EGS wint de NBSB Beker!

Als afsluiter van een mooi extern seizoen, stond afgelopen dinsdag 25 april de finale voor de NBSB beker gepland. Het viertal van EGS had in de vorige drie rondes heel Brabant doorgereisd om achtereenvolgens SV Mierlo/Geldrop, Bergen op Zoom en ’t Paardje uit te schakelen. In de finale mocht EGS het opnemen tegen de grote favoriet SG KiNG uit Tilburg. De grote overeenkomst was dat ook zij alleen nog maar uitwedstrijden hadden gespeeld, namelijk tegen achtereenvolgens De Raadsheer, OSV (waar GM Loek van Wely de teamcaptain is) en De Drie Torens. Ook in de laatste wedstrijd van deze bekercompetitie kreeg SG KiNG een uitwedstrijd toebedeeld. Gelukkig ligt Goirle dicht bij Tilburg en daardoor kwamen hun vier spelers lekker sportief op de fiets.

Na een korte discussie over het speeltempo, gingen iets na achten de vier partijen rustig van start. Waar in de avondcompetitie dit seizoen het speeltempo was aangepast naar 1:30 uur met 15 seconden increment, bleek dat in het bekerreglement stond dat het “ouderwetse” speeltempo (1:30 uur met een kwartier extra na 40 zetten) nog werd gehanteerd. Er werd besloten om toch maar het reglement te volgen en dus te spelen zonder increment. Uiteindelijk maakt het niet heel veel uit, maar het is hierdoor wel extra belangrijk om de bedenktijd zelf goed te verdelen.

Dan door naar de partijen. Jasper gaf van tevoren aan dat hij het graag tegen een zeer sterke tegenstander wilde opnemen en mocht dan ook op bord 1 plaats nemen achter de zwarte stukken. Tegenover hem zat de teamleider en tevens topscorer van SG KiNG, Jordy Schouten. In hun vorige ontmoeting (in de zaterdagcompetitie) had Jasper verrassend aan het langste eind getrokken en mede daardoor was Jordy extra gebrand om dit recht te zetten. Net als toen kwam er een Alapin op het bord en leek de partij gelijk op te gaan. Jasper verzwakte echter de zwarte velden voor zijn koning door g6 te spelen en ondanks dat de zwartveldige lopers al waren geruild, ging Jordy toch even kijken of hij van de zwaktes kon profiteren. Dat hij zijn dame op wist h6 te krijgen leek nog geen ramp, maar toen er uiteindelijk ook een pion op f6 kwam, kon Jasper niks anders doen dan zich sportief mat te laten zetten: 0-1 voor SG KiNG.

Na een rondje langs de resterende borden leek het er niet op dat er een stunt in zat voor de mannen van EGS. Door de wegstreepregel zou in de meeste gevallen 2-2 niet genoeg zijn voor de bekerwinst en dus moest er nog 2,5 punt gescoord worden. Bram speelde met zwart tegen goede vriend Mark Clijsen een typerende positionele partij, wat beide spelers goed ligt. Er werden van beide kanten pogingen gedaan om de balans te doorbreken, maar het leek toch steeds in remise te gaan eindigen. Pascal mocht het opnemen tegen Frank Lambregts en was daarmee de enige EGS-er met een (heel) klein ratingvoordeel. Hoewel hij iets beter leek te staan na de opening, was het nog lang niet duidelijk hoe hij ging winnen. Ondertussen had Robin tegen IM Mark Haast zijn nieuwe lievelingsvariant van het Wing Gambit op het bord gekregen. Mark koos na lang nadenken voor een soort Franse opzet (met de karakteristieke slechte Franse loper), waarbij zwart probeert om via de damevleugel activiteit te zoeken. Wit probeert (in dit geval met een pionnetje minder) op de koningsvleugel een aanval op te zetten, maar dit plan kwam voorlopig nog niet van de grond. Het was dan ook de vraag of Robin genoeg compensatie had voor de pion.

Even later gingen bij Bram alle lichte stukken en de dames van het bord, waardoor er een dubbel toreneindspel over bleef. De pionstructuur van Bram was ietsje beter, maar dit was niet genoeg om een serieuze winstpoging te ondernemen: remise. De partij van Pascal was langzaamaan meer in tactisch vaarwater terecht gekomen. Na een paar gemiste kansen, kwam de onderstaande stelling op het bord.

Graafmans – Lambregts na 36. Pf3

De zwarte koning staat zeer onprettig en deze stelling is al goed voor Pascal, maar Frank had met 36. … Dc5 het wit nog moeilijk kunnen maken. Na dameruil zal de zwart niet zo snel mat gaan en als de dame terug gaat, dan staat het paard niet meer gepend en dan leeft zwart nog. Frank speelde echter 36. … Lb7, een logisch uitziende zet, maar net te langzaam. Pascal vervolgde zijn koningsaanval met 37. Txg5 Tcd7 en 38. Dh4. De dreigende aftrekschaakjes worden zwart fataal en na 38. … Pxf3+ 39. gxf3 Dxf3 40. Tg3+ won Pascal de dame. Frank stribbelde nog even tegen, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar: 1,5-1,5.

Dit betekende dat EGS nog steeds kans maakte op de bekerwinst, maar dan moest Robin wel winnen van Mark Haast. Bij een remise zou het namelijk 2-2 zijn en dan valt het laatste bord af. Op basis van de eerste drie borden zou SG KiNG dan winnen met 2-1 en er dus met de beker vandoor gaan. Maar goed, het werd uiteindelijk een bijzonder moeilijke partij die alle kanten op had gekund. Om een beeld te geven van de complexiteit, kijken we even naar de onderstaande stelling.

Verhoeven – Haast, na 21. La3

Op het eerste oog lijkt zwart goed te staan. Hij heeft namelijk een pionnetje meer, zijn slechte witveldige loper is ineens actief en hij kan mogelijk over de g-lijn gaan aanvallen. Het probleem is echter dat de zwarte dame zowel het paard als de loper dekt, waardoor wit nu Lxe7 dreigt. Een zet als gxh4 kan dus niet en na bijvoorbeeld Pb7 heeft de zwarte pony ook geen mooie toekomst. Lxa3 is uiteraard ook nog een optie, maar dit geeft wit de mogelijkheid om over de a-lijn druk te gaan zetten. Mark besloot dan maar (terecht) om met 21. … Pb3 22. Pxb3 cxb3 23. Lxb3 een pion terug te geven, zodat het slechte paard van het bord is. Vervolgens werden ook de zwartveldige lopers en de dames geruild en “won” Robin een pion, waarna er een moeilijk eindspel over bleef. Met weinig tijd maakten beiden een paar fouten, maar met een pion meer was het alleen Robin die nog voor de winst kon spelen. Mark bleef knokken en offerde een kwaliteit in de hoop om de witte velden te blokkeren, maar het bleek niet voldoende. Robin wist torens te ruilen en koos ook daarna niet voor het kortste pad naar de winst, maar uiteindelijk had hij nog 50 seconden (zonder increment dus) om mat te zetten met K+T tegen K en dat bleek ruim voldoende: 2,5-1,5 voor EGS!

Zo werd na het kampioenschap in de avondcompetitie (klasse 1A) heel verrassend de tweede prijs in de wacht gesleept. In de NBSB beker is het in principe niet mogelijk om te promoveren, maar er bestaat ook een KNSB beker en gezien deze prestatie moet EGS daar volgend seizoen wel aan mee doen. Wordt vervolgd!

De bekerwinnaars, vlnr: Pascal, Robin, Bram en Jasper

De persoonlijke scores van dit succesvolle bekertoernooi

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012