Alle nieuwsberichten van het seizoen 2020/2021.

Oudere nieuwsberichten staan in het (nieuws) Archief.

5 januari 2022 Verslag van Alex
Vreugde en verdriet aan het online bord

Nu alle competities stilliggen en we voorlopig weer met zijn allen zijn aangewezen op online schaken, leek het me een leuk idee om daarover wat te delen op de EGS-site. Deel twee fragmenten/stellingen die je bijbleven, eentje waarin je wint en eentje waarin je… nou ja… niet wint.

Ik zal zelf aftrappen. In de categorie ‘vreugde’ een partij waar ik heel tevreden mee was, ik schoof mijn tegenstander geruisloos naar een verloren stelling. Tot ik een stuk weggaf (op het veld c2, waar in het diagram een witte toren staat, stond tot een paar zetten geleden nog een zwarte loper). Maar goed, bij snelschaak is verloren lang niet altijd verloren, dus doorspelen maar. Bovendien had ik nog steeds actief spel. En toen deed wit 31. Kh3. Dat gaf mij de kans het kunstig af te maken met 31… Th1+. Wit moet pakken met het paard, waarna hij met twee stukken meer mat gaat: 32. Pxh1, g5 mat!

In de categorie ‘verdriet’ een partij uit de zondagse Team Battles (doe mee, erg leuk!), waarin je soms tegen spelers met een veel hogere rating komt te spelen. Soms kun je dan aardig partij bieden (en incidenteel tot een stuntje komen), veel vaker verlies je dan. Deze was wel fraai. In een openingsvariant die ik niet kende offerde mijn opponent twee pionnen. Natuurlijk stond hij actiever, maar dat ik binnen vijf zetten mat zou staan, zag ik toch niet aankomen. In de diagramstelling speelde wit 12. Dg3, P7f6 (Pe7 was beter geweest) 13. Pe5, Ld7 (de computer wil Ph5 doen, dan volgt Df3, ook geen pretje) 14. Dxg7, Tg8. Lekker de dame wegjagen? Nee dus: 15. Dxf7 mat! Oeps…

Wie is de volgende die twee partijfragmenten wil delen?

5 december 2021 Verslag van Alex
Pieter Couwenberg gedeeld tweede in Ermelo

In het laatste weekend van november kwam Pieter Couwenberg uit in de strijd om het kampioenschap van de NSVG. Hij doet zelf verslag:

Op donderdag 25 november reisde ik af naar Ermelo. Om deel te nemen aan het open kampioenschap van de NSVG, de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Ondanks de verscherpte maatregelen betreffende corona mocht dit toernooi doorgaan.

Aan het toernooi namen negentien deelnemers mee. Zelf was ik als vijfde op deze ranglijst geplaatst op basis van mijn Fide-rating. Tijdens de laatste editie in 2019 eindigde ik het toernooi op een zeer teleurstellende plaats. En dit wilde ik absoluut verbeteren. Inzet voor mij was in de top 3 te eindigen.

In de eerste ronde trof ik mijn oude schaakleraar aan: Kempe Verweij, inmiddels een man op respectabele leeftijd. Een duel Meester tegen Leerling. Kempe opende met c4. Snel won ik in de opening een pion. Maar dat deerde mijn tegenstander niet. Hij ontwikkelde en creëerde een sterk centrum. Waardoor ik mijn dameloper niet goed in het spel kreeg. In het middelspel zag Kempe de winnende variant over het hoofd. Uiteindelijk won ik deze partij op tijd.

In de 2de ronde trof ik Lucas de Jong aan het bord. Lucas is een gevaarlijke tactische speler, kent zijn theorie. We kwamen gelijkwaardig uit de opening. Toch wist ik in het middelspel voorsprong te bereiken. Niet alleen op het bord maar ook op de klok. Ondanks mijn betere stelling gaf ik deze partij bijna uit handen. Lucas wist na een zetverwisseling een remise-achtig eindspel te bereiken. Maar zijn achterstand op de klok deed hem de das om en ik won ook deze partij op tijd.

In de 3de ronde trof ik Jan Boer. In deze partij ging het heel goed. Al snel kwam ik een stuk voor. En was het voor mij duidelijk dat in deze partij winst te halen viel. Maar verwisseling van zetten deed mij in deze partij de das om. Dit was heel jammer want mijn concurrenten Sergio Harnandan en Mark Schutte speelden beide remise. Jan was koploper vanaf dat moment. Acteraf mag ik wel zeggen dat ik hier de toernooizege heb laten liggen.

Na een slechte nacht mocht ik op zaterdag aantreden tegen Jan Spoelstra. Voor mij een onbekende schaker. In de openingsfase nam ik de tijd en dit leverde mij in het eindspel de winst op.

In de middag kreeg ik Cor Tesselaar voorgeschoteld. Cor Was duidelijk in vorm en schoof a tempo de stelling naar een Grand Prix attack van het Siciliaans. Een lastige opening waar ik nog niet zolang goede ervaringen mee heb. Gelukkig had ik de opening vooraf wel goed bekeken en wist ik prima tegenspel te bieden. Nadat Cor de h-lijn had geopend, wist ik deze later te beheersen en langs deze lijn een koningsaanval op te zetten. Maar Cor, die ruim in zijn tijd zat, wist steeds de juiste verdediging te vinden. Uiteindelijk besloten we tot remise. Min of meer gedwongen vanwege mijn tijdnood.

Na vijf ronden stond ik nu op gedeelde vierde plaats. En moest ik mijn volgende partij gaan winnen. Mijn tegenstander was Alaettin Gündogmus, een gevaarlijke tegenstander, die vaak een creatieve opening speelt en moeilijk voor te bereiden is. Ook in deze partij kwam het Londen-systeem op het bord. Even leek het erop dat ik de strijd in de opening had gewonnen maar Aleattin wist er toch met voordeel uit te komen. Toch wist ik deze partij te winnen en hiermee behaalde ik de gedeelde tweede plaats in het toernooi. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden ben ik zeer tevreden en ga ik volgend jaar voor de toernooizege.

2 december 2021 Verslag van Alex
EGS gaat weer digitaal

Nu de amateursport in de avonduren weer (even?) moet wijken voor de strijd tegen het coronavirus, wijkt EGS weer uit naar het online schaak. Tot nader order zijn alle fysieke schaakactiviteiten in De Wildacker afgelast, in ieder geval tot en met 14 december.

Maar een goede schaker heeft altijd een plan B. En in het geval van EGS zijn er meerdere plannen B, dat wil zeggen: meerdere manieren om toch, zij het digitaal, met elkaar te kunnen schaken.

  1. Het digitale clubhuis van EGS is te vinden op chess.com. Elke dinsdagavond wordt daar een toernooi gespeeld, aanvang 20.15 uur.
  2. De jeugdleden spelen in een aparte sessie op chess.com op vrijdagavond.
  3. EGS neemt ook deel aan de Chess Battles, waar clubs uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen. Die worden gespeeld via een andere site, namelijk lichess.org. Ook daar heeft EGS een subgroep, daar vind je de link naar de Chess Battle. Die begint elke zondagavond om 20.00 uur en duurt twee uur (later instromen is in dit toernooi ook mogelijk). Het niveau ligt hier wat hoger, maar als club strijd je samen voor een zo hoog mogelijke score, dus hoe meer deelnemers, hoe beter (en hoe gezelliger, want er is ook een Skype-hangout aan gekoppeld, vraag de link aan een van de andere deelnemers).
30 november 2021 Verslag van Robin
EGS 1 kan niet stunten tegen De Pion

Op zaterdag 27 november werd er voor de vierde ronde van de KNSB competitie op acht borden gestreden tegen De Pion 1 uit Roosendaal. Dit mag gerust een klein wonder genoemd worden na een tumultueuze week. Na vele afmeldingen bleek het niet eenvoudig om een compleet team bij elkaar te krijgen, maar met invallers Maarten, Fedor en Andrei was dit uiteindelijk toch gelukt. De Pion had wat minder last van afmeldingen en stelde gemiddeld 200 ratingpunten meer per bord op.

Na het eerste uur zag het er allemaal nog niet zo slecht uit voor de onzen. Andrei ruilde op bord 7 al snel drie lichte stukken en zag daarna voor beide kleuren geen plan meer. Zijn tegenstander was het hiermee eens en er werd tot remise besloten. Ook bij Maarten zouden er veel stukken van het bord gaan met een remise-achtig eindspel tot gevolg. Dit geloofden beiden spelers wel en het volgende grote ratingverschil was teniet gedaan: 1-1.

Ondertussen was Fedor (de jongste speler ooit in EGS 1?) in een eindspel met ongelijke lopers terechtgekomen. Dit leek ook op remise af te stevenen, maar de jonge Belg miste helaas een dodelijke vork. Het was weer een leerzame ervaring en hij zal vast en zeker vaker uit gaan komen voor ons vlaggenschip.

Eddy mocht na zijn overwinning tegen Sliedrecht plaatsnemen op bord 3. Hij kreeg de sterkste Pionees tegen en was heel de middag aan het verdedigen. Dit ging lang goed, totdat de activiteit van de witte stukken hem te veel werd: 1-3 achter.

De resterende vier partijen zagen er hoopvol uit, maar uiteindelijk vielen de kwartjes de verkeerde kant op. Ruud kreeg met zwart het damegambiet tegen en wist op een of andere manier de extra pion te behouden. Met een verbonden vrijpion leek Ruud de touwtjes in handen te hebben, maar opeens moest hij aan de noodrem trekken om niet mat te gaan. Dit zorgde wel voor heel veel gaten in de zwarte stelling en het was daarna snel klaar. Op ongeveer hetzelfde moment kon ook Jan opgeven. Hij had in een Sveshnikov een kwaliteit gepakt op a8, maar zijn tegenstander had flinke compensatie met het loperpaar. Jan kwam niet meer onder de druk vandaan en daarmee waren de matchpunten verdeeld: 1-5.

Robin had op bord 2 tegen de Modern een mooi ruimtevoordeel opgebouwd, maar hij vergat na een dameruil zijn h pion nog verder op te spelen. Na nog een aantal verkeerde beslissingen kon zwart in een toreneindspel zonder risico’s op winst spelen. De tegenstander was echter vooral blij dat de teamoverwinning binnen was en gaf Robin een mooi verjaardagscadeau met een remiseaanbod. Jasper mocht nog wel even aan de bak in een lichte stukken eindspel met een pion minder. Dit alles was ontstaan na een tactische partij waar op zo’n 4 verschillende momenten materiaal werd geofferd. Jasper verdedigde het eindspel zeer goed en kon iets voor zessen ook een mooi halfje opschrijven: 2-6 voor de Pion.

