelkandidaat in klasse 6F, maar dan moesten ze wel met minimaal 7-1 winnen van de onzen.

Al vrij snel in de wedstrijd kwam EGS 2 op achterstand doordat Andrei in een ogenblik van niet opletten opeens zijn damevleugel zag verdampen: 0-1. Een tijdje later was het Krijn die langzaam door de stelling van zijn tegenstander was geslopen en de stand weer gelijk trok: 1-1.

Toen werd het lang stil. Het was daarna Hannie die na veel zetten net even teveel problemen kreeg met een doorgebroken vrijpion en moest opgeven: 1-2. Maarten deed inmiddels veel pogingen om de druk op zijn koningsstelling te verminderen, dat resulteerde in torenwinst en partijverlies: 1-3. Peter overzag in zijn enigszins ingewikkelde stelling een pointe (zoals de Fransen zeggen) op de achterste rij (zijn voorste overigens) en verloor daardoor:1-4.

Was het dan bijna alleen maar kommer en kwel? Neen, gelukkig niet. Simon speelde een puike partij en met het adagium “aanvallen op de andere vleugel” verraste hij zijn tegenstander met een fraaie matcombinatie van dame met loper: 2-4. Vervolgens liet Yesenia opnieuw zien het spelletje goed te begrijpen en dwong in een eindspel van dame met wat pionnen elk, haar tegenstander op de knieën. Met nog één partij te gaan was het 3-4 geworden.

Deze laatste partij werd de langste van de middag. EGS 1 zat al aan het bier en Rob bleef dapper doorspelen in een stelling waar ieder foutje fataal zou kunnen zijn voor beide spelers. Uiteindelijk werd tot remise besloten en won De Raadsheer met de kleinst mogelijk marge: 3,5-4,5.

We kijken terug op een schaaktechnisch mooi seizoen, met nieuwe en oude spelers en met de inzet van een aantal jeugdspelers een mooi perspectief voor de toekomst.

19 april 2023 Verslag van Alex
EGS ongeslagen kampioen in avondcompetitie

Het moest minimaal 2-2 worden en het werd 2-2. Degelijk en op veilig gespeeld, zou je zeggen als je er niet bij was. Maar niets is minder waar: het was een pittige clash in Made, tussen ’t Paardje A en EGS A. Maar aan het eind van de avond stond wel de score op het wedstrijdformulier die EGS minimaal nodig had voor het kampioenschap: 2-2.

’t Paardje was een paar weken eerder al door EGS getemd in de halve finale van de NBSB-beker (al ging dat toen ook al verre van gemakkelijk), dus duidelijk was dat de Madenaren op revanche uit waren. En het EGS-team moest het doen zonder kopman Robin Verhoeven, best een pittige opdracht dus.

De eerste remise was, zeker achteraf, cruciaal. Jasper Kools mocht daarbij niet klagen. We strooien zijn fragmenten door het verslag heen. Hier zien we de eerste stelling, waarin Jasper met zwart behoorlijk optimistisch in de aanval is getrokken, maar een stukoffer tegen krijgt: Lxg5 is een zet die de computer ook wel kan waarderen.

Later meer, eerst de partij waar EGS eigenlijk altijd wel goede vooruitzichten had; namelijk die van Bart Plasmans. De teamcaptain, spelend op bord 4, zag zijn tegenstander zijn dame op een dwaalmissie naar a7 en a8 sturen. De tijd die het kostte om zijn belangrijkste stuk weer terug in het spel te brengen kwam de Paardje-man op het eind tekort: 0,5-1,5.

Een Jasper-update dan: na een blunder van zijn kant (Jaspers eigen woorden, als volger op een afstandje was mijn oordeel vooral ook dat de Paardje-speler het handig aanpakte) kwam deze stelling op het bord. Jasper heeft een vracht pionnen verloren, dat weegt zeker op tegen het stuk. Sterker nog: wit kan overwegen een kwaliteit te offeren en staat dan waarschijnlijk nog gewonnen. En als klap op de vuurpijl staat de zwarte koning ook nog eens behoorlijk onveilig. Goede raad is duur, maar… de aanval is de beste verdediging (ook al is het een speculatieve). Zwart kiest hier voor Dh6…

Een half puntje extra voegde Alex van Lanen aan het EGS-totaal toe. Tegen Alex’ veelbelovend ogende mataanval werd door zijn tegenstander vaardig verdedigd. Op het moment dat het voordeel grotendeels uitgevlakt was, deed de Paardje-speler een remise-aanbod. Een bekende valkuil is om dan te blijven hangen in het feit dat je beter hád gestaan en te blijven aanvallen tegen beter weten in. Maar de stand hielp Alex een handje in het nemen van de goede beslissing: aannemen dat halfje en daarmee het kampioenschap! De 1-2 werd vrij snel een 2-2: Pascal Graafmans (6 uit 6 tot deze pot!) redde het aan bord 1 niet, al leek het lang in evenwicht. Kortom: met de hakken over de sloot kampioen.

Maar hoe was Jasper vanuit die hopeloze stelling nog aan dat eerste halfje gekomen? Nou… na Dh6 uit het vorige diagram antwoordde wit met Tae1. Een tikje passief, maar niet per se slecht. Het geeft zwart wel de kans om Pf4 te spelen. Het paard kan niet geslagen worden vanwege de penning over de g-lijn. Wit antwoordde Te4, wat onderstaande stelling opleverde. Ziet u de remisewending die Jasper vond?

EGS is nu met 12 uit 7 ongeslagen gebleven in de klasse 1B (twee gelijke spelen: deze tegen ’t Paardje en eerder tegen Oisterwijk). Volgend seizoen wacht een loodzwaar seizoen in de Hoofdklasse. De spelers die scoorden voor EGS dit seizoen: Pascal Graafmans 6 uit 7, Bart Plasmans 3,5 uit 5, Robin Verhoeven 3,5 uit 6, Alex van Lanen 3 uit 4, Jasper Kools 2,5 uit 4 en Bram van Huijgevoort en Maarten de Wit beiden 1 uit 1.

De oplossing van Jaspers diagram dan tot slot: wit speelt Ph3+. Na het verplichte antwoord Kg2 springt het paard met schaak terug naar f4. Weer schaak en het paard slaan lukt op geen enkele manier: met de pion mag niet vanwege de penning en met de toren of dame kan niet, want dan volgt Dh1 mat! Dus… remise door zetherhaling.

2 april 2023 Verslag van Alex
Gelijkspel en nederlaag in voorlaatste ronde

Een punt voor de twee EGS-teams in de competitieronde van zaterdag. EGS 1 deelde in Dongen de punten met D4: 4-4. EGS 2 verloor in Tilburg kansloos van De Stukkenjagers 6: 5,5-2,5.

Wie de match van EGS in vier koppeltjes opknipt (bord 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8) komt tot vier keer een mini-gelijkspel. Op bord 1 lag misschien wel de grootste kans op matchwinst voor EGS. Robin Verhoeven bouwde gestaag aan een mooie aanvalsstelling, maar één moment van onoplettendheid kostte hem de kop. Daar stond een prachtige partij van Fedor Sazonov tegenover. De jonge Vlaming is topscorer in de competitie met 6 uit 6!

Bord 3 en 4 leverden twee remises op. Die van Bram van Huijgevoort erg snel (na minder dan tien zetten), die van Pascal Graafmans na een hectische partij waarin Pascal even op meer leek te mogen hopen, maar het verzandde in zetherhaling.

Aan bord 5 verloor Jasper Kools. In de opening leek er voor hem niks aan de hand, maar bij de afwikkeling naar het eindspel kantelden de kansen en kon D4 een punt noteren. Alex van Lanen won echter met twee combinaties genoeg materiaal om het eindspel eenvoudig naar een Goirlese zege uit te kunnen spelen.

Aan bord 7 zag Erik Hamers een gemeen schaakje over het hoofd dat zijn stelling in één klap ineen deed storten. Maar ook die nederlaag werd gecompenseerd door zijn buurman, in dit geval Bart Plasmans, die vanuit de afruilvariant van het Frans (volgens velen een garantie op remise) een scherpe en al gauw ook winnende aanval op touw zette.

EGS 1 staat dankzij dit gelijkspel vijfde in klasse 4G. Maar de verschillen zijn klein, waardoor er nog van alles mogelijk is. Na de afsluitende thuiswedstrijd kan EGS in het gunstigste geval nog tweede eindigen, maar als alles tegenzit kan het ook nog een zevende stek in de eindrangschikking worden.

Voor EGS 2 zou het seizoen er normaal gesproken al op zitten (aangezien in de klasse 6F acht teams spelen, tegenover de tien bij EGS 1). Maar EGS heeft nog een uitgestelde wedstrijd in te halen en door de verrassende nederlaag van koploper Oude Toren staat in die match zelfs nog het kampioenschap op het spel! Voor de tegenstander van EGS (Raadsheer 2) dan wel, want EGS 2 is dit seizoen een middenmoter. Met een monsterzege van 7-1 of meer in de inhaalwedstrijd mag De Raadsheer 2 zich kampioen noemen.

De laatste officiële ronde van dit seizoen afgelopen zaterdag speelde EGS2 tegen Stukkenjagers 6. Die waren volgens eigen zeggen zeer gemotiveerd, omdat er voor hun nog een derde plaats op het spel stond. Na een uur spelen had Simon de eerste score te pakken: hij zette in 20 zetten zijn tegenstander mat, 0-1, een goed begin.

Daarna ging het helaas bergafwaarts met de scores. Eerst was het Krijn die een stuk voor twee pionnen won, maar in zijn stelling was zijn verdediging, vrij naar JC, een geitenkaas. Of zou hij toch gatenkaas hebben gezegd, enfin, Krijn hield het niet droog: 1-1. Hannie en tegenstander speelden snel, wat helaas voor Hannie niet goed uitpakte. Een dikke vijftig zetten en verloren: 2-1. Rob liet zich in het eindspel helaas trucen op de onderste rij wat een toren kostte: 3-1. Maarten speelde tegen de sterkste stukkenjager die deze naam helemaal waarmaakte. Een stuk minder was toch te veel: 4-1.

Yesenia speelde een sterke partij tegen een taaie tegenstander en in het verre toreneindspel stond ze weliswaar een pion achter maar wist dit knap naar remise te leiden: 4,5-1,5. Frans L. ging een eindspel in met een pion meer en wist dat knap tot winst te voeren: 4,5-2,5. Frans B. speelde toen nog als enige in Cinecitta en had een schier onmogelijke taak om met twee pionnen achter, ook nog eens verbonden flankpionnen, een resultaat te boeken. Even leek het dat er eeuwig schaak in zat, maar toen was de klok sowieso onverbiddelijk, eindstand 5,5-2,5.

De laatste wedstrijden, EGS – De Stukkenjagers 4 en EGS 2 – Raadsheer 2, worden gespeeld op zaterdag 22 april.

29 maart 2023 Verslag van Robin
Rick van Loy wint drukbezochte snelschaakavond

Gisteren stond alweer de vierde snelschaakavond van dit seizoen op de planning. Waar de tweede en derde niet heel drukbezocht waren, was het nu weer volle bak met 16 schakers/schaaksters. Het concept was hetzelfde als de vorige avonden: 5 rondes waarbij iedereen 8 minuten op de klok krijgt en er per zet 5 seconden bij komen. Dit leverde veel spannende partijen op waarbij er uiteindelijk maar één van de 40 in remise eindigde.

Na twee rondes hadden de vier ratingfavorieten (Robin, Pascal, Jasper en Rick) als enigen twee punten en mochten het daardoor tegen elkaar uitvechten. Jasper won netjes van Pascal en even later wist Rick na een solide partij Robin te vloeren. In ronde 4 liet Rick wederom zien goed in vorm te zijn door Jasper te verslaan na een leuke chaotische partij. Zo nam Rick de leiding met 4 uit 4, gevolgd door Jasper, Pascal en Robin, allen met 3 punten. Vlak achter deze groep stonden Wim en Erik met 2,5, waarmee ook zij nog konden hopen op een podiumplaats.

Rick mocht het in de laatste ronde logischerwijs opnemen tegen Pascal. Een remise was genoeg voor de dagzege, maar dat ging niet in het hoofd van Rick om. Ook Pascal kon de man in vorm niet afstoppen en zo eindigde Rick knap eerste met 5 uit 5. In de strijd om de tweede plaats nam Robin het voor de (naar schatting) 1253e keer op tegen Jasper en hierbij trok de eerstgenoemde aan het langste eind. Vanuit de achtervolgende groep was het Wim die snelschaakspecialist Sjeng versloeg en nam knap met 3,5 punt beslag op de derde plek.

Eindstand ronde 4 (Gesorteerd op weerstandspunten)

1. Rick van Loy 5
2. Robin Verhoeven 4
3. Wim Krijbolder 3,5
4. Jasper Kools 3
Pascal Graafmans 3
Maarten de Wit 3
Frans Paridaans 3
8. Erik Hamers 2,5
9. Frans Brock 2
Sjeng Houben 2
Sjaak Teleng 2
Bianca Vugts 2
Krijn van Dolderen 2
Rob van Esch 2
15. Jaap Touw 1
16. Niels Couwenberg 0

De scores van alle vijf de snelschaakavonden worden bijgehouden en op basis hiervan wordt de eindstand bepaald. Iedere speler heeft de kans om zo vijf scores neer te zetten, waarvan de beste drie meetellen voor het eindklassement. Op deze manier hebben degenen die een avond hebben gemist door bijvoorbeeld ziekte een kans om hoog te eindigen in de rangschikking. Hieronder vindt u de tussenstand, hierbij tellen de in rood gemarkeerde scores niet mee. Op dinsdag 30 mei staat de laatste ronde gepland, ook dan zijn zowel leden als niet-leden weer van harte welkom om vijf potjes te schaken.

