Een punt of drie tegen Baronie

Een avondje na het heerlijk avondje trad EGS A aan tegen Baronie A. Dat vraagt om een rijmende kopregel (een rijmend verslag zullen we jullie besparen). Op zich vertelt die kop het hele verhaal: 3-1 voor de onzen. Daarmee blijft EGS bovenin meedoen met de topper tegen medekoploper HMC op komst.

De avond begon slecht: met Robin Verhoeven en zijn Baronie-fobie (vooruit, nog een klein rijmelarijtje). In de zaterdagcompetitie had hij al verloren tegen Baronie en nu ging het opnieuw mis. Een troost voor Robin: Baronie is al uitgeschakeld in de strijd om de NBSB-beker, dus dit was (voor dit seizoen) het laatste treffen met de Bredanaars.

Gelukkig speel je avondcompetitie niet alleen, maar met zijn vieren. De gelijkmaker kwam van Alex van Lanen. In een partij die lang gelijk op ging, kwam hij met de zwarte stukken dreigend binnen op de zevende rij en kon hij zich naar stuk- en partijwinst combineren.

Ziet u het ook? In de diagramstelling is zwart aan zet na 35. Tb2 van wit. Het voor de hand liggende Td1+ is weliswaar goed voor een plusje (+1,67 geeft de computer) maar is nog niet overduidelijk gewonnen, omdat dan ook de zwarte dame hangt. Wat wint wel in één klap (oplossing onderaan het verslag)?

De 2-1 kwam van Pascal Graafmans. In een wilde opening kreeg hij met wit eerst een pion op e6, gevolgd door een paard op f7. Het leverde een kwaliteit op. Die voorsprong verzilverde Pascal na wat secuur ruilwerk gemakkelijk in het eindspel.

Teamcaptain Bart Plasmans leek zijn tegenstander te overrompelen met een koningsaanval in het middenspel. Maar wonder boven wonder kwam de Baronie-speler er met slechts lichte kleerscheuren vanaf. Het eindspel met een, toen twee en daarna weer een pion meer voor Bart leek lang binnen de remisemarge. Maar volhardend aanvalsspel van Bart en een Bredase misser leverden zelfs een heel punt op: 3-1.

Dan nog de oplossing van het raadsel: zwart speelt 35… Dd1+! Als de koning wijkt, verliest wit de dame. En na 36. Dxd1 volgt Txd1+. En op de volgende zet verliest wit de loper. Hij gaf, waarschijnlijk mede ingegeven door zijn flinke achterstand op de klok, meteen op.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012