Al met al een uitslag die gezien de ratingverhoudingen te verwachten viel. Daarmee hebben we de rode lantaarn wel stevig in handen, zoals hier te zien is. Het is nog de vraag of ronde 5 op 18 december door kan gaan, anders gaan we in 2022 op zoek naar de eerste matchpunten.

29 november 2021 Verslag van EGS
Spectaculaire offers op bord 1

In de Zaterdagcompetitiewedstrijd EGS 1 – De Pion 1 speelde Jasper met zwart op bord 1 en wist na enkele spectaculaire offers remise te bereiken tegen Koen Riemens.
Jasper had hier b5 gespeeld en had snode plannen..

De hele partij staat bij de Analyses

21 november 2021 Verslag van Henk R.
Fedor Sazonov schittert in Belgische titelstrijd

Het Belgisch Jeugdkampioenschap (BJK) was vanwege corona verschoven van april 2021 naar 11 tot en met 14 november in Blankenberge. EGS-er Fedor Sazonov, ook lid van TUSK uit Turnhout, speelde met 56 leeftijdgenoten om de titel. Er werden zeven rondes van anderhalf uur per speler plus dertig seconden per zet, gespeeld.

Fedor eindigde als tweede met evenveel punten als winnaar Raptis Filippos uit Brussel. Hun onderlinge duel eindigde in remise. Door het verschil in weerstandspunten van hun tegenstanders kon Fedor niet het hoogste trapje van het podium beklimmen.

In 2020 werd Fedor ook al tweede in het Nederlandse online jeugdkampioenschap. Hij is eindigde toen als derde maar de “kampioen” werd later gediskwalificeerd vanwege vals spel. Uniek om zowel op een Belgisch als een Nederlands Jeugdkampioenschap het ereschavot te halen. Bij schaakkampioenschappen telt niet de nationaliteit maar het lidmaatschap van de bond(en).

 

18 november 2021 Verslag van EGS
EGS verliest in Sliedrecht

Na twee nederlagen in Zeeland zou EGS 1  voor lijfsbehoud in de Derde Klasse de eerste punten moeten pakken in Sliedrecht.

Drie verliespunten in vroeg stadium

Op het tweede bord liet Robin Verhoeven zien dat hij op dit moment de speler in vorm is. Zijn tegenstander liet zijn koning lang in het midden staan. Verhoeven offerde een pion en een stuk en tekende snel het eerste punt aan.

De partij van Ruud Licht bleek cruciaal te zijn: twee pionnen voorsprong en nog weinig stukken op het bord, dat moest het eerste punt opleveren. Zijn tegenstander deed enkele positioneel sterke zetten en het weerwoord van Licht was niet overtuigend. Een onverwachte verliespartij was het resultaat.

Jasper Kools koos met het Stauntongambiet voor een aanvallende opening. In het eindspel kwam Kools in tijdnood en verslikte zich in de pionnenaanval van zijn Sliedrechts opponent. Tweede  verliespunt voor EGS. Midweeks Cesar Becx 2200*  van De Stukkenjagers verslaan, blijkt geen garantie voor succes op zaterdag.

Debuut Francois Brock in EGS 1

Door diverse oorzaken moest teamleider Henk Renders vier basisspelers missen, zodat Francois Brock zijn debuut in EGS 1 mocht maken. Met  spelers met een hogere ELO-rating is het vaak slecht kersen eten. Brock voerde dapper strijd maar ging eervol ten onder.

Aan het eerste bord leek Bram van Huijgevoort de beste papieren te hebben maar dat was vooral optisch. Meer dan een remise zat er niet in voor Van Huijgevoort.

Bart Plasmans speelde een ingewikkelde partij waarbij de kansen wisselden. In het eindspel trok Plasmans helaas aan het kortste eind.

Jan Langenberg speelde onbedreigd naar  remise. Echte winstkansen waren er voor beide spelers niet.

Vanlerberghe stunt

Eddy  Vanlerberghe kwam een stuk voor  maar moest daarbij veel van zijn stelling inleveren. Urenlang leek hij in enkele zetten mat te gaan. Uiteindelijk kon hij de aanval definitief afslaan en zijn materiaalwinst verzilveren.

Vraag voor de lezer

Eddy van Lerberghe staat in de stelling materieel voor.  Ziet de lezer hoe Vanlerberghe zijn voorsprong met een mooie zet verder kan uitbouwen?

 

Antwoord:


1. Lg5! Dxg5 2. Dxg3 en het zwarte paard gaat ook verloren.
Ook 1. … Pf2+ 2. Txf2 Dxg5 3. Tg1 wint voor wit.

Nieuwe Vlaming voor EGS 1

Sliedrecht won met 5-3. Voor de Goirlenaren had er waarschijnlijk  meer ingezeten. De duels tegen provinciegenoten uit Roosendaal, Breda en Bergen op Zoom zullen punten op moeten leveren om het verblijf in de Derde Klasse niet van korte duur te laten zijn. Het debuut in de Nederlandse competitie  van de  sterke Belg  Tonnie van Damme  kan het keerpunt worden.

10 november 2021 Verslag van Maarten
Bergen op Zoom 3 – EGS 2

Na de gastvrije ontvangst in een schooldependance ging EGS 2 voortvarend aan de schaak met alvast een 1-0 achterstand wegens het ontbreken van een speler.
Fedor speelde een op het eerste gezicht puike partij met uiteindelijk een pionnetje op de zevende rij. Lastig was dat zijn tegenstander een loper had van de promotiekleur en Fedor van de andere kleur. Uiteindelijk werd het dus remise.
Maarten speelde een degelijke partij met een lang denkende tegenstander, maar had op zet 25 last van het bekende zetverwisselfenomeen en mocht met een paard minder alleen nog hopen op een fout van de tegenstander. Toen die na een aantal zetten uitbleef was de partij verloren.
Andrei leek niet lekker in zijn spel te komen, ging vroeg in de partij al in de denkstand en dat is meestal geen goed teken. De stelling was complex en naarmate de stelling vereenvoudigde schrompelden zijn kansen op een score en was verlies zijn deel.
Rob speelde met wit een zeer avontuurlijke partij waarbij hij zelfs een pion in de zwarte stelling kreeg op b7. Met meer ruimte en een zwarte koning een beetje in de penarie (maar met ontsnapkansen) werd de aangeboden remise aanvaard.
Peter speelde tegen een Belgische tegenstander en het leek hem een goed idee om daarom de Hollandse verdediging van stal te halen. Pas na 15 zetten gingen eerste pionnen van het bord waarna Peter een aanval op de koningsvleugel kon beginnen. Na dameruil keerde het zaakje om en moest ik mijn koningsvleugel op orde krijgen. Toen na 35 zetten en bijna drie uur spelen alle venijn uit de stelling was verdwenen werd tot remise besloten.
Simon speelde standvastig, maar moest toelaten dat, nadat bijna alle lichte stukken en een handvol pionnen van het bord waren, er één pion van zijn tegenstander zonder noemenswaardige weerstand naar de zesde rij kon. En vervolgens bleek deze niet meer te stoppen.
Hannie speelde een traag verlopende partij. Na dik een uur waren er pas 11 zetten gedaan en stond alles nog op het bord. De stukken en pionnen kwamen steeds nader tot elkaar en in de uiteindelijke scrimmage verloor zij een stuk en, ondanks stevig tegenspel, kwam Hannie dit verlies niet meer te boven.
Eindstand BoZ 3 – EGS 2: 6,5-1,5.

8 november 2021 Verslag van Alex
Fedor in de prijzen bij landelijke finale Schaak-Off

Waar de Schaak-Off met een voorronde in Goirle begon, wist Fedor Sazonov via een provinciale finale in Oisterwijk de landelijke finale in Amersfoort te bereiken. En niet alleen te bereiken, maar ook te winnen! Hij doet zelf verslag:

De Schaak-Off begon voor mij met een autorit van Belgische Turnhout naar Amersfoort (de toernooilocatie was veranderd van Utrecht naar Amersfoort). Het regende de hele dag en het was druk op de weg aangezien het in het weekend was. Wel keileuk waren de kleuren overal langs de weg. Dit jaar is de herfst mooi: de natuur was geel, rood en een beetje groen. Bijzonder mooi.

Iedereen was verdeeld in een groep van vier personen van ongeveer hetzelfde sterkte, volgens de KNSB-rating. De deelnemers waren de winnaars van gelijksoortige regionale toernooien. De toernooi bepaalde één winnaar per groepje.

Het was een grootschalig toernooi. Veel mensen van verschillende kanten van Nederland, ook bekende gezichten, ook paar van Brabant zoals Ad Bruijns, de erelid van NBSB.

Ik was net op tijd voor mijn eerste partij. Mijn groep was al bekend en ik kon bijna direct beginnen. Ik had een leuke groep met allemaal aardige mensen.

Eerste partij met Martien Schriemer
Ik was zwart. De opening was het Morra gambiet, een bekende scherpe variant. Wit geeft een pion maar heeft dan wel betere aanvalskansen. Uiteindelijk heb ik kunnen verdedigen tegen Martiens aanval en heb ik in het eindspel met een extra pion gewonnen.

Tweede partij met Wes Galekop
Ik was wit. De opening was Catalaans. We kwamen ongeveer gelijk uit de opening maar in het middenspel heeft mijn tegenstander veel druk op de damevleugel kunnen zetten waardoor hij een pion won, maar in het eindspel heeft hij een foutje gemaakt, waarna ik heb kunnen winnen.

Derde partij met Kostas Bejaart
Ik was voor de tweede keer zwart, maar deze keer was de opening Damegambiet. Mijn tegenstander heeft veel ruimte kunnen pakken in het eindspel, waardoor ik heel passief stond en hij actief. Jammer genoeg heeft hij een fout gemaakt waarna ik won.

Drie winsten – eerste plaats in de groep en ik mag met een mooie beker naar huis.

O ja, tussen partijen was er een victorine. Voor de juiste antwoord op schaakonderwerpen krijg je een fles bier of wijn. Zo is het me gelukt om een flesje wijn voor papa en mama te winnen.

De toernooi was goed georganiseerd, met (korte) toespraken, consumptiebonnetjes, bekers, veel schakers en gezellige sfeer.