Tussenstand snelschaakcompetitie EGS 22/23

27-sep 8-nov 7-feb 28-mrt 30-mei Totaal
1. Robin Verhoeven 4 5 5 4 14
2. Jasper Kools 4,5 4 3 11,5
3. Pascal Graafmans 3 3 4 3 10
4. Frans Paridaans 2 3 3 8
5. Wim Krijbolder 1 3 3,5 7,5
6. Sjeng Houben 3 1 2 2 7
7. Maarten de Wit 3 3 6
8. Rick van Loy 5 5
9. Rob van Esch 1 1 1,5 2 4,5
Erik Hamers 2 2,5 4,5
11. Krijn van Dolderen 2 2 4
12. Alex van Lanen 3,5 3,5
13. Frans Lagerwaard 3 3
Bram van de Vrande 3 3
Bianca Vugts 1 2 3
16. Jaap Gielen 2 2
Pim Zeeuwen 2 2
Tim van den Bersselaar 2 2
Faisal Mandoo 2 2
Sjaak Teleng 2 2
Frans Brock 2 2
22. Peter Ansems 1,5 1,5
23. Tijn van den Bersselaar 1 1
Jaap Touw 1 1
25. Niels Couwenberg 0 0
23 maart 2023 Verslag van Robin
Avondteam op kampioenskoers

Na ongeveer twee maanden wachten, stond er dinsdag 21 maart weer een wedstrijd voor de avondcompetitie gepland. Twee maanden geleden was de vorige wedstrijd gespeeld en wel een belangrijke, want toen werd in ronde 5 de grote concurrent HMC A verslagen. Hierdoor had EGS A nog 3 matchpunten nodig uit de resterende twee rondes om zeker te zijn van het kampioenschap. Afgelopen dinsdag had het viertal de kans om het eerste deel van deze benodigde matchpunten binnen te halen. Op dinsdag 18 april staat nog de uitwedstrijd tegen ’t Paardje gepland (ja daar is het bekerteam deze maand ook al geweest) en dan kan eventueel het kampioenschap worden binnen gehaald.

Maar goed, eerst nog de wedstrijd tegen De Kentering. De grote zaal in de Wildacker was deze dinsdag helaas bezet, waardoor de vier borden op de bovenverdieping werden klaargezet. Het voordeel was dat we hier in alle rust konden schaken, het nadeel dat de ruimte toch niet heel groot was en bovenal erg warm. Het is wellicht een beter idee om de borden de volgende keer mee te nemen naar het Welnesscentrum in Goirle, de sauna’s daar zijn toch iets comfortabeler. Teamleider Bart leek wellicht deze avond al naar de echte sauna te willen, want hij speelde in de opening iets te snel. Hij dacht even rustig zijn toren op de halfopen lijn te zetten, maar toen hij deze los liet zag hij de bui al hangen. Zijn tegenstander Dick van Leeuwen profiteerde door met zijn paard de loper van Bart te slaan en nadat Bart het paard terug sloeg, stond het paard van Bart op g5 ongedekt. Met een stuk minder probeerde hij er nog wat van te maken en dacht even het stuk weer terug te winnen met een trucje. Zijn tegenstander counterde dit echter goed en kwam zo een hele toren voor, in ruil voor slechts één pion. Bart deed nog een paar zetten en stond op het punt om op te geven, tot de tegenstander ineens een hele toren terug gaf. Het stond ineens weer gelijk en niet veel later wist Bart deze bizarre partij zelfs nog te winnen.

Teamleider Bart Plasmans in actie, foto gemaakt door David Bruggeman

Dit was eigenlijk niet de eerste partij afgelopen was, want even daarvoor was Jasper klaar. Zijn tegenstander speelde met wit het open Siciliaans lang volgens het boekje, waardoor Jasper het ratingverschil nog niet meteen kon omzetten in een betere stelling. Jasper liet echter ook zien dat hij deze opening goed heeft begrepen en kon zo toch langzaamaan zijn stukken verbeteren. De witspeler ging even later in de fout, zodat Jasper een belangrijke pion won. Vervolgens werden er een aantal stukken geruild en toen was de zwarte vrijpion op a4 niet meer tegen te houden: 2-0 voor EGS.

Eigenlijk ook nog iets eerder dan Bart was Robin klaar. Hij hoopte met zwart bijvoorbeeld een Nimzo op het bord te krijgen, maar kwam onbedoeld in een soort Benoni terecht. Wit had duidelijk meer ervaring in dit soort stellingen en kwam dan ook flink beter te staan. Na 20 zetten kwam de onderstaande cruciale stelling op het bord. Wit speelde hier 21. Lxe4 en dat lijkt erg logisch, maar dat geeft Robin de kans om de partij over te nemen. Er horen dan ook twee lezersvragen bij deze stelling. 1. Hoe kan zwart profiteren van Lxe4? en 2. Welke zet moet wit spelen ipv. 21. Lxe4 om groot voordeel houden?

Ter Beek – Verhoeven na 20. … fxe4

Het antwoord leest u verderop in dit verslag. Eerst nemen we even een kijkje bij Pascal, die er weer een spektakelstuk van maakte. Hij bood vlak na een opening een paardoffer aan, maar zijn tegenstander David Bruggeman sloeg het af. Onterecht bleek na afloop, want hij had alle aanvallen nog net kunnen pareren. In het verslag van de Kentering is deze partij uitgebreid geanalyseerd met fragmenten, zeker een aanrader om hier even naar te kijken. Maar goed, hoewel David het offer niet aan nam, ging zijn koning toch aan de wandel richting het centrum. Deze stond heel de partij onveilig, maar zwart kreeg wel een vrijpion op b2. Pascal moest hierdoor enorm oppassen, maar rekende het goed door en kon zo afwikkelen naar een gewonnen toreneindspel.

Dan terug naar Robin. Na het gespeelde 21. Lxe4 zette hij de partij naar zijn hand met 21. … Txe4! Na 22. Dxe4 Lf5 staat de dame bijna ingesloten en moet als het ware de gevangenis in, oftewel naar het veld h1. Dus na 23. Dh1 De7 hangt het paard op e2 en dreigt er al Le4 om de dame in te sluiten. Als het paard van e2 weggaat, komt ook nog Ld4+ in de stelling. Wit zag dan ook geen goede verdediging meer en offerde met 24. Pe5 een stuk. Dit was een creatieve oplossing, maar het bleek niet genoeg voor de witspeler: winst voor Robin. Wat had wit dan wel moeten spelen in de bovenstaande stelling? Het bleek dat 21. f5 erg sterk is. Hierdoor dekt de loper van c8 het paard niet meer en staan de meeste zwarte stukken, inclusief de koning, op slechte velden.

Zo won EGS A uiteindelijk geflatteerd met 4-0 en komt het kampioenschap wel erg dichtbij. Een gelijkspel in Made in april is in ieder geval genoeg, maar  het avondteam kan ook komende vrijdag al kampioen worden. HMC A speelt dan namelijk voor ronde 6 nog tegen ’t Paardje en als HMC niet wint, dan is EGS A niet meer in te halen. Wordt vervolgd …

 

EGS A De Kentering A
1. Robin Verhoeven 2051 Leon ter Beek 1839 1 – 0
2. Pascal Graafmans 1942 David Bruggeman 1827 1 – 0
3. Jasper Kools 1891 Hans Kranenbarg 1542 1 – 0
4. Bart Plasmans 1746 Dick van Leeuwen 1535 1 – 0
1908 1686 4 – 0

 

12 maart 2023 Verslag van Alex
EGS wint tweemaal op één dag, en dat was al even geleden

Een heuglijke competitiezaterdag voor EGS: voor het eerst dit seizoen wonnen het eerste en het tweede team op dezelfde dag. EGS 1 was Raadsheer de baas met 5-3, terwijl EGS 2 nog een half bordpunt extra overhield aan de derby tegen DSC 2 uit Dongen: 5,5-2,5.

Het duel tussen Raadsheer 1 en EGS 1, op papier twee gelijkwaardige teams, stond in het teken van de degradatiezorgen. Vooral Raadsheer zit in een penibele situatie (op plek 8 van de 10, de hoogste degradatieplek), maar ook EGS (dat de middag begon met twee punten meer dan Raadsheer) was nog niet zeker van lijfsbehoud.

Halverwege de middag was het vooruitzicht voor EGS goed. De twee kopmannen Robin Verhoeven en Fedor Sazonov stonden duidelijk beter, terwijl niemand aan EGS-zijde echt een mindere stelling had (al waren de staartspelers Erik Hamers en Eddy Vanlerberghe wel op verdedigen aangewezen).

De Goirlese 2-0 voorsprong kwam dan ook snel tot stand dankzij Robin en Fedor. Helaas werd het al gauw 2-1, want Jasper Kools koos in het middenspel het verkeerde pad en dat kostte hem snel de kop. Bart Plasmans leverde echter een gave partij op die EGS een derde punt bezorgde. Daarna stond Eddy echter pardoes mat en moest Erik in het eindspel toch capituleren: 3-3 dus.

Bleven over: Bram van Huijgevoort en Alex van Lanen. Beiden hoefden zich weinig zorgen te maken over verliezen, maar een van de twee moest ook winnen. Uiteindelijk lukte het beiden: Bram in een toreneindspel, waarin zijn betere pionstructuur hem hielp de vis op het droge te slepen. Alex had in het middenspel een pion gewonnen en voegde er in de overgang naar het eindspel een tweede aan toe. Toen die twee pluspionnen gebroederlijk naar de overkant begonnen te marcheren, was ook hier het pleit beslecht: 5-3.

EGS 2 trof zaterdag een oude bekende, immers in het vorige seizoen was er een gelijkluidend affiche: thuis tegen DSC-Dongen 2. Beide teams waren op een paar plekken veranderd, maar leken met een mix van ervaring en aanvangers toch aan elkaar gewaagd. De vorige editie was met 4,5-3,5 net door EGS gewonnen.

De partijen gingen rustig van start en de enige opwinding kwam van de gang van het Jan van Besouw waar de deelnemertjes van een jeugdactiviteit rennend lieten blijken aanwezig te zijn. Na een uur was de balans dat een aantal EGS-ers wat op voorsprong stonden en een enkele enig nadeel had op het bord.

Als eerste scoorde Maarten de Wit een vol punt door de zwarte koning van zijn tegenstander met een pionzet mat te zetten op a6. Niet lang daarna wist de 11-jarige debutante Yesenia Lukin haar tegenstander te overrompelen met een pion op de tweede rij ondersteund door een toren en koning, 2-0 derhalve. Frans Brock had een zware middag en kwam niet goed uit de afwikkeling naar een eindspel en moest opgeven. Vlak daarna won Krijn van Dolderen zijn eindspel en stond het 3-1.

Frans Lagerwaard verzilverde een loper voorsprong, 4-1, en toen de tegenstander van Andrei Sazonov in een gewonnen stelling zijn dame wegblunderde, was daar ook de strijd gestreden: 5-1. Simon de Knegt werd in het verre eindspel geconfronteerd met twee verbonden vrijpionnen, 5-2 en Rob van Esch wist zijn partij netjes remise te houden. Eindstand EGS 2 – DSC-Dongen 2: 5,5-2,5. In een jaar tijd is EGS 2 zodoende een punt beter geworden.

De volgende wedstrijd van EGS 2 (dat nu zesde staat) is op 1 april in Tilburg tegen Stukkenjagers 6. Daarna volgt op 22 april nog de inhaalwedstrijd tegen De Raadsheer 2, thuis in het Jan van Besouw. EGS 1, inmiddels weer in het linkerrijtje, treft nog twee sterke ploegen in D4 en Stukkenjagers 4, maar degradatie lijkt nu wel definitief afgewend.

9 maart 2023 Verslag van Robin
Bekerteam naar de finale na thriller

Het duurde even, maar zo’n twee weken geleden was dan eindelijk de loting voor de halve finales van de NBSB beker bekend. Door eerdere overwinningen tegen SV Mierlo/Geldrop en BSV (Bergen op Zoom) had het viertal van EGS zich, net als SG KiNG, De Drie Torens en ’t Paardje (uit Made), geplaatst voor deze halve finales. De loting bleek ons gunstig gezind, want we werden gekoppeld aan ’t Paardje, waardoor het sterke KiNG nog even werd vermeden. ’t Paardje was echter ook niet zomaar zover gekomen in het bekertoernooi en het beloofde dan ook een spannende avond te worden.

Al rond 19:30 uur begonnen Robin Verhoeven, Bram van Huygevoort, Pascal Graafmans en Bart Plasmans aan de partijen. De uitstekende locatie van ’t Paardje had namelijk één nadeel: mede vanwege de torenhoge energiekosten sloot het gebouw helaas al om 23:00 uur. Dit belette de spelers er niet van om er eens goed voor te gaan zitten, want het huurde heel lang voordat de eerste uitslag binnen was. Na een uur of twee was het nog niet duidelijk welk team er nu het beste voor stond. Robin kreeg met wit zijn geliefde opzet tegen de Caro Kann op het bord, maar de tegenstander speelde het iets anders dan gebruikelijk, waardoor Robin de denktank in ging. Hij had een pion geofferd om de zwarte ontwikkeling te bemoeilijken, maar het was niet helemaal duidelijk of dit genoeg compensatie was. Op het bord daarnaast was het Bram die een pion voor stond en ondanks dat zijn tegenstander iets meer ruimte had, zag het er naar uit dat Bram goede winstkansen had. Dat kon bij Pascal inmiddels niet meer gezegd worden, want na een rustige opening verloor hij ineens een stuk en naar verluid ook nog twee pionnen. Pascal stond al op het punt om op te geven, maar speelde voor het team nog maar even door. Tot slot was ook Bart aan het verdedigen en had al remise aangeboden, maar zijn tegenstander sloeg dat af en probeerde op de winst te spelen. Op dit moment was het dan ook hopen op het volgende scenario: Bram wint, Robin en Bart spelen remise en Pascal verliest, dan is het 2-2 en gaat EGS verder door de wegstreepregel.

We spoelen nu even door naar 22:30. Na drie uur spelen was iedereen nog bezig en de kansen op teamwinst waren niet heel groot. Zeker niet toen Bart tijdens de zet van zijn tegenstander zag dat deze mat in vier kon geven. Gelukkig voor ons zag zijn tegenstander het niet en werd er later alsnog remise overeengekomen. Pascal was ondertussen nog steeds aan het spelen en stond ineens een kwaliteit voor… Huh, wat?? Hij stond net toch een stuk achter? Dat klopt, maar door de creativiteit van Pascal en de tijdnood van zijn tegenstander had hij ineens tegenkansen gecreëerd en zo een volle toren terug gewonnen. Dit goede eindspel kan je wel aan Pascal over laten en hij zette het dan ook soepel om in winst.

Gebeurde er bij Bram dan nog iets geks? Nee eigenlijk niet. Hij had inmiddels een tweede pion gewonnen en kon daarna rustig zijn overgebleven dame en toren gaan activeren. Er was geen enkele vorm van tegenspel meer te vinden en zo haalde Bram het punt binnen na een goede partij. Hierdoor is het wonder boven wonder 0,5-2,5 voor EGS en is de overwinning een feit. Zo deed de partij van Robin er niet meer toe, maar hij stond halverwege de avond niet lekker. Met een beetje bluf werd er een kwaliteit geofferd, maar zwart nam het niet aan en koos liever voor een gezondere stelling met een pion meer. De stukken van Robin stonden echter actiever en zo bleef de partij spannend. Hieronder zijn twee leuke stellingen te zien. De linkse/bovenste stelling is in de partij net niet op het bord gekomen, maar Stockfish geeft hier een dusdanig bizarre en sterke zet dat deze stelling toch even in dit verslag moet staan. De andere stelling is wel op het bord gekomen en hier had Robin met wit een goede kans om alsnog de winst binnen te halen. De tijd op de klok was ondertussen beneden de minuut gezakt en mede hierdoor werd de winnende zet niet gevonden.

