Welkom op de site van schaakvereniging EGS uit Goirle.

 

Uitgebreide informatie over onze schaakclub is te vinden onder de knop  INFO.  Wil je meer weten neem dan  CONTACT  op of kom eens langs op onze clubavond: elke dinsdagavond, 20.00 uur in café 'Hof van Holland', Tilburgseweg 83, Goirle.
Kijk naar de  AGENDA  voor een overzicht van de activiteiten van de senioren..
Ook op de Schaakschool (!! niet alleen voor de jeugd, maar ook voor ouderen en zeer ouderen !!) kun je eens komen kijken: elke vrijdagavond in Wijkcentrum De Wildacker in Goirle van 18.45 uur tot 20.15 uur.

De uitslagen en standen Externe Competitie zijn te vinden op de website van de  Noord Brabantse Schaak Bond: 

EGS I  :  NBSB  Klasse 2A    EGS II  :  NBSB  Klasse 3A 
  EGS  :  NBSB  Klasse Avond C2   

  Het  ARCHIEF  :     Nieuwe Analyses: Bram van Huijgevoort, topscorer in de klasse 2A, in actie
tegen 't Paardje en een bijdrage van Maarten de Wit.

 HET LAATSTE NIEUWS: Kijk in het   ARCHIEF   voor het oudere nieuws   


   Goirles Open Snelschaakkampioenschap 03-06-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Als afsluiting van het razend spannende Goirlese Open Kampioenschap (GOK) schaken 2012 organiseert EGS op vrijdagavond 15 juni het Open Goirlese Snelschaakkampioenschap. Deelname staat ook open voor spelers die niet meededen aan de GOK.

Na een korte huldiging van de prijswinnaars van het Goirles Open 2012 begint het snelschaaktoernooi. Er worden negen rondes gespeeld met een bedenktijd van zeven minuten per persoon per partij. Indeling gebeurt zwitsers, dat houdt in dat spelers zo veel mogelijk worden gekoppeld aan schakers die even hoog (of laag) op de ranglijst staan. Dat wil zeggen dat het toernooi voor deelnemers van alle schaakniveaus interessant kan zijn, van huisschaker of beginnend clubschaker tot gelouterd toernooitijger.

Het Open Goirlese Snelschaakkampioenschap begint om 20.15 uur en wordt gespeeld in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle. Opgeven of meer informatie bij Pascal Graafmans: (mail Pascal via de Contactpagina..)


   Jeugdtoernooi van EGS in Riel 02-06-2012   Verslag van  Alex ¸¸

EGS zet ook de jeugd aan het schaken. Er zijn natuurlijk al drie groepen die schaaktraining volgen in Goirle, Hilvarenbeek en Riel. Om die bijeen te brengen wordt er een jeugdtoernooi gehouden.
Op zondag 10 juni, van 10.15 tot ongeveer 15.00 uur. Plaats van handeling is basisschool De Vonder aan de Bernhardstraat in Riel.
De partijen duren ongeveer een half uur per stuk.

Ook basisscholieren die geen lid zijn van een schaakclub (of van een andere dan EGS) zijn van harte welkom om mee te spelen. Voorwaarde is wel dat ze de basisregels van het schaken kennen.

Inschrijven bij Thomas Kools: thomasegs12@live.nl.


   Spanning is om te snijden in GOK 02-06-2012   Verslag van  Alex ¸¸

De negende editie van het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken is de spannendste ooit. Met nog één ronde te spelen hebben acht spelers nog uitzicht op (gedeelde) toernooiwinst. De laatste ronde zal vrijdagavond dus onder hoogspanning gespeeld worden.

In de tussenstand delen twee spelers de koppositie: Rick van Loy en Ron de Veen. Ze hebben allebei 4,5 uit 6. Rick voegde daar afgelopen vrijdag een zwaarbevochten halfje aan toe in een partij tegen van (oud-)meester tegen leerling. Thomas Kools had Rick in de houdgreep en de wikkelde af naar een eindspel met een pion meer. Maar zoals bekend eindigen die vaak in remise. En dat gold ook voor deze strijd, al moest Rick er hard voor werken.

Ron de Veen (van het Tilburgse Stukkenjagers) is bezig aan een heuse inhaalrace na een valse start in het GOK. Hij morste al vroeg anderhalf punt, maar zijn zege in de zesde ronde op Pascal Graafmans bracht hem weer langszij. Pascal startte in het GOK als een pijl uit een boog (vier uit vier), maar verloor zijn laatste twee partijen tegen Rick en Ron.

