We werden gesponsord door:
       28 augustus 2016 Verslag van Alex

Lars Vereggen (A) en Jan ten Brinke (B) winnen GWK 2016

Na een superspannende slotronde is Lars Vereggen (Stukkenjagers) de winnaar van het derde GWK geworden. Jan ten Brinke (CSV) won de B.

Op zeker moment in de slotronde besteedden de titelkandidaten bijna even veel tijd aan het bestuderen van de stelling op andermans bord(en) dan die van zichzelf. Het uitgangspunt na vijf ronden: twee koplopers (in de A Hing Ting Lai en Lars Vereggen, in de B Jan ten Brinke en Roel Romanesco) met vier punten, daarachter een grote groep op een half punt achterstand en de koplopers die niet tegen elkaar spelen in de laatste ronde.

In de A waren de affiches Bram van den Berg - Hing Ting Lai en Lars Vereggen - Mark Haast. Hing Ting kreeg nooit echt voet aan de grond tegen de winnaar van het GWK van vorig jaar en de partij eindigde in remise. Niet veel later kon Lars de felicitaties van Mark (en de omstanders) in ontvangst nemen. De druk die Lars langzaam steeds verder had opgevoerd was, misschien gecombineerd met de druk van de klok, beslissend geworden.

In de B verliep de ontknoping een tikje anders. Jan ten Brinke moest knokken voor wat hij waard was tegen Willem Kuiper. Remise leek het hoogst haalbare, tot hij pardoes een dame cadeau kreeg! Dat betekende dat Roel Romanesco ook moest winnen. Hij had een pion geïnvesteerd in zijn aanval tegen EGS-er Pieter Couwenberg, maar die hield de rangen vakkundig gesloten. Totdat Roel te veel risico nam en Pieter op de tegenaanval de winst naar zich toe trok. Zo wipte de best presterende EGS-er over de Oisterwijker heen naar de tweede plek in de B. Die moest hij delen met David Bruggeman, die in het pionneneindspel Joep Peeters te slim af was.

Alle uitslagen en de eindstanden: groep A, groep B.


28 augustus 2016 Verslag van Alex

Nog vijftien kanshebbers op groepswinst

Als een harmonica is de top van de stand in zowel A- als B-groep van het GWK in elkaar geschoven in de voorlaatste ronde. Remise aan de topborden heeft ertoe geleid dat bij het ingaan van de zesde ronde nog vijftien schakers mogen hopen op (gedeelde) groepswinst: zeven in de A en acht in de B.

Dé partij van de vijfde ronde was die tussen Hing Ting Lai en Lars Vereggen op het eerste bord van de A-groep. Hing Ting speelde met wit en bouwde een initiatief op. Maar hoe hij ook duwde, hij kreeg Lars niet omver. Toen de witte loper tegen het zwarte paard van het bord verdween, resteerde een pionneneindspel waarin vlot de vrede werd getekend.

Hing Ting en Lars staat nu (nog steeds) samen bovenaan met 4 uit 5. De naaste achtervolgers die een kans hadden om gelijk te komen, grepen die alle drie niet. Pim Blijlevens speelt een sterk toernooi en trok die lijn door met zijn remise tegen Ruud van Meegen. En Erik Dignum leek het behoorlijk goed voor mekaar te hebben tegen clubgenoot Frans Konings, tot hij zich ineens een fraai gevlochten matnetje in liet lokken.

Vanuit de middenmoot zijn nu ook Mark Haast (gewonnen van Jimmy Geboers) en de jarige Bram van den Berg (een punt tegen Justin Senders) op 3,5 punt gekomen, waarmee ze mogen hopen op een gedeelde toernooiwinst. Dan moeten ze wel winnen van respectievelijk Lars Vereggen en Hing Ting Lai.

Ook in de B-groep gaan we de zondagse lunchpauze in met twee koplopers. Roel Romanesco deelde het punt met Vlaming Bram Veestraeten en zag later op de ochtend Jan ten Brinke langszij komen. Die riep de opmars van EGS-er Maarten de Wit een halt toe.

Op 3,5 punt, dus een half punt achter de koplopers, staan in deze groep maar liefst zes schakers: Pieter Couwenberg (EGS), Willem Kuiper, Joep Peeters, David Bruggeman, Dewi Vermeulen en Bram Veestraeten.

Alle standen en indelingen: groep A, groep B.

De topper Lai-Vereggen.


