30 augustus 2014 Verslag van Alex

Schaken leren? Ook dat kan bij EGS! Voor jong en oud

Een nieuw seizoen, een nieuwe gelegenheid om te beginnen met schaken! EGS biedt die gelegenheid voor iedereen die wil leren schaken, jeugd of volwassene.

Voor de volwassenen is er een cursus, voorafgaand aan de clubavond van EGS. Met name bedoeld voor beginners, maar ook voor mensen die al wel kunnen schaken en zich willen verbeteren of die een hernieuwde introductie wensen met de sport uit hun jeugd. Elke dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur in café Hof van Holland, Tilburgseweg 83. Deelname kost 75 euro voor een seizoen, inclusief cursusboek.

Beginners (stap1):

In deze cursus komen de basistechnieken aanvallen, verdedigen, mat en materiaal winnen aan bod.

Huisschakers (stap 2):

Deze cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer structuur en tactiek in hun partijen willen krijgen.

Clubschaker (stap 3):

Deze cursus is bedoeld ter ondersteuning en begeleiding voor mensen die op onze club willen gaan spelen. Voor de derde stap is kennis van de voorgaande thema’s vereist, omdat er verder geborduurd wordt op de tactische en strategische zetten van stap 2.

Schaken voor kinderen

Kinderen die (beter) willen leren schaken kunnen terecht bij de jeugdafdeling van EGS. Nu de schoolvakantie erop zit, wordt die ook weer opgestart. Dat gebeurt traditiegetrouw met een inlooptoernooi voor alle kinderen die kunnen schaken (lid of geen lid). Op vrijdagavonden 5 en 12 september in wijkcentrum De Wildacker (Van Hogendorpplein 73, 5051 ST Goirle). Aanmelden om 18.45 uur.

Meer informatie over de schaakcursussen van EGS: Erik Hamers 013 – 5346625.


30 augustus 2014 Verslag van Alex

Goirle heeft er een schaakevenement bij

EGS kijkt terug op een geslaagd laatste weekeinde van augustus. Het Goirles Weekend Kampioenschap, georganiseerd in cultureel centrum Jan van Besouw, is voor herhaling vatbaar. De eerste editie (die 57 deelnemers trok) werd gewonnen door Mees van Osch van De Toren Arnhem. Hij liet met een eindsprint op zondag Frans Konings (die na twee toernooidagen nog gelijk stond met hem) achter zich.

En, helemaal mooi voor EGS: de winnaar van de B-groep komt uit de eigen gelederen! Jasper van Dalen bekroonde een weekeinde vol ijzersterke partijen met een toernooiwinst waar niets op af te dingen viel. Een ronde voor het eind was hij al zeker van de groepswinst. Robin Verhoeven eindigde in de B nog gedeeld tweede. 

De prestaties van de andere spelers van EGS: Rick van Loy speelde als enige in de sterke A-groep en deed het daar verdienstelijk met een score van 3 uit 6. In groep B: Thomas Kools 4 uit 6, Pieter Couwenberg 3 uit 6, Jasper Kools 2,5 uit 6, Bram van de Vrande, Rob van Esch en Nico Dignum 2 uit 6.

EGS dankt zijn sponsors, zonder wie dit toernooi niet in deze vorm georganiseerd had kunnen worden: SNS Bank, Eetkaffee Mozes, Grafisch Bureau Goirle/Primeur, De Schaakboekenspecialist en De Spelletjesgigant.

Alle ins en outs over het zesrondige weekendtoernooi van EGS is terug te vinden op de speciale sectie van onze website.


30 september 2014 Verslag van Jaap

EGS maatje te klein voor Waalwijk 1

Verslag van Thomas:

Terwijl het tweede team nog even mocht genieten van de schaakvakantie, stond voor het vlaggenschip van EGS de eerste wedstrijd van het seizoen alweer op het program.
Na de nodige moeite acht spelers bij elkaar te scharrelen in deze (blijkbaar) drukke tijden, vertrokken we met een volledige, qua ratingpunten flink uitgedunde, equipe van 8 richting Waalwijk voor de eerste wedstrijd van EGS ooit in de promotieklasse, wat een affiche.
Na een gastvrij ontvangst door onze tegenstanders uit Waalwijk en wat bezielende woorden van playing-captain Renders , werden om 13:00 de klokken aangezet.

Op bord zes kwam vandaag onze kersverse transferspeler in actie. Erik ging in de drakenvariant van het Siciliaans noodgedwongen met zijn koning aan de wandel. Ondanks heroïsche pogingen het vege lijf nog te redden was er geen ontsnappen meer aan het zorgvuldig gespannen matnet; 1-0.
En de hoek waarin de klappen vielen bleek op dat moment niet beperkt zijn tot bord zet; vrij snel na Erik moest ook captain Henk zijn koning omleggen. Een kleine misrekening bracht hem op een stuk achterstand, waarna Henks tegenstander niet meer in de problemen kwam; 2-0.

Vervolgens bleef het lange tijd stil in de zaal. Wat geschuifel, een keer een kuch, maar het vuurwerk bleef voorlopig nog uit. Dit gold trouwens niet voor de partij van (hoe kan het ook anders ) Jasper waaraan ik me niet ga wagen, er stond van alles in gevaar, in een partij die nog alle kanten in zou kunnen, op de andere borden was het vooral voorzichtig laveren geblazen.

Plots klinkt er geschuif van stoelen aan meerdere borden. Ard blijkt een partij waarin hij in de opening een stuk voor twee pionnen had gekregen degelijk naar de overwinning te hebben geschoven;2-1.
Cas probeerde met een gewaagd stukoffer zijn partij open te breken, maar kon uiteindelijk geen beslissende bres slaan door goed verdedigen van de tegenstander, waardoor remise het maximaal haalbare was;2.5-1.5.
Rick speelde al weer een flinke periode met een pion meer een uiterst lastig middenspel met een (dubbel)pion meer, Rick koos in deze complexe stelling eieren voor zijn geld, remise; 3-2.
Robin speelde noodgedwongen op bord twee al de hele middag een soort catenaccio-schaak. Zijn tegenstander gaf hem geen ruimte om in de partij te komen en haalde heel gedegen het punt binnen ondanks de verwoede verdedigingspogingen; 4-2.

En toen kwam de druk bij de laatste twee overgebleven borden te liggen. Jasper probeerde op karakteristieke wijze het vuurwerk op het schaakbord aan te steken door een kwaliteit te geven en coute que coute te gaan spelen. Zijn tegenstander wist echter iedere dreiging te pareren, ook nadat Jasper nog wat extra materiaal had gegeven. Deze materiële achterstand bleek te groot om nog iets van te breien waardoor ook Jasper zijn koning moest omleggen.
Thomas speelde op bord 1 al heel de middag een qua stelling gelijk ogende partij. Een achtergebleven pion bleek toch nogal hinderlijk te zijn voor zijn tegenstander en Thomas leek met een vrije b-pion de wedstrijd in zijn voordeel te beslechten, maar door enkele even fraaie als handige wendingen in het eindspel eindigde deze marathonpartij (op 16 seconden na alle tijd verbruikt) toch ook in een teleurstelling;6-2.

WAALWIJK I – EGS I 6-2

  1. Remco Sprangers – Thomas Kools 1-0
  2. Wilbert Schreurs – Robin Verhoeven 1-0
  3. Feike Liefrink – Jasper van Dalen 1-0
  4. Sander van Dijk – Rick van Loy ½-½
  5. Robert Prins – Cas Overzier ½-½
  6. Hans Sinnige – Erik Hamers 1-0
  7. Hans Remmers – Henk Renders 1-0
  8. Leon van Gelder – Ard van Beek 0-1

Waar stiekem toch een klein beetje gehoopt werd op een stuntje tegen Waalwijk, moet nu toch geconcludeerd worden dat onze noorderburen toch een maatje te groot waren.
Een speciaal woord van dank gaat uit naar Erik, die zijn zaterdagmiddag heeft opgeofferd om als invaller het eerste team te versterken.
1 november gaat de competitie verder en wacht er weer een tegenstander van formaat: Eindhoven 2.


12 oktober 2014 Verslag van Alex

Maarten de Wit stunt bij start Stukkenjagers Open

Zoals de afgelopen jaren te doen gebruikelijk is EGS ook dit jaar weer prominent aanwezig op het open toernooi van onze noorderburen van Stukkenjagers. Op de thuisclub na is EGS dit jaar zelfs hofleverancier met zes deelnemers.

In de eerste ronde zorgde Maarten de Wit ervoor dat de aanwezigheid van EGS niet onopgemerkt bleef. Hij zorgde voor de grootste verrassing uit de openingsronde door te winnen van Mark Clijsen, een speler van Stukkenjagers 1. Lang was de stelling in evenwicht en net toen Mark dacht met kleine middelen toch een voordeel te creëren, was Maarten er als de kippen bij om een onzorgvuldigheid af te straffen. Maarten was er overigens ook als de kippen bij om een analyse in te sturen naar onze webredactie (hulde!), dus deze partij is hier na te spelen.

Naast Maarten wist maar één speler van EGS te winnen: Rick van Loy. Hij was de enige die tegen een op papier zwakkere tegenstander speelde en kwam zo op het oog ook nooit in de problemen. Nederlagen waren er voor Alex van Lanen, Lex Brekelmans en Nico Dignum. Pieter Couwenberg startte met een bye. De verrichtingen van onze jongens in Tilburg zijn in de loop van het seizoen steeds te volgen op de site van Stukkenjagers.


20 oktober 2014 Verslag van Maarten

Avondteam maakt vliegende start

Het avondteam van EGS toog maandagavond 13 oktober helemaal Tilburg om tegen het vierde team van De Drie Torens de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen te spelen. Achteraf bleek dat er een gemiddeld ratingoverwicht was van zo’n 200 punten per speler, zodat een overwinning in de lijn der verwachting lag. Het eerste uur à anderhalf uur leken de stellingen een beetje op elkaar aftastende voetbalteams in de finale van de Champions League: veel beweging maar wel op de eigen helft.

In een steeds benauwder wordend Theseus begon er na twee uur spelen eindelijk tekening te komen in de partijen. Bij Thomas vlogen op bord 2 rap de lichte stukken van het bord en uit de stofwolken kwam een mooie aanval op gang van Thomas direct gericht op de koning van de tegenstander, bij Alex op bord 2 volgden de dames het exit-voorbeeld en kwam Alex een mooie pion voor te staan; Pascal op bord 1 had het duidelijk moeilijker tegen zijn tegenstander die er lustig op los combineerde en Maarten liet zich (eigen schuld) weer een beetje terugdringen, zij het dat dit het voordeel had dat hij daardoor wat later voldoende veerkracht in de stelling had zitten om snel naar voren te kunnen schuiven.

Toch duurde het tot drie uur na aanvang dat het eerste punt kwam: Alex had alle krachten van zijn stukken gebundeld om op a8 een (tweedehands) dame te gaan scoren: 0-1. Even later drukte Maarten (met zwart) op diezelfde a-lijn een pionnetje ver door en leidde dit tot torenwinst en opgave van de tegenstander: 0-2. Niet heel erg veel later kon Thomas de koning van de tegenstander fataal belegeren (0-3) en moest Pascal helaas de meerdere erkennen in zijn tegenstander: eindstand 1-3.

Inmiddels zijn de andere uitslagen in onze poule bekend en kan er een kleine voorspelling/verwachting geuit worden, te weten dat de top 3 mogelijk moet zijn. Immers het team van KiNG met Rick van Loy in de gelederen, lijkt een maatje te groot voor deze poule. De volgende avondwedstrijd is dinsdag 1 november thuis tegen Stukkenjagers F.


31 oktober 2014 Verslag van Alex

Les van Loek van Wely (en een prijsje)

Winnen van zevenvoudig Nederlands kampioen Loek van Wely, dat zat er niet in aan de drie EGS-deelnemers aan de simultaan van 'King Loek' bij En Passant in Chaam, afgelopen zaterdag. Na een lezing van een uurtje schoven Rob van Esch, Maarten de Wit en Bram van de Vrande met nog een stuk of dertig gelijkgestemden aan, op jacht naar een grootmeesterscalp.

Maar helaas, het bleef bij een tweede lesje, na de lezing nu op het bord. En toch was er een prijsje voor een van de Goirlese matadoren. Bram van de Vrande werd door de Tilburgse grootmeester geëerd als een van de spelers die hem deze simultaan het best tegenspel hadden weten te bieden.


31 oktober 2014 Verslag van Alex

EGS-jeugd vertegenwoordigt Brabant in Zeeland

Met in de gelederen twee EGS-schakers heeft de Brabantse schaakjeugd afgelopen weekend in Goes het Hutton-toernooi gewonnen. Daarin spelen de beste jeugdspelers van de verschillende regionale bonden uit Nederland een onderling toernooi. 

Uit elke leeftijdscategorie mocht elke deelnemende bond vier spelers opstellen. En in de A-categorie (tot en met twintig) viel daarbij twee keer de keus op een schaker van EGS: Thomas Kools op bord 3 en Robin Verhoeven op bord 4. Allebei hadden ze een behoorlijk bijdrage aan de Brabantse triomf. Thomas scoorde 2,5 uit 5 en een TPR van 1857, Robin kwam zelfs tot 4 uit 5 (TPR 1786). Dat alles was aan het eind van de dag ruimschoots genoeg om met de NBSB de Rotterdamse en Amsterdamse schaakbond voor te blijven.

Datzelfde weekeinde waren ook enkele andere jonge EGS'ers in actie, dichter bij huis in Tilburg tijdens de districtskampioenschappen. Jasper Kools en Bram van de Vrande wisten er een ticket voor de Brabantse kampioenschappen te verdienen met respectievelijk een 4e en 8e plek in de gecombineerde ABC-groep. Thijs Spapens werd negende in deze poule. Bij de jongere jeugd (in de DE groep) deed Matthijs Muis het met een vijfde plek ook goed, maar net niet genoeg om in december te mogen gaan strijden om de Brabantse titel.


02 november 2014 Verslag van Alex

EGS dicht bij stunt tegen titelkandidaat

De tweede competitieronde op het hoogste niveau van Brabant heeft EGS weer geen punten opgeleverd, maar dat is geen schande. Titelfavoriet Eindhoven 2 moest tot het gaatje gaan in Goirle om met een nipte 3,5-4,5 zege de punten mee terug te nemen naar de Lichtstad. EGS 2 mag na een geslaagde seizoensstart zelf over de titel dromen: het werd overtuigend 6-2 tegen Unk.

Na twee uur was er in de wedstrijd EGS – Eindhoven nog nauwelijks tekening in de strijd. En zeker geen vermoeden dat de Eindhovenaren hun ratingoverschot van gemiddeld zo’n 150 punten per bod gingen verzilveren. Sterker nog… een voor een overbrugden de Goirlese spelers de ratingkloof en kwamen ze stuk voor stuk met remise uit de strijd te voorschijn.

Het begon met Ard van Beek en Robin Verhoeven op bord 8 en 7. De derde remise kwam tot stand op het enige bord waar EGS op papier een voordeel had: Dennis Brokken raakte in een eindspel met ongelijke lopers terecht. Een pionnetje voordeel voor Thomas Kools bleek ook niet voldoende voor een zege: 2-2. Op dat moment bracht een partij van leerling tegen meester de eerste beslissing. De leerling won, zoals het hoort, zou je kunnen zeggen. Jammer voor EGS alleen dat de leerling Eindhoven-captain Jeroen van de Put was en de meester Rick van Loy.

 

Met de 2-3 tussenstand op de borden was de strijd eigenlijk meteen beslist. Jasper van Dalen, Bram van Huijgevoort en Alex van Lanen hadden eigenlijk geen van drieën een stelling waarin ze recht hadden om te hopen op meer dan een halfje. En hun tegenstanders hielden hen dan ook eenvoudig op een puntendeling. De 3,5-4,5 nederlaag is er echter een met perspectief. Veel concurrenten van EGS zullen naar verwachting een zwaardere nederlaag lijden tegen Eindhoven 2.

EGS 2 opende het seizoen tegen Unk uit Zevenbergen, een opponent die op papier een kampioenskandidaat is in klasse 3A. Maar in de praktijk speelde EGS met de allure van een topploeg. Debutant Bram van de Vrande zorgde voor de snelle 1-0 en Lex Brekelmans verdubbelde al even snel de marge na een miniatuurtje van twaalf zetten (zie stelling hiernaast, met wit aan zet. Wat hij ook doet, groot verlies van materiaal staat hem te wachten). De nederlaag van Pieter Couwenberg aan bord 2 was een tijdelijke tegenslag, maar niet meer dan dat.

Rob van Esch, Jasper Kools en Maarten de Wit bekroonden stuk voor stuk een solide partij met een verdiend punt. Nico Dignum was helaas de ongelukkig die Unk aan een tweede punt hielp, maar dat bracht de teamzege niet meer in gevaar. Frans Leijtens zorgde laat op de middag voor een uitroepteken door zijn ervaren tegenstander in het toreneindspel uit te tellen: 6-2!


12 november 2014 Verslag van Maarten

Mollige Clean Sweep voor Avondteam

Op de elfde van de elfde speelde het avondteam de tweede ronde tegen de Stukkenjagers.

Aangezien ze bij de Stukkenjagers er van overtuigd zijn dat de wedstrijduitslag gunstig voor EGS werd bewerkstelligd door het werk van een mol (Lex B.), zullen we dat maar als waarheid aannemen. Feit is dat het bezoekende team op drie plaatsen was gewijzigd t.o.v. de eerste ronde en EGS op twee.
Om het (ons onbekende) mollenwerk te stimuleren speelde Lex op bord 1 tegen de op papier sterkste Stukkenjager. Helaas was het Lex die bovengronds (op-het-bords) op stukkenjacht ging. Even leek het er op dat er een herhaling van zijn partij in de zaterdagcompetitie kwam, maar dat mocht niet zo zijn.
Wel had Lex de stelling van zijn tegenstander open gespeeld en de koning in het midden vastgezet, maar de doorslaggevende zettencombinatie bleef even uit. Veel beweging op het middenveld en op beide vleugels een actieve dame.
Na de gebruikelijke schermutselingen, waarbij het halve bord van het bord verdween, bleef er een leeg middenveld met wat rookresten en enkele plukjes stukken in de hoeken over. En na het optrekken van de rook en houtjestellen, bleek Lex materieel zodanig voor te staan dat de overwinning daar was.

Daarvoor had Thomas, met wit, zijn tegenstander al op de knieën gedwongen door eerst een paard vast midden in de vijandelijke stelling te posteren met het bereik van een boze octopus. Daarmee eerst een kwaliteit voorgekomen en vervolgens werd de koningsvleugel overrompeld met als gevolg een zeer ver opgerukte vrijpion op de h-lijn.

Pieter wist met zwart, uit een bijzondere siciliaansvariant, zijn tegenstander op de achterste drie rijen te houden. De witte stukken stonden in deze fase vooral actief tegen de eigen pionnen aan te kijken. Vervolgens kwam Pieter een pion voor te staan, die maar direct werd gebruikt om naar de achterste rij op te stomen. Met deze pion, ondersteund door twee torens, op de één na achterste rij aangekomen, vond zijn tegenstander het welletjes: 3-0.

Maarten was zoals gewoonlijk weer eens lang aan het schuiven; op zet 17 een loper ingesloten en voor gekomen, was het toch lastig een doorbraak te forceren vanwege het feit dat er in totaal nog 14 pionnen en alle zware stukken op het bord stonden. Toen de dames op zet 29 bye-bye zwaai-zwaai zeiden, ging het opeens (letterlijk) snel. Maarten deed 25 zetten in 15 minuten en wist van de plus-loper een matchwinnaar te maken: 4-0, een uitslag die op basis van speelsterkte wel te verwachten was, immers EGS bracht gemiddeld 300 ratingpunten per bord meer mee.


EGS staat na twee rondes tweede in de poule met 4 matchpunten en 7 bordpunten, een halfje minder dan de 'numero uno' KiNG. Op 28 november spelen we de derde ronde in en tegen Dongen.


20 november 2014 Verslag van Alex

GWK krijgt een tweede editie

Het Goirles Weekend Kampioenschap krijgt een vervolg. Na een geslaagd toernooi in het laatste weekend van augustus van 2014 hebben we inmiddels in overleg met cultureel centrum Jan van Besouw het laatste weekend van augustus 2015 in het vizier genomen om een tweede versie van ons zomertoernooi te houden. Veel moet nog geregeld en bepaald worden, maar de mededeling is alvast: houdt 28, 29 en 30 augustus vrij!

Niet helemaal toevallig schurken die data aan tegen de officiële datum waarop EGS zijn tachtigste verjaardag viert: 1 september 2015. We zoeken naar leuke manieren om een combinatie tussen de twee zaken te maken. In het eerste overleg met Jan van Besouw zijn enkele veelbelovende ideeën naar boven geborreld, waarvan we nu de haalbaarheid gaan onderzoeken. Houd dus de EGS-site in de gaten...


23 november 2014 Verslag van Alex

EGS knokt zich naar eerste competitiepunt; EGS 2 verliest topper

Het was zaterdag een dag van primeurs voor EGS. Voor het eerst in de geschiedenis van de club een zaterdagse competitiewedstrijd buiten de provinciegrenzen, namelijk tegen het Weertse Checkmate. En voor het eerst pakte EGS een matchpunt in de Promotieklasse. Hopelijk het eerste van velen. Voor EGS 2 helaas een bekend scenario: een nederlaag uit tegen Rode Lopers, 4,5-3,5.

Voor de tweede keer in drie ronden moest EGS 1 door late afzeggingen aan het husselen met de opstelling. Zo verscheen non-playing captain Henk Renders toch playing aan de aftrap, aan bord 1 nog wel. En hij wist het team met een fraaie overwinning op het goede pad te zetten. Een snelle overwinning ook, alleen Bram van Huijgevoort was op dat moment al klaar (remise). Een flinke steun in de rug voor de overgebleven zes EGS’ers. En die was ook wel nodig, want de Limburgers lieten op die zes borden zien dat ze niet voor niets al jarenlang een vaste waarde zijn op het hoogste niveau van Brabant.

Alex van Lanen mocht dan denken dat hij in het dame-loper-eindspel met zijn actievere stukken een plusje had, maar hij kwam er niet doorheen en moest uiteindelijk nog blij zijn met een puntendeling. En Rick van Loy had zijn openingsproblemen op moeten lossen door een kwaliteit te geven, een gemis dat zich na de tijdscontrole zwaar liet voelen. Dat betekende een tussenstand van 2-2.

Het Hilvarenbeekse smaldeel van het EGS-team zorgde voor het volgende anderhalve punt. Robin Verhoeven bleef koelbloedig en sloeg alle dreigingen af toen zijn tegenstander aan de slag ging met een groots offensief tegen Robins koning: remise. Thomas Kools zag hoe zijn tegenstander in de tijdnoodfase in de fout ging en greep die kans met beide handen aan om zijn vrijpion naar de overkant te laten marcheren.

Een nieuwe voorsprong voor EGS dus, maar tegelijk was de matchzege nog ver weg. Zowel Ard van Beek als Jasper van Dalen moesten het met een pion minder doen. Ard wist die terug te veroveren nadat hij de druk op de vijandelijke koning op had gevoerd, maar kwam vervolgens toch niet verder dan remise. Jasper van Dalen ging verwoed op zoek naar een eeuwig schaak-wending, maar toen die er niet bleek te zijn werd een nul zijn deel: 4-4. Daarmee scoort EGS zijn eerste punt in de Promotieklasse, dat betekent een gedeelde laatste plaats.

EGS 2 stond voor aanvang van zijn tweede speelronde gedeeld bovenaan. Maar dat mocht niet zo blijven. In Oosterhout bleek mede-koploper Rode Lopers net iets te sterk. Aan de jongste teamleden lag het niet. Bram van de Vrande was weer als eerste klaar en weer met een punt. En ook Jasper Kools kwam op twee uit twee dit seizoen.

Helaas kon Ben Elswijk zijn debuut in de buitencompetitie niet met punten opluisteren. En ook Frans Leijtens en Rob van Esch konden het uiteindelijk niet redden. Daarna had Lex Brekelmans geen andere optie dan gebruik te maken van de mogelijkheid eeuwig schaak te geven. Ieder alternatief zou tot de ondergang leiden. Ook Pieter Couwenberg kwam niet verder remise. En hetzelfde gold voor teamleider Henk van Griethuijsen, die aanvankelijk nog een remise-aanbod had geweigerd maar aan het eind van de rit flink moest knokken voor een halfje: 4,5-3,5.

Daarmee moet EGS 2 zich voorlopig tevreden stellen met een plekje in de brede middenmoot (weliswaar tweede, maar gedeeld met drie anderen). Maar het seizoen is nog lang… 


01 december 2014 Verslag van Maarten

Vroege Sint voor avondteam

Op 28 november was het Dongen uit, altijd lastig. Maar ja, welke wedstrijd is dat niet? We speelden onze wedstrijd die door de NBSB op 5 december was bedacht en toch kwam de Sint langs; niet met surprises, niet met een groot, maar wel met een gepast cadeau. Immers we mogen ons winterkampioen noemen!
Pas begin januari, als de vierde ronde wordt gespeeld, kan KiNG, net als EGS tot nu toe ongeslagen, weer langszij komen omdat wij dan een vrije ronde hebben.

Na een hartelijke ontvangst met hoempamuziek op de achtergrond en een tijdelijk zoekgeraakte teamleider van DSC, begonnen Thomas, Alex, Pieter en Maarten aan hun respectievelijke partijen.
Bij Pieter vlogen al snel een zestal licht stukken van het bord wat tot de bekende baseline-stelling leidt, terwijl de Scandinavische-Marshall-Indische-Koning Van Geet zich verspreidde over de andere borden.
Terwijl iedereen bezig was om gewenste stellingen met allerlei motieven te creëren, kon Pieter de koning van zijn tegenstander op de onderste rij belagen met toren en dame. Zijn tegenstander ruilde de toren en berustte in remise in de kalige baseline-stelling. Met een grote grijns ging Pieter naar de bar, de sterkste DSC-er was uitgespeeld.
Thomas, met wit, was inmiddels met zwaar geschut, ondersteund door pionnen, de zwarte koningsstelling murw aan het beuken, maar stuitte toch nog op wat verzet.
Alex met zwart snoepte via de open a-lijn een pion met de torenzetten Ta8-Ta2-Txf2, maar moest lijdzaam toezien dat de toren werd ingesloten en geruild moest worden voor een loper.
Maarten was weer lekker aan het schuiven en met weinig tijd op de klok voor zowel hem als tegenstander, werd in een gehalveerde stelling tot remise besloten: 1-1.
Niet lang daarna remiseerde Alex ook en was het nog maar heel even wachten op de definitieve doorbraak van Thomas' stukken bij de zwarte koning.
Eindstand 1,5-2,5: de Sint kwam vroeg dit jaar met het resultaat 3 gespeeld, 3 gewonnen en, zoals eerder gemeld... winterkampioen!
De volgende, vierde ronde, is EGS vrij en we pakken de avondstukken op dinsdag 27 januari weer op, voor de thuiswedstrijd tegen het team van Dubbelschaak.


12 december 2014 Verslag van Alex

Gongschaak 2014 in foto's (en een beetje tekst)

De editie 2014 van het gongschaak kende zoals te doen gebruikelijk weer alleen maar winnaars. Niet op het bord natuurlijk, maar op de schaakavond voor Sinterklaas doet het er helemaal niet toe wat er op het bord gebeurt. Prijs is er toch voor iedereen. Op één vlak werd gebroken met de traditie: een koebel verving de gong-xylofoon, die onder mysterieuze omstandigheden is verdwenen (Opsporing Verzocht! Wie tips over de woon- of verblijfplaats van dit apparaatje heeft mag zich melden). Rest de conclusie dat de organisatie zijn zaakjes weer tiptop voor elkaar had.

En gelukkig hebben we de foto's nog.

Een slechte zet? Afgrijselijk ge-koebel? Of gewoon liever niet op de foto? Het is niet helemaal duidelijk wat de reden is van Vida's afgrijzen. Gelukkig was het snel weer over.

Pas net (terug) bij de club en nu al de gong mogen hanteren. Die Joep komt er wel.

De prijsuitreiking was natuurlijk traditiegetrouw in handen van Jaap...

... maar wel onder toeziend oog van nestor Louis en penningmeester Frans.

Prijs voor Bram! En voor iedereen (alleen wordt het zo'n ellenlang fotoverslag als we dat van iedereen laten zien...)


13 december 2014 Verslag van Alex

EGS sluit 2014 af met grote nederlaag

Zullen we het er maar op houden dat het het ontbreken van clubgevoel is dat EGS 1 de das om doet? Opvallend is het wel: in de twee zaterdagse speelrondes dat het tweede niet in actie kwam, leed het eerste dit seizoen zijn grootste nederlagen. In ronde 1, uit in Waalwijk, toen het jaar voor EGS 2 nog niet was begonnen, werd het 6-2. En zaterdag, terwijl de EGS 2-ers genoten van hun vrije ronde, ging EGS 1 met 1,5-6,5 onderuit tegen De Raadsheer.

Niet voor het eerst dit seizoen (maar hopelijk wel voor het laatst) had het vlaggenschip van EGS met personele problemen te kampen. Toen na het nodig improviseerwerk acht schakers achter de borden zaten, werd het er niet veel beter op. Jasper van Dalen was de enige die zijn partij wist te winnen. Een roekeloze manoeuvre van zijn tegenstander strafte hij meedogenloos af. Niet eens zo’n lange partij, maar toch was de teamwinst op dat moment al uit zicht.

Het punt van Jasper was de 1-3. Henk Renders en Ard van Beek hadden beiden snel het deksel op de neus gekregen en Cas Overzier hield het wat langer vol, maar werd ook op een nul getrakteerd. En omdat de stellingen van Rick van Loy en Alex van Lanen ook weinig soelaas meer boden, was de inmiddels gestarte Moonlight Shopping voor de deur een beter alternatief voor eventuele fans.

Rick en Alex verloren inderdaad, wat de tussenstand op 1-5 bracht. Uiteindelijk kon Robin Verhoeven als enige een halfje aan de score toevoegen door een iets minder ogend eindspel tot remise te voeren. Thomas Kools leek ondanks een pion minder lang op weg naar een identiek resultaat, maar moest aan het eind van de rit toch in een nederlaag berusten.

Zodoende gaat EGS de winterstop in met één puntje en zonder een enkele overwinning in de Promotieklasse. Maar toch is er nog hoop: op papier heeft EGS al een pittig programma gehad en wachten in de tweede seizoenshelft tegenstanders waartegen kansen op meer liggen. En een geluk bij een ongeluk: dan speelt ook EGS 2 weer wedstrijden.  Laten we ons daar dan maar aan vasthouden.


23 december 2014 Verslag van Alex

Ard van Beek in top tien bij kersttoernooi

Waar doorgaans een aanzienlijke EGS-delegatie aan het kersttoernooi van Stukkenjagers meedoet, bestond die dit jaar slechts uit één man. Maar wel eentje die zich van zijn beste kant liet zien. Ard van Beek eindigde zondag verdienstelijk in de top 10 van de B-groep. Van de zeven rapidronden verloor hij er slechts eentje, om te finishen op 5 uit 7 en een TPR van 1836. Niet genoeg voor de prijzen helaas, dan had hij die ene nul ook in een punt om moeten toveren.
(Update van de hoofdrolspeler zelve: wel degelijk prijs voor Ard. Vijf keiharde euri's, die meteen hun weg vonden naar het barpersoneel in De Harmonie. Waarvan akte en welgemeende felicitaties!)

23 december 2014 Verslag van Alex

Sluit het jaar af in schaakcafé Hof van Holland

Het jaar 2014 loopt op zijn eind. Dat betekent dat het weer tijd wordt voor de jaarlijkse eindejaarsschaakavond van de Eerste Goirlese Schaakclub. Schaakcafé Hof van Holland opent daarvoor dit jaar zijn deuren op dinsdagavond 30 december. 

Ons jaarlijkse open huis is traditiegetrouw een mooie gelegenheid om bij te praten met oude schaakvrienden of  om nieuwe te maken. Ook niet-leden zijn van harte welkom, we hopen ze op deze avond te laten proeven van het schaken bij EGS. Dus ken je schaakliefhebbers in je omgeving, aarzel dan niet om ze uit te nodigen om mee te komen.

Er wordt tijdens de eindejaarsschaakavond vanaf ongeveer 20.00 uur een snelschaaktoernooi georganiseerd, maar voor de minder gehaaste schakers is er ook de gelegenheid om een lange partij te spelen. Aanmelden is niet nodig, gewoon binnenlopen is mee (kunnen) doen. We hopen dat veel schakers voor deze gelegenheid naar Hof van Holland komen (voor wie het niet kent: Tilburgseweg 83, Goirle). 


31 december 2014 Verslag van Alex

Volle bak bij schaakcafé Hof van Holland

Met een dertigtal schakende aanwezigen mag EGS terugkijken op een geslaagde laatste schaakavond van 2014. Schaakcafé Hof van Holland was een gezellige decemberavond, mét schaakpartijen. 

Behoorlijk veel schaakpartijen, want het leeuwendeel van de deelnemers koos voor een snelschaaktoernooitje. Waar we dat -tje dus wel af kunnen laten... In de hoofdgroep liet Frans Konings van Stukkenjagers zien dat die cijferbrij genaamd elo heus wel ergens op gebaseerd is. De ratingfavoriet moest er soms hard voor werken, maar scoorde wel netjes 7 uit 7. De verrassende nummer twee Peter-Paul van der Schoot (De Wilde Dame) zal ook vast en zeker tevreden terugkijken op zijn 5,5 uit 7. Dat halfje gaf hem net het benodigde extraatje op het drietal dat de derde plek deelde: Jan Douwes, Sjeng Houben en Bart Plasmans.

In wat je de B-groep zou kunnen noemen was Cornelis Korver (Weelde) de grote man met een Frans Konings-achtige score van 7 uit 7. Volgend jaar dus toch maar een niveautje hoger. Frank Adriaansen deed het met 5 uit 7 ook meer dan verdienstelijk.

Dan waren er nog zes schakers tussen dit strijdgewoel een lange(re) partij verkozen boven vluggertjes. Toevallig (of niet?) waren dat drie Vlamingen en drie Nederlanders. Mooie aanleiding voor een mini-interland. Na afloop waren de deelnemers het erover eens dat de Belgen die hadden gewonnen. Met 7-3. Of misschien 7-4. Hoe dan ook... met meer punten dan de 'Ollanders'.


31 december 2014 Verslag van Alex

Jeugdkampioenschap: drie keer top tien en een sterk debuut

Robin Verhoeven was met zijn derde plek in de categorie tot en met 20 jaar de beste EGS-deelnemer op het Brabants kampioenschap voor jeugd, tussen kerst en nieuwjaar in Kaatsheuvel. In totaal deden er vier spelers van EGS mee. Drie eindigden in de top tien en de vierde maakte een verdienstelijk toernooidebuut met een sterke eindsprint.

Robin deelde de derde plek achter de twee topfavorieten Justin Senders en Alik Tikranian met twee concurrenten, maar had meer weerstandspunten verzameld en mocht daardoor aanspraak maken op de bronzen medaille. In dezelfde poule tot en met 20 speelden ook Jasper Kools en Bram van de Vrande mee. Allebei eindigden ze in de top tien. Al was dat, toegegeven, niet zo moeilijk in een veld van negen deelnemers...

Jasper speelde een aantal sterke partijen en finishte op 3,5 uit 7 aan de onderkant van de brede middenmoot. Maar wel met een TPR dat hoger is dan zijn rating. Bram van de Vrande ondervond aan den lijve dat het veld in dit toernooi erg zwaar is voor een recent opnieuw begonnen schaker. Vooraf zei Bram tevreden te zijn met een half punt, maar daar kwam hij met 2 uit 7 ruim boven, goed voor de achtste plek. Er waren een paar kansloze nederlagen, maar ook van Bram enkele partijen die gezien mogen worden.

De vierde EGS-deelnemer was Matthijs Muis in de D-groep (geboren in of na 2003). Hij had een stroeve start met 1 uit 5, waarschijnlijk ingegeven door de sterke tegenstand en misschien ook wat zenuwen. Maar daarna zette Matthijs een eindsprint in. Na negen ronden had hij zodoende vier punten verzameld, waarmee Matthijs zichzelf terugvindt op een nette zeventiende plaats in de eindstand.


02 januari 2015 Verslag van Jaap

Jaarboek 2013_2014

En inmiddels zijn de beste wensen uitgedeeld en is het Jaarboek 2013-2014 verschenen.

Bekijk hier het Jaarboek in het Schaakmeester archief .


13 januari 2015 Verslag van Alex

Vier halve finalisten beker bekend

Op de eerste clubavond van 2015 vielen al meteen vier belangwekkende beslissingen. De kwartfinales van de beker werden gespeeld. En toen de rook was opgetrokken, konden nog vier schakers nog steeds hoop koesteren op de bekerwinst in het seizoen 2014-2015.

Rick van Loy was het snelst klaar. Hij verschalkte Pieter Couwenberg met een combinatie die een stuk opleverde. Pascal Graafmans moest er hard voor werken in een wilde partij vanuit de Schotse opening, maar aan het eind van de rit kon hij een foutje van Jasper Kools meedogenloos afstraffen. Frank Swagemakers won vervolgens van Jaap Touw, die al erg snel na zijn lange rochade spijt kreeg van die zet en een stormachtige aanval over zich heen kreeg. Bart Plasmans was de laatste die zich een plekje in de halve finale verschafte. In het eindspel toren-paard en een stel pionnen was hij Alex van Lanen te slim af.

Een resultaat dat ook de strijd om het clubkampioenschap stevig beïnvloedt, want deze zege van de koploper op zijn naaste achtervolger telt (net als de andere resultaten) ook mee voor de competitiestand.


13 januari 2015 Verslag van Alex

Groepswinst in Wijk aan Zee

Matadoren als Magnus Carlsen, Fabiano Caruana en Anish Giri zijn nog wel even bezig bij het Tata Steel toernooi in Wijk aan Zee, maar voor twee EGS-ers zit hun toernooi in Wijk aan Zee er alweer op. Pieter Couwenberg en Alex van Lanen streden mee in de weekendvierkampen, in gezelschap van oud-EGS-lid Guus Vermeulen.

Dat leverde twee keer groepswinst op en één gedeelde tweede plek. Om met die laatste te beginnen: die was voor Pieter. Hij overkwam een nederlaag in ronde 1 met 1,5 punt in zijn resterende twee partijen. Alex remiseerde met zijn twee hoger gerate tegenstanders en won van de andere. En omdat de uitslagen op de andere borden gunstig uitvielen, won hij daarmee ongedeeld de groep met 2 uit 3. Guus scoorde een halfje meer, maar omdat zijn tegenstander uit de laatste ronde de eerste twee ook had gewonnen, moest Guus de groepswinst delen.

Alle rangen en standen kun je hier nalezen.


31 januari 2015 Verslag van Maarten

EGS temt Wilde Dame in regiocompetitie

Het regioteam van EGS speelde donderdag 22 januari de tweede wedstrijd van de 2014-15 cyclus uit tegen De Wilde Dame. Uit is enigszins betrekkelijk, aangezien DWD de thuiswedstrijden gezellig bij Corrie speelt, kortom alles is vertrouwd behalve de dag. Na de kansloze 4-0 nederlaag in de eerste ronde in de uitwedstrijd tegen En Passant (altijd moeilijk), was het tijd om weer eens “ouderwets” te scoren.

Maarten op bord 2, een kwartiertje later begonnen dan de rest, koos, naar aanleiding van de andere openingen e4-Pc6, e4-d5 en e4-e5, met zwart voor een Siciliaan (e4-c5) die zijn tegenstander in de problemen bracht. Paarden geruild voor lopers en vervolgens het centrum opgeblazen waardoor de witte koning zodanig door alle zwarte langeafstandsstukken werd bedreigd dat hij, na zo’n anderhalf uur spelen, “flat on his back” omviel op het bord: 0-1.

Nico had op bord 4 wat minder geluk, na een opeenhoping van stukken op het gazon voor zijn kort gerokeerde koning, bleek hij na een stevige scrum een stuk meer kwijt te zijn dan zijn tegenstander. Deze buitte die voorsprong goed uit, zodat Nico helaas moest opgeven: 1-1.

Rob op bord 3 trok stevig van leer en bereikte een eindspel met 2 torens en 7 (!) pionnen tegen toren, paard en 5 pionnen. Helaas kon Rob zijn torens net niet lekker in het spel krijgen en wist het vijandelijk paard een “drie keer dezelfde stelling” te forceren: 1,5-1,5.

Op bord 1 speelde Pieter met wit een degelijke partij ondanks de schermutselingen op het middenveld met veel paardsprongen en een vluchtende dame, en wist als een volleerde witte indiaan een zwarte mustang (op avontuur op b2) te vangen en daarmee uiteindelijk de partij te beslissen: 1,5-2,5.

Op 10 februari ontvangt EGS, in de derde van zes rondes, het team van Caïssa uit Rijen.


31 januari 2015 Verslag van Maarten

EGS blijft winnen in avondcompetitie, dit keer van Dubbelschaak

Op de clubavond van 27 januari ontving het avondteam van EGS de collega’s van Dubbelschaak voor de vijfde ronde van de zevenrondige competitie. Het bezoekende team had de wedstrijd enig gewicht meegegeven door op de eigen site te melden “De volgende wedstrijd is uit tegen EGS in Goirle. Dan wordt gestreden om de tweede plaats in de avondklasse 2C. Met de huidige vorm van dit team is de kans groot dat dit gaat lukken”.

Kortom, er waren vast wat messen geslepen. In een vol Hof van Holland gingen de vier partijen net iets voor aanvang van de competitiepartijen van start. Waar de Boxtelnaren niet op hadden gerekend, was een ontketende Pascal op bord 2. Na zo’n 20 zetten stond er een soort Rorschach-stelling op het schach-bord die er, ondanks meer dan een half uur nadenken van de tegenstander, op neer kwam dat er een Boxtels stuk van het bord ging, wat weer voldoende was voor de overwinning: 1-0.

De rest van de aanwezigen schaakten voort. Alex speelde op bord 1 tegen een oude bekende van het vorig seizoen. Toen won Alex, maar nu, in een nogal dichtgeschoven stelling, werd het remise: 1,5-0,5. Maarten speelde op bord 4 een partij die door de rekendoos werd beoordeeld als een Nimzo-QGD-Benoni. Eerst een stukkenopeenhoping op de damevleugel, vervolgens bijna alles naar de koningsvleugel en na wat schermutselingen in het centrum een mataanval met Dh6 en Pg5. Er kwam nog een dameoffer, maar dat was ruim niet genoeg: 2,5-0,5 en de teamwinst was binnen. Pieter maakte het ouderwets spannend door in het ongelijke lopers eindspel toe te laten dat zijn tegenstander een randvrijpion kreeg, maar een goede opstelling van loper en koning zorgden voor remise, eindstand 3-1. Een verslag vanuit Boxtels perspectief vind je hier.

Hiermee is EGS, en niet Dubbelschaak, overtuigend tweede in de stand geworden na 5 rondes: 4 gespeeld (1 ronde vrij), 8 matchpunten en 12,5 bordpunten. De volgende ronde op 24 februari speelt het avondteam uit tegen het team van ’t Paardje B en om de tweede plaats zeker te stellen zal er minimaal gelijk gespeeld moeten worden.


07 februari 2015 Verslag van Alex

Degradatiespook en kampioensdroom gaan hand in hand

De eerste competitieronde van 2015 had voor EGS twee gezichten. Waar EGS 1 een nieuwe nederlaag moest slikken tegen Baronie, boekte EGS 2 een overtuigende overwinning op De Pion 6. Dus terwijl het degradatiespook steeds dichterbij komt voor het eerste, mag het tweede nog steeds hopen op een kampioenschap.

Het treffen van EGS 1 tegen Baronie 1 was lang spannend, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de zege nooit echt binnen handbereik was. Maar met een beetje meer geluk of scherpte her en der, zo klonk het achteraf (niet voor het eerst dit seizoen), was die 4-4 misschien wel mogelijk geweest. Het begon nog wel zo goed. De rentree van de man in vorm in de interne competitie bleek een gouden tactische greep. Bart Plasmans kwam uit een grootscheepse ruil te voorschijn met drie lichte stukken tegen een toren en twee pionnen. Iedereen die de Stappenmethode kent, weet dat dat een voordeel van 9-7 is. Maar in de praktijk is dat lang niet altijd zo eenvoudig. Gelukkig wist Bart precies wat hij aan het doen was: 1-0.

Helaas was het snel weer gelijk. Jasper van Dalen vergaloppeerde zich al gauw tegen een voornaamgenoot en moest een nul slikken. Een voorbeeld dat werd gevolgd door Rick van Loy en Ard van Beek, waarbij met name Ard serieuze kansen op meer had aan bord 1. Daarna kwam de fase van nagelbijten, die helaas werd afgesloten met een nieuwe nul voor EGS: Bram van Huijgevoort ging in een problematische stelling door zijn vlag. Omdat Robin Verhoeven niet verder kwam dan remise, was daarmee de strijd gestreden. Alex van Lanen voegde er nog wel een solide punt aan toe en Thomas Kools wist een minder eindspel remise te houden, waardoor de eindstand toch nog redelijk close werd: 3-5.

Nee, dan EGS 2. De gasten van De Pion 6 uit Roosendaal kwamen naar Goirle met een team waarvan de gemiddelde leeftijd minimaal enkele decennia lager lag dan die van EGS (ondanks het meespelen van Bram van de Vrande en Jasper Kools). Maar de onzen lieten zien dat naast talent ervaring ook een factor is om rekening mee te houden. Het werd maar liefst 7-1.

Frans Leijtens en Ton Krugers zetten EGS op voorsprong. Toen moest Ben Elswijk helaas als enige een nederlaag slikken, om vervolgens toe te zien hoe achtereenvolgens Jasper Kools, Maarten de Wit, Henk van Griethuijsen, Bram van de Vrande en Rob van Esch een eentje achter hun naam in konden vullen op het wedstrijdformulier.

Voor EGS 2 hield het geluk daarmee niet op. Deze week werd bekend dat Rode Lopers zich uit de competitie heeft teruggetrokken. Juist dat team uit Oosterhout was de enige tegenstander die tot op heden van EGS 2 heeft kunnen winnen. Nu die wedstrijd is geschrapt, doet EGS 2 dus opeens weer volop mee om de titel. Al lijkt De Raadsheer 3 op basis van rating favoriet, met nog een onderling duel voor de boeg weet je het maar nooit…


23 februari 2015 Verslag van Alex

Met zijn allen naar de Druiventros

Op het altijd drukke rapidtoernooi in De Druiventros in Berkel-Enschot was dit jaar ook EGS ruim vertegenwoordigd. Helaas bleven de prijzen uit de greep van de EGS-delegatie. Ard van Beek (gedeeld negende in de B-groep) kwam er nog het dichtste bij. Hij verzamelde 4,5 punt uit 7, een halfje meer dan Robin Verhoeven. Onder de vijftig procent scoorden in deze poule Erik Hamers (3 punten) en Maarten de Wit (2).

In de C-groep was het alleen maar onder de vijftig procent wat de klok sloeg voor de EGS'ers. Jasper Kools kwam tot 3 punten, Rob van Esch tot 2,5 en Bram van de Vrande (die op de uitslagenlijst naar ESV overgelopen lijkt te zijn, maar dat zullen we maar afdoen als een administratief foutje van de organisatie) speelde 2 punten bij elkaar.

Overigens was ook een avond eerder al een EGS-duo actief op de 64 velden. De zesde ronde van de cyclus om het Tilburgse snelschaakkampioenschap, georganiseerd door SG King, mocht Rick van Loy en Alex van Lanen onder de 23 deelnemers rekenen. In dat sterke veld kwamen ze allebei (zonder tegen elkaar te spelen) tot een score van 5 uit 10. Genoeg voor een plek in de middenmoot.


25 februari 2015 Verslag van Maarten

Avondteam wint van 't Paardje, is nog steeds ongeslagen

Het uitje van de Avondbrigade naar de tegenstander in Made afgelopen dinsdagavond, leverde een duidelijke overwinning op: 3-1. Hierdoor, met nog een speelronde te gaan, is de tweede positie in de klasse C2 het minimale resultaat. In de laatste wedstrijd, op 14 april thuis tegen KiNG, zal het dus nog echt ergens over gaan, te weten het kampioenschap.

Tegen ’t Paardje in Made ging de confrontatie rustig van start, bij Alex, Thomas en Maarten schoof de tegenstander een pionnetje over de middellijn, en bij Pascal vlogen de stukken er al weer af. Na een uur spelen waren er bij Pascal al 4 stukken en 5 pionnen af, bij de drie andere spelers in totaal 4 stukken en 6 pionnen.

Zowel bij Thomas als Pascal werd de koningsstelling stevig belaagd, Alex speelde 5 pionnen op een rij en Maarten won een stuk voor 2 pionnen. Vervolgens draaide Pascal zijn tegenstander zodanig dol, dat deze na eerder een pion, pardoes ook een loper in de bonus deed. Vervolgens ging het Pascaliaans snel en gaf zijn tegenstander, met het verlies van een toren aanstaande, op: 0-1.

De tegenstander van Maarten lette niet goed op in het middenspel en liet zich met een paardvork met schaak een loper ontfutselen. Hij speelde nog even door, maar toen Maarten uiteindelijk een paard en toren voor kwam te staan, gaf hij uiteindelijk op: 0-2. Alex had inmiddels, mede door een blunder van zijn tegenstander, alle gevaar uit de stelling gehaald, wat heet, hij kwam eerst een dame en toen twee torens voor, waarna zijn tegenstander het welletjes vond: 0-3.

Ondertussen had Thomas zijn cavalerie gemobiliseerd om zijn koning te bevrijden uit een stevige aanval van dame, toren en loper allen gericht op de voortuin van de koning op g7. Hij kreeg spel en zelfs een aanvalsmogelijkheid op de lang gerokeerde koning van zijn tegenstander, die opeens zonder pionnendekking was. Op moment van schrijven is het definitieve oordeel over de beste voortzetting nog niet daar, de toeschouwers wilden La3, maar Thomas niet. Na nog enkele zetten in tijdnood met dreigingen, bleek de druk op de koningsstelling van Thomas (twee torens, een loper en een dame) toch teveel, einduitslag 1-3.

Zoals gemeld, de laatste ronde voor het avondteam is 14 april thuis tegen koploper (evenveel matchpunten maar meer bord- en elopunten) KiNG.


01 maart 2015 Verslag van Alex

Rick van Loy aan het feest in Nunspeet

Op het Open NK van de NSVG (Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten) is Rick van Loy dit weekend geëindigd als beste NSVG'er. In zes rondes kwam Rick tot 3,5 punt en een TPR van 2020, genoeg voor de NSVG-titel. De toernooiwinst ging aan de neus van Rick voorbij. Jaap Amesz (bekend van zijn optreden in tv-programma De Gouden Kooi) was oppermachtig en won alle zes partijen (waaronder eentje tegen Rick).

Onder Rick op de ranglijst nog twee EGS'ers: Alex van Lanen en Pieter Couwenberg. Alex sprokkelde drie punten bij elkaar, Pieter kwam niet verder dan anderhalf. In de loop van het toernooi waren ook nog twee onderlinge EGS-duels te noteren: Pieter Couwenberg-Alex van Lanen 0-1 en Alex van Lanen-Rick van Loy 0,5-0,5.


05 maart 2015 Verslag van Alex

Doe mee aan het GOK 2015!

Op zoek naar gezellige en sportieve tegenstanders voor zeven vrijdagavonden? Dan is het Goirles Open Kampioenschap (alias GOK) precies wat je zoekt. En laat EGS nou net op het punt staan te beginnen met de twaalfde editie van dit open toernooi... 

Voor degenen die het GOK niet kennen, een korte introductie. Op zeven vrijdagavonden (aanvang 20.15 uur) wordt er in het GOK gestreden om de Goirlese open titel. Deelname kost 10 euro (EGS-leden doen gratis mee), de hoofdprijs bedraagt 100 euro. We hanteren het avondcompetitie-tempo: anderhalf uur voor veertig zetten en daarna een kwartier extra. De partijen in het GOK tellen niet mee voor je rating, dus ze bieden voor clubspelers dé gelegenheid om eens vrijblijvend met die nieuwe openingsvariant te experimenteren zonder dat er meteen een berg ratingpunten op het spel staat. De indeling volgens het Zwitsers systeem zorgt er bovendien voor dat je (ongeveer) even sterke en dus interessante tegenstanders krijgt voorgeschoteld.

Maar wanneer gaat dat dan gebeuren? Nou: 13 maart, 27 maart, 17 april, 1 mei, 22 mei, 5 juni en 19 juni. Op vrijdagavond 26 juni is de prijsuitreiking, gecombineerd met een snelschaaktoernooi. Inschrijven voor het GOK kan bij Alex van Lanen: alexvanlanen@hotmail.com of 06-83637207.

Voorlopige deelnemerslijst GOK 2015

Naam Club Rating
Pascal Graafmans EGS 1939
Rudolf Kat En Passant 1889
Rick van Loy EGS 1851
Alex van Lanen EGS 1849
Guus Vermeulen Stukkenjagers 1793
Robin Verhoeven EGS 1652
Bart Plasmans EGS 1642
Pieter Couwenberg EGS 1604
Erik Hamers EGS 1576
Maarten de Wit EGS 1565
Jasper Kools EGS 1359
Rob van Esch EGS 1234
Bram van de Vrande EGS 1190
Frans Brock (huisschaker) 0
Eddie Franken (huisschaker) 0
Ruud Licht (huisschaker) 0
Peter Paul van der Schoot De Wilde Dame 0
Herma Timmer (huisschaker)

07 maart 2015 Verslag van Alex

EGS slaat broodnodige dubbelslag

Voor het eerst dit seizoen hebben allebei de EGS-teams op dezelfde dag hun wedstrijd kunnen winnen. En de timing is perfect. Het eerste pakt hiermee twee dure punten in de strijd tegen degradatie en het tweede blijft in de race om het kampioenschap.

EGS 1 ging met de rode lantaarn in bezit op bezoek in Steensel bij Kemppion: de nummer voorlaatst met één punt meer. Bij alles minder dan een zege zou degradatie wel erg moeilijk te ontlopen worden. EGS begon als de bovenliggende partij. Minpuntje was dat aan bord 2 Bart Plasmans verdwaald was in een rare variant van de Caro Kann. En hoewel hij nog wist te compliceren en stukverlies aanvankelijk voorkwam, kon hij een snelle nul toch niet vermijden.

Daar stond tegenover dat Thomas Kools vlot naar een punt toe schaakte. Zijn tegenstander had de koning nog in het midden staan en toen er wat lijnen open kwamen bleek dat dodelijk. En nog meer goed nieuws: Ard van Beek keek al vlot tegen een comfortabele stelling aan nadat zijn tegenstander het loperoffer op f2 niet aannam, maar antwoordde met Kd2. De Kemppionner kwam alle nadelen die dat voor zijn stelling opleverde niet meer te boven: 1-2.

Maar ondanks de voorsprong liep coach Henk Renders toch nerveus ijsberend door de zaal en gaf hij Alex van Lanen opdracht om remise nog maar even uit de weg te gaan. Toen die puntendeling een hand vol zetten later toch onvermijdelijk bleek, had Jasper van Dalen zijn koning al om moeten leggen. In een open stelling had Jasper zijn kansen wat te optimistisch ingeschat (en een deel van het publiek ook, zo bleek bij de analyse).

De beslissende twee punten kwamen vervolgens alsnog. Eerst van Robin Verhoeven, die met een slim tussenzetje de koningsstelling van zijn tegenstander ondermijnde en dat voordeel tot winst wist te voeren. Vervolgens was ook Bram van Huijgevoort aan het feest. Toen zijn gesloten stelling zich opende, wisselden de kansen een paar keer. Maar de laatste keer in het voordeel van Bram en EGS. Gelukkig maar, want Rick van Loy zag de voordelen van een aanvankelijk veelbelovend kwaliteitsoffer langzaam maar zeker in rook op gaan en zag zich aan het eind van de middag genoodzaakt zijn tegenstander te feliciteren.

Met de 3,5-4,5 staat EGS nu voorlaatste. Met nog drie ronden te gaan kan dit het begin zijn van een eindsprint die EGS alsnog in de Promotieklasse houdt.

EGS 2 won in een enigszins aangepaste opstelling met 5-3 van BSV 4. Maar dit had net zo goed 7-1 kunnen zijn. Het eerste uur gebeurde er niet veel op de borden, anders dan dat invaller Erik een Catalaanse partij speelde na 1. e4 c5. Opeens ging het in het tweede uur snel: Jasper kwam een stuk tegen 2 pionnen voor te staan, bij Ben gingen er als eerste de dames af en hij kwam eerst een pion voor en toen twee en toen twee en een paard en toen gaf zijn tegenstander op: 0-1.

Erik weigerde met zwart rij 5 te bezetten, die dus leeg bleef, en bij Maarten vlogen in een paar zetten alle lichte stukken van het bord. Pieter speelde met zwart met de punt naar voren en Ton kwam een stuk tegen 2 pionnen achter. Nico kwam een nuttig pionnetje voor en tegen deze achtergrond duwde Jasper even door en kwam beslissend voor te staan: 0-2. Het derde uur was het inspiratie-uur voor nestor Ton. In een stelling die menigeen niet meer zou willen spelen (toren tegen 3 pionnen achter) strekte Ton de rug en leverde een prachtige plofzet af: Df8 mat (koning op h8 en pion op h7): 0-3!

Vlak daarna sloeg Robs aanval definitief door: 0-4. Met deze stand op het scorebord stemde Erik, met een lastige stelling op het bord, in met remise en werd (dus) matchwinnaar. Vervolgens moesten Maarten en Nico na een onhandige zet berusten in een nederlaag, daar waar beiden winstkansen hadden. Na de remise van Pieter stond de eindstand op 3-5 en gingen de 2 matchpunten naar Goirle.

EGS 2 speelt nu nog twee keer tegen De Raadsheer: eerst het vierde en daarna het derde van de club uit Zundert. Met laatstgenoemd team deelt EGS de koppositie. Een overwinning in de topper en alles anders dan een nederlaag tegen Raadsheer 4 betekenen een kampioenschap!


14 maart 2015 Verslag van Alex

Revanche, remise en regelmaat: ronde 1 van de GOK zit erop

Het Goirles Open Kampioenschap is van start gegaan met een eerste ronde van de drie R’s: revanche, remise en regelmatige zeges. Om met die laatste te beginnen: in de eerste ronde van zo’n beetje elk toernooi tref je partijen aan waarvan het krachtsverschil op papier zo groot is dat de uitslag niet meer dan logisch is. In dit geval gold dat bijvoorbeeld voor Bram van de Vrande, Rob van Esch en Frans Brock, die er niet in slaagden Robin Verhoeven, Rick van Loy en Erik Hamers te verrassen.

De goede vorm van Bart Plasmans was daarnaast niet genoeg om tweevoudig GOK-winnaar Rudolf Kat te vloeren. Verrassender was al de uitslag van de Kerkstraatderby tussen Pieter Couwenberg en Eddie Franken. Die werd gewonnen door Eddie. In de partij tussen Jasper Kools en Guus Vermeulen kwam de R van revanche om de hoek kijken. Vorig jaar had Jasper Guus in de eerste ronde van het GOK nog verrassend pootje weten te lichten, maar daarvoor nam Guus dit keer wraak.

Blijft over de R van remise. Die viel te noteren in de langste partij van de eerste ronde, die tot na middernacht doorging. Maarten de Wit hield met zijn paard de loper van Peter Paul van der Schoot in bedwang en stelde zo een half punt veilig.

Uitslagen ronde 1:

  1 Robin Verhoeven       -  Bram van de Vrande   1-0   

  2 Bart Plasmans         -  Rudolf Kat           0-1   

  3 Rick van Loy          -  Rob van Esch         1-0   

  4 Jasper Kools          -  Guus Vermeulen       0-1   

  5 Eddie Franken         -  Pieter Couwenberg    1-0   

  6 Maarten de Wit        -  Peter Paul van der Schoot ½-½   

  7 Frans Brock           -  Erik Hamers          0-1   

Bye: Ruud Licht, Nico Dignum, Herma Timmer

Oneven: Alex van Lanen   

Indeling ronde 2:

  1 Rudolf Kat            -  Robin Verhoeven      .....  

  2 Guus Vermeulen        -  Rick van Loy         ..... 

  3 Erik Hamers           -  Alex van Lanen       ..... 

  4 Nico Dignum           -  Eddie Franken        ..... 

  5 Herma Timmer          -  Maarten de Wit       ..... 

  6 Peter Paul van der Schoot  -  Ruud Licht           ..... 

  7 Rob van Esch          -  Bart Plasmans        ..... 

  8 Pieter Couwenberg     -  Frans Brock          ..... 

  9 Bram van de Vrande    -  Jasper Kools         ..... 


20 maart 2015 Verslag van Alex

Jan Erftemeijer exposeert in gemeentehuis Goirle

Dat Jan Erftemeijer niet alleen op de 64 velden een kunstenaar is, maar ook in veel andere opzichten, wisten de meeste EGS-leden waarschijnlijk al. Voor hen die dat niet wisten en mensen die het werk van deze oud-EGS'er nog nooit hebben gezien (maar ook voor alle anderen), dient zich nu een uitgelezen mogelijkheid aan. In de hal van het Goirlese gemeentehuis hangt een aantal weken een expositie met werk van Jan.

Burgemeester Machteld Rijsdorp opende de expositie vrijdagavond. De schilderijen van Jan Erftemeijer hangen er nog tot en met 22 april. Hij heeft zich bij zijn werk laten inspireren door De Regte Heide, de tentoonstelling is dan ook getiteld 'In de ban van de Regte Heide'. 


21 maart 2015 Verslag van Alex

EGS 1 neemt revanche op DSC; tweede één zege van titel verwijderd

Terwijl een paar kilometer verderop, bij de universiteit in Tilburg, Gary Kasparov een lezing stond te geven, schaakten de twee teams van EGS op een Kasparov-waardig niveau. Of nou ja... iets lager misschien. Maar feit is dat er twee keer werd gewonnen. EGS 1 versloeg DSC 1 met 5-3 en EGS 2 was te sterk voor Raadsheer 4: 5,5-2,5.

Voor het eerste was het treffen met DSC een kans om revanche te nemen voor de verloren kampioensstrijd van vorig seizoen. De Dongenaren bleven EGS toen net voor, maar omdat EGS als beste nummer twee ook promoveerde stond deze derby ook dit jaar op het programma, maar dan een niveautje hoger. En daarom stond er dit keer iets heel anders op het spel: de strijd tegen degradatie. DSC had vooraf een iets betere uitgangspositie: een puntje meer.

Maar die situatie is zaterdag dus omgekeerd. Hoe het allemaal precies gegaan is, daarvoor wachten we nog even op de impressies van een ooggetuige. Wel weten we alvast dat na de vooruitgespeelde remise van Pascal Graafmans ook Ard van Beek tot een halfje kwam (aan bord 1). Bram van Huijgevoort en Bart Plasmans verloren tegen twee van de sterkere DSC-spelers, daar stond tegenover dat Thomas Kools, Robin Verhoeven, Cas Overzier en Rick van Loy wonnen. Vooral de zege van Cas mocht gezien worden: met een heus dame-offer dwong hij voormalig EGS'er Dick Carol op de knieën.

Met de 5-3, de tweede zege op rij, heeft EGS de kansen op lijfsbehoud sterk vergroot. Maar veilig is het Goirlese vlaggenschip nog allerminst. Wordt vervolgd... Goed nieuws is er al wel over EGS 2. Dat heeft ervoor gezorgd dat er in het nieuwe seizoen tussen het eerste en het tweede team in ieder geval één klasse minder zit. Na de 5,5-2,5 tegen Raadsheer 4 is de tweede plek gegarandeerd binnen. Binnen de clubgeschiedenis is het tweede nog nooit eerder gepromoveerd en dat is dit seizoen dus wel gelukt.

Rob van Esch die opnieuw inviel toonde zijn kwaliteit door als eerste het punt binnen te halen. Daarna viel er op bord 2 bij Lex Brekelmans helaas een 0 maar algauw kon Henk van Griethuijsen het voordeel van een pluspion voldoende uitmelken. Intussen pakte Ton de dame van de dame tegenover hem aan het bord. Ze bood nog verwoed en bekwaam tegenstand maar de overmacht werd te groot: 3-1.

Daarna gaf Maarten de Wit zijn tegenstander de mogelijkheid om een niet sluitende combinatie te proberen en die deed dat. Daarmee was promotie een feit en hielden we tot de laatste ronde de kansen op meer in eigen hand. Voor de winst moest nog wel geknokt worden. Maar uiteindelijk wist Bram van de Vrande een mindere stelling te houden wat hem een halfje opleverde en bracht Jasper Kools ook zijn tegenstander op. Maar dat was het einde van de puntenoogst. Pieter Couwenberg leek lang een tenminste gelijke stelling te hebben maar op het einde ging het toch mis.

Daarmee heeft EGS 2 de intentie van hun tegenstanders (namelijk om hun clubgenoten van Raadsheer 3 al kampioen te maken) kunnen dwarsbomen. De volgende ronde: Raadsheer 3 - EGS 2. Een heuse topper met het kampioenschap als inzet. Raadsheer 3 heeft een karrenvracht aan ratingpunten meer en is dus favoriet, temeer omdat EGS niet genoeg heeft aan een gelijkspel, maar moet winnen.


28 maart 2015 Verslag van Alex

Halve bijltjesdag in tweede ronde GOK

Ronde 2 van het Goirles Open Kampioenschap leek halverwege een sensationele te worden. Op zo'n beetje elk bord had de ratingfavoriet grote problemen. Maar aan het eind van de avond bleek de remisehaven voller dan de Rotterdamse haven op een doordeweekse werkdag. Alleen Eddie Franken wist zijn partij te winnen (contra Nico Dignum) en hij is daarmee verrassend genoeg de enige koploper!

Wat die favorieten in de problemen betreft... neem Rick van Loy, oud winnaar van het GOK. Tegen Guus Vermeulen stond hij eerst een pion, daarna een stuk, en nog later een gemene vrijpion achter. Maar slim combinerend wist Rick toch het halfje te redden.
Of neem Bart Plasmans, de koploper in de strijd om het clubkampioenschap van EGS. Tegen Rob van Esch ruilde hij vol vertrouwen af naar een toreneindspel met een pion meer. Maar één onzorgvuldigheid later was dat een toreneindspel met een pion minder en mocht Bart zijn handjes dicht knijpen dat het alsnog remise was.
Of neem EGS-clubkampioen Alex van Lanen, die ook niet mocht klagen toen Erik Hamers eeuwig schaak verkoos boven een taai maar waarschijnlijk gewonnen eindspel.
Of neem titelverdediger Rudolf Kat, die Robin Verhoeven behoorlijk wat druk over de open d-lijn zag opbouwen, zich eronderuit worstelde, maar in tijdnood niet door durfde drukken in een pionneneindspel loper tegen paard dat er voor Rudolf ietsje beter uit zag.
Of neem Jasper Kools, die groot materiaal verloor tegen een sterk spelende Bram van de Vrande, maar met een goed getimed remisevoorstel alsnog een half punt redde.
Een half punt was er ook voor debutant Ruud Licht versus Peter Paul van der Schoot, maar die partij leek voor het grootste deel van de avond ook daadwerkelijk in evenwicht.

Voor het lijstje uitslagen en de indeling van ronde 3 is het wachten op de uitslag van de uitgestelde Kerkstraat-derby tussen Pieter Couwenberg en Frans Brock. Maar omdat zij allebei nog op nul staan, zullen ze ongeacht de uitslag niet in de buurt komen van de trotse koploper, hun straatgenoot Eddie Franken. Aan hem de taak om de komende vijf ronden de horde remiserende achtervolgers voor te blijven. Volgende ronde: vrijdag 17 april.

Update: Pieter won van Frans Brock, dus dit zijn alle uitslagen plus de indeling...

Ronde 2:

1 Rudolf Kat - Robin Verhoeven ½-½
2 Guus Vermeulen - Rick van Loy ½-½
3 Erik Hamers - Alex van Lanen ½-½
4 Nico Dignum - Eddie Franken 0-1
5 Herma Timmer - Maarten de Wit 0-1
6 Peter Paul van der Schoot - Ruud Licht ½-½
7 Rob van Esch - Bart Plasmans ½-½
8 Pieter Couwenberg - Frans Brock 1-0
9 Bram van de Vrande - Jasper Kools ½-½

Stand: 

1. Eddie Franken, 2

2. Rudolf Kat, Rick van Loy, Alex van Lanen, Guus Vermeulen, Robin Verhoeven, Erik Hamers, Maarten de Wit, 1,5

9. Pieter Couwenberg, Peter Paul van der Schoot, 1

11. Bart Plasmans, Jasper Kools, Rob van Esch, Bram van de Vrande, Herma Timmer, Nico Dignum, 0,5

18. Frans Brock 0.

Indeling ronde 3:

1 Eddie Franken - Robin Verhoeven .....

2 Rick van Loy - Erik Hamers .....

3 Alex van Lanen - Rudolf Kat .....

4 Maarten de Wit - Guus Vermeulen .....

5 Ruud Licht - Pieter Couwenberg .....

6 Bart Plasmans - Peter Paul van der Schoot .....

7 Jasper Kools - Nico Dignum .....

8 Bram van de Vrande - Rob van Esch .....

9 Frans Brock - Herma Timmer .....

 


03 april 2015 Verslag van Alex

Pascal Graafmans rapidkampioen met nog een ronde te gaan

De strijd om het rapidkampioenschap van EGS is al gestreden nog voordat de laatste ronde is begonnen. Pascal Graafmans heeft met zijn score van 11 uit 12 al zo'n grote voorsprong opgebouwd dat hij in de slotronde niet meer ingehaald kan worden.

Als het in de vijfde en laatste ronde nog spannend wordt, zal het vooral gaan om de vraag wie tweede wordt, want voor die troostprijs zijn nog wel verschillende kandidaten in de race. Maar op een doorsnee rapidavond gebeurt sowieso genoeg onverwachts. Zoals een wedstrijdleider die op stel en sprong naar huis wordt geroepen voor beschadigd dak in een lentestrom, maar zo plichtsbewust is dat hij een goed uurtje later alweer terug is op de schaakavond. Kortom: wie weet wat die finaleavond nog zal brengen...


10 april 2015 Verslag van Alex

EGS in de middenmoot bij Stukkenjagers Open (en eronder)

Voor de zes deelnemende EGS-schakers bij het Stukkenjagers Open heeft er niet meer in gezeten dan wat plekken in de middenmoot. Niet zo vreemd ook, gezien de traditioneel sterke bezetting van dit negenrondige open toernooi bij onze Tilburgse buren.

Zo beschouwd mogen Alex van Lanen (5 uit 9) en Maarten de Wit (4,5) tevreden zijn, met ieder een prestatie die boven de ratingverwachting uitstijgt. Ook in de middenmoot, maar TPR-gewijs wat minder, presteerde Rick van Loy met zijn 4,5 punten. Pieter Couwenberg deed het met 4 uit 9 naar verwachting. Nog wat lager op de ranglijst treffen we op een gedeelde 56e plek Lex Brekelmans en Nico Dignum aan. Ze kwamen tot 2,5 punt.

Alle standen en uitslagen zijn terug te lezen op de website van Stukkenjagers.


11 april 2015 Verslag van Alex

EGS 1 zet eindsprint in, tweede strandt in zicht haven

Twee keer 6-2 deze zaterdag. Alleen zat EGS helaas maar één keer aan de goede kant van die score. Het eerste boekte de derde zege op rij en lijkt hard op weg naar lijfsbehoud in de Promotieklasse. Het tweede trok in de topper tegen Raadsheer 3 aan het kortste eind en mocht als gevolg daarvan de tegenstanders feliciteren met de titel.

Om maar eens te beginnen met de equipe die in een rechtstreeks duel om het kampioenschap streed: EGS 2. Eigenlijk zat het er nooit in om het prachtige seizoen 2014/2015 op een nog prachtiger manier af te ronden. Deels omdat niet iedereen bij EGS zijn beste spel liet zien en deels omdat het geluk de ploeg ook niet toelachte. Aan de andere kant was het al wel te verwachten dat  de kracht van De Raadsheer er te veel aan zou zijn.

De start was al niet gunstig. Lex Brekelmans trof op bord 5 de op papier sterkste man uit Zundert. Het werd een miniatuurtje. Ook Bram van de Vrande moest ondervinden dat een speler met een rating van bijna 1600 gevaarlijk kan zijn. Daarna bleef het lang stil en het zag er oppervlakkig gezien niet eens zo slecht uit. Frans Leijtens wist een goede partij met enig zweten mooi te winnen, door de nachtmerrie van iedere modale onderbondspeler, eindspel met loper en paard tegen koning alleen te vermijden. Frans heeft alle partijen die hij speelde gewonnen!

Vervolgens moest Pieter Couwenberg erin berusten dat in zijn stelling geen winstkansen zaten. En Rob van Esch, wiens stelling er een tijd lang niet slecht uitzag, ging ook ten onder. Inmiddels had Maarten de Wit een lelijke penning gemist. En de aanval van Henk van Griethuijsen sloeg niet door. In mindere stand van Henk bood zijn tegenstander remise aan. Daarmee was De Raadsheer 3 kampioen en konden de bloemen overhandigd worden. Tenslotte moest ook Jasper Kools op bord 1 opgeven.

Waar het seizoen voor EGS 2 er nu op zit, mag EGS 1 over twee weken nog een laatste keer aan de bak, thuis tegen Garde. Of die wedstrijd nog ergens toe doet, hangt er mede van af hoe veel Brabantse teams vanuit de landelijke klassen terug degraderen naar de Promotieklasse (dat bepaalt hoe veel teams uit die Promotieklasse degraderen). Maar in ieder geval heeft EGS zich zaterdag een gunstige uitgangspositie verschaft.

Voorafgaand aan de wedstrijd stond EGS zevende (van de tien), met evenveel matchpunten en één bordpunt meer dan tegenstander HMC Calder. Een heuse zespuntenwedstrijd dus. Maar waar zulke degradatieduels vaak tot het laatst toe spannend zijn, was EGS de hele middag duidelijk de bovenliggende partij. Misschien dat een enkeling inspiratie haalde uit het gezelschap, want in dezelfde zaal zat landskampioen En Passant (met in de gelederen toppers als Anish Giri, Jan Smeets en Erwin L’Ami) te strijden tegen HMC 1.

Erik Hamers zette EGS snel op voorsprong. Hij kreeg een stuk in de schoot geworpen en nam dat cadeau zonder aarzelen aan. Bart Plasmans deed zichzelf de das om met een spectaculair, maar niet helemaal correct, stukoffer. De Bosschenaar gaf geen krimp en kon vlot 1-1 scoren. Maar toen al waren de vooruitzichten op verschillende borden goed. De manier waarop Ard van Beek won zou niet misstaan in een instructieboek over toren-lopereindspelen. Hetzelfde geldt voor de manier waarop de jeugdige tegenstander van Bram van Huijgevoort zijn zware stukken-eindspel met een pion minder behandelde. Waar menigeen aan bord 1 al een EGS-punt had geteld, werd het slechts een halfje.

Maar daarna begon de teller pas goed te lopen. Opvallend genoeg was het beeld aan alle overgebleven borden hetzelfde: spelers van HMC met een (iets) mindere stelling en (vaak behoorlijk) minder tijd. Jasper van Dalen, Alex van Lanen en Rick van Loy buitten de combinatie van die voordeeltjes alle drie uit tot een vol punt. Robin Verhoeven leek daar lang ook naar op weg, maar toen zelfs de laatste grootmeesters al aan het analyseren waren, kwam hij toch remise overeen met zijn tegenstander: 2-6.


15 april 2015 Verslag van Maarten

Avondteam verliest van koploper en wordt ruim tweede in poule

KiNG uit of thuis, altijd lastig. Op papier was deze tegenstander van EGS in de laatste ronde van de avondcompetitie zwaar favoriet voor de poulewinst in C2. Niet alleen zouden zij aan een gelijkspel voldoende hebben, ook de ingebrachte ELO punten, gemiddeld 1923 tegen EGS 1786, deden de bookmakers in één richting kijken. Desalniettemin geloofde het EGS team in de eigen kwaliteiten, wij hadden immers ook alle voorgaande wedstrijden gewonnen, en ging in opperbeste stemming achter de borden zitten. Het werd een echt schaakavondje in het Hof van Holland met 10 bezette borden, 60% intern en 40% extern.

Pascal op bord 1 speelde de molenwiek variant, waarbij het de bedoeling is dat de beide lange diagonalen met stukken bezet worden. H1-A8 stond vol en op A1-H8 was nog één veld onbezet. Thomas op bord twee probeerde samen met zijn tegenstander de stukken zo gelijkmatig mogelijk over het bord te verdelen. Alex koos voor de Caro Kan en Maarten kreeg een damegambiet op het bord waar redelijk snel het middenveld werd geschoond. Dit laatste zorgde voor lichte problemen op de koningsvleugel omdat de tegenstander (onze eigen Rick van Loy) een mataanval met dame, paard en toren aan het voorbereiden was. Bij Alex verzamelden bijna alle stukken zich op de koningsvleugel, Thomas kreeg bezoek van een vijandelijk paard in de stelling en bij Pascal waren de dames op de randen van verschillende vleugels actief.

Als eerste was Maarten klaar aangezien zijn tegenstander zo met zijn mataanval bezig was, dat hij zijn koning wat alleen en kwetsbaar achterliet, waardoor Maarten met een torenoffer eeuwig schaak kon afdwingen: 0,5-0,5.

Daarna ging het snel fout met Pascal en Thomas; beiden kregen twee vijandelijk stukken, respectievelijk torens en paarden, op de zevende rij en moesten opgeven. Niet veel later kon de tegenstander van Alex een mataanval afronden en was ook die partij gedaan. Eindstand EGS – KiNG: 0,5-3,5 en daarmee was KiNG kampioen, wat gevierd werd in het Hof van Holland.

Al met al een goed seizoen van het avondteam van EGS dankzij de bijdragen van Lex Brekelmans (1 uit 1), Pieter Couwenberg (2 uit 3), Pascal Graafmans (2 uit 4), Thomas Kools (3 uit 5), Alex van Lanen (3 uit 5) en Maarten de Wit (5 uit 6).


20 april 2015 Verslag van Maarten

Rustige derde ronde GOK met bijzonder verloop

Door afwezigheid, ziekte en vakantie werden er slechts zes van de negen partijen van de derde ronde van het GOK gespeeld op vrijdag 17 april. Desalniettemin werden er een paar mooie partijen met onverwachte resultaten op de borden gezet. Eddie zette een zodanige batterij neer dat Robin, ondanks een stuk meer, niet meer kon dan berusten in remise. Maarten en Guus schoven rustig maar gestaag naar een remise-eindspel, terwijl Ruud een mooie, vrijwel onstuitbare, vrijpion door de stelling van Pieter liet wandelen.

Bart verslikte zich in het – inmiddels bij meerdere EGS-ers bekende – licht-agressieve spel van Peter-Paul, die naar een voor hem gunstig eindspel kon afwikkelen. Jasper kwam met de schrik vrij toen de aanval van Nico net niet doorsloeg, volgens de stuurlui aan de wal vanwege een uitblijvend stukoffer pal voor de koning van Jasper. Bram putte moed uit het feit dat Rob wat verlaat was en speelde weer een puike partij. Door de ziekte van Frans wordt de partij tussen hem en Herma later gespeeld. Door deze uitslagen zijn er nu twee koplopers met 2,5 uit 3, te weten Eddie en Rick, op korte afstand gevolgd door een zeskoppig peloton met 2 uit 3.

Update: alle uitslagen, de stand en de indeling voor de volgende ronde.


Uitslagen ronde 3:
  1 Eddie Franken         -  Robin Verhoeven      ½-½   
  2 Rick van Loy          -  Erik Hamers          1-0   
  3 Alex van Lanen        -  Rudolf Kat           ½-½   
  4 Maarten de Wit        -  Guus Vermeulen       ½-½   
  5 Ruud Licht            -  Pieter Couwenberg    1-0   
  6 Bart Plasmans         -  Peter Paul van der Schoot 0-1   
  7 Jasper Kools          -  Nico Dignum          1-0   
  8 Bram van de Vrande    -  Rob van Esch         1-0   
  9 Frans Brock           -  Herma Timmer         1-0   

Stand na ronde 3:
Pos Name                 Gms   W   D   L  Score  B  S   Rtg   TPR  IRtg
  1 Rick van Loy           3   2   1   0    2,5  1  1  1853  1886  1851
  2 Eddie Franken          3   2   1   0    2,5  1  1  1712  1712     0
  3 Ruud Licht             2   1   1   0    2,0  0  1  2004  2004     0
  4 Rudolf Kat             3   1   2   0    2,0 -1 -1  1886  1835  1889
  5 Alex van Lanen         2   0   2   0    2,0  0  1  1844  1732  1849
  6 Peter Paul van der Schoot   3   1   2   0    2,0 -1 -1  1794  1794     0
  7 Guus Vermeulen         3   1   2   0    2,0 -1 -1  1790  1723  1793
  8 Robin Verhoeven        3   1   2   0    2,0 -1 -2  1659  1761  1652
  9 Maarten de Wit         3   1   2   0    2,0  1  1  1571  1793  1565
 10 Erik Hamers            3   1   1   1    1,5 -1 -1  1579  1659  1576
 11 Jasper Kools           3   1   1   1    1,5  1  1  1356  1330  1359
 12 Bram van de Vrande     3   1   1   1    1,5  1  2  1204  1394  1190
 13 Pieter Couwenberg      3   1   0   2    1,0 -1 -1  1604  1604  1604
 14 Frans Brock            3   1   0   2    1,0  1  1  1190  1190     0
 15 Bart Plasmans          3   0   1   2    0,5  1  1  1630  1375  1642
 16 Rob van Esch           3   0   1   2    0,5 -1 -1  1230  1206  1234
 17 Herma Timmer           2   0   0   2    0,5  0 -1  1165  1165     0
 18 Nico Dignum            2   0   0   2    0,5  0 -1  1038   959  1041

Indeling ronde 4:
  1 Eddie Franken         -  Rick van Loy         ..... 
  2 Guus Vermeulen        -  Ruud Licht           ..... 
  3 Rudolf Kat            -  Peter Paul van der Schoot ..... 
  4 Maarten de Wit        -  Alex van Lanen       ..... 
  5 Robin Verhoeven       -  Jasper Kools         ..... 
  6 Pieter Couwenberg     -  Bram van de Vrande   ..... 
  7 Nico Dignum           -  Frans Brock          ..... 
  8 Herma Timmer          -  Bart Plasmans        .....  
Bye: Erik Hamers
Oneven: Rob van Esch


23 april 2015 Verslag van Alex

De matadoren van de bekerfinale zijn bekend

In de finale om het toernooi om de EGS-beker nemen dit seizoen Rick van Loy en Frank Swagemakers het tegen elkaar op. Frank had zijn plekje in de eindstrijd al een paar weken op zak, sinds dinsdagavond is duidelijk dat Rick zijn tegenstander wordt. In de halve finale tegen Pascal Graafmans ging Ricks zwarte koning al vroeg aan de wandel, maar nadat hij zijn stukken naar actieve velden kon sturen, kantelde de partij in het voordeel van Rick. Die kan daarmee voor het eerst sinds 1996 weer de cup winnen. Maar daar zal Frank natuurlijk een stokje voor willen steken. Wordt vervolgd...


25 april 2015 Verslag van Alex

EGS handhaaft zich dankzij Oosterhouts halfje

Ook volgend seizoen komt het eerste team van EGS uit op het hoogste niveau van Brabant. De handhaving in de Promotieklasse lukte echter niet op eigen kracht. Garde nam zaterdag de punten mee uit Goirle met een overtuigende 2,5-5,5. Maar de uitslagen van de Brabantse teams in de landelijke derde klassen waren gunstig, zodat de achtste plek waarop EGS finisht genoeg is voor lijfsbehoud.

Waar de vorige degradatiekraker tegen HMC Calder een eenzijdige wedstrijd was in het voordeel van EGS, was het dit keer compleet het tegenovergestelde. Een zege heeft er eigenlijk nooit in gezeten. En ook een gelijkspel (genoeg om directe tegenstander Garde én achtervolger DSC voor te blijven) was al snel uit zicht dankzij vrij snelle nederlagen van Bart Plasmans en Jasper van Dalen. Twee spelers die we kennen als schakers van de overrompelende aanval. Maar dit keer schoten ze zichzelf in de voet met hun aanvalslust.

Op de andere borden bouwden de EGS-ers wel wat voordeel op op de klok, maar op het bord ging het stroef. Bram van Huijgevoort schotelde zijn tegenstander zo veel moeilijkheden voor, dat hij nog 20 minuten over hield voor de laatste 25 zetten en daarin redde hij het niet. Daar stond tegenover dat Robin Verhoeven zijn sterke seizoen niet op een mooie manier af kon sluiten, hij moest een nul slikken. Tussendoor had Rick van Loy op bord 8 de topscorer van Garde (7 uit 9) in toom gehouden met een remise in een taai eindspel van loper versus paard. Een bord hoger moest ook Ard van Beek genoegen nemen met een puntendeling. Daarmee is hij dit seizoen de topscorer van EGS geworden met 5 punten.

Dat leverde een tussenstand van 4-2 op. En voor de overblijvers Thomas Kools en Alex van Lanen de wetenschap dat zij moesten winnen. In beide gevallen zat dat er niet in. Alex moest in remise berusten nadat zijn tegenstander alle dreigingen vakkundig neutraliseerde en de stelling dichtschoof. Thomas probeerde te forceren en kreeg het deksel op de neus: een lopereindspel met twee pionnen minder dat niet te houden was.

Toen begon het grote speculeren. Zou DSC winnen? En hoe zou het De Drie Torens vergaan zijn? En WLC? En D4? Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te houden: het aantal degradanten in de Promotieklasse wordt bepaald door het aantal Brabantse teams dat vanaf het landelijk niveau terug degradeert. Toen als laatste de uitslag van D4 bekend werd en de equipe uit Oosterhout met 4,5-3,5 gewonnen bleek te hebben, werd duidelijk dat EGS erin blijft. Met dank aan dat half puntje van D4.


02 mei 2015 Verslag van Alex

Rick van Loy pakt koppositie in GOK

Rick van Loy heeft goede zaken gedaan in de vierde ronde van het Goirles Open Kampioenschap. Hij won het duel met zijn mede-koploper Eddie Franken en gaat daardoor alleen aan de leiding. Eddie schoot zichzelf in de voet door zijn dame weg te blunderen in een stelling waarin hij nog niks te klagen had.

Vooralsnog heeft Rick (3,5 uit 4) drie achtervolgers die een half punt minder hebben. Daar kan een vierde bij komen als de nog in te halen partij tussen Rudolf Kat en Peter Paul van der Schoot (momenteel allebei 2-punters) niet in remise eindigt. Wie zijn dan wel die drie op drie? Nou, in twee gevallen zijn dat verrassende namen. Robin Verhoeven niet, die werd vorig jaar ook al derde bij het GOK en won vrij eenvoudig dankzij een misrekening van plaatsgenoot Jasper Kools.

Nee, het zijn Ruud Licht en Maarten de Wit die, nu het GOK al over de helft is, verrassend genoeg nog steeds volop in de race zijn voor de toernooizege. Maarten boekte, naar eigen zeggen voor het eerst in zijn loopbaan, een overwinning op Alex van Lanen. Een misrekening van de clubkampioen van EGS kostte hem een vol stuk, en dat voordeel buitte Maarten moeiteloos uit. Ruud Licht was vooraf aan het toernooi de grote onbekende. Maar hij blijkt een huisschaker die niet zonder handschoenen aangepakt moet worden. Dit keer moest Guus Vermeulen eraan geloven, hij trapte in een openingsvalletje en kwam die tegenslag niet meer te boven.

Andere uitslagen in ronde vier: Bart Plasmans herstelde zich van zijn slechte start met een zege op Herma Timmer. Bram van de Vrande leek op weg naar een stuntje tegen Pieter Couwenberg, tot een rekenfoutje meedogenloos werd afgestraft. En de langste partij van de avond bood voor het publiek het meeste vermaak. Met drie dames op het bord in de slotfase trok de partij met twee dames, Frans Brock, aan het langste eind. Helaas voor opponent Nico Dignum, die zich met de waardering van de omstanders moest troosten.

Uitslagen ronde 4:

1 Eddie Franken - Rick van Loy 0-1

2 Guus Vermeulen - Ruud Licht 0-1

3 Rudolf Kat - Peter Paul van der Schoot .....

4 Maarten de Wit - Alex van Lanen 1-0

5 Robin Verhoeven - Jasper Kools 1-0

6 Pieter Couwenberg - Bram van de Vrande 1-0

7 Nico Dignum - Frans Brock 0-1

8 Herma Timmer - Bart Plasmans 0-1

Bye: Erik Hamers

Oneven: Rob van Esch 

 


10 mei 2015 Verslag van Alex

Er viel weinig te juichen voor EGS in Eindhoven

Terwijl PSV in dezelfde stad zijn zoveelste zege van het seizoen boekte, viel er voor de drie EGS-deelnemers aan het WLC Weekendtoernooi in Eindhoven weinig te juichen. In de B-groep vinden Maarten de Wit en Rob van Esch zich gebroederlijk naast elkaar terug in de eindstand: maar dan wel 29e en 30e. Een onderling duel bleef uit, hoewel ze qua score het hele toernooi gelijke tred hielden: twee keer winst, een bye en drie nullen.

Nog minder scoorde Alex van Lanen in groep A, waarin in de bovenste regionen het Brabants kampioenschap op het spel stond. Maar van die bovenste regionen bleef de Goirlese clubkampioen ver verwijderd. Hij kwam niet verder dan twee remises en drie nederlagen, plus een rondje stilzitten goed voor 1,5 punt.

De positieve insteek: gelukkig is er tijdens het WLC-toernooi van volgend jaar genoeg ruimte voor verbetering.


15 mei 2015 Verslag van Maarten

Koude kermis voor regioteam in Rijen

Het regioteam van EGS toog woensdag 13 mei naar Rijen om de uitwedstrijd tegen Caïssa te spelen. In de auto ging het onder andere over de voorjaarswedstrijd die door de Drie Torens op zaterdag 16 mei wordt georganiseerd. Blijkbaar was dat de goden verzoeken, want bij drie EGS-ers verdween er op enig moment een toren van het bord. Pieter, met wit, creëerde met zijn tegenstander een nogal vol centrum en nadat hij op f3 had teruggeslagen met de pion van g2 leidde dat tot een verplaatsing van veel zwarte stukken naar de koningsvleugel. De witte koning ging nog naar d2, maar het overwicht was te groot, een witte toren sneuvelde en Pieter gaf toen op.

Bram speelde op bord 3 een degelijke QGD, kwam een pion voor, zorgde voor een lelijke geïsoleerde dubbelpion op f7 en f6 en trok ten aanval richting lang gerokeerde zwarte koning. Na wat schermutselingen en afruilen van stukken, bleek Bram een overbelaste koning te hebben. De monarch moest zowel een veld als een loper beschermen en na afruil van de loper door zijn tegenstander ontstond er een zogenaamde skewer op de eerste rij en viel een toren. Even later gaf Bram op.

Nico speelde de langste partij, begonnen als een Caro-Kann snoepte hij zomaar twee pionnen van zijn tegenstander. Dit zorgde er wel voor dat zijn tegenstander veel stukken naar de damevleugel kon brengen om gevaar te stichten. Met de tussenstap drie pionnen voor een paard, kwam Nico helaas in de eindfase, met de dames nog operationeel, opeens een toren te kort. Dit leidde tot een verloren eindspel.

Alleen mineur? Neen, de snelste partij werd gespeeld door Maarten. Zijn tegenstander, met wit, speelde na 1.e4 d5 de ongebruikelijke zet 2.e5. Dit leidde tot pionwinst in het centrum en een tactisch spel om zo snel mogelijk veel stukken van het bord te krijgen. Toen Maarten uiteindelijk de dameruil voor elkaar had gekregen, ontstond er een stelling met 15 pionnen (8 zwarte en 7 witte) en beide spelers nog 2 torens en een paard. Aangezien Maarten met de damevleugel pionnen flink naar voren was gegaan (pionnen op e5-d4-c5-b5-a5), werd de witte stelling wat bekrompen, zeker voor twee torens. Vervolgens landde het zwarte paard op c3 en kon Maarten via de a-lijn door de witte stelling heen.

Na opnieuw te hebben geconstateerd dat Caïssa een gastvrije vereniging is met prachtig speelmateriaal, gingen we met een 3-1 nederlaag terug naar Goirle. De laatste ronde van dit seizoen voor alle teams wordt op donderdag 28 mei gespeeld in Chaam bij En Passant dat nu al zeker is van de eindoverwinning in seizoen 2014-2015.


23 mei 2015 Verslag van Alex

Vier keer EGS bij De Drie Torens

Het voorjaarstoernooi van De Drie Torens in het Tilburgse denksportcentrum Theseus mocht dit jaar vier spelers van EGS tot de deelnemers rekenen. De hoogst scorende kwam uit in de C-poule: namelijk Maarten de Wit. Hij scoorde vier punten uit zijn zeven rapidpartijen. Rob van Esch kwam in dezelfde poule tot 3 uit 7.

In de B-groep streden Rick van Loy en Ard van Beek mee, maar ze kwamen beiden niet verder dan een plek aan de onderkant van de middenmoot. Rick van Loy kwam tot 3 uit 7 en werd daarmee achttiende, Ard eindigde een plaatsje lager met een half punt minder.

Alle rangen en standen vind je op de site van De Drie Torens.


23 mei 2015 Verslag van Alex

Robin Verhoeven op kop in het GOK, voorlopig

Hoewel de belangrijke beslissingen in de 2015-editie van het GOK nog moeten vallen, is een ding inmiddels zeker: Robin Verhoeven zal tot het einde toe een hoofdrol spelen. Hij heeft na de vijfde speelronde de kop gegrepen. In ieder geval voorlopig. Want in de twee nog in te halen partijen (Rick van Loy-Maarten de Wit en Rudolf Kat-Eddie Franken) komen nog vier hoog geklasseerde spelers in actie.

De enige 'topper' die vrijdag op de daadwerkelijke speeldatum werd gespeeld, was die tussen Robin Verhoeven en Ruud Licht. Het leek lang gelijkop te gaan, maar uiteindelijk moest Ruud Robin toch de hand schudden. Zijn eerste nederlaag dit toernooi. Robin heeft nu een score van 4 uit 5, een half punt meer dan de 3,5 (uit 4 dus) van Rick van Loy.

Spectaculair was deze ronde vooral de zege van Erik Hamers op Guus Vermeulen. Erik rookte al vroeg in de partij de zwarte koning van Guus uit. Die marcheerde ver voor zijn eigen troepen uit, over een bord vol stukken, naar e4. Erik had er niet veel moeite mee om aan te tonen dat dat een erg onveilig veld is voor je belangrijkste stuk. Het zal hem misschien geholpen hebben dat hij elke vrijdag bezig is juist dat soort dingen aan onze EGS-jeugd uit te leggen.

Peter Paul van der Schoot slaagde erin de eer van De Wilde Dame hoog te houden met weer een overtuigende overwinning, dit keer op Pieter Couwenberg. Bart Plasmans maakte korte metten met Bram van de Vrande en hetzelfde gold voor Alex van Lanen contra Frans Brock, maar dan vooral omdat die een dame wegblunderde. Tot het gaatje gingen de partijen tussen Rob van Esch en Jasper Kools (remise, nadat Rob in tijdnood een winnende combinatie miste) en Nico Dignum en Herma Timmer (1-0, ook hier speelde de klok een hoofdrol in de beslissende fase).

Update: inhaalwedstrijden zijn gewonnen door Rick en Rudolf. Dat levert deze feiten en cijfers op...

Uitslagen ronde 5:
  1 Rick van Loy          -  Maarten de Wit       1-0   
  2 Ruud Licht            -  Robin Verhoeven      0-1   
  3 Rudolf Kat            -  Eddie Franken        1-0   
  4 Alex van Lanen        -  Frans Brock          1-0   
  5 Erik Hamers           -  Guus Vermeulen       1-0   
  6 Peter Paul van der Schoot  -  Pieter Couwenberg    1-0   
  7 Bart Plasmans         -  Bram van de Vrande   1-0   
  8 Rob van Esch          -  Jasper Kools         ½-½   
  9 Nico Dignum           -  Herma Timmer         1-0    

Stand na ronde 5:

1. Rick van Loy, 4,5

2. Rudolf Kat en Robin Verhoeven, 4

4. Alex van Lanen, Ruud Licht, Peter Paul van der Schoot, Erik Hamers, Maarten de Wit, 3

9. Bart Plasmans, Eddie Franken, 2,5

11. Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Jasper Kools, Frans Brock, Rob van Esch, 2

16. Bram van de Vrande en Nico Dignum, 1,5

18. Herma Timmer 0,5


Indeling ronde 6, vrijdag 5 juni:
  1 Robin Verhoeven       -  Rick van Loy         ..... 
  2 Erik Hamers           -  Rudolf Kat           ..... 
  3 Peter Paul van der Schoot  -  Alex van Lanen       ..... 
  4 Ruud Licht            -  Maarten de Wit       ..... 
  5 Eddie Franken         -  Bart Plasmans        ..... 
  6 Jasper Kools          -  Pieter Couwenberg    ..... 
  7 Frans Brock           -  Rob van Esch         ..... 
  8 Guus Vermeulen        -  Nico Dignum          ..... 
  9 Bram van de Vrande    -  Herma Timmer         .....  

 


30 mei 2015 Verslag van Alex

Robin Verhoeven topscorer snelschaakequipe EGS

Hoewel het EGS-team bijna onderaan de ranglijst is te vinden in de eindstand van het Brabants Kampioenschap snelschaken voor clubteams, waren de resultaten toch boven verwachting. Het Goirles/Hilvarenbeekse vijftal was derde van onderen op de plaatsingslijst, maar vertoefde bijna de hele dag in de (onderkant van de) middenmoot. Na een matige finish eindigde EGS met nog drie teams onder zich.

Uitblinker aan EGS-kant was ongetwijfeld Robin Verhoeven, die op bord drie aan de lopende band punten binnenhengelde. Even was er zelfs de hoop dat hij in aanmerking zou komen voor een persoonlijke prijs, maar een onnodige nederlaag in de laatste ronde tegen Kentering zette een streep door de rekening. Toch kwam hij, als enige EGS-er, uit op een score boven de vijftig procent: 6,5 uit 9.

Bram van de Vrande mocht met 3 uit 9 ook zeer tevreden zijn over zijn spel, aangezien hij de laagste rating van alle deelnemers had. Jasper van Dalen kwam ook tot 3 punten. Jasper Kools en Alex van Lanen hadden het meest moeite om de ratingkloof met de tegenstanders te overbruggen: ze kwamen tot respectievelijk 2 en 1,5 punt. Alle scores zullen waarschijnlijk snel verschijnen op de website van de organiserende schaakvereniging uit Veldhoven.


04 juni 2015 Verslag van Alex

Pascal Graafmans ook snelschaakkampioen

Ook de titel in de tweede snelle schaakdiscipline waarin EGS een competitie afwerkt, is in de wacht gesleept door Pascal Graafmans. Eerder dit jaar won Pascal al de rapidtitel en dinsdag wist hij uit de greep van zijn achtervolgers te blijven tijdens de vijfde en laatste snelschaakavond.

In de finaleronde deelden Pascal, Bart Plasmans en Alex van Lanen de eerste plaats met ieder vier uit vijf. Het was ook dit drietal, in deze volgorde, dat bovenaan de eindstand van de snelschaakcompetitie staat. Rick van Loy had voorafgaand aan de slotavond ook nog goede kansen, maar omdat hij niet afwezig kon zijn, zakte hij weg uit de top van het klassement.

Pascal volgt Thomas op als bezitter van de Louis Doomernik-beker.


04 juni 2015 Verslag van Maarten

Regioteam eindigt seizoen in mineur

Op 28 mei werd de laatste, gemeenschappelijke, eindronde gespeeld van de regiocompetitie in het seizoen 2014-2015. De koppositie van gastheer En Passant (Chaam) kon niet meer bedreigd worden, zodat er in een vrij ontspannen sfeer door de vier deelnemende teams geschaakt kon worden. Voor EGS was de gastheer tevens tegenstander en de genoemde ontspanning kwam op verschillende wijzen naar voren.

Nico snoept in een onoverzichtelijke stelling op relaxte wijze een pionnetje van de tegenstander en gaat vervolgens langzaam richting vijandelijke koning. Het pionnetje voor houdt lang stand en groeit zelfs uit tot een potentiële, latente, matchwinnaar totdat de ontspanning, met een aantal stukken, verdwijnt en er spanning voor in de plaats komt. Nico laat zich in het eindspel met pionnen en paard verleiden tot het meegaan in snel (paard)spel van zijn tegenstander. Hierdoor kiepkantelt de wedstrijd en in plaats van een pion voor komt Nico beslissend achter te staan en moet opgeven.

Ondertussen had Pieter met zwart een stelling met een volledige, ontspannen ogende, open a-lijn die vooralsnog niet werd gebruikt voor enige vorm van offensief spel. Het gebeurde op het middenveld, alwaar menig stuk met kleine zetjes naar het beste veld werd verplaatst. En op het moment dat het spannend had kunnen worden, bedacht de tegenstander van Pieter dat hij eerder naar huis wilde vanwege de verjaardag van zijn vrouw. Pieter stemde in met het remiseaanbod, waarna bleek dat het ging om de voorbereidingen voor de verjaardag die een dag later was. “Kom dan niet schaken”, was de communis opinio.

Rob had een mooie aanvalspartij, waarbij zijn e-pion de route e4-e5-e6 aflegde richting niet gerokeerde zwarte koning. Een toren en een dame in de buurt en je zou denken, koning in het bakkie. Echter, na wat afruil over en weer, was er opeens een enigszins gelijke stelling ontstaan, enkele pionnen met dame en toren elk, waarbij Rob twee, zij het niet-verbonden, vrijpionnen had op de koningsvleugel. Door de gretigheid van zijn tegenstander, die na een pion te hebben geslagen gefocust was op het veroveren van de tweede pion, zag Rob een mooie matzet en won dus.

Maarten mocht opnieuw een schuifpartij tegen een betere tegenstander spelen en kwam net niet lekker uit de opening. Hij probeerde nog met een losgeslagen pionnetje verwarring te zaaien in het kamp van de tegenstander, maar dat lukte net niet en de (witte) pion sneuvelde op d7. Vervolgens ontstond een eindspel met een zeer sterk vijandelijk paard en was de nederlaag na een dikke 40 zetten een feit.

Kortom, deze laatste wedstrijd ging met 2,5-1,5 verloren en En Passant werd de terechte winnaar van de competitie 2014-2015. In de nazit, gesponsord door de gastheren, werd nog eens geconcludeerd dat de regioteams duidelijk naar elkaar aan het toegroeien zijn qua sterkte (behalve En Passant dan) en dat daardoor de competitie minder voorspelbaar en dus leuker wordt. Op naar het seizoen 2015-2016!


10 juni 2015 Verslag van Alex

Strijd om GOK-titel wordt beslist in topper in laatste ronde

De strijd om het Goirles Open Kampioenschap van 2015 telt dit jaar 63 partijen. Toch is er volgende week vrijdag één potje waarin de strijd om de toernooizege wordt beslist. De winnaar van de partij tussen Rick van Loy en Rudolf Kat mag zich winnaar van de twaalfde editie van het GOK.

Zes ronden lang wist Robin Verhoeven zich ook te bemoeien met de strijd om de bovenste plaatsen. Maar hij beet in ronde 6 zijn tanden stuk op het Konings Indisch van Rick en staat nu te ver achter om nog GOK-winnaar te kunnen worden. Rudolf had in de voorlaatste ronde weinig moeite om te winnen van Erik Hamers, die het hem vorig jaar nog zo moeilijk had weten te maken.

De slotronde van het GOK wordt gespeeld op vrijdag 19 juni, vanaf 20.00 uur.


Uitslagen ronde 6:
  1 Robin Verhoeven       -  Rick van Loy         0-1   
  2 Erik Hamers           -  Rudolf Kat           0-1   
  3 Peter Paul van der Schoot  -  Alex van Lanen       0-1   
  4 Ruud Licht            -  Maarten de Wit       0-1 R  
  5 Eddie Franken         -  Bart Plasmans        0-1   
  6 Jasper Kools          -  Pieter Couwenberg    1-0   
  7 Frans Brock           -  Rob van Esch         1-0   
  8 Guus Vermeulen        -  Nico Dignum          1-0   
  9 Bram van de Vrande    -  Herma Timmer         1-0   

Stand na ronde 6:
Pos Name                 Gms   W   D   L  Score  B  S   Rtg   TPR  IRtg
  1 Rick van Loy           6   5   1   0    5,5  1  1  1861  1989  1851
  2 Rudolf Kat             6   4   2   0    5,0 -1 -2  1889  1871  1889
  3 Alex van Lanen         5   2   2   1    4,0  0  1  1827  1556  1849
  4 Robin Verhoeven        6   3   2   1    4,0 -1 -1  1658  1676  1652
  5 Maarten de Wit         6   3   2   1    4,0  1  1  1584  1831  1565
  6 Bart Plasmans          6   3   1   2    3,5 -1 -2  1631  1458  1642
  7 Guus Vermeulen         6   2   2   2    3,0  1  2  1775  1626  1793
  8 Peter Paul van der Schoot   6   2   2   2    3,0 -1 -1  1710  1710     0
  9 Ruud Licht             5   2   1   2    3,0  0 -1  1654  1654     0
 10 Erik Hamers            5   2   1   2    3,0  0 -1  1592  1757  1576
 11 Frans Brock            6   3   0   3    3,0  1  2  1390  1390     0
 12 Jasper Kools           6   2   2   2    3,0  1  2  1365  1413  1359
 13 Eddie Franken          6   2   1   3    2,5  1 -1  1555  1555     0
 14 Bram van de Vrande     6   2   1   3    2,5  1  2  1201  1325  1190
 15 Pieter Couwenberg      6   2   0   4    2,0 -1  1  1590  1282  1604
 16 Rob van Esch           5   0   2   3    2,0 -2 -2  1234  1263  1234
 17 Nico Dignum            5   1   0   4    1,5  0 -2  1038  1000  1041
 18 Herma Timmer           5   0   0   5    0,5  0  1   960   960     0

Indeling ronde 7:
  1 Rick van Loy          -  Rudolf Kat           ..... 
  2 Alex van Lanen        -  Robin Verhoeven      ..... 
  3 Maarten de Wit        -  Bart Plasmans        ..... 
  4 Guus Vermeulen        -  Peter Paul van der Schoot ..... 
  5 Frans Brock           -  Ruud Licht           ..... 
  6 Jasper Kools          -  Erik Hamers          ..... 
  7 Bram van de Vrande    -  Eddie Franken        ..... 
  8 Pieter Couwenberg     -  Nico Dignum          ..... 
  9 Herma Timmer          -  Rob van Esch         ..... 


10 juni 2015 Verslag van Alex

Drie remises en tien nederlagen bij simultaan Bob Jansen

Voor het tweede jaar op rij is EGS er niet in geslaagd de simultaangever te verslaan. Bob Jansen moest op de dertien borden drie remises toestaan en won tien maal. Om het van de positieve kant te zien: dat is voor EGS al een iets betere score dan de 11,5-0,5 die vorig jaar tegen Mart Nabuurs werd behaald.

Bob Jansen is de voorzitter van de nieuwe Tilburgse vereniging SG King, komende zaterdag organisator van het NK Lightning Chess (2 minuten per persoon per partij) in het Willem II Stadion. Het had er alle schijn van dat Bob zijn repertoire nog aan een laatste test onderwierp, want in een mum van tijd stonden er her en der messcherpe stellingen op de borden. Ben Elswijk was uiteindelijk de eerste die eraan ten onder ging, maar zeker niet de laatste.

Toen aan het eind van de avond de rookwolken waren opgetrokken, hadden Pieter Couwenberg, Alex van Lanen en Guus Vermeulen een half puntje overgehouden aan de simultaansessie. Er had in sommige gevallen heus meer in gezeten, maar dat is dan weer de kwaliteit van de simultaangever: ondanks dat Bob zijn aandacht moest verdelen over meer dan tien borden wist hij de EGS-ers steeds weer voor lastige problemen te stellen. Te lastig om te winnen, blijkbaar. Volgend jaar beter, zullen we maar zeggen...


20 juni 2015 Verslag van Alex

Frank Swagemakers wint bekerfinale

Frank Swagemakers heeft zijn prijs te pakken. Hij won dinsdagavond de finale van het EGS-bekertoernooi van Rick van Loy. Door vele gemiste rondes kon Frank geen rol van betekenis spelen in de strijd om het clubkampioenschap, maar dat maakte hij dubbel en dwars goed in het knockout-toernooi.

In de finale speelde Frank met wit. In een poging iets te forceren offerde Rick een kwaliteit. Later werd dat zelfs een volle toren. Hij kreeg er een gevaarlijk ogende aanval door, maar Frank bleef rustig en neutraliseerde alle dreigingen totdat zijn materiële voorsprong de doorslag gaf. 


20 juni 2015 Verslag van Alex

Drie op een rij voor Rudolf Kat bij GOK

Het duurde tot de allerlaatste partij van het GOK 2015 voor de toernooiwinnaar bekend was. Maar uiteindelijk is het een bekende naam die nog eens aan de beker wordt toegevoegd. Rudolf Kat staat voor het derde jaar op rij bovenaan de eindstand van het Goirles Open Kampioenschap schaken (waarvan een keer gedeeld).

Rick van Loy ging als koploper de slotronde in, met een half punt voorsprong op Rudolf. Rick speelde ook nog eens met wit in de onderlinge partij tussen de twee titelkandidaten. Maar het mocht niet baten. Rick leek lang zijn zaakjes op orde te hebben, maar in een alles of niets-poging forceerde Rudolf toch een klein voordeeltje. In wederzijdse tijdnood ruilde hij af naar een toreneindspel met een pion extra. Een pion die razendsnel het bord begon over te steken en daarmee niet alleen de partij, maar ook het toernooi besliste.

Extra zuur voor Rick, die daarmee in een week tijd zowel de bekerfinale van EGS als de beslissende partij in het GOK verliest. Hij wordt nog wel ongedeeld tweede. Alex van Lanen neemt de laatste plaats op het podium in. Hij strafte een onzorgvuldigheid van Robin Verhoeven in het vroege middenspel af. Ook de vierde plaats is een ongedeelde: Maarten de Wit vindt zichzelf daar terug na een sterk toernooi.

Uitslagen ronde 7:
  1 Rick van Loy          -  Rudolf Kat           0-1   
  2 Alex van Lanen        -  Robin Verhoeven      1-0   
  3 Maarten de Wit        -  Bart Plasmans        ½-½   
  4 Guus Vermeulen        -  Peter Paul van der Schoot 1-0   
  5 Frans Brock           -  Ruud Licht           0-1   
  6 Jasper Kools          -  Erik Hamers          1-0   
  7 Bram van de Vrande    -  Eddie Franken        1-0   
  8 Pieter Couwenberg     -  Nico Dignum          ½-½   
  9 Herma Timmer          -  Rob van Esch         0-1   

Eindstand:
  1 Rudolf Kat 6  
  2 Rick van Loy 5,5 
  3 Alex van Lanen 5  
  4 Maarten de Wit  4,5  
  5 Guus Vermeulen, Ruud Licht, Robin Verhoeven, Bart Plasmans en Jasper Kools 4
 10 Bram van de Vrande 3,5
11 Peter Paul van der Schoot, Erik Hamers, Frans Brock en Rob van Esch 3
 15 Pieter Couwenberg en Eddie Franken 2,5
17 Nico Dignum 2       
 18 Herma Timmer 0,5

 


27 juni 2015 Verslag van Alex

Gedeelde zege bij snelschaaktoernooi aan eind GOK

Hoog bezoek, in ieder geval ratingtechnisch gezien, afgelopen vrijdag bij het traditionele snelschaaktoernooi ter afsluiting van het GOK van 2015. Ard van Beek had enkele leden van Het Zwarte Schaap meegenomen, ook Stukkenjager Bram van den Berg was in Hof van Holland verzeild geraakt en Rick van Loy had Eric van Dongen van De Drie Torens meegenomen. Dat alles zorgde ervoor dat de kracht van het deelnemersveld een behoorlijk zetje omhoog kreeg, evenals de gezelligheid.

Maar first things first: de prijsuitreiking van het Goirles Open Kampioenschap schaken. Rudolf Kat (En Passant) nam de gigantische wisselbeker voor het derde jaar op rij in ontvangst. Het was ook zo'n beetje het laatste moment van de avond waarin hij aan juichen toekwam, want in het snelschaakgeweld kon Rudolf zich niet in de bovenste regionen mengen.

Al snel werd duidelijk dat het op een tweestrijd tussen Jelmer Hoeksma en Bram van den Berg aankwam. Bram had in de tweede ronde een nederlaag moeten slikken tegen Jan Douwes, maar maakte de schade goed door drie Zwarte Schapen op rij te slachten (Lorena Zepeda, Joost Hoogendoorn en koploper Jelmer Hoeksma). Hoewel hij richting het eind nog even tot het uiterste moest gaan om de uitstekend presterende Ruud Licht te verslaan, kwam Bram uit op 8 uit 9. Hetzelfde gold voor Jelmer, die na zijn nederlaag tegen Bram nooit echt meer in de problemen kwam.

Een gedeeld winnaar dan maar? Niks ervan, een barrage! Waarin Bram een magnifieke manoeuvre uit de hoge hoed toverde die hem een dame tegen paard en toren opleverde. Jelmer ging in de daaropvolgende complicaties twee keer in de fout met een onreglementaire zet, maar omdat Bram niet claimde ging de partij door... tot Bram door zijn vlag ging. Omdat zo niemand een toernooi wil winnen, werd het uiteindelijk toch een gedeeld winnaar.

The best of the rest werden Jan Douwes en Joost Hoogendoorn met 6 uit 9. Daarachter Lorena Zepeda met 5,5 en kersvers EGS-kampioen Bart Plasmans met een zeer verdienstelijke 5 uit 9.

Eindstand:

1 Jelmer Hoeksma 9 8 0 1 8,0 
2 Bram van den Berg 9 8 0 1 8,0 
3 Joost Hoogendoorn 9 6 0 3 6,0 
4 Jan Douwes 9 5 2 2 6,0 
5 Lorena Zepeda 9 5 1 3 5,5 
6 Bart Plasmans 9 5 0 4 5,0 
7 Rick van Loy 9 4 1 4 4,5
8 Pascal Graafmans 9 4 0 5 4,0 
9 Ard van Beek 9 4 0 5 4,0 
10 Ruud Licht 9 4 0 5 4,0 
11 Alex van Lanen 9 4 0 5 4,0
12 Guus Vermeulen 9 4 0 5 4,0 
13 Erik Hamers 9 3 2 4 4,0 
14 Eric van Dongen 9 4 0 5 4,0 
15 Rob van Esch 9 3 1 5 3,5 
16 Rudolf Kat 9 2 1 6 2,5 
17 Frans Brock 9 2 0 7 2,0 
18 Jaap Touw 9 2 0 7 2,0 


28 juni 2015 Verslag van Alex

Bart Plasmans clubkampioen 2014-2015

Een nieuwe naam op de erelijst van EGS. Bart Plasmans heeft het clubkampioenschap van het seizoen 2014-2015 op zijn naam geschreven. En op overtuigende wijze. Het hele seizoen stond hij bovenaan de ranglijst en al een paar ronden voor het eind kon hij eigenlijk niet meer ingehaald worden. Hij staat grofweg twee verloren partijen voor op de nummer twee, titelverdediger Alex van Lanen. Pascal Graafmans is op respectabele afstand derde geworden.

Knap is ook de prestatie van Frank Swagemakers, die met slechts dertien gespeelde partijen (waarvan elf gewonnen) toch genoeg punten bij elkaar sprokkelde om vierde te worden. Daaronder eindigen enkele gebruikelijke subtoppers vlakbij elkaar, met Maarten de Wit als nummer vijf. Opvallend is ook dat Rob van Esch zijn vorderingen op het schaakbord beloond ziet met een nette achtste plaats, veel hoger dan waar je hem op basis van zijn (te lage) rating zou verwachten.

 

Nr Naam Punten Wa Gsp Gw Rm Vl Kl On
1 Bart Plasmans 598,33 35 23 19 2 2 1 0
2 Alex van Lanen 527,67 34 22 14 6 2 -2 1
3 Pascal Graafmans 410,00 33 21 11 6 4 -1 0
4 Frank Swagemakers 363,33 32 13 11 1 1 -1 0
5 Maarten de Wit 310,17 31 22 7 6 9 -2 1
6 Pieter Couwenberg 304,33 30 17 7 5 5 1 1
7 Sjeng Houben 297,00 29 21 8 3 10 -1 2
8 Rob van Esch 283,33 28 23 11 1 11 3 1
9 Jaap Touw 245,83 27 19 7 3 9 1 1
10 Frans Leijtens 235,50 26 22 9 2 11 2 0
11 Henk van Griethuijsen 228,33 25 15 9 0 6 -1 0
12 Nico Dignum 224,17 24 17 7 2 8 1 2
13 Lex Brekelmans 218,00 23 17 6 3 8 -1 0
14 Jasper Kools 195,67 22 11 6 1 4 1 0
15 Simon de Knegt 193,33 21 17 6 4 7 3 1
16 Bram van de Vrande 183,50 20 16 8 0 8 -2 1
17 Ben Elswijk 126,17 19 21 6 0 15 1 1
18 Thomas Kools 116,00 18 8 3 2 3 0 0
19 Leo Joosten 112,83 17 8 4 0 4 0 1
20 Erik Hamers 67,67 16 2 2 0 0 0 0
21 Joep van den Broek 65,50 15 10 2 0 8 2 1
22 Ton Krugers 55,50 14 22 2 1 19 -2 0
23 Vida Kokotovic 48,67 13 7 2 0 5 1 0

05 juli 2015 Verslag van Alex

EGS verslaat Turnhout in eigen huis

De jaarlijkse vriendschappelijke wedstrijd tussen EGS en de Turnhoutse Schaakkring (TUSK) vond op 3 juli plaats in het sfeervolle café Terminus aan de Markt in Turnhout. Het tachtig jaar oude EGS speelde de eerste twee wedstijden in zijn geschiedenis tegen de Turnhoutse buren: de vriendschapsbanden tussen de beide clubs hebben een lange historie. 

De teams traden aan met dertien spelers. Het werd een zinderende strijd mede doordat het meer dan 35 graden was.  Op de borden drie en vijf sloeg de vlam al vanaf de eerste zet in de pan. Guus Vermeulen bracht de stand op 0-1 voor EGS door routinier Erik van Bladel te verslaan.  Captain Henk Renders ging iets te voortvarend het duel in en TUSK kon  gelijkmaken door Mehdi Kademali. De partijen gingen gelijk op maar in de eindspelen schoot TUSK te kort. Goirle liep uit naar elf punten.  Op bord vijf kon Artus Kuszelewski het tweede punt voor TUSK noteren door Henk van Griethuijsen te verslaan. De winst van debutant Ruud Licht sprong in het oog.

De eindstand werd 2 – 11. De Kempenaren komen in 2016 naar Goirle om zich te revancheren.

TUSK – Goirle

 

Yves Demont                                                 0-1                                                         Rick van Loij

Eddy Vanlerberghe                                     0-1                                                         Alex van Lanen

Erik Van Bladel                                              0-1                                                         Guus Vermeulen

Artur Kuszelewski                                       1-0                                                         Henk van Griethuijsen

Mehdi Kademali                                           1-0                                                         Henk Renders

Fred Hoskens                                                0-1                                                         Ruud Licht

René Vandenhout                                      0-1                                                         Jasper Kools

Arne Dolhain                                                 0-1                                                         Sjeng Houben

Peter Wouters                                              0-1                                                         Bram van de Vrande

Maurits De Smet                                          0-1                                                         Pieter Couwenberg

André Meeng                                               0-1                                                         Rob van Esch

Leo Pardoel                                                    0-1                                                         Jaap Touw

Emily Vekemans                                          0-1                                                         Frans Brock


17 juli 2015 Verslag van Alex

Het seizoen afgelopen? Helemaal niet. EGS schaakt de hele zomer door

Het schaakseizoen van EGS eindigt traditiegetrouw bij het begin van de Goirlese kermis. En die ligt inmiddels alweer even achter ons. Maar dat wil niet zeggen dat er deze zomer niet geschaakt wordt in Goirle. Integendeel!

De competitie ligt weliswaar stil, maar elke dinsdagavond in juli en augustus wordt er gewoon geschaakt bij EGS. Wie niet op vakantie is en op zoek is naar een tegenstander, kan zich vanaf 20.15 uur melden in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle. Meestal wordt er onder de aanwezigen een snelschaaktoernooitje in elkaar gedraaid, maar er zijn ook altijd wel schakers aanwezig die op zoek zijn naar een opponent voor een langere partij.

Aarzel dus niet en loop gewoon eens binnen bij EGS. Ook niet-leden zijn van harte welkom!