Pascal is daarmee een van de drie spelers die op vier punten staan, een half punt achter de twee koplopers. Thomas Kools en Frank Swagemakers zijn de andere twee. Drie deelnemers (Alex van Lanen, Jeroen van de Rijt en Jasper van Dalen) hebben tot nu toe 3,5 punt bij elkaar geschaakt en kunnen dus nog gelijk komen met de kop als er in de laatste ronde gekke dingen gebeuren.

De twee koplopers spelen vrijdag in de laatste ronde beiden met zwart: Rick van Loy tegen Jeroen van de Rijt en Ron de Veen tegen Alex van Lanen. Pascal Graafmans en Frank Swagemakers mogen het als vierpunters tegen elkaar opnemen. De winnaar van deze partij (die waarschijnlijk vooruit wordt gespeeld) moet hopen dat Rick en Ron niet tot winst komen. Datzelfde geldt voor Thomas Kools, die in de slotronde tegen Jasper van Dalen speelt.


   Bekerfinale: Bram contra Pascal 02-06-2012   Verslag van  Alex ¸¸
De finale van het bekertoernooi van EGS wordt een strijd tussen Bram van Huijgevoort en Pascal Graafmans.
Bram was al een paar weken zeker van zijn plekje in de finale, na een snelle zege op Henk van Griethuijsen.
Sinds donderdag is ook de tweede finalist bekend: Pascal versloeg in hun meermaals uitgestelde halve finale Cas Overzier.

   Simultaan avond 22-05-2012      ¸¸

Ook een EGS traditie: de jaarlijkse simultaanschaakavond.
Henk Renders had de simultaangever uitgenodigd en als mystery guest aangekondigd. Ook na afloop van de zeer geslaagde simultaanavond bleef Mr. Mystery voor velen nog steeds een mystery.
Nu eerst een paar foto's van Maarten en Louis en misschien later nog meer info ....


   Drie EGS-musketiers actief in Eindhoven 13-05-2012   Verslag van Alex   ¸¸
Een drietal EGS'ers speelde dit weekeinde mee in het toernooi van WLC in Eindhoven. Voor Rob van Esch was het zijn debuut in het toernooicircuit. Na een valse start op vrijdagavond (een snelle nederlaag tegen Maarten de Wit) kwam Rob in de loop van het toernooi beter in zijn element en eindigde hij met twee punten uit zes (waarvan één dankzij een ronde oneven zijn).
Maarten de Wit speelde net als Rob in de B-poule en kwam ondanks fysieke ongemakken tot 2,5 uit 6.
In de A-poule had Alex van Lanen het lastig, hij kwam niet verder dan één zege tegenover een rij nullen.

   Snelschaaktitel gaat naar Rick van Loy 06-05-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Rick van Loy heeft het snelschaakkampioenschap van EGS in de wacht gesleept. In de finaleronde liet Rick er geen twijfel over bestaan dat hij de sterkste snelschaker is: hij won al zijn partijen.
Ook in de voorlaatste ronde toonde Rick zich Heer en vooral Meester door alle partijen te winnen. Hij is dan ook uiteindelijk met een ruime marge de nieuwe eigenaar van de Louis Doomernik-beker. Rick won het snelschaken één keer eerder, en wel in 1996.
Pascal Graafmans en Henk van Griethuijsen finishten respectievelijk tweede en derde, zowel op de slotavond (de vijfde verspreid door het hele seizoen) als in de totaalstand. Alex van Lanen, die als koploper de laatste ronde was ingegaan, zakte terug naar de vierde plek.
In de B-poule liet Bart Plasmans zien dat hij het schaken nog steeds niet is verleerd. Met zes uit zes was hij iedereen de baas. Erik Hamers werd tweede in deze poule, Pieter Couwenberg derde.

 

Einduitslag van de snelschaakcompetitie seizoen 2011-2012:

1 Rick 685,8
2 Pascal 574,1
3 Henk 567,8
4 Alex 542,1
5 Jasper 532,0
6 Bart 512,8
7 Erik 475,8
8 Sjeng 464,0
9 Guus 418,3
10 Vida 401,0
11 Wim 391,4
12 Rob 387,4
13 Cristina 381,7
14 Jaap 381,1
15 Pieter 378,9
16 Leo 338,2
17 Frans 299,6
18 Nico 182,3
19 FransJozef 174,5

   EGS-ers grijpen naast Tilburgse titel 04-05-2012   Verslag van  Alex ¸¸
De drie deelnemende EGS-schakers zijn er niet in geslaagd het Tilburgs Districts Kampioenschap op te eisen.
Van het drietal kwam Rick van Loy het dichtste bij: hij eindigde gedeeld derde met een score van 5 uit 7.
Wat lager op de ranglijst treffen we Nico Dignum (2,5 uit 7) en Cristina Soares Garcia (2 uit 7) aan.