13 oktober 2021 Verslag van Robin
Avondteam ontsnapt tegen HMC

Afgelopen dinsdagavond mochten de mannen van EGS A eindelijk weer aantreden in de avondcompetitie. Eigenlijk stond de wedstrijd tegen HMC op vrijdag 1 oktober in Den Bosch al op de planning, maar dat kon door een ALV geen doorgang vinden. Het bleek nog niet makkelijk om een nieuwe datum te zoeken, maar uiteindelijk konden we zodoende op 12 oktober voor het eerst een “uitwedstrijd” in de Wildacker spelen.

Op de dag zelf was er nog een tegenvaller voor de Bosschenaren. Een speler was flink verkouden geworden en het was helaas niet meer mogelijk om een vervanger te vinden. Bord 1 bleef daardoor leeg en teamleider Robin kon zich met een punt op zak gaan melden bij het rapidschaken in de grote zaal.

Daarna duurde het even voordat de volgende uitslag op het formulier kon worden ingevuld. Alex kreeg op bord 4 zoals gewoonlijk een Caro Kann op het bord. De tegenstander speelde de opening goed en Alex besloot om een pion te offeren om niet helemaal in de verdrukking te komen. Het kon daarna met tegengestelde rokades een scherpe partij worden, maar toen zette wit een dame ongelukkig op g5 en konden de stukken na Pf3+ vroegtijdig in de doos: 2-0.

Daarmee hield het goede nieuws ook wel op, want Jasper en Bart stonden inmiddels zeer slecht tot verloren. Jasper probeerde op bord 2 met zwart via een andere zetvolgorde in de Grünfeld terecht te komen, maar zijn tegenstander ging daar niet op in en ontwikkelde gewoon zijn stukken. Jasper deed zijn uiterste best om met een breekzet als c5 tegenspel te creëren, maar dit kwam nooit echt van de grond. Wit offerde vervolgens een kwaliteit voor 3 pionnen en het leek mij niet duidelijk hoe Jasper deze pionnen ging tegenhouden. Uiteindelijk dacht wit in onderstaande stelling na Pc3 nog een kwaliteit te gaan verliezen en gaf tot onze grote opluchting op. Tegenstander Bert Kramer had hier echter nog Dd7! kunnen spelen, waarna Stockfish ongeveer +5 aangeeft! Na bijvoorbeeld Dxd7 Pxd7 Pxb1 Pxb8 Txb8 wint zwart nog wat materiaal, maar is te laat om de pionnen tegen te houden.

Bart speelde op bord 3 een partij die alle kanten op kon, zoals we van hem gewend zijn. In de opening gaf de engine al snel +3 aan, maar Bart wilde dit iets te enthousiast omzetten in een materiële voorsprong. Hij pakte een extra toren mee, maar moest alle zeilen bijzetten om geen mat te gaan. Dit kon eigenlijk alleen door zijn dame te offeren, waarna het eindspel verloren is. In de avondcompetitie spelen we nog steeds zonder increment en daardoor moest Paul van Helvoort in 9 seconden nog vier zetten produceren. Hij koos eieren voor zijn geld met een remiseaanbod en Bart nam dat sportief aan.

Eindstand: 3.5 – 0.5 voor de onzen. Met een beetje pech had het zomaar 2-2 kunnen worden, dat is het mooie aan de avondcompetitie! Komende dinsdag wacht alweer de volgende tegenstander: DSC A. Zij zijn op papier kampioenskandidaat nummer één, dat wordt weer een zware kluif.

11 oktober 2021 Verslag van Alex
Fedor en Pieter in de regiofinale Schaak-Off 2021

Op zondag 10 oktober werd in Oisterwijk de regiofinale gespeeld van de Schaak-Off, het schaakevenement van de schaakbond KNSB waarvan eerder de voorronde bij EGS werd gespeeld. Samen met Fedor Sazonov was Pieter Couwenberg één van de finalisten, hij doet verslag.

Om klokslag 14 uur werd de tafelindeling bekend gemaakt en werd het startsein gegeven. Het speeltempo was nu 20 minuten + 5 seconde..
In de eerste partij speelde ik met zwart. Op het bord verscheen een Grunfeld –Indische opening. Een lange tijd ging de strijd gelijk op maar mijn tegenstander wist me aardig onder druk te zetten. Gedurende de partij werd de druk groter en groter op pion f7. Moest met al mijn stukken verdedigen en dit koste me te veel tijd. Waardoor ik de partij terecht verloor.

In de tweede partij speelde ik tegen Joep van Dijk, een speler uit Best, en tegen hem had ik al eerder gespeeld tijdens de voorrondes op 14 september. Die partij eindigde in een remise. Joep had toen zwart en, wel zo eerlijk, nu wit. Op het bord verscheen het Gesloten Siciliaans. Nadat ik de opening veilig door gekomen was wist ik via een penning de witte dame van Joep van het bord te nemen en won ik deze partij. Dit betekende dat ik weer terug in de race was voor de finale.

De laatste partij mocht ik met de witte stukken spelen. Op het bord verscheen het Hollands, de Leningrad variant. Omdat ik iets te snel en onnauwkeurig speelde, verloor ik mijn b-pion. Maar niet getreurd ook de pion op b7 verdween snel in de doos. Lang ging de partij gelijk op en vond ik dat ik zelfs wat beter stond omdat mijn stukken meer activiteit hadden. Totdat ik een blunder maakte en hierdoor een paard verloor. Strijdvaardig bleef ik zoeken naar tegenspel en in het slot lukte het mij om de materiële achterstand in te halen maar de klok was mij wederom ongunstig gestemd en ik verloor ook deze partij op tijd. Toch wel een beetje pijnlijk, want een remise was voor mij gevoel meer gerechtvaardigd.

Fedor deed het vanmiddag beter: hij haalde 2,5 punt en werd in zijn groep gedeeld eerste. Hij mag later dit jaar door naar Utrecht om de landelijke finale te spelen. Mijn avontuur stopt hier, maar ongetwijfeld komt er een gevolg met Fedor in de hoofdrol.

10 oktober 2021 Verslag van Henk R.
EGS 1 verliest nipt in Axel

EGS toog voor de tweede ronde in de derde klasse G naar het Zeeuws-Vlaamse Axel. Daar werd de dagen ervoor de bevrijding gevierd door de Polen. De Poolse ambassadeur had nauwelijks zijn hielen gelicht of EGS 1 schoof met een (Vlaamse) Pool op het eerste bord aan tegen een Vlaams-Zeeuwse ploeg: Schaakclub Landau uit Axel had namelijk meer Belgen dan Zeeuwen opgesteld.

Ruud Licht op het tweede bord streefde naar een snelle openingstreffer, hetgeen mislukte. Robin Verhoeven bracht de stand weer snel in evenwicht. Alex van Lanen leek EGS aan een winstpunt te helpen in een mooie maar ingewikkelde aanval. Bij zijn berekening vergiste Van Lanen zich echter in de volgorde van zetten.

De Goirlenaren stonden op achterstand maar op nagenoeg alle borden leken zij een betere stelling te hebben.
Artur Kuszelewski verloor bij een gelijke stand door het vallen van de vlag. Bram van Huijgevoort had een sterke
stelling opgebouwd die echter moeizaam tot winst gebracht kon worden. Uiteindelijk vond Van Huijgevoort de
winnende voortzetting. Jan Langenberg liet de winst daarna glippen waardoor een fraaie aanval van Bart Plasmans nodig was om aansluiting te houden met de Zeeuwen.

Met een stand van 4-3 kon Jasper Kools nog een gelijkspel afdwingen. Kools zag twee winstmogelijkheden maar een mogelijkheid had hij niet goed doorgerekend. De verkeerde keuze derhalve. Door de remise van Jasper Kools bleef EGS op 4,5 – 3,5 hangen en verloor daardoor nipt.

De volgende wedstrijd tegen Sliedrecht zal gewonnen moeten worden om het verblijf in de derde klasse nog te kunnen verlengen.

10 oktober 2021 Verslag van Alex
EGS 2 opent het seizoen met nederlaag tegen De Pion 2

Op zaterdag 9 oktober was het zover voor de schakers in het tweede team van EGS. Eindelijk weer fysiek schaken zonder de opgelegde maatregelen ter bestrijding van corona En dat was te merken, de hele middag was de sfeer gemoedelijk. De strijders daarentegen waren juist gespannen en zelfs een beetje zenuwachtig. EGS 2 speelt dit seizoen in de Klasse 6E. En vandaag thuis tegen de Roosendaalse schaakvereniging De Pion 2.

Zo rond de klok van één uur werden de klokken ingedrukt en werd het doodstil in de zaal. Een rondje langs de borden:

Fedor Sazonov speelde met zwart tegen Ad Bruijns. Een zeer ervaren schaker. Over en weer kregen beide spelers kansen, die ze niet benutten. In het eindspel maakte Fedor het laaste foutje, waardoor hij de partij verloor. Na afloop vertelde Fedor dat hij een slechte partij had gespeeld en door een blunder de partij moest opgeven. Maar hij had wel indruk gemaakt op zijn tegenstander, die mij liet weten dat Fedor geen gemakkelijke prooi was, waar je zomaar van wint.

Op bord 2 speelde Peter Ansems. De partij was lang in evenwicht, maar doordat hij te veel risico nam, verloor hij.

Op bord 3 speelde Andrei Sazonov een lange spannende partij. Er ontstond een Siciliaan met op de tweede zet van wit f4. Tot aan zet 26 was het een gelijk optrekkende strijd die uiterste concentratie vereiste. Andrei meldt: ,,Na de 26de zet verloor ik de controle over de stelling en werd ik onder druk gezet. Helaas raakte ik in tijdnood en zag ik een paardvork wat ook nog eens een koninklijk vorkje bleek te zijn over het hoofd.”

Frans Brock speelde een mooie partij. In de opening won hij het loperpaar en creeerde hij een dubbelpion bij zijn tegenstander. ,,Zo nu en dan stond ik voor moeilijke keuzes. Zo bood mijn tegenstander zijn witveldige loper aan, maar moest ik hierop ingaan? Als ik zou slaan zou mijn koningstelling nog meer onder druk komen te staan. Ik kon niet goed inschatten of de open lijn opwoog tegen de tweede dubbelpion van mijn tegenstander. Dus besloot ik hier niet te ruilen. De stelling bleef enige tijd gesloten totdat ik dacht een voordelige ruil te kunnen doen. Maar nadat de rook was opgetrokken, bleef ik met een achterstand zitten. Ik was een stuk kwijt en had onvoldoende compensatie voor de pion die ik tijdens de ruil had geslagen. Desondanks pakte ik strijdlustig de verdediging op. Helaas mocht dit niet baten en verloor ik. De les die ik vandaag leerde: van ruilen komt huilen.”