28 augustus 2016 Verslag van Alex

Ronde 4: stilte voor de storm

De stilte voor de storm. Zo laat het eindresultaat van ronde 4 van het GWK zich samenvatten. Die storm komt in ronde 5, als ratingfavorieten en gedeeld koplopers Hing Ting Lai en Lars Vereggen de degens kruisen. Natuurlijk had Lars in ronde 4 graag gewonnen, maar tegen Ruud van Meegen (die al eerder remiseerde met Hing Ting) kwam hij niet verder dan een eindspel met een stuk meer, maar een stel pionnen minder: remise.

Hing Ting moest het opnemen tegen Frans Konings. Die maakte er een open en scherpe stelling van, waaruit voor hem misschien meer te halen was geweest. Maar in de partij kwam Hing Ting nooit serieus in de problemen en tikte hij al vrij snel zijn drieëneenhalfde punt binnen, waarmee hij op gelijke hoogte komt met koploper Lars.

De nummer 1 en 2 van de plaatsingslijst hebben beiden 3,5 punt overgehouden aan de eerste vier ronden. De achtervolgers (met 3 uit 4) zijn wat verrassender. Niet zozeer Ruud van Meegen (remise tegen Hing Ting en Lars), maar wel Erik Dignum en Pim Blijlevens, die met hun rating van onder de 2000 voorlopig verschillende cracks het nakijken geven.

De B-poule dan. Wie zich daarin verdiept moet waarschijnlijk denken aan het profiel van een van de zware bergetappes die de wielrenners in de Vuelta momenteel afwerken. De ratingprogressie van Roel Romanesco (SV Oisterwijk) neemt het laatste jaar zo'n vlucht, dat die qua hellingsgraad niet zou misstaan in een serieuze klimrit (alleen al de laatste update: +103).

En daar lijkt nog wat bij te gaan komen, want na twee dagen GWK staat Roel eenzaam bovenaan groep B, met een score van 3,5 uit 4. Zaterdagavond moest David Bruggeman (Kentering) eraan geloven. De achtervolging op Roel wordt ingezet door een zestal met 3 uit 4, waarvan Maarten de Wit (EGS) in de zaterdagavondronde als enige wist te winnen. Beslist is er nog niks, maar een van hen zal een serieuze demarrage nodig hebben om de GWK-zege nog aan Roel Romanesco te ontworstelen.

Alle standen en indelingen: groep A, groep B.
(Dienstmededeling: van sommige deelnemers horen we dat ze geen standenlijst te zien krijgen. Normaliter zou een keer extra de pagina verversen (F5) het probleem moeten oplossen. Voor de zekerheid: in de zondagochtendronde is in de B-groep niemand oneven, in de A-groep treft Gilbert Leentjes dit lot.)


27 augustus 2016 Verslag van Alex

Op de helft staat Lars Vereggen aan de leiding

Winnen van heel veel EGS-ers, dat is blijkbaar hét recept voor een goede score in (de eerste helft) van het GWK. Want dat is precies wat Lars Vereggen, de eenzame koploper in de A-groep, dit voorjaar deed. Tijdens een simultaan in café Hof van Holland hakte hij de ene na de andere EGS-er in de pan (en ook nog diverse van bevriende clubs uit Chaam en Rijen). In de derde ronde van het GWK moest Justin Senders er in de topper aan geloven.

In het kielzog van de jonge Stukkenjager uit Chaam vinden we Hing Ting Lai, Ruud van Meegen, Frans Konings en Pim Blijlevens op 2,5 punt. Zij versloegen respectievelijk Sebastian Hatlapa, Rudy Simons, Johan Wuijts en Rembrandt Bruil. De partij tussen de slecht gestarte toppers Bram van den Berg en Mark Haast eindigde, na een openingsvoordeel voor Mark, in een remise.

Wie de B-groep gaat winnen is halverwege het toernooi anyone's guess. Remises op de twee topborden (Jan ten Brinke-Roel Romanesco en Bram Veestraeten-Pieter Couwenberg) zorgen ervoor dat er nu maar liefst zeven spelers de koppositie delen met 2,5 punt. David Bruggeman, Sam van Dongen en Joep Peeters (vorig jaar winnaar van de B-groep) pakten wel het volle punt en kwamen langszij.

Alle standen en indelingen: groep A, groep B.


27 augustus 2016 Verslag van Alex

Twee op twee uit twee, behalve in de B

Na de titelverdediger in de eerste ronde, moest ook in de tweede ronde van het GWK een van de favorieten onverwacht puntverlies slikken. Mark Haast liep tegen een nederlaag op tegen Justin Senders. Die is daarmee een van nog slechts twee spelers in groep A die nog de perfecte score van twee uit twee hebben. De andere is Lars Vereggen, die korte metten maakte met Wilbert Surewaard.