 


   IJzersterk optreden EGS-tweetal in Oisterwijk 28-04-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Twee EGS-schakers zijn zaterdag in de prijzen gevallen bij het rapidtoernooi in Oisterwijk.
In de B-poule werd Jasper van Dalen gedeeld tweede met een score van 6,5 uit negen, Cas Overzier finishte met een half punt minder als nummer vier. Met hun ijzersterke spel verdienden zij een tosti-ijzer (Jasper) en een strijkijzer (Cas). Het onderlinge duel tussen deze twee werd beslist in het voordeel van Jasper.
In groep A hobbelden Rick van Loy en Alex van Lanen mee in de middenmoot. Rick scoorde vijf uit negen, Alex vier. In de A-poule belandde oud-EGS'er Jan Douwes op het podium.

Jasper en Cas vielen in de prijzen ....

   Pascal Graafmans blijft maar winnen bij GOK 21-04-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Halverwege het toernooi om het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken heeft het er alle schijn van dat Pascal Graafmans op weg is deze titel aan zijn toch al zo volle prijzenkast toe te voegen.
De GOK-beker is de enige Goirlese schaakprijs die Pascal nog nooit won. Na vier rondes heeft hij een vol punt voorsprong op de eerste achtervolger, Rick van Loy.

In ronde vier ging de topper tussen Pascal Graafmans (met drie uit drie ongeslagen) en Jeroen van de Rijt (ook ongeslagen, maar wel met een half punt minder). Pascal won in de opening een pion. Hoewel Jeroen taai verdedigde en lang uitzicht hield op een remise vanwege de lopers van ongelijke kleur, wist Pascal uiteindelijk toch het punt in de wacht te slepen.

Zijn voornaamste uitdager is Rick van Loy. In een spannende pot wist Rick te winnen van Frank Swagemakers, toen die in stevige tijdnood niet het juiste antwoord vond op de aanvalsdreigingen van Rick.
Achter Rick bevindt zich een grote groep achtervolgers met een score van 2,5 uit 4. Het gaat om EGS-talent Thomas Kools en Stukkenjager Ron de Veen (die in de vierde ronde remise speelden), Jasper van Dalen (na knappe winst in het eindspel tegen Bastiaan van de Rijt), Frans Leijtens (mede dankzij een bye in ronde 4) en Jeroen van de Rijt.

GOK ronde 4, 20 april 2012

De volgens ronde van het GOK wordt gespeeld op vrijdag 25 mei. Dan staat onder andere de topper tussen Pascal en Rick op het programma.


   Toernooitijgers van EGS in actie 21-04-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Buiten de provincie zijn de afgelopen tijd twee toernooitijgers van EGS in actie gekomen. Pieter Couwenberg won zijn vierkamp op het IBIS-toernooi in het verre Haaksbergen, ook al was hij op papier de zwakste speler.
Maarten de Wit bleef dichter bij huis en reisde naar Delft. Daar kwam hij tot een ietwat teleurstellende score van 2 uit 6 in de C-poule van het Prinsenstad-toernooi.

   Pascal Graafmans verovert wederom het Rapidschaakkampioenschap 06-04-2012   Verslag van  Jaap ¸¸

Afgelopen dinsdag zijn de laatste ronden van het rapidtoernooi seizoen 2011/2012  gespeeld.
Pascal stond al bovenaan. Theoretisch had alleen Henk nog een kans op het kampioenschap maar al spoedig bleek de titel ook dit jaar weer op naam van Pascal zou komen. Henk wist ternauwernood zijn tweede plaats te handhaven en Sjeng werd verdienstelijk derde. Pieter klom in de laatste ronden op naar de vierde plaats en liet daarmee Jaap op een vijfde plaats achter.

De zeer welgemeende felicitaties gaan naar Pascal die zich nu al voor de zevende keer kampioen mag noemen van het rapidschaak bij EGS !

(en Pascal heeft ook nog andere passies, kijk maar eens op www.culinairmetpassie.nl)

 

Eindstand Rapidcompetitie seizoen 2011-2112

1 Pascal 12 11 Wim 3
2 Henk 9 12 Frans-Jozef 3
3 Sjeng 9 13 Wim 3
4 Pieter 8 14 Erik 3
5 Jaap 15 Bart 2
6 Rob 6 16 Nico 2
7 Frans 5 17 Vida 1
8 Leo 18 Cristina 1
9 Louis 4 19 Ton 1
10 Piet 4      

 


   EGS ziet kampioensdroom in rook opgaan 01-04-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Twee bordpunten. Die kwam EGS zaterdag in Made tekort om kampioen te worden. In een razend spannende laatste ronde zorgde een 4-4 gelijkspel tegen ’t Paardje uit Made ervoor dat EGS net naast het kampioenschap greep.

Voor de laatste ronde streden er nog drie teams om de titel in de tweede klasse A. Koploper Oude Toren had zijn lot in eigen hand. Alleen bij een nederlaag van de ploeg uit Berkel-Enschot kon EGS eerste worden. En dan moest het Goirlese team minimaal dezelfde score neerzetten als nummer drie Raadsheer, die exact een half bordpuntje achter EGS stond.

Het begon goed. In een vooruitgespeelde partij had Pascal Graafmans voor een 1-0 voorsprong gezorgd. Maar eenmaal aangekomen in het Dongemond College (wat in ieder geval een psychologische band tot stand bracht met het in Dongen spelende EGS 2) in Made stond het al snel 1-1. Henk Renders had duidelijk zijn dag niet en ging ten onder aan een onnauwkeurigheid in het middenspel. Het luidde een spannende middag in. EGS-kopman Bram van Huijgevoort won. Zoals gebruikelijk, gezien zijn perfecte score van zeven uit zeven dit seizoen. Bram is daarmee de topscorer van de tweede klasse A geworden.

Nadien regende het remises, waar dus eigenlijk een ruime score nodig was om nog te mogen hopen op een kampioenschap. Maar Sjeng Houben en Pieter Couwenberg stuitten in veelbelovende stellingen op stug en inventief verdedigende opponenten. Ook Jan Langenberg moest in een puntendeling berusten in een pionneneindspel met paard tegen loper waar al gauw alle muziek uit verdween.

Bij een tussenstand van 2,5-3,5 knokte Fred Pardoel (een mindere stelling en tijdnood) voor wat hij waard was, terwijl Alex van Lanen naarstig naar een manier zocht om zich uit zijn passieve stelling te bevrijden en zijn materiële voordeel (twee stukken tegen drie pionnen) uit te buiten. Een misrekening kostte Alex een toren en daarmee de partij. Dat gebeurde ongeveer op het moment dat Fred remise accepteerde. Fred had zijn stelling aardig recht weten te trekken, met misschien nog wel winstkansen. Maar hij wilde niet het risico nemen tegen een nederlaag aan te lopen. Daarmee eindigde ’t Paardje-EGS in 4-4.

Zuur werd de zaterdag pas echt toen bleek dat koploper Oude Toren tegen een verrassende nederlaag aan was gelopen tegen staartploeg Baronie. De Raadsheer uit Zundert won met 6-2 van Unk en gaat zodoende met de titel aan de haal. Een historisch kampioenschap gaat aan de neus van EGS voorbij.

Voor EGS 2 stond ook een slotronde op het programma. In Dongen wachtte DSC 2. Een onderling duel tussen twee teams die de derde plaats deelden. EGS moest winnen om DSC (dat meer bordpunten had) in te halen. En hoe veel moeite het had gekost om een volledig team op de been te brengen, des te minder moeite kostte het om DSC te verslaan. Dankzij zeges van Jasper van Dalen, Thomas Kools, Maarten de Wit, Jasper Kools en debutant Rob van Esch en een remise van Frans Leijtens werd het 5,5-2,5 in Goirles voordeel. Robin Verhoeven en Cristina Soares Garcia kwamen helaas niet tot scoren.
De derde plaats van EGS 2 is een evenaring van het resultaat van vorig seizoen.


   Avondteam wint ook laatste wedstrijd 30-03-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Het avondteam van EGS heeft het kampioenschap nog wat extra glans gegeven door ook de laatste wedstrijd te winnen. DSC C werd terug naar Dongen gestuurd zonder een enkel bordpunt: 4-0.
Superinvaller Maarten de Wit was dit keer niet alleen invaller als speler, maar ook als teamleider. Hij zette het eerste Goirlese punt op het scorebord. Zijn tegenstander investeerde veel materiaal in het creëren van een vrijpion. Toen die van het bord verdween, was het vrij snel bekeken.
Een pion extra maakte ook het verschil in de partij van Alex van Lanen. In het eindspel zorgde die ene pion voor beslissend voordeel: 2-0.
Op de hoogste borden moesten Bram van Huijgevoort en Rick van Loy lang en hard werken, maar in de laatste fase trokken zij ook de partij naar zich toe. Voor Rick betekent dat dat hij het seizoen afsluit met de perfecte score van zes uit zes. Daarmee is hij uiteraard topscorer in de tweede klasse A van de avondcompetitie. Overigens scoorde ook de afwezige teamcaptain Pascal Graafmans honderd procent: vijf uit vijf.

   Maarten succesvol als probleemoplosser 30-03-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Maarten de Wit is achtste geworden in de B-poule van het NK schaakproblemen oplossen. Door zijn goede prestaties in de voorrondes via internet wist Maarten zich te kwalificeren voor de finale in Nunspeet.
In twee taaie rondes bogen Maarten en zijn concurrenten zich over zetdwang, minorpromotie en nog meer van dat soort wendingen, waarbij ook nog eens de tijd waarin je ze oplost een rol speelde bij de puntentelling.
Uiteindelijk kwam voor Maarten een verdienstelijke achtste plek uit de bus.

