EGS op avontuur in Wijk aan Zee

Afgelopen vrijdag is het Tata Steel-schaaktoernooi van start gegaan. Een aantal leden van EGS leek het een goed idee om daar maar weer eens aan deel te nemen en dus gingen Bart Plasmans, Pascal Graafmans, Robin Verhoeven, Guus Vermeulen (bekende van EGS), Bram van de Vrande (Oud-EGS) en Jasper Kools als ware professionals op reis naar het pittoreske Wijk aan zee waar we net als vorig jaar veel regen en wind hadden verwacht. Gelukkig was het dit jaar alleen koud en zijn we niet gezandstraald tijdens onze wandeling aan zee.

A fijn! We gingen verdeeld over twee auto’s op pad naar wijk aan zee. Waar we begonnen met het inchecken bij ons hotel om vervolgens traditioneel plaats te nemen bij de plaatselijke Chinees. Na goed te hebben gegeten gingen de mannen dan toch maar op pad naar de grote speelzaal om daar te gaan doen waarvoor ze zolang voor getraind hadden, namelijk schuiven met hout en hopelijk niet blunderen.

Het zestal is er klaar voor

Vrijdag: Een mooie start
In ronde 1 op vrijdag avond konden we maar 1 iemand aanwijzen die zijn partij kon winnen en dat was Robin. Robin speelde een strakke partij waarin hij later op de avond aan de groep nog liet zien wat voor een mooie trucs hij in huis had. Een verdiende eerste zege voor Robin. Bram, Jasper en Guus speelde gelijk, maar dit gaf een wat vertekend beeld, omdat zowel Guus als Jasper zeker wel ergens nog winst kansen hadden, maar helaas beiden spelers het niet konden verzilveren. Pascal en Bart moesten de eerste ronden helaas een nul incasseren. Bart zag de bui wel een beetje hangen. Vorig jaar had Bart helaas 0 uit 3 (ook wel een lange rokade genoemd (0-0-0)), maar desondanks mocht Bart wel een groep hoger spelen dit jaar, omdat hij afgelopen jaar zo hard gegroeid is met zijn rating. Wordt vervolgt! Op naar Café de Zon de place to be!

Zaterdag: Prachtige partijen en een knotsgekke remise
Na een lange nacht in Café de zon, veel biertjes en grappen verder ging de wekker al weer vroeg af voor de heren van EGS. Na circa 3 uur slapen zaten alle mannen fris en fruitig aan het ontbijt klaar om hun volgende slag te gaan slaan op het schaakbord, maar voordat we onze partij gingen spelen moesten we eerst even een mooie strandwandeling maken. Gelukkig is er niemand in het drijfzand verdwenen deze dag, maar spannend was het wel!

Na een mooie wandeling met veel wind en zelfs mensen die aan het zwemmen waren in de zee kwamen we in het begin van de middag dan aan bij de speelzaal. Bart en Pascal die de dag ervoor verloren hadden waren erop gebrand om een vol punt te gaan pakken. Laten we kijken hoe dat verliep.

Robin die in ronde 1 gewonnen had, wist deze ronde geen punt te scoren of een gelijkspel eruit te slepen. Er was 1 moment in de partij van Robin waar hij weer een gelijke stelling kon bereiken, maar helaas vond Robin deze zet niet en moest hij even later opgeven. Jasper speelde in groep 3 tegen de hoogst geplaatste speler in zijn groep en was vakkundig een eindeloze schuifpartij aan het fabriceren waarna zowel Jasper als zijn tegenstander weinig zagen in de stelling en tot een remise overeenkwamen.

Guus speelde ondertussen ook ergens remise en ging net als Jasper ook door voor de prijs van remise koning van het toernooi. Nou ik (Jasper) had net dus remise geschoven en ging toch meer eens kijken hoe het bij Bart afging. Bij Bart was het ondertussen een groot offerfestijn geweest, maar wel een héél mooi offer festijn. Bart speelde waarschijnlijk de mooiste partij van onze groep en wist creatief met een dame offer en twee heel sterke lopers in combinatie met monsters van torens de tegenstander schaakmat te zetten. De eerste winst partij voor Bart dit toernooi en een mooie! Pascal speelde lang met één of twee pionnetjes meer, maar het was zo nog niet makkelijk om de winst binnen te halen. Pascal koos ervoor om zijn torens af te ruilen en won vakkundig door een mooie breekzet het eindspel en pakte ook zo zijn eerste punt.

Man man man, dat is eigenlijk de enige en de beste omschrijving van wat er gebeurde bij Bram op zijn bord. Bram had heel de partij op winst lopen spelen en stond erg goed in het middenspel. Ik dacht eigenlijk, Bram maakt veel kans om te winnen, maar toen ik even later met onze groep kwam kijken zag ik dat Bram alleen nog zijn koning had en zijn tegenstander 2 pionnen en een loper. Kansloos verloren dus zou je zeggen, maar niets is minder waar. Bram was na de strandwandeling gewend geraakt om over drijfzand te lopen en was wel wat gevaar gewend! Nu komt het… Bram zijn tegenstander offerde een pion en dacht hiermee een vrijpion te creëren en deze vervolgens met zijn koning naar het einde van het bord te marcheren. Echter miste zijn tegenstander even dat de koning 1 zet vooruit duwen pad was! Zelfs Hans Klok en Houdini waren onder de indruk heb ik iemand horen zeggen van wat Bram zojuist voor elkaar gekregen had! Het bijzondere was wel dat nu iedereen op 1 punt stond uit 2 wedstrijden. Op naar het restaurant dan maar!

Zondag: Een mooi gebaar van de organisatie!
De zaterdag op zondag nacht was weer een nacht met weinig slaap, maar dat mocht de pret niet drukken. Deze dag hadden wij alleen een wat serieuzere taak dan de afgelopen dagen. Pascal had contact opgenomen met de toernooiorganisatie om te vragen of wij misschien een bord zouden mogen hebben met alle handtekeningen van de supergrootmeesters en van de wereldkampioen om hier later dit jaar geld mee op te halen voor het kankerfonds. Pascal organiseert namelijk samen met een aantal anderen een toernooi voor Pieter Couwenberg, een erg gewaardeerd lid van onze club (Hierover later meer op deze website). De organisatie liet ons weten dat wij zeker zo’n bord mochten komen ophalen. Een erg mooi gebaar waar wij erg dankbaar voor zijn. Onderstaand de foto van onze groep met het bord:

Na zo’n mooi gebaar kon de dag eigenlijk al niet meer stuk, maar ergens moet ik het verslag weer vervolgen en jullie vertellen hoe het schaken ging. De partijen begonnen mooi om 14:00 en Robin en zijn tegenstander waren klaar om het gevecht aan te gaan. Ofja Robin was klaar om het gevecht aan te gaan. Robin speelde tegen een speler met een rating rond de 2200, maar deze tegenstander had vandaag even geen zin om te schaken en bood Robin binnen 1 zet remise aan. Robin speelde met weinig slaap tegen een sterkere speler en vond het allemaal wel prima. Volgens mijn berekeningen was Robin zijn partij sneller voorbij dan Usain Bolt zijn sprint wereldrecord op 16 augustus 2009, namelijk onder de 10 seconde!

Jasper dacht de hele partij eigenlijk dat zijn tegenstander rond zet 10 een pion had geblunderd, maar niets was minder waar. De variant die zijn tegenstander speelde was een bekende variant waarin zijn tegenstander beter de weg wist dan Jasper. Jasper werd later in het middenspel getruct door een mooie paard zet en kon even later opgeven. Guus speelde een goede partij en zette zijn opening stevig op, maar kreeg het op de lange termijn niet voor elkaar om een winst eruit te slepen en het werd wederom remise. 3 x remise voor Guus in een sterk bezette groep een mooi resultaat!

Pascal was ondertussen bezig met een eindspel spelen waarbij hij een paard en een loper + 2 pionnen had tegen een 4 pionnen en een toren, maar het lukte niet om deze stelling te winnen en dus besloten ze samen dat remise een terecht resultaat was. Bram speelde een sterke pot en had een vrijpion gecreëerd die zijn tegenstanders koning zeer passief hield. Bram liet maar even zijn fluwelen eindspel techniek zien en maakte zijn pionnen eindspel vakkundig af. Even was er één moment dat ik nog even dacht dat Bram zijn tegenstander wat kansjes had om een vrijpion te creëren, maar mijn inschatting was waarschijnlijk onjuist. Bram zijn tegenstander keek even naar het bord en gaf toen toe dat er niks meer te doen was aan de aanval van Bram. 2 uit 3 is een erg knap resultaat!

Bart dacht; ik kan Wijk aan Zee nog niet missen, want Bart speelde een marathon partij (geen snelle marathon). Bart zijn stukken waren eigenlijk heel de partij beter geplaatst dan die van zijn tegenstander en Bart had een duidelijk ruimte voordeel, waardoor de tegenstander zijn stelling moeilijk konden verbeteren, maar makkelijk was het zeker niet. Bart speelde tot laat in de avond en zat als een van de weinige nog in de zaal. Bart wist uiteindelijk echter ergens een doorbraak te vinden en zo na ruim 5 uur spelen de winst mooi binnen te harken. Knap resultaat voor Bart in groep 4 van Tata Steel en geen lange of korte rokade dit jaar! Gelukkig maar.’

Een erg gezellig weekend met veel lachmomenten en soms mooi schaken. Zie hieronder voor de resultaten, met linkjes naar de groepen.

Robin Verhoeven: 1,5 uit 3 in 2D
Pascal Graafmans: 1,5 uit 3 in 3F
Jasper Kools: 1 uit 3 in 3L
Guus Vermeulen: 1,5 uit 3 in 4C
Bart Plasmans: 2 uit 3 in 4P
Bram van de Vrande: 2 uit 3 in 5M

 

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012