Ratingfavoriet Hing Ting Lai trof in Ruud van Meegen de nummer vier op de plaatsingslijst. Het werd een vrij snelle remise waarin het evenwicht nooit serieus werd verbroken. Voor EGS was het (in tegenstelling tot vrijdagavond) een sterke ronde: Thomas Kools en Bart Plasmans wonnen, Robin Verhoeven scoorde een half puntje.

In de B-groep is de top nog wat breder, daar zijn vier spelers met twee punten. Laten we chauvinistisch met die ene beginnen uit eigen gelederen: Pieter Couwenberg versloeg Hans Eshuis in een fraaie aanvalspartij. Gelijk met hem staan Roel Romanesco uit het ook niet zo verre Oisterwijk (hij versloeg EGS-er Maarten de Wit in een fraaie slotcombinatie), Jan ten Brinke en de enige Belgische deelnemer: Bram Veestraeten.

Ook hier iets lager op de ranglijst nog een mooie prestatie van EGS-huize. Bram van de Vrande bood remise aan aan nummer 1 op de plaatsingslijst Gerard Kastelein, die weigerde, en kreeg vervolgens het deksel op de neus en een nul aan de broek. Opmerkelijk in deze B-groep: de nummer 1 en 2 geplaatst staan allebei nog op nul na twee partijen.

Alle standen en indelingen: groep A, groep B.

Jan Boer wist zijn stunt van vrijdagavond niet te herhalen.


27 augustus 2016 Verslag van Alex

Groep B zorgt voor meeste spektakel in openingsronde

De eerste ronde van het GWK zorgde niet voor grote verrassingen in de A-groep. Op een na dan: titelverdediger Bram van den Berg moest meteen een half punt inleveren. Hij kwam tegen EGS-er Rick van Loy niet verder dan een remise.

Maar voor het echte spektakel moesten we vrijdagavond in de G zijn. Daar verloren de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst, Gerard Kastelein en Peter Egelie. Peter moest zijn meerdere erkennen in Dewi Vermeulen, terwijl Gerard zich na een spannende strijd stukbeet op Jan Boer (die al vroeg in de partij, op een vol bord, zijn zwarte koning op c6 zag belanden, maar daar blijkbaar geen blijvend nadeel aan overhield).

De favorieten op de toernooizege maakten geen fout. Hing Ting Lai liet Thomas Kools (EGS) kansloos en Lars Vereggen had ook weinig problemen tegen Walter Smits (Kemppion). Ruud van Meegen moest vol aan de bak tegen Leo Rietveld, maar neutraliseerde alle gevaren over de open h-lijn secuur.

Van de favorieten leek Mark Haast het nog het zwaarst te krijgen om zijn partij tegen Rudolf Kat uit de remisesfeer te tillen, maar werd daarbij uiteindelijk een klein handje geholpen door Rudolf. Hetzelfde gold voor Michel Auwens, die een sterke partij tegen Frans Konings in een remise-achtige eindspel met pionnen en paard alsnog door de vingers liet glippen.

Alle standen en indelingen: groep A, groep B.

EGS-voorzitter Henk Renders opent het toernooi door de eerste zet te doen in Lai-Kools.


26 augustus 2016 Verslag van Alex

Deelnemerslijst GWK 2016

De deelnemerslijst van het GWK. 

Groep A (rating 1750 of hoger)

Naam Vereniging Rating  Bye
FM Hing Ting Lai Zukertort Amstelveen 2401  
FM Lars Vereggen Stukkenjagers 2365  
FM Mark Haast Stukkenjagers 2354  
Ruud van Meegen SV Voerendaal 2226  
FM Frans Konings Stukkenjagers 2205  
Bram van den Berg SG King 2196  
Wilbert Surewaard Rokado 2077  
Pieter Verhoef ASV 2045 4
Hugo Faber HSC Helmond 2031 2
Remco Hylkema Messemaker 2025 2
Justin Senders LSG/HMC 2013 4
Erik Dignum Stukkenjagers 1971 2
Pim Blijlevens HSC Helmond 1941 1
Kenneth Tom Rose Moira Domtoren 1935 1
Rudy Simons WLC 1916 2
Thomas Kools EGS 1913  
Johan Wuijts HSC Helmond 1898 1
Rudolf Kat ASC 1896 2 (en 5)
Rembrandt Bruil Max Euwe/Schaakmaat 1892 1 (en 4)
Jochem Berndsen ESV 1891 1 (en 4)
Leo Rietveld Rokado 1868  
Michel Auwens PION Groesbeek 1840 4
Rick van Loy EGS 1840 2
Jessica de Haas WLC 1838
Robin Verhoeven EGS 1837  
Jimmy Geboers Checkmate 1835 1
Jan Bettman Moira Domtoren 1831 4
Gilbert Leentjens Veldhoven/GESS 1828  
Ruud Verhoef ASV 1805 4
Eric van Dongen Rochade 1803 2
Arend Jan Meerwijk Stukkenjagers 1748 2
Bart Plasmans EGS 1745  
William Gijsen  SV Sliedrecht  1704
       

Groep B (maximale rating 1800)

Naam Vereniging Rating Bye
Gerard Kastelein Erasmus/Dubbelschaak '97 1776 4
Peter Egelie Doorn-Driebergen 1739 4
Willem Kuiper Sliedrecht 1739 1
Jan ten Brinke CSV 1718  
Carel van Alphen Stukkenjagers 1717 1
Hans Eshuis NBC 1705 4
David Bruggeman Kentering 1689 1
Martin Krijger SV Zierikzee 1685 1
Bram Veestraeten Neerpelter Pion 1663 (B)  
Joep Peeters HSC Helmond 1658  
Jan Sulman Baronie/Sliedrecht 1646 1
Henk Mollema HMC 1639  
Kylian Bijvank Moira-Domtoren 1638 2
Roel Romanesco SV Oisterwijk 1633 1
Pieter Couwenberg EGS 1621  
Jan Boer Assen 1598  
Dewi Vermeulen HMC 1586  
Ben Snethorst SV Zierikzee 1540 1
René van den Bosch EGS/WLC 1494  
Maarten de Wit EGS 1477  
Frans Deckers Oude Toren 1476 4
Gregor den Dekker Dubbelschaak '97 1394 2 (en 5)
Sam van Dongen Promotie Zoetermeer 1387  
Ruud van Dijk SHTV/HSV 1372  
Bram van de Vrande EGS 1350 1
Kadir Arslan Tornado 1255  
Kavya Raulji Almere/Bobby Fischer 1211 1
Daan Hubers De Combinatie 1161 1
Nico Dignum EGS 1109 
Peter Paul van der Schoot De Drie Torens 0 (5)
Cristina Soares Garcia  (geen) 

19 augustus 2016 Verslag van Alex

Een woord van dank aan onze sponsors

Waar zou een toernooi-organisatie zijn zonder sponsors? Dat geldt ook voor het Goirles Weekend Kampioenschap. Dus is een woord van dank aan de sponsors van ons zomertoernooi op zijn plaats. In willekeurige volgorde zijn dat:

Eetkaffee Mozes
Mozes is een gemoedelijke en gastvrije plek. Geen feestcafé maar een huiskamer, waar mensen in een rustige ambiance met elkaar een praatje kunnen maken of een krantje kunnen lezen. Mozes is zeven dagen per week vanaf 10.00 uur geopend. En op een steenworp van Jan van Besouw, dus het ideale pauze-adres tijdens het Goirles Weekend Kampioenschap.

De Schaakboekenspecialist
Al sinds oktober 2004 is De Schaakboekenspecialist uw adres voor, de naam zegt het al, boeken over schaken. Van openingsboeken en eindspelinstructie tot de biografie van Bobby Fischer en natuurlijk alles van de Stappenmethode. Maar De Schaakboekenspecialist verkoopt niet alleen boeken. In het assortiment ook software en schaakmateriaal.

Spellenwinkel Spelletjesgigant
Iedereen vindt wel een spel, bij Spelletjesgigant.nl. Deze Goirlese onderneming biedt u diverse spellen, van bordspel tot kinderspel, voor jong en oud. Met natuurlijk ook schaakmaterialen in de collectie. Spelletjesgigant heeft bovendien een uitgebreide collectie aangepaste spellen voor visueel beperkten. Wanneer uw gezichtsvermogen vermindert, denkt u waarschijnlijk dat u geen spelletjes meer kunt spelen. De Spelletjesgigant bewijst het tegendeel.

Van Boxtel Reclame
Van Boxtel Reclame is hét full service reclamebureau uit Goirle. Full service omdat het op zijn vakgebied werkelijk alle disciplines in huis heeft om voor u een prachtig eindresultaat op te leveren. Bij Van Boxtel Reclame weten ze als geen ander online, offline en creativiteit met elkaar te combineren. Hun ambitieuze mensen staan te springen om voor u aan de slag te gaan.


03 augustus 2016 Verslag van Alex

Ook dit jaar weer bij GWK: schaakbuffet

Een groot succes bij de vorige editie van het GWK: het schaakbuffet, verzorgd door ons clublid Pascal Graafmans en zijn bedrijf Culinair met Passie. Helaas is Pascal dit jaar verhinderd en kunnen we dus iets minder inspelen op het schaakthema.

Maar het goede nieuws is: na intensief overleg tussen EGS en cultureel centrum Jan van Besouw kunnen we de deelnemers aan het GWK ook dit jaar weer een buffetmaaltijd aanbieden tussen ronde 3 en 4. Op zaterdagavond meteen na afloop van de middagronde. Mee-eten kost 15 euro. Daarvoor mag iedereen naar zijn gading opscheppen van dit aanbod:

Tomatensoep
Lasagne
Pastasalade
Griekse salade
Verschillende soorten bavarois

Aanmelden voor het buffet kan bij de organisatie via egsgoirle@gmail.com. Graag voor 23 augustus (dit in verband met het regelen van allerlei praktische zaken).


22 mei 2016 Verslag van Jaap

Meer info over het Goirles Weekend Kampioenschap 2016

Het weekendtoernooi van EGS krijgt een derde editie! Op 26, 27 en 28 augustus wordt het Goirles Weekend Kampioenschap (GWK) 2016 gespeeld. Het GWK wordt afgewerkt in het Goirlese cultureel centrum Jan van Besouw. In de kapel om precies te zijn, een unieke locatie voor een schaaktoernooi!  

Het GWK is een zwitsers toernooi van zes ronden. De partijen tellen mee voor de KNSB-rating. Deelnemers dienen dus lid te zijn van de KNSB of bereid te zijn om dat te worden (in dit geval komt er 7,50 euro bovenop de inschrijfkosten). Inschrijven kan op ons online formulier, dat is hier te vinden.

Het speelschema:

Vrijdag 26 augustus. Zaterdag 27 augustus. Zondag 28 augustus.

18.45: start aanmelden

19.15: opening

19.30: eerste ronde

 

9.00: tweede ronde

14.00: derde ronde

19.30: vierde ronde

 

9.00: vijfde ronde

14.00: zesde ronde

 en aansluitend
(naar schatting 18.00)
prijsuitreiking.

Het speeltempo is 1.30 uur per persoon per partij met een increment van 30 seconden per zet vanaf zet 1.

Elke speler kan één keer een bye (half punt zonder spelen) opnemen in ronde 1 tot en met 4. Byes aanvragen dient te gebeuren voor aanvang van het toernooi!

Het GWK wordt gespeeld in twee groepen. De A-groep staat open voor spelers met een KNSB-rating van 1750 en hoger. De B-groep voor spelers van maximaal 1800. Dispensatie is mogelijk in overleg met de toernooiorganisatie.

Prijzen zijn er voor de top drie van beide groepen. Ook zijn er aparte prijzen voor jeugdspelers (maximaal 18 jaar).

  A B Jeugd (max 18 jr)
Eerste prijs 250 100 25
Tweede prijs 150 75 15
Derde prijs 100 50 10*prijzen kunnen worden verlaagd bij minder dan zestig deelnemers.

Inschrijving kost 25 euro. 

 Meer informatie? Neem contact op met een van de leden van het organisatiecomité via egsgoirle@gmail.com:

Pieter Couwenberg
Rob van Esch
Alex van Lanen
Maarten de Wit


22 mei 2016 Verslag van Alex

Derde editie zomertoernooi GWK gaat definitief door

Het heeft even geduurd, maar EGS kan nu dan toch met zekerheid zeggen dat ons Goirles Weekend Kampioenschap een derde editie krijgt! Het weekendtoernooi in Goirle kende twee succesvolle edities in cultureel centrum Jan van Besouw en we zullen dus ook zo min mogelijk aan de formule van de vorige twee toernooien wijzigen. Speellocatie is opnieuw de prachtige kapel van Jan van Besouw. De speeldata: het laatste weekend van augustus: vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 augustus.

Op die dagen wordt een zesrondig Zwitsers toernooi gespeeld, met een A- en een B-poule. Voor de A geldt een minimale rating van 1750, voor de B een maximum van 1800. Dus: reserveer het laatste weekend van augustus alvast in je agenda en houd de site van EGS de komende tijd in de gaten voor meer info!