                                     

In de eerste stelling lijkt Lf1 wellicht een goede zet, maar dan kan de zwarte koning nog weglopen via d6. De beste zet is 32. Pd4+!!, want na 32. … exd4 speelt wit 33. Lf1 met de dreiging Lh3 mat en dat kan niet op een goede manier worden voorkomen. Er zijn verder ook weinig andere opties voor zwart. Na 32. Pd4+ Pxd4 volgt 33. Lxd7+ en na 32. Pd4+ Kd6 33. Pc5+ valt g7. Dit had kunnen gebeuren als Robin 31. Tf5-f7+ had gespeeld, maar hij koos toen al voor Lf1. De andere stelling kwam later wel op het bord en hier had wit kunnen winnen met 39. Txf6!. Na 39. … gxf6 40. g7 Tg8 speelt wit achtereenvolgens Pe6+ Lf5 en Lh7. Met weinig tijd speelde Robin in de partij echter 39. Lf1 en iets later werden de paarden geruild en was het remise om klokslag elf uur, precies het moment dat de speelzaal ging sluiten.

Al met al is EGS goed weggekomen. Pascal had zeker kunnen verliezen en ook Bart ging bijna ten onder. Robin had op het einde een winstkans, maar had eerder ook zomaar kunnen verliezen. Hopelijk hebben we medio April ook zoveel geluk in de finale tegen SG KiNG, dat in de andere halve finale overtuigend De Drie Torens versloeg. Het is nog niet bekend waar en wanneer de finale gespeeld gaat worden. Zodra dit wel duidelijk is, zal dat op de website van EGS ook te zien zijn.

 

’t Paardje EGS
1. Pierre Jaspers 1923 Robin Verhoeven 2051 1/2
2. Peter van den Hout 1872 Bram van Huygevoort 1983 0-1
3. Rene Stadhouders 1680 Pascal Graafmans 1942 0-1
4. William van den Bosch 1770 Bart Plasmans 1746 1/2
1811 1931 1 – 3
12 februari 2023 Verslag van Alex
EGS komt net tekort tegen De Pion, EGS 2 boekt eerste seizoenszege

De competitiedag van 11 februari was er voor EGS een van net wel en net niet. Het eerste verloor met de kleinst mogelijke marge van titelfavoriet De Pion, EGS 2 zat daarentegen in Helmond aan de goede kant van 4,5-3,5.

Voorafgaand aan deze speelronde kon het bij EGS 1 nog alle kanten op. Afhankelijk van of je een ‘glas half vol’- of een ‘glas half leeg’-type bent, kon je EGS, twee punten achter de koplopers, als een titelkandidaat zien of, drie punten boven de hoogste degradatieplek en met een zwaar resterend speelschema, als in degradatienood.

De Pion, ooit een van de grootste en sterkste clubs in Brabant, is in ieder geval overduidelijk kampioenskandidaat nummer één in klasse 4G. En zonder Jasper en Pascal waren de verwachtingen vanuit Goirles perspectief dan ook vrij laag.

Na een uur of twee spelen werd dat er niet beter op, met een tussenstand van 3,5-0,5. Bram van Huijgevoort (een van twee EGS-spelers met een hogere rating dan zijn tegenstander) zag zich genoodzaakt een vroeg remise-aanbod te accepteren, daarna kregen Eddy Van Lerberghe en Erik Hamers een vernietigende aanval op hun koningsstelling over zich heen. Andrei Sazonov speelde een puike partij aan bord 2, maar één onoplettend moment leverde ook hem een nul op.

Daarna werd het nieuws beter, maar net niet goed genoeg. Fedor Sazonov hield zijn 100 %-score in tact (ondanks dat hij een kleine kwaliteit achter stond). En Alex van Lanen combineerde zich in een zo goed als verloren stelling naar een half punt via eeuwig schaak.

En het werd ook nog 4-3 dankzij de uitblinker aan EGS-zijde: Robin Verhoeven. Aan bord 1 tegen Ivo Kok (rating 2133) kreeg hij bijgaande stelling op het bord. Zijn tegenstander speelde met zwart 16… g5 en had duidelijk niet op het creatieve en ijzersterke antwoord van Robin gerekend. Ziet u het wel (antwoord onderaan het verslag)?

Als laatste bleef Bart Plasmans over. Eindspel met een stuk minder maar een pion meer. Objectief gezien moest Bart blij zijn met remise, maar op zeker moment werd het, ook gezien de slinkende bedenktijd bij zijn tegenstandster, toch nog even spannend. Uiteindelijk bleek Bart toch niet in staat ijzer met handen te breken en bleef het bij remise, en dus 4,5-3,5 voor De Pion.

EGS 2 speelt in een klasse (6F) met grote krachtsverschillen tussen de teams. De tegenstander van zaterdag, HSC Helmond 3, was van ongeveer gelijk niveau. EGS 2 was op papier zelfs iets sterker, en laat dat nou ook net in de uitslag tot uiting komen.

Zoals in het verslag van Maarten te lezen is, kwamen de Goirlese punten van de ervaring (Frans Lagerwaard) en het talent (Krijn van Dolderen). Degelijke en nuttige remises waren er van Maarten de Wit, Peter Ansems en Simon de Knegt. Rob van Esch en Pim Zeeuwen verloren hun partij helaas. Dat telt op tot 3,5-3,5.

Daarmee was de hoofdrol, in ieder geval op het scoreformulier, weggelegd voor debutant Yesenia Lukin. Omdat zij er wel was (in ieder geval op papier), en de Helmonders met een speler te weinig waren, kreeg zij het achteraf beslissende punt achter haar naam: 3,5-4,5.

Dan hebben we nog de diagramstelling uit de partij van Robin Verhoeven om op terug te komen. Geen eenvoudige stelling, maar je wint ook niet zomaar van een speler van 2133. Na 16… g5 speelde Robin met wit 17. Pf5+! Zwart kan niet slaan met de pion van e6, want dan kost de dodelijke paardvork Pd5+ een dame! Dus er zit voor zwart niets anders op dan weg te gaan met de koning, waarna de belangrijke pion op e6 verloren gaat.

12 februari 2023 Verslag van Maarten
Helmond uit, altijd eh, in Helmond

Zaterdag 11 februari speelde het tweede team de uitwedstrijd tegen het team HSC Helmond 3, net als EGS 2 nog matchpuntloos. Na een wat rommelige aanloop, de donderdag voor de wedstrijd vernamen we dat het Helmondse team een speler zou missen en dat de aanvangstijd 12.00 ipv 13.00 uur was, traden er zeven EGS-ers aan voor de onderlinge krachtmeting. De speelzaal was wat klein voor alle teams die er speelden en ook enigszins rumoerig. Dat zullen de snookerspelers geweest zijn die een verdieping hoger met de gekleurde ballen speelden. Enfin, we stonden voor aanvang al met 1-0 voor en als iedereen remise zou spelen, zouden de eerste matchpunten van dit seizoen een feit zijn. Het liep wel en niet anders.

Rob begon zijn partij goed tegen een herintreder (ooit een rating van circa 1900) maar moest op enig moment constateren dat er een gevaarlijke doorlooppion op weg was naar een promotieveld: 1-1. Even later bleek Pim het verlies van een vrij vroeg verloren paard niet voldoende te kunnen compenseren, 2-1. Niet heel erg veel later wist de tweede jeugdspeler, Krijn, te winnen en trok de score daarmee weer gelijk: 2-2. Peter, Simon en Maarten remiseerden. De laatste vlak nadat Frans zijn partij winnend had afgesloten, zodat de teamwinst binnen was: 3,5 – 4,5. Hierdoor staat EGS 2 niet meer op de laatste plaats en kunnen we wellicht in de laatste drie wedstrijden nog een klein potje breken.

Op de foto zien wij Krijn aan het begin van zijn gewonnen partij.

Het programma voor EGS 2 voorziet op 11 maart de thuiswedstrijd tegen Dongen 2, dat net als EGS 2 op dit moment 2 matchpunten heeft. Winst zou weer een stapje omhoog in de stand betekenen.

22 januari 2023 Verslag van Robin
EGS A wint cruciale topper tegen HMC A

Afgelopen vrijdag baanden 4 EGS-ers zich een weg door de sneeuw richting Rosmalen, om het daar op te nemen tegen HMC A. Beide teams hadden na 4 rondes in klasse 1A precies 7 matchpunten en 11,5 bordpunten verzameld, terwijl de overige teams op maximaal 4 matchpunten stonden. Het was vooraf dus duidelijk dat de winnaar van het onderlinge treffen een hele grote kans maakt op het kampioenschap. Beide teams deden dan ook hun best om een zo sterk mogelijk team op te stellen en dat leverde een op papier gelijkwaardige wedstrijd op.

Pascal vloog zoals gebruikelijk met aanvallende intenties de partij in. Tegen de Zwarte Leeuw offerde hij op f7 een loper om vervolgens op a8 een toren terug te winnen. Dit is in het verleden al vaker gespeeld, maar eigenlijk is het geen goede variant voor wit. Zwart moet echter wel nauwkeurig spelen en dat is in deze heksenketel nog niet zo makkelijk. Pascal kwam beter te staan, maar in de onderstaande (bizarre) stelling kreeg zijn tegenstander kansen om de partij naar zich toe te trekken.

Pascal heeft zojuist Ke1-d1 gespeeld, waar c3 beter was geweest. Hier had zwart namelijk met bxc2+ de koning in zijn hemd kunnen zetten en mede daardoor het paard op a8 kunnen winnen, waarna hij groot voordeel heeft. In de partij werd echter het logisch uitziende Dxd5+ gespeeld, maar dan kan de witte koning op c1 schuilen en als zwart daarna pas op c2 slaat, dan beschermt deze zwarte pion gek genoeg de witte koning. Pascal stond hierna weer beter, daarna gaf hij door de complexiteit van de stelling het voordeel weer weg, maar won uiteindelijk alsnog in deze spectaculaire partij.

Robin mocht het op bord 1 met wit opnemen tegen Davoud Moghaddam. Deze vriendelijke man is een paar jaar geleden van Iran naar Nederland verhuist en lijkt dit seizoen het clubschaken echt op te hebben gepakt. Dit heeft hem nog geen rating opgeleverd, maar het was wel duidelijk dat hij de afgelopen jaren (online) flink heeft geoefend. Hij besteedde in deze partij slechts enkele seconden aan de eerste 12 zetten en begon al een aanval op te zetten, maar Robin pareerde de dreigingen en kon daarna zelf gaan aanvallen. Wit leek een droomstelling te hebben en kon zelfs een pion winnen, maar de afwikkeling naar het eindspel met loper tegen paard kwam iets te vroeg. Robin had weliswaar nog steeds een extra pion, maar de zwarte koning stond actiever waardoor het weer redelijk gelijk stond. Beide spelers promoveerden daarna zelfs nog ieder twee keer, maar na de derde dameruil van de partij waren er alleen nog 2 koningen over: remise.

De tussenstand was nu dus 0,5-1,5 in het voordeel van EGS en daarmee kwam het eerste matchpunt al in zicht. Zeker ook omdat Bram zelden verliest en ook nu weer een prima partij speelde, maar daarover later meer. Bart kreeg de laatste tijd met het Frans vaak gesloten stellingen op het bord, maar deze keer werd de stelling gelukkig al wel snel geopend. Enige tijd bleef de partij nog in evenwicht, maar daarna mocht Bart de witte koning het bord over gaan jagen. Hij had alleen tussendoor met Tc8 nog even de koning af moeten snijden en dan was het snel mat gegaan. Door de tijdnood werd deze zet gemist en mocht de witte koning rustig doorwandelen richting a7, om zo zijn vrije b-pion te ondersteunen. Bart zag geen verdediging meer in de korte tijd en moest zijn toren offeren voor de vrijpion.

Vooral het woordje “Tijdnood” is belangrijk in dit verhaal, want beide spelers hadden nog maar één minuut op de klok. Dit seizoen is het speeltempo in de avondcompetitie veranderd naar een begintijd van 1:30 uur met 15 seconden increment vanaf zet één, waardoor het moeilijk is om door de vlag te gaan. Tenminste, dat geldt alleen als de klokken goed worden ingesteld. Dit was hier dus niet het geval (foutje kan gebeuren) en in het heetst van de strijd was dit beide spelers niet opgevallen. Bart had op een bepaald moment nog zo’n drie seconden en de tegenstander vijftien, maar op wonderbaarlijke wijze ging de laatstgenoemde als eerste door de vlag. Vanaf dat moment kwam er wél increment bij, maar dat is natuurlijk aan de late kant. Bart stond ondertussen qua stelling verloren, dus de grote vraag was: “wat gaan we nu doen?” In de reglementen leek er geen soortgelijk scenario beschreven te staan en dus werd er op internet een telefoonnummer van een ervaren arbiter gezocht en gevonden. Deze wilde geen harde uitspraak doen, maar gaf wel aan dat meestal geldt: “vlag is vlag”, dus degene die door de vlag gaat verliest. Door de bijzondere situatie en deels ook door de stelling op het bord, werd er uiteindelijk tot remise besloten. We zullen nooit weten wat er gebeurd was als de klok wél goed was ingesteld. Aan de ene kant had Bart dan misschien wel de winst gevonden, maar aan de andere kant had zijn tegenstander met meer tijd de eindstelling gewonnen.

Ondertussen was Bram nog rustig bezig. Helaas was de klok van Bart dus verkeerd ingesteld, maar gelukkig klopten de anderen wel. Bram speelde zoals gebruikelijk geduldig en probeerde langzaam maar zeker zijn stelling te verbeteren. Hij leek een sterk paard en daarmee de overhand te krijgen, waarna wit besloot te gaan voor actief tegenspel en hij offerde daarvoor een pion. Dit bleek later niet genoeg om de witte aanvalskansen in leven te houden, waardoor er vervolgens nog twee of drie pionnen werden geofferd. Bram verdedigde nauwkeurig en wikkelde met deze pionnenmeerderheid af naar een eindspel, waarin de vrije a-pion de partij besliste.

Hierdoor wint EGS A deze kampioenskraker met 1-3 na een bijzondere avond. Pas op 21 maart staat de volgende ronde gepland, waarop De Kentering A naar Goirle komt. In de laatste ronde (18 april) staat in Made nog de uitwedstrijd tegen ’t Paardje gepland. Als er in deze twee wedstrijden 3 of 4 matchpunten worden gehaald, dan is het kampioenschap binnen en promoveren we naar de hoofdklasse.