   Kopgroep van drie in Goirlese Open 30-03-2012   Verslag van  Alex ¸¸

De Goirlese Open Kampioenschappen schaken zijn inmiddels ook alweer twee rondes onderweg.
Er is een kopgroep van drie die beide partijen wisten te winnen. Daarbij twee EGS-ers: Pascal Graafmans en Thomas Kools. De derde koploper is Ron de Veen (Stukkenjagers).
Ron kreeg het de eerste twee rondes al zwaar, met ‘herintreder’ Frank Swagemakers en favoriet Rick van Loy als tegenstanders. Maar tweemaal kwam Ron, de winnaar van de open snelschaakavond van EGS van vorig seizoen, als winnaar uit de strijd.
Thomas versloeg Peter Ansems en Bastiaan van de Rijt, Pascal was de betere in zijn ontmoetingen met Jasper van Dalen (hoewel die dicht bij een verrassing was) en Maarten de Wit.
De eerste achtervolgers op het kop-drietal zijn Pieter Couwenberg en Jeroen van de Rijt, die beiden anderhalf punt uit de eerste twee rondes peurden.
De derde ronde wordt gespeeld op vrijdag 13 april.


   Spanning te snijden in snelschaaktoernooi 30-03-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Met alleen nog de finaleronde voor de boeg is er geen zinnig woord over te zeggen wie dit seizoen de snelschaakkampioen van EGS wordt.
Alex van Lanen gaat na vier avonden aan kop, maar de onderlinge verschillen zijn zo klein dat zeker de eerste vijf, en misschien ook nog wel nummer zes (Sjeng Houben) en nummer zeven (Pascal Graafmans) een kans hebben op de titel.
In de voorlaatste ronde was Rick van Loy duidelijk de sterkste in de eerste poule. Hij staat daarmee op de tweede plek en lijkt daarmee goede papieren te hebben, als hij tenminste zijn kunstje kan herhalen op de finale-avond.
Die staat voor dinsdag 1 mei op de agenda.

1 Alex 612,8 11 Vida 401,0
2 Rick 580,9 12 Wim 391,4
3 Henk 565,3 13 Cristina 381,7
4 Jasper 522,0 14 Pieter 378,7
5 Jaap 494,8 15 Leo 328,2
6 Pascal 467,6 16 Frans 322,7
7 Sjeng 460,8 17 Frans Jozef 235,0
8 Bart 430,0 18 Nico 212,5
9 Rob 429,1      
10 Guus 418,3      

 


   EGS klimt naar tweede plek 11-03-2012   Verslag van  Alex ¸¸

EGS heeft zijn goede serie in de tweede klasse voortgezet met een ruime overwinning op staartploeg Staunton: 5,5-2,5.
EGS springt nu over Raadsheer 2 heen naar de tweede plek. Op papier is er zelfs een kampioenschap nog mogelijk, maar de kans daarop is minimaal.
EGS 2 boekte zaterdag een benauwde zege op Rode Lopers.

De Etten-Leurse schakers van Staunton hadden met het oog op hun degradatiezorgen besloten hun sterkste spelers aan de lagere borden te posteren. Hun plan om daar de nodige punten te oogsten kwam niet uit de verf. Weliswaar ging EGS-teamcaptain Henk Renders op bord 8 ten onder, maar daar zette Cas Overzier op bord 6 snel een Goirles punt tegenover.
Het werd nog wel 1-2 voor Staunton (Henk van Griethuijsen kon het op bord 5 niet bolwerken), maar zorgen hoefde EGS zich op dat moment al niet meer te maken. Op alle vijf de resterende borden hadden de Goirlese schakers een plus. Dat resulteerde in vier zeges op rij. Eerst wikkelde Jan Langenberg af naar een gewonnen stelling, daarna maakte Alex van Lanen in zijn koningsaanval een toren buit en vervolgens won Pieter Couwenberg zijn toreneindspel tegen de sterkste Staunton-speler.
Bram van Huijgevoort hield tussen de bedrijven door zijn perfecte score (zes uit zes!) in stand met weer een puike partij. Fred Pardoel had het langst werk. Hij kwam uiteindelijk een remise overeen met zijn tegenstander.
EGS staat nu dus tweede. Voor een kampioenschap moet EGS in de laatste ronde winnen van ’t Paardje uit Made en hopen dat koploper Oude Toren de fout in gaat tegen het laag geklasseerde Baronie 3. Een onwaarschijnlijk scenario, maar ook een tweede plaats zou al een prestatie van formaat zijn.

