Analyses

  ¸¸

     ¸¸

21.08.2011
PK-NBSB
Thomas Kools - Mischa Senders

In augustus 2011 werd het persoonlijk kampioenschap van de NBSB gespeeld in Roosendaal.
Thomas kwam in aktie in de B-groep: rating 2000 of lager. Hij haalde 2,5 punt uit zes partijen en eindigde daarmee op plek 27.
De fraaie overwinning op Mischa Senders werd door Thomas zelf van commentaar voorzien:


     ¸¸

22.04.2011
Bekerfinale 2011
Pascal Graafmans - Alex van Lanen

De bekerfinale van 2011 was een strijd tussen Pascal Graafmans (met wit) tegen Alex van Lanen. Met een pionoffer creëerde Alex een snelweg waarover hij zijn stukken richting de witte koning kon sturen.


     ¸¸

22.04.2011
GOK 2011
Erik Dignum - Thomas Kools

In de vierde speelronde van het Goirlese Open Kampioenschap 2011 speelde het EGS-Jeugd-toptalent Thomas Kools een degelijke partij schaak tegen Erik Dignum.
Met 3,5 punten uit 4 partijen staat hij nu verrassend bovenaan de ranglijst. Nog 3 speeelronden te gaan ...


     ¸¸

22.04.2011
GOK 2011
Ron de Veen - Bastiaan van de Rijt

Uit de vierde speelronde van het Goirlese Open Kampioenschap:
alweer een fraaie partij van Ron de Veen ...


     ¸¸

18.03.2011
GOK 2011
Ron de Veen - Rob Leurs

In de eerste speelronde van het Goirlese Open Kampioenschap wist Ron de Veen zijn tegenstander in een echte Blitzzzzz-partij te verslaan ...


     ¸¸

08.01.2011
Zaterdagcompetitie
Henk van Griethuijsen - P. Priems

EGS 1 speelde een uitwedstrijd tegen het Tilburgse De Drie Torens 3.
Met een gelijke stand van 3,5-3,5 richtten alle ogen zich op de partij van Henk. Als invaller vanuit het tweede geposteerd aan bord 1, en dan ook nog eens de beslissing moeten forceren: ga er maar aan staan. Henk hield ondanks deze grote spanning het hoofd koel en boog een positioneel voordeel in het eindspel om in stukwinst, om vervolgens de gewonnen stelling onberispelijk tot winst te voeren.


     ¸¸

08.01.2011
Zaterdagcompetitie
Cristina Soares Garcia - ??, OSV 2

Het tweede team van de Goirlese schaakclub EGS doet dit seizoen een gooi naar het kampioenschap. Een belangrijke rol daarin is weggelegd voor nieuwkomer Cristina Soares Garcia, die tot nu toe al haar partijen wist te winnen.
Tegen OSV 2 uit Oss zette zij met een zege op de sterkste OSV-speler het Goirlese team op het goede spoor. EGS 2 wist er een belangrijke zege (6-2) te boeken.


     ¸¸

19.12.2010
Open Kampioenschap NSVG
Pieter Couwenberg - Guus Vermeulen

Tijdens het ledenweekend van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) is Pieter Couwenberg in de prijzen gevallen. Zijn overwinning op Guus Vermeulen in de laatste ronde van het ONK van de NSVG, afgelopen februari, werd uitgeroepen tot spectaculairste partij van het toernooi. Het was een partij uit de Drakenvariant van het Siciliaans waarbij beide kanten in de aanval gingen, maar Pieter (met wit) zijn tegenstander te vlug af was.


     ¸¸

20.11.2010
Zaterdagcompetitie
Frank Donders - Jeroen Huijben

Talent bezorgt EGS koppositie

Het tweede team van EGS zorgde op 20 november voor een zeldzame prestatie door met maar liefst 8-0 van Vughtse Toren 3 te winnen. Het Goirlese talent Jeroen Huijben sleepte het vijfde punt in de wacht, waarmee EGS zeker was van de zege. Hij speelde met zwart tegen Vughtenaar Frank Donders.


