BOKS: de eerste klap is een sterke winnaar waard

In een verder leeg en verlaten Jan van Besouwhuis werd op zaterdag 29 oktober tijdens de eerste editie van het BOKS door 27 schakers gestreden voor de titel Brabants Kampioen Snelschaken. In het deelnemersveld 2 GM’s, 2 FM’s en 1 IM wat toch wel enige schaaksterkte uitstraalde. De verwachting was natuurlijk dat de beide GM’s om de eerste plek zouden strijden en dat het onderlinge verschil alleen door punten morsen zou kunnen ontstaan. Niets was minder waar, daarover later meer.

Het toernooi besloeg elf rondes van vijf minuten per persoon per partij met een increment van drie seconden per zet. Het was weer boeiend om te zien hoe sommige spelers die drie seconden konden benutten om zetten te produceren.

In de vijfde ronde, net voor de lunchpauze, speelden de beide GM’s -Loek van Wely en Max Warmerdam- tegen elkaar. Beide spelers zonder puntverlies, dus menig hand werd gewreven. De pot eindigde in remise dus de middagsessie werd begonnen met twee leiders in het klassement. In ronde zeven gingen beide GM’s onderuit; Niels Ondersteijn versloeg Warmerdam en Luuk Baselmans won van Van Wely. Hiermee kwamen deze vier spelers met 5,5 uit zeven gevieren aan kop.

In ronde 8 verspeelt Van Wely weer een punt tegen Sjoerd van Roon en in ronde 9 wint onze Robin van Warmerdam. De beide GM’s zakken wat weg in de kopgroep en het zijn Luuk Baselmans en Niels Ondersteijn die op plek 1 en 2 staan na negen rondes en deze posities niet meer afstaan.

Na elf rondes staat Luuk op plek 1 met 9,5 uit 11, en is daarmee Brabants Snelschaakkampioen, en Niels op 2 met 9 punten. En de beide GM’s? Die staan gelijk in punten, 8,5, gedeeld derde/vierde. Bas van Doren eindigde op de vijfde plek en Sjoerd van Roon op de zesde. De deelnemende EGS-ers presteerden goed, Robin zevende met 6 uit 11 en een TPR van 2135, Pascal en Jasper beide 5,5 punten; alleen Rob had het wat zwaar met 2,5 punten. De volledige eindstand staat hier.

Ondanks de enigszins kwantitatieve magere opkomst, met een aantal late afzeggingen en mooi weer buiten, mag, mede vanwege de goede en sportieve spelers, het eerste BOKS een succes worden genoemd. Wij zijn dan ook zeker van plan volgend jaar opnieuw gastheer te zijn voor dit provinciale kampioenschap.

Ad Bruijns maakte een uitgebreide fotoreportage van ons toernooi, die beelden kun je hier zien.