?> Nieuws – Schaakclub EGS

Alle nieuwsberichten van het seizoen 2021/2022.

Oudere nieuwsberichten staan in het (nieuws) Archief.

3 september 2021 Verslag van Alex
Daar aan de kust, de Zeeuwse kust

Voor het debuut van EGS 1 in de landelijke derde klasse kunnen we het steven richting het westen wenden. De tegenstanders komen met uitzondering van het Tilburgse SG King allen uit West-Brabant of, in drie gevallen, Zeeland. EGS 1 start met een thuiswedstrijd tegen Goes en mag daarna op reis naar Axel om het op te nemen tegen S. Landau. Het belooft een zwaar seizoen te worden voor EGS 1, maar dat viel te verwachten na de onverwachte promotie (EGS stond bovenaan in het afgebroken seizoen 2019-2020 en omdat er plekken wegvielen in hogere klassen, kreeg EGS de kans om te promoveren).

EGS 2 heeft op één uitzondering na allemaal Brabantse tegenstanders. De vreemde eend in de bijt heet in de klasse 6E is het Rotterdamse RSR Ivoren Toren 2 (waartegen EGS thuis speelt). Verder is ook EGS 2 komend seizoen vooral in West-Brabant te vinden, van Dongen tot Bergen op Zoom.

Jammer genoeg hebben de twee EGS-teams bij de competitie-indeling een sterk afwijkend speelschema cadeau gekregen van de schaakbond, waardoor de twee ploegen slechts één keer tegelijk thuis spelen.

4 september 2021 Verslag van Alex
Schaken in Goirle? Dat kan weer!

Het schaakleven in Goirle is weer begonnen en hopelijk (als corona een beetje mee wil werken) kunnen we ons weer opmaken voor een vertrouwd seizoen. Dat betekent dat EGS vanaf dinsdagavond 7 september elke dinsdagavond weer een clubavond houdt in De Wildacker. Voor de invulling van elke specifieke avond zie de agendapagina op deze site.

Wie eens kennis wil maken met de schaaksport in verenigingsverband en vrijblijvend een of enkele keren mee wil spelen bij EGS, kan zich aanmelden bij wedstrijdleider Rob van Esch (zie de contactpagina van deze website). Gewoon eens binnenlopen op dinsdagavond in De Wildacker om de sfeer te proeven kan natuurlijk ook. Hou dan wel rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen!

8 september 2021 Verslag van Alex
Ook het seniorenschaak op donderdagmiddag begint weer

Nu de clubavond op dinsdag weer is opgestart, kan ook een andere activiteit van EGS een doorstart maken na een pauze vanwege de zomer/corona: de seniorenschaakmiddag.

Deze schaakinloop is bedoeld voor volwassenen die het schaken (opnieuw) willen leren kennen of hun vaardigheden willen verbeteren. Een middag ter lering en vermaak, waarbij het doel kan zijn om bij de schaakclub wedstrijden te gaan schaken, en/of om op een gezellige en ongedwongen manier met denksportspelletjes bezig te zijn om de denkspieren lenig te houden. Dit alles onder leiding van schaaktrainer Erik Hamers.

De schaakmiddagen worden gehouden in wijkcentrum De Wildacker en ze beginnen weer op 16 september. Zuivere speeltijd is van 14.00 uur tot 16.00 uur, met vanaf 13.45 uur inloop en na vieren de gelegenheid om de lopende partij uit te spelen, op te ruimen en wat na te praten.

De activiteit staat open voor eenieder, lidmaatschap van EGS is niet vereist. De kosten zijn per keer 5 euro, cursusmateriaal inbegrepen.
Je betaalt voor de keren dat je daadwerkelijk deelneemt aan de schaakinloop.

Uitgebreide informatie over de inhoud van de verschillende cursusniveaus kunt u onder de link Schaakles terug vinden.

15 september 2021 Verslag van Maarten
Schaak-Off bij EGS: een echte schaakavond voor iedereen!

Afgelopen dinsdag was het dan zover, de eerste ronde van de Schaak-Off werd gehouden in De Wildacker. EGS was een van de zes verenigingen in Brabant (zeventig landelijk) die als gastheer voor dit landelijk toernooi fungeerde. Schaak-Off is bedoeld voor alle schaakliefhebbers die weer eens fysiek wilden spelen en de voorrondes worden op een clubavond gehouden. Dit is meteen een nadeel gebleken, omdat het voor jeugdspelers niet erg aantrekkelijk is om in een schoolweek tot circa elf uur ’s avonds te spelen.

Uiteindelijk waren er veertien spelers, waaronder zes EGS-ers, van diverse pluimage, ELO 2093 tot beginner, die in vier groepen aan de gang gingen. Immers het toernooi is opgezet als een viertallen-rapid-competitie. Dus twee viertallen en twee drietallen, ingedeeld naar rating of ervaring, zetten zich schrap en gingen geconcentreerd van start.

Jan, onze barman, zei later dat hij schakers nog nooit zo geconcentreerd bezig had gezien. Er werden dan ook een aantal partijen op het scherpst van de snede gespeeld en deze partijen leverden ook mooie analyses van de spelers op.

De nummers een van de vier groepen zullen worden uitgenodigd voor de volgende regionale ronde, ergens half oktober. Gisteren hebben zich geplaatst: Eric de Moor, Fedor Sazonov, Pieter Couwenberg, Youp van Dijk, Lars Timmers, Job Hoekstra en Mark Brugman.

Al met al een leuk evenement waar veel nieuwe contacten ontstonden met als enig nadeel dat, zoals eerder gezegd, de -jonge- jeugd niet meespeelde vanwege het tijdstip op de dag.

23 september 2021 Verslag van Alex
Titelverdediger Robin Verhoeven meteen scherp op eerste snelschaakavond

De nieuwe snelschaakcompetitie van EGS is op 18 september van start gegaan met zeventien deelnemers. Vorig seizoen waren dat er 25, omdat het digitale schaak enkele oud-spelers de mogelijkheid gaf om op afstand mee te spelen.

De eerste ronde was op volgorde van aanmelding. Omdat EGS 1 zaterdag speelde waren de eerste aanmeldingen, poule 1, allemaal van sterke spelers. Latere sterke aanmelders zoals Ard van Beek en Jelmer Hoeksma in poule drie moesten afzeggen waardoor die poule weer wat verzwakt werd.

De twee nieuwelingen bij het snelschaken, Frans Paridaans en Robert-Jan Bergmans, maakten een meer dan verdienstelijk debuut.

Robin Verhoeven kreeg de beker voor clubkampioen snelschaken 20/21 uitgereikt. En Robin maakte zijn reputatie meteen waar door al in de eerste ronde de leiding te nemen in het klassement. In de zwaarste poule kwam hij tot 4,5 uit 5.

Erik Hamers, Jasper Kools, Andrei Sazonov en Fedor Sazonov volgen in zijn slipstream in de stand na één avond. Ook Nederbelg Sjeng Houben eindigde in de top zes.

26 september 2021 Verslag van Henk R.
EGS 1 verliest van sterk Goes

Debuut in Derde Klasse KNSB

Na 87 jaar speelde EGS voor het eerst in de Derde Klasse van de KNSB.  Schaakclub Goes was de eerste tegenstander in deze derde klasse. Op papier waren de Zeeuwen ca.  250 ELO-punten per bord sterker dan de Goirlenaren.

 

Knap tegenspel tegen sterkere tegenstanders

Ruud Licht kwam snel twee pionnen achter tegen Ricardo Klepke. Licht verloor snel tegen de voormalige Eerste Klassespeler. Op het tweede bord.

Robin Verhoeven speelde op bord 1 met zwart tegen viervoudig Zeeuws kampioen Joey Grochal. Na een mooie partij werd na veertig zetten tot remise besloten. Robin offerde in de opening een pion in ruil voor actievere stukken.  Zie de stelling om de partij van de kopman van EGS mee te beleven.

Ard van Beek verloor de controle over de e-lijn. Zijn zwakkere positie probeerde Van Beek te verbeteren met drastische maatregelen maar tevergeefs. Een snel verliespunt voor de Goirlenaren.

Jasper Kools liet zich op het vierde bord niet zomaar naar de slachtbank leiden door zijn tegenstander. Kools koos voor strategisch interessante maar foutieve strategie. Een slechte ruil van een sterke loper tegen een paard bleek een zwakke voortzetting. In de analyse bleek dat Jasper in het late middenspel een goede mogelijkheid om het tij te keren, over het hoofd had gezien.

Bart Plasmans speelde een partij met 79 zetten. Na vijfeneenhalf uur met aanvankelijk zicht op winst en later op remise, moest Plasmans zijn vlag alsnog strijken.

Alex van Lanen kwam moeilijk uit de opening. Zijn tegenstander deed een reek passieve zetten waardoor Van Lanen het initiatief kon overnemen en een mataanval succesvol kon afronden. De eerste maar ook enige winstpartij bij het debuut in de Derde Klasse was een feit.
Deze fraaie partij van Alex tegen Rinus Burgerhoff kun je naspelen: Analyses en is door Alex van commentaar voorzien.

Na een Siciliaanse opening van Jan Langenberg ontstond werd zware druk gelegd vanuit wit op b6. Ondanks een dubbelpion en een geïsoleerde pion kwam Langenberg redelijk uit de opening. Bij een verkeerd ingeschatte combinatie verloor hij echter zijn dame met als enige compensatie een loper en een paard. De verbonden torens van Langenberg bleken zo sterk dart zijn Goese tegenspeler remise aanbood.

Tegen Eddy Vanlerberghe legde de speler uit Zuid-Beveland met zwart grote druk op de damevleugel. De Vlaamse EGS-er kon door de opkomende tijdnood van zijn opponent afwikkelen naar remise.

Vraag voor de lezer

Na 24. Dd1 is het tijd voor zwart om materiaal terug te winnen, ziet u hoe Robin dat deed?

Grochal-Verhoeven, stelling na 24. Dd1

 

Antwoord

Antwoord: 24. … La4, 25. Dc1 Pc2 en zwart wint een kwaliteit. Dit zag wit niet zitten en besloot terecht om met 25. axb4 zijn dame te offeren. Grochal kon hiermee genoeg materiaal terugwinnen om later remise te houden.

6 oktober 2021 Verslag van Maarten
Alweer de derde ronde van de interne competitie

Afgelopen dinsdag meldden zich twaalf schakers in De Wildacker voor de derde ronde van de interne competitie. Op de zes borden werden er een aantal spannende en een aantal iets minder spannende partijen gespeeld. Wat vooral opviel was de diversiteit aan stellingen na een uurtje spelen, je zou haast zeggen: zo heurt ’t. Sjeng en Rob hadden al vrij snel de stukken kwantitatief gehalveerd en gingen een moeilijk eindspel tegemoet. Dat werd een stuk makkelijker toen Rob door een lichte onnauwkeurigheid een kwaliteit moest geven. Simon wist goed te profiteren van de ver opgerukte koningspionnen van Ben en trok de demarcatielijn over en dan is het met de vijandige pionnen in de rug allemaal iets makkelijker. Erik wist heel erg lang al zijn pionnen op het bord te houden terwijl hij er twee van Robbert-Jan had opgesnoept. Veel ruilen en dan blijft er vanzelf een promovendus over. Pascal duwde op de hem eigen wijze langzaam doch doeltreffend de stukken van Peter langzaam van het bord af en dan wordt het toch lastig om tegenstand te bieden. Maarten en Frans hielden elkaar lang in evenwicht, gingen naar een eindspel met toren en zes pionnen, altijd lastig. Pionnen vielen als mussen van zomerse daken en uiteindelijk wist Maarten een Mohicaantje naar dame te promoveren en was de strijd na 62 zetten voorbij. Henk en Jaap speelden een partij zoals het bij deze heren past, mooi geschuif van stukken, wat pionnen in het centrum die zwaar aangevallen en verdedigd worden en uiteindelijk remise. Het was een mooie avond.

10 oktober 2021 Verslag van Alex
EGS 2 opent het seizoen met nederlaag tegen De Pion 2

Op zaterdag 9 oktober was het zover voor de schakers in het tweede team van EGS. Eindelijk weer fysiek schaken zonder de opgelegde maatregelen ter bestrijding van corona En dat was te merken, de hele middag was de sfeer gemoedelijk. De strijders daarentegen waren juist gespannen en zelfs een beetje zenuwachtig. EGS 2 speelt dit seizoen in de Klasse 6E. En vandaag thuis tegen de Roosendaalse schaakvereniging De Pion 2.

Zo rond de klok van één uur werden de klokken ingedrukt en werd het doodstil in de zaal. Een rondje langs de borden:

Fedor Sazonov speelde met zwart tegen Ad Bruijns. Een zeer ervaren schaker. Over en weer kregen beide spelers kansen, die ze niet benutten. In het eindspel maakte Fedor het laaste foutje, waardoor hij de partij verloor. Na afloop vertelde Fedor dat hij een slechte partij had gespeeld en door een blunder de partij moest opgeven. Maar hij had wel indruk gemaakt op zijn tegenstander, die mij liet weten dat Fedor geen gemakkelijke prooi was, waar je zomaar van wint.

Op bord 2 speelde Peter Ansems. De partij was lang in evenwicht, maar doordat hij te veel risico nam, verloor hij.

Op bord 3 speelde Andrei Sazonov een lange spannende partij. Er ontstond een Siciliaan met op de tweede zet van wit f4. Tot aan zet 26 was het een gelijk optrekkende strijd die uiterste concentratie vereiste. Andrei meldt: ,,Na de 26de zet verloor ik de controle over de stelling en werd ik onder druk gezet. Helaas raakte ik in tijdnood en zag ik een paardvork wat ook nog eens een koninklijk vorkje bleek te zijn over het hoofd.”

Frans Brock speelde een mooie partij. In de opening won hij het loperpaar en creeerde hij een dubbelpion bij zijn tegenstander. ,,Zo nu en dan stond ik voor moeilijke keuzes. Zo bood mijn tegenstander zijn witveldige loper aan, maar moest ik hierop ingaan? Als ik zou slaan zou mijn koningstelling nog meer onder druk komen te staan. Ik kon niet goed inschatten of de open lijn opwoog tegen de tweede dubbelpion van mijn tegenstander. Dus besloot ik hier niet te ruilen. De stelling bleef enige tijd gesloten totdat ik dacht een voordelige ruil te kunnen doen. Maar nadat de rook was opgetrokken, bleef ik met een achterstand zitten. Ik was een stuk kwijt en had onvoldoende compensatie voor de pion die ik tijdens de ruil had geslagen. Desondanks pakte ik strijdlustig de verdediging op. Helaas mocht dit niet baten en verloor ik. De les die ik vandaag leerde: van ruilen komt huilen.”

Op bord 5 speelde Rob van Esch, een gevaarlijke schaker die de tegenstander graag in de val laat lopen. Op het bord verscheen het Damegambiet. ,,Jammer genoeg trapte mijn tegenstander met een elo van 1495 niet in de Elephant trap. Doordat ik mijn loper op g1 niet kon ontwikkelen en ik mijn torens daardoor niet heb kunnen verbinden, heb ik continu achter gestaan met als gevolg het verlies van mijn paard. Steeds verder werd ik in het nauw gedreven met een totale aanval op mijn koning, echter stond zijn koning achter de pionnen op slot met als gevolg dat hij ook zijn paard moest offeren om niet mat te komen staan. Ik heb, tijdens het eindspel, nog remise aangeboden maar Kees wilde doorspelen met als gevolg een dubbele aanval van mijn dame op zijn koning en toren: 1-0″

Op de laatste 3 borden van EGS 2 speelden onze jeugdige talenten. Thijs Spapens speelde een mooie partij. De strijd ging lang gelijk op en het werd uiteindelijk door eeuwig schaak remise. Op bord 7 en 8 speelden de broers Ciske en Sil Meeuwsen Venema. Zij debuteerden in de KNSB competitie. Beiden speelde ze een mooie lange partij, maar uiteindelijk was de tegenstand iets te sterk en verloren ze beide.

Sil over zijn partij: ,,Ik vond dat ik in het begin best goed speelde, ik dacht na over alle gevolgen van bijna elk stuk. Ik speelde voorzichtig en mijn tegenstander won daardoor terrein. Dat was niet slim. Ik heb een paar dubbele aanvallen verijdeld. Na zet 9 zag ik dat de druk opvoerde op mijn paard op c3, ik probeerde dat te dekken met a3, wat niet heel de beste zet was. Ik zag zet 11 en 12 aankomen en speelde daarom de vervolgzetten die ik bedacht had. Hierdoor verloor ik een pion, ik had beter, bleek achteraf, a4 kunnen spelen dan was ik geen punt verloren. Bij zet 26 verijdelde ik een dubbele aanval. Bij zet 27 en 28 maakte ik echter een fout. Ik keek over een dubbele aanval heen en zwart maakte daar gebruik van. Bij zet 33 stond ik ongeveer 30 minuten achter met een tijd van 15 minuten over. Bij zet 34 sloeg ik een ongedekte pion wat niet slim was omdat hij toen gratis mijn loper kon pakken. Ik had beter mijn koning op c1 of d1 kunnen spelen. Even later gaf ik op na 40 zetten gespeeld.”