Op bord 5 speelde Rob van Esch, een gevaarlijke schaker die de tegenstander graag in de val laat lopen. Op het bord verscheen het Damegambiet. ,,Jammer genoeg trapte mijn tegenstander met een elo van 1495 niet in de Elephant trap. Doordat ik mijn loper op g1 niet kon ontwikkelen en ik mijn torens daardoor niet heb kunnen verbinden, heb ik continu achter gestaan met als gevolg het verlies van mijn paard. Steeds verder werd ik in het nauw gedreven met een totale aanval op mijn koning, echter stond zijn koning achter de pionnen op slot met als gevolg dat hij ook zijn paard moest offeren om niet mat te komen staan. Ik heb, tijdens het eindspel, nog remise aangeboden maar Kees wilde doorspelen met als gevolg een dubbele aanval van mijn dame op zijn koning en toren: 1-0″

Op de laatste 3 borden van EGS 2 speelden onze jeugdige talenten. Thijs Spapens speelde een mooie partij. De strijd ging lang gelijk op en het werd uiteindelijk door eeuwig schaak remise. Op bord 7 en 8 speelden de broers Ciske en Sil Meeuwsen Venema. Zij debuteerden in de KNSB competitie. Beiden speelde ze een mooie lange partij, maar uiteindelijk was de tegenstand iets te sterk en verloren ze beide.

Sil over zijn partij: ,,Ik vond dat ik in het begin best goed speelde, ik dacht na over alle gevolgen van bijna elk stuk. Ik speelde voorzichtig en mijn tegenstander won daardoor terrein. Dat was niet slim. Ik heb een paar dubbele aanvallen verijdeld. Na zet 9 zag ik dat de druk opvoerde op mijn paard op c3, ik probeerde dat te dekken met a3, wat niet heel de beste zet was. Ik zag zet 11 en 12 aankomen en speelde daarom de vervolgzetten die ik bedacht had. Hierdoor verloor ik een pion, ik had beter, bleek achteraf, a4 kunnen spelen dan was ik geen punt verloren. Bij zet 26 verijdelde ik een dubbele aanval. Bij zet 27 en 28 maakte ik echter een fout. Ik keek over een dubbele aanval heen en zwart maakte daar gebruik van. Bij zet 33 stond ik ongeveer 30 minuten achter met een tijd van 15 minuten over. Bij zet 34 sloeg ik een ongedekte pion wat niet slim was omdat hij toen gratis mijn loper kon pakken. Ik had beter mijn koning op c1 of d1 kunnen spelen. Even later gaf ik op na 40 zetten gespeeld.”

De felicitaties gaan deze middag naar het team De Pion 2, zij wonnen met 1,5-6,5. Maar het gezegde luidt: het eerste gewin is kattegespin.

6 oktober 2021 Verslag van Maarten
Alweer de derde ronde van de interne competitie

Afgelopen dinsdag meldden zich twaalf schakers in De Wildacker voor de derde ronde van de interne competitie. Op de zes borden werden er een aantal spannende en een aantal iets minder spannende partijen gespeeld. Wat vooral opviel was de diversiteit aan stellingen na een uurtje spelen, je zou haast zeggen: zo heurt ’t. Sjeng en Rob hadden al vrij snel de stukken kwantitatief gehalveerd en gingen een moeilijk eindspel tegemoet. Dat werd een stuk makkelijker toen Rob door een lichte onnauwkeurigheid een kwaliteit moest geven. Simon wist goed te profiteren van de ver opgerukte koningspionnen van Ben en trok de demarcatielijn over en dan is het met de vijandige pionnen in de rug allemaal iets makkelijker. Erik wist heel erg lang al zijn pionnen op het bord te houden terwijl hij er twee van Robbert-Jan had opgesnoept. Veel ruilen en dan blijft er vanzelf een promovendus over. Pascal duwde op de hem eigen wijze langzaam doch doeltreffend de stukken van Peter langzaam van het bord af en dan wordt het toch lastig om tegenstand te bieden. Maarten en Frans hielden elkaar lang in evenwicht, gingen naar een eindspel met toren en zes pionnen, altijd lastig. Pionnen vielen als mussen van zomerse daken en uiteindelijk wist Maarten een Mohicaantje naar dame te promoveren en was de strijd na 62 zetten voorbij. Henk en Jaap speelden een partij zoals het bij deze heren past, mooi geschuif van stukken, wat pionnen in het centrum die zwaar aangevallen en verdedigd worden en uiteindelijk remise. Het was een mooie avond.

26 september 2021 Verslag van Henk R.
EGS 1 verliest van sterk Goes

Debuut in Derde Klasse KNSB

Na 87 jaar speelde EGS voor het eerst in de Derde Klasse van de KNSB.  Schaakclub Goes was de eerste tegenstander in deze derde klasse. Op papier waren de Zeeuwen ca.  250 ELO-punten per bord sterker dan de Goirlenaren.

 

Knap tegenspel tegen sterkere tegenstanders

Ruud Licht kwam snel twee pionnen achter tegen Ricardo Klepke. Licht verloor snel tegen de voormalige Eerste Klassespeler. Op het tweede bord.

Robin Verhoeven speelde op bord 1 met zwart tegen viervoudig Zeeuws kampioen Joey Grochal. Na een mooie partij werd na veertig zetten tot remise besloten. Robin offerde in de opening een pion in ruil voor actievere stukken.  Zie de stelling om de partij van de kopman van EGS mee te beleven.

Ard van Beek verloor de controle over de e-lijn. Zijn zwakkere positie probeerde Van Beek te verbeteren met drastische maatregelen maar tevergeefs. Een snel verliespunt voor de Goirlenaren.

Jasper Kools liet zich op het vierde bord niet zomaar naar de slachtbank leiden door zijn tegenstander. Kools koos voor strategisch interessante maar foutieve strategie. Een slechte ruil van een sterke loper tegen een paard bleek een zwakke voortzetting. In de analyse bleek dat Jasper in het late middenspel een goede mogelijkheid om het tij te keren, over het hoofd had gezien.

Bart Plasmans speelde een partij met 79 zetten. Na vijfeneenhalf uur met aanvankelijk zicht op winst en later op remise, moest Plasmans zijn vlag alsnog strijken.

Alex van Lanen kwam moeilijk uit de opening. Zijn tegenstander deed een reek passieve zetten waardoor Van Lanen het initiatief kon overnemen en een mataanval succesvol kon afronden. De eerste maar ook enige winstpartij bij het debuut in de Derde Klasse was een feit.
Deze fraaie partij van Alex tegen Rinus Burgerhoff kun je naspelen: Analyses en is door Alex van commentaar voorzien.

Na een Siciliaanse opening van Jan Langenberg ontstond werd zware druk gelegd vanuit wit op b6. Ondanks een dubbelpion en een geïsoleerde pion kwam Langenberg redelijk uit de opening. Bij een verkeerd ingeschatte combinatie verloor hij echter zijn dame met als enige compensatie een loper en een paard. De verbonden torens van Langenberg bleken zo sterk dart zijn Goese tegenspeler remise aanbood.

Tegen Eddy Vanlerberghe legde de speler uit Zuid-Beveland met zwart grote druk op de damevleugel. De Vlaamse EGS-er kon door de opkomende tijdnood van zijn opponent afwikkelen naar remise.

Vraag voor de lezer

Na 24. Dd1 is het tijd voor zwart om materiaal terug te winnen, ziet u hoe Robin dat deed?

Grochal-Verhoeven, stelling na 24. Dd1

 

Antwoord

Antwoord: 24. … La4, 25. Dc1 Pc2 en zwart wint een kwaliteit. Dit zag wit niet zitten en besloot terecht om met 25. axb4 zijn dame te offeren. Grochal kon hiermee genoeg materiaal terugwinnen om later remise te houden.

23 september 2021 Verslag van Alex
Titelverdediger Robin Verhoeven meteen scherp op eerste snelschaakavond

De nieuwe snelschaakcompetitie van EGS is op 18 september van start gegaan met zeventien deelnemers. Vorig seizoen waren dat er 25, omdat het digitale schaak enkele oud-spelers de mogelijkheid gaf om op afstand mee te spelen.

De eerste ronde was op volgorde van aanmelding. Omdat EGS 1 zaterdag speelde waren de eerste aanmeldingen, poule 1, allemaal van sterke spelers. Latere sterke aanmelders zoals Ard van Beek en Jelmer Hoeksma in poule drie moesten afzeggen waardoor die poule weer wat verzwakt werd.

De twee nieuwelingen bij het snelschaken, Frans Paridaans en Robert-Jan Bergmans, maakten een meer dan verdienstelijk debuut.

Robin Verhoeven kreeg de beker voor clubkampioen snelschaken 20/21 uitgereikt. En Robin maakte zijn reputatie meteen waar door al in de eerste ronde de leiding te nemen in het klassement. In de zwaarste poule kwam hij tot 4,5 uit 5.

Erik Hamers, Jasper Kools, Andrei Sazonov en Fedor Sazonov volgen in zijn slipstream in de stand na één avond. Ook Nederbelg Sjeng Houben eindigde in de top zes.

15 september 2021 Verslag van Maarten
Schaak-Off bij EGS: een echte schaakavond voor iedereen!

Afgelopen dinsdag was het dan zover, de eerste ronde van de Schaak-Off werd gehouden in De Wildacker. EGS was een van de zes verenigingen in Brabant (zeventig landelijk) die als gastheer voor dit landelijk toernooi fungeerde. Schaak-Off is bedoeld voor alle schaakliefhebbers die weer eens fysiek wilden spelen en de voorrondes worden op een clubavond gehouden. Dit is meteen een nadeel gebleken, omdat het voor jeugdspelers niet erg aantrekkelijk is om in een schoolweek tot circa elf uur ’s avonds te spelen.

Uiteindelijk waren er veertien spelers, waaronder zes EGS-ers, van diverse pluimage, ELO 2093 tot beginner, die in vier groepen aan de gang gingen. Immers het toernooi is opgezet als een viertallen-rapid-competitie. Dus twee viertallen en twee drietallen, ingedeeld naar rating of ervaring, zetten zich schrap en gingen geconcentreerd van start.