     ¸¸

21.05.2010
GOK
Ard van Beek - Bram van Huijgevoort

Bram van Huijgevoort winnaar Open Goirles Kampioenschap(GOK)

Het Goirlese Open Kampioenschap (GOK) schaken heeft een Tilburgse winnaar gekregen. Bram van Huijgevoort sloeg in de zevende en laatste ronde de beslissende kloof met Pascal Graafmans, de kampioen van het organiserende EGS.
Bram van Huijgevoort wist dat een remise tegen Ard van Beek genoeg was voor de winst in het GOK. Hij had al vroeg zijn tegenstander in een wurggreep genomen, waardoor Ard geen andere mogelijkheid zag dan materiaal te offeren om weer terug in de partij te komen. Maar Bram liet zich niet van zijn stuk brengen en deed meer dan hij moest doen: hij won zijn zesde partij op rij, waardoor hij met zes punten uit zeven partijen de verdiende open Goirlese kampioen van 2010 is.


     ¸¸

11.05.2010
Bekerfinale
Alex van Lanen - Henk van Griethuijsen

Bekerfinale prooi voor Alex van Lanen

In een week tijd twee keer prijs voor Alex van Lanen. Eerst wist hij beslag te leggen op de snelschaaktitel, een week later bond hij in de bekerfinale de strijd aan met Henk van Griethuijsen. Alex zat achter de witte stukken en sleepte daarmee de overwinning in de wacht.


     ¸¸

07.05.2010
GOK 2010
Ard van Beek - Mark Huizer

Goirlese Open Kampioenschappen (GOK)

Dat een remise niet saai hoeft te zijn, toonden Ard van Beek en Mark Huizer aan in de zesde en voorlaatste ronde van de Goirlese Open Kampioenschappen. Deze inhaalpartij moesten ze allebei winnen om nog een kans te maken op de eindoverwinning in het GOK. De analyse is van de hand van Ard.


     ¸¸

03.03.2010
Interne Competitie
Jasper van Dalen - Pascal Graafmans

Geschiedenis herhaalt zich ..

Ergens in het archief van het EGS-clubblad de Schaakmeester bevindt zich een exemplaar met daarin een partij-analyse onder het kopje ‘leerling verslaat meester’. Daarin doet een triomfantelijke Pascal Graafmans, dan nog aanstormend schaaktalent, uit de doeken hoe hij zijn trainer Henk Renders versloeg.
Dit seizoen waren de rollen omgekeerd en werd Pascal verslagen door een van zijn eigen pupillen: Jasper van Dalen. Omdat Jasper uit zichzelf niet zo snel triomfantelijk zal doen, doen wij dat voor hem…


     ¸¸

27.02.2010
Open Nederlands Kampioenschap NSVG
Guus Vermeulen - Alex van Lanen

EGS-ers in de prijzen bij NSVG-toernooi

Het Open Nederlands Kampioenschap van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) kende dit seizoen een Goirlese winnaar.
Alex van Lanen eindigde gedeeld eerste en zag op weerstandspunten de toernooizege aan zijn neus voorbijgaan. In de voorlaatste ronde boekte hij een belangrijke zege op een andere EGS-er: Guus Vermeulen, die op dat moment koploper was.


     ¸¸

15.01.2010
Goirles Open Kampioenschap
Thomas Kools - Mark Huizer

Thomas houdt titelkandidaat op remise.

Voor het eerst sinds jaren is er weer een Goirles Open Kampioenschap (GOK).
En meteen in de eerste ronde was er een grote verrassing: EGS-talent Thomas Kools slaagde erin de ratingfavoriet Mark Huizer op een remise te houden


     ¸¸

22.12.2009
Tilburgs Kampioenschap
Jaap Teders - Maarten de Wit

Maarten kruipt in de huid van een grootmeester

Maarten de Wit kreeg onlangs een mooi compliment van Herman Grooten, bij wie hij een schaakcursus volgt, over de partij die hij recent in de derde ronde van het Tilburgs kampioenschap speelde tegen Jaap Teders. "Het was duidelijk dat je wat aan het zoeken was, maar aan het einde heb je de partij op een manier uitgespeeld op een manier die niet voor een grootmeester onderdoet", kreeg Maarten van zijn coach te horen.
Nou, dan willen we natuurlijk wel zien hoe dat eruit ziet! Maarten analyseert zelf.


