Nieuwsberichten van het seizoen 2021/2022,seizoen 2022/2023.

Oudere nieuwsberichten staan in het (nieuws) Archief.

18 september 2022 Verslag van EGS
Deelnemers BOKS 2022


(per 24-9-2022)

Naam  Vereniging  Rating 
Thomas Kools S.C.C.E. Noesis/WLC 2101
Robin Verhoeven EGS 2016
Rob van Esch EGS 1398
17 september 2022 Verslag van Robin
EGS 1 begint seizoen met ruime zege

Op zaterdag 17 september was het dan eindelijk weer zover; de zaterdagcompetitie ging weer van start. Afgelopen seizoen speelde EGS 1 voor het eerst in de historie op landelijk niveau in de derde klasse, maar dit bleek net iets te hoog gegrepen, waardoor de Goirlenaren dit seizoen weer lekker in de vierde klasse mogen strijden op de 64 velden. In de eerste ronde is Souburg 2 de tegenstander, een team dat hun thuiswedstrijden afwerkt in het pittoreske Oost-Souburg, een dorpje vlak naast Vlissingen. Gelukkig voor ons mochten zij naar het verre Goirle afreizen, waar iets na 13:00 uur de partijen van start gingen.

Voor vaste krachten Alex van Lanen en Bart Plasmans was de vakantie nog niet afgelopen en zij moesten dan ook verstek laten gaan. Daardoor kreeg Krijn van Dolderen de kans om zijn debuut te maken in EGS 1. Krijn komt uit de springlevende jeugdafdeling van EGS, die overigens afgelopen vrijdag ook weer begonnen is met het traditionele inlooptoernooi met maar liefst 32 deelnemers! Waar velen debutanten van EGS 1 nog even moeten wennen aan het niveau, begon Krijn echter voortvarend aan zijn partij. Hij kwam actief uit de opening en kon na het ruilen van een aantal stukken proberen om te profiteren van de slechte pionstructuur van zijn eveneens jonge tegenstander. Krijn vergat echter dat zijn paard aangevallen stond, maar met een stuk minder bleef hij zoeken naar aanvalskansen. Deze inzet uiteindelijk beloond met een torenwinst en niet veel later zorgde hij voor het eerste punt van het seizoen voor EGS.

Onze trouwe Belg Eddy Vanlerberghe kende in de derde klasse een zeer goed debuutseizoen. Door zijn kenmerkende snelle spel weet hij menig tegenstander onder druk te zetten en het is voor velen moeilijk om daar mee om te gaan. Helaas had Eddy vandaag één ding gemeen met Krijn, en dat was dat ook hij in een prima stelling een vol paard cadeau deed. Eddy vocht daarna nog voor wat hij waard was, maar zijn tegenstander maakte het prima af. Niet veel later zorgde Bram van Huygevoort op bord 2 voor een nieuwe voorsprong. Zijn tegenstander koos met zwart voor de moderne verdediging, waarbij wit normaal gesproken een mooi centrum mag opbouwen, waarna zwart dit kapot probeert te maken of op een andere manier tegenspel probeert te zoeken. Dit tegenspel kwam nooit echt van de grond en toen Bram met zijn dame in de zwarte stelling mocht gaan rondwandelen, was de strijd snel beslist.

Vervolgens wist ook Maarten de Wit een puntje binnen te tikken. In het middenspel dacht zijn tegenstander dames te kunnen ruilen, maar hij vergat even dat hij aan het einde van de rit een kwaliteit zou verliezen. Het kostte even wat tijd, maar uiteindelijk kwam de overwinning van Maarten niet meer in gevaar. Tegelijkertijd had ook de jonge Belg Fedor Sazonov een kwaliteit gewonnen, maar hier was het veel minder duidelijk of hij ging winnen. Zijn witte dame stond namelijk op a8 helemaal vast en zijn tegenstander was niet van plan om die dame te laten ontsnappen. Het lukte echter niet om haar ook aan te vallen en uiteindelijk kon Fedor na nauwkeurig rekenen een koningsaanval bekronen met de winst: 4-1 voor EGS.

Jasper Kools nam daarna de taak op zich om het winnende punt te maken. Hij kwam niet erg lekker uit de opening tegen de teamcaptain van Souburg, maar hij kwam ook weer niet heel veel minder te staan. Daarna wist Jasper zijn stelling steeds te verbeteren, waarna zijn torens richting de lang gerokeerde witte koning begonnen te kijken. Gesteund door deze torens wist zijn paard binnen te komen en daar konden de witte stukken zich niet meer tegen verdedigen. Niet veel later kon ook de teamcaptain van EGS 1, Robin Verhoeven, een redelijk gelijke stelling omzetten in winst. Zoals wel vaker begon Robin zijn pionnen op de koningsvleugel naar voren te gooien en dit leverde een open g-lijn op. Aangezien de witte stukken ook suboptimaal waren gepositioneerd, was de zwarte aanval niet meer tegen te houden.

Hierna was alleen Erik Hamers nog bezig. Hij had met de witte stukken al snel een pion gewonnen, maar kon deze materiële voorsprong niet lang vasthouden. Er bleef dan ook een redelijk gelijk eindspel over, met net wat meer kansen voor wit. Op een of andere manier wist Erik ineens een kwaliteit te winnen en hiermee wist hij wel raad: nog een winst en 7-1 voor EGS 1. Hiermee vertrekken we met veel vertrouwen op 8 oktober naar de volgende opponent, Middelburg 1.