Jan, onze barman, zei later dat hij schakers nog nooit zo geconcentreerd bezig had gezien. Er werden dan ook een aantal partijen op het scherpst van de snede gespeeld en deze partijen leverden ook mooie analyses van de spelers op.

De nummers een van de vier groepen zullen worden uitgenodigd voor de volgende regionale ronde, ergens half oktober. Gisteren hebben zich geplaatst: Eric de Moor, Fedor Sazonov, Pieter Couwenberg, Youp van Dijk, Lars Timmers, Job Hoekstra en Mark Brugman.

Al met al een leuk evenement waar veel nieuwe contacten ontstonden met als enig nadeel dat, zoals eerder gezegd, de -jonge- jeugd niet meespeelde vanwege het tijdstip op de dag.

8 september 2021 Verslag van Alex
Ook het seniorenschaak op donderdagmiddag begint weer

Nu de clubavond op dinsdag weer is opgestart, kan ook een andere activiteit van EGS een doorstart maken na een pauze vanwege de zomer/corona: de seniorenschaakmiddag.

Deze schaakinloop is bedoeld voor volwassenen die het schaken (opnieuw) willen leren kennen of hun vaardigheden willen verbeteren. Een middag ter lering en vermaak, waarbij het doel kan zijn om bij de schaakclub wedstrijden te gaan schaken, en/of om op een gezellige en ongedwongen manier met denksportspelletjes bezig te zijn om de denkspieren lenig te houden. Dit alles onder leiding van schaaktrainer Erik Hamers.

De schaakmiddagen worden gehouden in wijkcentrum De Wildacker en ze beginnen weer op 16 september. Zuivere speeltijd is van 14.00 uur tot 16.00 uur, met vanaf 13.45 uur inloop en na vieren de gelegenheid om de lopende partij uit te spelen, op te ruimen en wat na te praten.

De activiteit staat open voor eenieder, lidmaatschap van EGS is niet vereist. De kosten zijn per keer 5 euro, cursusmateriaal inbegrepen.
Je betaalt voor de keren dat je daadwerkelijk deelneemt aan de schaakinloop.

Uitgebreide informatie over de inhoud van de verschillende cursusniveaus kunt u onder de link Schaakles terug vinden.

4 september 2021 Verslag van Alex
Schaken in Goirle? Dat kan weer!

Het schaakleven in Goirle is weer begonnen en hopelijk (als corona een beetje mee wil werken) kunnen we ons weer opmaken voor een vertrouwd seizoen. Dat betekent dat EGS vanaf dinsdagavond 7 september elke dinsdagavond weer een clubavond houdt in De Wildacker. Voor de invulling van elke specifieke avond zie de agendapagina op deze site.

Wie eens kennis wil maken met de schaaksport in verenigingsverband en vrijblijvend een of enkele keren mee wil spelen bij EGS, kan zich aanmelden bij wedstrijdleider Rob van Esch (zie de contactpagina van deze website). Gewoon eens binnenlopen op dinsdagavond in De Wildacker om de sfeer te proeven kan natuurlijk ook. Hou dan wel rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen!

3 september 2021 Verslag van Alex
Daar aan de kust, de Zeeuwse kust

Voor het debuut van EGS 1 in de landelijke derde klasse kunnen we het steven richting het westen wenden. De tegenstanders komen met uitzondering van het Tilburgse SG King allen uit West-Brabant of, in drie gevallen, Zeeland. EGS 1 start met een thuiswedstrijd tegen Goes en mag daarna op reis naar Axel om het op te nemen tegen S. Landau. Het belooft een zwaar seizoen te worden voor EGS 1, maar dat viel te verwachten na de onverwachte promotie (EGS stond bovenaan in het afgebroken seizoen 2019-2020 en omdat er plekken wegvielen in hogere klassen, kreeg EGS de kans om te promoveren).

EGS 2 heeft op één uitzondering na allemaal Brabantse tegenstanders. De vreemde eend in de bijt heet in de klasse 6E is het Rotterdamse RSR Ivoren Toren 2 (waartegen EGS thuis speelt). Verder is ook EGS 2 komend seizoen vooral in West-Brabant te vinden, van Dongen tot Bergen op Zoom.

Jammer genoeg hebben de twee EGS-teams bij de competitie-indeling een sterk afwijkend speelschema cadeau gekregen van de schaakbond, waardoor de twee ploegen slechts één keer tegelijk thuis spelen.

28 augustus 2021 Verslag van Alex
EGS gastheer van voorronde van landelijke Schaak-Off

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert samen met meer dan zeventig schaakclubs en regionale schaakbonden in 26 september een landelijk schaaktoernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off. Dit om te vieren dat er na de zomer eindelijk weer fysiek kan worden geschaakt bij de diverse schaakclubs. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Goirle is een locaties waar de eerste voorronde wordt gespeeld. Het toernooi bestaat uit lokale voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld bij tientallen schaakverenigingen. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale. Alle wedstrijden vinden fysiek plaats, want dat is tenslotte de aanleiding van het toernooi: de terugkeer naar de schaakzaal vieren.

De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring en (voor zover bekend) speelsterkte: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Dit maakt de Schaak-Off bij uitstek geschikt voor spelers die in de coronatijd via internet de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en eens kennis willen maken met het schaakverenigingsleven. Maar leden van EGS (of andere schaakverenigingen) kunnen natuurlijk ook gewoon meedoen.

De Goirlese voorronde van de Schaak-Off wordt gespeeld op dinsdagavond 14 september op de speellocatie van de Goirlese schaakclub EGS: wijkcentrum De Wildacker. Deelname is dus gratis. Het is wel nodig om vooraf in te schrijven, en niet via EGS maar via de landelijke organisatie! Dat kan via www.schaakoff.nl.

Uiteraard wordt bij het spelen van de Schaak-Off rekening gehouden met de op dat moment geldende coronamaatregelen.

27 augustus 2021 Verslag van Alex
EGS domineert in Tilburgse rapidschaakcircuit

Terwijl bij EGS de zomerstop in volle gang was, werd bij Stukkenjagers de hele zomer doorgespeeld (hun speellocatie sluit nu eenmaal niet in de zomervakantie). En ze hebben daar in Tilburg geweten dat er in Goirle geschaakt wordt. In de top tien van het eindklassement van de zomerschaakcompetitie van Stukkenjagers stonden drie EGS-spelers. En, niet onbelangrijk, ook de winnaar was van EGS-huize: Robin Verhoeven!

Op tien verschillende woensdagavonden konden deelnemers meespelen, vier partijen per avond. De beste vijf avonden telden mee voor het eindklassement. Robin kwam daarin tot 17 punten (op een maximum van 20 dus). Een vol punt meer dan zijn voornaamste concurrent Jan Douwes. De andere EGS-ers die in de top tien finishten waren Bart Plasmans (6e) en Jasper Kools (9e).

In het aansluitende snelschaaktoernooi op 25 augustus wist Bart Plasmans zich in een ijzersterk veld voor de finalevierkamp te kwalificeren. Helaas kon hij daarin geen potten breken.

5 maart 2021 Verslag van Henk R.
Het digitale schaakleven bruist

Historische zegereeks Eerste Goirlese Schaakclub
In de online schaakcompetitie van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond werd EGS drie weken geleden al met grote voorsprong kampioen in de Vierde Klasse. De laatste wedstrijd tegen een combinatie uit de Gelderse Vallei had daarom alleen nog statistische waarde. De tegenstander PSV DoDO/Barneveld 1 een combinatie van spelers uit Barneveld, Putten en Lunteren werd in record tempo aan de zegekar gebonden. Robin Verhoeven, Jasper Kools en Bart Plasmans wonnen hun twee partijen terwijl Ard van Beek een half punt liet liggen. Cas Overzier verloor zijn partijen, omdat zijn internetverbinding niet stabiel was.
EGS – PSV DoDO/Barneveld 7.5-2.5

In maart 2020 voerde de Eerste Goirlese Schaalclub nog de ranglijst aan in de reguliere (fysieke) competitie maar deze competitie werd afgebroken en ongeldig verklaard door de Schaakbond vanwege opgelegde restricties in verband met Covid-19. Een half jaar later besloot de Schaakbond een alternatief te bieden voor het fysieke schaak en werd een online competitie opgestart. EGS, schijnbaar onaangedaan door het ‘gestolen’kamioenschap van 2020, won al haar wedstrijden gedecideerd.

Sinds het het 3-5 verlies tegen SV Waalwijk op 2 november 2019 heeft EGS nu veertien wedstrijden op rij in verschillende schaakcompetities gewonnnen. Deze zegereeks is uniek in de zesentachtigjarige geschiedenis van EGS.

EGS 2 sluit competitie af met gelijkspel
Het tweede team van EGS sloot de competitie af met een gelijkspel tegen Zukertort 2 uit Amstelveen. Pascal Graafmans won zijn beide partijen terwijl Erik Hamers en Thijs Spapens zowel een wedstrijd wonnen als verloren.

Team Battle op zondagavond
Op zondagavond wordt op dit moment een competitie gespeeld waarin de spelers drie minuten + twee seconden per zet toegemeten krijgen. Nagenoeg alle topclubs in Nederland nemen deel aan deze competitie met vier klassen van tien teams. EGS 1 houdt zich al enkele weken staande in de subtop van de Tweede Klasse. Robin Verhoeven is de specialist in het heel snelle schaak en tevens teamleider van een versterkt EGS 1: Jelmer Hoeksma en Thomas Kools maken als gastspeler deel uit van de Goirlese formatie.

Een club kan veel spelers inschrijven maar alleen de eerste acht tellen mee voor het klassement. Een goede formule want iedere speler die mee wil doen, kan aanhaken bij zijn team. In de laatste ronde was Jasper Kools met 44 punten de absolute uitblinker van EGS. Hoeksma, ooit Tilburgs kampioen, Verhoeven, Van Beek en Thomas Kools scoorden boven de twintig punten. Alex van Lanen, Eddy Vanlerberghe en Henk Renders zorgden voor de overige punten. (De partijen en eindstand zijn hier terug te vinden.)

 

Vraag voor de lezer
In het bijgevoegde diagram leek de Gelderse Dirk Veldhuizen er goed voor de staan met een toren en een pion extra tegenover slechts een zwart paard. Bart Plasmans was echter met de zwarte stukken aan zet en wist een laatste truc uit de mouw te schudden. Ziet u hoe zwart de partij kan winnen?