 

HMC A EGS A
1. Davoud Moghaddam 0 Robin Verhoeven 2023 1/2
2. Caspar Hermeling 2004 Bram van Huygevoort 1973 0-1
3. Piet van Eijndhoven 1970 Pascal Graafmans 1856 0-1
4. Derk-Jan Morelis 1815 Bart Plasmans 1776 1/2
1930 1907 1 – 3

 

16 januari 2023 Verslag van Robin
Een weekendje weg in Wijk aan Zee

Afgelopen vrijdag 13 januari was het dan eindelijk zover. Rond het middaguur vertrokken er vanuit Tilburg twee auto’s richting Wijk aan Zee, met daarin in totaal 7 (ex-)EGS-ers. Pascal Graafmans haalde Bart Plasmans en, de bij EGS graag geziene gast, Guus Vermeulen op, terwijl Robin Verhoeven langs Jasper Kools en oud-leden Thomas Kools en Bram van de Vrande reed. Alle zeven hadden zich namelijk ingeschreven voor de weekendvierkampen, één van de vele onderdelen van het Tata Steel Chess Tournament. Bij dit onderdeel worden de spelers ingedeeld in groepen met vier spelers van gelijke speelsterkte, waarbij iedereen het één keer tegen elkaar opneemt. Op vrijdagavond stond de eerste ronde gepland, maar deze kon natuurlijk niet gespeeld worden met een lege maag. Vlak naast het hotel in IJmuiden bevond zich een gezellige Chinees:

Eten bij Chi Ling in IJmuiden (De lege glazen werden snel weer gevuld)

Hierna was het voor iedereen tijd om hun vierkamp op te gaan zoeken en de tegenstanders te ontmoeten. Thomas kreeg in groep 2c meteen de sterkste tegenstander van de groep tegenover zich; Alje Hovenga. In een ingewikkelde partij offerde Alje twee pionnen voor het initiatief, maar even later nam Thomas dit brutaal over. Hij offerde op correcte wijze een stuk en kreeg dat later met rente terug en vlocht daarna een mooi matnet. Robin deed het in groep 3d voor zijn doen wat rustiger aan. Voor het eerst sinds lange tijd kreeg hij een toreneindspel op het bord, dat uiteindelijke uitmondde in een remise. Jasper was oorspronkelijk ingedeeld in groep 4, maar er was een plekje vrijgekomen in groep 3e en mocht zo de uitdaging aangaan met drie op papier iets betere spelers. Tegen een jeugdtalent had hij het in de opening moeilijk, maar kon later zelf op winst gaan spelen. Dit zat er helaas niet in en zo eindigde deze partij in remise. Pascal kwam in 4g in een eindspel met ongelijke lopers terecht en dat leidt vaak ook tot remise, maar niet altijd. Pascal won na een eerste pion ook een tweede pion en uiteindelijk ook de partij.

Dan gaan we door naar groep 5j, waar helaas zowel Guus als Bram in waren geplaatst. De onderlinge ontmoeting stond pas in ronde 3 gepland, dus ze konden beiden nog proberen om de eerste twee partijen te winnen. Bram speelde een spannende eerste pot, maar kon de winst niet vinden: remise. Achteraf bleek er wel een winnende zet te zijn, maar daar koop je natuurlijk niks voor. Guus kon daarentegen wel het pad naar de winst vinden. Als laatste was Bart dan nog over, spelend in 5k. Zijn tegenstander was niet bang aangelegd en offerde al snel materiaal. Bart verdedigde goed en leek op weg naar de overwinning, maar in een moeilijke stelling ging het fout en verloor hij nog. Al met al toch een goede start met 3 keer winst, 3 remises en 1 nederlaag. Na de partijen werd er nog flink geanalyseerd en geschaakt in café De Zon, waarna iedereen rond twee uur in de nacht weer bij het hotel aan kwam.

Desondanks zat het complete gezelschap keurig weer om 9:00 aan het ontbijt. Het weekend is namelijk zo weer voorbij en het zou jammer zijn om dan lang in bed te liggen. Door het regenachtige weer zat er helaas geen strandwandeling in, maar toch vermaakte iedereen zich goed gedurende deze ochtend. Daarna vertrokken de feestbus van Pascal (waar veelvuldig nummers als “Fuifje” en “Watskeburt” voorbijkwamen (voor degenen die dit niet kennen, zoek het vooral NIET op)) en de wat rustigere bolide van Robin (waar bleek dat Skyradio bijzonder vaak nummers van Suzan&Freek draait) weer richting de speelzaal.

Vanwege de “schaakrel” rondom Hans Niemann is het toernooi dit jaar extra interessant voor de media. Zo ook voor RTL nieuws. Op zaterdag hadden ze namelijk voor de partijen een filmploeg de zaal ingestuurd, die een aantal deelnemers wilden interviewen. Uiteindelijk kwamen ook Pascal en Bart (met een broodje Unox in de hand) aan de beurt. Dit is aan het einde van dit filmpje terug te zien. Het leek daarna wel of Pascal dit graag zo snel mogelijk terug wilde zien, want hij boekte een snelle winst en kwam zo op 2 uit 2. Ook Bram was deze dag vroeg klaar. In de opening wist hij namelijk al een stuk te winnen en zette dit soepel om in winst. Robin mocht daarna ook een heel punt bijschrijven. Hij had met Pxc2 een pion gewonnen, maar het was de vraag op dit paard nog kon ontsnappen. Dit lukte gelukkig wel en daarna was de partij ineens snel afgelopen. Ook Guus leek te gaan winnen, maar zijn tegenstander won materiaal terug en daarna moest Guus vechten voor remise. Dat laatste lukte dan weer wel.

De gebroeders Kools leverden enigszins vergelijkbare partijen af. Bij beiden stond het heel de partij redelijk gelijk en ze eindigden dan ook allebei in remise. Jasper had nog wel een eerder geplaatst remise aanbod afgeslagen, maar later moest hij zich toch tevreden stellen met een halfje. Bart was wederom het langst bezig. In een soort loopgravenoorlog ging hij de fout in en dat kostte materiaal. Hij probeerde nog tegenspel te creëren, maar het was niet genoeg. Zo zit Bart in de hoek waar de klappen vallen, maar de rest is uitstekend begonnen aan het toernooi. ’s Avonds werd dit gevierd met een diner bij De Liefhebbers aan Zee, waar ook Viswanathan Anand en Fabiano Caruana te vinden waren. De avond werd afgesloten met een spelletje Koehandel, waarna het bed iets na middernacht werd opgezocht.

Bovenin Guus, Bram en Bart in actie © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

Ook op zondag verscheen iedereen klokslag negen uur aan het ontbijt. Gelukkig was het deze dag wel droog en het leek dan ook een goed plan om een strandwandeling te maken. De wind dacht daar echter anders over. Nog net voordat er een voet op het strand was gezet, werd het plan namelijk alweer afgeblazen. Het losse zand vloog namelijk zo drie meter hoog de lucht in, waardoor bijvoorbeeld bij Robin binnen enkele minuten de broekzakken waren veranderd in een zandbak. Of deze zandstorm een invloed heeft gehad op de partijen of dat de vermoeidheid begon toe te slaan, is niet te zeggen, maar de resultaten op deze zondag waren beduidend minder dan op de eerste twee dagen.

Robin mocht het opnemen tegen Mason Brouwer, die zijn eerste twee partijen had gewonnen. Beiden spelers konden leven met een remise en de partij was dan ook relatief snel afgelopen. Zo werd Robin tweede in 3d met 2 punten. Guus en Bram waren ondertussen verwikkeld in een spannende onderlinge strijd. Bram leek de partij naar zich toe te trekken, maar Guus counterde sterk en won zo de partij en de groep 5j met 2,5 punt. Bram kan met 1,5 ook tevreden terugkijken op het toernooi.

Ook Pascal wist zijn groep 4g met 2,5 punt te winnen. In een rustige laatste partij was een remise de terechte uitslag. Jasper speelde tegen de voormalig hoofdarbiter van Tata, Alex Roose, dan weer wel een spannende partij. Hij leek op weg naar de winst, maar met wat geluk wist zijn tegenstander materiaal te winnen en dat was beslissend. Zo eindigt Jasper met 1 punt in de sterke groep 3e, maar hij had eigenlijk iets meer verdient. Voor Bart was de laatste partij tekenend voor zijn toernooi. Hij won een kwaliteit en had wellicht kansen op de winst. Hij sloeg dan ook een remiseaanbod af, maar na twee mindere zetten van hem moest hij alsnog opgeven. Hij had zeker meer punten verdiend in 5k, maar het zat dit weekend even niet mee. Dan blijft Thomas nog over. In een positionele partij probeerde hij lang op winst te spelen, maar als één van de laatsten in de speelzaal eindigde deze pot alsnog in remise. Zo eindigde hij met 2 punten knap gedeeld eerste in 2c.

Al met al een zeer geslaagd weekend met voor bijna iedereen goede resultaten, alleen Bart had helaas het geluk niet aan zijn zijde. Daarnaast had iedereen het buiten zijn partijen zeer goed naar zijn zin, wat ook niet onbelangrijk is. Ongetwijfeld zal het merendeel van deze groep er volgend jaar weer bij zijn.

9 januari 2023 Verslag van Robin
EGS 1 verliest nipt tegen ZSC 1

Afgelopen zaterdag 7 januari mocht het vlaggenschip van EGS het opnemen tegen de Zie Scherpe Combinatie: een combinatieteam van SV Denk en Zet en schaakvereniging Zierikzee. Deze wedstrijd uit de vijfde ronde van de KNSB competitie stond oorspronkelijk gepland op 17 december 2022, maar vanwege het afscheid van Pieter Couwenberg werd dit treffen uitgesteld. Overigens was op de nieuwe speeldatum het Jan van Besouwhuis gesloten en omdat ook de Wildacker niet de gehele middag beschikbaar was, werd er voor het eerst in wijkcentrum De Deel geschaakt. Dit bleek een prima locatie te zijn, wellicht zullen we hier in de toekomst vaker naar toe gaan.

Dan door naar de wedstrijd zelf. Vaste spelers Jasper Kools, Alex van Lanen en Fedor Sazonov waren verhinderd, maar gelukkig kon Pascal Graafmans weer mee spelen en was Frans Lagerwaard bereid om zijn debuut te maken in EGS 1. Daarmee leek het team rond, maar helaas meldde iemand zich een half uur voor aanvang af, waardoor het onmogelijk was om nog een vervanger te regelen. Zodoende begon EGS de wedstrijd met een 0-1 achterstand, maar de strijd was nog lang niet gestreden.

Eigenlijk gingen alle partijen erg rustig van start. Na zo’n twee uur spelen was de materiaalverhouding op alle borden precies gelijk en het zag er ook nog niet naar uit dat iemand een beslissende aanval aan het opzetten was. Bij Eddy vanLerberghe leek het er bij een snelle blik op het bord soms wel op dat hij een stuk achterstond, maar hij had op a2 een loper verstopt die ik een aantal keren over het hoofd zag. Hoewel deze loper toch echt richting de kort gerokeerde koning keek, besloot zwart om al die pionnen naar voren te gooien. Eddy sloeg deze aanval af en dat leverde het eerste halfje van de middag op.

Een hele tijd later was ook Erik Hamers klaar. Hij speelt al zo lang als ik me kan herinneren met zwart de Siciliaanse Draak, maar vandaag mocht hij het een keer met wit tegen zijn opening proberen. Uiteraard kwamen er tegengestelde rokades op het bord en dan weet je eigenlijk al dat de partij niet in remise gaat eindigen. Erik probeerde wellicht de teamachterstand te repareren door vol voor de aanval te gaan en offerde een kwaliteit, maar zijn tegenstander speelde het goed uit en bekroonde de partij met de winst: 0,5-2,5 voor ZSC. Het was dan ook tijd voor EGS om iets terug te doen en dat lukte gelukkig ook. Ondergetekende koos op bord 1 met zwart voor de Najdorf. De witspeler gaf na de partij aan dat hij vaak varieert in de opening en vooral achter het bord bedenkt hoe hij zijn stukken gaat neerzetten. In de complexe Najdorf is dat wellicht niet de beste strategie, aangezien dat veel tijd kost. Na zo’n dertien zetten had hij namelijk nog maar twintig minuten op de klok. Ondertussen had ik met zwart weliswaar het loperpaar in handen, maar het was lang niet duidelijk wie er beter stond. Toen ik toch de overhand leek te krijgen en wit nog enkele minuten op de klok had, koos hij voor een creatief stukoffer. Helaas voor hem klopte dit net niet en even later gaf hij zich gewonnen.

Daarna waren Bart Plasmans en Frans ongeveer tegelijk klaar. Bij Frans was de partij de gehele middag redelijk in balans. Beide spelers probeerden af en toe iets te creëren, maar een remise was uiteindelijk de meest logische uitslag. Een mooi debuut dus voor Frans. Bart leek daarentegen met de zwarte stukken wel minder te staan. In het Frans pakte hij zoals gebruikelijk ruimte op de damevleugel, terwijl wit actie onderneemt op de koningsvleugel. Hoewel beiden kort gerokeerd hadden, was het toch de koningsvleugel die helemaal open kwam te liggen. Wits stukken leken beter in staat om hiervan te profiteren, maar uiteindelijk counterde Bart sterk en wist de overwinning binnen te slepen: 3-3.

Waren er dan nog kansen op één of zelfs twee matchpunten? Nee, helaas niet meer jammer genoeg. Pascal leek met wit goed uit de opening te komen in het gesloten Siciliaans. Nadat zwart gedurfd lang rokeerde, opende Pascal de C-lijn en kon je het eigenlijk geen “gesloten” Siciliaans meer noemen. De tegenstander wist knap alle dreigingen te pareren en kon later zelf op de koningsvleugel een aanval op touw zetten. Deze sloeg wel door, waarna Pascal zich gewonnen moest geven. Dit betekende dat Bram van Huygevoort moest winnen om een gelijkspel uit de match te slepen. Zoals gewoonlijk zette hij de partij met zwart rustig op en zorgde ervoor dat hij in ieder geval niet slechter uit de opening kwam. Daarna vocht hij voor wat hij waard was en sloeg meerdere verzoeken tot remise af, maar de winst zat er voor hem helaas nooit echt in.

