Alle nieuwsberichten van het seizoen 2020/2021.

4 juli 2020 Verslag van EGS
Géén GWK 2020

De zevende editie van het Goirles Weekend Kampioenschap stond genoteerd op 28, 29 en 30 augustus 2020.
Het organisatiecomité van het zomertoernooi was er klaar voor maar …..corona..corona…
Het algemene sportprotocol van NOC*NSF geeft geen schaak-specifieke aanduidingen en KNSB en NBSB zijn nog niet in staat om onduidelijke richtlijnen te verduidelijken.
Het advies om 1,5 meter afstand te houden, tijdens en na het spelen, samen met het uitvoeren van uitgebreide hygiëne-maatregelen maken het in de praktijk erg lastig.
Kortom, met spijt, maar we gaan dit jaar geen zomertoernooi houden. Hopelijk volgend jaar beter.

17 september 2020 Verslag van Alex
Er wordt in Goirle weer geschaakt op dinsdagavond

De datum dinsdag 15 september kan de Goirlese schaakgeschiedenisboeken in. Het is de datum waarop voor het eerst in ongeveer een half jaar EGS weer een clubavond heeft kunnen houden. Vanwege het coronavirus is er veel anders dan anders, maar het is een begin.

Anders is onder andere de locatie. Omdat in wijkcentrum De Wildacker tot nader order de ventilatie niet aan de eisen voldoet, speelt EGS tijdelijk in cultureel centrum Jan van Besouw. En omdat Jan van Besouw doordeweeks eerder sluit, is ook het aanvangstijdstip gewijzigd: 19.30 uur. En natuurlijk worden tijdens het schaken ook alle RIVM-regels in acht genomen, wat onder andere betekent geen handen schudden vooraf en achteraf en de tafels verder uit elkaar.

De opstart vond plaats in een select gezelschap van acht schakers. Een aantal dat de komende weken naar verwachting weer wat aan zal groeien, al blijven ook nog enkele schakers om begrijpelijke coronagerelateerde redenen thuis. Internetschaak biedt voor hen nog steeds uitkomst.

Met slechts vier partijen in de eerste ronde kunnen we ze allemaal wel even nalopen. Pieter Couwenberg was de eerste koploper van het seizoen 2020-2021. Hij versloeg Yijun Zhan na een speculatief stukoffer. Pascal Graafmans bestormde met succes de koningsstelling van Matthijs Muis om zijn eerste punt van het nieuwe seizoen op te laten tekenen.

Een remise was er ook: een eindspel van pionnen plus loper tegen even veel pionnen plus paard leverde Rob van Esch en Erik Hamers ieder een half punt op. Als laatste waren Alex van Lanen en Jasper Kools bezig. Een onzorgvuldige manoeuvre in het middenspel werd vakkundig afgestraft door Jasper: 0-1.

Vooralsnog (door het coronavirus is eigenlijk alles onder voorbehoud) speelt EGS weer elke week op dinsdagavond in Jan van Besouw. Aanvang 19.30 uur. Zomaar binnenlopen is er in deze coronatijden helaas niet bij: meld je vooraf (en ajb niet op het allerlaatste moment) via e-mail aan op schaakclubegs@gmail.com.

UPDATE: Ook met het eerdere sluitingstijdstip voor horeca (en dus ook Jan van Besouw), speelt EGS gewoon door in Goirle, maar wel tijdelijk met kortere bedenktijd, zodat de partijen in ieder geval op tijd zijn afgerond.

11 oktober 2020 Verslag van Alex
EGS 1 opent het seizoen digitaal tegen Waalwijk: 6-1

Nu de competitiestart van de KNSB vanwege de virusperikelen is uitgesteld tot 31 oktober, speelde EGS 1 op 3 oktober een digitale wedstrijd tegen Waalwijk. Deze club komt, evenals EGS, uit in de Vierde Klasse van de KNSB. De beide teams zijn al jaren aan elkaar gewaagd. Schaken wordt al een half jaar digitaal gespeeld maar een wedstrijd tussen twee teams was toch een unicum voor de Goirlenaren.

EGS had Thomas Kools op het eerste bord geposteerd. Het betrof zijn afscheidswedstrijd voor EGS. Thomas speelt vanaf 31 oktober voor het Eindhovense WLC 1. Tegen Sander van Dijk (ELO-rating 1.900+) wist Thomas met een h-pion en een paard tegen een loper zijn laatste punt voor EGS te scoren.

De Waalwijker Hans Sinnige verdedigde zich tegen Bram van Huijgevoort met de Hollandse verdediging. Met enkele pionnen achterstand liet hij de winst aan zijn EGS-opponent. Robin Verhoeven behaalde een solide overwinning ondanks het missen van enkele goede voortzettingen.