Voor EGS 2 draait de slotronde uit op een direct duel om de derde plaats met het Dongense DCS 2. In Goirle kwam het Oosterhoutse Rode Lopers op bezoek.
Een team met twee ijzersterke spelers, die de Goirlese talenten Thomas Kools en Jasper van Dalen (zoals gevreesd) versloegen. Maar op de resterende borden was EGS heer en meester. Robin Verhoeven, Cristina Soares Garcia, Nico Dignum en Maarten de Wit wonnen en Ton Krugers voegde daar een plusremise aan toe. Frans Leijtens verloor, maar dat stootje kon de Goirlese equipe hebben: 4,5-3,5.


  

          Avondteam kampioen na zege op WLC 

29-02-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Het avondteam van EGS is met nog één ronde te spelen zeker van het kampioenschap en promotie terug naar het hoogste niveau van Brabant. In Eindhoven werd de nummer twee WLC verslagen met 1,5-2,5, waardoor EGS niet meer in te halen is voor de concurrentie.

Het eerste (en naar later zou blijken beslissende) halve punt werd ingebracht door invaller Maarten de Wit. Hij kwam vanuit de Scandinavische opening nooit in de problemen en zette een solide partij neer.
Dat kan niet gezegd worden van Alex van Lanen. De clubkampioen kwam slecht uit de opening, herstelde zich, maar toen hij een dame-eindspel met een pion meer (en een waarschijnlijke remise) kon bereiken ging hij weer in de fout. Zijn tegenstander hield een pion over en gebruikte die goed om het punt binnen te halen.
Rick van Loy en Pascal Graafmans beslisten vervolgens de strijd toch in Goirles voordeel. Rick sloot een stuk in van zijn tegenstander, die het daarop (met al een pion minder) wel geloofde. Pascal won een remise-eindspel van loper tegen paard dat op het eerste gezicht remise leek, maar door een mooie manoeuvre van Pascal toch nog op winst uitdraaide: 1,5-2,5.


   EGS weer van de partij op NSVG-toernooi in Nunspeet 29-02-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Inmiddels traditiegetrouw was er in de week na carnaval weer een EGS-delegatie van de partij in Nunspeet, op het open NK voor visueel gehandicapten.
Rick van Loy eindigde er tweede, met een ijzersterke slotpartij (winst op de toernooiwinnaar uit Azerbeidzjaan) als afsluiter. Alex van Lanen en Guus Vermeulen finishten gedeeld vierde, Pieter Couwenberg haalde een vijftig procent-score.
In de B-groep was oud-lid Gerard den Otter present, hij eindigde in de middenmoot. Uitgebreide verslagen en meer foto's staan op www.nsvg.nl.

   EGS zet opmars voort 12-02-2012   Verslag van  Alex ¸¸

Met een ruime zege op UNK uit Zevenbergen heeft de Goirlese schaakclub EGS zijn opmars in de tweede klasse A doorgezet. Zelfs een kampioenschap is op papier nog steeds mogelijk, al moeten de Goirlese schakers dan wel hopen op een misstap van koploper Oude Toren uit Berkel-Enschot.
EGS 2 ging ruim tegen onder in de uitwedstrijd tegen Stukkenjagers 5 uit Tilburg.

Het krachtsverschil tussen EGS en UNK bleek zaterdag in de praktijk groter dan op papier. Henk van Griethuijsen zette met gedecideerd spel de toon met zijn snelle zege. Pieter Couwenberg wikkelde al snel af naar een gesloten eindspel dat in een puntendeling eindigde. De vooruitzichten op andere borden waren toen al zo goed, dat EGS zich dat kon permitteren.
De goede stellingen werden daarna vlug omgezet in punten. Invaller Erik Hamers was de eerste met een nauwelijks te stoppen koningsaanval die zijn tegenstander veel materiaal kostte. Sjeng Houben bracht een dame-eindspel met een pion meer kundig tot een goed einde. Met de remise van Alex van Lanen erbij goed voor een riante 4-1 tussenstand in Goirles voordeel.
En daar bleef het niet bij. Jan Langenberg dreef zijn mompelende en zuchtende opponent meedogenloos in de hoek en zorgde voor het beslissende vijfde punt. Dat was het teken voor Fred Pardoel om zijn tegenstander ook remise aan te bieden. Kopman Bram van Huijgevoort zette de punt op de i met nóg een zege: 6,5-1,5 voor EGS.
EGS 1 staat hiermee derde en heeft de tweede plaats in het vizier. Er is zelfs nog een kleine kans op het kampioenschap.

Voor EGS 2 is na zaterdag de derde plek het hoogst haalbare. Het Goirlese team slaagde er niet in gedeeld koploper Stukkenjagers 5 te verrassen.
EGS verloor met 6-2, met Goirlese zege van Thomas Kools en Cristina Soares Garcia.


   Avondteam worstelt zich voorbij D4 03-02-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Het avondteam van EGS heeft nog steeds een riant uitzicht op de titel, maar moest daarvoor thuis tegen D4 wel tot het gaatje gaan. Uiteindelijk werd het 2,5-1,5 tegen de ploeg uit Oosterhout.
Rick van Loy zorgde voor een snelle 1-0, maar verder ging het niet zo soepel. Alex van Lanen keek al snel tegen positioneel nadeel aan en de opponent van Pascal Graafmans ruilde geroutineerd alles af om tot een pot-remise eindspel te komen. Toen hij in het eindspel echter opeens een onverantwoord risico nam, kon Pascal onverwacht toch met het volle punt aan de haal gaan.
Daarop volgde de verwachte nederlaag van Alex: 2-1. Alle blikken richtten zich op Bram van Huijgevoort, die in een partij die lang in balans leek toch een voordeeltje had gecreëerd, maar daar wel erg veel tijd in had geïnvesteerd.
In tijdnood vond hij een weg naar eeuwig schaak en een zege voor EGS.

   Goirles Open Kampioenschap Schaken 2012 26-01-2012   Oproep van  Pascal ¸¸

GOK 2012

Goirles Open Kampioenschap Schaken
7 rondes Zwitsers
 
Data:
2 maart
16 maart
13 april
20 april
25 mei
1 juni
8 juni
 
15 juni prijsuitreiking en
Goirles Open Snelschaakkampioenschap
 
Mogelijkheid tot het opnemen van een bye in de eerste 5 rondes
Daarna niet meer. Ook de mogelijkheid om vooruit te spelen.
 
Wie wordt de open Goirles schaakkampioen?
En wie Goirles Snelschaakkampioen?

 
Er doen al enkele oud kampioenen mee!

Opgeven bij Pascal Graafmans:      

of bel:     06-43715240
 
Deelname kost € 12,50 (voor clubleden van de EGS gratis)
Starttijd is 20.15uur
Speeltempo is 40 zetten in 1.30 uur en 15 minuten voor de rest van de partij.
Speellokaal is Hof van Holland in Goirle.
 
1 ste prijs €100,-
 

   Avondteam stoomt door richting titel 21-01-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Het EGS-team in de avondcompetitie heeft in Zundert een passend vervolg gegeven aan de goede competitiestart. Drie raadsheren en een raadsdame van De Raadsheer B werden met 0-4 kansloos gelaten.
Namens EGS kwamen Bram van Huijgevoort, Rick van Loy, Pascal Graafmans en Maarten de Wit (scoorde zijn eerste punt ooit in de avondcompetitie!) in actie.
EGS staat hiermee op kop in de tweede klasse C, er komen nog wel twee belangrijke wedstrijden tegen D4 en WLC aan.

   In actie onder de rook van Tata 16-01-2012   Verslag van  Alex ¸¸
Tussen de vele honderden amateurspelers die in de schaduw van de topgrootmeesters naar Wijk aan Zee trokken voor het Tata Steel-toernooi (daarvoor Corus en daar weer voor Hoogovens), was ook één lid van EGS.
Clubkampioen Alex van Lanen speelde in de weekendvierkamp 4G en wist daarin in de laatste partij de eer te redden na twee nederlagen.
Goed voor een gedeelde derde plaats.

   EGS boekt dubbele zege 08-01-2012   Verslag van   Henk en Alex ¸¸

Het nieuwe jaar is goed begonnen voor EGS. In de vierde speelronde van het NBSB-seizoen wisten beide teams de punten in Goirle te houden. Het eerste won relatief eenvoudig van De Pion 5, terwijl EGS 2 een spannende strijd met het zesde team van de Roosendaalse vereniging op het nippertje in zijn voordeel wist te beslissen.

Het begon slecht voor EGS 1. Teamcaptain Henk Renders bezorgde zijn tegenstander twee dubbelpionnen maar bleef te lang in dit voordeel hangen zonder een echt plan te ontwikkelen om de partij te winnen. Zijn jeugdige opponent pakte dat slimmer aan en ging met de zege aan de haal. Henk zou echter de enige EGS-er blijven die een nederlaag moest slikken.
Cas Overzier bracht de balans weer snel in evenwicht. Sjeng Houben aarzelde vrij lang voor hij tot de winnende aanval over de h-lijn overging. Zo kwam EGS op voorsprong: 2-1. Henk van Griethuijsen voegde er nog een punt aan toe door een complex middenspel naar winst te voeren. Met de tussenstand van 3-1 was het tijd geworden om remises te gaan rapen.
Alex van Lanen had de hele partij een comfortabel plusje gehad, maar zag dat in een grote afruil verwateren. Met weinig tijd op de klok accepteerde hij een remisevoorstel. Jan Langenberg en Fred Pardoel volgden evenzeer geroutineerd met remises, zodat winst van EGS veilig werd gesteld: 4,5-2,5.
Kopman Bram van Huijgevoort was het langst bezig, maar uiteindelijk slaagde hij erin een klein voordeeltje tot een zege te promoveren: 5,5-2,5 voor EGS!
Het eerst team van EGS staat nu op een stevige vierde plaats. De rest van het seizoen lijkt te draaien om een strijd om de podiumplaatsen in de tweede klasse.

EGS 2 hield de hoop op promotie naar die tweede klasse in leven dankzij de zege op De Pion 6.
De Roosendalers kwamen echter ook in deze wedstrijd beter uit de startblokken. Namens EGS misten Cristina Soares Garcia en Nico Dignum goede kansen om uiteindelijk te verliezen. Ook Frans Leijtens kreeg een nul aan de broek. Maar toen keerde het tij.
Inval-teamleider Maarten de Wit zette een halfje op het scorebord dat uiteindelijk doorslaggevend bleek. Want er volgden nog louter Goirlese zeges: via Erik Hamers, Robin Verhoeven, Thomas Kools kwam de tussenstand op 3,5-3,5.
Nestor Ton Krugers hield het hoofd koel, combineerde zich bekeken naar een gewonnen eindspel en werd zo de gevierde man bij EGS 2.


   Schaakschool in het nieuws 05-01-2012   Verslag van  Erik ¸¸

Binnen de schaakschool van EGS worden momenteel 4 cursisten opgeleid voor het stap 3 diploma. 2 Cursisten geven hiermee gevolg aan het vorig jaar behaalde stap 2 diploma. De andere 2 cursisten zijn aangeschoven huisschakers die inmiddels bij EGS en de Turnhoutse schaakkring lid zijn.
Stap 3 is een opstap naar het clubschaakniveau.
Aangezien cursist Nico Dignum vorig jaar intern ging spelen, wou hij zo snel mogelijk zijn niveau verbeteren en werkte het stap 3 werkboek al door. Daarom is het stap 3 werkboek dit jaar zelfstudie. De thema's worden met ander, aanvullend materiaal behandeld.
Thema 6 uit stap 3 is "uitschakelen verdediger van mat". Dat kan door die verdediger te slaan of weg te jagen. In stap 2 zijn de matbeelden al geoefend. Dat Nico dit thema al aardig in de vingers heeft, bewees hij afgelopen dinsdag in de interne competitie toen hij tegen Maarten de Wit moest aantreden.

               Bekijk de Partij


   Nog even aandacht voor de Schaakcursussen 01-01-2012   Verslag van Erik   ¸¸

De Goirlese schaakclub EGS geeft schaakcursussen voor volwassenen, elke dinsdagavond in café Hof van Holland in Goirle. Kom vrijblijvend een proefles bijwonen op dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur in Hof van Holland, Tilburgseweg 83. Deelname kost 75 euro voor een seizoen, inclusief cursusboek.
Meer informatie of aanmelding: Erik Hamers, 013-5346625

Schaken voor beginners en huisschakers. Telkens van september tot juli op de dinsdagavond. Tijd: les: 19.00 - 19.45. Partijtje: 19.45 - 20.15.

Beginners:

1.De loop, aanval en slaan van de stukken
2.De 4 manieren van verdedigen
3.Schaak en schaakmat
4.De speciale zetten rokeren en en passant slaan
5.Materiaal winnen door ongedekt stuk slaan en 2-voudige aanval.

Huisschakers:

Deze cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer structuur en taktiek in hun partijen willen krijgen.
De inhoud van de cursus is:
1 Dubbele aanval
2 Penning
3 Uitschakelen verdediger
4 De gouden regels van de opening
5 Verdedigen tegen mat
6 Notatie

Jeugdschaak

Kinderen die (beter) willen leren schaken kunnen terecht bij de jeugdafdelingen van EGS of op de brede scholen van Goirle, Riel, Gilze en Tilburg.
Er is een competitie en je leert schaken door les uit de stappenmethode. Ook worden er veel schaakspelletjes gedaan.

Meer informatie: Erik Hamers, tel. 013-5346625.


   Met de beste wensen voor 2012 .  
Ook op het schaakbord, probeer de boel een beetje bij elkaar te houden en verwacht niet van je tegenstander dat hij effe normaal doet en doe dat vooral ook zelf niet ..

Dit was het laatste nieuws ... Kijk in het   ARCHIEF   voor het oudere nieuws   

 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :