Terug naar de overzichtspagina van het Archief

  NIEUWSARCHIEF
  Seizoen 2006/2007     
   2006 Zomer    2007 Januari
  September   Februari
  Oktober   Maart
  November   April
  December   Mei
      Juni
      Zomer

 


   2006 Zomer   ¸¸

Het seizoen 2005/2006 is afgesloten.

Bewonder de indrukwekkende prestaties van de Hr. P.G. in de Binnencompetitie, Bekercompetitie, Snelschaakcompetitie en Rapidcompetitie.

De uitslagen en standen Externe Competitie zijn te vinden op de website van de Noord Brabantse Schaak Bond:

Update van ratinglijst NBSB

Ondanks het warme zomerweer heeft de NBSB toch iemand gevonden die zijn tijd en energie in het updaten van de ratings wilde steken. Ook de EGS-ratings zijn geupdate op de site van de NBSB. Onze sterkste speler is uiteraard nog steeds Pascal, hij heeft tegenwoordig een rating van 1926. Al we ons niet vergissen is hij daarmee gedaald. De NBSB zou onze clubuitslagen eens mee moeten rekenen...
Ook de prima prestaties van Pieter, Fred en Ad van der Linden in de externe competitie hebben zich vertaald in mooie ratings van ruim boven de 1700. Verder is opvallend dat de twee jeugdspelers Bo en Joep Olde Juninck na hun debuutseizoen in het tweede team voor het eerst een seniorenrating hebben gekregen. Aan de cijfers van 1348 (Bo) en 1483 (Joep) is af te lezen dat ze een goed debuutjaar hebben gehad.

Bekijk de ratinglijsten (opent in een nieuw venster):

 


   2006 September   ¸¸

 

Seizoen   2006/2007  gestart!

Het is weer september en dat betekent dat de interne competitie van EGS weer is begonnen.
De eerste speelronde is op dinsdag 5 september afgewerkt. En al meteen waren er interessante stellingen op de borden te zien. Regerend clubkampioen Pascal pakte de draad weer op met een zege op Vida. Bart dreef een van Pascals voornaamste concurrenten Henk van Griethuijsen in het nauw, maar Henk wist zich uiteindelijk toch aan de wurggreep te ontworstelen en won. En dan was er nog de allereerste overwinning in een officiële partij voor Bob in zijn ontmoeting met Frans. Kan hij zijn zege komende week een vervolg geven, misschien tegen Pascal? We gaan het zien...

Vanaf dinsdag 5 september wordt er weer volop geschaakt !!     (zie AGENDA)

Op 29 Augustus 2006 was dus de jaarvergadering en is er het eenenander ter sprake gekomen, o.a. het wangegedrag van de Hr. P.G. in het afgelopen jaar, waarvoor hij ook nog eens rijkelijk werd beloond!!!!

Pascal Graafmans Clubkampioen 2005/2006
 
teveel van het goede !

EGS actief op Stukkenjagers Weekendtoernooi

Na twee jaar serene rust was het afgelopen weekeinde weer zo ver: het Stukkenjagers Weekendtoernooi. EGS was aanwezig met een wat magere vertegenwoordiging: welgeteld één speler deed mee. Alex van Lanen speelde in de B-groep en eindigde in de middenmoot, waar hij gezien zijn rating ook verwacht mocht worden. Met een score van 2,5 uit 6 moest Alex de 44e plaats
delen met 13 anderen.

 


   2006 Oktober   ¸¸
Verslag van Alex _ 16-10-2006

EGS 2 - D4 4              3  -  5

Met de goede seizoensstart van vorig seizoen in het achterhoofd begon het tweede team van EGS aan de thuiswedstrijd tegen D4 4, een ploeg die volgens kenner Sjeng niet onder doet voor ons eerste. Een team met veel ervaring vooral, met een jongste speler van vijftig jaar.
Gelukkig konden wij daar ons talentvolle trio Joep, Bo en Jasper tegenover stellen. Zij scoorden met zijn drieën twee punten door zeges van Joep en Bo, die allebei in het eindspel beter waren dan hun geroutineerde tegenstander. Terwijl Pieter op bord 2 zijn tegenstander alle hoeken van het bord liet zien, moesten onze eigen routiniers Louis en Ton helaas hun koning omleggen. Toen Pieter de genadeklap uitdeelde, stond het daarmee 3-3.
Daarmee concentreerde de aandacht zich op de borden 1 en 3, waar Alex en Maarten het beiden niet gemakkelijk hadden. Alex stond weliswaar een kwaliteit voor, maar zijn tegenstander had daarvoor een stevige aanval en een gevaarlijke vrijpion terug gekregen. Maarten kwam niet slecht uit de opening, maar ondervond daarna aan den lijve de kracht van het vijandelijke loperpaar.
Beide EGS-ers konden het niet bolwerken en gaven bijna tegelijk op, waarmee de eindstand op 3-5 in het voordeel van D4 uitkwam. Toch biedt deze krappe nederlaag tegen een sterk team perspectief voor de rest van het seizoen, te beginnen met de thuiswedstrijd tegen Wasbord op 11 november.

 

EGS 2 - D4 4       3-5

Alex van Lanen - T. Avontuur 0-1  
Pieter Couwenberg - P. den Boer 1-0
Maarten de Wit - K. Pfaffenhöfer 0-1
Louis Doomernik - K. Keyzer 0-1
Ton Krugers - D. Snijders 0-1
Joep Olde Juninck - J. Goud 1-0
Jasper van Dalen - C. Boersma 0-1
Bo Olde Juninck - W. Maanders 1-0

 

Verslag van Eugène _ 17-10-2006

Avondcompetitie      EGS – Caïssa 4-0

Op dinsdagavond 17 oktober verwelkomden we het viertal van Caïssa uit Rijen. De eerste ronde van de regiocompetitie stond op het programma. Het werd een vliegende start van het seizoen, mogen we wel zeggen. Vooral voor Pieter. Al na enkele minuten spelen kon hij het eerste winstpunt bijschrijven.
Ook teamleider Sjeng had weinig moeite met zijn tegenstander. Hoe anders lag het aan de hoogste borden. Vooral Jan moest tot de in de late uurtjes keihard werken voor het punt. Met zwart wist hij alle dreigingen van zijn opponent op de koningsvleugel te pareren, waarna hij ongenadig counterde. Eugène ten slotte liet zich verrassen in de opening maar vocht terug, waarna een tactisch spektakelstuk volgde dat... blablabla.
Om kort te gaan: het werd 4-0.

Jan Langenberg – M. v. Tilburg 1-0
Eugène Ros – W. v.d. Walle 1-0
Pieter Couwenberg – K. Nemezes 1-0
Sjeng Houben – H. Ophorst 1-0

 

NBSB-competitie: eerste team wint, tweede verliest...

Voor onze club was het eerste optreden in de nieuwe NBSB-competitie – op zaterdagmiddag 14 oktober in een goed gevuld Café Hof van Holland - niet helemáál geslaagd te noemen. Het eerste team deed weliswaar goede zaken door met 5 – 3 van het sterke D4 3 uit Oosterhout te winnen, maar EGS 2 bleek uiteindelijk niet opgewassen tegen D4 4. Ook hier werd het 5 –3, maar dan voor de gasten.
Ons eerste team deed het (verrassend?) goed. De afwezige captain Henk Renders - wiens immer stimulerende tactische aanwijzingen vlak voor de wedstrijd ditmaal node gemist werden – mag trots zijn op de prestaties van zijn achttal. (Passende beloning in het vooruitzicht?)
Overwinningen konden we noteren voor Ad, Eugène, Cas en Erik. Ook Jan Langenberg en Kees van Aert droegen met gedegen remises hun steentje bij aan de goede afloop. Alleen Henk en Sjeng waren ditmaal minder fortuinlijk en verloren hun partij.
Kortom, evenals vorig seizoen is EGS 1 de zaterdagcompetitie begonnen met een uitstekende overwinning. Nu is het zaak die goede vorm te behouden. Op 11 november spelen we opnieuw thuis, tegen RSG uit Roosendaal. EGS 2 zal zich dan willen revancheren ten koste van Wasbord.
Uitslagen eerste ronde competitie Noord-Brabantse Schaakbond

Klasse 2A
EGS - D4 3 5 - 3
RSG - Baronie 3 5 - 3
De Pion 4 - Stukkenjagers 5 3½ - 4½
DSC 2 - BSV 2 1½ - 6½

Klasse 3B
EGS 2 - D4 4 3 - 5
Wasbord - Baronie 4 2 - 6
De Pion 6 - Stukkenjagers 7 5½ - 2½
Rochade 2 - Oisterwijk 1½ - 6½

 

Verslag van Alex _ 24-10-2006

EGS-ers contra 'King Loek': 0-5

Bij de Goirlese thuisschaakclub De Wilde Dame werd donderdag in gezellige huiselijke sfeer een verrassings-simultaan gegeven door niemand minder dan zesvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely. En vier leden van EGS hadden zich, ieder op hun eigen manier, een uitnodiging gekregen om deel uit te maken van het exclusieve gezelschap van elf schakers die het tegen 'King Loek' op mochten nemen. Helaas voor Cas, Pieter, Bob en Alex verloren zij allen van de grootmeester. Bob zelfs twee keer!
Toch was het een geslaagde en gezellige avond. Wanneer krijg je als doorsnee-clubschaker nu de kans om in de huiskamer (al is het niet de jouwe), achterover gezakt in de bank, onder het genot van een pilsje te spelen tegen de beste schaker van Nederland?
Leden van de Wilde Dame, alsnog bedankt voor de uitnodiging!

 

Verslag van Alex _ 25-10-2006

Eerste Ronde van de Bekercompetitie

Cracks sneuvelen vroeg in bekertoernooi

Gevaarlijke outsiders als Erik, Eugène en Jaap zijn al vroeg uitgeschakeld in het bekertoernooi van EGS. Al in de eerste ronde vonden zij dinsdagavond hun Waterloo tegen respectievelijk Pascal, Alex en Henk. Ook Bart, Sjeng en Bob hebben zich verzekerd van een plekje in de kwartfinale. Uit de inhaalpartijen Pieter - Frans en Jan - Ton komen de laatste twee kwartfinalisten voort. Op 12 december staat de volgende ronde van het bekertoernooi op de wedstrijdkalender.

