Hoe Robin de Nederlands kampioen vloerde

Zo vaak wint een EGS-er niet van een grootmeester, laat staan een Nederlands kampioen. En dat is wel wat Robin Verhoeven recent lukte tegen Max Warmerdam. Dus die partij verdient een nadere beschouwing.

Alleen, helaas helaas, het was een partij tijdens ons eigen BOKS ’22. Een snelschaakpartij, dus er is geen notatie beschikbaar.

Maar Robin heeft zijn hersens nog eens laten kraken en dan komen we erin in bijgaande stelling. Robin speelt met zwart, heeft een pion minder maar volgens de computer een betere stelling. Maar ja, maak dat maar eens af in een snelschaakpartij tegen een grootmeester.

In de diagramstelling heeft GM Warmerdam wit zojuist de pion naar f3 gespeeld. ,,Ik dacht slim te zijn en Ph3 te spelen, want na Dxg5 komt Pf2 mat”, vertelde Robin. Dat zou betekenen dat Warmerdam een passieve zet als Tf1 moet doen. Maar dat klopt niet: wit heeft een veel betere zet. Ziet u hem? (De oplossing volgt onder de foto van de vele geïnteresseerde kijkers naar deze partij.)

De denkfout in de redenatie van Robin: wit hoeft natuurlijk de dame niet te slaan. Het antwoord gxh3 is uiteraard veel sterker, wit verliest hiermee een stuk.

Hoe de partij verder ging, is niet bewaard gebleven voor het nageslacht. Robin kon ergens de loper terugwinnen en in een spannende stelling ging Max Warmerdam met zijn koning te ver naar voren, een blunder waardoor het mat in 1 was. Een fraaie zege van de kopman van EGS 1!

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012