De partij Duquesnoy-Kools.

De meest spectaculaire partij van de dag werd op het vierde bord gespeeld waar Jasper Kools het met zwart opnam tegen Joost Duquesnoy. In de bijgevoegde stelling heeft wit zojuist de loper op g4 aangevallen. De gemiddelde schaker zal ongetwijfeld de loper willen redden maar Jasper liet zijn spelinzicht blijken door te kiezen voor het creatieve stukoffer Pxd4. Duquesnoy zag het gevaar en besloot het offer te weigeren maar kon zijn koning niet meer in veiligheid brengen. Het offer leverde een stuk op en tevens de winst voor Jasper Kools. Een mooie zege voor het Beekse talent!

Ruud Licht behaalde de snelste winst. Hij verleidde zijn tegenstander tot een snelschaakstelling: een goed ogende zet leidde uiteindelijk tot verlies.

Rob Prins, de tegenstander van Cas Overzier, leek zijn partij met een gelijkwaardige stelling zo maar op te geven. Achteraf bleek dat hij tien minuten naar buiten was gegaan om een sigaretje te roken. De site chess.com geeft enkele waarschuwingen en sluit dan de partij af, omdat een langdurige afwezigheid door het systeem als weglopen van het bord, onsportief gedrag dus, wordt uitgelegd.

Eddy van Lerberghe, uit België, debuteerde voor EGS. Hij kreeg een Caro Kann voorgeschoteld en kwam enkele tempi te kort om de meubels te redden.

Het werd 6-1 voor EGS maar beide teams keken terug op een mooie schaakmiddag. Na zes maanden weer een partij van vier uur spelen, gaf veel voldoening. De extra spanning van het digitale schaak speelde ook een rol: een fout op de computer betekende hier ook een fout voor het hele team. Leon van Gelder, speler-captain van Waalwijk gaf na de wedstrijd aan dat hij meer bezig geweest was om zijn team op ICT-gebied te coachen dan zelf aan het spel toe te komen. Zie het verslag van de Waalwijkers op hun eigen site.

11 oktober 2020 Verslag van Alex
Maarten de Wit wint online lentetoernooi (in oktober)

Je kunt op internet niet alleen snel schaken, een toernooi kan soms ook maanden duren. Zo is deze week het EGS lentetoernooi op chess.com tot een einde gekomen.

Op 6 mei, zo halverwege de coronalente, begonnen we met een correspondentietoernooi op chess.com. Het speeltempo was minimaal één zet in drie dagen en twee partijen tegelijkertijd. Dit lijkt veel, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Voor velen binnen EGS een onbekende manier om met schaak bezig te zijn. Voor anderen een ingesleten routine.

In augustus was de nummer 1 al bekend. Maarten de Wit (alias GerryMander2020) was toen voor de concurrentie al niet meer in te halen. Uiteindelijk finishte hij op 12 uit 12. Zowel in de voorronde als in de finalepoule dus een perfecte score!

Deze week kwam de laatste partij tussen Alex van Lanen en Wim Bressers (Black_Swan48) tot een ontknoping en is het dan ook officieel: GerryMander2020 is door chess.com beloond met een virtuele gouden plak. Alex werd tweede, Wim deelde plek drie met Cas Overzier. Alle details vind je hier.

Inmiddels is de inschrijving voor het herfsttoernooi geopend. Wie mee wil doen moet dat voor 16 oktober aangeven op chess.com.

 

3 november 2020 Verslag van Alex
EGS verliest digitale match tegen King 2: 3-4

Omdat de nationale schaakcompetitie stil gelegd is vanwege het virus, speelt EGS digitale vriendschappelijke wedstrijden tegen teams van vergelijkbaar niveau. De laatste fysieke wedstrijd speelde EGS begin maart tegen King 2 uit Tilburg. EGS nestelde zich na de overwinning in Tilburg op de eerste plaats in de vierde Klasse van de KNSB. Tegen King 2 werd de digitale handschoen opgenomen op 31 oktober.

De Tilburgers hadden gemiddeld een hogere rating dan de Goirlenaren. Toch wist EGS op een voorsprong van 2-0 te komen door overwinningen van Ard van Beek en Cas Overzier. Ard van Beek liet snel het eerste punt aantekenen. De stelling is interessant voor de lezer.

Wit heeft toegelaten dat zwart zijn paard naar d3 kan spelen. In de klassieke schaakliteratuur wordt een paard in een dergelijke stelling een inktvis genoemd, omdat zijn figuurlijke tentakels overal om zich heen grijpen en dood en verderf zaaien. Het was het hoogte- maar ook dieptepunt van de partij. Wit geeft enkele zetten later op. Rob Haast van King is een meer dan verdienstelijk schaker maar in zijn partij tegen Ard van Beek had hij waarschijnlijk last van het VVV Venlo-virus.