 

Verslag van Eugène _ 31-10-2006

Tweede Ronde Avondcompetitie:    De Watertoren - EGS 3 - 1

Bord 1: Ton van der Straeten – Eugène Ros 0,5 – 0,5
Bord 2: Arjo Schreuders – Erik Hamers 1 – 0
Bord 3: Bram Capelle – Sjeng Houben 0,5 – 0,5
Bord 4: Aart Aaldijk – Maarten de Wit 1 - 0

Weer geen succes voor EGS in de avondcompetitie. Bij De Watertoren te Almkerk liepen we maandag jl. tegen de tweede nederlaag op, en opnieuw werd het 1 – 3. Dat zal toch geen traditie worden?
Erik zette de (Konings-Indische) partij met zwart goed op maar vergaloppeerde zich in het verre middenspel, waarna zijn veelbelovende stelling - zoals hij het zelf na afloop vertelde - als een pudding in elkaar zakte.
Datzelfde gold min of meer voor Maarten. Ook hij kreeg met zwart redelijk spel maar verloor te veel kostbare minuten met het bedenken van een goed plan. Het gevolg: hevige tijdnood. Voor 10 zetten had Maarten niet meer dan een minuutje over – en dat in een moeilijk te verdedigen stelling. Een onmogelijke opgave.
Eugène kreeg met de Caro-Kann te maken. Hij kwam met licht voordeel uit de opening, maar het was niet genoeg voor de winst.
Sjeng raakte verzeild in een eindspel loper + 4 pionnen tegen paard + 5 pionnen, dat voor hem niet te houden leek. Maar wie Sjeng kent, weet dat hij – achter het schaakbord althans - tot de gekste dingen in staat is. Hij bood zoveel verzet, dat zijn tegenstander de kluts (en zijn paard!) kwijtraakte. Er resteerde een remise-eindspel loper tegen 2 pionnen. Knappe prestatie.
De volgende ronde is op 16 december. Dan spelen we uit tegen De Pion.

 


   2006 November   ¸¸
Verslag van BOB _ 6-11-2006

Meeneemavond bij de EGS

Op dinsdagavond 7 november houdt de Eerste Goirlese Schaakclub haar traditionele meeneemavond. Het is de bedoeling dat alle leden een introducé meenemen die van een gezellige avond schaak, een drankje en een leuke conversatie kunnen genieten!
Tijdens deze avond zullen er diverse potjes snelschaak en/of rapid gespeeld gaan worden. Het zijn niet alleen de leden die een introducé mee mogen nemen, ook als schaakliefhebber zonder binding met de EGS is het, net als elke dinsdagavond, mogelijk om bij 'Het Hof van Holland' binnen te lopen om eens een kijkje te komen nemen op de wekelijkse clubavond.
Graag verwelkomen wij u rond de klok van 20.00 uur aan de Tilburgseweg 83!

 

Verslag van Frans _ 9-11-2006

Meeneemavond groot succes

De jaarlijkse meeneemavond van EGS was afgelopen dinsdag een groot succes.
Sjeng en Bart hadden ieder twee gasten meegenomen. Henk Renders, Vida, Ad en Pieter waren er ieder met één gast en Inge was met haar dochter Francien aanwezig. In totaal waren we met een groep van 26 personen.
Nadat Corrie de gasten en clubleden had voorzien van een kopje koffie en Sjeng en Frans de groepsindeling hadden gemaakt kon er geschaakt worden. In zes groepen van vier werden drie rapidpartijen gespeeld. Inge en Francien speelden een onderlinge partij. De winnaars van iedere groep zijn na loting gekoppeld, waaruit uiteindelijk vier spelers werden getrokken die de finale hebben gespeeld in een tien minutenpartij.
Alex won zijn partij met zwart van Bart en Pascal en Pieter speelden remise. Daardoor konden we deze avond afsluiten met Alex op de eerste plaats.

 

Verslag van Eugène _ 12-11-2006

Gelijkspel en winst in tweede ronde NBSB-competitie

Op zaterdagmiddag 11 november werd de tweede ronde van de NBSB-competitie gespeeld. EGS 1 moest het thuis opnemen tegen het altijd lastige RSG uit Roosendaal.
Vooral de topborden hadden het moeilijk. Jan speelde remise, maar zowel Ad als Rajesh verloor. Daar stonden twee overwinningen tegenover van Cas Overzier en Henk Renders – de laatste had het geluk dat zijn tegenstander in hevige tijdnood blunderde – en remises van Fred, Kees en Eugène.
Met de 4-4 eindstand kunnen we dik tevreden zijn. Na twee competitieronden staat EGS 1 nu met drie punten op een keurige vierde plaats.

Nog beter nieuws: EGS 2 revancheerde zich voor de nederlaag in de eerste ronde door Wasbord met forse cijfers te verslaan! Het werd 6-2 dankzij zeges van Erik, Bart, Maarten en last but not least de aanstormende jeugdige talenten Joep Olde Juninck en Jasper van Dalen. Dat geeft hoop voor de volgende competitieronde op 16 december a.s., wanneer in Roosendaal wordt aangetreden tegen De Pion.

Klasse 2A: EGS 1 – RSG     4 - 4

Jan Langenberg – B. de Veth 0,5-0,5
Ad van der Linden – J. Hendrickx 0-1
Rajesh Tomer – J. Goorden 0-1
Fred Pardoel – F. Rockx 0,5-0,5
Kees van Aert – C. de Veth 0,5-0,5
Cas Overzier – T. de Veth 1-0
Eugène Ros – J. v. Dooren 0,5-0,5
Henk Renders – A. Kuijstermans 1-0

Klasse 3B: EGS 2 – Wasbord      6 - 2

Erik Hamers – G. de Winter 1-0
Pieter Couwenberg – W. Smeur 0,5-0,5
Alex van Lanen – R. Prins 0,5-0,5
Bart Plasmans – J. Fijneman 1-0
Maarten de Wit – C. Fijneman 1-0
Joep Olde Juninck – H. Vogels 1-0
Jasper van Dalen – D. Goossens 1-0
Bo Olde Juninck – T. Langerwerf 0-1

 

Verslag van Alex _ 12-11-2006

En nog meer over EGS 2 - Wasbord     6-2

De eerste competitiezege van EGS 2 is een feit. Thuis werd ruim gewonnen van Wasbord met 6-2. In het begin zag het er allemaal niet zo rooskleurig uit als de uitslag doet vermoeden. Al snel stond het 1-1. Bo had niet helemaal haar dag en verloor. Jasper daarentegen speelde sterk en strafte een foute damemanoeuvre van zijn tegenstander goed af. Hij won de dame en meteen ook de partij.
Aan de andere borden waren veelal bezorgde EGS-gezichten te zien. Rond drieën kregen we echter de wind in de rug. Joep vocht zich slim terug uit een penibele situatie en ook Bart zette zijn betere stelling om in een beslissende aanval. Toen even later ook Erik aan bord één zijn tegenstander tot een opgave wist te dwingen was het 4-1.
Toen Pieter niet veel later een remise af wist te dwingen, was het gedaan. Alex probeerde nog wel zijn iets betere stelling (pion voorsprong) uit te buiten, maar toen hij de pion extra kwijt raakte, kwam ook hij met zijn opponent remise overeen. Zo bleef Maarten over. In een spannende partij wist hij met nog maar enkele minuten bedenktijd op de klok een serie kerngezonde zetten op het bord te toveren, die zijn stelling er alleen maar beter op leken te maken. Zijn tegenstander was daarvan blijkbaar zo ondersteboven dat hij net na de tijdscontrole pardoes zijn dame cadeau deed, en daarmee ook het laatste punt.
Kortom: een goede overwinning, die vertrouwen geeft voor de lastige uitwedstrijd tegen De Pion. Een team dat één punt meer heeft en op de derde plaats staat.

EGS 2 - Wasbord    6-2

Erik Hamers - G. de Winter 1-0
Pieter Couwenberg - W. Smeur 1/2-1/2
Alex van Lanen - R. Prins 1/2-1/2
Bart Plasmans - J. Fijneman 1-0
Maarten de Wit - C. Fijneman 1-0
Joep Olde Juninck - H. Vogels 1-0
Jasper van Dalen - D. Goossens 1-0
Bo Olde Juninck - T. Langerwerf 0-1

 

Verslag van BOB _ 20-11-2006

Gongschaak

Ik ben erg benieuwd hoeveel mensen die dit lezen daadwerkelijk weten wat Gongschaak is. Eerlijk gezegd verwacht ik dat dit er niet erg veel zullen zijn, clubleden uitgezonderd natuurlijk.
Hierbij even een korte uitleg van het evenement dat dinsdag 21 november in het Hof van Holland door de leden van de EGS gespeeld zal gaan worden: Gongschaak is een variant van het schaak waarbij alle normale regels gelden, op één na. De spelers beschikken namelijk niet over inspraak op wélk moment ze hun zetten uit moeten voeren, terwijl dat normaal gesproken natuurlijk wel het geval is. De spelers zijn namelijk verplicht om te zetten zodra er op de gong (of de bel) geslagen wordt, ongeacht de tijd die er tussen twee gongslagen in heeft gezeten. Dit kan variëren tussen meer dan een minuut per zet, maar ook slechts enkele secondes…. Hierbij ontstaan natuurlijk spectaculaire situaties, waarbij de stomste zetten gedaan (kunnen) worden, en de meest eenvoudige dingen over het hoofd worden gezien! Het kan immers zijn dat je amper over tijd beschikt om na te denken….en dan kunnen de gekste dingen gebeuren!
Heeft u nog nooit van het Gongschaak gehoord, maar heeft u wel belangstelling gekregen? Kom dan gezellig langs in het Hof van Holland (Tilburgseweg), en speel gezellig mee met de leden van de Eerste Goirlese Schaakclub. Iedereen is van harte welkom, aanvang van dit geweldige evenement ligt rond 20.15/20.30 uur.
Vanzelfsprekend mogen ook alle mensen komen die al wél ooit van het Gongschaak gehoord hebben!

 

Verslag van Eugène _ 26-11-2006

Regiocompetitie:    En Passant – EGS     1,5 – 2,5

K. Kapitany – Pieter Couwenberg 0 – 1
P. Kramer – Erik Hamers 0,5 – 0,5
W. v. d. Gracht – Eugène Ros 0 – 1
A. de Bie – Sjeng Houben 1 - 0

Feestelijk onthaal in Chaam!

In de “Regiocompetitie” stond donderdag 23 november de uitwedstrijd tegen het Chaamse En Passant op het programma.
Teamleider Sjeng had ditmaal Eugène, Erik en Pieter geselecteerd om samen met hem de eer van onze club hoog te houden. We vielen met onze neus in de boter, of liever de slagroom, want de Chaamse gastheren trakteerden ons op heerlijk gebak. Vanwaar deze even verrassende als aangename geste? Omdat we de competitie vorig seizoen hadden gewonnen. Als klap op de vuurpijl mocht Pieter de wisselbeker, die nog in het bezit was van de Chaamse club, in ontvangst nemen.
Na vele welgemeende dankwoorden werd het feestje voortgezet op het schaakbord. De gastheren bleken in zo’n gulle bui, dat ze zonder compensatie een dame (bord 1) en enkele pionnen (bord 3) weggaven, tot niet geringe vreugde van respectievelijk Pieter en Eugène. Vooral voor Pieter was het een fantastisch cadeautje, omdat hij vrijwel verloren stond. De vroege 2-0 voorsprong bracht Sjeng in de verleiding om in een iets betere stand remise aan te bieden. Hij zag ervan af omdat hij goede winstkansen had. Helaas overspeelde hij zijn hand; zijn tegenstander wist een vrije c-pion net op tijd te laten promoveren voordat Sjeng de tegenaanval kon inzetten.
Bij de tussenstand van 2-1 voor EGS besloot Erik, die kansrijk spel kreeg in een Konings-Indische partij, om de zaak niet te forceren en remise aan te bieden. Na de 4-0 zege op Caïssa in de eerste ronde nu opnieuw een zoete overwinning (mede door het gebak).

 


Glimmend van trots neemt Pieter de wisselbeker in ontvangst!     
Foto: Erik.

   2006 December   ¸¸
Erik _ 1-12-2006
clubavond
avondcompetitie op een dinsdagavond in Hof van Holland.
Foto: Erik.

 

BoB _ 1-12-2006

Stukkenjagers kersttoernooi
Graag wil ik het traditionele Stukkenjagers kersttoernooi onder de aandacht brengen. Op zondag 24 december 2006 zal dit toernooi worden gehouden in de Beurs in Tilburg (op de Heuvel). De kosten van het toernooi bedragen slechts € 7.50, te voldoen op de dag zelf. Alle deelnemers dienen uiterlijk 10.20 uur binnen te zijn. Het toernooi wordt in 7 rondes gespeeld volgens het Zwitsers systeem, met per partij 20 minuten speeltijd per persoon. Van de EGS doen er sowieso al twee mensen mee, Alex en Bob gaan namelijk de eer van de club proberen te verdedigen! Ze komen uit in de B poule van het toernooi, waar spelers met een rating t/m 1900 aan mee mogen doen. We hopen echter dat er meerdere mensen van de EGS interesse hebben om aan dit gezellige toernooi mee te doen, vandaar dat we hier iedereen oproepen om je aan te melden en zo de eer van de club hoog te houden! Schrijf je dus snel in!
Zie voor meer informatie: http://www.stukkenjagers.nl/kerst/

 

Alex _ 6-12-2006

Competitie alweer bijna op de helft

Het is alweer december. En dat betekent, naast Sinterklaas, Kerst en het traditionele EGS-schaakcafé (hierover later meer), ook dat de interne competitie alweer bijna halverwege is. Nou ja, we hebben nog maar zeven speelrondes gehad, maar toch: laten we eens de balans opmaken..
De koploper is niet verrassend de verdedigend clubkampioen Pascal. Met vier overwinningen en één (externe) remise uit vijf potjes staat hij bovenaan. Maar het verschil met achtervolgers Erik, Henk (beiden nog ongeslagen) en Eugène is klein. Kan een van hen Pascal nog pootje lichten en met het Herbstmeisterschaft aan de haal gaan?
Ook Inge (plaats negen) is nog zonder nederlaag. Maar omdat ze pas twee partijen heeft gespeeld, levert dat (nog?) geen topklassering op. Daarnaast valt op dat de onderlinge verschillen klein zijn. Iedereen kan met een gunstig resultaat van hemzelf of juist een goede prestatie van een directe concurrent een plekje stijgen of dalen.
Alle reden dus om de dinsdagavonden op het scherpst van de snede te spelen!

 

Verslag van Alex _ 13-12-2006

Pascal uit de beker, nog vijf kandidaat-winnaars

De dubbel gaat dit seizoen aan de neus van Pascal voorbij. Zoveel is duidelijk na de clubavond van dinsdag, waar drie van de vier kwartfinales in het bekertoernooi werden afgewerkt.
Sjeng wist zich op ervaring terug te knokken uit een lastige stelling om Bob te verslaan. En Pieter en Bart speelden zo'n wilde partij dat naar het schijnt de Goirlese brandweer heeft geïnformeerd wat er aan de hand was, zo veel rookwolken als er om het bord hingen. Toen die opgetrokken waren, bleek Bart aan het langste eind te hebben getrokken.
Maar de meeste aandacht ging toch uit naar het treffen tussen Pascal en Henk. In een Franse opening wist Henk een pion te winnen tegen de titelverdediger, maar die had meer tijd en een lastig te pareren aanval. Toch wist Henk zich aan de druk te ontworstelen, won een stuk en de partij. Omdat bekerpartijen na de eerste ronde ook meetellen voor de competitie is Pascal met zijn nederlaag tegen Henk in één klap ook de koppositie in de competitie kwijt geraakt. Hij staat nu derde, kort achter Henk en Eugène.
De vierde halve finalist in het bekertoernooi komt uit de partij tussen Jan en Alex, die een dezer dagen nog ingehaald moet worden. Jan lijkt de beste papieren in handen te hebben: alle drie de andere halve finalisten (Bart, Henk en Sjeng) hebben immers ook een voornaam met slechts één lettergreep...

 

Verslag van Alex _ 17-12-2006

De Pion 6  -  EGS 2          3 1/2   -    4 1/2

Weer een zege voor EGS2! In Roosendaal werd het zeer getalenteerde De Pion 6 nipt verslagen met 3,5-4,5.
Daar zag het zeker aan het begin van de middag niet naar uit. De jonkies uit Roosendaal, een team met welgeteld één volwassen speler, gingen sterk van start. Uitgerekend onze enige speler die met een score van 2 uit 2 aan de wedstrijd begon, Joep, stond al snel een toren achter, en daarna nog één. Kort nadat Joep zich gewonnen moest geven, verloor ook Jasper zijn partij. In het eindspel was zijn tegenstander net wat handiger met loper en toren.
De vooruitzichten op de andere borden waren gelukkig beter. Eugène wist aan bord één opvallend vlot te winnen en Bart had zijn tegenstander op bord drie ook bij de keel en liet niet meer los. Tel daarbij de gunstige stelling van Maarten (een stuk voor) en de middag zag er opeens weer wat zonniger uit.
Toen gebeurde er iets ongebruikelijks: Pieter gaf op. Al bijna anderhalf jaar was hij ongeslagen in zijn optredens in EGS 2, dus dit was zeker een tegenvaller. Maar zijn tegenstander maakte goed gebruik van de pion meer die hij in het middenspel had veroverd.
Pieters oude pupil Bo compenseerde deze nul al snel. Van de coach had ze toestemming gekregen om met remise genoegen te nemen in een complexe stelling met ongelijk materiaal, maar ze knokte door en wist uiteindelijk te winnen! Toen daarna ook Maarten zijn tegenstander (eindelijk) op de knieën dwong (3-4) waren alle ogen gericht op het bord van de teamcaptain.
Zowel Alex als zijn tegenstander hadden aantrekkelijke stellingen weer om zeep geholpen. Uiteindelijk kwamen ze in een pionneneindspel terecht waarin de De Pion-speler, ondanks een pion meer, toch met remise genoegen moest nemen.
Weer een overwinning dus!

De Pion 6 - EGS 2 3 1/2 - 4 1/2

Eugène Ros - C. IJzermans 1-0
Pieter Couwenbeg - M. Verdult 0-1
Bart Plasmans - I. Kok 1-0
Alex van Lanen - E. Broeders 1/2 - 1/2
Maarten de Wit - G. IJzermans 1-0
Joep Olde Juninck - J. van der Heijdt 0-1
Jasper van Dalen - Mathijs Verbeek 0-1
Bo Olde Juninck - Martijn Verbeek 1-0

 

Verslag van Eugène _18-12-2006

Eerste team toont veerkracht in Roosendaal:    De Pion 4 – EGS 1     4 - 4

Tegen De Pion 4 speelde ons eerste achttal een spectaculaire wedstrijd waarin de kansen voortdurend wisselden. Rond de tijdcontrole zag het er niet naar uit dat we nog met een gelijkspel uit Roosendaal zouden wegkomen.
De eerste die al vrij vroeg in de middag de stukken kon opbergen, was onze veelgeplaagde en (ook door de pers) vaak onbegrepen coach Henk Renders. Hij speelde weliswaar keurig remise maar was daar allerminst tevreden mee, omdat hij naar eigen zeggen een paar goede winstkansen had laten liggen. Maar beter een half ei dan... etc.
Ook Kees van Aert kon dankzij degelijk spel een halfje bijschrijven.
Voor de hele punten zorgden Ad van der Linden, Fred Pardoel en Henk van Griethuijsen. Ad wist zijn tegenstander met veel geduld te verschalken na een remiseaanbod te hebben afgeslagen, Fred toonde zijn ouderwetse vorm in een met verve geleide aanval en Henk voerde een eindspel van toren + loper + 5 pionnen tegen toren + 7 pionnen onberispelijk tot winst.
In minder goede vorm staken Sjeng Houben, Jan Langenberg en Erik Hamers. Vooral de laatste speelde een enerverende partij met vele tactische schermutselingen. Hij begon voortvarend maar raakte het spoor bijster toen zijn opponent een gevaarlijke tegenaanval inzette; een grondige analyse zal moeten uitwijzen of Erik op enig moment remise had kunnen maken.
Door het 4-4 gelijkspel bezet EGS 1 nu met 4 punten uit 3 wedstrijden de vierde plaats in Klasse 2A van de NBSB. Na de winterstop volgt op 3 februari de thuiswedstrijd tegen hekkensluiter DSC 2.

De Pion 4 – EGS 2     4 - 4

Derrick de Boer – Jan Langenberg 1 – 0
Hans Ravenstein – Ad van der Linden 0 – 1
Jan van Oosterhout – Fred Pardoel 0 – 1
Mathijs Mathijsen – Kees van Aert 0,5 – 0,5
Henk Alberts – Erik Hamers 1 – 0
Bas Robben – Henk van Griethuijsen 0 – 1
Jan Rijkze - Henk Renders 0,5 – 0,5
Mark Mathon – Sjeng Houben 1 - 0

 

Verslag van Alex _ 26-12-2006

EGS-ers in actie op kersttoernooi Stukkenjagers

EGS was zondag 24 december met twee deelnemers vertegenwoordigd op het kersttoernooi van Stukkenjagers in Tilburg.
De resultaten waren niet slecht: zowel Alex als Bob behaalden een tpr dat ruim boven hun rating lag. Alex scoorde met 4 uit 7 het best, hij won er zelfs een klein ratingprijsje mee, al had er in de laatste ronde nog meer in gezeten.
Bob kwam na een slechte start met een eindsprint nog tot 3 uit 7, met een winst op Stukkenjager Lex Karstens in de laatste ronde als kers op de taart.
Het bleef na het toernooi dan ook nog lang onrustig in café De Kerktuin...

 

Alex _ 17-12-2006

Komt allen naar de eindejaarsschaakavond!

EGS houdt donderdagavond 28 december zijn jaarlijkse eindejaarsschaakavond.
Nou ja, jaarlijks... Voor de oud-gedienden is dit evenement beter bekend als de oud-ledenmiddag. Maar de strekking blijft hetzelfde: schakers uit Goirle en Riel komen bij elkaar om onder het genot van een hapje, een drankje en natuurlijk een schaakpartij het jaar uit te luiden.
Iedereen is welkom, jong of oud, (voormalig) EGS-lid of niet, clubschaker of huisschaker.
In een ongedwongen sfeer kunt u kennis maken met de eerste (en enige) Goirlese Schaakclub en de krachten meten met andere schakers uit Goirle en omgeving.
De eindejaarsschaakavond begint om 20.00 uur in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83.

 

Verslag van Alex _ 30-12-2006

EGS-talenten strijden om Brabantse titel

Twee jeugdspelers van EGS hebben de afgelopen dagen meegestreden om de Brabantse kampioenschappen voor jeugdschakers, die traditioneel tussen kerst en oud en nieuw worden afgewerkt in Kaatsheuvel.
Robin Verhoeven en Thomas Kools kwamen allebei uit in de categorie D (tot en met 12 jaar) en ze deden het helemaal niet slecht. In de negen speelrondes scoorden Robin en Thomas allebei vier punten. Goed voor een plek in de middenmoot: Robin werd achttiende, één plekje voor Thomas.

 

Verslag van Alex _ 30-12-2006

Eindejaarsschaakavond

De verhuizing van de oud-ledenmiddag naar de avond heeft goed uitgepakt.
In een gezellig en druk Hof van Holland werd donderdag de laatste schaakavond van 2006 afgewerkt. Mede dankzij de sponsoring van de oliebollenkraam op het Oranjeplein en de aanwezigheid van een aantal oude bekenden (zoals Kees de Kok, Arnold Backx, Rick van Loy, Pascal Janssen, Johan Zijlstra en zijn vader Frank) werd het een geslaagde avond.
De snelschaakpoules werden gewonnen door Pieter en gastspeler Jan Douwes (misschien volgend seizoen te bewonderen in EGS 1?), met tweede plaatsen voor respectievelijk Vida en Rick. Arnold wist in een lange partij Louis te verslaan, Johan veegde het bord aan met Bob en Frank Zijlstra won en verloor een keer van Ton Krugers.
Het leverde alle genoemde winnaars een prijs op, in de meeste gevallen een smakelijke fles wijn, die we dan weer te danken hadden aan de werkgever van Pascal Graafmans en aan ons aller barvrouw Corry.

 

!!  Rest ons nog alle bezoekers van deze website een gelukkig en gezond 2007 te wensen !!
Ton Krugers Pieter
Johan Zijlstra Jan Douwes
Arnold Backx

 


   2007 Januari     ¸¸
   Verslag van Alex _ 14-01-2007

Rein achtste op Brabantse Kampioenschappen

Na Robin Verhoeven en Thomas Kools had de jeugdopleiding van EGS nog een derde vertegenwoordiger die meestreed om het Brabants Kampioenschap. Rein van den Biggelaar speelde in de E-categorie, waarin de allerjongste schakers uitkomen.
Dit kampioenschap werd niet tegelijk met de andere leeftijdsgroepen afgewerkt. Rein kwam wat langzaam op gang met één punt uit zijn laatste vier wedstrijden. Maar na een peptalk van jeugdleider Erik perste hij er een eindsprint van jewelste uit.
Zijn laatste vijf partijen bleef Rein ongeslagen! Daardoor eindigde hij met 5,5 uit 9 op een knappe achtste plaats.

 

   Verslag van Sjeng _ 17-01-2007

Kees aan de leiding bij het snelschaken (seizoen 2006-2007)

Het snelschaakkampioenschap 2006/2007 wordt weer betwist over 5 wedstrijdavonden. De eerste 3 avonden worden de spelers aan elkaar gekoppeld door middel van het lot. De laatste 2 avonden wordt er gespeeld tegen spelers van ongeveer gelijke sterkte. De sterkte wordt bepaald door de resultaten van de voorgaande wedstrijdavonden.
Dinsdag 2 januari j.l. was de derde avond en er kwamen 10 strijders aan de start. In gemeen overleg is besloten een halve kompetitie met alle deelnemers te spelen. Er werden dus 9 rondes afgewerkt en iedere speler speelde tegen iedere andere deelnemer.

Het werd een lange en enerverende avond met fraaie partijen en ook veel blunders.

De uitslag:
1 en 2 Kees en Sjeng met 7 punten
3 en 4 Alex en Henk met 5½ punten
5 en 6 Bart en Erik met 5 punten
7 Jaap met 4½ punten
8 Vida met 4 punten
9 Leo met 1½ punten
10 en Frans moest het deze avond zonder punten stellen. Met name Frans zat het deze avond niet mee.

Als gevolg van deze uitslag is de tournooistand na de derde ronde als volgt:
1. Kees score 575,7 2.
Henk score 517,1
3. Sjeng score 517,0
en voor de indeling voor de halve finale is de verdere volgorde: Pascal, Bart, Pieter, Alex, Erik, mr.X (score 400), Jaap, Vida, Bob, Leo en Frans.
De volgende ronde staat op het programma op 14 maart, de avond voor:
voor de een het consolideren of verbeteren van de positie,
voor de andere kans op revanche,
en voor alle deelnemers een spannende en gezellige clubavond.

 

   Verslag van   Bob _ 24-01-2007

EGS houdt Wolstad in bedwang

Maandagavond 22 januari moesten de mannen van het avondteam van de EGS aantreden in het hol van de leeuw tegen de Wolstad B.
Gezien de stand op de ranglijst beloofde het een zware avond te gaan worden. Alsof dat nog niet genoeg was kon de kapitein van het avondteam, Pascal Graafmans, geen beroep doen op de vaste krachten die het team normaal sieren.
Na hevig zoekwerk, omkooppogingen en bemiddelingen van iedereen die een woordje mee wilde spreken kwam hij tot de volgende vier illustere namen: Pascal “Kampioen EGS” himself, Erik “De wolf” Hamers, Sjeng “1. a3” Houben en Bob “Het Groentje” van Bavel.

Nadat de rookwolken op het strijdtoneel weer opgetrokken waren bleek dat zowel Sjeng als Bob een remise afgedwongen hadden, dat Erik helaas verloren had en dat Pascal zijn tegenstander eenvoudig opzij geschoven had.
De eindstand is derhalve op 2-2 gekomen, waar de teamleider dan ook zeer tevreden mee was. Al met al kan er worden gesproken over een geslaagde avond.

 

   Verslag van  Alex _ 31-01-2007

Bekerfinale: Henk versus Jan

De halve finales in het bekertoernooi zijn dinsdagavond een prooi geworden voor de twee witspelers Henk en Jan. Zij nemen het op 27 maart tegen elkaar op in de bekerfinale.

Jan was de eerste die zich van een plek in de finale wist te verzekeren. Hij versloeg met solide spel zijn tegenstander Bart.
Henk moest tegen Sjeng tot het gaatje gaan. In een eindspel met een pion meer stond hij weliswaar gewonnen, maar de klok tikte vervaarlijk richting nul.
Henk hield het hoofd echter koel en Sjeng zag zich uiteindelijk genoodzaakt zijn koning om te leggen

   2007 Februari     ¸¸
   Verslag van  Alex _ 04-02-2007

EGS 2  -  Rochade 2        3  -  5

De puntenmachine van EGS 2 draaide op volle toeren na overwinningen op Wasbord en De Pion, maar Rochade 2 bracht hem zaterdag met harde hand tot stilstand. Na een spannende middag eindigde de ontmoeting in het voordeel van de gasten uit Tilburg: 3-5.

Het begin was nog goed. Jasper verloor weliswaar op bord 7, maar daar stelden Bo en Bart hele punten tegenover. Louis wist zijn jaren jongere tegenstander te verrassen met een aftrekaanval waarbij hij de dame won. Na een verre van eenvoudige strijd tegen het loperpaar van zijn opponent wist Louis uiteindelijk het derde Goirlese punt binnen te halen. Helaas zou later blijken dat het het laatste punt voor EGS was.
Het begon met Maarten, die een achterstand van een stuk probeerde te compenseren door zijn tegenstander met een furieuze aanval te overrompelen. Toen daarbij echter een toren verloren ging, zag hij zich genoodzaakt om op te geven. Even later moest Joep zich ook gewonnen geven. In een op en neer gaande partij aan bord zes trok hij uiteindelijk aan het kortste eind.
En zo stond het weer gelijk en moesten de topborden de beslissende punten binnen brengen. Dit keer geen Pieter in de opstelling, maar Erik en Alex.
Erik leek lange tijd op weg naar een remise, maar legde het in een eindspel met een pionnetje minder toch af aan bord één. Alex had aan bord twee de kans om gelijk te maken. In een materieel gelijke stelling had hij een positioneel voordeel, maar in tijdnood hielp hij dat vakkundig om zeep. Een remise zat er in het eindspel met een pion minder ook niet meer in.
Eindstand: 3-5

EGS 2 - Rochade 2 3-5

Erik Hamers - Thijs van den Bosch 0-1
Alex van Lanen - Wilfried de Bont 0-1
Bart Plasmans - Jan van Gorp 1-0
Louis Doomernik - Tim van den Bosch 1-0
Maarten de Wit - Toon Tibosch 0-1
Joep Olde Juninck - Sam Michielsen 0-1
Jasper van Dalen - Remco Smulders 0-1
Bo Olde Juninck- Tim Remijn 1-0

 

   Verslag van  Eugène _ 05-02-2007

Vlotte overwinning eerste team         EGS 1  –  DSC 2     6 - 2

Volle bak afgelopen zaterdag in Café Hof van Holland, waar onze beide teams hun thuiswedstrijd speelden in de vierde ronde van de NBSB-competitie.
EGS 1 ontving het Dongense DSC 2, met nul punten hekkensluiter in klasse 2A. Voor ons eerste team was het zaak de positie als middenmoter vast te houden – een overwinning kon zelfs een plaats in de subtop mogelijk maken. Dat laatste lukte dankzij een fraaie 6 –2 zege en het verlies van naaste concurrenten RSG en Stukkenjagers.
EGS 1 staat nu met 6 punten op de tweede plaats, op “slechts” twee punten achterstand van koploper BSV 2, tegenstander in de volgende ronde op 3 maart a.s.
De thuisoverwinning kwam vlot tot stand. Al na een paar uur spelen stond het 5-0. Vaste krachten Jan Langenberg en Kees van Aert haalden als eersten de punten binnen, gevolgd door Pascal Graafmans (na lange tijd weer eens present aan het eerste bord), Henk van Griethuijsen en Eugène Ros.
Met de eindoverwinning op zak leunden de overige EGS’ers een beetje achterover. Ad van der Linden en Henk Renders gunden hun tegenstanders een half punt. Het zwaarste werk werd geleverd door Cas Overzier, die zich na 1. e4 geconfronteerd zag met het onorthodoxe – we zouden bijna zeggen “Sjeng-achtige” - 1 ..a6 en zich na de openingsfase liet overrompelen. Cas vocht tot in de “late uurtjes” voor wat hij waard was, maar de materiële achterstand was te groot.
Maar daarom niet getreurd. 6 – 2 is een prachtig resultaat, dat alle vertrouwen geeft voor het aanstaande treffen tegen BSV 2.

Pascal Graafmans – Alex Blylevens 1 – 0
Jan Langenberg – Marcel Roeloffzen 1 – 0
Ad van der Linden – Jan Frissen 0,5 – 0,5
Kees van Aert – Jan Haast 1 – 0
Eugène Ros – Maarten Damen 1 – 0
Cas Overzier – Frans v. d. Burght 0 – 1
Henk van Griethuijsen – Peter van Ruth 1 – 0
Henk Renders - Stefan v. d. Brand 0,5 – 0,5

 

   Verslag van  Alex _ 18-02-2007

Carnavalsupdate: Pascal vooraan in de polonaise

De interne competitie van EGS ligt een week stil vanwege carnaval, een mooi moment om een tussenbalans op te maken.
Als we de ranglijst zien als een polonaise, loopt Pascal voorop. De regerend kampioen heeft zijn voornaamste concurrenten Henk en Eugène weer ingehaald, maar het verschil is erg klein.
De strijd om het kampioenschap is dus zeker nog geen gelopen race. Zelfs Bart en Erik, die de vierde plaats delen, hebben nog een kans op de titel, al moeten ze daarvoor wel een fenomenale eindsprint uit de benen persen.
Achter dit vijftal vormen Alex, Pieter en Jaap de smalle middenmoot. Maar het verschil met de onderste regionen is niet groot. Nog een bevestiging van het beeld dat dit seizoen de krachtsverschillen kleiner zijn dan vorig jaar. En dat kan zorgen voor een spannende slotfase van de competitie!

 

   Verslag van  Alex _ 26-02-2007

Alex en Pieter in actie op ONK NSVG

Alex en Pieter hebben donderdag tot en met zondag meegedaan aan het ONK van de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten (NSVG) in Nunspeet.
Voor hen allebei geldt dat ze niet alleen als schaker in actie kwamen, maar ook op een andere manier.
Pieter is natuurlijk voorzitter van de NSVG en tekende dus ook voor de vlekkeloze organisatie van het ONK.
Alex was aangesteld voor de verslaggeving op de website van de NSVG (www.nsvg.nl). Daarop is een uitgebreid verslag van het toernooi te vinden.
De schaakresultaten van de EGS-ers waren wisselend. Ze kwamen allebei uit in de A-poule. Alex scoorde vijftig procent (3 uit 6), Pieter bleef steken op 2 uit 6 en zette de kortste partij van het toernooi op zijn naam, een nederlaag in negen zetten. De onderlinge confrontatie tussen de beide EGS-ers werd door Alex gewonnen.

Pieter in actie op het Open Kampioenschap van de NSVG

 

   Verslag van  Alex _ 28-02-2007

Avondteam struikelt over Wasbord

Het is niet het seizoen van het avondteam van EGS. Dinsdagavond ging de thuiswedstrijd tegen Wasbord uit Waspik verloren. Eerder dit seizoen had ons tweede in de zaterdagcompetitie nog gewonnen van Wasbord.
Dit keer ging het al snel verkeerd op de borden van Pascal (een) en Bart (drie). Pascal verloor in de Bird-opening (1. f4) al gauw een stuk en zag het nooit meer terug.
Bart offerde een stuk voor een op het oog veelbelovende aanval op de rochadestelling van zijn tegenstander, maar die verdedigde slim en wist uiteindelijk zelfs de rollen om te draaien. Henk (bord twee) en Sjeng (vier) deden wat ze konden, maar moesten uiteindelijk allebei in remise berusten.
Naar de bescheiden mening van uw razende reporter mochten ze daar allebei hun handjes bij dichtknijpen. Een zware avond dus voor ons viertal.
De einduitslag van EGS-Wasbord werd daarmee 1-3. Dat betekent dat Wasbord EGS inhaalt en we alleen het Zevenbergse Unk nog onder ons hebben in klasse 2A.

   2007 Maart     ¸¸
   Verslag van  Alex _ 05-03-2007

EGS 2 maatje te klein voor Oisterwijk

EGS 2 heeft zaterdagmiddag een zware nederlaag geleden tegen het eerste team van Oisterwijk.
Vorig jaar moest het tweede team al met 6-2 zijn meerdere erkennen in Oisterwijk, nu werd het 6,5-1,5.
Al voor het begin van de match tegen Oisterwijk moest EGS zijn eerste tegenslag verwerken. Door droeve familie-omstandigheden moest Maarten de Wit zich terugtrekken. Gelukkig diende op de valreep (en na zeer gewaardeerde bemiddeling van Erik Hamers) Jeroen Huijben zich aan als invaller. Jeroen debuteerde verdienstelijk, maar moest wel zijn meerdere erkennen in zijn geroutineerde tegenstander.
Het was sowieso een moeilijke dag voor de vertegenwoordigers van de jeugdopleiding van EGS, want ook Joep, Bo en Jasper verloren.
Hun voorbeeld werd wat later op de middag gevolgd door twee spelers die (al weer wat langer geleden) ook uit de EGS-school komen: Bart en Alex.

Daarmee werd de tussenstand gebracht op 6-0 en een blamage dreigde. Gelukkig wisten invaller Sjeng en Pieter de Goirlese eer te redden. Sjeng knokte zich terug nadat hij duidelijk minder uit de opening was gekomen en heeft misschien zelfs nog winstkansen laten liggen. Het werd remise.
Pieter was zoals gebruikelijk een lichtpuntje. Met een kwaliteit voor en twee torens op de zevende rij nam hij zijn tegenstander in de tang en kon hij als enige Goirlenaar een overwinning behalen.

Oisterwijk - EGS 2 6,5-1,5

Alex van Lanen - W. Viering 0-1
Pieter Couwenberg - S. Hess 1-0
Bart Plasmans - T van Dorp 0-1
Sjeng Houben - W. Zegers 0,5-0,5
Joep Olde Juninck - R. Steeksma 0-1
Jasper van Dalen - R. Wolf 0-1
Bo Olde Juninck - D. Freelink 0-1
Jeroen Huijben - R. Jacobs 0-1

 

   Verslag van  Eugène _ 05-03-2007

NBSB-competitie: BSV 2 – EGS 1       6 - 2

     EGS 1 doet na nederlaag stapje terug

In de vijfde ronde van de NBSB-competitie leden beide teams van EGS een forse nederlaag. EGS 1 kon de hooggespannen verwachtingen niet waarmaken in Bergen op Zoom en verloor kansloos met 6-2 van het plaatselijke BSV 2.

Wat ons eerste team beslist parten speelde, was het vroege aanvangstijdstip van de wedstrijd: zaterdag om 12.00 uur in plaats van het gebruikelijke 13.00 uur, zodat diverse spelers al om een uur of elf vanuit Hof van Holland moesten vertrekken.
Met de lange, dodelijk vermoeiende reis nog in de benen strompelden onze coryfeeën het wedstrijdlokaal van BSV binnen, waar een bijzondere warme ontvangst de oogleden nog zwaarder maakte dan ze al waren. Voor we de slaap goed en wel uit de ogen hadden kunnen wrijven, keken we al tegen een onoverkomelijke achterstand aan...
Eerstebordspeler Jan zag een geniepige paardzet over het hoofd, die hem een stuk en daarmee de partij kostte.
Erik voerde in zijn (jeugdig) enthousiasme een koningsaanval te ver door; zijn tegenstander kon alle dreigingen pareren. Tot overmaat van ramp geraakte Erik in tijdnood, wat hem uiteindelijk de das omdeed.
Ook Cas speelde op het scherp van de snede maar trof een - naar wij uit goede bron vernomen hebben – mentaal ijzersterke Belgische opponent met een torenhoge rating die zich niet van de wijs liet brengen.
Henk (van G.) had zijn dag niet, kwam al in de opening in moeilijkheden en verzeilde in een hopeloos eindspel met twee pionnen minder.
Tegenover deze vier verliespunten stonden degelijke remises van Ad, Fred, Eugène en Kees. De laatste toonde zijn verdedigingskunst in een lastig eindspel dat er aanvankelijk zeer slecht voor hem uitzag; een tot de zevende rij opgerukte vrijpion gaf zijn tegenstander alle hoop op de overwinning, maar er was geen doorkomen aan.
Ad had toren + pion tegen het loperpaar en behaalde een gelijkwaardige remise. Uw verslaggever kwam lichtelijk in de problemen na de opening als gevolg van een te snelle dameruil, maar kon dankzij onnauwkeurig spel van zijn tegenstander veilig de remisehaven bereiken.

Conclusie: BSV 2 bleek niet alleen op papier (hogere gemiddelde rating) maar ook in de praktijk een maatje te groot. De West-Brabanders lijken regelrecht op het kampioenschap in klasse 2A af te stevenen.
Ons eerste daarentegen zakt iets terug maar staat nog keurig in de subtop: derde vlak voor de Stukkenjagers – tegenstander in de volgende ronde op 24 maart.

BSV 2 – EGS 1 6 - 2

Martijn Blom – Jan Langenberg 1 – 0
Tim Bogers – Ad v.d. Linden 0,5 – 0,5
John Havermans – Fred Pardoel 0,5 – 0,5
Olaf v.d. Sloot – Kees v. Aert 0,5 – 0,5
René Punt – Erik Hamers 1 – 0
Edwin v. Dongen – Eugène Ros 0,5 – 0,5
Enrique Vilarnau – Cas Overzier 1 – 0
Martin de Smit – Henk v. Griethuijsen 1 - 0

 

   Verslag van  Eugène _ 16-03-2007

Avondcompetitie

De vonken vliegen ervanaf bij Stukkenjagers D   –   EGS:         2  -  2

Wat zagen we als eerste toen we woensdagavond 14 maart op de Tilburgse Heuvel arriveerden voor de wedstrijd tegen de Stukkenjagers? Tientallen vuurspuwers die hun kunstje in een wijde kring vertoonden ten overstaan van een bijkans uitzinnige menigte!
Een hartverwarmend welkom voor vier Goirlese topschakers, zeg dat wel. Of ging het, zoals Pascal vertelde, om een verbetering van het wereldrecord vuurvreten? Zou ook kunnen, de wereld wordt steeds gekker. Gelukkig was in het thuishonk van de Stukkenjagers weinig te merken van alle festiviteiten, zodat we in betrekkelijke rust konden beginnen aan onze wedstrijd in de avondcompetitie.
Tegenover ons zaten vier jeugdige en (dus) uiterst fanatieke schaaktalenten.
Pascal had een tegenstander die blijkbaar het wereldrecord snel zetten wilde verbeteren, maar onze eerstebordspeler liet zich niet gek maken en won gedecideerd.
Ook Sjeng (bord 4), die het moest opnemen tegen de benjamin van het Tilburgse team, hield het hoofd koel en kon al vrij vroeg in de avond een vol punt laten bijschrijven.
Maar voor Eugène (bord 2) en Alex (bord 3) verliep de wedstrijd teleurstellend. Voor beiden gold dat ze redelijk uit de opening kwamen maar hun kansen in het middenspel om zeep hielpen.
Eugène ondervond op hardhandige wijze dat kwaliteitswinst niet altijd zaligmakend is – vooral niet als je opponent in een open stelling over het loperpaar kan beschikken.
Alex had uiteindelijk te weinig tijd over om alle ins en outs van een op het eerste gezicht remiseachtig eindspel te doorgronden.
Deze twee verliespartijen brachten de eindstand op 2 – 2.

 

   Verslag van Alex _ 25-03-2007

Rampdag voor EGS 2 tegen Stukkenjagers

De motor hapert bij EGS 2. Na een goede seizoensstart wist het team de laatste twee rondes telkens slechts anderhalf punt te halen. De vorige ronde tegen een kampioenskandidaat (Oisterwijk), afgelopen zaterdag tegen Stukkenjagers 7, dat nog geen enkel punt had.

Waar de teamleider van de tegenstander het in de loop van de middag triomfantelijk had over een 'tsunami aan punten', was het voor EGS 2 inderdaad een rampdag. Het begon al anderhalve week geleden, toen Pieter vooruit speelde en verloor.
Ook op de speeldag zelf stroomden de nullen in vrij snel tempo binnen. De eerste was helaas voor debutant Thomas Kools, misschien wel de jongste speler die ooit voor EGS extern heeft gespeeld (hier mogen de meer ervaren clubleden zich over buigen). Thomas liet zien dat hij een groot talent is, want zijn tegenstander heeft een zware middag gehad. Maar één moment van onoplettendheid kostte Thomas zijn dame en dus de partij.
Joep wist in zijn partij een nul te voorkomen, door met een stuk minder een remisewending met beide handen aan te grijpen. Zijn tegenstander moest in eeuwig schaak berusten, anders verloor hij zijn dame.
Nullen waren er daarna voor achtereenvolgens Ton (eindspel met een pion minder) en Bo Olde Juninck (eindspel met twee pionnen minder).
Daarmee was de strijd al beslist: 0,5-4,5.
Alex stond op het eerste bord weliswaar een pion voor, maar met een erg gedrongen stelling nam hij, omdat er toch niks meer te winnen was, een remise-aanbod van zijn tegenstander (ex-EGS'er Peter Ansems) aan.
Bob van Bavel, de tweede debutant, koerste regelrecht op een overwinning af. Maar in een vlaag van verstandsverbijstering haalde hij zijn toren van de achterste rij af, waar zijn tegenstander dankbaar gebruik van maakte voor een mat in twee. Weer een nul.
Het laatste halfje kwam op bord drie van Maarten die in een evenwichtige stelling afzag van een zenuwslopend eindspel met weinig tijd op de klok en remise overeen kwam met zijn opponent.

EGS 2 - Stukkenjagers 7       1,5 - 6,5

Alex van Lanen - P. Ansems 0,5-0,5
Pieter Couwenberg - P. Pulmans 0-1
Maarten de Wit - P. Pollen 0,5-0,5
Ton Krugers - W. de Bont 0-1
Bob van Bavel - N. van de Wal 0-1
Joep Olde Juninck - P. Vermee 0,5-0,5
Bo Olde Juninck - K. Gelens 0-1
Thomas Kools - C. Zoontjes 0-1

 

   Verslag van  Eugène _ 26-03-2007

NBSB-competitie:      Stukkenjagers te sterk voor EGS

Zaterdag jl. kwam Stukkenjagers 5 naar Café Hof van Holland om de degens te kruisen met ons eerste achttal in de zesde ronde van de NBSB-competitie.
Theoretisch zouden beide teams – subtoppers in klasse 2A – aan elkaar gewaagd moeten zijn, maar de Tilburgse schakers bleken in betere vorm te verkeren dan de thuisploeg. (En dat terwijl non-playing teamcaptain Henk R. zo’n ingenieus tactisch concept had uitgedokterd, met hangende vleugelspitsen en een dubbele, energiebesparende ruit op het middenveld.)
Alleen Ad smaakte het zoet van de overwinning; hij profiteerde optimaal van enkele onnauwkeurigheden van zijn opponent.
Ondanks goed openingsspel kwam Eugène niet verder dan remise.
Meer zat er ook niet in voor Cas en Erik. De laatste stond op een gegeven moment voor de keuze om zijn stelling te consolideren of om rücksichtslos de aanval in te zetten, met alle complicaties en risico’s van dien. Hij koos voor de veilige weg. Terecht, zo leerde een kleine analyse na afloop. Deze plusremise bracht ons puntentotaal op 2,5.
De andere teamleden vielen een voor een ten prooi aan de Stukkenjagers. Vaste eerstebordspeler Jan probeerde vergeefs om tactische tegenkansen te creëren in een eindspel met een paar pionnen minder.
Sjeng Houben leek op weg naar een stevige remise maar besloot alles of niets te spelen toen eenmaal duidelijk werd dat we elk puntje hard nodig hadden. Die vechtlust sierde hem maar werd helaas niet beloond.
Ook Fred Pardoel en Henk van Griethuijsen verloren, zodat de Stukkenjagers met een 2,5 – 5,5 zege huiswaarts keerden.
In klasse 2A staan we nu, met nog één ronde te gaan, op de vierde plaats.

EGS 1 – Stukkenjagers 5 2,5 – 5,5

Jan Langenberg – L. Koelman 0-1
Ad van der Linden – G. Vermeulen 1-0
Fred Pardoel – P. Buitenhuis 0-1
Eugène Ros – T. Mulder 0,5-0,5
Erik Hamers – M. Rispens 0,5-0,5
Cas Overzier – G. ten Hacken 0,5-0,5
Sjeng Houben – I. Gaasbeek 0-1
Henk van Griethuijsen – G. v. Heck 0-1

   2007 April     ¸¸
   Verslag van Erik  _ 04-04-2007

Diploma uitreiking op de schaakschool

16 Maart j.l. gingen 7 kinderen en 2 volwassenen bij schaakschool EGS op voor hun diploma.
Zij werden afgelopen 7 maanden opgeleid door Bekenaar Kees van Aert.
Elles Tempelman uit Tilburg, Floris en Rob Verburgt, Freek en Stefan de Chêne uit Goirle en Jesse van de Wal en Stijn van Hees uit Hilvarenbeek behaalden allen met vlag en wimpel hun stap 1 diploma. Tevens werd uitgereikt het stap 3 diploma voor Bekenaar Rik Bayens en Bo Olde Juninck uit Goirle die stap 4 in de wacht sleepte.

Afgelopen vrijdag was de diploma-uitreiking.

EGS schaken voor elk wat wils: Wil je schaaktraining, alleen een potje schaken, of beide? Schaakschool EGS biedt schaaklessen volgens de stappenmethode en er is een competitie om het Goirlese jeugdkampioenschap. Een seizoen loopt gelijk met het schooljaar. In september zijn alle aspirant schakers weer van harte welkom.
Onze clubavond vindt plaats van 18.45 uur tot 20.15 uur in Cultureel centrum Jan v Besouw, Thomas v Diessenstraat 1, Goirle.

Informatie: Erik Hamers, Jeugdleider, tel. 013 - 5346625

 

   Verslag van   Alex _ 12-04-2007

Avondteam vloert kampioenskandidaat Baronie

Het avondteam van EGS heeft het seizoen met een klapper afgesloten. De resultaten waren tot nu toe erg wisselend, maar in de laatste ronde slaagde het Goirlese viertal er knap in om koploper Baronie uit Breda met 3-1 te verslaan.
Baronie verspeelde hiermee het kampioenschap.

De gasten uit Breda stonden voor aanvang van de wedstrijd tegen EGS een punt voor op Wolstad en twee op Stukkenjagers. Aan een overwinning op EGS hadden ze dus genoeg om kampioen te worden.
Blijkbaar had de eerste bordspeler er vroeg in de avond nog alle vertrouwen in dat die zege er wel zou komen, want hij berustte met een pion meer al vlug in een remise tegen Pascal.
De tweede partij eindigde ook in remise. Dit keer was het Pieter Couwenberg die gelijkspeelde aan bord vier. Tekenend voor het verloop van de avond was de aarzeling waarmee zijn tegenstander met dit resultaat instemde. En daarmee ontstond een situatie die wel wat weghad van die uit de vorige ronde: Stukkenjagers uit.
Aan Alex en Eugène de taak om voor de beslissing in EGS-voordeel te zorgen. In Tilburg was dat door twee nederlagen (eindstand 2-2) nog mislukt, maar tegen Baronie namen ze revanche.
Alex zette zijn tegenstander zo onder druk met een koningsaanval dat die pardoes een toren (en daarmee de partij) cadeau deed. Even later kon ook Eugène een vol punt laten noteren, nadat hij in gewonnen stelling na een fout van zijn opponent ook een toren kon winnen.
Door de nederlaag van Baronie in Goirle is Wolstad kampioen geworden in de klasse B2. De Tilburgers wonnen in de laatste ronde van Unk.

 

   Verslag van   Alex _ 22-04-2007

Baronie 4 - EGS 2

Het tweede team van EGS heeft het seizoen afgesloten met een 6-2 nederlaag tegen Baronie 4 uit Breda. Na een goede seizoensstart is EGS 2 daarmee afgezakt naar de zesde plaats in de derde klasse B: een evenaring van de prestatie van vorig seizoen.

De uitwedstrijd tegen Baronie leek al vooraf een zware opgave. Het avondteam van EGS was er een week eerder in geslaagd om het avondteam van Baronie C (met een aantal spelers van Baronie 4) te verslaan en de Bredanaars leken uit op een revanche.
De eerste vier punten werden verdeeld aan de laatste vier borden, waar EGS zijn lichting jong talent in stelling bracht.
Joep en Jasper moesten hun meerdere erkennen in hun tegenstanders, zonder dat ze zelf veel kans op een zege hadden gemaakt. Anders was dat met Bo. Die zette een aanval op waarbij ze alle geniepigheden toepaste die ze in (bijna) vijf stappen heeft geleerd. Haar tegenstander was kansloos en toen het mat niet meer te voorkomen was, gaf hij op.
Een mooie prestatie van Bo, en hetzelfde geldt voor Thomas op bord acht. Hij speelde remise en haalde daarmee zijn eerste (halve) punt in zijn hopelijk lange externe carrière voor EGS binnen. In een eindspel met een pion minder wist Thomas zich zo kranig te verweren dat zijn veel oudere tegenstander in remise moest berusten.
Waar de jeugdspelers anderhalf punt binnenhaalden, deden de vier volwassenen het minder goed. Alex speelde remise in een gesloten stelling. Bart probeerde in een remise-eindspel de winst te forceren en kreeg het deksel op de neus. Bob en Maarten vochten lang en hard, maar moesten uiteindelijk ervaren hoe de Baronie-spelers een klein materieel plusje geroutineerd tot winst voerden: 6-2 dus.

Baronie 4 - EGS 2           6  -  2

Alex van Lanen - J. Dogterom 0,5-0,5
Bart Plasmans - C. von Meijenfeldt 0,5-0,5
Maarten de Wit - A. Kuyten 0-1
Bob van Bavel - R. Graumans 0-1
Joep Olde Juninck - C. de Leeuw 0-1
Jasper van Dalen - A. Crane 0-1
Bo Olde Juninck - M. Ermes 1-0
Thomas Kools - H. Kroonstuiver 0,5-0,5

 

   Verslag van  Eugène _ 23-04-2007

EGS 1 sluit seizoen winnend af

In de laatste ronde van de NBSB-competitie wist ons eerste team nipt te winnen van Baronie 3. In Breda werd het 3,5 – 4,5.

De volle punten werden dit keer binnengehaald door Fred, Ad en Henk van G. Voor de broodnodige halfjes zorgden Kees, Sjeng en Eugène (tactisch remiseaanbod bij een tussenstand van 4-2 voor EGS). Alleen Jan en Erik verloren.
Bijzondere vermelding verdient de nederlaag van Erik, want hij kreeg te maken met een tegenstander die het – zacht uitgedrukt – onorthodoxe 1 f3 gevolgd door 2 Kf2 op zijn openingsrepertoire had staan. Deze bizarre opzet bracht onze anders zo stoïcijnse jeugdleider dusdanig van zijn stuk, dat hij zich liet verleiden tot iets te onbesuisd aanvalsspel. Schrale troost: op het moment dat Erik zijn koning omlegde, was de overwinning voor het team al binnen.

EGS 1 kan al met al terugzien op een geslaagd optreden in klasse 2A van de Noord-Brabantse Schaakbond. Zie de eindstand op www.nbsb.nl.

Baronie 3 – EGS 1      3,5  –  4,5

H. v.d. Velde – Fred Pardoel 0 - 1
J. Bastiaansen – Jan Langenberg 1 - 0
K. Kapitany – Ad van der Linden 0 – 1
R. Pijl – Kees van Aert 0,5 – 0,5
B. v. Meijenfeldt – Sjeng Houben 0,5 – 0,5
F. v. Duuren – Erik Hamers 1 – 0
C. Scherbeijn – Eugène Ros 0,5 – 0,5
R. de Ruyter – Henk van Griethuijsen 0 - 1

   2007 Mei     ¸¸
   Verslag van  Alex _ 05-05-2007

Spanning te snijden in slotfase competitie

Wie wordt kampioen van EGS in het seizoen 2006-2007? Aan het slot van de competitie van EGS stijgt de spanning tot eredivisie-achtige proporties. Het PSV, Ajax en AZ van dienst zijn Pascal, Eugène en Henk. Pascal staat aan kop met nog drie wedstrijden te gaan, maar het verschil met Eugène en Henk is minimaal. Vierde is Alex, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat die nog langszij kan komen.
Het resterende programma dat competitieleider Frans uit de hoge hoed tovert, is nog niet bekend. Komen er nog bloedstollend spannende onderlinge ontmoetingen of moet een van de middenmoters in de rol van Excelsior kruipen?
Uiterlijk op 12 juni (de laatste competitieronde) zullen we het weten...

 

   Verslag van  Alex _ 05-05-2007

EGS aanwezig bij denksportweek op Mill Hill College

Negentig brugklassers van het Mill Hill College hebben afgelopen week kennis gemaakt met het schaakspel tijdens de denksportweek van de school.
EGS tekende voor de organisatie.
Jeugdleider Erik Hamers en verschillende andere vrijwilligers waren drie ochtenden in touw en zette de kidneren aan het werk met workshops, simultaansessies en natuurlijk een toernooitje.
EGS-jeugdlid Jimmy van Bijsterveld gooide hoge ogen, maar wist het toernooi uiteindelijk niet te winnen. Hij werd derde.

 

   Verslag van   Bob _ 11-05-2007

Jeugdtalent geeft Simultaan EGS !!!


Op vrijdagavond is het verlossende woord vanuit Dongen gekomen; jeugdtalent MARK HAAST zal op dinsdagavond 22 mei een simultaan komen verzorgen tegen de seniorenafdeling van de EGS.

Mark (elorating 2150) heeft de laatste tijd flink van zich laten horen in de schaakwereld. Zijn twee laatste resultaten logen er zeker niet om, en vormen een verzekering dat hij het de senioren van de EGS knap moeilijk zal gaan maken! Een 100% score is nooit een zekerheid, maar er zal toch keihard geknokt moeten worden om de nog jeugdige Mark (15 jaren jong !!!) van deze score af te gaan houden!
De twee laatste resultaten waarover gesproken is, zijn:

Gedeeld 1e plaats bij het zeer sterk bezette Stukkenjagers Open.
Gedeeld 1e plaats op de Brabants schaakkampioenschap voor senioren in Oosterhout!

Wij wensen zowel Mark, als de leden van de EGS veel succes en een leuke avond toe!

Mededeling !!! Mededeling !!! Mededeling !!! Mededeling !!! Mededeling !!!

Wegens de leeftijd van Mark Haast is er besloten om de aanvangstijden van het simultaan te wijzigen, ten opzichte van de clubavond tijden! Het simultaan zal om 20.00 uur, UITERLIJK 20.15 uur starten. Er zal worden gespeeld zonder klok, wanneer de simultaangever aan het bord verschijnt is het verplicht om een zet te doen.