Zo mocht ZSC na een spannende schaakmiddag dan toch alle matchpunten mee terug naar Zeeland nemen. Achteraf bleek het missen van een speler voor EGS cruciaal, maar daar is helaas niks meer aan te doen. De volgende wedstrijd staat gepland op 11 februari tegen de één van de koplopers, De Pion 1. Hopelijk kunnen we dan wel met acht spelers aantreden, dan zijn we daar zeker niet kansloos. Bij winst doen we nog mee om de bovenste plaatsen, bij verlies moeten we ook een beetje naar onder gaan kijken aangezien er dit seizoen drie teams degraderen.

 

EGS 1 ZSC 1
1. Robin Verhoeven 2023 Rick van der Pluijm 2065 1-0
2. Pascal Graafmans 1856 Joost van Eenennaam 1791 0-1
3. Bram van Huygevoort 1973 Dig de Graaf 1878 1/2
4. Eddy vanLerberghe 1736 Olaf van der Sloot 1838 1/2
5. Bart Plasmans 1776 Sjaak Spiegels 1783 1-0
6. Erik Hamers 1666 Kees van den Nieuwendijk 1749 0-1
7. NO Michel Melkert 1584 0-1R
8. Frans Lagerwaard 1690 Rick van de Breevaart 1725 1/2
1817 1802 3,5 – 4,5
3 januari 2023 Verslag van Alex
In Memoriam Ton Krugers (1933-2022)

Vlak voor de jaarwisseling bereikte ons het bericht dat Ton Krugers op 89-jarige leeftijd is overleden.

Ton was vanwege de problemen met zijn gezondheid al een paar jaar niet meer actief bij EGS. Op de ledenvergadering van 2021 werd hem voor zijn grote verdiensten voor de club en de schaaksport het erelidmaatschap van EGS toegekend.

Met zijn passie voor het schaken gecombineerd met zijn achtergrond in het onderwijs (hij was onder andere directeur van de inmiddels verdwenen mavo St Jan aan de Van Haestrechtstraat in Goirle) was Ton Krugers een ideale schaaktrainer. Door de jaren heen heeft hij honderden jeugdspelers en ook diverse volwassenen de basisbeginselen van de schaaksport bijgebracht en zeker ook de liefde voor het spel.

Het schaken kreeg Ton met de paplepel ingegeven, zijn vader was een bepalende figuur in het Tilburgse schaakwereldje (en is erelid van de Brabantse schaakbond NBSB). Ton werd begin jaren tachtig lid van EGS. Naast zijn jarenlange inzet als jeugdleider en jeugdtrainer heeft hij zich ook als wedstrijdleider verdienstelijk gemaakt voor de vereniging.

Als schaker reikte Ton nooit hoger dan de subtop in de strijd om het clubkampioenschap. Zijn humeur leed daar nooit onder. ,,Ik heb vanavond toch zó mooi verloren”, hoorde je hem dan met een brede glimlach verzuchten, aan de bar bij Corrie met een borreltje binnen handbereik. Met zijn kenmerkende leraren-handschrift had hij dan zijn uitslagenbriefje al getekend, waarbij hij de T en K van zijn paraaf altijd op sierlijke wijze in elkaar liet overlopen.

Ton was een liefhebber van het schaakspel en die liefde bracht hij ook over op al zijn cursisten, jong en oud. Dat hij daarnaast een uiterst vriendelijk en amaibel mens was, merkte je als diverse ouders van jeugdschakers Ton aanspraken omdat ze nog kenden als hun leraar van vroeger (of die van hun ouders) en hem steevast met groot enthousiasme begroetten. Ton genoot altijd zichtbaar van zulke momenten en was altijd oprecht geïnteresseerd in de situatie van zijn oud-leerlingen.

Met zijn beminnelijke voorkomen, belangstelling voor anderen en eeuwige vriendelijkheid was Ton Krugers van grote invloed op de sfeer binnen EGS. Met de grote hoeveelheid schakers die (deels) door hem zijn opgeleid binnen de club, zal Ton nog decennia zijn stempel blijven drukken op het schaken in Goirle.

Wij wensen Koby, de kinderen en kleinkinderen van Ton veel sterkte toe in deze tijd. De uitvaart van Ton is donderdagochtend en is ook digitaal te volgen via Nemas Uitvaartverzorging. Op die website is er ook de gelegenheid om een persoonlijke boodschap aan de nabestaanden van Ton achter te laten.

 

20 december 2022 Verslag van Robin
EGS beter dan het Nederlands elftal?

In een bijzondere week waarin bij EGS het schaken even op een lager pitje stond, stapten er op vrijdagavond 16 december toch vier spelers in de auto om een potje te gaan schaken. Na de winst in de achtste finale tegen Mierlo/Geldrop, mocht het bekerteam namelijk afgelopen vrijdag voor de kwartfinale op avontuur richting Bergen Op Zoom. Dit was een bijzondere loting, aangezien het alweer de vierde keer in 7 maanden tijd is dat EGS het opneemt tegen een team van de plaatselijke BSV. Vooral BSV zal niet blij zijn geweest met dit weerzien, aangezien zowel de zaterdagwedstrijd als de twee avondcompetitiewedstrijden in het voordeel van EGS werden beslist. De grote vraag was dan ook: Lukt het BSV deze keer wel om ons te verslaan?

Het werd uiteindelijk een spannende avond waarop de meeste partijen lang in evenwicht bleven. Alleen op de klok wisten de EGS-ers groot voordeel te behalen, aangezien Bram van Huygevoort, Pascal Graafmans én Robin Verhoeven allen een half uur voorsprong hadden bereikt. De tegenstandster van Robin, Angelique Osinga, had niet voor niks veel tijd in de opening gestoken, aangezien ze met wit een goede stelling op het bord had gekregen. Zoals wel vaker in de Alapin, kreeg wit een geïsoleerde d-pion met ruim voldoende compensatie door de actieve stukken. Ze kreeg één kans om groot voordeel te bereiken door op de zwarte dame te gaan jagen, maar toen ze die niet greep, werden de dames geruild en was al het witte voordeel verdwenen. In een objectief gelijke stelling kon Robin langzaamaan druk gaan zetten op de d-pion. De witte stelling stortte steeds verder in en toen Robin met een kleine truc een stuk mocht winnen, was de eerste overwinning binnen.

Slechts enkele minuten later was ook Pascal klaar. Hij kreeg het Schots gambiet tegen en besloot het aan te nemen. Pascal slaagde erin om deze pion lang vast te houden, maar dit leverde de tegenstander wel het loperpaar op. Even later was het vooral de vraag wie nou wie aan het aanvallen was. Wit zette een aantal zware stukken op de geopende g-lijn, maar daarentegen stond zijn koning op h2 niet erg veilig. Even later wist Pascal naar verluid een stuk te winnen en toen de laatste secondes van de tegenstander wegtikte, was de 0-2 een feit. Overigens staat Pascal dit seizoen in de NBSB competities nu op de bizarre score van 6 uit 6! Wie houdt deze man nog tegen?!

Bram en Jasper kozen met wit allebei voor het London systeem. Dit levert vaak een gesloten stelling op en dat was vandaag niet anders. Vooral bij Bram werd het een soort loopgravenoorlog. Het was al wel een tijdje duidelijk dat Bram degene was die nog voor winst kon spelen en hij ging dan ook steeds op zoek naar een manier op door de zwarte stelling heen te komen. Hij verplaatste zijn toren meerdere malen van de damevleugel naar de koningsvleugel en weer terug, maar uiteindelijk kon hij toch via de koningsvleugel binnenkomen met zijn paard en dame. Het bleek ook op de avond weer dat deze goed samen kunnen werken. Bram wist met dit dodelijke duo eerst een kwaliteit te winnen, daarna kwam hij een hele toren voor en even later hield de tegenpartij het voor gezien.

Ook Jasper stond lang iets beter, maar het was niet helemaal duidelijk hoe hij er doorheen zou komen. Uiteindelijk vestigde hij alle hoop op zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel. Zijn tegenstander kon hierdoor weliswaar een paar pionnen aan de andere kant van het bord winnen, maar moest daarna wel een stuk geven voor de vrijpion van Jasper. Er kwam een eindspel op het bord met voor Jasper nog een toren, paard en f-pion en voor de tegenstander een toren, 2 f-pionnen en een h-pion. Het bleek nog niet zo makkelijk om dit te winnen, mede door de taaie verdediging van zwart, maar Jasper wist uiteindelijk met een behoorlijke omweg toch de route naar de winst te vinden.

Zo won EGS enigszins geflatteerd met 0-4 en plaatste zich voor de halve finale, iets wat het Nederlands elftal niet lukte. Het is nu even afwachten welke tegenstander er bij de loting aan ons wordt gekoppeld. SG KiNG en De Drie Torens hebben zich ook reeds geplaatst, de winnaar van de wedstrijd ’t Paardje-WLC zal de derde mogelijke tegenstander worden.

17 december 2022 Verslag van Alex
Pieter Couwenberg de schaker: een spectaculair potje

Bij het afscheid van Pieter Couwenberg is het passend om hem niet alleen als mens, maar ook als schaker te herdenken. We diepen uit onze archieven een partij op die Pieter speelde tegen zijn vriend (en oud-EGS’er) Guus Vermeulen. Samen speelden zij jaren op rij in het ONK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (een toernooi dat Pieter mede organiseerde). In de editie van 2010 kwamen Pieter (wit) en Guus (zwart) tegenover elkaar te zitten in een partij die later werd gekroond tot de meest spectaculaire partij van dat toernooi.

1. e4 c5 2. Pf3 d6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 Pf6 5. Pc3 g6 6. Lc4 Lg7 De Drakenvariant van het Siciliaans. 7. f3 O-O Met 8…Db6!? had zwart op complicaties kunnen spelen. Wit had dan het beste 9.Lb5+ kunnen spelen gevolgd door 10.Le3.

8. Le3 Pc6 9. De2 Ld7 10. Pxc6 Deze ruil kan wit beter uit de weg gaan als hij lang wil rokeren omdat nu de zwarte b-lijn open komt. 10… bxc6 11. O-O-O a5 12. h4 Zowel wit als zwart rukken op met de pionnen om hun aanval op de vijandige koning slagkracht te verlenen.

12… h5 Misschien kan zwart deze zet beter achterwege laten omdat het wit juist knooppunten voor de aanval lijkt te geven. 13. Tdg1 Tb8 14. g4!? Hup, de beuk erin. Pieter laat er geen gras over groeien.

14… hxg4 15. Dh2 d5! Guus kent de principes van dit soort stellingen natuurlijk ook: als de tegenstander een pionnenstorm op de koningsvleugel begint, probeer je zelf het centrum te openen. Nu wordt het allemaal heel ingewikkeld. 16. e5 Nog gevaarlijker was 16. h5! geweest. 16… g3! Een mooi valletje. Als wit nu 17. Dxg3 speelt, doet zwart 17…Ph5 gevolgd door dxc4 met stukwinst. Pieter trapt er niet in. 17. Dd2 Ph5 18. Le2 Lxe5 19. f4! Wit moet wel doorzetten, Pieter staat ondertussen twee pionnen achter.

19… d4?! Eenvoudiger was 19…Lf6 geweest. Na 20. Lxh5 gxh5 21. Txg3+ kan Guus zich goed verdedigen met 21…Lg4. 20. Lxd4? Beter is 20. fxe5! dxe3 21. Dxe3 met kansrijke stelling voor wit. 20… Lxf4 21. Le3 Lxe3? Met de mooie zet 21…Db6 had Guus een bijna gewonnen stelling kunnen bereiken. Na 22. Lxf4 Dxb2+ 23. Kd1 Pxf4 gaat wit aan de zwarte aanval ten gronde. En na 22. Lxb6 Lxd2+ 23. Kxd2 Txb6 24. Lxh5 gxh5 25. Txg3+ Lg4 heeft zwart een heel prettig eindspel.

22. Dxe3 Pg7? Nog steeds was 22…Db6 een goede zet geweest, want dameruil is eigenlijk wel verplicht en dan staat wit gewoon een pion achter. Nu komt Pieter terug in de partij. 23. Dxg3 Db6 Nog steeds geen slechte zet, maar nu lang zo dwingend niet meer. 24. b3 Pf5 25. Dd3 Pd4 Een forse fout, die een min of meer gelijke stelling onmiddellijk doet verliezen. Zwart had zijn paard voor de verdediging moeten gebruiken.

26. Txg6+! Met dit spectaculaire torenoffer zet Pieter zijn tegenstander mat. 26… fxg6 27. Dxg6+ Kh8 28. Dh6+ Kg8 29. Tg1+ Kf7 30. Dg6 1-0

14 december 2022 Verslag van Alex
Pieter Couwenberg (1969-2022)

 

In de nacht van donderdag op vrijdag is Pieter Couwenberg (53) overleden. Toch nog onverwacht, hoewel we al een tijdje wisten dat Pieter de partij tegen zijn ziekte ging verliezen.

Het is bijna onmogelijk om het belang van Pieter voor EGS te overdrijven. Zo’n beetje elke functie die iemand bij een schaakclub kan bekleden, heeft Pieter door de jaren heen bij EGS bekleed. Voorzitter, jeugdleider, trainer, wedstrijd- en teamleider, redacteur van het clubblad, sponsor en organisator van verschillende toernooien. Toen EGS bijna drie jaar geleden plots zonder bestuur kwam te zitten, was Pieter een van de drie leden die er de schouders onder zetten om ervoor te zorgen dat de club ook die turbulente periode ongeschonden doorkwam. Hij bleef tot zijn dood secretaris van EGS.

Maar meer nog dan die indrukwekkende opsomming van bezigheden, was de persoon Pieter Couwenberg van grote waarde voor de Goirlese schaakgemeenschap. Iedereen kon op een geïnteresseerd woordje van Pieter rekenen. Bij nieuwe leden wist hij er met zijn open houding altijd in een mum van tijd voor te zorgen dat ze zich welkom voelden bij EGS.

De schaaksport was voor Pieter ook een manier om mensen te ontmoeten en contacten uit te bouwen. Na een spannende partij of een toernooi met een pilsje aan de bar of op het terras. Maar er zijn ook tal van leden bij wie hij over de vloer kwam (of andersom) om hun openingskennis bij te spijkeren, samen te trainen of gewoon een paar potjes te spelen.

Wat veel mensen niet weten is dat oer-EGS’er Pieter zijn loopbaan als clubschaker niet bij EGS begon, maar bij Vughtse Toren. In 1989 maakte hij met zijn jeugdvriend Rick van Loy zijn entree bij de schaakclub in Goirle.

Kort voor de eeuwwisseling werd Pieter voorzitter van EGS. In die tijd een club die vooral in zichzelf was gekeerd en geen lang leven meer leek beschoren. Maar Pieter stak, samen met enkele medestanders, veel energie in de ‘revitalisering’ van de club. Zonder hem zou EGS niet de bloeiende vereniging zijn die het nu is. Je kunt je zelfs afvragen of zonder Pieter Goirle anno 2022 überhaupt nog een schaakclub zou hebben. Later droeg hij als jeugdleider en jeugdtrainer bij aan de toekomst van EGS. Verschillende spelers van de huidige teams hebben een deel van hun schaakopleiding van Pieter gekregen.

En niet alleen in Goirle zette Pieter zich in voor schaken en (vooral) schakers. Hij was ook jarenlang de kartrekker (en voorzitter) van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Daar organiseerde hij jaren een open NK en ging hij er met het Nederlands team op uit om mee te spelen met zeslandentoernooien en schaakolympiades voor visueel gehandicapten.

De laatste jaren zagen we Pieter minder vaak achter het schaakbord. De strijd tegen zijn ziekte kostte hem veel tijd en energie. Maar zijn betrokkenheid bij sport, club en leden was er niet minder om. Dit najaar nog was hij de drijvende kracht achter de organisatie van het Brabants Open Kampioenschap Snelschaken (BOKS) door EGS. En tot kort voor zijn dood bleef hij informeren naar de ontwikkelingen binnen de club.

En nu staat voor zaterdag niet een potje schaken tegen ZSC of De Raadsheer 2 op het programma, maar trekken we naar het Jan van Besouw om afscheid te nemen van een van onze grootste schaakvrienden. En niet alleen letterlijk. Maar de verhalen en herinneringen zullen we blijven koesteren en aan de bar houden we altijd een plekje voor je vrij, Pieter.

Wie dat wil kan op de persoonlijke gedachtenispagina van Pieter een herinnering of boodschap aan zijn nabestaanden achterlaten.

Naar aanleiding van het overlijden van Pieter stuurde Rick van Loy een persoonlijk verhaal naar EGS. Met Ricks toestemming publiceren wij dat hier.

8 december 2022 Verslag van Alex
Een punt of drie tegen Baronie

Een avondje na het heerlijk avondje trad EGS A aan tegen Baronie A. Dat vraagt om een rijmende kopregel (een rijmend verslag zullen we jullie besparen). Op zich vertelt die kop het hele verhaal: 3-1 voor de onzen. Daarmee blijft EGS bovenin meedoen met de topper tegen medekoploper HMC op komst.

De avond begon slecht: met Robin Verhoeven en zijn Baronie-fobie (vooruit, nog een klein rijmelarijtje). In de zaterdagcompetitie had hij al verloren tegen Baronie en nu ging het opnieuw mis. Een troost voor Robin: Baronie is al uitgeschakeld in de strijd om de NBSB-beker, dus dit was (voor dit seizoen) het laatste treffen met de Bredanaars.

Gelukkig speel je avondcompetitie niet alleen, maar met zijn vieren. De gelijkmaker kwam van Alex van Lanen. In een partij die lang gelijk op ging, kwam hij met de zwarte stukken dreigend binnen op de zevende rij en kon hij zich naar stuk- en partijwinst combineren.

Ziet u het ook? In de diagramstelling is zwart aan zet na 35. Tb2 van wit. Het voor de hand liggende Td1+ is weliswaar goed voor een plusje (+1,67 geeft de computer) maar is nog niet overduidelijk gewonnen, omdat dan ook de zwarte dame hangt. Wat wint wel in één klap (oplossing onderaan het verslag)?

De 2-1 kwam van Pascal Graafmans. In een wilde opening kreeg hij met wit eerst een pion op e6, gevolgd door een paard op f7. Het leverde een kwaliteit op. Die voorsprong verzilverde Pascal na wat secuur ruilwerk gemakkelijk in het eindspel.

Teamcaptain Bart Plasmans leek zijn tegenstander te overrompelen met een koningsaanval in het middenspel. Maar wonder boven wonder kwam de Baronie-speler er met slechts lichte kleerscheuren vanaf. Het eindspel met een, toen twee en daarna weer een pion meer voor Bart leek lang binnen de remisemarge. Maar volhardend aanvalsspel van Bart en een Bredase misser leverden zelfs een heel punt op: 3-1.

Dan nog de oplossing van het raadsel: zwart speelt 35… Dd1+! Als de koning wijkt, verliest wit de dame. En na 36. Dxd1 volgt Txd1+. En op de volgende zet verliest wit de loper. Hij gaf, waarschijnlijk mede ingegeven door zijn flinke achterstand op de klok, meteen op.

27 november 2022 Verslag van Alex
EGS blijft bovenin meedoen na derbyzege

Het eerste team van EGS heeft uit bij De Drie Torens 2 alweer de derde competitiezege geboekt (3-5) en blijft zodoende bovenin meedoen in de spannende klasse 4G. EGS 2 had wat minder succes en verloor met 2-6 in Oisterwijk.

De wedstrijd van De Drie Torens 2 tegen EGS 1 was er een van promovendus tegen degradant. En hoewel EGS op papier ook wel wat sterker was dan de Tilburgers, was het zeker geen makkie. Het verschil werd gemaakt aan de lage borden, waar het ratingverschil het meest in het voordeel was van EGS.

Eddy Vanlerberghe combineerde zich al vrij vlot naar een zege op bord 6. En Alex van Lanen (bord 8) won vroeg een pion en, al was hij als laatste nog bezig met het verzilveren van dat voordeel, zijn punt kwam nooit echt in gevaar. Tussen hen in pakte Erik Hamers een solide half puntje tegen de Tilburgse teamcaptain.

Aan bord 5 verging het Bart Plasmans heel wat minder. Zijn partij eindigde als eerste toen hij in een kansloos eindspel met twee pionnen minder verzeild raakte. Gelukkig waren er aan bord 3 en 4 weer twee volledige punten. Jasper Kools (4) zat vooraf nog te vertellen dat hij nooit partijen wint in het Tilburgse denksportcentrum Theseus. Nou… een paar uur later was van die vloek geen sprake meer. Teamcaptain Robin Verhoeven zat voor de gelegenheid aan bord 3 en speelde een scherpe aanvalspartij. Zijn Tilburgse opponent verdedigde lang inventief, maar uiteindelijk toch niet inventief genoeg.

Wie meetelt komt dan al tot 4,5 bordpunt voor EGS. Het laatste halfje kwam niet van Pascal Graafmans (bord 2), al deed hij verwoede pogingen om een eindspel paard-loper met twee pionnen minder remise te houden. Helaas vergeefs. Bram van Huijgevoort bracht aan bord 1 wel een halfje in tegen zijn oude club, in wat op het oog een evenwichtige partij was.

EGS heeft na vier rondes zes punten en deelt de koppositie met maar liefst drie andere teams (D4, Stukkenjagers 4 en De Pion). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de drie teams waarvan EGS wist te winnen, momenteel de onderste drie plekken innemen. Dus de komende rondes kunnen de Goirlese schakers laten zien wat ze waard zijn, te beginnen met het treffen tegen ZSC uit Zierikzee.

In klasse 6F is de situatie compleet omgekeerd, daar staat EGS 2 na drie rondes gedeeld onderaan. In de uitwedstrijd tegen Oisterwijk 2 ging het door afmeldingen geplaagde EGS 2 onderuit met 2-6. De Goirlese lichtpunten vielen op te tekenen aan de borden van Jaap Touw en Frans Lagerwaard.

De komende speelronde lijkt het er niet makkelijker op te worden voor EGS 2: dan wacht de wedstrijd tegen gedeeld koploper De Raadsheer 2.

6 november 2022 Verslag van Alex
Baronie 2 en HMC 4 vijfeneenhalven zich langs EGS

De beide EGS-teams zijn zaterdag hard onderuit gegaan. De gasten uit Breda (Baronie 2, versus EGS 1) en Den Bosch (HMC 4, tegen EGS 2) gingen met 5,5 bordpunt met de zege aan de haal. EGS stelde daar respectievelijk 2,5 en 1,5 punt tegenover (ja dat kan, let maar op).

Een positieve coronatest en een geval van griep(erige) klachten en daar tegenover maar één backup zorgden ervoor dat EGS 1 slechts zeven borden kon bemannen tegen Baronie 2. Nou had EGS vorig seizoen, een niveautje hoger, nog 4-4 gespeeld tegen Baronie 1, dus ondanks het minpunt was er vooraf best nog hoop op een goed resultaat.

Maar daar kwam EGS nooit ook maar bij in de buurt. Robin Verhoeven kreeg een openingsvariant voorgeschoteld die hij niet kende, sloeg vervolgens met zijn dame op b2 en liet zich daarna het aloude schakersgezegde bewijzen dat slaan op b2 nooit goed is, ook niet als het goed is.

Jasper Kools zette een sterke partij op met serieuze winstkansen in het eindspel, maar verpestte die volledig door een stuk weg te geven. Ook Alex van Lanen verloor een stuk bij een iets te frivole aanvalsmanoeuvre, in een stelling waar solide spel de aangewezen keuze was. Waar het bij last minute-invaller Erik Hamers mis ging, is de verslaggever even ontgaan, maar ook bij hem was het resultaat een nul.

Welke EGS-schakers onttrokken zich dan aan de malaise? Eddy Vanlerberghe half. Hij trok ten aanval, maar dat leek nooit echt tot concreet voordeel te leiden. Toen de teamnederlaag een feit was, schikte Eddy zich in remise.

Bart Plasmans raapte pion na pion en toen hij met een fraai stukje combinatiewerk aan die voorsprong een vol stuk toe kon voegen, was de eerste overwinning aan Goirlese kant een feit. Fedor Sazonov scoorde ook een vol punt. Hij offerde een stuk voor twee verbonden vrijpionnen, die uiteindelijk zijn Bredase tegenstander de das om deden.

Een uitslag van 2,5-5,5 derhalve. De eerste verliespunten van EGS in een op het oog spannende klasse 4G. EGS deelt daarin nu met vier andere ploegen de tweede plaats, dus het kan nog alle kanten op. Over een paar weken wacht de derby tegen het Tilburgse De Drie Torens 2.

EGS 2 trad zaterdag, ook hier vanwege fysiek malheur, aan met zeven spelers. Een troost was dat ook de gasten van HMC 4 slechts met zeven uit Den Bosch waren afgereisd. Besloten werd één bord volledig leeg te laten, zodat daar de score 0-0 op het wedstrijdformulier verscheen.

Helaas voor EGS werden er vooral aan Goirlese kant nog meer nullen gescoord, al was dat zeker niet in alle gevallen een resultaat dat het verloop van de partij correct weergaf. Met name Simon de Knegt en Frans Brock hadden lange tijd goede vooruitzichten op meer, maar kregen uiteindelijk allebei het deksel op de neus.

Anneloes van de Heijning verloor al vrij snel van een Bosch’ jeugdtalent en aan bord 1 kreeg Frans Lagerwaard een behoorlijke heksenketel op het bord. Maar toen alle heksenspreuken bezworen waren, keek hij tegen een materiële achterstand aan die niet meer goed te maken was. De laatste Goirlese nul was voor Peter Ansems die in een eindspel met ongelijke lopers moest concluderen dat de twee extra pionnen van zijn tegenstander toch te veel van het goede waren.

Wie scoorden er dan wel voor EGS? Rob van Esch, die juist lange tijd tegen een wat mindere stelling aan had gekeken en ook in het eindspel nog een pionnetje achter stond. Maar die dubbelpion deerde hem niet, sterker nog: Rob wist zelfs nog te winnen. Een half punt was er voor teamcaptain Maarten de Wit in een partij waarin zo op het oog de balans nooit echt werd verbroken.

EGS 2 is nu als enige nog puntloos in klasse 6F en mag daar de volgende ronde verandering in proberen te brengen als het op bezoek gaat bij Oisterwijk 2, op papier een ongeveer gelijkwaardige tegenstander.

1 november 2022 Verslag van Alex
Hoe Robin de Nederlands kampioen vloerde

Zo vaak wint een EGS-er niet van een grootmeester, laat staan een Nederlands kampioen. En dat is wel wat Robin Verhoeven recent lukte tegen Max Warmerdam. Dus die partij verdient een nadere beschouwing.

Alleen, helaas helaas, het was een partij tijdens ons eigen BOKS ’22. Een snelschaakpartij, dus er is geen notatie beschikbaar.

Maar Robin heeft zijn hersens nog eens laten kraken en dan komen we erin in bijgaande stelling. Robin speelt met zwart, heeft een pion minder maar volgens de computer een betere stelling. Maar ja, maak dat maar eens af in een snelschaakpartij tegen een grootmeester.

In de diagramstelling heeft GM Warmerdam wit zojuist de pion naar f3 gespeeld. ,,Ik dacht slim te zijn en Ph3 te spelen, want na Dxg5 komt Pf2 mat”, vertelde Robin. Dat zou betekenen dat Warmerdam een passieve zet als Tf1 moet doen. Maar dat klopt niet: wit heeft een veel betere zet. Ziet u hem? (De oplossing volgt onder de foto van de vele geïnteresseerde kijkers naar deze partij.)

De denkfout in de redenatie van Robin: wit hoeft natuurlijk de dame niet te slaan. Het antwoord gxh3 is uiteraard veel sterker, wit verliest hiermee een stuk.

Hoe de partij verder ging, is niet bewaard gebleven voor het nageslacht. Robin kon ergens de loper terugwinnen en in een spannende stelling ging Max Warmerdam met zijn koning te ver naar voren, een blunder waardoor het mat in 1 was. Een fraaie zege van de kopman van EGS 1!

29 oktober 2022 Verslag van Maarten
BOKS: de eerste klap is een sterke winnaar waard

In een verder leeg en verlaten Jan van Besouwhuis werd op zaterdag 29 oktober tijdens de eerste editie van het BOKS door 27 schakers gestreden voor de titel Brabants Kampioen Snelschaken. In het deelnemersveld 2 GM’s, 2 FM’s en 1 IM wat toch wel enige schaaksterkte uitstraalde. De verwachting was natuurlijk dat de beide GM’s om de eerste plek zouden strijden en dat het onderlinge verschil alleen door punten morsen zou kunnen ontstaan. Niets was minder waar, daarover later meer.

Het toernooi besloeg elf rondes van vijf minuten per persoon per partij met een increment van drie seconden per zet. Het was weer boeiend om te zien hoe sommige spelers die drie seconden konden benutten om zetten te produceren.

In de vijfde ronde, net voor de lunchpauze, speelden de beide GM’s -Loek van Wely en Max Warmerdam- tegen elkaar. Beide spelers zonder puntverlies, dus menig hand werd gewreven. De pot eindigde in remise dus de middagsessie werd begonnen met twee leiders in het klassement. In ronde zeven gingen beide GM’s onderuit; Niels Ondersteijn versloeg Warmerdam en Luuk Baselmans won van Van Wely. Hiermee kwamen deze vier spelers met 5,5 uit zeven gevieren aan kop.