 

EGS 1 Souburg 2
1. Robin Verhoeven 2016 Max Toetenel 1806 1-0
2. Bram van Huygevoort 1967 Jean-Pierre van Gemert 1674 1-0
3. Jasper Kools 1835 Merijn van Broekhoven 1500 1-0
4. Fedor Sazonov 1678 Erik Wolf 1471 1-0
5. Eddy vanLerberghe 1734 Erik Pieterse 0 0-1
6. Erik Hamers 1689 Ruud Stroo 1329 1-0
7. Maarten de Wit 1533 Brandon Haasbroek 1334 1-0
8. Krijn van Dolderen 0 Giovanni Koolhoven 1083 1-0
1779 1457 7-1
17 september 2022 Verslag van EGS
Tot slot

Hiermee is het GWK Telecombinatie Goirle 2022 officieel ten einde gekomen
Bij deze dankt de organisatie alle deelnemers, de arbiter, het personeel van het Jan van Besouw en alle andere mensen die het toernooi hebben gemaakt tot wat het is.

Een speciaal woord van dank voor onze sponsoren van dit jaar:

Telecombinatie Goirle is de hoofdsponsor van het GWK 2022.

Telecombinatie Goirle is jouw telefoonwinkel in de buurt. Met keuze uit alle aanbiedingen van alle aanbieders en onze uitgebreide kennis van de lokale én de nationale markt, krijg je bij ons altijd een advies op maat. In onze winkel nemen we daarom uitgebreid de tijd jouw wensen in kaart te brengen zodat jij het abonnement krijgt dat je verdient.

Eetkaffee Mozes sponsort het GWK 2022.

Mozes is een gemoedelijke en gastvrije plek niet alleen  voor een kopje koffie, maar ook voor een lunch, een smakelijke avondhap of een afzakkertje.

Spijkers Montage sponsort het GWK 2022.

Spijkers Montage, uw keukenwensen en verbouwingen op maat. De goede band die wij hebben als broers komt terug in de kwaliteit van ons werk.
Groenstraat 139  Unit 17-12, 5021 LL,Tilburg. Tel. 06-25536851

RegioBank Goirle sponsort het GWK 2022.

Uitverkozen tot de meest klantgerichte bank. Bij de regiobank kunt u bij Karin van Wezel terecht voor een vraag of advies over uw geldzaken.

 
Wij kijken nu al uit naar de volgende editie in 2023 en hopen velen van jullie dan weer terug te zien. Tot dan!

8 september 2022 Verslag van Alex
De Schaak-Off keert terug naar Goirle

Goirle is dit jaar opnieuw een van de speellocaties van een landelijk schaaktoernooi dat de Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert: de Schaak-Off. Tientallen schaakclubs en regionale schaakbonden werken samen in dit toernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off.

Vorig jaar werd de eerste editie van dit toernooi gespeeld om te vieren dat er na een coronastop weer fysiek kon worden geschaakt bij de diverse schaakclubs. Het concept viel in de smaak en krijgt dit jaar een tweede editie. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Goirle is een locaties waar de eerste voorronde wordt gespeeld. Dat gebeurt op dinsdagavond 20 september in De Wildacker, tijdens de clubavond van EGS. De Schaak-Off bestaat uit lokale voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld bij tientallen schaakverenigingen. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale.

De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring en (voor zover bekend) speelsterkte: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Dit maakt de Schaak-Off bij uitstek geschikt voor spelers die in de coronatijd via internet de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en eens kennis willen maken met het schaakverenigingsleven. Maar leden van EGS (of andere schaakverenigingen) kunnen ook gewoon meedoen.

Deelnemen aan de Goirlese voorronde is geheel gratis. Wel is inschrijving vooraf nodig, niet via EGS maar via de landelijke organisatie: www.schaakoff.nl.

Leren schaken? Ook dat kan bij EGS!
Kunt u nog niet (zo goed) schaken maar wilt u dat wel leren? Ook dan bent u bij EGS aan het juiste adres. EGS organiseert dit seizoen een nieuwe cursus voor huisschakers. Deze cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer over opening en aanpak willen weten. Eerst wordt de basis van een schaakpartij behandeld, vervolgens de basisbeginselen van tactiek en strategie (stap 2).
Voor meer info zie de speciale sectie van onze website.

4 september 2022 Verslag van Alex
7e Goirles Weekend Kampioenschap, mede dankzij Telecombinatie Goirle, een groot succes

Afgelopen weekend verzamelden zich ruim honderd schakers in de kapel van het Jan van Besouwhuis om zich op het schaakbord aan elkaar te meten. Het was alweer de zevende keer dat schaakclub EGS dit toernooi organiseerde. Van vrijdagavond tot zondagmiddag was er een serene schaakrust in de kapel, waar de goede luisteraar vele hersenen kon horen kraken. In twee groepen werd er om de prijzen gestreden die door de gulle bijdragen de sponsoren van het evenement de moeite waard waren.

Eindoverwinnaar van de A-groep en het toernooi werd IM Thomas Beerdsen, die met een score van 6 uit 6 iedereen het nakijken liet. Niet alleen kreeg hij het bij de eerste plaats behorende prijzengeld maar ook, uit handen van eigenaar Michel Matteucci van Telecombinatie Goirle, een door hem ter beschikking gestelde tablet.

Achter Thomas eindigden vier spelers, waaronder twee oud-winnaars, op de tweede plaats met 4,5 punt. De drie spelers van EGS die in de A-groep meespeelden presteerden goed in overeenstemming met hun sterkte. Robin Verhoeven eindigde als 14e van de 46 deelnemers in de A-groep met 3,5 punten. Jasper Kools werd 23e, wat beter is dan zijn sterkte aangeeft en Bart Plasmans werd 35e met 2,5 punten wat gezien het sterke veld als goed gekwalificeerd mag worden.

In de B-groep, voor iets minder sterke spelers, waren er 55 deelnemers. De beide EGS-ers, Rob van Esch en Anneloes van de Heijning, eindigden in de onderste helft, iets wat gezien hun speelsterkte ook viel te verwachten. Niettemin speelden ze een goed toernooi. In deze groep deelden Santoso Wijono, Yanick Jacobs en Ivan Ponomarev de zege.