De felicitaties gaan deze middag naar het team De Pion 2, zij wonnen met 1,5-6,5. Maar het gezegde luidt: het eerste gewin is kattegespin.

10 oktober 2021 Verslag van Henk R.
EGS 1 verliest nipt in Axel

EGS toog voor de tweede ronde in de derde klasse G naar het Zeeuws-Vlaamse Axel. Daar werd de dagen ervoor de bevrijding gevierd door de Polen. De Poolse ambassadeur had nauwelijks zijn hielen gelicht of EGS 1 schoof met een (Vlaamse) Pool op het eerste bord aan tegen een Vlaams-Zeeuwse ploeg: Schaakclub Landau uit Axel had namelijk meer Belgen dan Zeeuwen opgesteld.

Ruud Licht op het tweede bord streefde naar een snelle openingstreffer, hetgeen mislukte. Robin Verhoeven bracht de stand weer snel in evenwicht. Alex van Lanen leek EGS aan een winstpunt te helpen in een mooie maar ingewikkelde aanval. Bij zijn berekening vergiste Van Lanen zich echter in de volgorde van zetten.

De Goirlenaren stonden op achterstand maar op nagenoeg alle borden leken zij een betere stelling te hebben.
Artur Kuszelewski verloor bij een gelijke stand door het vallen van de vlag. Bram van Huijgevoort had een sterke
stelling opgebouwd die echter moeizaam tot winst gebracht kon worden. Uiteindelijk vond Van Huijgevoort de
winnende voortzetting. Jan Langenberg liet de winst daarna glippen waardoor een fraaie aanval van Bart Plasmans nodig was om aansluiting te houden met de Zeeuwen.

Met een stand van 4-3 kon Jasper Kools nog een gelijkspel afdwingen. Kools zag twee winstmogelijkheden maar een mogelijkheid had hij niet goed doorgerekend. De verkeerde keuze derhalve. Door de remise van Jasper Kools bleef EGS op 4,5 – 3,5 hangen en verloor daardoor nipt.

De volgende wedstrijd tegen Sliedrecht zal gewonnen moeten worden om het verblijf in de derde klasse nog te kunnen verlengen.

11 oktober 2021 Verslag van Alex
Fedor en Pieter in de regiofinale Schaak-Off 2021

Op zondag 10 oktober werd in Oisterwijk de regiofinale gespeeld van de Schaak-Off, het schaakevenement van de schaakbond KNSB waarvan eerder de voorronde bij EGS werd gespeeld. Samen met Fedor Sazonov was Pieter Couwenberg één van de finalisten, hij doet verslag.

Om klokslag 14 uur werd de tafelindeling bekend gemaakt en werd het startsein gegeven. Het speeltempo was nu 20 minuten + 5 seconde..
In de eerste partij speelde ik met zwart. Op het bord verscheen een Grunfeld –Indische opening. Een lange tijd ging de strijd gelijk op maar mijn tegenstander wist me aardig onder druk te zetten. Gedurende de partij werd de druk groter en groter op pion f7. Moest met al mijn stukken verdedigen en dit koste me te veel tijd. Waardoor ik de partij terecht verloor.

In de tweede partij speelde ik tegen Joep van Dijk, een speler uit Best, en tegen hem had ik al eerder gespeeld tijdens de voorrondes op 14 september. Die partij eindigde in een remise. Joep had toen zwart en, wel zo eerlijk, nu wit. Op het bord verscheen het Gesloten Siciliaans. Nadat ik de opening veilig door gekomen was wist ik via een penning de witte dame van Joep van het bord te nemen en won ik deze partij. Dit betekende dat ik weer terug in de race was voor de finale.

De laatste partij mocht ik met de witte stukken spelen. Op het bord verscheen het Hollands, de Leningrad variant. Omdat ik iets te snel en onnauwkeurig speelde, verloor ik mijn b-pion. Maar niet getreurd ook de pion op b7 verdween snel in de doos. Lang ging de partij gelijk op en vond ik dat ik zelfs wat beter stond omdat mijn stukken meer activiteit hadden. Totdat ik een blunder maakte en hierdoor een paard verloor. Strijdvaardig bleef ik zoeken naar tegenspel en in het slot lukte het mij om de materiële achterstand in te halen maar de klok was mij wederom ongunstig gestemd en ik verloor ook deze partij op tijd. Toch wel een beetje pijnlijk, want een remise was voor mij gevoel meer gerechtvaardigd.

Fedor deed het vanmiddag beter: hij haalde 2,5 punt en werd in zijn groep gedeeld eerste. Hij mag later dit jaar door naar Utrecht om de landelijke finale te spelen. Mijn avontuur stopt hier, maar ongetwijfeld komt er een gevolg met Fedor in de hoofdrol.

13 oktober 2021 Verslag van Robin
Avondteam ontsnapt tegen HMC

Afgelopen dinsdagavond mochten de mannen van EGS A eindelijk weer aantreden in de avondcompetitie. Eigenlijk stond de wedstrijd tegen HMC op vrijdag 1 oktober in Den Bosch al op de planning, maar dat kon door een ALV geen doorgang vinden. Het bleek nog niet makkelijk om een nieuwe datum te zoeken, maar uiteindelijk konden we zodoende op 12 oktober voor het eerst een “uitwedstrijd” in de Wildacker spelen.

Op de dag zelf was er nog een tegenvaller voor de Bosschenaren. Een speler was flink verkouden geworden en het was helaas niet meer mogelijk om een vervanger te vinden. Bord 1 bleef daardoor leeg en teamleider Robin kon zich met een punt op zak gaan melden bij het rapidschaken in de grote zaal.

Daarna duurde het even voordat de volgende uitslag op het formulier kon worden ingevuld. Alex kreeg op bord 4 zoals gewoonlijk een Caro Kann op het bord. De tegenstander speelde de opening goed en Alex besloot om een pion te offeren om niet helemaal in de verdrukking te komen. Het kon daarna met tegengestelde rokades een scherpe partij worden, maar toen zette wit een dame ongelukkig op g5 en konden de stukken na Pf3+ vroegtijdig in de doos: 2-0.

Daarmee hield het goede nieuws ook wel op, want Jasper en Bart stonden inmiddels zeer slecht tot verloren. Jasper probeerde op bord 2 met zwart via een andere zetvolgorde in de Grünfeld terecht te komen, maar zijn tegenstander ging daar niet op in en ontwikkelde gewoon zijn stukken. Jasper deed zijn uiterste best om met een breekzet als c5 tegenspel te creëren, maar dit kwam nooit echt van de grond. Wit offerde vervolgens een kwaliteit voor 3 pionnen en het leek mij niet duidelijk hoe Jasper deze pionnen ging tegenhouden. Uiteindelijk dacht wit in onderstaande stelling na Pc3 nog een kwaliteit te gaan verliezen en gaf tot onze grote opluchting op. Tegenstander Bert Kramer had hier echter nog Dd7! kunnen spelen, waarna Stockfish ongeveer +5 aangeeft! Na bijvoorbeeld Dxd7 Pxd7 Pxb1 Pxb8 Txb8 wint zwart nog wat materiaal, maar is te laat om de pionnen tegen te houden.

Bart speelde op bord 3 een partij die alle kanten op kon, zoals we van hem gewend zijn. In de opening gaf de engine al snel +3 aan, maar Bart wilde dit iets te enthousiast omzetten in een materiële voorsprong. Hij pakte een extra toren mee, maar moest alle zeilen bijzetten om geen mat te gaan. Dit kon eigenlijk alleen door zijn dame te offeren, waarna het eindspel verloren is. In de avondcompetitie spelen we nog steeds zonder increment en daardoor moest Paul van Helvoort in 9 seconden nog vier zetten produceren. Hij koos eieren voor zijn geld met een remiseaanbod en Bart nam dat sportief aan.

Eindstand: 3.5 – 0.5 voor de onzen. Met een beetje pech had het zomaar 2-2 kunnen worden, dat is het mooie aan de avondcompetitie! Komende dinsdag wacht alweer de volgende tegenstander: DSC A. Zij zijn op papier kampioenskandidaat nummer één, dat wordt weer een zware kluif.

8 november 2021 Verslag van Alex
Fedor in de prijzen bij landelijke finale Schaak-Off

Waar de Schaak-Off met een voorronde in Goirle begon, wist Fedor Sazonov via een provinciale finale in Oisterwijk de landelijke finale in Amersfoort te bereiken. En niet alleen te bereiken, maar ook te winnen! Hij doet zelf verslag:

De Schaak-Off begon voor mij met een autorit van Belgische Turnhout naar Amersfoort (de toernooilocatie was veranderd van Utrecht naar Amersfoort). Het regende de hele dag en het was druk op de weg aangezien het in het weekend was. Wel keileuk waren de kleuren overal langs de weg. Dit jaar is de herfst mooi: de natuur was geel, rood en een beetje groen. Bijzonder mooi.

Iedereen was verdeeld in een groep van vier personen van ongeveer hetzelfde sterkte, volgens de KNSB-rating. De deelnemers waren de winnaars van gelijksoortige regionale toernooien. De toernooi bepaalde één winnaar per groepje.

Het was een grootschalig toernooi. Veel mensen van verschillende kanten van Nederland, ook bekende gezichten, ook paar van Brabant zoals Ad Bruijns, de erelid van NBSB.

Ik was net op tijd voor mijn eerste partij. Mijn groep was al bekend en ik kon bijna direct beginnen. Ik had een leuke groep met allemaal aardige mensen.

Eerste partij met Martien Schriemer
Ik was zwart. De opening was het Morra gambiet, een bekende scherpe variant. Wit geeft een pion maar heeft dan wel betere aanvalskansen. Uiteindelijk heb ik kunnen verdedigen tegen Martiens aanval en heb ik in het eindspel met een extra pion gewonnen.

Tweede partij met Wes Galekop
Ik was wit. De opening was Catalaans. We kwamen ongeveer gelijk uit de opening maar in het middenspel heeft mijn tegenstander veel druk op de damevleugel kunnen zetten waardoor hij een pion won, maar in het eindspel heeft hij een foutje gemaakt, waarna ik heb kunnen winnen.

Derde partij met Kostas Bejaart
Ik was voor de tweede keer zwart, maar deze keer was de opening Damegambiet. Mijn tegenstander heeft veel ruimte kunnen pakken in het eindspel, waardoor ik heel passief stond en hij actief. Jammer genoeg heeft hij een fout gemaakt waarna ik won.

Drie winsten – eerste plaats in de groep en ik mag met een mooie beker naar huis.

O ja, tussen partijen was er een victorine. Voor de juiste antwoord op schaakonderwerpen krijg je een fles bier of wijn. Zo is het me gelukt om een flesje wijn voor papa en mama te winnen.

De toernooi was goed georganiseerd, met (korte) toespraken, consumptiebonnetjes, bekers, veel schakers en gezellige sfeer.

10 november 2021 Verslag van Maarten
Bergen op Zoom 3 – EGS 2

Na de gastvrije ontvangst in een schooldependance ging EGS 2 voortvarend aan de schaak met alvast een 1-0 achterstand wegens het ontbreken van een speler.
Fedor speelde een op het eerste gezicht puike partij met uiteindelijk een pionnetje op de zevende rij. Lastig was dat zijn tegenstander een loper had van de promotiekleur en Fedor van de andere kleur. Uiteindelijk werd het dus remise.
Maarten speelde een degelijke partij met een lang denkende tegenstander, maar had op zet 25 last van het bekende zetverwisselfenomeen en mocht met een paard minder alleen nog hopen op een fout van de tegenstander. Toen die na een aantal zetten uitbleef was de partij verloren.
Andrei leek niet lekker in zijn spel te komen, ging vroeg in de partij al in de denkstand en dat is meestal geen goed teken. De stelling was complex en naarmate de stelling vereenvoudigde schrompelden zijn kansen op een score en was verlies zijn deel.
Rob speelde met wit een zeer avontuurlijke partij waarbij hij zelfs een pion in de zwarte stelling kreeg op b7. Met meer ruimte en een zwarte koning een beetje in de penarie (maar met ontsnapkansen) werd de aangeboden remise aanvaard.
Peter speelde tegen een Belgische tegenstander en het leek hem een goed idee om daarom de Hollandse verdediging van stal te halen. Pas na 15 zetten gingen eerste pionnen van het bord waarna Peter een aanval op de koningsvleugel kon beginnen. Na dameruil keerde het zaakje om en moest ik mijn koningsvleugel op orde krijgen. Toen na 35 zetten en bijna drie uur spelen alle venijn uit de stelling was verdwenen werd tot remise besloten.
Simon speelde standvastig, maar moest toelaten dat, nadat bijna alle lichte stukken en een handvol pionnen van het bord waren, er één pion van zijn tegenstander zonder noemenswaardige weerstand naar de zesde rij kon. En vervolgens bleek deze niet meer te stoppen.
Hannie speelde een traag verlopende partij. Na dik een uur waren er pas 11 zetten gedaan en stond alles nog op het bord. De stukken en pionnen kwamen steeds nader tot elkaar en in de uiteindelijke scrimmage verloor zij een stuk en, ondanks stevig tegenspel, kwam Hannie dit verlies niet meer te boven.
Eindstand BoZ 3 – EGS 2: 6,5-1,5.

18 november 2021 Verslag van EGS
EGS verliest in Sliedrecht

Na twee nederlagen in Zeeland zou EGS 1  voor lijfsbehoud in de Derde Klasse de eerste punten moeten pakken in Sliedrecht.

Drie verliespunten in vroeg stadium

Op het tweede bord liet Robin Verhoeven zien dat hij op dit moment de speler in vorm is. Zijn tegenstander liet zijn koning lang in het midden staan. Verhoeven offerde een pion en een stuk en tekende snel het eerste punt aan.

De partij van Ruud Licht bleek cruciaal te zijn: twee pionnen voorsprong en nog weinig stukken op het bord, dat moest het eerste punt opleveren. Zijn tegenstander deed enkele positioneel sterke zetten en het weerwoord van Licht was niet overtuigend. Een onverwachte verliespartij was het resultaat.

Jasper Kools koos met het Stauntongambiet voor een aanvallende opening. In het eindspel kwam Kools in tijdnood en verslikte zich in de pionnenaanval van zijn Sliedrechts opponent. Tweede  verliespunt voor EGS. Midweeks Cesar Becx 2200*  van De Stukkenjagers verslaan, blijkt geen garantie voor succes op zaterdag.

Debuut Francois Brock in EGS 1

Door diverse oorzaken moest teamleider Henk Renders vier basisspelers missen, zodat Francois Brock zijn debuut in EGS 1 mocht maken. Met  spelers met een hogere ELO-rating is het vaak slecht kersen eten. Brock voerde dapper strijd maar ging eervol ten onder.

Aan het eerste bord leek Bram van Huijgevoort de beste papieren te hebben maar dat was vooral optisch. Meer dan een remise zat er niet in voor Van Huijgevoort.

Bart Plasmans speelde een ingewikkelde partij waarbij de kansen wisselden. In het eindspel trok Plasmans helaas aan het kortste eind.

Jan Langenberg speelde onbedreigd naar  remise. Echte winstkansen waren er voor beide spelers niet.

Vanlerberghe stunt

Eddy  Vanlerberghe kwam een stuk voor  maar moest daarbij veel van zijn stelling inleveren. Urenlang leek hij in enkele zetten mat te gaan. Uiteindelijk kon hij de aanval definitief afslaan en zijn materiaalwinst verzilveren.

Vraag voor de lezer

Eddy van Lerberghe staat in de stelling materieel voor.  Ziet de lezer hoe Vanlerberghe zijn voorsprong met een mooie zet verder kan uitbouwen?

 

Antwoord:


1. Lg5! Dxg5 2. Dxg3 en het zwarte paard gaat ook verloren.
Ook 1. … Pf2+ 2. Txf2 Dxg5 3. Tg1 wint voor wit.

Nieuwe Vlaming voor EGS 1

Sliedrecht won met 5-3. Voor de Goirlenaren had er waarschijnlijk  meer ingezeten. De duels tegen provinciegenoten uit Roosendaal, Breda en Bergen op Zoom zullen punten op moeten leveren om het verblijf in de Derde Klasse niet van korte duur te laten zijn. Het debuut in de Nederlandse competitie  van de  sterke Belg  Tonnie van Damme  kan het keerpunt worden.

21 november 2021 Verslag van Henk R.
Fedor Sazonov schittert in Belgische titelstrijd

Het Belgisch Jeugdkampioenschap (BJK) was vanwege corona verschoven van april 2021 naar 11 tot en met 14 november in Blankenberge. EGS-er Fedor Sazonov, ook lid van TUSK uit Turnhout, speelde met 56 leeftijdgenoten om de titel. Er werden zeven rondes van anderhalf uur per speler plus dertig seconden per zet, gespeeld.

Fedor eindigde als tweede met evenveel punten als winnaar Raptis Filippos uit Brussel. Hun onderlinge duel eindigde in remise. Door het verschil in weerstandspunten van hun tegenstanders kon Fedor niet het hoogste trapje van het podium beklimmen.

In 2020 werd Fedor ook al tweede in het Nederlandse online jeugdkampioenschap. Hij is eindigde toen als derde maar de “kampioen” werd later gediskwalificeerd vanwege vals spel. Uniek om zowel op een Belgisch als een Nederlands Jeugdkampioenschap het ereschavot te halen. Bij schaakkampioenschappen telt niet de nationaliteit maar het lidmaatschap van de bond(en).

 

29 november 2021 Verslag van EGS
Spectaculaire offers op bord 1

In de Zaterdagcompetitiewedstrijd EGS 1 – De Pion 1 speelde Jasper met zwart op bord 1 en wist na enkele spectaculaire offers remise te bereiken tegen Koen Riemens.
Jasper had hier b5 gespeeld en had snode plannen..

De hele partij staat bij de Analyses

30 november 2021 Verslag van Robin
EGS 1 kan niet stunten tegen De Pion

Op zaterdag 27 november werd er voor de vierde ronde van de KNSB competitie op acht borden gestreden tegen De Pion 1 uit Roosendaal. Dit mag gerust een klein wonder genoemd worden na een tumultueuze week. Na vele afmeldingen bleek het niet eenvoudig om een compleet team bij elkaar te krijgen, maar met invallers Maarten, Fedor en Andrei was dit uiteindelijk toch gelukt. De Pion had wat minder last van afmeldingen en stelde gemiddeld 200 ratingpunten meer per bord op.

Na het eerste uur zag het er allemaal nog niet zo slecht uit voor de onzen. Andrei ruilde op bord 7 al snel drie lichte stukken en zag daarna voor beide kleuren geen plan meer. Zijn tegenstander was het hiermee eens en er werd tot remise besloten. Ook bij Maarten zouden er veel stukken van het bord gaan met een remise-achtig eindspel tot gevolg. Dit geloofden beiden spelers wel en het volgende grote ratingverschil was teniet gedaan: 1-1.

Ondertussen was Fedor (de jongste speler ooit in EGS 1?) in een eindspel met ongelijke lopers terechtgekomen. Dit leek ook op remise af te stevenen, maar de jonge Belg miste helaas een dodelijke vork. Het was weer een leerzame ervaring en hij zal vast en zeker vaker uit gaan komen voor ons vlaggenschip.

Eddy mocht na zijn overwinning tegen Sliedrecht plaatsnemen op bord 3. Hij kreeg de sterkste Pionees tegen en was heel de middag aan het verdedigen. Dit ging lang goed, totdat de activiteit van de witte stukken hem te veel werd: 1-3 achter.

De resterende vier partijen zagen er hoopvol uit, maar uiteindelijk vielen de kwartjes de verkeerde kant op. Ruud kreeg met zwart het damegambiet tegen en wist op een of andere manier de extra pion te behouden. Met een verbonden vrijpion leek Ruud de touwtjes in handen te hebben, maar opeens moest hij aan de noodrem trekken om niet mat te gaan. Dit zorgde wel voor heel veel gaten in de zwarte stelling en het was daarna snel klaar. Op ongeveer hetzelfde moment kon ook Jan opgeven. Hij had in een Sveshnikov een kwaliteit gepakt op a8, maar zijn tegenstander had flinke compensatie met het loperpaar. Jan kwam niet meer onder de druk vandaan en daarmee waren de matchpunten verdeeld: 1-5.

Robin had op bord 2 tegen de Modern een mooi ruimtevoordeel opgebouwd, maar hij vergat na een dameruil zijn h pion nog verder op te spelen. Na nog een aantal verkeerde beslissingen kon zwart in een toreneindspel zonder risico’s op winst spelen. De tegenstander was echter vooral blij dat de teamoverwinning binnen was en gaf Robin een mooi verjaardagscadeau met een remiseaanbod. Jasper mocht nog wel even aan de bak in een lichte stukken eindspel met een pion minder. Dit alles was ontstaan na een tactische partij waar op zo’n 4 verschillende momenten materiaal werd geofferd. Jasper verdedigde het eindspel zeer goed en kon iets voor zessen ook een mooi halfje opschrijven: 2-6 voor de Pion.

Al met al een uitslag die gezien de ratingverhoudingen te verwachten viel. Daarmee hebben we de rode lantaarn wel stevig in handen, zoals hier te zien is. Het is nog de vraag of ronde 5 op 18 december door kan gaan, anders gaan we in 2022 op zoek naar de eerste matchpunten.

2 december 2021 Verslag van Alex
EGS gaat weer digitaal

Nu de amateursport in de avonduren weer (even?) moet wijken voor de strijd tegen het coronavirus, wijkt EGS weer uit naar het online schaak. Tot nader order zijn alle fysieke schaakactiviteiten in De Wildacker afgelast, in ieder geval tot en met 14 december.

Maar een goede schaker heeft altijd een plan B. En in het geval van EGS zijn er meerdere plannen B, dat wil zeggen: meerdere manieren om toch, zij het digitaal, met elkaar te kunnen schaken.

  1. Het digitale clubhuis van EGS is te vinden op chess.com. Elke dinsdagavond wordt daar een toernooi gespeeld, aanvang 20.15 uur.
  2. De jeugdleden spelen in een aparte sessie op chess.com op vrijdagavond.
  3. EGS neemt ook deel aan de Chess Battles, waar clubs uit heel Nederland het tegen elkaar opnemen. Die worden gespeeld via een andere site, namelijk lichess.org. Ook daar heeft EGS een subgroep, daar vind je de link naar de Chess Battle. Die begint elke zondagavond om 20.00 uur en duurt twee uur (later instromen is in dit toernooi ook mogelijk). Het niveau ligt hier wat hoger, maar als club strijd je samen voor een zo hoog mogelijke score, dus hoe meer deelnemers, hoe beter (en hoe gezelliger, want er is ook een Skype-hangout aan gekoppeld, vraag de link aan een van de andere deelnemers).
5 december 2021 Verslag van Alex
Pieter Couwenberg gedeeld tweede in Ermelo

In het laatste weekend van november kwam Pieter Couwenberg uit in de strijd om het kampioenschap van de NSVG. Hij doet zelf verslag:

Op donderdag 25 november reisde ik af naar Ermelo. Om deel te nemen aan het open kampioenschap van de NSVG, de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Ondanks de verscherpte maatregelen betreffende corona mocht dit toernooi doorgaan.

Aan het toernooi namen negentien deelnemers mee. Zelf was ik als vijfde op deze ranglijst geplaatst op basis van mijn Fide-rating. Tijdens de laatste editie in 2019 eindigde ik het toernooi op een zeer teleurstellende plaats. En dit wilde ik absoluut verbeteren. Inzet voor mij was in de top 3 te eindigen.

In de eerste ronde trof ik mijn oude schaakleraar aan: Kempe Verweij, inmiddels een man op respectabele leeftijd. Een duel Meester tegen Leerling. Kempe opende met c4. Snel won ik in de opening een pion. Maar dat deerde mijn tegenstander niet. Hij ontwikkelde en creëerde een sterk centrum. Waardoor ik mijn dameloper niet goed in het spel kreeg. In het middelspel zag Kempe de winnende variant over het hoofd. Uiteindelijk won ik deze partij op tijd.

In de 2de ronde trof ik Lucas de Jong aan het bord. Lucas is een gevaarlijke tactische speler, kent zijn theorie. We kwamen gelijkwaardig uit de opening. Toch wist ik in het middelspel voorsprong te bereiken. Niet alleen op het bord maar ook op de klok. Ondanks mijn betere stelling gaf ik deze partij bijna uit handen. Lucas wist na een zetverwisseling een remise-achtig eindspel te bereiken. Maar zijn achterstand op de klok deed hem de das om en ik won ook deze partij op tijd.

In de 3de ronde trof ik Jan Boer. In deze partij ging het heel goed. Al snel kwam ik een stuk voor. En was het voor mij duidelijk dat in deze partij winst te halen viel. Maar verwisseling van zetten deed mij in deze partij de das om. Dit was heel jammer want mijn concurrenten Sergio Harnandan en Mark Schutte speelden beide remise. Jan was koploper vanaf dat moment. Acteraf mag ik wel zeggen dat ik hier de toernooizege heb laten liggen.

Na een slechte nacht mocht ik op zaterdag aantreden tegen Jan Spoelstra. Voor mij een onbekende schaker. In de openingsfase nam ik de tijd en dit leverde mij in het eindspel de winst op.

In de middag kreeg ik Cor Tesselaar voorgeschoteld. Cor Was duidelijk in vorm en schoof a tempo de stelling naar een Grand Prix attack van het Siciliaans. Een lastige opening waar ik nog niet zolang goede ervaringen mee heb. Gelukkig had ik de opening vooraf wel goed bekeken en wist ik prima tegenspel te bieden. Nadat Cor de h-lijn had geopend, wist ik deze later te beheersen en langs deze lijn een koningsaanval op te zetten. Maar Cor, die ruim in zijn tijd zat, wist steeds de juiste verdediging te vinden. Uiteindelijk besloten we tot remise. Min of meer gedwongen vanwege mijn tijdnood.

Na vijf ronden stond ik nu op gedeelde vierde plaats. En moest ik mijn volgende partij gaan winnen. Mijn tegenstander was Alaettin Gündogmus, een gevaarlijke tegenstander, die vaak een creatieve opening speelt en moeilijk voor te bereiden is. Ook in deze partij kwam het Londen-systeem op het bord. Even leek het erop dat ik de strijd in de opening had gewonnen maar Aleattin wist er toch met voordeel uit te komen. Toch wist ik deze partij te winnen en hiermee behaalde ik de gedeelde tweede plaats in het toernooi. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden ben ik zeer tevreden en ga ik volgend jaar voor de toernooizege.

5 januari 2022 Verslag van Alex
Vreugde en verdriet aan het online bord

Nu alle competities stilliggen en we voorlopig weer met zijn allen zijn aangewezen op online schaken, leek het me een leuk idee om daarover wat te delen op de EGS-site. Deel twee fragmenten/stellingen die je bijbleven, eentje waarin je wint en eentje waarin je… nou ja… niet wint.

Ik zal zelf aftrappen. In de categorie ‘vreugde’ een partij waar ik heel tevreden mee was, ik schoof mijn tegenstander geruisloos naar een verloren stelling. Tot ik een stuk weggaf (op het veld c2, waar in het diagram een witte toren staat, stond tot een paar zetten geleden nog een zwarte loper). Maar goed, bij snelschaak is verloren lang niet altijd verloren, dus doorspelen maar. Bovendien had ik nog steeds actief spel. En toen deed wit 31. Kh3. Dat gaf mij de kans het kunstig af te maken met 31… Th1+. Wit moet pakken met het paard, waarna hij met twee stukken meer mat gaat: 32. Pxh1, g5 mat!

In de categorie ‘verdriet’ een partij uit de zondagse Team Battles (doe mee, erg leuk!), waarin je soms tegen spelers met een veel hogere rating komt te spelen. Soms kun je dan aardig partij bieden (en incidenteel tot een stuntje komen), veel vaker verlies je dan. Deze was wel fraai. In een openingsvariant die ik niet kende offerde mijn opponent twee pionnen. Natuurlijk stond hij actiever, maar dat ik binnen vijf zetten mat zou staan, zag ik toch niet aankomen. In de diagramstelling speelde wit 12. Dg3, P7f6 (Pe7 was beter geweest) 13. Pe5, Ld7 (de computer wil Ph5 doen, dan volgt Df3, ook geen pretje) 14. Dxg7, Tg8. Lekker de dame wegjagen? Nee dus: 15. Dxf7 mat! Oeps…

Wie is de volgende die twee partijfragmenten wil delen?

6 februari 2022 Verslag van Alex
EGS opent de deuren weer

Het mag weer van kabinet en OMT en alle andere coronageleerden, dus de fysieke clubavond van EGS is weer in ere hersteld. Elke dinsdagavond in de Wildacker, waarbij we natuurlijk nog wel rekening moeten houden met de geldende coronaregels: sluiting om 22.00 uur (dus aangepast speeltempo), toegang met coronatoegangsbewijs, afstand houden en mondkapjes op (behalve zittend aan het bord).

Maar het belangrijkste: wie wil kan weer komen schaken. (Komende dinsdag, 8 februari, alleen even niet vanwege. Dan is er een extra ingelaste ledenvergadering.)

6 februari 2022 Verslag van Alex
5-3-1: Vijfde ronde is derde keer spelen is eerste keer winst voor EGS 2

Zaterdagmiddag speelde het tweede team van EGS zijn derde wedstrijd op de vijfde speeldag. Tegenstander was het tweede team van DSC Dongen, altijd vriendelijk die Dongense schakers. Het tweede team had naast zes oudgedienden twee debutanten in de gelederen, te weten Job Hoekstra en Jorius Roelin. François en Job waren als eersten en binnen het uur klaar; François veroverde de vijandige dame en Job zette zijn tegenstander na 12 zetten mat: 2-0. Op alle andere borden werd er nog stevig geschoven, waarbij opviel dat de partij van Rob van Esch nogal langzaam op gang kwam: 7 zetten in dik een uur.

Met deze voorsprong ging het vervolgens even mis. Hannie Hermans kreeg twee torens op bezoek op de zevende rij, niet alleen voorspelt dat weinig goeds, in de praktijk gaat het vaak mis. Zo ook hier. Peter Ansems had een lastig eindspel met verspreide pionnen en loper tegen paard en uiteindelijk was het pluspionnetje van zijn tegenstander te sterk. Jorius speelde een puike partij als debutant en maakte in het verre eindspel een inschattingsfout die uiteindelijk leidde tot mat. Stand werd daarmee 2-3.

Andrei Sazonov had op bord 2 een zodanige hoeveelheid stukken tegenover de koning van zijn tegenstander weten te mobiliseren dat de Dongense stelling niet meer te verdedigen was. Niet veel later wist Maarten De Wit op bord 1 met twee vrijpionnen de overkant te halen en was ook daar de strijd gestreden. Stand 4-3.

En Rob was daarmee degene die de eindstand zou bepalen. Bij verlies zou het 4-4 worden en iedere andere uitslag zou winst voor EGS 2 betekenen. Na nog wat geschuif en gezucht kwam Rob remise overeen met zijn tegenstander en waren de eerste matchpunten voor EGS 2 een feit. Uiteindelijk toch nog een redelijk zwaar bevochten resultaat, maar met af en toe mooi schaak op de borden. De volgende ronde is op 12 maart en dan speelt EGS 2, opnieuw thuis, tegen het sterke team RSR Ivoren Toren 2.

24 februari 2022 Verslag van Robin
Het avondteam deelt de punten in Helmond

Nu de horeca weer tot 1:00 uur open mag blijven, kan ook de avondcompetitie gelukkig weer worden hervat. Rondes 3 en 4 waren afgelast en worden op het einde van het seizoen ingehaald, waardoor deze week al ronde 5 op het programma staat. Afgelopen dinsdag vertrokken we dan ook met een viertal richting Helmond om het op te nemen tegen HSC A.

Pascal kon helaas al snel plaatsnemen achter de bar in het mooie poolcentrum “Snookertown”. Op bord 2 speelde hij met zwart tegen Nederlands Kampioen bij de D-jeugd, Gachatur Kazarjan. De talentvolle jeugdspeler ging voor de zet Pb5 in het Schots, een variant die Pascal niet heel goed kende. Voordat ikzelf de kans had om te komen kijken, had Pascal al met de dame op h1 een toren meegepakt en had wit met een paard op a8 hetzelfde gedaan. De zwarte koning stond echter veel slechter en Gachatur profiteerde hiervan door met een slim trucje een stuk te winnen. Pascal probeerde er tevergeefs nog iets van te maken, maar de jonge tegenstander speelde het soepel uit.

Vervolgens nam Jasper de taak op zich om op bord 3 de stand weer gelijk te trekken. Hij speelde in het damegambiet heel vroeg Pd2 om de hoofdvarianten te ontwijken en dat leverde een prima stelling op. In het onderstaande diagram is tegenstander Marcel Pelgrom de fout in gegaan door Dd8-e7 te spelen ipv het betere De8. Jasper profiteerde hiervan door het krachtige Pxh7! te spelen. Zwart kan natuurlijk niet reageren met Kxh7, want dan volgt Dh5#. Pxh7 kost dus niet alleen een pion, maar ook de toren valt niet meer te redden. Na Td8 volgt Lg5 en na Te8 is Dh5 sterk. Jasper won dus een kwaliteit en niet veel later de partij.

Ikzelf (Robin) mocht met wit aantreden tegen Johan Wuijts, een sterke speler waar ik de afgelopen jaren door heel Brabant veelvuldig tegen heb gespeeld. Ik heb altijd moeite om iets te bereiken tegen zijn Franse verdediging, waardoor ik besloot om maar met 1. d4 en een vroeg g4 aan te gaan vallen. Het aannemen van deze gambietpion kan vrij gevaarlijk worden, maar dat is eigenlijk de enige manier om deze dubieuze variant af te straffen. Johan besloot hem toch te weigeren en dan leverde een aantal zwaktes op in de zwarte stelling. Daar maakte ik graag gebruik van en dat leverde al snel een pion op. Daarna bleef ik actiever staan en kon zwart nooit echt in de partij komen. Op zet 30 won ik door een kleine combinatie nog een stuk en daarmee was de teamvoorsprong een feit.

Maarten had het ondertussen zwaar in zijn eerste avondcompetitiewedstrijd van het seizoen. In zijn Scandinavisch met Dd6 komt regelmatig een witte loper op f4 en een paard op e5 terecht en het is dan altijd te vraag op wit een goede aftrekaanval heeft. Meestal is dit niet het geval, maar nu kon tegenstander Rob Bakels wel een kwaliteit meepakken. De stelling was nog redelijk gesloten, waarin een licht stuk vaak minstens even goed is als een toren. Daardoor bleven we lang hoop houden op een remise, maar uiteindelijk kon wit toch de stelling openen en daarmee was er voor Maarten geen houden meer aan.

Zoals de oplettende lezer misschien al is opgevallen, hebben de witte stukken 4x aan het langste eind getrokken; Eindstand: 2-2. Hierdoor heeft EGS A nu 3 matchpunten uit 3 wedstrijden en daarmee zijn de titelkansen wel verkeken. Vooral de wedstrijd tegen De Drie Torens B wordt belangrijk voor een eventuele tweede plaats, maar eerst spelen we op 18 maart tegen het altijd gezellige SG King C.

2 maart 2022 Verslag van Maarten
Carnaval schaken op 29 februari 2022

Voor het eerst schaken op de carnavalsdinsdag! Dat was dus lang niet voorgekomen en zorgde bij de wedstrijdregelneef voor enige verwarring met betrekking tot de datum. 29 februari, 8 maart, 1 maart, alle drie kwamen in de vooraankondiging voorbij. Maar goed, schaken in de carnavalsweek, het moest er een keer van komen. Voor Pascal was het in ieder geval reden om goed uitgedost te verschijnen: regenboogpruik, captain America pak en een rode das. En vooral goede luim en moed!

Er werden zes partijen in de twaalfde interne ronde afgewerkt, waarbij opviel dat er vijf spelers van de lichting 2021-22 meespeelden. We zijn op de goede weg. Over de partijen kunne we in zoverre kort zijn, dat er weinig echt spectaculairs gebeurde. Sjeng speelde Sjengs en rukte met zijn -zwarte- koning op naar e3 om daar verwarring te stichten, maar Pascal speelde Pascals en manoeuvreerde twee pionnen naar voren, en niet zomaar pionnen maar de a- en h-pion. En toen die eenmaal op a7 en h7 stonden was het schaakpleit beslist. Rob mompelde iets in de trant van dat hij overmoedig had gespeeld en daardoor van Simon verloor. De stelling op het bord liet inderdaad vooral een groot gat voor zijn koning zien, iets wat meestal niet goed afloopt. Ben schoof rustig maar beslissend zijn stukken naar de mooie velden en dat was voldoende voor de overwinning op Robert-Jan. Adam maakte goed gebruik van een paar onnauwkeurigheden van Mart en kon zo twee verbonden vrijpionnen naar de overkant loodsen, een voorbode van slecht nieuws voor de tegenstander. in de partij tussen Frans L. en Maarten besloot eerstgenoemde een tactiek van pakken-wat-ik-pakken-kan toe te passen en op zet 25 waren er zo nog twee koningen en veertien pionnen op het bord. Maarten sloeg remisevoorstel af om weer eens een eindspel te spelen, maar dat was zo’n dertien zetten later remiser dan remise. in een clash van de nieuwelingen wist Frans P. te winnen van Job. laatstgenoemde ging met een aantal stukken richting koning van zijn tegenstander, maar die wist zich adequaat te verdedigen en van de verdediging zelfs een aanval te maken, en dan gaat et vaak fout voor de eerstaanvallende, zo ook hier.

9 maart 2022 Verslag van EGS
EGS organiseert een een open Bekercompetitie

Beste EGS leden en externe schakers,

Wij willen jullie graag informeren over onze open “EGS Bekercompetitie”.

Leden en ook niet-leden zijn weer van harte welkom om deel te nemen aan ons spannende toernooi.

Het is een afvalrace met uiteindelijk 1 winnaar.

We spelen op  dinsdagavonden in de Wildacker in Goirle.

Info Bekertoernooi 2021-2022, Uitleg en datums zitten in bijgevoegd bestand.

 

12 maart 2022 Verslag van Robin
EGS 1 pakt na comeback weer een matchpunt

Nadat in de vorige ronde het eerste matchpunt van het seizoen was behaald, mocht EGS 1 het in ronde 7 opnemen tegen de nummer negen uit de stand: De Baronie 1. Om nog kans te blijven houden op een miraculeuze handhaving, moest er in de mooie speellocatie in het zuiden van Breda gewonnen worden. De Baronie bracht gemiddeld zo’n 140 ratingpunten meer op de been, waardoor de kansen op een teamwinst vooraf zeer beperkt waren.

Eddy Vanlerberghe was na ruim twee uur spelen de eerste die zijn tegenstander mocht feliciteren. Dit kwam als een verrassing, want er leek lange tijd niks aan de hand voor de goed presterende Belg. De tegenstander kreeg echter steeds meer grip op de partij en nadat dit een dubbele pionwinst opleverde, gaf Eddy zich gewonnen.

Hierna ging het ineens snel, want binnen een tijdsbestek van tien minuten konden er nog vier uitslagen op het wedstrijdformulier worden genoteerd. Jasper Kools mocht het op bord 1 opnemen tegen de sterkste Bredanaar. Ondanks dat Jasper niet helemaal fit was, wist hij een goede stelling op het bord te krijgen. Daarna hielp hij helaas met h4 zijn eigen stelling om zeep, want deze belangrijke pion ging niet veel later verloren en mede daardoor ontstonden er wel heel veel zwaktes in het witte kamp. Dit kwam Jasper niet meer te boven.

Robin Verhoeven deed iets terug door met de witte stukken een typische aanval in de Siciliaanse Draak te bekronen met een torenwinst, waarna het eerste bordpunt van de middag voor EGS binnen was. Alex van Lanen kwam met zijn stukken in het middenspel behoorlijk in de knoop en mocht mede daardoor een eindspel gaan spelen met een stuk minder. De topscorer van De Baronie wist hier wel raad mee en zette dit soepel om in een punt. Ook Andrei Sazonov moest zich niet veel later gewonnen geven, nadat een vergevorderde vrijpion van de Bredase teamcaptain te sterk werd. Dit betekende een 4-1 achterstand, waardoor De Baronie aan één remise genoeg zou hebben voor de winst.

Het was echter niet duidelijk waar het beslissende halfje vandaan zou moeten komen, want Bram van Huygevoort, Erik Hamers en Fedor Sazonov stonden allen goed tot gewonnen. Bram was de eerste die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Zijn tegenstander had eerder in de partij een herhaling van zetten ontweken, maar moest daarna alle zeilen bijzetten om een nederlaag te voorkomen. Dit lukte niet, want Bram wist twee pionnen buit te maken en dat was genoeg voor de winst.

De talentvolle Fedor kwam na een spannende en ongebalanceerde partij in een dame eindspel terecht. De jonge Belg was veel sneller met zijn vrijpion, maar moest nog wel met zijn koning uit de schaakjes lopen. Dit kostte de nodige tijd en moeite, maar iets voor zessen was dan toch de overwinning binnen. Meteen hierna tekende Erik voor de gelijkmaker. Hij had al vroeg op de middag een dame gewonnen in ruil voor twee paarden. Het lukte daarna niet om het meteen af te maken en de tegenstander bleef stug goed verdedigen. Na lang manoeuvreren wist Erik dan toch zijn stukken goed neer te zetten en bekroonde daarmee zijn rentree met een punt.

Na een mooie schaakmiddag zonder remises stond er net als bij PSV – FC Kopenhagen 4-4 op het scoreformulier. Een mooi resultaat, al was een overwinning noodzakelijk voor kansen op lijfsbehoud. Op 2 april mag EGS 1 het in eigen huis opnemen tegen de koploper SG KiNG uit Tilburg, daarna gaan we zien of de uitwedstrijden naar Bergen op Zoom en Rotterdam nog iets op gaan leveren.

13 maart 2022 Verslag van Maarten
Zes twee valt op een bepaalde manier nog wel mee

Zaterdag 12 maart trof EGS 2 in het Jan van Besouw het team RSR Ivoren Toren 2. Op papier en van tevoren een lastige tegenstander vanwege de ratings van de spelers. De Ivoren Torenwachters brachten gemiddeld 217 ELO-punten meer mee en dat is dan best wel veel. Dit werd gelukkig ruimschoots gecompenseerd door een grote vriendelijkheid. Het was Hannie die als eerste klaar was, zij had letterlijk op kousenvoeten haar tegenstander een dame afhandig gemaakt en wist vervolgens met dame en paard de tegenstander mat te zetten. Een goed begin van de middag. Iets later werd de score in balans getrokken toen invaller Jerion (dankjewel!) zijn meerdere moest erkennen in zijn tegenstander, 1-1 dus.

Rob werd geconfronteerd met een agressief paard voor de neus van zijn koning, kwam twee pionnen achter in het eindspel en na een nare paardvork was het ook hier voorbij: 1-2. Eenzelfde lot trof invaller Thijs (ook dank!), opeens een dame weg en dan is mat unavoidable: 1-3. Peter moest enigszins lijdzaam toezien hoe zijn tegenstander steeds meer stukken over de middellijn stuurde, die vervolgens zijn stelling lamlegden. Vervolgens ging er voldoende materiaal af om de tegenstander te feliciteren.: 1-4.

Frans Lagerwaard debuteerde in EGS 2 met een mooie partij waarbij hij de vijandelijk dame kreeg tegen inlevering van een toren. Appeltje eitje of dametje eitje of appeltje dametje zou je zeggen totdat er door een penning een loper van Frans afging en eeen aantal zetten door een schaak-paardvork ook de dame. een mooie partij viel helaas in duigen: 1-5. Maarten had in zijn partij een logisch maar onnauwkeurig zetje gedaan en moest vervolgens achter de feiten aanlopen. Zijn tegenstander kon steeds meer stukken voor de koning plaatsen en dat was uiteindelijk voldoende voor de zege: 1-6.

En toen speelde alleen Job nog. Lang leek het gelijk op te gaan, maar door actievere stukken kon Job het initiatief naar zich toe trekken. makkelijk was het niet, er waren nog voldoende mogelijkheden om het fout te doen, zo probeerde zijn tegenstander een soort van dolle toren te creëren die niet geslagen mocht worden in verband met pat, maar precies op tijd speelde Job zijn koning naar een vrij-van-torendolheid veld waarna promotie en mat in twee volgde. Eindstand 2-6.

EGS 2 speelt nog twee wedstrijden dit seizoen, eerst de reguliere zevende ronde en wel op zaterdag 2 april in Breda tegen De Baronie 4 en op 21 mei wordt de uitgestelde ronde 4 gespeeld in Zundert tegen De Raadsheer 2.

En Rob heeft weer wat fotootjes gemaakt:

22 maart 2022 Verslag van EGS
1e ronde Bekercompetitie

Bij EGS kunnen ze ook nog verslagen maken. Ziehier de resultaten van een (ont)spannende clubavond:

 

Adam vd Sterre vs. Frans Paridans

Goirle 22 maart, het is een milde voorjaarsavond en het is rustig op straat. Maar wat de meeste
Goirlenaren niet weten is dat tenmidden van deze rust een hevige strijd gestreden zal worden in
buurtcentrum de Wildacker. Het is de eerste ronde van het bekertoernooi schaken en 16 aspirant
kampioenen treffen elkaar in de ultieme strategische confrontatie.

Onder hen zijn Adam van der Sterre, nr 22 in de interne competitie, spelend met wit, en Frans Paridans nr 7 in de interne
competitie, spelend als zwart. Het is de eerste keer dat zij elkaar treffen op het schaakbord en geen
van beiden heeft enig idee wat ze van hun tegenstander mogen verwachten.

Klokslag 20:00, de strijd barst los en vanzelfsprekend is de eerste zet aan wit: C4. “De Engelse opening nog wel.”
Mompelt Frans verrast terwijl hij meteen het midden claimt met E5. Een aantal zetten passeren. Zet
5: Zwart rokeert, wit volgt zijn voorbeeld 2 zetten later. Zet 11: wit opent de aanval met een vork op
D4. Zwart slaat ExD4, het eerste slachtoffer komt in de vorm van een witte pion. Wit slaat terug
met ExD4, zwart heeft geen keus en zet de Strijd om D4 voort met zijn loper; LxD4. Helaas komt
deze loper meteen ten val door wit zijn paard PxD4. Ook zwart zet zijn paard in; PxD4, niet
wetende dat uit onverwachtse hoek de strijd bepaalt wordt door de dame van wit; DxD4.

De eerste schermutseling zit erop en wit ziet de mogelijkheid om mat in twee te zetten. Echter heeft zwart een
paard op F6 welke deze kans niet zomaar zal geven. Zet 17: Wit gaat voor de 2e schermutseling in
een poging de opening te creëren waar hij zo op aast; PD5. Zwart slaat met LxD5, wit doet
hetzelfde; LxD5. Zwart kan slaan met zijn paard, maar ziet de dreiging van mat in 1 en verzet zijn
koning; KG6. Zet 21: Zwart haalt onverwachts uit met zijn toren; TxE2 en laat wit geen andere keus
dan terugslaan met; TxE2. Zet 27: De eerste keer schaak komt van wit met DG5. Zwart vlucht met
zij koning naar; KH7. Rond zet 30 heeft wit een kans om zwart te verslaan maar ziet het helaas niet.
In plaats daarvan creëert wit bij vergissing de ruimte om zich schaak te laten zetten door zwart. Wit
vlucht; KG2, bam, weer schaak; Kh3. Bam, schaak, bam, schaak, bam, schaak.

Krijgt wit nog een kans om te herstellen? Wit zet KE3, zwart QD7. Kort moment van rust voor wit. Niet veel later lijkt
er weer een reeks van schaakzetten door zwart te volgen, maar echter niet zo veel als in de eerste
reeks. Zet 54, Wit heeft nog een loper en enkele pionnen, zwart heeft een toren en nog enkele
pionnen. Wit sluipt naar voren in de hoop een pion te kunnen promoveren maar wordt al gauw weer
geteisterd met een reek schaakzetten van zwart: TD2 schaak. Wit vlucht opzij; KE4. Zwart volgt;
TE2 schaak. Koning vlucht weer; KF4, Zwart blijft volgen; TF2 schaak, TG2 schaak, TH2 schaak.

En toen als vanuit het niets zet wit; LxH2. Zwart verliest zijn toren en mompelt: “Had dat eerder
gezegd.” Steekt vervolgens zijn hand uit en zegt: “Gefeliciteerd.” De verlossende woorden. Na een
harde en bittere strijd, waarbij Frans sterk terug wist te komen uit een benarde situatie door telkens
de koning tot verplaatsen te dwingen, wint Adam uiteindelijk alsnog door Frans zijn herhaalde
schaakzetten tegen hem te gebruiken en zijn toren in de val te lokken. De rook klaart op, de winnaar
is bepaald. Beide spelers kunnen nog leren van de gedane zetten, en de vraag is nu, kan Adam dit
succes bij de volgende ronde, waar hij tegen de nr 2 of nr 8 gaat spelen, herhalen?

Job Hoekstra – Hannie Hermans

1. e4 e5 2. Pf3 d6 Een Philidor, ik speel hier eigenlijk altijd wel d4.
3. d4 exd4 4. Pxd4 c5 5. Pf3 Le7 6. h3 Ld7 7. Lf4 Dc7 Zwart heeft de stukken op redelijk passieve velden geplaatst, en Dc7 leek mij ook een vreemde zet, aangezien de dame nu op dezelfde diagonaal met mijn loper op f4 staat. Ik kan hier later nog gebruik van maken, ik ga verder met het ontwikkelen van mij stukken
8. Pc3 Lc6 9. Lc4 Pf6 10. Dd3 h6 11. e5 dxe5
Na een aantal zetten al de optie te hebben gehad om e5 te spelen, speelde ik het nu dan eindelijk. Deze zet veroorzaakt een hoop problemen voor zwart, en hier blijkt ook meteen waarom Dc7 naar mijn idee niet helemaal klopte
12. Pxe5 Lxg2 Nadat zwart dxe5 heeft gespeeld, besloot ik niet met loper te slaan, maar met het paard. Met veel actievere stukken en de röntgenaanval op de dame, sta ik er hier heel comfortabel voor. Nu werd er door zwart Lxg2 gespeeld, wat mij een mooie combinatie geeft om een kwaliteit en een dame te winnen.
13. Lxf7+ Kf8 14. Pg6+ Kxf7 15. Pxh8+ Kg8 16. Lxc7 Pc6 Na de dame te hebben gewonnen, kon ik ervoor zorgen dat er steeds meer stukken van het bord af gingen, zelfs als ik daar zelf weer een kwaliteit voor teruggeef.
17. Tg1 Kxh8 18. Txg2 Pe8 19. Dg3 Lf6 20. O-O-O Pxc7 21. Dxc7 Tg8 22. Td7 Pe5 23. Pd5 Lg5+ 24. f4 Pxd7 25. Dxd7 Ld8 26. Tg6 Kh7 27. Pf6+ Kxg6 28. Pxg8 Kh7 29. Dxd8
Na de zet 29. Dxd8 heeft mijn tegenstander opgegeven.

Jaap Touw – Robin Verhoeven

Voor de beker mocht Robin het voor het eerst sinds jaren weer eens opnemen tegen Jaap. Robin koos voor de Hollandse verdediging, daarin bouwt de zwartspeler zijn aanval relatief rustig op, om daarna op de koningsvleugel of dwars door het centrum een aanval te lanceren. Jaap blokkeerde de koningsvleugel, maar toen kon Robin door het centrum binnenkomen en een paar pionnen winnen.
Daarna gaf Jaap nog een kwaliteit weg en daarmee was de partij beslist in het voordeel van Robin.

Krijn van Dolderen – Peter Anssems

De partij ging redelijk gelijk op totdat Krijn een mat over het hoofd zag. 0 – 1

Partijverslag tussen Pascal Graafmans – Maarten de Wit

Lange evenwichtige partij die Maarten in tijdnood bracht. 1 – 0

Partijverslag Anneloes van Heiningen – Sjeng Houben

Anneloes heeft lang een goede partij gespeeld toen ze door een foutje een stuk verloor. 0 – 1

Partijverslag Pieter Couwenberg – Jasper Kools

Jasper heeft Pieter geregeld onder druk gezet waardoor Pieter uiteindelijk verloor. 0 – 1

 

En Rob heeft weer fotoos gemaakt.

28 maart 2022 Verslag van Robin
Jasper Kools komt net tekort voor een podiumplaats in Alkmaar

Na een lange winter zonder Nederlandse schaaktoernooien, werd er afgelopen weekend in Alkmaar weer eens een weekendtoernooi georganiseerd. Dit is een eindje rijden, maar Jasper Kools en Robin Verhoeven hadden er zoveel zin dat ze er wel een stukje voor wilden rijden. Uiteraard wel met overnachtingen in het pittoreske Broek op Langendijk. Het format van het toernooi is eigenlijk hetzelfde als we gewend zijn van het WLC toernooi en ons eigen GWK: namelijk 1 ronde op vrijdagavond, 3 op zaterdag en 2 op zondag. Het speeltempo was dit keer: 1:30 uur met een increment van 20 seconden per zet. Jasper nam deel in de B groep, met een speelsterkte tussen van 1600-1950 en 64 deelnemers. Robin mocht meedoen in de loeisterke A groep, voor spelers boven de 1900. Van de 49 spelers hadden er bijvoorbeeld 26 een rating van 2100+, dus dat werd een hele uitdaging.

Tot zover de feitjes, dan gaan we door naar het toernooi. Jasper begon sterk met drie overwinningen op rij. Op vrijdagavond vond hij in een spannende stelling een mooi kwaliteitsoffer tegen de sympathiek Peter van Diepen. De witte loper was zoveel sterker dan de zwarte toren, waardoor Jasper kon afwikkelen naar een eindspel met 3 pionnen meer en daar wist Jasper wel raad mee. Vervolgens mocht hij het de volgende dag opnemen tegen de jonge Dana Verheij. Dana kwam wat actiever uit de opening, maar daarna hield Jasper een betere pionnenstructuur over en het hielp dat hij daarna een stuk cadeau kreeg. Ook in ronde 3 speelde Jasper een partij van hoog niveau. Hij wist al snel een pionnetje mee te snoepen, maar moest daarna wel even een mogelijke koningsaanval afwenden. Dit lukte prima en vervolgens zette hij het eindspel met wat moeite om naar winst.

Halverwege het toernooi dus 3 uit 3, op zijn zachtst gezegd een goede uitgangspositie. Ook in ronde 4 heeft Jasper eigenlijk nooit slechter gestaan. Jasper werd helaas een beetje misselijk van de veel te grote pizza die we net daarvoor hadden opgegeten en kon daardoor geen fatsoenlijke winstpoging op touw zetten. Gelukkig hield hij er nog wel een remise aan over en kon daarna rustig herstellen van deze slopende dag. Na een kortere nachtrust door het ingaan van de zomertijd, stond de gevaarlijke Alain van der Velden op het menu. Zijn rating van 1650 klopt voor geen meter en Jasper begon met volle focus aan de partij. Voor het eerst kwam hij serieus onder druk te staan, maar hij hield zijn hoofd koel en kon nog een half puntje bijschrijven. Met 4 uit 5 mag je dan in de laatste ronde om de knikkers gaan spelen. Waar een remise genoeg was geweest voor een kleine geldprijs, ging Jasper moedig voor de winst. In een gesloten stelling wist Jasper uiteindelijk toch heel knap een gaatje te vinden. Hij had verschillende mogelijkheden om het punt definitief binnen te slepen, maar na ruim 4 uur schuiven en een slopend toernooi is het logisch dat de scherpte wat minder wordt. Op zet 97!! sloeg het noodlot toe en blunderde Jasper zijn dame, waarmee hij naast alle prijzen greep. Nog wel even de complimenten naar tegenstander Arno Buijten, die ondanks de penibele stelling steeds bleef zoeken naar kansen en mentaal niet verzaakte.

Voor nu zijn de druiven zuur, maar al met al kan Jasper terugkijken op een goed toernooi met daarnaast een ratingswinst van ongeveer 20 puntjes. De eindstand van de B groep is overigens hier te vinden. De bovenste 3 borden waren steeds live te volgen, daardoor zijn ronde 3 t/m 6 van Jasper hier terug te vinden. Let op: de site is niet erg gebruiksvriendelijk op de mobiel, maar op de laptop is het redelijk te volgen. Bovenaan kan je op “round 6 bord 1” klikken, dan kan je navigeren door de verschillende partijen en rondes. (Het is wel aan te raden om een beetje uit te zoomen.) Overigens zijn er genoeg andere leuke partijen gespeeld, bijvoorbeeld Sjoerd van Roon – Thomas Beerdsen uit ronde 5 in een aanrader om te bekijken.

Voor mijzelf (Robin) ging het toernooi wat minder goed dan gehoopt. Het werd toch wel weer duidelijk dat spelers van 2100+ van een heel ander kaliber zijn dat de schakers rond de 1900 waar ik meestal tegen speel. Desalniettemin waren er toch wat kansen om op meer punten uit te komen dan de behaalde 1 uit 5. Op vrijdagavond trof ik WFM Maaike Keetman (2148) met zwart. Hier speelde ik eigenlijk op zet 5 al een suboptimale zet en na de opening stond ik duidelijk minder. Zij maakte daarna geen fouten en zo kon ik al na 18 zetten opgeven, nadat ik een stuk ging verliezen. Achteraf gezien heb ik de verkeerde de opening gekozen, maar gelukkig waren de overige partijen wat beter. Zoals gezegd in de inleiding van dit verslag, was deze groep bijzonder sterk en dat bleek wel toen ik het in ronde 2 op het laatste bord mocht opnemen tegen FM Marc Overeem (2106). Dit werd een knotsgekke partij die niet in een aantal zinnen te beschrijven is. Het was één grote achtbaan, waar ik al snel veel beter stond, maar daarna was de tegenstander om de 5 zetten steeds aan de winnende hand. Dit alles terwijl het materieel gezien steeds in evenwicht was, het was eigenlijk onmogelijk om deze stellingen zonder engine te beoordelen. Uiteindelijk was het eindspel in tijdnood beter voor mij, maar ik nam toen toch maar genoegen met remise. Mochten er belangstellenden zijn, dan laat ik deze partij graag een keer zien op de clubavond bij EGS (of bij De Stukkenjagers), want het is zeker de moeite waard, al zeg ik het zelf.

Vervolgens mocht ik het met zwart opnemen tegen de talentvolle Loek van der Hagen (2072, geboren in 2006). In onderstaande stelling heeft Loek 13. Tfd1 gespeeld, maar hij had compleet gemist dat ik daarna 13. … Pc5 kon spelen. Dit dreigt Pb3 en daar valt eigenlijk bijna niks aan te doen. Ik had alleen de pech dat wit Pd5! kan spelen, waardoor de witte stelling het overleeft. Hierna kan zwart op drie manieren op d5 slaan en ik daag de lezer uit om te beoordelen wat nou de beste manier is. Ik koos voor cxd5 waarna wit toch iets beter kwam te staan. Daarna miste ik soms de beste zet en moest ik weer in een nederlaag berusten.

’s Avonds mocht ik met wit tegen David Sonneveld (1949), mijn enige tegenstander met een iets lagere rating dan ik. Dit werd een wat rustige Najdorf waarin ik misschien iets beter stond, maar na dameruil was het wel gedaan met de leukste pret. Na een lange dag is het op zaterdagavond dan wel logisch om niet helemaal tot het gaatje te gaan en dus besloot ik het remiseaanbod te accepteren.

Op zondag moest het dan voor mij gaan gebeuren. Ik werd ’s ochtends met 1 uit 4 ingedeeld tegen Paul Hummel (2160), die nog geen goed toernooi kende. Desondanks heeft hij zijn rating niet bij een pakje boter gekregen en het beloofde weer een moeilijke partij te worden. Ik speelde weer een keer met zwart het relatief onbekende Blumenfeld countergambit tegen het damegambiet en dat leverde wat mij betreft een leuke stelling op. Wit offerde daarna een kwaliteit en toen ontstond er een stelling waarin we gek genoeg allebei dachten dat we veel beter stonden. Uiteindelijk miste ik een goede voortzetting, waardoor hij met de stukken kon binnenkomen en ik weer een nul moest slikken. Het was toch een leuke partij waar meer te halen was voor mij, wellicht zal ik deze partij nog analyseren op de site.

Helaas vond ik mezelf met 1 uit 5 ergens onderaan in de stand en omdat 2 spelers zich hadden teruggetrokken, was ik oneven in de laatste ronde en kreeg ik een gratis punt. Een zuur einde, zeker aangezien ik nog een partij met de witte stukken tegoed had. Zo heb ik uiteindelijk wel wat ratingpuntjes verloren, maar ik heb weer een aantal leerzame partijen gespeeld waar toch kansen waren op een beter resultaat. Ik heb wel drie keer verloren met zwart, misschien moet ik me daar toch nog beter in gaan verdiepen. Om af te sluiten nog een leuk random feitje: ik heb dit toernooi maar één keer gerokeerd, dat is toch wel tekenend voor mijn agressieve speelstijl. De eindstand van groep A is trouwens nog hier terug te vinden. Dit was een keer een wat langer verslag, ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen.

2 april 2022 Verslag van Robin
EGS 1 gaat strijdend ten onder tegen SG KiNG 1

Op zaterdag 2 april kwam voor de achtste ronde van de zaterdagcompetitie SG KiNG 1 op bezoek; De koploper in klasse 3G, die toch wel met kop en schouders boven de rest uit steekt. De vorige rondes hadden ze last van een aantal afmeldingen, maar deze keer kwamen ze op volle oorlogssterkte naar Goirle. Vooruit, op bord 8 zat nog een invaller, maar die kan ook wel een aardig potje schaken. EGS 1 had helaas wederom last van afmeldingen en kon met moeite een volledig team opstellen, maar uiteindelijk kon rond 13:00 de strijd op 8 borden losbarsten.

Ondanks dat SG KiNG een ratingoverwicht had van gemiddeld 500! punten per bord, weerden de onzen zich kranig en duurde het een tijdje voordat de eerste beslissing viel. Pieter voelde zich op het laatste moment fit genoeg om zijn rentree te maken en mocht het meteen opnemen tegen IM Mark Haast. Pieter dacht rustig na over zijn zetten en daardoor bleef er lange tijd een interessante stelling op het bord, maar Mark wist uiteraard goed wat hij aan het doen was en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eindspel met twee pluspionnen. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen hoe dat af liep.

Ook Andrei mocht het opnemen tegen een sterke speler met de naam Mark. Ik heb niet precies meegekregen hoe deze partij is gegaan, maar volgens mij kreeg Mark Clijsen een extra pion op c5 die hij uiteindelijk naar voren kon schuiven en daarmee besliste hij de partij. Niet veel later moest ook Erik Hamers zijn koning omleggen. Tegenstander Justin Senders creëerde vanuit de opening veel dreigingen, maar Erik verdedigde goed en hield een prima stelling over. Helaas werd Erik toen iets te gretig en dacht een pion te kunnen winnen, maar Justin paste het thema “uitschakelen verdediger” toe en kon een stuk winnen. Daarmee stond het 0-3 en werd het tijd voor een verrassing.

Deze verrassing leek niet van Jasper Kools vandaan te komen, want hij werd redelijk weggespeeld vanuit de opening. Tegenstander Jordy Schouten wist zelfs een kwaliteit te winnen en de zege leek binnen handbereik. Vervolgens miste hij een aantal winnende voortzettingen, waarna Jasper op zoek kon gaan naar tegenspel. Hierin slaagde hij met verve, mede dankzij twee fantastische lopers. De stelling was zo goed dat Jasper tot twee keer toe een paard offerde, maar dit kon steeds niet worden aangenomen. Uiteindelijk liet Jordy zich sportief mat zetten en daarmee was de eerste stunt compleet.

Daarna was het de beurt aan Fedor om zijn goede vorm voort te zetten tegen een sterke tegenstander, Joris Broekmeulen. Joris kwam pas voor de tweede keer dit seizoen in actie en heeft naar verluid wat andere (leuke) dingen aan zijn hoofd, maar dat doet niks af van het feit dat Fedor een fantastische partij speelde. Hij kwam met wit een kwaliteit voor en zwart leek daar niet genoeg compensatie voor te hebben. Later gaf het Vlaamse talent deze kwaliteit weer terug, maar dat deed hij niet zomaar. Niet veel later kon hij de felicitaties in ontvangst nemen.

Ik hoop dat alles hierboven een beetje klopt, want ik had zelf niet heel veel tijd om de andere borden goed in de gaten te houden. Ikzelf (Robin Verhoeven) mocht het na vele jaren weer eens met zwart opnemen tegen leeftijdsgenoot FM Lars Vereggen. Er kwam een Staunton op het bord en ondanks dat ik dit laatst nog een beetje bekeken heb, was Lars duidelijk beter op de hoogte van de theorie. De eerste 20 zetten stonden vrij snel op het bord en een aantal zetten later stond ik zo’n 3 kwartier achter op de klok. Het was duidelijk dat wit prettiger stond in de vroege fase van het eindspel, maar ik zag nog niet zo snel hoe dit omgezet kon worden naar winst. Achteraf bleek dat ik daarna een paar kansjes heb gemist om de stelling gelijk te houden, maar als je die niet pakt, laat Lars de zege natuurlijk niet meer glippen: 2-4 voor King.

Op papier zit er dan nog een matchpuntje in, maar gezien de overige twee borden was dit niet heel realistisch. Eddy Vanlerberghe is bezig aan een goed seizoen en speelde ook nu weer een prima partij tegen Eric de Moor. Behalve op de klok leek er nergens een voordeeltje te zijn voor onze betrouwbare Belg, maar écht in de problemen kwam hij ook niet. Er volgde een paard-loper eindspel met een pion minder, maar dit wist hij mooi remise te houden.

Dan hebben we alleen debutant Job Hoekstra nog over. Hij heeft tijdens corona het schaken opgepakt en is sinds dit seizoen lid geworden van EGS. Na twee mooie overwinningen in EGS 2 mocht hij het nu al proberen in het eerste team. Ook tegenstander Michael Nicol heeft nog geen rating achter zijn naam staan, maar hij is wel eens actief geweest bij de Stukkenjagers en heeft daar prima resultaten neergezet. Het werd dan ook een leuke gelijk opgaande partij, maar helaas kon Michael ergens een pionnetje winnen en dit zette hij goed om naar winst. Goed gespeeld Job, helaas een nipte nederlaag, maar als je zo doorgaat volgen de overwinningen vanzelf.

Eindstand: 2.5-5.5 voor SG KiNG. Gezien de ratingverhoudingen een fantastisch resultaat! De uitslagen en stand in poule 3G zijn hier terug te vinden. Helaas voor ons heeft HWP 3 gewonnen, waardoor een plek bij de top 8 bijna onmogelijk is geworden. Toch gaan we op 23 april in Rotterdam weer flink ons best doen.

3 april 2022 Verslag van Maarten
EGS 2 uit tegen de uiteindelijke kampioen

Terwijl EGS 1 het strijdperk in Goirle betrad, toog EGS 2 naar Ginneken, onderdeel van Breda, om te spelen tegen De Baronie 4. Laat je niet misleiden door de toevoeging 4, het is nog steeds een sterk team. Vaak wordt er in dit soort verslagen gerefereerd aan ELO-sterktes inclusief over- of onderschot. Wat daarbij opvalt is dat als je op de site van de schaakbond kijkt, dat de gemiddelde rating van een team wordt berekend met de ratings groter dan nul. Heeft een speler nog geen rating, dan doet deze niet mee voor het gemiddelde. Beetje flauw en het vertekend het beeld ook enigszins. Ik zal het iets anders doen.

Zoals gezegd, naar Breda, alwaar wij hartelijk werden ontvangen en ook werden doordrongen van het feit dat bij niet-verliezen het team van De Baronie kampioen zou zijn. Nou is het team van De Baronie vrij sterk voor deze klasse 6E, dus de kans dat ze niet zouden winnen was wat klein. Dit mede door het feit dat door allerlei afzeggingen EGS 2 wat verminkt aan zou treden. We waren maar met z’n zevenen, gelukkig konden de gebroeders Roelin invallen, anders waren er nog twee open plekken geweest, dank aan Jorius en Jerion. Wij hadden vijf spelers met een rating en opgeteld was dat het mooie getal 7200. Hier zette De Baronie 11154 tegenover, ruim anderhalf keer zoveel. Bij Risk heb je, bij dit soort verhoudingen, dan al een vermoeden dat het niet helemaal goed zal gaan. Nederlagen waren er voor Jorius, Jerion, Maarten en François. Frans L., Peter en Rob wisten de boel remise te houden, waarbij Rob nog de meeste kans op winst had. Zijn tegenstander blunderde een stuk weg (net als Maarten overigens) en het werd een eindspel met D+P+4p tegen D+5p. Gezien het tijdsverloop werd tot remise besloten op een moment dat de engines zeggen dat de winst na 20 zetten binnen handbereik ligt. Maar die voortzetting moet je maar net zien bij een tikkende klok en het zag er allemaal op het eerste oog niet duidelijk uit. Kortom, eindstand 6,5-1,5 en De Baronie kampioen en promoveert.

EGS 2 speelt nog een wedstrijd dit seizoen, de in te halen derde ronde, en wel op 23 april tegen De Raadsheer in Zundert.

8 april 2022 Verslag van EGS
En nog een bekerwedstrijd

In de laatste (inhaal)partij van de eerste ronde namen Alex en Frans het tegen elkaar op. Voor de tweede keer in een maand. De eerste pot voor de competitie won Alex dankzij een blunder van Frans in het eindspel. Ook de bekerpartij was in evenwicht. Alex kwam iets beter uit de opening maar in een poging dat voordeel te vergroten miste hij een inventieve verdedigingszet, die Frans wel vond. Het kostte een pion, maar dat was waarschijnlijk niet genoeg voor de winst. Frans zag in ieder geval geen pad naar de winst en bood remise aan, wat uiteraard werd geaccepteerd. Frans zag gezien het tijdstip af van een barragepartij, waardoor Alex op ietwat gelukkige wijze een ronde verder mocht.

9 april 2022 Verslag van Alex
Schaken leren kan bij EGS op alle leeftijden

EGS organiseert schaaklessen voor volwassenen van beginner tot clubschaker. Donderdagmiddag, elke week, in de Wildacker, Van Hogendorpplein 73, Goirle.

Beginners (stap 1), Huisschakers (stap 2)
Deze cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer structuur en tactiek in hun partijen willen krijgen. Aanstaande donderdag wordt deze cursus afgesloten met een test op herkenningsniveau van het afgelopen jaar behandelde thema’s.

Clubschaker (stap 3)
Deze cursus is bedoeld ter ondersteuning en begeleiding voor mensen die op onze club willen gaan spelen: Voor de derde stap is kennis van de tweede onontbeerlijk, omdat er verder geborduurd wordt op de tactische en strategische zetten van stap 2.
Neem contact op met schaaktrainer Erik Hamers (013-5346625)  voor meer info.

13 april 2022 Verslag van EGS
Bekerwedstrijd Pascal Graafmans tegen Jasper Kools

Afgelopen dinsdag was het weer eens tijd om naar de clubavond te komen, dit keer voor de tweede ronde van de bekercompetitie tegen Pascal. De titel van dit verslag zegt eigenlijk een beetje hoe mijn avond verliep… Niets vermoedend lig ik te slapen op de bank waarna ik wakker schrik en op de ovenklok zie dat het al 19:55 is. Ik heb vlug al mijn spullen gepakt en wordt onderweg in lift gebeld door de wedstrijdleider of ik onderweg ben? Dit gaf mij een beetje flashbacks aan de tijd dat ik nog echt jong was en op de fiets helemaal vanuit Hilvarenbeek naar hof van holland fietste en weer is vergeten was de tijd in de gaten te houden. Ik kom gelukkig maar 15 minuutjes te laat en loop naar binnen, neem plaats achter mijn bord en geniet even van de typerende houtlucht die hangt in de zaal van de Wildacker. Ik zal nu maar eens beginnen over de partij, maar hoop een sfeer impressie te hebben gegeven van hoe ik mijn eerste 30 minuten heb ervaren, afijn nu de partij. Ik kijk naar het bord en zie dat Pascal e4 heeft gespeeld, dit speelt hij al erg lang en uit mijn ervaring is Pascal met wit erg gevaarlijk en tactisch sterk dus koos ik ervoor om een wat solide opening te kiezen en voor de Caro-Kann opening te gaan. Pascal en ik hadden eigenlijk vrij lang een stelling die redelijk gebalanceerd was, maar op zet 15 kwam Pascal ineens scherp uit de hoek met de zet LB6
Zie onderstaande stelling:

Deze zet had ik wel vluchtig bekeken en bedacht dat de zet lc2 (tegenaanval) voldoende tegenspel zou geven, maar daar had ik het gruwelijk mis mee, want wit speelt daarna De3 en de stelling van zwart valt helemaal uit elkaar door de extreem sterke lopers die wit heeft en mijn zwarte koning die erg onveilig is op het veld e8. Ik zag dit helaas te laat en naderhand dacht ik van ja deze stelling moet gewonnen zijn voor Pascal, mijn computertje thuis wilde dat ik Dxe5 deed in de bovenstaande stelling in plaats van lc2 en zegt zelfs dat deze stelling nog gewoon gelijk is en er voor beiden spelers nog te spelen valt, maar hier geloofde ik achter het bord niet in, omdat het spel van wit eigenlijk vanzelf gaat en zwart zijn stelling enorm veel praktische problemen heeft. Uiteindelijk wist Pascal goed gebruik te maken van mijn koning die nog niet gerokeerd was en zijn stukken die veel actiever waren in de stelling. Een goede pot van Pascal en een interessante stelling voor iemand die de koningsaanval in stap 6 ooit wil oefenen!

24 april 2022 Verslag van Alex
Degradatie EGS een feit na nederlaag in Rotterdam, EGS 2 eindigt als vijfde

Het verblijf van de Goirlese schaakclub EGS in de derde klasse blijft beperkt tot één seizoen. Met nog een speelronde voor de boeg kan het eerste EGS-team degradatie niet meer ontlopen.

De opdracht voor de uitwedstrijd van zaterdag tegen Charlois Europoort 3, de nummer voorlaatst, was simpel: er moest gewonnen worden. Maar de Rotterdammers (van wie het eerste team nog in de race is voor de landelijke titel) stelden een ijzersterke ploeg op. Daar stond tegenover dat EGS door een late afmelding juist met een man minder speelde en dus vanaf het begin al tegen een achterstand aankeek.

En al snel werd duidelijk dat het niet bij een Rotterdams punt zou blijven. Alex van Lanen, Bart Plasmans, Andrei Sazonov en Robin Verhoeven gingen allen vrij kansloos onderuit. Eddy Vanlerberghe speelde koffiehuisschaak met een hoofdletter K en leek daarbij mooie vooruitzichten te hebben. Maar helaas, ook hij moest een nederlaag slikken.

Twee spelers van EGS waren wel in staat om iets terug te doen. En dan speelden Jasper Kools en Fedor Sazonov nog eens tegen de twee hoogst gerate spelers van Charlois. Jasper maakte zijn tegenstander groot materiaal afhandig in een onoverzichtelijk middenspel. Het Vlaamse talent Fedor pakte zijn derde zege op rij na zijn promotie van EGS 2 naar het eerste met een sterke positionele partij.

De laatste competitieronde, in mei, kan EGS degradatie niet meer ontlopen. De tegenstander uit Bergen op Zoom heeft nog wel wat punten nodig om zich het oprukkende Charlois van het lijf te houden.

De foto’s zijn van arbiter en schaakfotograaf Frans Peeters, er staan er nog meer op zijn site.

EGS 2 speelde zaterdag al de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen De Raadsheer 2 uit Zundert. Het West-Brabantse team was in de breedte te sterk voor de Goirlenaren: het werd 5,5-2,5.

Punten voor EGS 2 werden behaald dankzij drie remises van Pieter Couwenberg, Frans Brock en Krijn van Dolderen (bij zijn debuut!). Frans Lagerwaard was de enige EGS-speler die zijn partij wist te winnen. Zodoende eindigt EGS 2 als vijfde in de klasse 6E.

En Rob heeft nog een foto gemaakt:

5 mei 2022 Verslag van Robin
De avonturen van EGS A

Het is alweer even geleden dat er een verslag is geplaatst van EGS A, maar sindsdien hebben de heren van het avondteam zeker niet stil gezeten. In korte tijd zijn er namelijk drie (inhaal-)wedstrijden afgewerkt. Bij deze even een update over de drie spannende avonden.

Op dinsdag 5 april mochten we het voor ronde 7 opnemen tegen WLC B, een team dat iets hoger stond op de ranglijst, maar desondanks hadden wij gemiddeld zo’n 140 ratingpunten meer. Bart kon dit verschil al snel omzetten in een punt door steeds wat meer materiaal te winnen, zonder dat de tegenstander daar genoeg compensatie voor had. Jasper is de laatste tijd goed in vorm, maar op deze 5 april had hij een wat mindere dag. Hij wist met de witte stukken op bord 2 geen voordeel te behalen en door een tactisch trucje viel heel de stelling uit elkaar en kon hij al snel opgeven. Helaas kon ook Pascal zijn goede vorm geen vervolg geven. In een scherpe stelling pakte hij het misschien iets te opportunistisch aan en kreeg de deksel op de neus. Daarna was het aan mij (Robin) de taak om er met zwart toch nog een matchpunt uit te slepen. Er kwam in het Siciliaans na 3 zetten eigenlijk al een redelijk unieke stelling op het bord, waardoor beide spelers snel mochten gaan improviseren. Ik kon langzaam een ruimtevoordeel opbouwen en wist maar liefst zes pionnen op de vijfde rij te posteren. Hierdoor kwam ook mijn koning op de tocht te staan, maar de tactische motieven werkten allemaal in mijn voordeel: 2-2.

Op maandag 11 april stond de inhaalwedstrijd uit ronde 3 tegen kampioenskandidaat De Drie Torens B gepland. Eigenlijk zou deze een week later worden gespeeld, maar door Pasen is de wedstrijd naar voren gehaald. Ik kon er helaas een keertje niet bij zijn, maar met Pascal, Jasper, Alex en Bart was ons team alsnog ongeveer gelijkwaardig aan DDT B. Pascal mocht dit keer achter de witte stukken plaatsnemen en daarmee zijn de resultaten vaak wat beter dan met zwart. Zo ook deze keer. De sterke Bert-Jan Panjoel stelde zich wat passief op en na flink wat manoeuvreren wist Pascal de partij de beslissen in zijn voordeel. Ook Jasper revancheerde zich deels van de nederlaag tegen WLC. Hij kreeg de jeugdige Alex Olree tegenover zich, een speler die zich de afgelopen twee jaar flink heeft verbeterd, waardoor zijn rating nog niet helemaal representatief is. Desondanks lukte het Jasper om heel de partij iets beter te staan, maar het was niet genoeg om te winnen: remise. Helaas kwam Alex niet door de muur van Jaap Weel heen en moest een nederlaag slikken. Bart ging tot slot waarschijnlijk te ver in zijn winstpogingen en moest ook de koning omleggen: 2.5-1.5 voor DDT.

Dan drie weken later, op 3 mei, stond de inhaalwedstrijd uit ronde 6 tegen SG KiNG C op het programma. Zij hadden geen alternatieve datum kunnen afspreken met hun speellocatie, waardoor de wedstrijd in Goirle werd gespeeld. KiNG C is een wat raar team met vele invallers, waardoor het mij in ieder geval niet meer duidelijk is wie er deel uitmaken van het basisteam. Qua ratings hadden ze dan ook deze keer een niet geheel evenwichtig team opgesteld, met op bord 1 t/m 4 achtereenvolgens: 2102, 2068, 1579 en 1521. Uiteindelijk is de rating maar een getalletje, maar ook vandaag werd het duidelijk dat dit getalletje toch wel iets zegt.

Goed, dan de partijen. Bart mocht het toevallig genoeg met wit opnemen tegen Thomas Tepe. Heel toevallig, want ’s ochtends was er een mail binnengekomen van de Stukkenjagers met een indeling voor de clubavond op 4 mei, waar ook de wedstrijd Bart-Thomas op het programma stond. Bart zette op dinsdagavond zijn torens al vroeg op a1 en b1. Dit leek wat raar, maar het lukte vrij snel daarna om beide lijnen open te krijgen en hij won niet veel later een kwaliteit. Eigenlijk meteen daarna ging Bart nog meer materiaal winnen en toen hield Thomas het maar voor gezien. (op woensdagavond duurde de partij wat langer, maar ook toen wist Bart aan het langste eind te trekken.)

Alex kreeg op bord 2 de sterke Eric de Moor tegenover zich. De cruciale fase van de partij heb ik even gemist, maar Alex leek daarvoor nog wel oké te staan. Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleef er een eindspel over met ieder een toren en een dame. Helaas moest Alex een dame geven voor een toren om mat te voorkomen en daarmee was de partij beslist: 1-1.

Ook bij Maarten heb ik de cruciale fase even gemist. Daarom doet Maarten zelf even verslag van zijn partij met de zwarte stukken tegen Frank Vennix: Wij kwamen beiden redelijk rustig uit de startblokken, na een zet of vijftien waren beide stellingen redelijk compact en stonden alle stukken nog op de eigen helft. Ik had een half-open a-lijn en toen mijn tegenstander drie op een rij ging spelen rook ik kansen. Torens op d3 en f1 en de dame daartussen op e2: mijn loper op b7 kwam meteen tot leven op a6 met slechts een blokkerend pionnetje. Enkele zetten later stond ik een kleine kwaliteit voor (+1,72 volgens Stockfish) en moest de buit gaan binnenhalen. Ik speelde iets te voorzichtig waardoor het leek dat wit voldoende aanvalskansen kreeg, maar met een semi-dameoffer kwam ik het minst geschonden uit de daaropvolgende verwikkelingen. Ik stond daarna een loper tegen twee pionnen voor, echter twee pionnen van wit zouden snel van het bord gaan en dan is een eindspel met een loper meer en een ver opgerukte pion (Stockfish geeft het een dikke +6) toch wel fijn. Voor mijn tegenstander niet die dus de partij gewonnen gaf.