In ronde 8 verspeelt Van Wely weer een punt tegen Sjoerd van Roon en in ronde 9 wint onze Robin van Warmerdam. De beide GM’s zakken wat weg in de kopgroep en het zijn Luuk Baselmans en Niels Ondersteijn die op plek 1 en 2 staan na negen rondes en deze posities niet meer afstaan.

Na elf rondes staat Luuk op plek 1 met 9,5 uit 11, en is daarmee Brabants Snelschaakkampioen, en Niels op 2 met 9 punten. En de beide GM’s? Die staan gelijk in punten, 8,5, gedeeld derde/vierde. Bas van Doren eindigde op de vijfde plek en Sjoerd van Roon op de zesde. De deelnemende EGS-ers presteerden goed, Robin zevende met 6 uit 11 en een TPR van 2135, Pascal en Jasper beide 5,5 punten; alleen Rob had het wat zwaar met 2,5 punten. De volledige eindstand staat hier.

Ondanks de enigszins kwantitatieve magere opkomst, met een aantal late afzeggingen en mooi weer buiten, mag, mede vanwege de goede en sportieve spelers, het eerste BOKS een succes worden genoemd. Wij zijn dan ook zeker van plan volgend jaar opnieuw gastheer te zijn voor dit provinciale kampioenschap.

Ad Bruijns maakte een uitgebreide fotoreportage van ons toernooi, die beelden kun je hier zien.

de beide GM’s tegen elkaar

Luuk Baselmans is Brabants Snelschaakkampioen 2022 en ontvangt o.a. de felicitaties van de NBSB en van de voorzitter van EGS

24 oktober 2022 Verslag van Robin
BOKS 22 gaat door !

Het huidig aantal inschrijvingen voor het Brabants Open Kampioenschap Snelschaken ligt helaas iets lager dan gehoopt maar desondanks willen we het toernooi toch graag door laten gaan.
De locatie blijft in het Jan van Besouwhuis, niet in de kapel maar in een kleinere zaal.

Je kunt je uiteraard nog inschrijven, maar mogelijk worden de geldprijzen van het open toernooi wel naar rato verlaagd, maar de geldprijzen van het NBSB kampioenschap zullen blijven staan.

21 oktober 2022 Verslag van Robin
Schrijf je snel in voor het BOKS

Het huidig aantal inschrijvingen voor het Brabants Open Kampioenschap Snelschaken ligt helaas iets lager dan gehoopt en het lijkt erop dat het gewenste aantal van 50 niet gehaald gaat worden. Desondanks willen we het toernooi graag door laten gaan, maar met een deelnemersaantal van 23 is dat financieel niet haalbaar en daarnaast wordt het moeilijk om iedereen 11 rondes lang een enigszins gelijkwaardige tegenstander te geven.

De organisatie heeft dan ook een nieuwe doelstelling bedacht. Als er komende maandagochtend 24 oktober om 10:00 minstens 30 aanmeldingen zijn, dan zal het toernooi doorgaan! Dus twijfel niet langer en schrijf je snel in. Na maandag kan u zich uiteraard ook nog inschrijven, maar dan moet het aantal van 30 wel zijn behaald. Mogelijk worden de geldprijzen van het open toernooi wel naar rato verlaagd. De geldprijzen van het NBSB kampioenschap zullen blijven staan.

19 oktober 2022 Verslag van Alex
Avondcompetitie: wie A verslaat moet ook van B winnen

Tweede ronde avondcompetitie: tweede keer tegen BSV. En… tweede keer gewonnen. Na de inhaalzege, uit, tegen BSV A op vrijdag kwam BSV B op dinsdag naar Goirle toe. En ook dat team moest eraan geloven.

Het werd 4-0 voor EGS. En waar die uitslag soms nogal geflatteerd is, was er dit keer eigenlijk niks op af te dingen voor het viertal uit Bergen op Zoom. Robin Verhoeven opende de score. Hij wilde na zijn nederlaag van vrijdag duidelijk een punt maken en tegen René Punt was dat geen punt: een punt voor EGS.

Pascal Graafmans en Jasper Kools mochten ongeveer gelijktijdig de felicitaties van hun tegenstander in ontvangst nemen. Jasper had onderweg ergens een kwaliteit buitgemaakt en wist dat later in de partij te combineren met een verre vrijpion, het bleek een winnende combinatie. Pascal zette zijn actievere stelling in het middenspel om in materiaalwinst en dat leidde snel tot partijwinst.

Bij 3-0 ging de vierde BSV-speler er nog eens goed voor zitten. Met eerst één, later twee, nog later drie en helemaal op het eind vier pionnen minder bleef hij zoeken naar remisewendingen, maar Alex van Lanen wist ze allemaal te omzeilen en pakte zo het vierde EGS-punt.

Nog steeds deelt EGS dus de koppositie, al heeft HMC met ook twee overwinningen meer bordpunten. Maar goed, de competitie is nog maar net begonnen, we hebben immers alleen nog maar tegen BSV gespeeld… De volgende opponent komt van dichterbij: namelijk Oisterwijk.

16 oktober 2022 Verslag van Alex
EGS ook in de avondcompetitie (gedeeld) koploper

Het klinkt misschien een tikje indrukwekkender dan het is, maar er is niets aan gelogen: naast het zaterdagteam is ook het avondcompetitieteam van EGS koploper.

Nou ja, gedeeld dan. En op wedstrijdpunten zijn we eigenlijk gedeeld derde. Maar toch… EGS won de uitgestelde uitwedstrijd tegen BSV A vrijdag met de kleinst mogelijke marge: 1,5-2,5.

Het halve punt werd het eerst geoogst, door Alex van Lanen op bord 3. Hij maakte zich op voor een avondje taai verdedigen toen zijn tegenstander na twintig zetten en in een materieel gelijke, maar positioneel duidelijk betere stelling remise aanbood. Na een vlugge blik op de buurborden accepteerde Alex gretig.

Want op die buurborden ging het crescendo. Maarten de Wit (op 4) scoorde snel na de openingsremise het eerste volle punt. Hij won eerst met een fraai miniatuurtje een kwaliteit in bijgaande stelling. Maarten is met zwart aan zet, vindt u de combinatie? Het antwoord volgt aan het eind van het verslag. Vervolgens brak Maarten de stelling slim open zodat zijn materiële plus de zaak snel besliste.

Aan bord 2 duurde het door stug Bergen op Zooms verdedigen langer voordat Pascal Graafmans victorie kon kraaien, maar uiteindelijk lukte hem dat toch. In de opening hadden twee razende hengsten de hele witte stelling aan puin gedraafd, maar wonder boven wonder bleef de schade voor Pascals tegenstander beperkt tot een pionnetje. Maar toen dat pionnetje eenmaal op b3, daarna b2 en uiteindelijk zelfs b1 belandde, was het pleit wel beslecht.

De kopman van de EGS-equipe, Robin Verhoeven, kon er helaas niets aan toevoegen. Robin en zijn tegenstander toverden vanuit het Frans een interessant middenspel op het bord met diverse dreigingen van beide kanten. Maar die van de BSV-speler bleken uiteindelijk het concreetst en hij kon met weinig tijd afwikkelen naar een eenvoudig gewonnen eindspel.

Na de 1,5-2,5 zege mag EGS een paar dagen uitpuffen, voordat dinsdag alweer ronde twee in de avondcompetitie op het menu staat. Met alweer BSV als tegenstander, maar nu BSV B.

We sluiten af met de zet uit de diagramstelling. Maarten wist slim gebruik te maken van de vreemd geplaatste toren op e2, die geen kant op kan. Zwart kan daarvan gebruik maken met 22… Pc3! De toren kan zoals gezegd niet wegvluchten, dus de enige andere optie voor wit is het paard slaan met Dxc3. Maar dan geeft de dame wel de dekking van de toren op en slaat zwart toe met Dxe2!

12 oktober 2022 Verslag van Maarten
Rapidschaken voortvarend van start

De eerste van vijf rapid-avonden leverde een enkele winnaar, dat wil zeggen tussentijdse lijstaanvoerder en Parijs is nog ver, op. Jasper nestelt zich al vroeg op kop van het peloton met drie uit drie. Het was weer een goede en gezellige schaakavond, met vijftien rapidspelers en vier langepartijbonzen. De partijen van 20 minuten per persoon per partij begonnen ieder van de drie gespeelde rondes in gepaste stilte en na een flinke poos, als partijen aan het einde kwamen, klonk er hier en daar wat gebrom, gelach en een enkele keer gegiechel. Dit nam niet weg dat er soms echt tot aan het wapperende vlaggetje werd gestreden. Op een gedeelde tweede plek, met ieder twee punten, staan een viertal spelers, te weten Rob, Erik, Henk en Jaap G.

Op 14 december is de tweede speelavond en daarmee de volgende mogelijkheid om drie rondes rapid te spelen. Vervolgens 28 februari 2023, 25 april 2023 en de finale op 13 juni 2023.

9 oktober 2022 Verslag van Alex
EGS is koploper na tweede Zeeuwse zege

Kon EGS maar altijd tegen ploegen uit Zeeland spelen. Het is een end rijden als je uit speelt, zoals EGS 1 zaterdag naar Oost-Souburg, maar de resultaten zijn ernaar. In Oost-Souburg werd Middelburg 1 met 5-3 verslagen, nadat in de eerste ronde Oost-Souburg er al aan moest geloven. Helaas resteert nog maar één pot tegen een Zeeuwse opponent, de andere wedstrijden zijn dit seizoen in de eigen provincie.

De wedstrijd tegen Middelburfg was minder spannend dan de uitslag doet vermoeden. EGS, op papier veel sterker, was op de meeste borden de bovenliggende partij. Kopman Robin Verhoeven verraste zijn tegenstander met een scherpe aanval in de opening. Het leidde niet meteen tot de beslissing, maar Robin kreeg een comfortabele stelling die wel aan hem besteed is.

Bram van Huijgevoort bouwde aan bord 2 een klein voordeel steeds verder uit tot een solide zege. Jasper Kools (bord 3) wist zijn tegenstander al vroeg wat positionele zwaktes te bezorgen en buitte die feilloos uit. De benjamin van het team, Fedor Sazonov, zette zijn voordeel in het middenspel om in een eindspel met een pion meer. Bij EGS weet iedereen inmiddels dat de jonge Vlaming daarin zelden een fout maakt, en dat gebeurde ook nu niet.

Daarmee was de stand dus 4-0. En op bord 5 was lange tijd punt 5 in de maak voor EGS. Maar bij het verzilveren van zijn voordeel misrekende Alex van Lanen zich volledig. Dat kostte hem een toren en in één klap een veel mindere stelling. Die was met een studieachtige zet nog te redden geweest, maar ook die wending ging aan Alex voorbij. Misschien ziet u hem wel? In de diagramstelling is wit aan zet en kan hij met een fraaie combinatie remise afdwingen. De oplossing volgt aan het eind van dit verslag.

Ook op bord 6 zag de stelling er vanuit Goirles perspectief lang prima uit. Al was er ook geen sprake van duidelijk voordeel, de nederlaag die Erik Hamers uiteindelijk leed, zagen velen toch ook lang niet aankomen. Voeg dat bij de nederlaag van Andrei Sazonov aan bord 8, die wel al vanuit de opening problemen had om de aanval van zijn tegenstander te weerleggen, en dat telt op tot 4-3.

Het vijfde Goirlese punt komt op naam van Job Hoekstra. Voor iemand die pas kort in clubverband speelt, was de manier waarop hij tot winnen kwam bijzonder knap: de stelling vanuit de opening goed neerzetten, druk opvoeren op de tegenstander, materiaal buitmaken en dat voordeel uitbouwen tot een zeer verdiende overwinning.

EGS is een van de drie teams in klasse 4G die de eerste twee wedstrijden wonnen en staat op bordpunten gelijk bovenaan met het Oosterhoutse D4. De Stukkenjagers 4 uit Tilburg is de derde koploper.

EGS 2 trapte zaterdag het seizoen af en was minder succesvol. Dat was ook wel verwacht, want Oude Toren 1 uit Berkel-Enschot is dit seizoen de te kloppen ploeg in klasse 6F. En inderdaad: het werd een ruime zege voor de Berkel-Enschottenaren: 7-1. Twee EGS-spelers behaalden nog een persoonlijk succes met een remise tegen een veel sterkere tegenstander: Frans Lagerwaard en Rob van Esch. De andere zes Goirlese schakers (Maarten de Wit, Simon de Knegt, Frans Brock, Hannie Hermans, Krijn van Dolderen en Ben Elswijk) moesten allen hun meerdere erkennen in hun opponent.

Resteert nog de kunstige manier waarop wit remise kan afdwingen in de diagramstelling: met het dameoffer Dxf8+! Zwart moet wel slaan met Kxf8 en dan volgt Pe6+. Als zwart niet slaat dan verliest hij de dame en speelt hij een verloren eindspel na Pxf4, maar als hij wel slaat (fxe6) is het pat!

1 oktober 2022 Verslag van Alex
‘Boksen’ om de Brabantse snelschaaktitel in Goirle

Voor het eerst sinds 2016 krijgt Brabant weer een snelschaakkampioen. De strijd om die titel wordt op zaterdag 29 oktober gestreden in Goirle. Daar wordt het Brabants Open Kampioenschap Snelschaken (BOKS) georganiseerd door de Goirlese schaakclub EGS, in samenwerking met de Brabantse schaakbond NBSB.

De Veldhovense grootmeester Benjamin Bok was in 2016 de laatste winnaar van het Johan van Mil-toernooi in Eindhoven, dat tevens het Open Brabants kampioenschap was. Met het wegvallen van dat toernooi in Eindhoven verdween ook de Brabantse titelstrijd van de toernooikalender. EGS maakt dit jaar in Goirle een einde aan dat vacuüm. In de kapel van Cultureel Centrum Jan van Besouw, waar al met succes in de zomer het weekendtoernooi GWK wordt gespeeld.

Omdat het een open kampioenschap is, kunnen ook schakers van buiten Brabant meedoen. Zij kunnen ‘gewoon’ het BOKS winnen, alleen de titel van Brabants kampioen is weggelegd voor de hoogste geëindigde speler die ook NBSB-lid is. En ook voor wie geen grootmeester is, maar gewoon een dagje lekker wil snelschaken in een inspirerende omgeving, is het toernooi in Goirle een goede optie.

Er worden 11 speelrondes afgewerkt van 5 minuten plus 3 seconden increment per persoon per partij. Het BOKS kent ook prijzen voor lagere ratings en voor de beste jeugdspeler.