EGS dankt de sponsoren Telecombinatie Goirle, Eetkaffee Mozes, Regiobank Goirle en Spijkers Montage voor hun steun die ervoor gezorgd heeft dat het toernooi soepel kon verlopen. Alle uitslagen en andere informatie over het GWK zijn terug te vinden op de speciale sectie van onze website.

4 september 2022 Verslag van EGS
En uiteindelijk ….

Alle Prijzen op een rijtje:

 

Poule A

Eerste prijs € 500 + tablet  Thomas Beerdsen
Tweede/Derde prijs € 100  Tobias Hendriks
Bram van den Berg
Jeffrey van Vliet
Stefan Colijn
 
beste speler met een rating lager dan 1900 € 75 Jan Bettman
beste speler met een rating van 1900 tot 2000 € 75 Mees van Batenburg
beste jeugdspeler € 75 Alan Bakija

 

 
Poule B

Eerste,Tweede,Derde  prijs € 150 Santoso Wijonno
Yanick Jacobs
Ivan Ponomarev
beste speler met een rating onder 1500 € 50 Abdul Karim Tawfiq
beste speler met een rating van 1500-1600 € 50 Max Quintus
beste jeugdspeler € 50 Ethan Chua

 

En Gerard werd ook nog bedankt !

 

En nog wat plaatjes:

3 september 2022 Verslag van EGS
GWK2022-dag 2

De derde ronde van het toernooi gaf eindelijk een beetje duidelijkheid hoe de krachtsverhoudingen liggen. In groep A nestelden Thomas Beerdsen en Luuk Baselmans zich aan de kop van de meute door hun beider derde overwinning op rij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij in ronde 4 het tegen elkaar moeten opnemen om te zien of er een duidelijke leider is. Er zijn vijf spelers met 2,5 punt, zodat er behoorlijk gehijg in de nek(ken) is.
Ook in groep B zijn er drie ongeslagen koplopers, Loek Vissers, Rick Smit en Ivan Ponomarev, waarbij de laatste twee het in de vierde ronde vanavond tegen elkaar zullen opnemen. Zij hebben zelfs zes achtervolgers met 2,5 punt.

2 september 2022 Verslag van EGS
GWK Telecombinatie Goirle 2022

Het schaaktoernooi is van start gegaan met een record aantal deelnemers. Waren het er vroeger zo’n 60 tot 70, nu staat de teller op ruim 100. Onder de deelnemers veel oude bekenden, maar gelukkig ook veel nieuwe en soms ook jonge, gezichten. In de eerste ronde op vrijdagavond waren er al een paar opmerkelijke uitslagen, we zullen zien wat dat verder zal betekenen.
Komt dat zien !!!

27 augustus 2022 Verslag van Robin
Deelnemerslimiet alsnog verhoogd naar 108

Deze week is de speelzaal nogmaals nader onderzocht en opgemeten. Door een aanpassing aan het meubilair kunnen we alsnog het deelnemerslimiet voor een laatste keer verhogen naar 108. De deelnemers die het inschrijfgeld van €30 nog niet hebben overgemaakt, kunnen hun betaling doen op IBAN-nummer NL46RABO0161486282 ten name van Eerste Goirlese Schaakclub, onder vermelding van naam en e-mailadres.

Mocht u zich hebben aangemeld voor het toernooi en niet op deelnemerslijst staan, of er juist wel op staan en toch verhinderd zijn, laat dat dan even weten via het mailadres egsgoirle@gmail.com. Alle deelnemers ontvangen binnenkort nog een mailtje met extra informatie over deze editie van het GWK. Het belooft een leuk en spannend toernooi te worden, graag tot volgende week!

 

4 augustus 2022 Verslag van Robin
Hoe liep het af in Dieren

De eerste week van het ONK Dieren was goed verlopen voor drie fanatieke EGS’ers, te weten Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven. Job had na 5 rondes in zijn tweede klassieke toernooi in zijn nog jonge schaak carrière 3 punten verzameld in Reservegroep C en had daarmee nog volop kansen op prijzen. Jasper kwam in Reservegroep A zelfs nog beter uit de startblokken met 3,5 tegen zeer sterke tegenstanders. Daarmee stond hij net een half puntje boven Robin, die van plan was om met een sterke eindschot nog hoog te eindigen. Daarnaast stond het prijzentotaal al op 6, met drie geldprijzen bij het snelschaaktoernooi en drie consumptiemuntjes voor de dagelijkse schaakpuzzel.

Op de rustdag werden vooral de hersenen gespaard, maar de rest van het lichaam mocht flink aan de bak tijdens een mooie fietstocht over de heuvels in de Veluwe. Met de nodige spierpijn en een fris hoofd konden de drie spelers op maandag weer lekker een potje schaken. Traditiegetrouw worden er elke dag voor de start van de partijen drie namen getrokken uit alle goede inzendingen van de schaakpuzzel. Robin had bij de eerste vier pogingen maar liefst drie maal gewonnen, maar dit keer was het de beurt aan zowel Jasper als Job: weer twee prijsjes erbij! Job leek dit muntje snel in te willen zetten bij de bar, want binnen een uurtje was hij al klaar met zijn partij. Zijn tegenstander had ergens iets gemist, waardoor Job beslissend materiaal kon winnen. Een hele tijd later kon ook Robin een vol punt noteren. Na eerder 1. f4 en 1. e4 geopend te hebben, was het nu de beurt aan 1. c4. Hierdoor werd de voorbereiding van de tegenstander vakkundig ontweken en mede hierdoor kon Robin al snel een pion winnen. Uiteindelijk kon hij afwikkelen naar een toreneindspel met een paar extra pionnen en hier wist hij wel raad mee. Dan is de grote vraag: kan Jasper de dag helemaal geslaagd maken? Daar leek het lang op, want hij ging de zwarte koning achterna met het idee dat dit toch wel mat zou gaan. De sympathieke tegenstander Caspar Hermeling dacht daar anders over en rende in één streep met zijn koning van g8 naar a5!!, terwijl alle zware stukken en lopers nog op het bord stonden. Gek genoeg stond de koning daar toch veilig, waarna Jasper het toreneindspel helaas verloor.