Cas Overzier behaalde stukwinst na een kleine combinatie. Een vlotte, regelmatige overwinning was het gevolg. Bart Plasmans kon veel druk geven, totdat hij in het middenspel bij een berekening een fout maakte en een pion verloor. Hij verloor de partij maar wel op spectaculaire wijze: de koning van Bart op f6 en het paard van zijn tegenstander op e4. Om in te lijsten maar dan wel voor Frank Lambregts van King. Clubkampioen Jasper Kools kwam geen moment in zijn spel. Een variant tegen de Engelse opening pakte helemaal verkeerd uit.

Robin Verhoeven speelde zijn favoriete variant tegen de Franse verdediging. In een tactische stelling met veel mogelijkheden koos hij de verkeerde variant. Dit resulteerde in een nul. EGS kwam voor het eerst op achterstand in deze spannende match. Bram van Huijgevoort bleek achteraf een paar keer de beste voortzetting gemist te hebben. Na een moeizame partij wist hij wel Frans Konings (rating 2173) te verslaan en kon daarmee de stand op 3-3 brengen.

In de laatste partij speelde Jan Langenberg tegen Bram van de Vrande, ooit speler bij EGS. Jan Langenberg zat na ruim tien jaar weer achter het bord bij EGS 1. De klasse bleek nog wel aanwezig, Langenberg had ooit een ranking van 1900+, maar het gebrek aan wedstrijdritme brak hem op. Bram van de Vrande werd de matchwinner en hielp King 2 aan de overwinning.

Jammer maar ook bizar was, dat de geplande onlinestreaming van de match geen doorgang vond, omdat een virus de server van Schaakclub King plat gelegd had. Dit virus bleek een dag later wèl opgelost te zijn. Het filmpje is zeer de moeite waard en is terug te vinden op de site van SG King.

Eens te meer bleek dat schaken, ook digitaal, een mooie teamsport kan zijn.

 

24 november 2020 Verslag van Alex
EGS verliest internet-return tegen King 2

Het vlaggenschip van EGS gaf goed partij in een nieuwe vriendschappelijke match tegen King 2. Op de livestream van King gaf Mark Haast, meesterklassespeler bij Kennemerland maar ook lid van King, deskundig commentaar.

De wedstrijd op 21 november was een return van een wedstrijd een maand geleden. De strijd ging toen gelijk op (eindstand 3-4). Dit keer bleven veel partijen in evenwicht maar de afronding naar winst ontbrak bij EGS.

Bram van Huijgevoort opende moeizaam tegen Erik Biemans, de captain van de Tilburgers. Na een knappe ontsnapping wist hij alsnog naar remise te spelen. Robin Verhoeven opende wel goed in een partij die beide kanten op kon gaan. Robin bezorgde zijn tegenspeler Bo de Veth een dubbelpion. Dat een dubbelpion niet altijd tot positieverlies hoeft te leiden bewees De Veth. Uiteindelijk had Robin drie pionnen achterstand en was de strijd gestreden.

Bart Plasmans hield een pion aan de opening over. Het werd een mooie partij waar de kansen wisselden. De laatste kans was echter niet voor Bart Plasmans. Ard van Beek dacht ten onrechte dat zijn tegenstander zich in het Siciliaans verslikte. Dat viel tegen maar Ard wikkelde wel op stabiele wijze af naar winst.

Jan Langenberg is sinds enkele weken weer actief voor EGS, nadat hij meer dan een decennium niet meer heeft gespeeld in de competitie. Voor Langenberg lijkt een ELO-rating van 1900 haalbaar. Op bord 6 speelde Jan tegen Ruben Hooghwerff. Na een Siciliaanse partij kwam de getoonde stelling op het bord. Jan had nog drie en zijn tegenstander nog vijftien minuten op de klok. De witte dame staat aangevallen. Gezien de resterende tijd kiest Jan voor de remise die ontstaat door herhaling van zetten na:
29. Dc7 Pe8
30. Dc8 Pf6
31. Dc7 Pe8
32. Dc8

De tijd buiten beschouwing latend, mist Jan Langenberg een enorme kans op winst. (Zie onderaan het verslag.) Ruud Licht beleefde een lastige middag waar zich geen echte kansen op winst aandienden. Uiteindelijk creëerde zijn tegenstander twee vrijpionnen en was de strijd gestreden.

Eddy Vanlerberghe kwam in een zinderende finale terecht. Met drie pionnen voorsprong en voor beide spelers nog een seconde op de klok verloor de Vlaming op tijd. Cas Overzier kwam met een ietwat obscure opening waar zijn tegenstander Bram van de Vrande, oud-EGS-er, goed op reageerde. Na een partij met wisselende kansen werden de punten gedeeld.