 

 

 

 

 

 

 

 

(Antwoord: zwart speelt Txb2+ en na Txb2 wint Pd1+ een toren en daarna gaf de witspeler op.)

24 februari 2021 Verslag van Henk R.
EGS kampioen in digitale schaakcompetitie

Het eerste team van EGS is een ronde voor het einde al kampioen in de Vierde Klasse van de  digitale KNSB-competitie

Een Groningse dag

In de zevende ronde traden de Goirlenaren aan tegen Staunton 1 uit Groningen, de laatste serieuze horde die genomen moest worden naar de titel. Robin Verhoeven speelde aan het eerste bord 1-1 tegen de sterke Zuiderweg. In de digitale competitie speelt iedere speler zowel met zwart als met wit tegen dezelfde tegenstander. Bram van Huijgevoort, de speler met de hoogste rating bij EGS  bereikte ook een 1-1. Ard van Beek wist het verschil te maken met 1,5 – 0,5. Clubkampioen Jasper Kools had niet de vorm van de dag en verloor met 2-0.  Jan Langenberg die dit seizoen een sterke come-back maakt, won evenwel met 2-0 waardoor de Goirleneren nipt met 5,5 – 4,5 wonnen.

Ruud Licht matchwinner

In de achtste ronde kwam de tegenstander eveneens uit Groningen, De Groninger Combinatie 3. Teamleider Henk Renders had op twee posities na, het hele team aangepast. Een bewijs dat de Goirlese selectie in de breedte heel sterk is.

Robin Verhoeven beet opnieuw de spits af aan het eerste bord maar moest tegen een op papier zwakkere tegenstander het onderspit delven  met 0,5 – 1,5. Ard van Beek wist ook nu met 1,5 – 0,5 te winnen. De wedstrijd was weer in evenwicht, ook na de 1-1 van Cas Overzier. Overzier zorgde voor veel spektakel op het bord. Zie hiervoor de vraag voor de lezer in bijgaande stelling.

Vraag voor de lezer

Stelling Cas Overzier

Zwart speelt De5 om de dreiging Pxf6 te voorkomen maar wat kan wit nu (simpel) spelen?

 

Eddy VanLerberghe en Ruud Licht wonnen beiden hun eerste partij. Het gelijkspel was binnen maar Ruud wist 6-5 op het scorebord te krijgen waardoor niet alleen de wedstrijd tegen de Groningers gewonnen werd maar ook de titel veilig gesteld werd. Met een remise wist Vanlerberghen de eindstand naar 6,5 – 3,5 te tillen.

 

Off-day EGS 2

EGS 2 was minder fortuinlijk in de zevende en achtste ronde. Tegen Rijssen uit Overijssel kon niet gescoord worden. In het duel EGS 2 – Woerden 2 won Yijun Zhan zijn beide partijen en speelde Fedor Sazonov remise.

 

8 februari 2021 Verslag van Henk R.
EGS leidt in KNSB online

De KNSB organiseert dit seizoen de landelijke competitie digitaal. EGS 1 speelt in de Vierde Klasse van deze landelijke competitie. De digitale tegenstanders komen o.a. uit Groningen, Haarlem, Amsterdam en Zoetermeer. Behalve EGS zijn Waalwijk en OSV (Oss) in deze klasse ingedeeld. Met Staunton zijn de drie Brabantse clubs titelkandidaat.
De schakers treffen elkaar twee keer: een keer met wit en een keer met zwart. Per team schuiven vijf spelers aan.

Midden-Brabantse derby
Waalwijk, al jaren de grote concurrent in de regio, was ook titelkandidaat. Jasper Kools, Ruud Licht en Jan Langenberg wisten met 1-1 de score in evenwicht te houden. Op bord 1 trof Robin Verhoeven een sterke tegenstander in Wilbert Scheurs (rating 2148). Scheurs won met 1,5 – 0,5. Op bord twee wist Ard van Beek Feike Liefrink (2055) twee maal te verschalken en bracht daarmee de stand op 5,5 – 4,5 voor EGS. Van Beek was daarmee de matchwinnaar tegen Waalwijk, dat daardoor de titelaspiraties in rook zag opgaan.

EGS verslaat Oss
Ook OSV uit Oss had nog titelaspiraties. Een punt achterstand en een half bordpunt voor op leider EGS in het klassement. Opnieuw moest Robin Verhoeven het opnemen tegen een tegenstander met een hoge rating. Fred Hallebeek heeft met 2160 250 meer ELO-punten dan Verhoeven. Hallebeek won met 1,5 – 0,5. Bart Plasmans corrigeerde de stand voor EGS snel met een 2-0 zege op het vijfde bord. Ard van Beek en Jasper Kools trokken met zeges van 1,5 – 0,5 de winst over de streep voor het Goirlese team. Bram van Huijgevoort speelde een verdienstelijke 1 – 1 tegen Nico Schouten(2135) op het tweede bord: 6-5 -3,5 voor EGS.

Titel op 13 februari nabij
Op 13 februari speelt EGS tegen Staunton Groningen en de Groninger Combinatie. Bij winst op Staunton Groningen is de titel heel nabij op enkele rondes voor het einde van de competitie.

EGS 2 verslaat Vughtse Toren 1
Het tweede team van EGS won van Vughts Toren 1 met 6-4. Dubbele zeges van Pascal Graafmans en Erik Hamers, een halfje voor Fedor Sazonov en 1,5 punt voor Thijs Spapens. Een knap resultaat voor de laatste. Fedor Sazonov moest dit keer met een remise genoegen nemen. In de laatst vijf wedstrijden voor de landelijke competitie scoorde het jeugdtalent uit Oud-Turnhout 4,5 uit 5.

Vraag voor de lezer


Jasper Kools speelde in deze stelling zijn loper naar c3. Was het een fatale blunder of het weggeven van een remise?

(Antwoord: Deze stelling valt nog binnen de remisemarge. Wit speelde hier Kd5, waarna Jasper in tijdnood koos voor Ld4? De witspeler liep in de partij met de koning naar f5 en won daarmee een pion en de partij. In plaats van Ld4 was Kb5/Kb6 voldoende geweest voor een remise, want na Ke6 Kc5, Kf5 Kd4 wint wit weliswaar de pion op g5, maar zwart pakt de pion van e4 mee en kan remise houden.)

25 januari 2021 Verslag van Robin
Net geen eerste plaats bij de teambattles op zondagavond

Vorige week zondagavond 17 januari begon alweer de derde serie van de Nederlandse teambattles op Lichess. Alle 35 deelnemende teams werden willekeurig verdeeld over 4 klasses, waardoor EGS in een zeer sterke competitie terecht kwam. Oud Zuylen (Utrecht) bracht een kwalitatief gelijkwaardig team op de been en zodoende volgde er een spannende strijd om de achtste plaats. Twee uur lang schommelde het verschil tussen de 2 en 15 punten, in het voordeel van de Utrechters. In de laatste 10 minuten leek EGS de achtste plaats te veroveren, maar mede dankzij een ontketende “Makaak” stelde Oud Zuylen de achtste plaats veilig. Blijkbaar kunnen apen erg snel schaken, want deze speler wist maar liefst 38 partijen te spelen (en daarin 40 punten te halen), terwijl de meeste deelnemers niet meer dan 20 potjes schaken. Uiteindelijk dus de rode lantaarn voor EGS, maar toch was het een geslaagde avond. Overigens mocht Henk Renders het nog opnemen tegen GM Smeets, dat is toch niet voor iedereen weggelegd. Henk wist de GM van LSG nog wel schaak te zetten, maar uiteindelijk gaf hij zich na 34 zetten gewonnen. Voor de volledigheid zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Een week later werd elk team weer op basis van speelsterkte ingedeeld en daardoor kwam EGS in de oude vertrouwde derde klasse terecht. Oud-lid Jelmer en Matthijs Muis deden voor het eerst mee en daardoor kwamen maar liefst 10 spelers in actie. In het eerste half uur slingerde de onzen rond de derde en vierde plaats, maar daarna werden de punten steeds vlotter binnengehaald en kwam EGS wederom in een tweestrijd met Oud Zuylen terecht. Af en toe sloegen we een gat van 15 punten, echter bleek het maar weer dat dit in de teambattles niet veel voorstelt en met nog 10 minuten te gaan stonden beide teams gedeeld op de eerste plaats. Uiteindelijk was het een kwestie van stuivertje wisselen en met nog een paar seconden over wist Jelmer vijf punten binnen te halen. Dit leek genoeg zijn voor de eerste plek, maar in de laatste seconde was het Oud Zuylen dat er met de overwinning vandoor ging.

Jelmer wist met 38 punten wel de eerste plaats in het individuele klassement te bemachtigen, een knappe prestatie. Verder waren onze spelers erg aan elkaar gewaagd, aangezien liefst 6 spelers (Jasper, Ard, Thomas, Pascal, Eddy en Robin) tussen de 21 en 26 punten scoorden. Verder boekte Yijun een aantal mooie overwinningen en speelde een knappe remise tegen de nummer 2 van de eindstand. Matthijs maakte van de mogelijkheid gebruik om niet het hele toernooi mee te spelen, maar hij boekte nog wel twee mooie overwinningen. Voor de liefhebbers zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Tot slot komt er nog een primeur aan. Sinds kort is het op Lichess mogelijk om met meer dan 10 teams in een toernooi te spelen en de organisatie van de teambattles wil hier gebruik van gaan maken. Aankomende donderdag wordt dit voor het eerst uitgeprobeerd en zullen alle 37! teams in één competitie spelen. Het voordeel hiervan is dat iedereen nog meer spelers van zijn eigen niveau voorgeschoteld krijgt. Wanneer dit bevalt, zal ook op de zondagen iedereen in een grote groep schaken. Deze keer duurt het maar een uurtje, dus van 20:00 tot 21:00. Het toernooi is hier terug te vinden. Uiteraard is iedereen die dit leest van harte welkom om mee te doen.