Net als tegen WLC was ik dus als laatste bezig, dit keer tegen Koen Haast en dit keer was een remise genoeg voor de teamwinst. De opening kwam vrij snel op het bord, maar daarna gingen beide spelers in de denktank in een stelling waar stiekem weer veel tactische dingetjes in zaten. Koen trok een half uur uit voor 14 Tc8 waarmee hij mijn c4 pion aanviel. Ik kon deze niet makkelijk dekken en dacht vervolgens 40 minuten na en speelde 15 Pb5 met tegendreigingen. Koen kon op verschillende manieren een pion winnen, maar dan zou ik de koning op e8 onder vuur kunnen gaan nemen. Hij koos er dus terecht voor om dames te ruilen en dit leverde hem een iets beter eindspel op. Vervolgens miste ik een paardzetje, waardoor ik een kwaliteit verloor en daarna nog een pion blunderde. Koen wikkelde daarna niet helemaal handig af en zo bleef er een eindspel over met toren tegen loper, met beiden twee gesplitste pionnen op de koningsvleugel. In sommige gevallen is dit remise, maar helaas niet in dit geval. Met nog slechts 3 minuten over vond Koen knap het pad naar de winst: 2-2.

Dus in totaal weer 2 matchpunten erbij en daarmee is EGS A definitief gehandhaafd (ervan uitgaande dat er niet meer dan twee teams degraderen). Volgende week (10 mei) staat nog de wedstrijd tegen nummer 7 Baronie B gepland. Bij winst is plek 4 nog haalbaar en dat is een prima resultaat in deze groep. Als het hier en daar wat meer had meegezeten, hadden we ook zomaar eerste of tweede kunnen worden. Maar goed, volgende week nog even lekker schaken en dan op naar het volgende seizoen van de avondcompetitie. De uitslagen en standen zijn overigens hier terug te vinden, bij poule 1B.

6 mei 2022 Verslag van EGS
Weer een zomertoernooi ?

Het Goirles Weekend Kampioenschap 2022.

EGS ziet de toekomst optimistisch tegemoet en zet voor het eerste weekeinde in september wederom het GWK, het Goirles Weekend Kampioenschap, op het programma.
Een toenemend aantal schakers gebruikt het weekendtoernooi als opwarming voor het nieuwe schaakseizoen. Gezien het succes van de voorgaande edities en de lovende woorden van deelnemers is er geen aanleiding om de opzet van het toernooi te wijzigen.

Aan de zevende editie is  Telecombinatie Goirle als hoofdsponsor verbonden en deze gaat daarom geschiedenis schrijven onder de naam GWK telecombinatie Goirle 2022.

Speellocatie is opnieuw de prachtige Kapel in Cultureel Centrum Jan van Besouw. De speeldata: het eerste weekend van september: vrijdag 2 september, zaterdag 3 september en zondag 4 september 2022.

Meer info in de toernooiflyer.

mail .. als je vragen hebt.
22 mei 2022 Verslag van Alex
EGS wint op zijn Willem II’s in Bergen op Zoom

Met een fraaie 3-5 overwinning heeft EGS 1 in Bergen op Zoom zaterdag het competitieseizoen afgesloten. Net als Willem II kwam de zege in de slotronde te laat om degradatie te voorkomen.

Voor zowel BSV als EGS stond er niks meer op het spel in deze door corona naar het eind van het seizoen verschoven vijfde speelronde. Dat was in de opstellingen te zien: in beide gevallen diverse invallers. Daarnaast kreeg BSV nog een last minute afmelding te verwerken, waardoor ze slechts met zeven speelden.

Die 0-1 voorsprong bouwde EGS in een mum van tijd uit tot 0-3. Eddy Vanlerberghe strafte een zwakte op de achterste rij van zijn tegenstander af, waarmee mat onvermijdelijk was. De tegenstander van Maarten de Wit leverde groot materiaal in door een rekenfout, wat al snel in zijn opgave resulteerde.

Job Hoekstra voegde er nog een halfje aan toe. Job bekroonde zijn sterke debuutseizoen met een invalbeurt in EGS 1 en kwam nooit in gevaar. Vraag was wel waar het resterende punt voor EGS vandaan zou komen. Niet van bord 1 en 2 in ieder geval, waar Robin Verhoeven en Jasper Kools de sterkste tegenstanders kregen voorgeschoteld en allebei, hoewel ze zeker niet kansloos waren, een nederlaag moesten slikken.

Het winnende punt kwam vervolgens van Alex van Lanen. Een eindspel van sterk paard tegen zwakke loper eindigde abrupt door een blunder van zijn tegenstander. En ook de tegenstander van Bart Plasmans verloor het overzicht in de slotfase, waardoor Bart vanuit verloren stelling alsnog een halfje aan het teamtotaal toe mocht voegen: 3-5.

De overwinning op BSV was de eerste (en vanzelfsprekend enige) voor EGS in een seizoen na een onverwachte promotie. Volgend seizoen strijdt het Goirlese team weer op het ‘vertrouwde’ niveau van de vierde klasse.

1 juni 2022 Verslag van Robin
Vier winnaars bij laatste snelschaakavond

Op dinsdag 31 mei vond alweer de vierde en laatste snelschaakavond van het seizoen 21/22 plaats. De competitie kende een enigszins raar verloop met twee speelrondes in het najaar van 2021 en twee speelrondes pas in april en mei. Daarnaast werd er in de eerste twee rondes gebruik gemaakt van een groepensysteem met speeltempo 10+0, maar na de lange winterstop werd dit aangepast naar het Zwitserse systeem met speeltempo 8+2, zodat spelers iets minder snel door tijd zouden verliezen. Uiteindelijk werden de scores van de eerste twee avonden gecombineerd en zo konden er in totaal per spelers drie scores worden neergezet, waarvan de beste twee mee tellen.

Afgelopen dinsdag verschenen er 15 spelers aan de start, onder wie oud-lid Rick van Loy. Ondertussen speelden Ben en Anneloes overigens een vriendschappelijke wedstrijd met een langere bedenktijd. Anneloes speelde daarna nog één snelschaakpartij mee, waardoor de eindstand maar liefst 16 namen bevat. Uiteindelijk werd het een spannende avond waarin veel spelers aan elkaar gewaagd waren. Na twee rondes waren alleen de ratingfavorieten Rick, Pascal, Jasper en Robin nog ongeslagen en mochten het tegen elkaar opnemen. In spannende partijen trokken Rick tegen Pascal en Robin tegen Jasper aan het langste eind, waarna Robin in ronde 4 ook Rick wist te verslaan. Echter moest Robin in de laatste ronde tegen Pascal een terechte nederlaag slikken, waardoor Pascal, Rick en de goed presterende Frans Lagerwaard langszij konden komen. Ook mogen met name Wim en Rob terugkijken op een goede avond. Overigens mag het gezegd worden dat gedurende de hele avond het met de sfeer wel goed zat.

De eindstand: (B = kleurverdeling (-1 betekent 1x meer zwart dan wit), Bhlz = weerstandspunten)

Na deze vierde avond kan ook de eindstand worden opgemaakt, waarbij dus de beste twee resultaten meetellen. Hopelijk kunnen er volgend seizoen weer gewoon 5 snelschaakavonden worden georganiseerd, waarbij dan de 4 beste uitslagen mee gaan tellen.

Eindstand snelschaken 2021/2022:

Naam Score 1 Score 2 Score 3 Totaal
Robin Verhoeven 5 5 4 10
Frans Lagerwaard 4 3,5 4 8
Pascal Graafmans 4 4 8
Erik Hamers 4,5 3 7,5
Jasper Kools 4 3 3 7
Wim Krijbolder 3,5 3,5 3 7
Maarten de Wit 3 3 3 6
Frans Paridaans 3 3 2 6
Sjeng Houben 3,5 2 2 5,5
Job Hoekstra 2 2,5 2 4,5
Rob van Esch 1 2,5 2 4,5
Andrei Sazonov 4 4
Fedor Sazonov 4 4
Yijun Zhan 2 2 4
Rick van Loy 4 4
Krijn van Dolderen 2 1,5 3,5
Bart Plasmans 3 3
Bram van Huygevoort 3 3
Peter Ansems 2 1 3
Jaap Touw 2 1 3
Frans Brock 2,5 2,5
Robert Jan Bergmans 2,5 2,5
Eddy Vanlerberghe 2,5 2,5
Alex van Lanen 2,5 2,5
Anneloes van de Heijning 1 1 2
Adam van der Sterre 1 1
Pieter Couwenberg 1 1
Simon de Knegt 0,5 0,5
8 juli 2022 Verslag van Robin
Jasper Kools is de nieuwe clubkampioen, Robin Verhoeven wint de beker

Alweer een tijdje geleden, namelijk op dinsdagavond 21 juni, stond er voor twee interne prijzen de finale gepland. De nummer 2 van de interne competitie, op dat moment Jasper Kools, mocht proberen om met de witte stukken nummer 1 Pascal Graafmans in een rechtstreeks gevecht te verslaan en hem op deze manier in te halen. Beide heren hebben al vaak tegen elkaar gespeeld en dit zorgde voor het nodige blufpoker in het begin. Jasper wist Pascal al te verrassen door niet met zijn vertrouwde 1. d4 te beginnen. maar door zijn e-pion twee vakjes vooruit te zetten. Pascal probeerde op zijn beurt Jasper weer te verrassen door met 2. Pf6 voor het Russisch te gaan, maar uiteindelijk kwam er na zetverwisseling toch het Italiaans op het bord. In de gespeelde variant met Pg5 offert zwart een pion in ruil voor meer activiteit en even leek het erop dat Pascal hier goed mee om zou gaan. Hij leek een sterke aanval op te zetten, maar Jasper verdedigde netjes en uiteindelijk wist hij zelfs de zwarte koning het hele bord over te jagen en dit leverde een zege op. Hiermee passeerde Jasper dus Pascal in de ranglijst en daarmee is hij de clubkampioen van het seizoen 2021/2022. Van harte proficiat Jasper, hopelijk wordt het volgend seizoen weer zo spannend.

 

Jasper in actie tegen Pascal in de strijd om het clubkampioenschap. Alex en Robin vechten linksachter om de beker

Tegelijkertijd mocht Alex van Lanen in de finale van de bekercompetitie het met wit opnemen tegen Robin Verhoeven. Ook hier kwam er een onverwachte opening op het bord. Alex wilde het Hollands vermijden en speelde voor de afwisseling ook een keertje 1. e4. Robin was overigens niet eens van plan om voor het Hollands te gaan, maar dat terzijde. Alex had op zijn beurt e4 e5 of e4 c5 verwacht, maar zwart speelde d5 en daarmee kon de voorbereiding van beide spelers weer de prullenbak in en werd het een kwestie van gewoon schaken. Alex kwam al snel actiever te staan en het lukte Robin niet echt om tegenspel te creëren. Hij dacht later wel met een tussenzetje een pion te winnen, maar dit werkte helemaal niet en daardoor kwam Alex een stuk voor tegen twee pionnen. Uiteindelijk ruilde hij mede door tijdnood te veel stukken af, waarna Alex een extra loper had en beide spelers slechts één h-pion en dat is meestal remise, zo ook in dit geval.

Dit betekent dat er een beslissingswedstrijd gespeeld mag worden met speeltempo 10+0 en met verwisselde kleuren. Er kwam een Caro Kan op het bord waarin Robin vroeg g4 speelt en zo probeert de zwarte stukken in de knoop te leggen. Dit lukte aardig, waardoor Alex maar een pion moest offeren om nog iets van activiteit te krijgen. Met de naderende tijdnood maakte Alex een foutje en verloor een kwaliteit. Hier maakte Robin goed gebruik van en kon zo de overwinning binnen slepen. Hierdoor heeft Robin na een spannende finale de beker van het seizoen 2021/2022 gewonnen.

22 juli 2022 Verslag van Maarten
Pascal verrassend en verraste winnaar Rapid

Nadat de eerdere drie clubkampioenen bekend waren, wist op de laatste rapid-avond Pascal beslag te leggen op de eerste plaats. Dit was ook voor hemzelf verrassend aangezien hij niet eerste stond na drie rondes. Ja, ook het rapid-schaken heeft onder het virusfenomeen gelden, wat ertoe leidde dat de gebruikelijke serie van vijf ingekort werd tot vier. Na drie rondes stond Sjeng fier bovenaan met zes punten, Pascal volgde met vijf en Henk & Krijn hadden ieder 3,5 punt. In de vierde en tevens slotronde moest Sjeng helaas verstek laten gaan door een longontsteking, waardoor de kaarten (of stukken?) opnieuw geschud werden. Pascal deed wat er nodig was en won zijn drie partijen en eindigde zo op 8 punten. Zelf verklaarde hij later te denken dat dit niet voldoende was voor de winst en daarom aangenaam verrast te zijn door de eindoverwinning. De 6 punten van Sjeng uit de eerste drie rondes bleken voldoende voor de tweede stek. Krijn en Rob speelden een degelijke serie en eindigden zo gedeeld op de derde plaats met 4,5 punten. Kortom, goed gespeeld en felicitaties voor Pascal. De koele cijfers van het afgelopen seizoen: 21 spelers hebben meegedaan, 1 speler speelde alle vier de rondes, 5 spelers 3 rondes, 5 spelers 2 rondes en 10 spelers 1 ronde.

31 juli 2022 Verslag van Robin
Al zes keer prijs bij ONK Dieren

Dit jaar wordt zoals gewoonlijk weer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Dieren georganiseerd in de laatste week van juli en de eerste van augustus. Na twee mislukte pogingen tot deelname in 2020 en 2021, vertrokken Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven weer richting de sfeervolle minicamping ’t Hofke om in de mooie yurt te overnachten. Na de voorspoedige reis op maandag 25 augustus, kon het drietal eerst lekker een dagje tot rust komen, voordat het 9-rondig toernooi op dinsdag begon. Vervolgens wordt er op elke dag één partij gespeeld met op zondag de rustdag. Daarnaast worden er overigens ook diverse nevenevenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse rapid- en snelschaaktoernooi. De grote vraag is dan ook: hoe staan we er voor op deze welverdiende rustdag.

Job Hoekstra neemt deel in de Reservegroep C. Hij heeft vooral tijdens de “quarantaineperiode” het schaken opgepakt en dit voorjaar zelfs een eerste rating gekregen van 1641. Hiermee was hij de eerst geplaatste speler in deze groep en daardoor mocht hij het opnemen tegen veel getergde tegenstanders. Desondanks begon hij goed aan het toernooi. In de eerste ronde bedacht hij een creatief offer, waarna de tegenstander de weg kwijtraakte en Job een eindspel bereikte met twee pionnen meer. De volgende dag was het de tegenstander die van alles offerde, maar Job verdedigde met fraai met onder andere Kf7! en hield opnieuw een winnend eindspel over met extra pionnen. In ronde 3 kreeg ons talent uit Udenhout wederom een mooie stelling, maar in flinke tijdnood ging hij voor een incorrect torenoffer en dat kostte helaas de partij. Op vrijdag mocht hij het opnemen tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst. Dit werd een spannende open partij, waarna Job helaas wederom aan het kortste eind trok. De dag daarna herstelde hij zich goed, door na zo’n 60 zetten eindelijk door de mexicaanse muur van zijn tegenstander heen te komen. Hiermee heeft hij een prima score van 3 uit 5, waarmee Job nog in de race is voor de prijzen.

Jasper Kools in bezig met een drukke schaakzomer. Twee dagen voor het ONK nam hij al deel aan een toernooi in Dortmund. Hierbij nam hij deel in de jeugdige B groep, waarin hij pech had met de indelingen. Hij wist een score van 5,5 uit 9 neer te zetten, wat hem helaas een paar ratingpuntjes kostte. De rust in de yurt heeft Jasper duidelijk goed gedaan, want tot nu toe speelt hij in Dieren een extreem goed toernooi. In de Reservegroep A begon hij met een solide overwinning tegen de eerste op papier sterkere tegenstander. In ronde 2 kon onze clubkampioen wederom spelen voor de winst, maar het lukte helaas niet om gebruik te maken van de geïsoleerde pion van de tegenstander: remise. Op donderdag mocht Jasper het opnemen tegen de sterke Geon Knol (2056). In een gelijkwaardige stelling koos Jasper voor Da5 ipv Da3, waarna pardoes zijn dame werd ingesloten. ’s Avonds was het dan ook even bijkomen in de plaatselijke shoarmatent Ali Baba, maar dat worp meteen zijn vruchten af. Een dag later wist Jasper namelijk wederom een goede partij neer te zetten die hij wel wist om te zetten in de winst. In een toreneindspel moest hij even goed rekenen, maar dit deed hij met verve. Ook in ronde 5 speelde hij de sterren van de hemel en boekte een vrij simpele winst: 3,5 uit 5 met een huidige ratingwinst van ruim 50 punten. Dat belooft wat voor de rest van het toernooi.

Robin Verhoeven speelt ook in de Reservegroep A en krijgt als hoger geplaatste speler steeds de jeugdige schakers met een wat lagere rating tegen. In ronde 1 wist hij na een relatief rustige partij nog net binnen de 40 zetten de winst binnen te halen. In ronde 2 kreeg hij Gachatur Kazarjan tegen, spelend voor HSC Helmond en voormalig jeugdkampioen in de categorie D. Gachatur leek de partij in het middenspel naar zich toe te trekken, maar gelukkig kon Robin nog net de remise veiligstellen. Ook de dag erna kreeg hij een slechte stelling op het bord. Het is ondertussen wel zijn specialiteit geworden om dit soort partijen toch te winnen en dat lukte nu ook weer. Vrijdag mocht ook Robin het opnemen tegen Geon Knol. Ondanks de tips van Jasper, kon ook Robin het niet bolwerken tegen deze speler. In ronde 5 kwam er voor de verandering weer een verliezende stelling op het bord tegen een goed presterende tegenstander. Gelukkig kon ook deze partij nog naar remise worden gestuurd, waardoor Robin nu op 3 uit 5 staat. Gezien de jeugdige tegenstand is dit een prima score, hopelijk kunnen er de komende vier dagen wel nog een aantal punten worden gescoord.

Dan nu de vraag: waar komen die zes prijzen vandaan? Ten eerste namen de drie spelers op vrijdagavond samen deel aan het Gelderse snelschaakkampioenschap. Elke deelnemer mocht hierbij eerst in twee vierkampen proberen zoveel mogelijk punten te scoren, waarna er in finalegroepen van 10 werd gestreden om de prijzen. Job scoorde ondanks de sterke tegenstand 2 uit 6 in de voorrondes en kwam daarmee in finalegroep 5 terecht. Ook hier presteerde hij goed en wist daarmee een derde plaats te bemachtigen. Jasper kwam met nog sterkere tegenstand tot 3 uit 6 en wist zich te plaatsen voor finalegroep 3, ondanks bijzondere openingen als 1. b4 e5 en 2. g4. Na de lange serieuze partijen, was dit namelijk vooral ook een leuk avondje uit. Desondanks behaalde Jasper een mooie tweede prijs in zijn finalegroep. Tot slot wist Robin zich met 3,5 punt nog net te plaatsen voor finalegroep 2. Hij gaf hier in de eerste ronde nog een remise weg, maar daarna won hij met het nodige geluk de overige partijen en nam daarmee de eerste prijs in beslag.

Tot slot is er elke dag een toernooiprobleem, waarbij een mat in twee moet worden gevonden. Uit alle goede inzendingen worden dan drie winnaars getrokken. Elke dag zijn er ongeveer 30 schakers die een correcte oplossing hebben ingeleverd, dus de kans dat je wint is niet zo heel groot zou je zeggen. Nou daar dacht Robin anders over. In vier pogingen kwam maar liefst drie keer zijn naam uit de grabbelton en mocht daarna steeds een welverdiende consumptiebon ophalen. Hopelijk kan dit geluk in het restant van het toernooi worden omgezet in nog vele overwinningen.

Tot slot nog de uitslagen en standen van groep A, groep C en het snelschaken. (Let bij de laatste niet op de ratings, die kloppen niet.)

4 augustus 2022 Verslag van Robin
Hoe liep het af in Dieren

De eerste week van het ONK Dieren was goed verlopen voor drie fanatieke EGS’ers, te weten Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven. Job had na 5 rondes in zijn tweede klassieke toernooi in zijn nog jonge schaak carrière 3 punten verzameld in Reservegroep C en had daarmee nog volop kansen op prijzen. Jasper kwam in Reservegroep A zelfs nog beter uit de startblokken met 3,5 tegen zeer sterke tegenstanders. Daarmee stond hij net een half puntje boven Robin, die van plan was om met een sterke eindschot nog hoog te eindigen. Daarnaast stond het prijzentotaal al op 6, met drie geldprijzen bij het snelschaaktoernooi en drie consumptiemuntjes voor de dagelijkse schaakpuzzel.

Op de rustdag werden vooral de hersenen gespaard, maar de rest van het lichaam mocht flink aan de bak tijdens een mooie fietstocht over de heuvels in de Veluwe. Met de nodige spierpijn en een fris hoofd konden de drie spelers op maandag weer lekker een potje schaken. Traditiegetrouw worden er elke dag voor de start van de partijen drie namen getrokken uit alle goede inzendingen van de schaakpuzzel. Robin had bij de eerste vier pogingen maar liefst drie maal gewonnen, maar dit keer was het de beurt aan zowel Jasper als Job: weer twee prijsjes erbij! Job leek dit muntje snel in te willen zetten bij de bar, want binnen een uurtje was hij al klaar met zijn partij. Zijn tegenstander had ergens iets gemist, waardoor Job beslissend materiaal kon winnen. Een hele tijd later kon ook Robin een vol punt noteren. Na eerder 1. f4 en 1. e4 geopend te hebben, was het nu de beurt aan 1. c4. Hierdoor werd de voorbereiding van de tegenstander vakkundig ontweken en mede hierdoor kon Robin al snel een pion winnen. Uiteindelijk kon hij afwikkelen naar een toreneindspel met een paar extra pionnen en hier wist hij wel raad mee. Dan is de grote vraag: kan Jasper de dag helemaal geslaagd maken? Daar leek het lang op, want hij ging de zwarte koning achterna met het idee dat dit toch wel mat zou gaan. De sympathieke tegenstander Caspar Hermeling dacht daar anders over en rende in één streep met zijn koning van g8 naar a5!!, terwijl alle zware stukken en lopers nog op het bord stonden. Gek genoeg stond de koning daar toch veilig, waarna Jasper het toreneindspel helaas verloor.

Jasper in actie, gefotografeerd door Harry Gielen (Klik hier voor meer fantastische foto’s)

Dan door naar ronde 7. Dat is vaak een cruciale ronde waarin duidelijk wordt wie wel en niet mee gaan doen om de podiumplekken. Jasper werd wederom ingedeeld tegen een sterke speler met een rating boven de 2000. Tegenwoordig wordt Jasper daar niet meer bang van en hij kwam dan ook erg goed uit de opening. Zijn tegenstander zag zijn winstkansen al snel somber in en bood remise aan. Hoewel Jasper duidelijk beter stond, koos hij eieren voor zijn geld en ging met een prima halfje van het mooie weer genieten. Ook Job kwam na een prima partij tot dit zelfde resultaat tegen een lid van de Nijmeegse Studentenschaakvereniging. Robin had tot nu toe relatief rustige partijen gespeeld en wilde er nu weer een keer met een provocerende opening een zootje van maken. De tegenstander wist niet zo goed wat hij moest doen en was zo na 9 zetten al de helft van zijn tijd kwijt. Dit leverde hem wel een prima stelling met een extra pion op, maar in tijdnood kreeg Robin zoals altijd toch weer kansen. Even leek er een vol punt aan te komen met een kwaliteit meer, maar niet veel later kwam Robin alsnog in een eindspel met een stuk minder terecht. Door een paar extra pionnen bleef het lang binnen de remisemarge, maar op zet 60 kwam de beslissende fout, waarna de tegenstander het goed uitspeelde.

Hierdoor staan zowel Jasper als Robin op 4 uit 7 en dan voel je de bui al hangen: lekker tegen elkaar in ronde 8. Je moet er dan maar het beste van maken en daarom leek het beide heren een goed plan om er een soort vier gangen diner van te maken. Dit tafereel werd vastgelegd op de onderstaande foto, gemaakt door Yvonne Baselmans. Even nog ter geruststelling: die blikjes ansjovis waren vooral voor de sier, deze zijn uiteraard niet tijdens de partij opengemaakt. Goed, dan de partij. Robin opende voor de afwisseling ook nog 1. b4, waarna er na 3 zetten al een unieke stelling op het bord stond. Het werd een soort omgekeerd gesloten Siciliaans en daarmee had het een spannende partij kunnen worden. Robin wilde uiteindelijk toch niet tot het gaatje gaan en bood op zet 10 maar remise aan en dit werd na even nadenken geaccepteerd door Jasper. Daarmee konden beiden helaas niet meer op de benodigde 6 punten komen voor een prijs, maar Job ging hier nog wel vol voor. Hij zette een aanval op die net op tijd gestopt leek te worden, maar Job probeerde nog iets door 2 torens te ruilen voor een dame. Dit was een goede beslissing, want niet veel later won hij een toren en daarmee de partij.

Op de slotdag werd Job helaas gekoppeld aan de koploper Levi Nies, die op jacht was naar een zo hoog mogelijke geldprijs. In Dieren wordt het prijzengeld namelijk verdeeld op basis van het aantal behaalde punten en niet op basis van de positie in de eindrangschikking. Het prijzengeld begint vanaf zes punten en wordt exponentieel groter richting de maximale score van negen punten. Job speelde wederom een prima partij die gelijk op leek te gaan, maar Levi kende geen genade en kwam met deze winst op een mooie score van 8,5. Job eindigt hiermee op een 5,5 uit 9, een prima score in zijn tweede toernooi. Helaas daarmee net geen prijs, maar wel veel geleerd en dat is ook wat waard. Ondertussen had Jasper alweer een halfje te pakken tegen Alexander Bruschke. Zij kennen elkaar al ruim 10 jaar door het Brabantse jeugdschaak en mochten het nu voor het eerst sinds lange tijd weer tegen elkaar opnemen. Er werden wat meer zetten gedaan dan in de partij Verhoeven-Kools, maar in een totaal gelijk middenspel werd alsnog de vrede getekend. Hiermee kwam Jasper op 5 uit 9 tegen enorm sterke tegenstanders, wat hem ongeveer 60 ratingpunten heeft opgeleverd. Nu kan hij één dag uitrusten en dan begint hij zaterdag samen met Anneloes van de Heijning, Thijs Spapens en oud-lid Thomas Kools aan een groot toernooi in Vlissingen. Dit zal hier te volgen zijn.

Robin mocht het in de laatste ronde met zwart opnemen tegen Homayoun Mohtaat, die zeer sterk aan het toernooi was begonnen met 4,5 uit 5. Daarna zat het wat tegen en moest hij drie nullen slikken. Het werd een bijzonder tactische partij, waarin de zwarte koning op zijn zachtst gezegd onveilig stond op d8. Mohtaat offerde een stuk, maar dit werkte net niet en uiteindelijk kon Robin aan het langste eind trekken. Hiermee kwam ook hij op 5,5 uit 9, net niet genoeg voor een prijs. De indelingen waren Robin dit toernooi niet gunstig gezind, want hij heeft vooral jeugdige tegenstanders getroffen, die bijna allemaal beter hebben gepresteerd dan hun rating. Hierdoor een klein ratingverlies voor Robin, maar er zijn genoeg lichtpuntjes om na de zomer weer flink te stijgen op de ratingladder.

Dan de grote vraag: hoe zit het met de dagelijkse puzzel? Bij ronde 7 was er helaas geen prijs, maar in ronde 8 was het weer raak voor Robin. Daarnaast werd er deze dag een lijst gepubliceerd met alle spelers die tot dan toe alle puzzels correct hadden opgelost. Deze lijst bestond uit zes namen, waaronder Job en Jasper. Waarschijnlijk heeft Robin met zijn verstrooide hoofd één keer per ongeluk de verkeerde zet genoteerd en daarmee was hij uit de race voor een prijs in het eindklassement. Tegen alle kansberekeningen in, won Robin wel ook op de slotdag nog een consumptiemuntje. Aangezien er per dag gemiddeld 16 goede inzendingen zijn en er steeds drie namen worden getrokken, heeft Robin wel heel veel geluk had door maar liefst 5 muntjes te winnen. Maar goed, uiteindelijk ging het vooral op de prijs voor het totaalklassement. Er werden twee namen getrokken uit de korte lijst met de beste puzzelaars. De tweede prijs, het bierpakket, ging nog naar Jan Evengroen. Vervolgens werd er nog een lootje getrokken voor de hoofdprijs: een jaarabonnement voor de tijdschriften van New in Chess. Deze prijs ging naar … Job Hoekstra! Uiteindelijk dus 11 prijsjes voor de drie EGS-ers en een geslaagde vakantie.

Tot slot nog de uitslagen en standen:

Reservegroep A

Reservegroep C

2 september 2022 Verslag van EGS
GWK Telecombinatie Goirle 2022

Het schaaktoernooi is van start gegaan met een record aantal deelnemers. Waren het er vroeger zo’n 60 tot 70, nu staat de teller op ruim 100. Onder de deelnemers veel oude bekenden, maar gelukkig ook veel nieuwe en soms ook jonge, gezichten. In de eerste ronde op vrijdagavond waren er al een paar opmerkelijke uitslagen, we zullen zien wat dat verder zal betekenen.
Komt dat zien !!!

3 september 2022 Verslag van EGS
GWK2022-dag 2

De derde ronde van het toernooi gaf eindelijk een beetje duidelijkheid hoe de krachtsverhoudingen liggen. In groep A nestelden Thomas Beerdsen en Luuk Baselmans zich aan de kop van de meute door hun beider derde overwinning op rij. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij in ronde 4 het tegen elkaar moeten opnemen om te zien of er een duidelijke leider is. Er zijn vijf spelers met 2,5 punt, zodat er behoorlijk gehijg in de nek(ken) is.
Ook in groep B zijn er drie ongeslagen koplopers, Loek Vissers, Rick Smit en Ivan Ponomarev, waarbij de laatste twee het in de vierde ronde vanavond tegen elkaar zullen opnemen. Zij hebben zelfs zes achtervolgers met 2,5 punt.

4 september 2022 Verslag van Alex
7e Goirles Weekend Kampioenschap, mede dankzij Telecombinatie Goirle, een groot succes

Afgelopen weekend verzamelden zich ruim honderd schakers in de kapel van het Jan van Besouwhuis om zich op het schaakbord aan elkaar te meten. Het was alweer de zevende keer dat schaakclub EGS dit toernooi organiseerde. Van vrijdagavond tot zondagmiddag was er een serene schaakrust in de kapel, waar de goede luisteraar vele hersenen kon horen kraken. In twee groepen werd er om de prijzen gestreden die door de gulle bijdragen de sponsoren van het evenement de moeite waard waren.

Eindoverwinnaar van de A-groep en het toernooi werd IM Thomas Beerdsen, die met een score van 6 uit 6 iedereen het nakijken liet. Niet alleen kreeg hij het bij de eerste plaats behorende prijzengeld maar ook, uit handen van eigenaar Michel Matteucci van Telecombinatie Goirle, een door hem ter beschikking gestelde tablet.

Achter Thomas eindigden vier spelers, waaronder twee oud-winnaars, op de tweede plaats met 4,5 punt. De drie spelers van EGS die in de A-groep meespeelden presteerden goed in overeenstemming met hun sterkte. Robin Verhoeven eindigde als 14e van de 46 deelnemers in de A-groep met 3,5 punten. Jasper Kools werd 23e, wat beter is dan zijn sterkte aangeeft en Bart Plasmans werd 35e met 2,5 punten wat gezien het sterke veld als goed gekwalificeerd mag worden.

In de B-groep, voor iets minder sterke spelers, waren er 55 deelnemers. De beide EGS-ers, Rob van Esch en Anneloes van de Heijning, eindigden in de onderste helft, iets wat gezien hun speelsterkte ook viel te verwachten. Niettemin speelden ze een goed toernooi. In deze groep deelden Santoso Wijono, Yanick Jacobs en Ivan Ponomarev de zege.

EGS dankt de sponsoren Telecombinatie Goirle, Eetkaffee Mozes, Regiobank Goirle en Spijkers Montage voor hun steun die ervoor gezorgd heeft dat het toernooi soepel kon verlopen. Alle uitslagen en andere informatie over het GWK zijn terug te vinden op de speciale sectie van onze website.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012