EGS 1 – King 2 stond weer garant voor een mooie schaakmiddag. King 2 won met 5,5-2,5, een beetje geflatteerd maar wel verdiend. Op 19 december start de KNSB met een competitie online, omdat een reguliere competitie voorlopig nog niet in zicht is.

Vond u de wending in Langenberg-Hooghwerff? Wit (Jan dus) kan gewoon zijn aangevallen dame in laten staan en 31. gxf6! doen. Zwart kan de dame helemaal niet slaan, want dan is het mat: 31… Txc8? 32 Txc8!

22 december 2020 Verslag van Alex
EGS 1 leidt na twee rondes in digitale KNSB-competitie

Door het virus zijn de KNSB-competities in september niet van start gegaan. Zaterdag 19 december ging alsnog een digitale variant van start. Er worden twee wedstrijden op een dag gespeeld. EGS 1 speelde tegen VAS 2 uit Amsterdam en de Kennemercombinatie 2 uit Haarlem, terwijl EGS 2 tegen respectievelijk De Volewijckers uit Amsterdam en Magnus Anna Paulownacombinatie speelde.

De spelers spelen in een wedstrijd een dubbelronde tegen hun opponent. In de vierde Klasse won en verloor Bram van Huijgevoort een partij. Ard van Beek, Bart Plasmans en Jan Langenberg wisten hun beide partijen te winnen. Ruud Licht kwam niet tot scoren. EGS 1 won met 7- 3 van de VAS 2 uit Amsterdam.

In de tweede wedstrijd speelde Ard van Beek op het eerste bord en wist met een zege en een remise 1,5 punt te scoren. Cas Overzier en Eddy Vanlerberghe wonnen hun beide partijen. Bart Plasmans kwam tegen de Haarlemmers niet tot winst, EGS 1 won met 6,5–3,5 van de Kennemercombinatie. Na twee wedstrijden prijkt EGS op de tweede plaats in een poule van tien teams.

Een knappe prestatie, omdat teamleider Henk Renders vier spelers moest missen van het team dat begin maart leidde in de reguliere vierde Klasse, maar dat door de lockdown geen titel kon behalen. De selectie van EGS is vooral sterk in de breedte waardoor het vertrek van Thomas Kools, de eerste bordspeler, opgevangen kan worden. EGS 1 heeft zich versterkt met Eddy VanLerberghe en Jan Langenberg.

EGS 2: winst en verlies

EGS 2 ging in de eerste ronde tegen de Volewijckers uit Amsterdam-Noord onderuit en verloor met dubbele cijfers. Tegen Magnus Anna Paulownacombinatie behaalden de Goirlenaren een fraaie 7-3 overwinning.

Captain Erik Hamers was twee maal succesvol op het eerste bord. Thijs Spapens kwam in twee mooie partijen tot de volle winst evenals Yijun Zhan. Fedor Sazonov bracht met een winstpartij de stand op 7-3.

Zondagavond 20 december maakte EGS haar debuut in een andere landelijke competitie, georganiseerd door de Groninger Combinatie. Per partij krijgt de speler drie seconden en per zet komen daar twee seconden bij. Een enerverende activiteit voor de zondagavond! In een sterk veld met tien clubs bereikt EGS de derde plaats. Vier spelers van EGS troffen Anne Haast, meervoudig Nederlands kampioene, tegenover zich. Tegen het team met de Nederlandse damestop verloor EGS. Robin Verhoeven was met 25 punten topscorer van EGS.

22 december 2020 Verslag van Alex
Herfsttoernooi prooi voor Alex na anticlimax

Op een digitaal lentetoernooi dat in de herfst eindigde volgde natuurlijk een digitaal herfsttoernooi onder EGS-leden. Dat eindigde, mede door een gewijzigde opzet, ‘al’ in de winter. Er was sprake van een anti-climax, omdat zijn account werd geblokkeerd door het niet altijd even gastvrije chess.com moest Maarten de Wit met lede ogen toezien hoe hij in de finale tegen Alex van Lanen beide partijen verloor door tijdsoverschrijding.

Spelers hadden telkens drie dagen voor een zet, waardoor partijen lang konden duren, maar in de praktijk was er toch wat meer haast dan in de lente. Er deden ook wat minder schakers mee, dat scheelt ook in de toernooiduur…

In de eerste ronde speelden alle deelnemende EGS’ers tegen elkaar in een grote poule. Maarten de Wit was de beste met 11 uit 12. Alex volgde op gepaste afstand met 9 uit 12. Dat leidde tot een finale bestaande uit twee partijen, maar ja… die duurde dus veel te kort.