14 januari 2021 Verslag van Robin
EGS actief in nieuw seizoen van landelijke teambattles

Aanstaande zondag 17 januari begint alweer het derde seizoen van de teambattles op het schaakplatform lichess, georganiseerd door Groninger Combinatie. Zij hebben dit concept in april 2020 bedacht als alternatief voor alle geannuleerde schaakactiviteiten. Tijdens zo’n teambattle neem je het als club twee uur lang op tegen maximaal 9 andere verenigingen. Iedereen speelt tijdens het toernooi een eigen puntenaantal bij elkaar en uiteindelijk tellen de beste 6, 8 of 10 scores mee, afhankelijk van welke klasse het betreft. Met een speeltempo van 3 minuten + 2 seconden increment kan iedereen een flink aantal partijen spelen.

EGS heeft op 20 en 27 december voor het eerst meegedaan, met een mooie derde en vierde plaats als gevolg. Als u op deze links klikt, krijg u een mooie impressie van hoe zo’n toernooi eruit ziet. Het is mogelijk om op de deelnemende teams te klikken, dan komt er een overzicht van de actieve spelers in beeld. Degenen met een kroon voor de gebruikersnaam tellen mee voor het teamtotaal.

Na een korte winterstop van twee zondagen gaan de teambattles komende zondag dus weer van start. Hierbij zijn alle deelnemende verenigingen willekeurig ingedeeld, waardoor EGS eenmalig mag spelen in de hoogste klasse. De tegenstand is van hoog niveau, maar naar het mate het toernooi vordert, zal iedereen tegenstanders krijgen van ongeveer een gelijkwaardig niveau.

Uiteraard zijn alle (oud-)leden van EGS van harte welkom om mee te doen. Er moeten een paar stappen worden doorlopen om in het toernooi te komen. Ten eerste moet je een (gratis) account op Lichess aanmaken. Schaakstad Apeldoorn heeft hier een duidelijke handleiding voor geschreven. Vervolgens moet je lid worden van het team: Eerste Goirlese Schaakclub. Ook dit heeft Schaakstad Apeldoorn duidelijk uitgelegd. Bij stap 3 moet je in plaats van Schaakstad, Goirle intypen. Als dit allemaal is gelukt, kan je naar het toernooi van komende zondag gaan. Het duurt van 20:00 tot 22:00 uur. Het is mogelijk om later in te stromen, eerder te stoppen en om tussentijds te pauzeren door op de pauzeknop te klikken. Tot slot zal er een Skype-call actief zijn, zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden. Mocht er tijdens het toernooi iets niet duidelijk zijn, kan je hier ook altijd terecht voor brandende vragen. Bij vragen vooraf ben ik (Robin) altijd bereikbaar via de mail. Hopelijk tot zondag!

22 december 2020 Verslag van Alex
Herfsttoernooi prooi voor Alex na anticlimax

Op een digitaal lentetoernooi dat in de herfst eindigde volgde natuurlijk een digitaal herfsttoernooi onder EGS-leden. Dat eindigde, mede door een gewijzigde opzet, ‘al’ in de winter. Er was sprake van een anti-climax, omdat zijn account werd geblokkeerd door het niet altijd even gastvrije chess.com moest Maarten de Wit met lede ogen toezien hoe hij in de finale tegen Alex van Lanen beide partijen verloor door tijdsoverschrijding.

Spelers hadden telkens drie dagen voor een zet, waardoor partijen lang konden duren, maar in de praktijk was er toch wat meer haast dan in de lente. Er deden ook wat minder schakers mee, dat scheelt ook in de toernooiduur…

In de eerste ronde speelden alle deelnemende EGS’ers tegen elkaar in een grote poule. Maarten de Wit was de beste met 11 uit 12. Alex volgde op gepaste afstand met 9 uit 12. Dat leidde tot een finale bestaande uit twee partijen, maar ja… die duurde dus veel te kort.

22 december 2020 Verslag van Alex
EGS 1 leidt na twee rondes in digitale KNSB-competitie

Door het virus zijn de KNSB-competities in september niet van start gegaan. Zaterdag 19 december ging alsnog een digitale variant van start. Er worden twee wedstrijden op een dag gespeeld. EGS 1 speelde tegen VAS 2 uit Amsterdam en de Kennemercombinatie 2 uit Haarlem, terwijl EGS 2 tegen respectievelijk De Volewijckers uit Amsterdam en Magnus Anna Paulownacombinatie speelde.

De spelers spelen in een wedstrijd een dubbelronde tegen hun opponent. In de vierde Klasse won en verloor Bram van Huijgevoort een partij. Ard van Beek, Bart Plasmans en Jan Langenberg wisten hun beide partijen te winnen. Ruud Licht kwam niet tot scoren. EGS 1 won met 7- 3 van de VAS 2 uit Amsterdam.

In de tweede wedstrijd speelde Ard van Beek op het eerste bord en wist met een zege en een remise 1,5 punt te scoren. Cas Overzier en Eddy Vanlerberghe wonnen hun beide partijen. Bart Plasmans kwam tegen de Haarlemmers niet tot winst, EGS 1 won met 6,5–3,5 van de Kennemercombinatie. Na twee wedstrijden prijkt EGS op de tweede plaats in een poule van tien teams.

Een knappe prestatie, omdat teamleider Henk Renders vier spelers moest missen van het team dat begin maart leidde in de reguliere vierde Klasse, maar dat door de lockdown geen titel kon behalen. De selectie van EGS is vooral sterk in de breedte waardoor het vertrek van Thomas Kools, de eerste bordspeler, opgevangen kan worden. EGS 1 heeft zich versterkt met Eddy VanLerberghe en Jan Langenberg.

EGS 2: winst en verlies

EGS 2 ging in de eerste ronde tegen de Volewijckers uit Amsterdam-Noord onderuit en verloor met dubbele cijfers. Tegen Magnus Anna Paulownacombinatie behaalden de Goirlenaren een fraaie 7-3 overwinning.

Captain Erik Hamers was twee maal succesvol op het eerste bord. Thijs Spapens kwam in twee mooie partijen tot de volle winst evenals Yijun Zhan. Fedor Sazonov bracht met een winstpartij de stand op 7-3.

Zondagavond 20 december maakte EGS haar debuut in een andere landelijke competitie, georganiseerd door de Groninger Combinatie. Per partij krijgt de speler drie seconden en per zet komen daar twee seconden bij. Een enerverende activiteit voor de zondagavond! In een sterk veld met tien clubs bereikt EGS de derde plaats. Vier spelers van EGS troffen Anne Haast, meervoudig Nederlands kampioene, tegenover zich. Tegen het team met de Nederlandse damestop verloor EGS. Robin Verhoeven was met 25 punten topscorer van EGS.

24 november 2020 Verslag van Alex
EGS verliest internet-return tegen King 2

Het vlaggenschip van EGS gaf goed partij in een nieuwe vriendschappelijke match tegen King 2. Op de livestream van King gaf Mark Haast, meesterklassespeler bij Kennemerland maar ook lid van King, deskundig commentaar.

De wedstrijd op 21 november was een return van een wedstrijd een maand geleden. De strijd ging toen gelijk op (eindstand 3-4). Dit keer bleven veel partijen in evenwicht maar de afronding naar winst ontbrak bij EGS.

Bram van Huijgevoort opende moeizaam tegen Erik Biemans, de captain van de Tilburgers. Na een knappe ontsnapping wist hij alsnog naar remise te spelen. Robin Verhoeven opende wel goed in een partij die beide kanten op kon gaan. Robin bezorgde zijn tegenspeler Bo de Veth een dubbelpion. Dat een dubbelpion niet altijd tot positieverlies hoeft te leiden bewees De Veth. Uiteindelijk had Robin drie pionnen achterstand en was de strijd gestreden.

Bart Plasmans hield een pion aan de opening over. Het werd een mooie partij waar de kansen wisselden. De laatste kans was echter niet voor Bart Plasmans. Ard van Beek dacht ten onrechte dat zijn tegenstander zich in het Siciliaans verslikte. Dat viel tegen maar Ard wikkelde wel op stabiele wijze af naar winst.

Jan Langenberg is sinds enkele weken weer actief voor EGS, nadat hij meer dan een decennium niet meer heeft gespeeld in de competitie. Voor Langenberg lijkt een ELO-rating van 1900 haalbaar. Op bord 6 speelde Jan tegen Ruben Hooghwerff. Na een Siciliaanse partij kwam de getoonde stelling op het bord. Jan had nog drie en zijn tegenstander nog vijftien minuten op de klok. De witte dame staat aangevallen. Gezien de resterende tijd kiest Jan voor de remise die ontstaat door herhaling van zetten na:
29. Dc7 Pe8
30. Dc8 Pf6
31. Dc7 Pe8
32. Dc8

De tijd buiten beschouwing latend, mist Jan Langenberg een enorme kans op winst. (Zie onderaan het verslag.) Ruud Licht beleefde een lastige middag waar zich geen echte kansen op winst aandienden. Uiteindelijk creëerde zijn tegenstander twee vrijpionnen en was de strijd gestreden.

Eddy Vanlerberghe kwam in een zinderende finale terecht. Met drie pionnen voorsprong en voor beide spelers nog een seconde op de klok verloor de Vlaming op tijd. Cas Overzier kwam met een ietwat obscure opening waar zijn tegenstander Bram van de Vrande, oud-EGS-er, goed op reageerde. Na een partij met wisselende kansen werden de punten gedeeld.

EGS 1 – King 2 stond weer garant voor een mooie schaakmiddag. King 2 won met 5,5-2,5, een beetje geflatteerd maar wel verdiend. Op 19 december start de KNSB met een competitie online, omdat een reguliere competitie voorlopig nog niet in zicht is.

Vond u de wending in Langenberg-Hooghwerff? Wit (Jan dus) kan gewoon zijn aangevallen dame in laten staan en 31. gxf6! doen. Zwart kan de dame helemaal niet slaan, want dan is het mat: 31… Txc8? 32 Txc8!

3 november 2020 Verslag van Alex
EGS verliest digitale match tegen King 2: 3-4

Omdat de nationale schaakcompetitie stil gelegd is vanwege het virus, speelt EGS digitale vriendschappelijke wedstrijden tegen teams van vergelijkbaar niveau. De laatste fysieke wedstrijd speelde EGS begin maart tegen King 2 uit Tilburg. EGS nestelde zich na de overwinning in Tilburg op de eerste plaats in de vierde Klasse van de KNSB. Tegen King 2 werd de digitale handschoen opgenomen op 31 oktober.

De Tilburgers hadden gemiddeld een hogere rating dan de Goirlenaren. Toch wist EGS op een voorsprong van 2-0 te komen door overwinningen van Ard van Beek en Cas Overzier. Ard van Beek liet snel het eerste punt aantekenen. De stelling is interessant voor de lezer.