Meer informatie over het toernooi is te vinden op de speciale sectie op de website van EGS: www.schaakclubegs.nl/boks-2022. Daar is ook een inschrijfformulier te vinden.

Het toernooi wordt gespeeld in de kapel van het Cultureel Centrum Jan van Besouw

30 september 2022 Verslag van Robin
Jasper Kools wint eerste snelschaakavond

Afgelopen dinsdag 27 september vond de eerste snelschaakavond van het seizoen plaats. Er waren in totaal 17 spelers naar de Wildacker gekomen, waarvan Ben Elswijk en Henk van Griethuijsen ervoor kozen om tegen elkaar een langere partij te spelen. Bij het snelschaaktoernooi was het leuk om te zien dat vader en zoon Tim en Tijn van den Bersselaar een keertje kwamen kijken hoe het er bij EGS aan toe gaat.

Na 2 rondes waren er nog drie spelers over met de maximale score. Jasper Kools had in ronde 2 na een zinderend gevecht oud-lid Bram van de Vrande verslagen, terwijl Maarten de Wit tegen Alex van Lanen met succes een pion naar de overkant van het bord stuurde. Daarnaast versloeg Frans Lagerwaard knap Pascal Graafmans, nadat laatstgenoemde na een aantal foutjes iets te veel materiaal achter kwam.

In ronde 3 wist Jasper het duel met Frans L. in zijn voordeel te beslissen en nam daardoor alleen de leiding, want Maarten kreeg tegen achtervolger Robin Verhoeven zijn koning niet weg uit het midden en daar wist Robin goed gebruik van te maken. Hierdoor stond in de volgende ronde de klassieker Kools-Verhoeven op het programma. Deze editie deden beide spelers het redelijk rustig aan en kwamen al relatief snel in een toreneindspel terecht. Robin leek even de betere kansen te hebben, maar uiteindelijk werd er toch een remise overeengekomen. Dit is tevens opvallend genoeg de enige remise van de hele avond, terwijl er toch 35 partijen zijn gespeeld!

Na 4 rondes stond Jasper dan ook nog steeds bovenaan met 3,5 punt, maar de achtervolgers Robin, Alex, Sjeng en Pascal zaten hem op de hielen. Jasper wist hen echter op afstand te houden door de sterk spelende Sjeng te verslaan. Ondertussen was Pascal na een bijzondere opening tegen Robin in een bijna winnende stelling terecht gekomen. Laatstgenoemde moest een stuk geven, maar probeerde met zijn torens een soort eeuwig schaak af te dwingen. In tijdnood gaf Pascal het stuk terug in de hoop het toreneindspel te winnen, maar ineens kantelde de partij en was het Robin die het punt binnen mocht harken. Hierdoor pakte hij de tweede plaats, terwijl Alex met een bye (0,5 punt) in de laatste ronde het podium complementeerde.

Dit leverde de onderstaande eindstand op die gebruikt zal worden voor het totaalklassement. Dit seizoen zal na 4 speelavonden een stand worden opgemaakt, waarmee op de slotavond de finalepoules worden bepaald. De tweede ronde zal plaatsvinden op dinsdag 8 november en staat wederom ook open voor niet-leden. Het zou leuk zijn als we dan het deelnemersaantal weer kunnen overtreffen.

Eindstand ronde 1

1. Jasper Kools 4,5
2. Robin Verhoeven 4
3. Alex van Lanen 3,5
4. Sjeng Houben 3
Frans Lagerwaard 3
Maarten de Wit 3
Bram van de Vrande 3
Pascal Graafmans 3
9. Frans Paridaans 2
Jaap Gielen 2
Krijn van Dolderen 2
Pim Zeeuwen 2
Tim van den Bersselaar 2
14. Tijn van den Bersselaar 1
Rob van Esch 1
17 september 2022 Verslag van Robin
EGS 1 begint seizoen met ruime zege

Op zaterdag 17 september was het dan eindelijk weer zover; de zaterdagcompetitie ging weer van start. Afgelopen seizoen speelde EGS 1 voor het eerst in de historie op landelijk niveau in de derde klasse, maar dit bleek net iets te hoog gegrepen, waardoor de Goirlenaren dit seizoen weer lekker in de vierde klasse mogen strijden op de 64 velden. In de eerste ronde is Souburg 2 de tegenstander, een team dat hun thuiswedstrijden afwerkt in het pittoreske Oost-Souburg, een dorpje vlak naast Vlissingen. Gelukkig voor ons mochten zij naar het verre Goirle afreizen, waar iets na 13:00 uur de partijen van start gingen.

Voor vaste krachten Alex van Lanen en Bart Plasmans was de vakantie nog niet afgelopen en zij moesten dan ook verstek laten gaan. Daardoor kreeg Krijn van Dolderen de kans om zijn debuut te maken in EGS 1. Krijn komt uit de springlevende jeugdafdeling van EGS, die overigens afgelopen vrijdag ook weer begonnen is met het traditionele inlooptoernooi met maar liefst 32 deelnemers! Waar velen debutanten van EGS 1 nog even moeten wennen aan het niveau, begon Krijn echter voortvarend aan zijn partij. Hij kwam actief uit de opening en kon na het ruilen van een aantal stukken proberen om te profiteren van de slechte pionstructuur van zijn eveneens jonge tegenstander. Krijn vergat echter dat zijn paard aangevallen stond, maar met een stuk minder bleef hij zoeken naar aanvalskansen. Deze inzet uiteindelijk beloond met een torenwinst en niet veel later zorgde hij voor het eerste punt van het seizoen voor EGS.

Onze trouwe Belg Eddy Vanlerberghe kende in de derde klasse een zeer goed debuutseizoen. Door zijn kenmerkende snelle spel weet hij menig tegenstander onder druk te zetten en het is voor velen moeilijk om daar mee om te gaan. Helaas had Eddy vandaag één ding gemeen met Krijn, en dat was dat ook hij in een prima stelling een vol paard cadeau deed. Eddy vocht daarna nog voor wat hij waard was, maar zijn tegenstander maakte het prima af. Niet veel later zorgde Bram van Huygevoort op bord 2 voor een nieuwe voorsprong. Zijn tegenstander koos met zwart voor de moderne verdediging, waarbij wit normaal gesproken een mooi centrum mag opbouwen, waarna zwart dit kapot probeert te maken of op een andere manier tegenspel probeert te zoeken. Dit tegenspel kwam nooit echt van de grond en toen Bram met zijn dame in de zwarte stelling mocht gaan rondwandelen, was de strijd snel beslist.

Vervolgens wist ook Maarten de Wit een puntje binnen te tikken. In het middenspel dacht zijn tegenstander dames te kunnen ruilen, maar hij vergat even dat hij aan het einde van de rit een kwaliteit zou verliezen. Het kostte even wat tijd, maar uiteindelijk kwam de overwinning van Maarten niet meer in gevaar. Tegelijkertijd had ook de jonge Belg Fedor Sazonov een kwaliteit gewonnen, maar hier was het veel minder duidelijk of hij ging winnen. Zijn witte dame stond namelijk op a8 helemaal vast en zijn tegenstander was niet van plan om die dame te laten ontsnappen. Het lukte echter niet om haar ook aan te vallen en uiteindelijk kon Fedor na nauwkeurig rekenen een koningsaanval bekronen met de winst: 4-1 voor EGS.

Jasper Kools nam daarna de taak op zich om het winnende punt te maken. Hij kwam niet erg lekker uit de opening tegen de teamcaptain van Souburg, maar hij kwam ook weer niet heel veel minder te staan. Daarna wist Jasper zijn stelling steeds te verbeteren, waarna zijn torens richting de lang gerokeerde witte koning begonnen te kijken. Gesteund door deze torens wist zijn paard binnen te komen en daar konden de witte stukken zich niet meer tegen verdedigen. Niet veel later kon ook de teamcaptain van EGS 1, Robin Verhoeven, een redelijk gelijke stelling omzetten in winst. Zoals wel vaker begon Robin zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren te gooien en dit leverde een open g-lijn op. Aangezien de witte stukken ook suboptimaal waren gepositioneerd, was de zwarte aanval niet meer tegen te houden.

Hierna was alleen Erik Hamers nog bezig. Hij had met de witte stukken al snel een pion gewonnen, maar kon deze materiële voorsprong niet lang vasthouden. Er bleef dan ook een redelijk gelijk eindspel over, met net wat meer kansen voor wit. Op een of andere manier wist Erik ineens een kwaliteit te winnen en hiermee wist hij wel raad: nog een winst en 7-1 voor EGS 1. Hiermee vertrekken we met veel vertrouwen op 8 oktober naar de volgende opponent, Middelburg 1.

 

EGS 1 Souburg 2
1. Robin Verhoeven 2016 Max Toetenel 1806 1-0
2. Bram van Huygevoort 1967 Jean-Pierre van Gemert 1674 1-0
3. Jasper Kools 1835 Merijn van Broekhoven 1500 1-0
4. Fedor Sazonov 1678 Erik Wolf 1471 1-0
5. Eddy vanLerberghe 1734 Erik Pieterse 0 0-1
6. Erik Hamers 1689 Ruud Stroo 1329 1-0
7. Maarten de Wit 1533 Brandon Haasbroek 1334 1-0
8. Krijn van Dolderen 0 Giovanni Koolhoven 1083 1-0
1779 1457 7-1
8 september 2022 Verslag van Alex
De Schaak-Off keert terug naar Goirle

Goirle is dit jaar opnieuw een van de speellocaties van een landelijk schaaktoernooi dat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert: de Schaak-Off. Tientallen schaakclubs en regionale schaakbonden werken samen in dit toernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off.

Vorig jaar werd de eerste editie van dit toernooi gespeeld om te vieren dat er na een coronastop weer fysiek kon worden geschaakt bij de diverse schaakclubs. Het concept viel in de smaak en krijgt dit jaar een tweede editie. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Goirle is een locaties waar de eerste voorronde wordt gespeeld. Dat gebeurt op dinsdagavond 20 september in De Wildacker, tijdens de clubavond van EGS. De Schaak-Off bestaat uit lokale voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld bij tientallen schaakverenigingen. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale.

De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring en (voor zover bekend) speelsterkte: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Dit maakt de Schaak-Off bij uitstek geschikt voor spelers die in de coronatijd via internet de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en eens kennis willen maken met het schaakverenigingsleven. Maar leden van EGS (of andere schaakverenigingen) kunnen ook gewoon meedoen.

Deelnemen aan de Goirlese voorronde is geheel gratis. Wel is inschrijving vooraf nodig, niet via EGS maar via de landelijke organisatie: www.schaakoff.nl.

Leren schaken? Ook dat kan bij EGS!
Kunt u nog niet (zo goed) schaken maar wilt u dat wel leren? Ook dan bent u bij EGS aan het juiste adres. EGS organiseert dit seizoen een nieuwe cursus voor huisschakers. Deze cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer over opening en aanpak willen weten. Eerst wordt de basis van een schaakpartij behandeld, vervolgens de basisbeginselen van tactiek en strategie (stap 2).
Voor meer info zie de speciale sectie van onze website.

4 september 2022 Verslag van Alex
7e Goirles Weekend Kampioenschap, mede dankzij Telecombinatie Goirle, een groot succes

Afgelopen weekend verzamelden zich ruim honderd schakers in de kapel van het Jan van Besouwhuis om zich op het schaakbord aan elkaar te meten. Het was alweer de zevende keer dat schaakclub EGS dit toernooi organiseerde. Van vrijdagavond tot zondagmiddag was er een serene schaakrust in de kapel, waar de goede luisteraar vele hersenen kon horen kraken. In twee groepen werd er om de prijzen gestreden die door de gulle bijdragen de sponsoren van het evenement de moeite waard waren.

Eindoverwinnaar van de A-groep en het toernooi werd IM Thomas Beerdsen, die met een score van 6 uit 6 iedereen het nakijken liet. Niet alleen kreeg hij het bij de eerste plaats behorende prijzengeld maar ook, uit handen van eigenaar Michel Matteucci van Telecombinatie Goirle, een door hem ter beschikking gestelde tablet.

Achter Thomas eindigden vier spelers, waaronder twee oud-winnaars, op de tweede plaats met 4,5 punt. De drie spelers van EGS die in de A-groep meespeelden presteerden goed in overeenstemming met hun sterkte. Robin Verhoeven eindigde als 14e van de 46 deelnemers in de A-groep met 3,5 punten. Jasper Kools werd 23e, wat beter is dan zijn sterkte aangeeft en Bart Plasmans werd 35e met 2,5 punten wat gezien het sterke veld als goed gekwalificeerd mag worden.

In de B-groep, voor iets minder sterke spelers, waren er 55 deelnemers. De beide EGS-ers, Rob van Esch en Anneloes van de Heijning, eindigden in de onderste helft, iets wat gezien hun speelsterkte ook viel te verwachten. Niettemin speelden ze een goed toernooi. In deze groep deelden Santoso Wijono, Yanick Jacobs en Ivan Ponomarev de zege.

EGS dankt de sponsoren Telecombinatie Goirle, Eetkaffee Mozes, Regiobank Goirle en Spijkers Montage voor hun steun die ervoor gezorgd heeft dat het toernooi soepel kon verlopen. Alle uitslagen en andere informatie over het GWK zijn terug te vinden op de speciale sectie van onze website.

3 september 2022 Verslag van EGS
GWK2022-dag 2

De derde ronde van het toernooi gaf eindelijk een beetje duidelijkheid hoe de krachtsverhoudingen liggen. In groep A nestelden Thomas Beerdsen en Luuk Baselmans zich aan de kop van de meute door hun beider derde overwinning op rij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij in ronde 4 het tegen elkaar moeten opnemen om te zien of er een duidelijke leider is. Er zijn vijf spelers met 2,5 punt, zodat er behoorlijk gehijg in de nek(ken) is.
Ook in groep B zijn er drie ongeslagen koplopers, Loek Vissers, Rick Smit en Ivan Ponomarev, waarbij de laatste twee het in de vierde ronde vanavond tegen elkaar zullen opnemen. Zij hebben zelfs zes achtervolgers met 2,5 punt.

2 september 2022 Verslag van EGS
GWK Telecombinatie Goirle 2022

Het schaaktoernooi is van start gegaan met een record aantal deelnemers. Waren het er vroeger zo’n 60 tot 70, nu staat de teller op ruim 100. Onder de deelnemers veel oude bekenden, maar gelukkig ook veel nieuwe en soms ook jonge, gezichten. In de eerste ronde op vrijdagavond waren er al een paar opmerkelijke uitslagen, we zullen zien wat dat verder zal betekenen.
Komt dat zien !!!

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012