14 januari 2021 Verslag van Robin
EGS actief in nieuw seizoen van landelijke teambattles

Aanstaande zondag 17 januari begint alweer het derde seizoen van de teambattles op het schaakplatform lichess, georganiseerd door Groninger Combinatie. Zij hebben dit concept in april 2020 bedacht als alternatief voor alle geannuleerde schaakactiviteiten. Tijdens zo’n teambattle neem je het als club twee uur lang op tegen maximaal 9 andere verenigingen. Iedereen speelt tijdens het toernooi een eigen puntenaantal bij elkaar en uiteindelijk tellen de beste 6, 8 of 10 scores mee, afhankelijk van welke klasse het betreft. Met een speeltempo van 3 minuten + 2 seconden increment kan iedereen een flink aantal partijen spelen.

EGS heeft op 20 en 27 december voor het eerst meegedaan, met een mooie derde en vierde plaats als gevolg. Als u op deze links klikt, krijg u een mooie impressie van hoe zo’n toernooi eruit ziet. Het is mogelijk om op de deelnemende teams te klikken, dan komt er een overzicht van de actieve spelers in beeld. Degenen met een kroon voor de gebruikersnaam tellen mee voor het teamtotaal.

Na een korte winterstop van twee zondagen gaan de teambattles komende zondag dus weer van start. Hierbij zijn alle deelnemende verenigingen willekeurig ingedeeld, waardoor EGS eenmalig mag spelen in de hoogste klasse. De tegenstand is van hoog niveau, maar naar het mate het toernooi vordert, zal iedereen tegenstanders krijgen van ongeveer een gelijkwaardig niveau.

Uiteraard zijn alle (oud-)leden van EGS van harte welkom om mee te doen. Er moeten een paar stappen worden doorlopen om in het toernooi te komen. Ten eerste moet je een (gratis) account op Lichess aanmaken. Schaakstad Apeldoorn heeft hier een duidelijke handleiding voor geschreven. Vervolgens moet je lid worden van het team: Eerste Goirlese Schaakclub. Ook dit heeft Schaakstad Apeldoorn duidelijk uitgelegd. Bij stap 3 moet je in plaats van Schaakstad, Goirle intypen. Als dit allemaal is gelukt, kan je naar het toernooi van komende zondag gaan. Het duurt van 20:00 tot 22:00 uur. Het is mogelijk om later in te stromen, eerder te stoppen en om tussentijds te pauzeren door op de pauzeknop te klikken. Tot slot zal er een Skype-call actief zijn, zodat we elkaar op de hoogte kunnen houden. Mocht er tijdens het toernooi iets niet duidelijk zijn, kan je hier ook altijd terecht voor brandende vragen. Bij vragen vooraf ben ik (Robin) altijd bereikbaar via de mail. Hopelijk tot zondag!

25 januari 2021 Verslag van Robin
Net geen eerste plaats bij de teambattles op zondagavond

Vorige week zondagavond 17 januari begon alweer de derde serie van de Nederlandse teambattles op Lichess. Alle 35 deelnemende teams werden willekeurig verdeeld over 4 klasses, waardoor EGS in een zeer sterke competitie terecht kwam. Oud Zuylen (Utrecht) bracht een kwalitatief gelijkwaardig team op de been en zodoende volgde er een spannende strijd om de achtste plaats. Twee uur lang schommelde het verschil tussen de 2 en 15 punten, in het voordeel van de Utrechters. In de laatste 10 minuten leek EGS de achtste plaats te veroveren, maar mede dankzij een ontketende “Makaak” stelde Oud Zuylen de achtste plaats veilig. Blijkbaar kunnen apen erg snel schaken, want deze speler wist maar liefst 38 partijen te spelen (en daarin 40 punten te halen), terwijl de meeste deelnemers niet meer dan 20 potjes schaken. Uiteindelijk dus de rode lantaarn voor EGS, maar toch was het een geslaagde avond. Overigens mocht Henk Renders het nog opnemen tegen GM Smeets, dat is toch niet voor iedereen weggelegd. Henk wist de GM van LSG nog wel schaak te zetten, maar uiteindelijk gaf hij zich na 34 zetten gewonnen. Voor de volledigheid zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Een week later werd elk team weer op basis van speelsterkte ingedeeld en daardoor kwam EGS in de oude vertrouwde derde klasse terecht. Oud-lid Jelmer en Matthijs Muis deden voor het eerst mee en daardoor kwamen maar liefst 10 spelers in actie. In het eerste half uur slingerde de onzen rond de derde en vierde plaats, maar daarna werden de punten steeds vlotter binnengehaald en kwam EGS wederom in een tweestrijd met Oud Zuylen terecht. Af en toe sloegen we een gat van 15 punten, echter bleek het maar weer dat dit in de teambattles niet veel voorstelt en met nog 10 minuten te gaan stonden beide teams gedeeld op de eerste plaats. Uiteindelijk was het een kwestie van stuivertje wisselen en met nog een paar seconden over wist Jelmer vijf punten binnen te halen. Dit leek genoeg zijn voor de eerste plek, maar in de laatste seconde was het Oud Zuylen dat er met de overwinning vandoor ging.

Jelmer wist met 38 punten wel de eerste plaats in het individuele klassement te bemachtigen, een knappe prestatie. Verder waren onze spelers erg aan elkaar gewaagd, aangezien liefst 6 spelers (Jasper, Ard, Thomas, Pascal, Eddy en Robin) tussen de 21 en 26 punten scoorden. Verder boekte Yijun een aantal mooie overwinningen en speelde een knappe remise tegen de nummer 2 van de eindstand. Matthijs maakte van de mogelijkheid gebruik om niet het hele toernooi mee te spelen, maar hij boekte nog wel twee mooie overwinningen. Voor de liefhebbers zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Tot slot komt er nog een primeur aan. Sinds kort is het op Lichess mogelijk om met meer dan 10 teams in een toernooi te spelen en de organisatie van de teambattles wil hier gebruik van gaan maken. Aankomende donderdag wordt dit voor het eerst uitgeprobeerd en zullen alle 37! teams in één competitie spelen. Het voordeel hiervan is dat iedereen nog meer spelers van zijn eigen niveau voorgeschoteld krijgt. Wanneer dit bevalt, zal ook op de zondagen iedereen in een grote groep schaken. Deze keer duurt het maar een uurtje, dus van 20:00 tot 21:00. Het toernooi is hier terug te vinden. Uiteraard is iedereen die dit leest van harte welkom om mee te doen.

8 februari 2021 Verslag van Henk R.
EGS leidt in KNSB online

De KNSB organiseert dit seizoen de landelijke competitie digitaal. EGS 1 speelt in de Vierde Klasse van deze landelijke competitie. De digitale tegenstanders komen o.a. uit Groningen, Haarlem, Amsterdam en Zoetermeer. Behalve EGS zijn Waalwijk en OSV (Oss) in deze klasse ingedeeld. Met Staunton zijn de drie Brabantse clubs titelkandidaat.
De schakers treffen elkaar twee keer: een keer met wit en een keer met zwart. Per team schuiven vijf spelers aan.

Midden-Brabantse derby
Waalwijk, al jaren de grote concurrent in de regio, was ook titelkandidaat. Jasper Kools, Ruud Licht en Jan Langenberg wisten met 1-1 de score in evenwicht te houden. Op bord 1 trof Robin Verhoeven een sterke tegenstander in Wilbert Scheurs (rating 2148). Scheurs won met 1,5 – 0,5. Op bord twee wist Ard van Beek Feike Liefrink (2055) twee maal te verschalken en bracht daarmee de stand op 5,5 – 4,5 voor EGS. Van Beek was daarmee de matchwinnaar tegen Waalwijk, dat daardoor de titelaspiraties in rook zag opgaan.

EGS verslaat Oss
Ook OSV uit Oss had nog titelaspiraties. Een punt achterstand en een half bordpunt voor op leider EGS in het klassement. Opnieuw moest Robin Verhoeven het opnemen tegen een tegenstander met een hoge rating. Fred Hallebeek heeft met 2160 250 meer ELO-punten dan Verhoeven. Hallebeek won met 1,5 – 0,5. Bart Plasmans corrigeerde de stand voor EGS snel met een 2-0 zege op het vijfde bord. Ard van Beek en Jasper Kools trokken met zeges van 1,5 – 0,5 de winst over de streep voor het Goirlese team. Bram van Huijgevoort speelde een verdienstelijke 1 – 1 tegen Nico Schouten(2135) op het tweede bord: 6-5 -3,5 voor EGS.

Titel op 13 februari nabij
Op 13 februari speelt EGS tegen Staunton Groningen en de Groninger Combinatie. Bij winst op Staunton Groningen is de titel heel nabij op enkele rondes voor het einde van de competitie.

EGS 2 verslaat Vughtse Toren 1
Het tweede team van EGS won van Vughts Toren 1 met 6-4. Dubbele zeges van Pascal Graafmans en Erik Hamers, een halfje voor Fedor Sazonov en 1,5 punt voor Thijs Spapens. Een knap resultaat voor de laatste. Fedor Sazonov moest dit keer met een remise genoegen nemen. In de laatst vijf wedstrijden voor de landelijke competitie scoorde het jeugdtalent uit Oud-Turnhout 4,5 uit 5.

Vraag voor de lezer


Jasper Kools speelde in deze stelling zijn loper naar c3. Was het een fatale blunder of het weggeven van een remise?

(Antwoord: Deze stelling valt nog binnen de remisemarge. Wit speelde hier Kd5, waarna Jasper in tijdnood koos voor Ld4? De witspeler liep in de partij met de koning naar f5 en won daarmee een pion en de partij. In plaats van Ld4 was Kb5/Kb6 voldoende geweest voor een remise, want na Ke6 Kc5, Kf5 Kd4 wint wit weliswaar de pion op g5, maar zwart pakt de pion van e4 mee en kan remise houden.)

24 februari 2021 Verslag van Henk R.
EGS kampioen in digitale schaakcompetitie

Het eerste team van EGS is een ronde voor het einde al kampioen in de Vierde Klasse van de  digitale KNSB-competitie

Een Groningse dag

In de zevende ronde traden de Goirlenaren aan tegen Staunton 1 uit Groningen, de laatste serieuze horde die genomen moest worden naar de titel. Robin Verhoeven speelde aan het eerste bord 1-1 tegen de sterke Zuiderweg. In de digitale competitie speelt iedere speler zowel met zwart als met wit tegen dezelfde tegenstander. Bram van Huijgevoort, de speler met de hoogste rating bij EGS  bereikte ook een 1-1. Ard van Beek wist het verschil te maken met 1,5 – 0,5. Clubkampioen Jasper Kools had niet de vorm van de dag en verloor met 2-0.  Jan Langenberg die dit seizoen een sterke come-back maakt, won evenwel met 2-0 waardoor de Goirleneren nipt met 5,5 – 4,5 wonnen.

Ruud Licht matchwinner

In de achtste ronde kwam de tegenstander eveneens uit Groningen, De Groninger Combinatie 3. Teamleider Henk Renders had op twee posities na, het hele team aangepast. Een bewijs dat de Goirlese selectie in de breedte heel sterk is.

Robin Verhoeven beet opnieuw de spits af aan het eerste bord maar moest tegen een op papier zwakkere tegenstander het onderspit delven  met 0,5 – 1,5. Ard van Beek wist ook nu met 1,5 – 0,5 te winnen. De wedstrijd was weer in evenwicht, ook na de 1-1 van Cas Overzier. Overzier zorgde voor veel spektakel op het bord. Zie hiervoor de vraag voor de lezer in bijgaande stelling.

Vraag voor de lezer

Stelling Cas Overzier

Zwart speelt De5 om de dreiging Pxf6 te voorkomen maar wat kan wit nu (simpel) spelen?

 

Eddy VanLerberghe en Ruud Licht wonnen beiden hun eerste partij. Het gelijkspel was binnen maar Ruud wist 6-5 op het scorebord te krijgen waardoor niet alleen de wedstrijd tegen de Groningers gewonnen werd maar ook de titel veilig gesteld werd. Met een remise wist Vanlerberghen de eindstand naar 6,5 – 3,5 te tillen.

 

Off-day EGS 2

EGS 2 was minder fortuinlijk in de zevende en achtste ronde. Tegen Rijssen uit Overijssel kon niet gescoord worden. In het duel EGS 2 – Woerden 2 won Yijun Zhan zijn beide partijen en speelde Fedor Sazonov remise.

 

5 maart 2021 Verslag van Henk R.
Het digitale schaakleven bruist

Historische zegereeks Eerste Goirlese Schaakclub
In de online schaakcompetitie van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond werd EGS drie weken geleden al met grote voorsprong kampioen in de Vierde Klasse. De laatste wedstrijd tegen een combinatie uit de Gelderse Vallei had daarom alleen nog statistische waarde. De tegenstander PSV DoDO/Barneveld 1 een combinatie van spelers uit Barneveld, Putten en Lunteren werd in record tempo aan de zegekar gebonden. Robin Verhoeven, Jasper Kools en Bart Plasmans wonnen hun twee partijen terwijl Ard van Beek een half punt liet liggen. Cas Overzier verloor zijn partijen, omdat zijn internetverbinding niet stabiel was.
EGS – PSV DoDO/Barneveld 7.5-2.5

In maart 2020 voerde de Eerste Goirlese Schaalclub nog de ranglijst aan in de reguliere (fysieke) competitie maar deze competitie werd afgebroken en ongeldig verklaard door de Schaakbond vanwege opgelegde restricties in verband met Covid-19. Een half jaar later besloot de Schaakbond een alternatief te bieden voor het fysieke schaak en werd een online competitie opgestart. EGS, schijnbaar onaangedaan door het ‘gestolen’kamioenschap van 2020, won al haar wedstrijden gedecideerd.

Sinds het het 3-5 verlies tegen SV Waalwijk op 2 november 2019 heeft EGS nu veertien wedstrijden op rij in verschillende schaakcompetities gewonnnen. Deze zegereeks is uniek in de zesentachtigjarige geschiedenis van EGS.

EGS 2 sluit competitie af met gelijkspel
Het tweede team van EGS sloot de competitie af met een gelijkspel tegen Zukertort 2 uit Amstelveen. Pascal Graafmans won zijn beide partijen terwijl Erik Hamers en Thijs Spapens zowel een wedstrijd wonnen als verloren.

Team Battle op zondagavond
Op zondagavond wordt op dit moment een competitie gespeeld waarin de spelers drie minuten + twee seconden per zet toegemeten krijgen. Nagenoeg alle topclubs in Nederland nemen deel aan deze competitie met vier klassen van tien teams. EGS 1 houdt zich al enkele weken staande in de subtop van de Tweede Klasse. Robin Verhoeven is de specialist in het heel snelle schaak en tevens teamleider van een versterkt EGS 1: Jelmer Hoeksma en Thomas Kools maken als gastspeler deel uit van de Goirlese formatie.

Een club kan veel spelers inschrijven maar alleen de eerste acht tellen mee voor het klassement. Een goede formule want iedere speler die mee wil doen, kan aanhaken bij zijn team. In de laatste ronde was Jasper Kools met 44 punten de absolute uitblinker van EGS. Hoeksma, ooit Tilburgs kampioen, Verhoeven, Van Beek en Thomas Kools scoorden boven de twintig punten. Alex van Lanen, Eddy Vanlerberghe en Henk Renders zorgden voor de overige punten. (De partijen en eindstand zijn hier terug te vinden.)

 

Vraag voor de lezer
In het bijgevoegde diagram leek de Gelderse Dirk Veldhuizen er goed voor de staan met een toren en een pion extra tegenover slechts een zwart paard. Bart Plasmans was echter met de zwarte stukken aan zet en wist een laatste truc uit de mouw te schudden. Ziet u hoe zwart de partij kan winnen?

 

 

 

 

 

 

 

 

(Antwoord: zwart speelt Txb2+ en na Txb2 wint Pd1+ een toren en daarna gaf de witspeler op.)

27 augustus 2021 Verslag van Alex
EGS domineert in Tilburgse rapidschaakcircuit

Terwijl bij EGS de zomerstop in volle gang was, werd bij Stukkenjagers de hele zomer doorgespeeld (hun speellocatie sluit nu eenmaal niet in de zomervakantie). En ze hebben daar in Tilburg geweten dat er in Goirle geschaakt wordt. In de top tien van het eindklassement van de zomerschaakcompetitie van Stukkenjagers stonden drie EGS-spelers. En, niet onbelangrijk, ook de winnaar was van EGS-huize: Robin Verhoeven!

Op tien verschillende woensdagavonden konden deelnemers meespelen, vier partijen per avond. De beste vijf avonden telden mee voor het eindklassement. Robin kwam daarin tot 17 punten (op een maximum van 20 dus). Een vol punt meer dan zijn voornaamste concurrent Jan Douwes. De andere EGS-ers die in de top tien finishten waren Bart Plasmans (6e) en Jasper Kools (9e).

In het aansluitende snelschaaktoernooi op 25 augustus wist Bart Plasmans zich in een ijzersterk veld voor de finalevierkamp te kwalificeren. Helaas kon hij daarin geen potten breken.

28 augustus 2021 Verslag van Alex
EGS gastheer van voorronde van landelijke Schaak-Off

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert samen met meer dan zeventig schaakclubs en regionale schaakbonden in 26 september een landelijk schaaktoernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off. Dit om te vieren dat er na de zomer eindelijk weer fysiek kan worden geschaakt bij de diverse schaakclubs. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Goirle is een locaties waar de eerste voorronde wordt gespeeld. Het toernooi bestaat uit lokale voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld bij tientallen schaakverenigingen. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale. Alle wedstrijden vinden fysiek plaats, want dat is tenslotte de aanleiding van het toernooi: de terugkeer naar de schaakzaal vieren.

De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring en (voor zover bekend) speelsterkte: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Dit maakt de Schaak-Off bij uitstek geschikt voor spelers die in de coronatijd via internet de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en eens kennis willen maken met het schaakverenigingsleven. Maar leden van EGS (of andere schaakverenigingen) kunnen natuurlijk ook gewoon meedoen.

De Goirlese voorronde van de Schaak-Off wordt gespeeld op dinsdagavond 14 september op de speellocatie van de Goirlese schaakclub EGS: wijkcentrum De Wildacker. Deelname is dus gratis. Het is wel nodig om vooraf in te schrijven, en niet via EGS maar via de landelijke organisatie! Dat kan via www.schaakoff.nl.

Uiteraard wordt bij het spelen van de Schaak-Off rekening gehouden met de op dat moment geldende coronamaatregelen.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012