Wit heeft toegelaten dat zwart zijn paard naar d3 kan spelen. In de klassieke schaakliteratuur wordt een paard in een dergelijke stelling een inktvis genoemd, omdat zijn figuurlijke tentakels overal om zich heen grijpen en dood en verderf zaaien. Het was het hoogte- maar ook dieptepunt van de partij. Wit geeft enkele zetten later op. Rob Haast van King is een meer dan verdienstelijk schaker maar in zijn partij tegen Ard van Beek had hij waarschijnlijk last van het VVV Venlo-virus.

Cas Overzier behaalde stukwinst na een kleine combinatie. Een vlotte, regelmatige overwinning was het gevolg. Bart Plasmans kon veel druk geven, totdat hij in het middenspel bij een berekening een fout maakte en een pion verloor. Hij verloor de partij maar wel op spectaculaire wijze: de koning van Bart op f6 en het paard van zijn tegenstander op e4. Om in te lijsten maar dan wel voor Frank Lambregts van King. Clubkampioen Jasper Kools kwam geen moment in zijn spel. Een variant tegen de Engelse opening pakte helemaal verkeerd uit.

Robin Verhoeven speelde zijn favoriete variant tegen de Franse verdediging. In een tactische stelling met veel mogelijkheden koos hij de verkeerde variant. Dit resulteerde in een nul. EGS kwam voor het eerst op achterstand in deze spannende match. Bram van Huijgevoort bleek achteraf een paar keer de beste voortzetting gemist te hebben. Na een moeizame partij wist hij wel Frans Konings (rating 2173) te verslaan en kon daarmee de stand op 3-3 brengen.

In de laatste partij speelde Jan Langenberg tegen Bram van de Vrande, ooit speler bij EGS. Jan Langenberg zat na ruim tien jaar weer achter het bord bij EGS 1. De klasse bleek nog wel aanwezig, Langenberg had ooit een ranking van 1900+, maar het gebrek aan wedstrijdritme brak hem op. Bram van de Vrande werd de matchwinner en hielp King 2 aan de overwinning.

Jammer maar ook bizar was, dat de geplande onlinestreaming van de match geen doorgang vond, omdat een virus de server van Schaakclub King plat gelegd had. Dit virus bleek een dag later wèl opgelost te zijn. Het filmpje is zeer de moeite waard en is terug te vinden op de site van SG King.

Eens te meer bleek dat schaken, ook digitaal, een mooie teamsport kan zijn.

 

11 oktober 2020 Verslag van Alex
Maarten de Wit wint online lentetoernooi (in oktober)

Je kunt op internet niet alleen snel schaken, een toernooi kan soms ook maanden duren. Zo is deze week het EGS lentetoernooi op chess.com tot een einde gekomen.

Op 6 mei, zo halverwege de coronalente, begonnen we met een correspondentietoernooi op chess.com. Het speeltempo was minimaal één zet in drie dagen en twee partijen tegelijkertijd. Dit lijkt veel, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Voor velen binnen EGS een onbekende manier om met schaak bezig te zijn. Voor anderen een ingesleten routine.

In augustus was de nummer 1 al bekend. Maarten de Wit (alias GerryMander2020) was toen voor de concurrentie al niet meer in te halen. Uiteindelijk finishte hij op 12 uit 12. Zowel in de voorronde als in de finalepoule dus een perfecte score!

Deze week kwam de laatste partij tussen Alex van Lanen en Wim Bressers (Black_Swan48) tot een ontknoping en is het dan ook officieel: GerryMander2020 is door chess.com beloond met een virtuele gouden plak. Alex werd tweede, Wim deelde plek drie met Cas Overzier. Alle details vind je hier.

Inmiddels is de inschrijving voor het herfsttoernooi geopend. Wie mee wil doen moet dat voor 16 oktober aangeven op chess.com.

 

11 oktober 2020 Verslag van Alex
EGS 1 opent het seizoen digitaal tegen Waalwijk: 6-1

Nu de competitiestart van de KNSB vanwege de virusperikelen is uitgesteld tot 31 oktober, speelde EGS 1 op 3 oktober een digitale wedstrijd tegen Waalwijk. Deze club komt, evenals EGS, uit in de Vierde Klasse van de KNSB. De beide teams zijn al jaren aan elkaar gewaagd. Schaken wordt al een half jaar digitaal gespeeld maar een wedstrijd tussen twee teams was toch een unicum voor de Goirlenaren.

EGS had Thomas Kools op het eerste bord geposteerd. Het betrof zijn afscheidswedstrijd voor EGS. Thomas speelt vanaf 31 oktober voor het Eindhovense WLC 1. Tegen Sander van Dijk (ELO-rating 1.900+) wist Thomas met een h-pion en een paard tegen een loper zijn laatste punt voor EGS te scoren.

De Waalwijker Hans Sinnige verdedigde zich tegen Bram van Huijgevoort met de Hollandse verdediging. Met enkele pionnen achterstand liet hij de winst aan zijn EGS-opponent. Robin Verhoeven behaalde een solide overwinning ondanks het missen van enkele goede voortzettingen.

De partij Duquesnoy-Kools.

De meest spectaculaire partij van de dag werd op het vierde bord gespeeld waar Jasper Kools het met zwart opnam tegen Joost Duquesnoy. In de bijgevoegde stelling heeft wit zojuist de loper op g4 aangevallen. De gemiddelde schaker zal ongetwijfeld de loper willen redden maar Jasper liet zijn spelinzicht blijken door te kiezen voor het creatieve stukoffer Pxd4. Duquesnoy zag het gevaar en besloot het offer te weigeren maar kon zijn koning niet meer in veiligheid brengen. Het offer leverde een stuk op en tevens de winst voor Jasper Kools. Een mooie zege voor het Beekse talent!

Ruud Licht behaalde de snelste winst. Hij verleidde zijn tegenstander tot een snelschaakstelling: een goed ogende zet leidde uiteindelijk tot verlies.

Rob Prins, de tegenstander van Cas Overzier, leek zijn partij met een gelijkwaardige stelling zo maar op te geven. Achteraf bleek dat hij tien minuten naar buiten was gegaan om een sigaretje te roken. De site chess.com geeft enkele waarschuwingen en sluit dan de partij af, omdat een langdurige afwezigheid door het systeem als weglopen van het bord, onsportief gedrag dus, wordt uitgelegd.

Eddy van Lerberghe, uit België, debuteerde voor EGS. Hij kreeg een Caro Kann voorgeschoteld en kwam enkele tempi te kort om de meubels te redden.

Het werd 6-1 voor EGS maar beide teams keken terug op een mooie schaakmiddag. Na zes maanden weer een partij van vier uur spelen, gaf veel voldoening. De extra spanning van het digitale schaak speelde ook een rol: een fout op de computer betekende hier ook een fout voor het hele team. Leon van Gelder, speler-captain van Waalwijk gaf na de wedstrijd aan dat hij meer bezig geweest was om zijn team op ICT-gebied te coachen dan zelf aan het spel toe te komen. Zie het verslag van de Waalwijkers op hun eigen site.

17 september 2020 Verslag van Alex
Er wordt in Goirle weer geschaakt op dinsdagavond

De datum dinsdag 15 september kan de Goirlese schaakgeschiedenisboeken in. Het is de datum waarop voor het eerst in ongeveer een half jaar EGS weer een clubavond heeft kunnen houden. Vanwege het coronavirus is er veel anders dan anders, maar het is een begin.

Anders is onder andere de locatie. Omdat in wijkcentrum De Wildacker tot nader order de ventilatie niet aan de eisen voldoet, speelt EGS tijdelijk in cultureel centrum Jan van Besouw. En omdat Jan van Besouw doordeweeks eerder sluit, is ook het aanvangstijdstip gewijzigd: 19.30 uur. En natuurlijk worden tijdens het schaken ook alle RIVM-regels in acht genomen, wat onder andere betekent geen handen schudden vooraf en achteraf en de tafels verder uit elkaar.

De opstart vond plaats in een select gezelschap van acht schakers. Een aantal dat de komende weken naar verwachting weer wat aan zal groeien, al blijven ook nog enkele schakers om begrijpelijke coronagerelateerde redenen thuis. Internetschaak biedt voor hen nog steeds uitkomst.

Met slechts vier partijen in de eerste ronde kunnen we ze allemaal wel even nalopen. Pieter Couwenberg was de eerste koploper van het seizoen 2020-2021. Hij versloeg Yijun Zhan na een speculatief stukoffer. Pascal Graafmans bestormde met succes de koningsstelling van Matthijs Muis om zijn eerste punt van het nieuwe seizoen op te laten tekenen.

Een remise was er ook: een eindspel van pionnen plus loper tegen even veel pionnen plus paard leverde Rob van Esch en Erik Hamers ieder een half punt op. Als laatste waren Alex van Lanen en Jasper Kools bezig. Een onzorgvuldige manoeuvre in het middenspel werd vakkundig afgestraft door Jasper: 0-1.

Vooralsnog (door het coronavirus is eigenlijk alles onder voorbehoud) speelt EGS weer elke week op dinsdagavond in Jan van Besouw. Aanvang 19.30 uur. Zomaar binnenlopen is er in deze coronatijden helaas niet bij: meld je vooraf (en ajb niet op het allerlaatste moment) via e-mail aan op schaakclubegs@gmail.com.

UPDATE: Ook met het eerdere sluitingstijdstip voor horeca (en dus ook Jan van Besouw), speelt EGS gewoon door in Goirle, maar wel tijdelijk met kortere bedenktijd, zodat de partijen in ieder geval op tijd zijn afgerond.

4 juli 2020 Verslag van EGS
Géén GWK 2020

De zevende editie van het Goirles Weekend Kampioenschap stond genoteerd op 28, 29 en 30 augustus 2020.
Het organisatiecomité van het zomertoernooi was er klaar voor maar …..corona..corona…
Het algemene sportprotocol van NOC*NSF geeft geen schaak-specifieke aanduidingen en KNSB en NBSB zijn nog niet in staat om onduidelijke richtlijnen te verduidelijken.
Het advies om 1,5 meter afstand te houden, tijdens en na het spelen, samen met het uitvoeren van uitgebreide hygiëne-maatregelen maken het in de praktijk erg lastig.
Kortom, met spijt, maar we gaan dit jaar geen zomertoernooi houden. Hopelijk volgend jaar beter.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012