Jasper in actie, gefotografeerd door Harry Gielen (Klik hier voor meer fantastische foto’s)

Dan door naar ronde 7. Dat is vaak een cruciale ronde waarin duidelijk wordt wie wel en niet mee gaan doen om de podiumplekken. Jasper werd wederom ingedeeld tegen een sterke speler met een rating boven de 2000. Tegenwoordig wordt Jasper daar niet meer bang van en hij kwam dan ook erg goed uit de opening. Zijn tegenstander zag zijn winstkansen al snel somber in en bood remise aan. Hoewel Jasper duidelijk beter stond, koos hij eieren voor zijn geld en ging met een prima halfje van het mooie weer genieten. Ook Job kwam na een prima partij tot dit zelfde resultaat tegen een lid van de Nijmeegse Studentenschaakvereniging. Robin had tot nu toe relatief rustige partijen gespeeld en wilde er nu weer een keer met een provocerende opening een zootje van maken. De tegenstander wist niet zo goed wat hij moest doen en was zo na 9 zetten al de helft van zijn tijd kwijt. Dit leverde hem wel een prima stelling met een extra pion op, maar in tijdnood kreeg Robin zoals altijd toch weer kansen. Even leek er een vol punt aan te komen met een kwaliteit meer, maar niet veel later kwam Robin alsnog in een eindspel met een stuk minder terecht. Door een paar extra pionnen bleef het lang binnen de remisemarge, maar op zet 60 kwam de beslissende fout, waarna de tegenstander het goed uitspeelde.

Hierdoor staan zowel Jasper als Robin op 4 uit 7 en dan voel je de bui al hangen: lekker tegen elkaar in ronde 8. Je moet er dan maar het beste van maken en daarom leek het beide heren een goed plan om er een soort vier gangen diner van te maken. Dit tafereel werd vastgelegd op de onderstaande foto, gemaakt door Yvonne Baselmans. Even nog ter geruststelling: die blikjes ansjovis waren vooral voor de sier, deze zijn uiteraard niet tijdens de partij opengemaakt. Goed, dan de partij. Robin opende voor de afwisseling ook nog 1. b4, waarna er na 3 zetten al een unieke stelling op het bord stond. Het werd een soort omgekeerd gesloten Siciliaans en daarmee had het een spannende partij kunnen worden. Robin wilde uiteindelijk toch niet tot het gaatje gaan en bood op zet 10 maar remise aan en dit werd na even nadenken geaccepteerd door Jasper. Daarmee konden beiden helaas niet meer op de benodigde 6 punten komen voor een prijs, maar Job ging hier nog wel vol voor. Hij zette een aanval op die net op tijd gestopt leek te worden, maar Job probeerde nog iets door 2 torens te ruilen voor een dame. Dit was een goede beslissing, want niet veel later won hij een toren en daarmee de partij.

Op de slotdag werd Job helaas gekoppeld aan de koploper Levi Nies, die op jacht was naar een zo hoog mogelijke geldprijs. In Dieren wordt het prijzengeld namelijk verdeeld op basis van het aantal behaalde punten en niet op basis van de positie in de eindrangschikking. Het prijzengeld begint vanaf zes punten en wordt exponentieel groter richting de maximale score van negen punten. Job speelde wederom een prima partij die gelijk op leek te gaan, maar Levi kende geen genade en kwam met deze winst op een mooie score van 8,5. Job eindigt hiermee op een 5,5 uit 9, een prima score in zijn tweede toernooi. Helaas daarmee net geen prijs, maar wel veel geleerd en dat is ook wat waard. Ondertussen had Jasper alweer een halfje te pakken tegen Alexander Bruschke. Zij kennen elkaar al ruim 10 jaar door het Brabantse jeugdschaak en mochten het nu voor het eerst sinds lange tijd weer tegen elkaar opnemen. Er werden wat meer zetten gedaan dan in de partij Verhoeven-Kools, maar in een totaal gelijk middenspel werd alsnog de vrede getekend. Hiermee kwam Jasper op 5 uit 9 tegen enorm sterke tegenstanders, wat hem ongeveer 60 ratingpunten heeft opgeleverd. Nu kan hij één dag uitrusten en dan begint hij zaterdag samen met Anneloes van de Heijning, Thijs Spapens en oud-lid Thomas Kools aan een groot toernooi in Vlissingen. Dit zal hier te volgen zijn.

Robin mocht het in de laatste ronde met zwart opnemen tegen Homayoun Mohtaat, die zeer sterk aan het toernooi was begonnen met 4,5 uit 5. Daarna zat het wat tegen en moest hij drie nullen slikken. Het werd een bijzonder tactische partij, waarin de zwarte koning op zijn zachtst gezegd onveilig stond op d8. Mohtaat offerde een stuk, maar dit werkte net niet en uiteindelijk kon Robin aan het langste eind trekken. Hiermee kwam ook hij op 5,5 uit 9, net niet genoeg voor een prijs. De indelingen waren Robin dit toernooi niet gunstig gezind, want hij heeft vooral jeugdige tegenstanders getroffen, die bijna allemaal beter hebben gepresteerd dan hun rating. Hierdoor een klein ratingverlies voor Robin, maar er zijn genoeg lichtpuntjes om na de zomer weer flink te stijgen op de ratingladder.

Dan de grote vraag: hoe zit het met de dagelijkse puzzel? Bij ronde 7 was er helaas geen prijs, maar in ronde 8 was het weer raak voor Robin. Daarnaast werd er deze dag een lijst gepubliceerd met alle spelers die tot dan toe alle puzzels correct hadden opgelost. Deze lijst bestond uit zes namen, waaronder Job en Jasper. Waarschijnlijk heeft Robin met zijn verstrooide hoofd één keer per ongeluk de verkeerde zet genoteerd en daarmee was hij uit de race voor een prijs in het eindklassement. Tegen alle kansberekeningen in, won Robin wel ook op de slotdag nog een consumptiemuntje. Aangezien er per dag gemiddeld 16 goede inzendingen zijn en er steeds drie namen worden getrokken, heeft Robin wel heel veel geluk had door maar liefst 5 muntjes te winnen. Maar goed, uiteindelijk ging het vooral op de prijs voor het totaalklassement. Er werden twee namen getrokken uit de korte lijst met de beste puzzelaars. De tweede prijs, het bierpakket, ging nog naar Jan Evengroen. Vervolgens werd er nog een lootje getrokken voor de hoofdprijs: een jaarabonnement voor de tijdschriften van New in Chess. Deze prijs ging naar … Job Hoekstra! Uiteindelijk dus 11 prijsjes voor de drie EGS-ers en een geslaagde vakantie.

Tot slot nog de uitslagen en standen:

Reservegroep A

Reservegroep C

31 juli 2022 Verslag van Robin
Al zes keer prijs bij ONK Dieren

Dit jaar wordt zoals gewoonlijk weer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Dieren georganiseerd in de laatste week van juli en de eerste van augustus. Na twee mislukte pogingen tot deelname in 2020 en 2021, vertrokken Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven weer richting de sfeervolle minicamping ’t Hofke om in de mooie yurt te overnachten. Na de voorspoedige reis op maandag 25 augustus, kon het drietal eerst lekker een dagje tot rust komen, voordat het 9-rondig toernooi op dinsdag begon. Vervolgens wordt er op elke dag één partij gespeeld met op zondag de rustdag. Daarnaast worden er overigens ook diverse nevenevenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse rapid- en snelschaaktoernooi. De grote vraag is dan ook: hoe staan we er voor op deze welverdiende rustdag.

Job Hoekstra neemt deel in de Reservegroep C. Hij heeft vooral tijdens de “quarantaineperiode” het schaken opgepakt en dit voorjaar zelfs een eerste rating gekregen van 1641. Hiermee was hij de eerst geplaatste speler in deze groep en daardoor mocht hij het opnemen tegen veel getergde tegenstanders. Desondanks begon hij goed aan het toernooi. In de eerste ronde bedacht hij een creatief offer, waarna de tegenstander de weg kwijtraakte en Job een eindspel bereikte met twee pionnen meer. De volgende dag was het de tegenstander die van alles offerde, maar Job verdedigde met fraai met onder andere Kf7! en hield opnieuw een winnend eindspel over met extra pionnen. In ronde 3 kreeg ons talent uit Udenhout wederom een mooie stelling, maar in flinke tijdnood ging hij voor een incorrect torenoffer en dat kostte helaas de partij. Op vrijdag mocht hij het opnemen tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst. Dit werd een spannende open partij, waarna Job helaas wederom aan het kortste eind trok. De dag daarna herstelde hij zich goed, door na zo’n 60 zetten eindelijk door de mexicaanse muur van zijn tegenstander heen te komen. Hiermee heeft hij een prima score van 3 uit 5, waarmee Job nog in de race is voor de prijzen.

Jasper Kools in bezig met een drukke schaakzomer. Twee dagen voor het ONK nam hij al deel aan een toernooi in Dortmund. Hierbij nam hij deel in de jeugdige B groep, waarin hij pech had met de indelingen. Hij wist een score van 5,5 uit 9 neer te zetten, wat hem helaas een paar ratingpuntjes kostte. De rust in de yurt heeft Jasper duidelijk goed gedaan, want tot nu toe speelt hij in Dieren een extreem goed toernooi. In de Reservegroep A begon hij met een solide overwinning tegen de eerste op papier sterkere tegenstander. In ronde 2 kon onze clubkampioen wederom spelen voor de winst, maar het lukte helaas niet om gebruik te maken van de geïsoleerde pion van de tegenstander: remise. Op donderdag mocht Jasper het opnemen tegen de sterke Geon Knol (2056). In een gelijkwaardige stelling koos Jasper voor Da5 ipv Da3, waarna pardoes zijn dame werd ingesloten. ’s Avonds was het dan ook even bijkomen in de plaatselijke shoarmatent Ali Baba, maar dat worp meteen zijn vruchten af. Een dag later wist Jasper namelijk wederom een goede partij neer te zetten die hij wel wist om te zetten in de winst. In een toreneindspel moest hij even goed rekenen, maar dit deed hij met verve. Ook in ronde 5 speelde hij de sterren van de hemel en boekte een vrij simpele winst: 3,5 uit 5 met een huidige ratingwinst van ruim 50 punten. Dat belooft wat voor de rest van het toernooi.

Robin Verhoeven speelt ook in de Reservegroep A en krijgt als hoger geplaatste speler steeds de jeugdige schakers met een wat lagere rating tegen. In ronde 1 wist hij na een relatief rustige partij nog net binnen de 40 zetten de winst binnen te halen. In ronde 2 kreeg hij Gachatur Kazarjan tegen, spelend voor HSC Helmond en voormalig jeugdkampioen in de categorie D. Gachatur leek de partij in het middenspel naar zich toe te trekken, maar gelukkig kon Robin nog net de remise veiligstellen. Ook de dag erna kreeg hij een slechte stelling op het bord. Het is ondertussen wel zijn specialiteit geworden om dit soort partijen toch te winnen en dat lukte nu ook weer. Vrijdag mocht ook Robin het opnemen tegen Geon Knol. Ondanks de tips van Jasper, kon ook Robin het niet bolwerken tegen deze speler. In ronde 5 kwam er voor de verandering weer een verliezende stelling op het bord tegen een goed presterende tegenstander. Gelukkig kon ook deze partij nog naar remise worden gestuurd, waardoor Robin nu op 3 uit 5 staat. Gezien de jeugdige tegenstand is dit een prima score, hopelijk kunnen er de komende vier dagen wel nog een aantal punten worden gescoord.

Dan nu de vraag: waar komen die zes prijzen vandaan? Ten eerste namen de drie spelers op vrijdagavond samen deel aan het Gelderse snelschaakkampioenschap. Elke deelnemer mocht hierbij eerst in twee vierkampen proberen zoveel mogelijk punten te scoren, waarna er in finalegroepen van 10 werd gestreden om de prijzen. Job scoorde ondanks de sterke tegenstand 2 uit 6 in de voorrondes en kwam daarmee in finalegroep 5 terecht. Ook hier presteerde hij goed en wist daarmee een derde plaats te bemachtigen. Jasper kwam met nog sterkere tegenstand tot 3 uit 6 en wist zich te plaatsen voor finalegroep 3, ondanks bijzondere openingen als 1. b4 e5 en 2. g4. Na de lange serieuze partijen, was dit namelijk vooral ook een leuk avondje uit. Desondanks behaalde Jasper een mooie tweede prijs in zijn finalegroep. Tot slot wist Robin zich met 3,5 punt nog net te plaatsen voor finalegroep 2. Hij gaf hier in de eerste ronde nog een remise weg, maar daarna won hij met het nodige geluk de overige partijen en nam daarmee de eerste prijs in beslag.

Tot slot is er elke dag een toernooiprobleem, waarbij een mat in twee moet worden gevonden. Uit alle goede inzendingen worden dan drie winnaars getrokken. Elke dag zijn er ongeveer 30 schakers die een correcte oplossing hebben ingeleverd, dus de kans dat je wint is niet zo heel groot zou je zeggen. Nou daar dacht Robin anders over. In vier pogingen kwam maar liefst drie keer zijn naam uit de grabbelton en mocht daarna steeds een welverdiende consumptiebon ophalen. Hopelijk kan dit geluk in het restant van het toernooi worden omgezet in nog vele overwinningen.

Tot slot nog de uitslagen en standen van groep A, groep C en het snelschaken. (Let bij de laatste niet op de ratings, die kloppen niet.)

22 juli 2022 Verslag van Maarten
Pascal verrassend en verraste winnaar Rapid

Nadat de eerdere drie clubkampioenen bekend waren, wist op de laatste rapid-avond Pascal beslag te leggen op de eerste plaats. Dit was ook voor hemzelf verrassend aangezien hij niet eerste stond na drie rondes. Ja, ook het rapid-schaken heeft onder het virusfenomeen gelden, wat ertoe leidde dat de gebruikelijke serie van vijf ingekort werd tot vier. Na drie rondes stond Sjeng fier bovenaan met zes punten, Pascal volgde met vijf en Henk & Krijn hadden ieder 3,5 punt. In de vierde en tevens slotronde moest Sjeng helaas verstek laten gaan door een longontsteking, waardoor de kaarten (of stukken?) opnieuw geschud werden. Pascal deed wat er nodig was en won zijn drie partijen en eindigde zo op 8 punten. Zelf verklaarde hij later te denken dat dit niet voldoende was voor de winst en daarom aangenaam verrast te zijn door de eindoverwinning. De 6 punten van Sjeng uit de eerste drie rondes bleken voldoende voor de tweede stek. Krijn en Rob speelden een degelijke serie en eindigden zo gedeeld op de derde plaats met 4,5 punten. Kortom, goed gespeeld en felicitaties voor Pascal. De koele cijfers van het afgelopen seizoen: 21 spelers hebben meegedaan, 1 speler speelde alle vier de rondes, 5 spelers 3 rondes, 5 spelers 2 rondes en 10 spelers 1 ronde.

19 juli 2022 Verslag van Robin
Update (23-7) Deelnemerslimiet bereikt, de wachtlijst is geopend

De afgelopen weken is het razendsnel gegaan met de inschrijvingen, waardoor het deelnemerslimiet van 80 nu al is gehaald. Iedereen die zich vanaf nu inschrijft, komt op de wachtlijst te staan. Normaliter melden een flink aantal spelers zich de komende 1,5 maand nog af, waardoor steeds de bovenste speler (op volgorde van aanmelding) van de wachtlijst doorschuift naar het toernooi. De organisatie stelt het dan ook zeer op prijs als u zich tijdig afmeldt, mocht u in het eerste weekend van september alsnog verhinderd zijn. Dit kan bij het volgende mailadres: egsgoirle@gmail.com. Bij dit mailadres kunt u ook terecht voor de nodige andere vragen.

Update (23-7):

Afgelopen week heeft de organisatie de speelzaal nader onderzocht en hieruit is gebleken dat het mogelijk is om vijf extra borden in de zaal te plaatsen. Dit betekent dus dat het deelnemerslimiet is opgehoogd naar 90. Iedereen van de wachtlijst is hierdoor toegevoegd aan de reguliere deelnemerslijst, die nu inmiddels al uit 90 deelnemers bestaat. Mocht u nog mee wil doen, meldt u dan snel aan, zodat uw naam bovenaan de nieuwe wachtlijst komt te staan. De kans dat het deelnemerslimiet later wordt vastgesteld boven de 90, is verwaarloosbaar klein.

 

8 juli 2022 Verslag van Robin
Jasper Kools is de nieuwe clubkampioen, Robin Verhoeven wint de beker

Alweer een tijdje geleden, namelijk op dinsdagavond 21 juni, stond er voor twee interne prijzen de finale gepland. De nummer 2 van de interne competitie, op dat moment Jasper Kools, mocht proberen om met de witte stukken nummer 1 Pascal Graafmans in een rechtstreeks gevecht te verslaan en hem op deze manier in te halen. Beide heren hebben al vaak tegen elkaar gespeeld en dit zorgde voor het nodige blufpoker in het begin. Jasper wist Pascal al te verrassen door niet met zijn vertrouwde 1. d4 te beginnen. maar door zijn e-pion twee vakjes vooruit te zetten. Pascal probeerde op zijn beurt Jasper weer te verrassen door met 2. Pf6 voor het Russisch te gaan, maar uiteindelijk kwam er na zetverwisseling toch het Italiaans op het bord. In de gespeelde variant met Pg5 offert zwart een pion in ruil voor meer activiteit en even leek het erop dat Pascal hier goed mee om zou gaan. Hij leek een sterke aanval op te zetten, maar Jasper verdedigde netjes en uiteindelijk wist hij zelfs de zwarte koning het hele bord over te jagen en dit leverde een zege op. Hiermee passeerde Jasper dus Pascal in de ranglijst en daarmee is hij de clubkampioen van het seizoen 2021/2022. Van harte proficiat Jasper, hopelijk wordt het volgend seizoen weer zo spannend.

 

Jasper in actie tegen Pascal in de strijd om het clubkampioenschap. Alex en Robin vechten linksachter om de beker

Tegelijkertijd mocht Alex van Lanen in de finale van de bekercompetitie het met wit opnemen tegen Robin Verhoeven. Ook hier kwam er een onverwachte opening op het bord. Alex wilde het Hollands vermijden en speelde voor de afwisseling ook een keertje 1. e4. Robin was overigens niet eens van plan om voor het Hollands te gaan, maar dat terzijde. Alex had op zijn beurt e4 e5 of e4 c5 verwacht, maar zwart speelde d5 en daarmee kon de voorbereiding van beide spelers weer de prullenbak in en werd het een kwestie van gewoon schaken. Alex kwam al snel actiever te staan en het lukte Robin niet echt om tegenspel te creëren. Hij dacht later wel met een tussenzetje een pion te winnen, maar dit werkte helemaal niet en daardoor kwam Alex een stuk voor tegen twee pionnen. Uiteindelijk ruilde hij mede door tijdnood te veel stukken af, waarna Alex een extra loper had en beide spelers slechts één h-pion en dat is meestal remise, zo ook in dit geval.

Dit betekent dat er een beslissingswedstrijd gespeeld mag worden met speeltempo 10+0 en met verwisselde kleuren. Er kwam een Caro Kan op het bord waarin Robin vroeg g4 speelt en zo probeert de zwarte stukken in de knoop te leggen. Dit lukte aardig, waardoor Alex maar een pion moest offeren om nog iets van activiteit te krijgen. Met de naderende tijdnood maakte Alex een foutje en verloor een kwaliteit. Hier maakte Robin goed gebruik van en kon zo de overwinning binnen slepen. Hierdoor heeft Robin na een spannende finale de beker van het seizoen 2021/2022 gewonnen.

6 mei 2022 Verslag van EGS
Weer een zomertoernooi ?

Het Goirles Weekend Kampioenschap 2022.

EGS ziet de toekomst optimistisch tegemoet en zet voor het eerste weekeinde in september wederom het GWK, het Goirles Weekend Kampioenschap, op het programma.
Een toenemend aantal schakers gebruikt het weekendtoernooi als opwarming voor het nieuwe schaakseizoen. Gezien het succes van de voorgaande edities en de lovende woorden van deelnemers is er geen aanleiding om de opzet van het toernooi te wijzigen.

Aan de zevende editie is  Telecombinatie Goirle als hoofdsponsor verbonden en deze gaat daarom geschiedenis schrijven onder de naam GWK telecombinatie Goirle 2022.

Speellocatie is opnieuw de prachtige Kapel in Cultureel Centrum Jan van Besouw. De speeldata: het eerste weekend van september: vrijdag 2 september, zaterdag 3 september en zondag 4 september 2022.

Meer info in de toernooiflyer.

mail .. als je vragen hebt.
1 mei 2022 Verslag van Robin
Deelnemerslijst GWK Telecombinatie Goirle 2022


(per 2-9-2022 (17:20))

Groep A (rating 1750 of hoger)

Naam  Vereniging  Rating  Bye 
Thomas Beerdsen AMEVO Apeldoorn 2509
Jeffrey van Vliet AAS 2382
Luuk Baselmans De Stukkenjagers 2323
Stefan Colijn Schaakstad Apeldoorn 2317
Thomas Mollema HMC Den Bosch 2259
Saša Albers ASV 2206
Stefan Tabak Krimpen 2202
Bram van den Berg SG KiNG 2181
Iolis Oleg 2163
Dragos Ciornei OSV 1887 e.V. 2145
Thomas Kools S.C.C.E. Noesis/WLC 2142
Thomas Verfürth Zevenaar 2117
Kevin Verfürth Zevenaar 2031
Robin Verhoeven EGS / De Stukkenjagers 2021 4e ronde
Elmer van Veenendaal SV Paul Keres 2014 1e ronde
Ed Faber ZZC 2003
Erik Dignum De Stukkenjagers 1998 1e ronde
Rick van Loy SVO 1985 2e ronde
Rudy Simons WLC 1977 2e ronde
Tobias Hendriks Aartswoud 1974
Nick Dubbeldam SV Landau 1973 4e ronde
Paul van Zon ESV 1966
Johan Wuijts HSC Helmond 1956
Andre Krueger Blerickse Schaakvereniging 1950
Alan Bakija Krimpen 1938
Mees van Batenburg RSR Ivoren Toren 1927
Emma de Vries WSG Winterswijk 1917 4e ronde
Rhys Arnold Krimpen 1914
Wout Verboven De Stukkenjagers 1909
Hrdya Dinanath HMC Den Bosch 1899 4e ronde
Michel Auwens PION Groesbeek 1873 4e ronde
Tommy Grooten De Stukkenjagers 1865 2e ronde (en 3)
Toine Molenaar Aartswoud 1848 4e ronde
Pim Blijlevens HSC Helmond 1848 4e ronde
Jan Broekhuis Garde 1834 1e ronde
David Bruggeman De Kentering 1833 2e ronde
Mick Godding De Juiste Z 1827
Julian Oskam Botwinnik 1820
Elysia Feng ESV 1813
Jan Bettman Moira-Domtoren 1813 4e ronde
Jasper Kools EGS 1810
Sascha Kurt ESV 1809 4e ronde
Thomas Kaufmann De Stukkenjagers 1802
Bart Plasmans EGS / De Stukkenjagers 1794
Gilbert Leentjens SV Veldhoven 1793
Jaap Postuma De Drie Torens 1757 4e ronde

Groep B (maximale rating 1800)

Naam  Vereniging  Rating  Bye 
Guus Vermeulen De Stukkenjagers 1760
Tsz Keung Wong De Stukkenjagers 1755
Ivan Ponomarev ESV 1741
Santoso Wijono 1741 1e ronde
Maarten Werkhoven De Stukkenjagers 1739 1e ronde
Lydia Dubbeldam SV Landau 1736 4e ronde
Omar Othman CSV 1723
Wiebe de Witte SGA 1716 1e ronde
Gert Jan van Dijk De Kentering 1713
Wouter Remmerswaal HSV, Haeghe Ooievaar 1682 4e ronde
Rick Smit HMC Den Bosch 1676
Raymond Jacobsen Schaakstad Apeldoorn 1657
Bram van de Vrande SG King 1657
Jungmin Lee RSR Ivoren Toren 1645
Niels Feijen WLC 1634
Henk Mollema HMC Den Bosch 1612
Michel Timmermans De Stukkenjagers 1606 4e ronde
Nikki van Es S.V. Staunton 1603 1e ronde
Jan Boer Sc. Assen/NSVG 1603
Frans Deckers De Oude Toren 1594 4e ronde
Peter van den Berg SMB 1582
Marc Smits De Kentering 1573 3e ronde
Josephine Damen SMB 1566
Max Quintus S.C.C.E. Noesis / WLC 1529
Ethan Chua ESV 1523
Yanick Jacobs SV Het Kasteel 1509
Yoshi Martodihardjo-Bink S.V. Staunton 1499 4e ronde
Jungbin Lee RSR Ivoren Toren 1496
Frank Unkrig Zevenaar 1493
Adem Yılmaz WLC 1484 1e ronde
Quinten van Asseldonk S.V. ODI 1467 4e ronde
Rob de Wolf SVO 1455 2e ronde
Jari Rijnen HMC Den Bosch 1441
Toine Leferink TTC Blau-Weiß Geldern-Veert 1440
Kees de Leeuw de Baronie 1424
Hans-Ludwig Kowalski TTC Blau-Weiß Geldern-Veert 1405
Karim Tawfiq Almere 1405
Rob van Esch EGS 1395 4e ronde
Ruud van Dijk Schaakhuis 1384 1e ronde
Sam van Gemert HMC Den Bosch 1335
Richard Gooijers SV Heerhugowaard 1290
Tamara van Boxel S.V. Staunton 1258 4e ronde
Eric Bolier S.V. Staunton 0 4e ronde
Daan van Ommen S.V. Staunton 0 1e ronde
Anneloes van de Heijning EGS 0 1e ronde
Tim Thole HMC Den Bosch 0
Mike Adriaanse HMC Den Bosch 0
David Chang 0 4e ronde
Bram Sekreve HMC Den Bosch 0 1e ronde
Gijs Goverde 0 4e ronde
Krijn van Dolderen EGS 0
Luuk Heijmans Osse Schaakvereniging 0
Loek Vissers HMC Den Bosch 0
Freek Thijssen ESV 0 4e ronde
Alain de Callafon CSV 0 1e ronde

Aantal deelnemers:

Groep A:  46

Groep B:  55

Totaal:   101

 

Wachtlijst

Naam  Vereniging  Rating  Bye  Groep
24 april 2022 Verslag van EGS
Met dank aan onze sponsoren !


 

(https://www.telecombinatie.nl/winkel/telecombinatie-goirle)

Telecombinatie Goirle is jouw telefoonwinkel in de buurt. Met keuze uit alle aanbiedingen van alle aanbieders en onze uitgebreide kennis van de lokale én de nationale markt, krijg je bij ons altijd een advies op maat. In onze winkel nemen we daarom uitgebreid de tijd jouw wensen in kaart te brengen zodat jij het abonnement krijgt dat je verdient.

 (www.mozesgoirle.nl)

Mozes is een gemoedelijke en gastvrije plek niet alleen  voor een kopje koffie, maar ook voor een lunch, een smakelijke avondhap of een afzakkertje.

(https://www.regiobank.nl/uw-adviseur/kmc-van-wezel-financieel-advies-in-goirle.html)

Uitverkozen tot de meest klantgerichte bank. Bij de regiobank kunt u bij Karin van Wezel terecht voor een vraag of advies over uw geldzaken.

 

spijkersmontagetilburg@gmail.com

Spijkers Montage, uw keukenwensen en verbouwingen op maat.

De goede band die wij hebben als broers komt terug in de kwaliteit van ons werk.
Groenstraat 139  Unit 17-12, 5021 LL,Tilburg. Tel. 06-25536851

 

 

 

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012