 

   Verslag van Alex _ 19-05-2007

Henk wint de beker

De kampioensrace is nog in volle gang, maar de bekerwinnaar van dit seizoen is bekend. Henk van Griethuijsen heeft deze prijs in de wacht gesleept. In de finale versloeg hij dinsdag Jan.

Vanuit een Siciliaanse opening kwamen de twee kanonnen in een materieel gelijkwaardige stelling terecht. Terwijl de klok geduldig aftelde, leek Henk een klein voordeel te ontwikkelen door de open d-lijn in handen te nemen.
Maar of dat genoeg was voor de overwinning? De toeschouwers waren het er niet over eens. En toen was het pardoes afgelopen. Jan verloor door een onoplettendheid zijn dame en zag er begrijpelijkerwijs geen heil meer in om door te spelen.

Felicitaties dus aan Henk. En nu kijken of hij de dubbel in de wacht kan slepen...

 

   Verslag van  Alex _ 23-05-2007

Mark Haast maakt gehakt van EGS-ers (op een paar na)

Een 15-jarig schaaktalent uit Dongen heeft dinsdagavond bijna alle senioren van EGS van het bord weten te vegen. Mark Haast was uitgenodigd voor de jaarlijkse simultaansessie die EGS houdt aan het eind van het seizoen.



Ondanks zijn leeftijd is Mark een speler om rekening mee te houden: hij werd eerder dit jaar al gedeeld Brabants kampioen bij de senioren en won (weliswaar ook gedeeld) het sterk bezette Stukkenjagers Open.


En hij draait zijn hand er blijkbaar ook niet voor om om tien van de dertien EGS-senioren te verslaan in zijn allereerste simultaan. Tegen Alex en Sjeng speelde Mark remise en Pascal wist de jonge simultaangever als enige te verslaan.
Tussen de bedrijven door won Mark ook nog van zijn vader, toch ook geen onverdienstelijk schaker bij het Dongense DSC.

Het bracht de eindscore voor Mark Haast op een indrukwekkende 12 uit 14.

De enige winnaar !

 

   Verslag van Alex  _ 24-05-2007

EGS prolongeert titel in regiocompetitie

EGS heeft ook dit seizoen de regiocompetitie tegen de bevriende verenigingen uit Rijen en Chaam weten te winnen.
De laatste ronde tussen En Passant (Chaam) en Caissa (Rijen) eindigde in 2-2, maar voor het kampioenschap deed dat er al niet meer toe. EGS kon al niet meer achterhaald worden.
Het Goirlese viertal lijkt wel onverslaanbaar in deze competitie sinds Sjeng het teamleiderschap op zich nam. Vorig seizoen kampioen en dit jaar werden alle vier de wedstrijden gewonnen: twee keer 4-0 tegen Caissa en twee spannende potjes tegen En Passant (beide keren 2,5-1,5 in Goirles voordeel).
Twee eindigde uiteindelijk En Passant, Caissa was derde.
In totaal speelden acht schakers voor EGS in deze competitie. Behalve coach Sjeng waren dat Jan, Pieter, Eugène, Erik, Henk en Pascal.

 

   Verslag van Alex  _ 24-05-2007

Sjeng verrassende winnaar snelschaakkompetitie

Het aloude gezegde 'wie schrijft die blijft' heeft dit seizoen een nieuwe dimensie gekregen in de snelschaakcompetitie: 'wie de score berekent, wint'. Organisator en rekenmeester Sjeng schreef het toernooi op zijn naam.
Overigens willen we absoluut niet suggereren dat er een verband is tussen het een en het ander.
Het opvallendste is nog dat Sjeng tijdens de vijfde en laatste ronde zelf niet mee kon doen. Hij was geveld door een zware rugblessure. Sjeng ging als afwezige koploper de laatste ronde in, maar met name Pascal, Henk, Jan en Kees hadden goede kansen om hem in te halen. Bart, als sociaal werker gewend om voor andere mensen op te komen, trok zich het lot van Sjeng aan en wist te winnen van Henk en Jan, die daarmee de eindzege konden vergeten.
Ook Pascal en Kees konden (net) niet genoeg punten verzamelen, waardoor Sjeng uiteindelijk zichzelf terugvond aan kop van de eindranglijst.

Einduitslag van de snelschaakkompetitie 2006-2007:

1.Sjeng 567 pnt
2.Kees 545 pnt
3.Pascal 544 pnt
4.Jan 529 pnt
5.Bart 470 pnt
6.Alex 454 pnt
7. Henk 443 pnt
8. Erik 426 pnt
9. Pieter 405 pnt
10. Jaap 338 pnt
11. Vida 336 pnt
12. Leo 265 pnt
13. Bob 208 pnt
14. Frans 116 pnt

 

   Verslag van Jaap _ 30-05-2007

Pascal winnaar rapidcompetitie

Op de vijfde en laatste avond van de rapidcompetitie zou de titelstrijd op het scherpst van de snede gevoerd moeten worden.
Echter, Pascal had zich al in de voorafgaande rondes van zijn beste kant laten zien en hij kon dan ook op de slotavond tamelijk relaxed zijn partijtjes mee blazen. De felicitaties gaan dus naar Pascal.
Sjeng moest zich dit keer gelukkig prijzen met een tweede plaats. Verrassend op de derde plaats: Vida.....Hulde!

In totaal werden, verdeeld over 5 avonden, 15 rondes geschaakt.

De einduitslag:

Pascal 11,5
Sjeng 7
Vida 7
Erik 6,5
Henk 6
Bart 6
Kees 6
Jaap 6
Pieter 5,5
Frans 3,5
Jan D. 3
Ton 2,5
Eugene 2,5
Leo 2
Jan L. 1,5
Bob 1
Louis 0,5

 


   2007 Juni     ¸¸
 

 

   Verslag van  Frans _ 13-06-2007

Interne Competitie EGS seizoen 2006-2007

Pascal is wederom als eerste geëindigd in de interne competitie.
Voor zover ik dit kan nakijken is het voor de 4 maal op een rij. Namens de club wil ik Pascal daarom feliciteren met dit uitstekend resultaat.
Echter dit jaar heeft Pascal te maken gekregen met een sterke concurrentie. Eugène en Henk waren geduchte tegenstanders, die er tot het laatste moment voor hebben gezorgd dat Pascal de eindoverwinning niet Cadeau kreeg.
Als we kijken na de 19e speelronde, Eugène stond nog aan kop met 11 punten verschil. In de directe confrontatie in ronde 20 moest Eugène het met zwart opnemen tegen Pascal. Deze partij had voor Pascal in de beginstrijd wel voordeel, echter Eugène hielt goed stand en in het eindspel zat er zeker nog een remise in. Maar door tijdgebrek en een inschattingsfoutje kon Pascal de partij na zich toetrekken en behaalde hiermee de volle winst. Deze voorsprong gaf Pascal in de laatste ronde tegen Erik niet meer uithanden.
We kunnen terugkijken op een spannende kompetitie, ook op de onderste posities van de ranglijst.

 

 Verslag van Alex _ 16-06-2007

Pascal prolongeert clubkampioenschap

Pascal Graafmans heeft het clubkampioenschap van EGS in het seizoen 2006-2007 binnen gehaald. Titelverdediger Pascal behaalt hiermee zijn vierde kampioenschap op rij.
Pascal kreeg de titel echter absoluut niet cadeau. Hij moest er tot de laatste speelronde toe voor knokken.
In de voorlaatste speelronde wist hij zijn voornaamste concurrent Eugène Ros in een onderling duel te verslaan. Dat betekende dat hij dat Pascal aan een overwinning op Erik Hamers in de laatste ronde genoeg had om kampioen te worden. Die klus klaarde hij met verve.
Felicitaties voor Pascal zijn dus op zijn plaats. De tweede plaats ging naar Eugène, Henk van Griethuijsen eindigde derde.

 

 Verslag van Alex _ 16-06-2007

Joep en Robin kampioenen bij de jeugd

De titels in de strijd om het jeugdkampioenschap van de EGS zijn gewonnen door Joep Olde Juninck en Robin Verhoeven.
In groep 1 (voor de jongste en/of minst ervaren schakers) bouwde Bekenaar Robin 25 ronden lang gestaag aan een ruime voorsprong op Rein van de Biggelaar (tweede) en Stefan de Chêne (derde).
In groep 2 liet Joep zien dat hij het ook volwassen schakers moeilijk kan maken. In deze groep speelden ook sommige trainers (buiten mededinging) mee en alleen Rick van Loy (Joeps eigen trainer) wist boven de jeugdkampioen te eindigen.
Tweede jeugdspeler werd Joeps zus Bo Olde Juninck, als derde eindigden Jasper van Dalen en Thomas Kools.

 

 Verslag van Alex _ 16-06-2007

Erik en Guus geslaagd voor cursus Schaaktrainer A

EGS heeft er weer twee gediplomeerde trainers bij.
Na een uitgebreide cursus en een examen in ons eigen Jan van Besouwhuis zijn Erik Hamers en Guus Vermeulen geslaagd voor de cursus Schaaktrainer A. Hiermee heeft EGS nu vier gediplomeerde trainers in de gelederen. De toekomst van de jeugdafdeling (en daarmee de club) is dus in goede handen!

Zie ook: http://www.nbsb.nl/nieuws.php?id=1168

 


   2007 Zomer     ¸¸

Einde Schaakseizoen

Inmiddels is het seizoen 2006/2007 afgesloten.
In juli en augustus wordt er nog steeds vrijblijvend elke disndagavond geschaakt in café 'Hof van Holland'.
Ook niet-leden zijn van harte welkom !!!

 

Nieuw seizoen. Dus... nieuwe ratings

En ook traditiegetrouw in augustus: de update van de ratinglijst.
Ook de EGS-ers die in bondsverband hebben gespeeld, ontkomen er niet aan. Pascal is nog steeds de EGS-er met de hoogste rating (1904), al leverde hij wel wat puntjes is. Ad van der Linden zag zijn goede prestaties in de externe competitie beloond met extra ratingpunten. Met zijn 1826 springt hij over Jan Langenberg en Fred Pardoel heen. Opvallend is verder dat Bo Olde Juninck, steunpilaar van EGS 2, ruim 100 punten omhoog schoot naar 1449.

 


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :