Een weekendje weg in Wijk aan Zee

Afgelopen vrijdag 13 januari was het dan eindelijk zover. Rond het middaguur vertrokken er vanuit Tilburg twee auto’s richting Wijk aan Zee, met daarin in totaal 7 (ex-)EGS-ers. Pascal Graafmans haalde Bart Plasmans en, de bij EGS graag geziene gast, Guus Vermeulen op, terwijl Robin Verhoeven langs Jasper Kools en oud-leden Thomas Kools en Bram van de Vrande reed. Alle zeven hadden zich namelijk ingeschreven voor de weekendvierkampen, één van de vele onderdelen van het Tata Steel Chess Tournament. Bij dit onderdeel worden de spelers ingedeeld in groepen met vier spelers van gelijke speelsterkte, waarbij iedereen het één keer tegen elkaar opneemt. Op vrijdagavond stond de eerste ronde gepland, maar deze kon natuurlijk niet gespeeld worden met een lege maag. Vlak naast het hotel in IJmuiden bevond zich een gezellige Chinees:

Eten bij Chi Ling in IJmuiden (De lege glazen werden snel weer gevuld)

Hierna was het voor iedereen tijd om hun vierkamp op te gaan zoeken en de tegenstanders te ontmoeten. Thomas kreeg in groep 2c meteen de sterkste tegenstander van de groep tegenover zich; Alje Hovenga. In een ingewikkelde partij offerde Alje twee pionnen voor het initiatief, maar even later nam Thomas dit brutaal over. Hij offerde op correcte wijze een stuk en kreeg dat later met rente terug en vlocht daarna een mooi matnet. Robin deed het in groep 3d voor zijn doen wat rustiger aan. Voor het eerst sinds lange tijd kreeg hij een toreneindspel op het bord, dat uiteindelijke uitmondde in een remise. Jasper was oorspronkelijk ingedeeld in groep 4, maar er was een plekje vrijgekomen in groep 3e en mocht zo de uitdaging aangaan met drie op papier iets betere spelers. Tegen een jeugdtalent had hij het in de opening moeilijk, maar kon later zelf op winst gaan spelen. Dit zat er helaas niet in en zo eindigde deze partij in remise. Pascal kwam in 4g in een eindspel met ongelijke lopers terecht en dat leidt vaak ook tot remise, maar niet altijd. Pascal won na een eerste pion ook een tweede pion en uiteindelijk ook de partij.

Dan gaan we door naar groep 5j, waar helaas zowel Guus als Bram in waren geplaatst. De onderlinge ontmoeting stond pas in ronde 3 gepland, dus ze konden beiden nog proberen om de eerste twee partijen te winnen. Bram speelde een spannende eerste pot, maar kon de winst niet vinden: remise. Achteraf bleek er wel een winnende zet te zijn, maar daar koop je natuurlijk niks voor. Guus kon daarentegen wel het pad naar de winst vinden. Als laatste was Bart dan nog over, spelend in 5k. Zijn tegenstander was niet bang aangelegd en offerde al snel materiaal. Bart verdedigde goed en leek op weg naar de overwinning, maar in een moeilijke stelling ging het fout en verloor hij nog. Al met al toch een goede start met 3 keer winst, 3 remises en 1 nederlaag. Na de partijen werd er nog flink geanalyseerd en geschaakt in café De Zon, waarna iedereen rond twee uur in de nacht weer bij het hotel aan kwam.

Desondanks zat het complete gezelschap keurig weer om 9:00 aan het ontbijt. Het weekend is namelijk zo weer voorbij en het zou jammer zijn om dan lang in bed te liggen. Door het regenachtige weer zat er helaas geen strandwandeling in, maar toch vermaakte iedereen zich goed gedurende deze ochtend. Daarna vertrokken de feestbus van Pascal (waar veelvuldig nummers als “Fuifje” en “Watskeburt” voorbijkwamen (voor degenen die dit niet kennen, zoek het vooral NIET op)) en de wat rustigere bolide van Robin (waar bleek dat Skyradio bijzonder vaak nummers van Suzan&Freek draait) weer richting de speelzaal.

Vanwege de “schaakrel” rondom Hans Niemann is het toernooi dit jaar extra interessant voor de media. Zo ook voor RTL nieuws. Op zaterdag hadden ze namelijk voor de partijen een filmploeg de zaal ingestuurd, die een aantal deelnemers wilden interviewen. Uiteindelijk kwamen ook Pascal en Bart (met een broodje Unox in de hand) aan de beurt. Dit is aan het einde van dit filmpje terug te zien. Het leek daarna wel of Pascal dit graag zo snel mogelijk terug wilde zien, want hij boekte een snelle winst en kwam zo op 2 uit 2. Ook Bram was deze dag vroeg klaar. In de opening wist hij namelijk al een stuk te winnen en zette dit soepel om in winst. Robin mocht daarna ook een heel punt bijschrijven. Hij had met Pxc2 een pion gewonnen, maar het was de vraag op dit paard nog kon ontsnappen. Dit lukte gelukkig wel en daarna was de partij ineens snel afgelopen. Ook Guus leek te gaan winnen, maar zijn tegenstander won materiaal terug en daarna moest Guus vechten voor remise. Dat laatste lukte dan weer wel.

De gebroeders Kools leverden enigszins vergelijkbare partijen af. Bij beiden stond het heel de partij redelijk gelijk en ze eindigden dan ook allebei in remise. Jasper had nog wel een eerder geplaatst remise aanbod afgeslagen, maar later moest hij zich toch tevreden stellen met een halfje. Bart was wederom het langst bezig. In een soort loopgravenoorlog ging hij de fout in en dat kostte materiaal. Hij probeerde nog tegenspel te creëren, maar het was niet genoeg. Zo zit Bart in de hoek waar de klappen vallen, maar de rest is uitstekend begonnen aan het toernooi. ’s Avonds werd dit gevierd met een diner bij De Liefhebbers aan Zee, waar ook Viswanathan Anand en Fabiano Caruana te vinden waren. De avond werd afgesloten met een spelletje Koehandel, waarna het bed iets na middernacht werd opgezocht.

Bovenin Guus, Bram en Bart in actie © Jurriaan Hoefsmit – Tata Steel Chess Tournament 2023

Ook op zondag verscheen iedereen klokslag negen uur aan het ontbijt. Gelukkig was het deze dag wel droog en het leek dan ook een goed plan om een strandwandeling te maken. De wind dacht daar echter anders over. Nog net voordat er een voet op het strand was gezet, werd het plan namelijk alweer afgeblazen. Het losse zand vloog namelijk zo drie meter hoog de lucht in, waardoor bijvoorbeeld bij Robin binnen enkele minuten de broekzakken waren veranderd in een zandbak. Of deze zandstorm een invloed heeft gehad op de partijen of dat de vermoeidheid begon toe te slaan, is niet te zeggen, maar de resultaten op deze zondag waren beduidend minder dan op de eerste twee dagen.

Robin mocht het opnemen tegen Mason Brouwer, die zijn eerste twee partijen had gewonnen. Beiden spelers konden leven met een remise en de partij was dan ook relatief snel afgelopen. Zo werd Robin tweede in 3d met 2 punten. Guus en Bram waren ondertussen verwikkeld in een spannende onderlinge strijd. Bram leek de partij naar zich toe te trekken, maar Guus counterde sterk en won zo de partij en de groep 5j met 2,5 punt. Bram kan met 1,5 ook tevreden terugkijken op het toernooi.

Ook Pascal wist zijn groep 4g met 2,5 punt te winnen. In een rustige laatste partij was een remise de terechte uitslag. Jasper speelde tegen de voormalig hoofdarbiter van Tata, Alex Roose, dan weer wel een spannende partij. Hij leek op weg naar de winst, maar met wat geluk wist zijn tegenstander materiaal te winnen en dat was beslissend. Zo eindigt Jasper met 1 punt in de sterke groep 3e, maar hij had eigenlijk iets meer verdient. Voor Bart was de laatste partij tekenend voor zijn toernooi. Hij won een kwaliteit en had wellicht kansen op de winst. Hij sloeg dan ook een remiseaanbod af, maar na twee mindere zetten van hem moest hij alsnog opgeven. Hij had zeker meer punten verdiend in 5k, maar het zat dit weekend even niet mee. Dan blijft Thomas nog over. In een positionele partij probeerde hij lang op winst te spelen, maar als één van de laatsten in de speelzaal eindigde deze pot alsnog in remise. Zo eindigde hij met 2 punten knap gedeeld eerste in 2c.

Al met al een zeer geslaagd weekend met voor bijna iedereen goede resultaten, alleen Bart had helaas het geluk niet aan zijn zijde. Daarnaast had iedereen het buiten zijn partijen zeer goed naar zijn zin, wat ook niet onbelangrijk is. Ongetwijfeld zal het merendeel van deze groep er volgend jaar weer bij zijn.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012