     ¸¸

12.12.2009
Competitie
Hans Bouwmeester, Utrecht 3 - Rick van Loy, De Drie Torens

Rick wint van schaakicoon Hans Bouwmeester

In de externe competitie kreeg EGS-jeugdleider Rick van Loy, spelend voor De Drie Torens uit Tilburg, op zaterdag 12 december tegen Utrecht 3 aan bord 3 Hans Bouwmeester (Elo 2301) tegenover zich. In zijn beste tijd, de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw speelde Bouwmeester op olympiades en landenwedstrijden tegen de schaakgrootheden van weleer: Botwinnik, Smyslov, Bronstein en Keres om maar een paar namen te noemen. Hans Bouwmeester is inmiddels tachtig jaar en een icoon voor het Nederlandse schaken. Welke schaker heeft niet zijn welbekende ‘prisma boekjes’ in zijn boekenkast staan? Maar tegen Rick dolf hij het onderspit. Een analyse van onze jeugdleider.


     ¸¸

04.12.2009
Avondcompetitie
Pascal Graafmans, EGS - Brent Burg, HMC Calder

Wild west in Den Bosch-west

Het avondteam van EGS staat al anderhalf seizoen garant voor verrassende partijen en resultaten. Wat te denken van de zege die Pascal Graafmans (met wit) in Den Bosch boekte op Brent Burg, de kopman van HMC Calder A?
Een spectaculaire aanvalspartij van de EGS-kampioen.


       ¸¸

31.10.2009
Zaterdagcompetitie
T. van Moorsel, De Drie Torens 4 - H. van Griethuijsen, EGS I

Mijlpaal voor Van Griethuijsen

Henk van Griethuijsen wist zich als een ware Houdini uit de greep van zijn Tilburgse tegenstander te bevrijden. Henk kon het initiatief overnemen en in een krachtig eindspel de winst voor EGS veilig stellen. Volgens sommigen een hoogtepunt in de dertigjarige schaakcarrière van Henk in de buitencompetitie ...


       ¸¸

31.10.2009
Zaterdagcompetitie
Frans Klijsen, De Drie Torens 5 - Thomas Kools, EGS II

Jeugd bezorgt EGS bliksemstart.

Het tweede team van EGS heeft dit seizoen grote plannen. Omdat EGS 1 vorig seizoen degradeerde, spelen zowel het eerste als het tweede team van de Goirlese schaakclub dit seizoen in de derde klasse van de Brabantse bond NBSB, respectievelijk de derde klasse A en B. En om de zinnen op scherp te zetten, heeft teamleider Bob van Bavel van EGS 2 aangekondigd dat hij hoger wil eindigen dan het eerste. Dat zou zomaar eens kunnen lukken, want EGS 2 herbergt een aantal grote talenten, zoals Thomas Kools (12) uit Hilvarenbeek. Die liet in de eerste competitieronde zien dat hij er zijn hand niet meer voor omdraait om een volwassen tegenstander zonder scrupules van het bord te schuiven. Thomas speelt met zwart tegen Frans Klijsen van De Drie Torens 5 uit Tilburg.


       ¸¸

26.05.2009
Simultaan
Robin Swinkels - Pascal Graafmans,EGS

Je wint als lid van schaakclub EGS niet elke dag tegen een grootmeester. Maar Pascal Graafmans lukte het een aantal weken geleden tijdens de simultaan die de kersverse grootmeester Robin Swinkels gaf in Goirle.
Voor Pascal de afsluiting van een mooi seizoen, waarin hij ook EGS-kampioen werd.
Zoals bij een simultaan gebruikelijk speelde Swinkels met wit.


       ¸¸

05.05.2009
Finale Bekertoernooi
Pascal Graafmans - Pieter Couwenberg

Pascal Graafmans heeft het bekertoernooi van schaakclub EGS gewonnen. In de bekerfinale won hij vorige week van Pieter Couwenberg. Dankzij zijn zege in het bekertoernooi, waarin EGS-leden elkaar in een knockout-systeem bekampen, lijkt Pascal op weg naar de dubbel. Hij staat namelijk ook bovenaan in de strijd om het clubkampioenschap.
De bekerfinale was een wedstrijd tussen de huidige voorzitter van EGS (Pascal) en zijn voorganger Pieter. Pieter koos met de zwarte stukken voor een Siciliaanse opening als antwoord op de openingszet e4 van Pascal.


       ¸¸

18.04.2009
Zaterdagcompetitie
Bob van Bavel, EGS II - Lars Boer, DSC 2

Schaakclub EGS heeft een tweede team in de NBSB-competitie waarin een aantal talenten uit de regio aan het grote werk mogen proeven. Maar ook de wat oudere spelers van dit team laten zich niet onbetuigd.
Teamcaptain Bob van Bavel sleepte in de laatste competitieronde tegen DSC 2 het beslissende punt in de wacht, waardoor EGS 2 op een knappe vierde plek eindigde in de derde klasse. Bob speelt met wit tegen Lars Boer.


       ¸¸

7.03.2009
Zaterdagcompetitie
Mark van den Berg,Stukkenjagers 5 - Bart Plasmans,EGS I

Het gaat schaakclub EGS dit seizoen niet voor de wind in de zaterdagcompetitie. Een lichtpuntje in het team met degradatiezorgen is Diessenaar Bart Plasmans. Zaterdag gaf hij zijn teamgenoten het goede voorbeeld met een strakke zege op Mark van den Berg van Stukkenjagers. Helaas konden zij dat voorbeeld niet volgen en verloor EGS met 3-5.


       ¸¸

27.01.2009
Avondcompetitie
Joost op 't Hoog,Stukkenjagers A - Rick van Loy,EGS

Het eerste punt in de avondcompetitie weegt vaak zwaar. Daarom was de zege van Rick van Loy in de wedstrijd EGS-Stukkenjagers in de avondcompetitie van groot belang voor EGS. Rick maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in het EGS-team. En hoe.
Aan bord één wist hij het eerste punt in de wacht te slepen met een magnifieke slotcombinatie:


       ¸¸

02.12.2008
Avondcompetitie
Michiel Antonissen,Baronie B - Alex van Lanen,EGS

Het avondteam van EGS heeft voor de tweede keer dit seizoen een sterker geachte tegenstander pootje weten te lichten.Baronie 2 werd in Breda met 2,5-1,5 verslagen. Clubkampioen Alex van Lanen versloeg in de uitwedstrijd met zwart Michiel Antonissen en bezorgde daarmee EGS de zege in de avondcompetitie:


       ¸¸

10.06.2008
Avondcompetitie
Pascal Graafmans,EGS - Ad Kroot,Waalwijk

Het avondteam van EGS heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in de eerste competitieronde ruim te winnen van Waalwijk.
Vorig seizoen werd EGS kampioen in de tweede klasse, waardoor het avondteam nu in de eerste klasse uitkomt, het hoogste niveau in Brabant. Op papier is het Goirlese team een degradatiekandidaat.
Teamcaptain Pascal Graafmans zette EGS op het goede spoor. Met de witte stukken versloeg hij aan bord twee Ad Kroot:


       ¸¸

10.05.2008
Slotronde Interne Competitie
Bart Plasmans - Alex van Lanen

Alex van Lanen, Clubkampioen van het seizoen 2007-2008.

Pas lang na de laatste ronde van de Interne Competitie werd het duidelijk wie zich dit jaar Kampioen van de schaakclub EGS mocht noemen.
Alex wist in de slotronde de ambities van Bart te bedwingen en veroverde daarmee de fel begeerde kampioensbokaal ..


       ¸¸

06.05.2008
Bekerfinale
Bart Plasmans - Erik Hamers

Erik Hamers wint bekerfinale

Erik Hamers heeft het bekertoernooi van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) gewonnen. Dit knockout-toernooi spelen de leden van EGS als afwisseling van de reguliere competitie. Erik, die ook jeugdleider van EGS is, won in de finale van Bart Plasmans uit Diessen. Net als in zijn halve finale tegen Alex van Lanen speelde Erik met zwart. En twee keer op rij bediende hij zich met succes van de Konings Indische verdediging. De oprukkende zwarte pionnen werden Bart uiteindelijk te veel.


       ¸¸

18.03.2008
Avondcompetitie
Pascal Graafmans ,EGS - Robert Prins ,Wasbord

Clubkampioen helpt EGS aan de titel.

Het avondteam van EGS werd enkele weken geleden kampioen dankzij een zege in de uitwedstrijd bij Wasbord uit Waspik. Het was een van de weinige gelegenheden om de clubkampioen van EGS in de bondscompetitie in actie te zien, want Pascal Graafmans kan in de zaterdagcompetitie helaas niet meespelen in het eerste team van EGS. Dat hij van grote waarde kan zijn, bewees hij in de kampioenswedstrijd, waarin hij het beslissende punt in de wacht sleepte. Pascal speelde met wit tegen Robert Prins van Wasbord.


       ¸¸

09.02.2008
Zaterdagcompetitie
Cas Overzier ,EGS I - Reginald Schoofs,Groot Ravenstein

Cas Overzier wint in spektakelstuk

Bij het zien van een wilde schaakpartij, mompelen de omstanders elkaar wel eens toe dat ‘het bord in brand staat’. Deze uitdrukking was zeker van toepassing op de partij die Cas Overzier vorige week namens de Eerste Goirlese Schaakclub speelde in de wedstrijd tegen Reginald Schoofs van Groot Ravenstein.


       ¸¸

24.11.2007
Zaterdagcompetitie
Kees van Aert ,EGS I - Robert Prins ,De Kentering

Beekse EGS’er wint zeeslag tegen Kentering.

Een van de meest betrouwbare krachten dit seizoen in het eerste team van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) is Kees van Aert uit Hilvarenbeek. In de derde ronde van de NBSB-competitie zette hij zijn team op het goede spoor door een vlotte zege op Robert Prins van De Kentering uit Rosmalen. Een partij die het waard is om nader onder de loep te nemen.


       ¸¸

03.11.2007
Zaterdagcompetitie
Pieter Couwenberg,EGS II - Erik de Gier,De Drie Torens 5

Oud-voorzitter EGS is het nog niet verleerd.

In de slecht verlopen externe competitieronde op zaterdag 3 november waren er aan EGS-zijde maar weinig lichtpuntjes. Een pluspunt was wel de partij van oud-voorzitter Pieter Couwenberg, die dit seizoen sterk begonnen is. Hij speelde op het eerste bord van EGS 2 en behaalde met wit een mooie overwinning tegen Erik de Gier van het Tilburgse De Drie Torens 5.

 


       ¸¸

06.10.2007
Zaterdagcompetitie
HSC 3 - Sjeng Houben, EGS I

Poppelse EGS-er kraakt harde Helmondse noot.

Vorige week zaterdag speelde het eerste team van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) zijn eerste wedstrijd in de bondscompetitie, tegen het derde team van het Helmondse HSC. EGS verloor met 3-5. De EGS-spelers verloren drie partijen, speelden er vier gelijk en Poppelaar Sjeng Houben won als enige EGS-speler zijn partij. Deze week nemen we de gewonnen partij van de met zwart spelende Sjeng onder de loep.

 


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :