21 juli 2013 Verslag van Alex

Zelfs in de zomer is het bij EGS een drukte van belang

Wie denkt dat het momenteel geen schaakweer is, heeft natuurlijk gelijk. Maar dat wil niet zeggen dat er bij EGS niks te beleven is. Elke dinsdag wordt er geschaakt in café Hof van Holland. Lange partijen, zoals bijvoorbeeld door de nestors Louis Doomernik en Ton Krugers, toernooitjes op een snel tempo en af en toe, zoals afgelopen dinsdag, zelfs een simultaan.

En tussen al dat schaakgeweld zijn er dan ook nog mensen die zich op een andere manier inzetten voor de schaakclub. Zo nam Henk van Griethuijsen heel de schaakbibliotheek van EGS eens onder de loep. Hij is weer helemaal op orde, en de 'rotte appels' zullen verwijderd worden (maar hierover horen de leden later nog meer).


01 september 2013 Verslag van Alex

EGS-kampioen neemt prijs in ontvangst

Pascal Graafmans is tijdens de ledenvergadering van EGS officieel gehuldigd als de nieuwe clubkampioen. Pascal werd afgelopen seizoen voor de achtste keer kampioen van EGS, een record in de clubgeschiedenis. Uit handen van Louis Doomernik ontving Pascal de traditionele trofee van de Oisterwijkse pottenbakker Potters.

Applaus was er ook voor nummer twee Frank Swagemakers en nummer drie Bart Plasmans. Daarnaast werden de prijzen uitgereikt aan de bekerwinnaar (Henk van Griethuijsen), de rapidkampioen (Bart Plasmans) en de snelschaakkampioen (ook dit won Pascal).


01 september 2013 Verslag van Alex

Jeugdschaaktoernooi in Jan van Besouw

EGS nodigt alle basisscholieren uit de gemeenten Goirle en Hilvarenbeek uit om te komen vieren dat EGS-lid Thomas Kools vorig seizoen de jeugdvrijwilligersprijs van de gemeente Goirle heeft gewonnen. En wat is de beste manier om dat te doen? Met een schaaktoernooi natuurlijk! Dat wordt gehouden op zondag 29 september in Jan van Besouw in Goirle.

In het toernooi spelen kinderen die al kunnen schaken namens hun toernooi. De beste school neemt een mooie beker mee naar huis. Daarnaast zijn ook kinderen uitgenodigd die nog niet kunnen schaken, maar dat wel willen leren. Voor hen is er een korte uitleg over de basisbeginselen van het schaakspel, waarna ze die in onderlinge partijtjes in de praktijk gaan brengen.

Hopelijk tot ziens op 29 september!


02 september 2013 Verslag van Alex

Rob van Esch tiende in Chaam

Rob van Esch heeft als enige EGS-deelnemer de eer van de club hoog gehouden bij het open terrastoernooi van En Passant uit Chaam (maar het toernooi werd gehouden in Meersel-Dreef).

Hij slaagde er niet in om voor de vierde keer de naam Rob van Esch op de wisselbeker te schaken. Rob eindigde verdienstelijk als tiende, goed voor een plekje in de middenmoot.


14 september 2013 Verslag van Alex

Kampioensklok binnen, indeling ook

Bij een kampioenschap hoort niet alleen een feestje, maar ook een schaakklok. De klok die EGS verdiende met het kampioenschap van het eerste team in de tweede klasse A heeft voorzitter Henk Renders vrijdagavond in ontvangst genomen bij de jaarvergadering van de NBSB, uit handen van competitieleider Erik van Elven.

Ook werd op de NBSB-vergadering de competitie-indeling voor het nieuwe seizoen bekend gemaakt. Daarin zien we dat EGS 1 een niveautje hogerop grotendeels dicht bij huis blijft. Onder de tegenstanders de andere twee Midden-Brabantse eersteklassers (Rochade en De Drie Torens 2) en de openingswedstrijd is uit tegen DSC Dongen. Andere opponenten zijn De Baronie 2, BSV 2, De Raadsheer 2 en De Pion 4.

Het tweede team treft komend jaar wijzen uit het oosten tegenover zich. Waar EGS meestal richting het westen van Brabant wordt ingedeeld, is dit keer de Eindhovense derde klasse uit de bus gekomen. De openingsronde (2 november) is EGS 2 contra ODI 1 (Uden). Daarna volgen wedstrijden tegen De Kemppion 2, De Kentering 2, Son en Breugel 1, Nuenen 2, Garde 3 en het altijd gevaarlijke 'vrij'.

Het avondteam komt ondanks de degradatie van vorig seizoen toch weer uit in de eerste klasse, aangezien enkele andere teams zich daaruit hebben teruggetrokken. Dat wordt dus een zware klus. Tegenstanders zijn RSG B, De Drie Torens A, Stukkenjagers C en D, Triple Pion A, DSC A en Dubbelschaak A.


07 oktober 2013 Verslag van Henk R.

Scholentoernooi EGS

Geslaagd scholentoernooi EGS

EGS organiseerde op 29 september een scholentoernooi voor alle scholen uit de gemeentes Hilvarenbeek en Goirle in het Cultureel Centrum Jan van Besouw . 

Jeugdvrijwilligersprijs

De aanleiding was het winnen van de jeugd-vrijwilligersprijs van de gemeente Goirle door Thomas Kools eerder dit jaar. Bij de prijs was een bedrag inbegrepen dat besteed moest worden aan de promotie van het jeugdzaken. Het scholentoernooi vond plaats o.l.v. Thomas Kools zelf in de rol van wedstrijdleider. Robin Verhoeven hield de uitslagen bij, zodat een deel van de organisatie in handen was van jeugdige EGS’ers. 

Scholenbeker

Vijf scholen gaven uiteindelijk acte de préséance.

De podiumplaatsen en daarmee de drie bekers, waren voor

1.       De Driehoek, Hilvarenbeek

2.       ’t Schrijverke, Goirle

3.       De Doelakkers, Hilvarenbeek 

De Driehoek wist de beker te bemachtigen door de eerste drie plaatsen het  individuele klassement te bezetten.

.....Joris, Sam en Joep van De Driehoek, winnaars scholenprijs....

 

Klassement

In negen rondes werd de strijd om de ereplaatsen beslecht.  Met grote inzet, ook door de jongste spelers,  werd het zware programma afgewerkt.

1 Joost Videler  De Driehoek
2 Sam Jansen De Driehoek
3 Joep van der  Geld De Driehoek
4 Matthijs Muis De Bron
5 Annelore Tomee ’t Schrijverke
6 Noah la Grange De Doelakkers
7 Luca la Grange DeDoelakkers
8 Sven van de Was ’t Schrijverke
9  Lauren van der Geld  Starrenbosch
10 Emy Langenberg ’t Schrijverke
11 Hasse  Horvers ’t Schrijverke
12 Nina Langenberg ‘t Schrijverke

 

Bij de prijsuitreiking benadrukte EGS-voorzitter Henk Renders dat er heel enthousiast en goed gespeeld was door alle deelnemers en dat EGS van plan is dit scholentoernooi jaarlijks te organiseren.  
Alle deelnemers ontvingen van sponsor De Spelletjesgigant een sleutelhanger in de vorm van een schaakstuk.

 


01 november 2013 Verslag van Alex

’s Avonds is het schaken lastiger, maar de kop is er af

Het avondteam van EGS heeft het niet getroffen dit seizoen: gedegradeerd uit de eerste klasse en spelend in de… eerste klasse! De wegen van de NBSB zijn soms “duister en zelden aangenaam”. Op dinsdag 1 oktober werd het nieuwe seizoen gestart met een thuiswedstrijd tegen DSC A, een team dat ook vorig seizoen tot de tegenstand behoorde. Om kort te gaan, van een 3-1 nederlaag ging EGS naar een 3,5-0,5 nederlaag. Dit was te verwachten met gemiddeld 230 elo-punten minder dan de tegenstander. Thomas Kools zorgde voor het enige half bordpunt bij zijn debuut in de avondcompetitie. Alex, Pascal en Maarten vleiden hun koningen op de wit-zwarte velden, zij het na lang goed weerstand te hebben geboden, wat een compliment van de tegenstander opleverde.

Op 21 oktober toog het avondteam naar Roosendaal om daar tegen RSG B te spelen. Opnieuw een op papier moeilijke wedstrijd, RSG bracht gemiddeld bijna 250 elo-punten meer mee dan EGS. Invaller Rob van Esch wist een mooie partij te spelen tegen een veel sterkere tegenstander, maar legde het toch af tegen 540 punten meer. Alex moest helaas ook zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander. Maarten wist zijn opponent zodanig aan het denken te krijgen en houden dat er tijdnood opdoemde voor deze RSG-er: nog 20 minuten voor evenzovele zetten. Door een combinatie snel te spelen en ogenschijnlijk een kwaliteit te offeren kon Maarten door een dubbele aanval met schaak met de dame uiteindelijk een loper winnen en was een punt binnen. Tegelijkertijd was Pascal op bord 1 een heroïsche strijd aan het leveren op het middenveld rond de middenstip. Door uitgekiend manoeuvreren en (ook hier) gierende tijdnood van de tegenstander, die zelfs een paard offerde om twee verbonden vrijpionnen verder te krijgen, wist hij op fraaie wijze te winnen: einduitslag 2-2.

Op 26 november speelt EGS de derde ronde thuis tegen Dubbelschaak A, op papier ook een sterke tegenstander.

(Met dank aan Maarten voor het verslag)


02 november 2013 Verslag van Alex

EGS komt net tekort in Dongen; EGS 2 speelt gelijk

Naar alle waarschijnlijkheid bracht EGS zaterdag in Dongen het op papier sterkste achttal in de clubgeschiedenis op de been. Dat was nodig ook om de strijd met DSC aan te gaan, vorig jaar nummer twee in de eerste klasse. Promovendus EGS wist het spannend te maken, maar redde het uiteindelijk niet: 5-3. Dan deed EGS 2 het beter. Het tweede hield ODI uit Uden op een 4-4 gelijkspel.

De enige speler van EGS 1 die zijn partij won, was Thomas Kools. Het bracht de spanning terug in de wedstrijd, waarin DSC vroeg op voorsprong was gekomen. Coach Henk Renders, op het laatste moment ingevallen voor de zieke Fred Pardoel, had de koning om moeten leggen na een rekenfout en Alex van Lanen had wat al te optimistisch zijn f-pion naar voren gejaagd om vervolgens op de tegenaanval overrompeld te worden door oud-EGS’er Dick Carol.

De nieuwkomers Dennis Brokken en Rick van Loy hadden waarschijnlijk meer verwacht van hun debuut: ze kwamen beiden niet verder dan remise. Toen daarna ook Robin Verhoeven niet de (goed verborgen) weg naar de winst kon vinden in een wilde koningsaanval, kwam de druk op de schouders van Bram van Huijgevoort en Ard van Beek te liggen.

Allebei leken ze een licht plusje te hebben. En gezien de 4-2 tussenstand moesten ze dat kleine plusje beiden om weten te zetten in een zege. Ergens zijn de kansen er waarschijnlijk wel geweest, maar beiden slaagden er niet in. Bram was de eerste die zijn pogingen staakte. Ard ging nog tot het gaatje in een lopereindspel met een pion meer, maar ook hij wist zijn Dongense tegenstander niet te breken.

EGS 2 reisde af naar Uden om tegen ODI 1 te spelen. De 1 is wat overbodig, ODI heeft maar één team in de zaterdagcompetitie. Van tevoren was er een lichte angst voor de tegenstander, immers vorig seizoen had ODI de beschikking over een aantal 1800+ spelers. Na het startschot om 13.00 uur (5 keer e4, d4, Pf3 en Pc3 als openingszetten) ging met name Jasper van Dalen met wit rap op de zwarte koning af; na 10 zetten had hij al het centrum veroverd met drie stukken en een pion midden op het bord. Na een uur spelen waren de rijen 3 tot en met 6 leeg op een eenzame pion van Jasper na en stonden zijn stukken zich om de zwarte koning te verdringen om hem mat te zetten. Na 21 zetten hield zijn tegenstander het voor gezien: 0-1.

Minder goed verging het Frans Leijtens, de stelling ging ongunstig voor hem open en de zwarte velden werden vijanden. Het clusteren van wat stukken om de koning op de damevleugel hielp niet: 1-1. Even later vlogen bij de partij van debutant Lex Brekelmans de stukken van het bord, en na het optrekken van de rook bleek hij twee lopers en twee pionnen voor te staan: 1-2.

Maarten de Wit speelde een redelijke rustige partij die leidde tot een remisevoorstel van zijn tegenstander na 21 zetten en gezien de vele mogelijkheden om fouten te maken, werd dit aanbod geaccepteerd: 1,5-2,5. Vervolgens brak een relatief rustige periode aan, de resterende vier partijen leken iedere kant op te kunnen, alhoewel Rob van Esch een mooi voordeeltje leek te hebben met een vrijpion in het centrum en een tegenstander die in tijdnood leek te komen (op enig moment 9 minuten voor veertien zetten). Helaas voor Rob koos hij net een minder handige afwikkeling en werd het remise: 2-3.

Nico Dignum speelde een ingewikkelde partij waarbij op het laatst nog zeven pionnen, dame en toren op het bord stonden. Helaas voor Nico manoeuvreerde zijn tegenstander iets handiger in de beperkte ruimte: 3-3. En toen speelden er nog twee. De stelling van Jasper Kools leek lang uit te monden op remise, echter er ging net een pionnetje teveel af waardoor Jasper zijn koning moest omleggen: 4-3.

Zoals al eens eerder was voorgekomen, was de teameinduitslag (gelijk of verlies) in handen van Henk van Griethuijsen. Na 3,5 uur spelen hadden beide spelers 24 zetten gedaan en begon de tijd te dringen. Henk drong uiteindelijk het meest aan en zette dat om in een mataanval met uiteindelijk mat door de zet Dh8: 4-4, een resultaat om tevreden over te zijn, immers op papier was ODI op zes van de acht borden sterker, gemiddelde ratings: ODI 1449 en EGS 1372.

Op 7 december is de volgende ronde. EGS 1 ontvangt De Drie Torens 2 en EGS 2 speelt thuis tegen De Kentering 2.


16 november 2013 Verslag van Alex

EGS schiet uit de startblokken in regio

Als laatste competitie is nu ook de regiocompetitie van start gegaan. En hoe! EGS won met de maximale score van 4-0 van Caïssa uit Rijen. 

Pieter Couwenberg zette het EGS-team op het goede spoor door aan bord 1 te winnen. Hij wist een aanval van zijn Rijense opponent te beantwoorden met een tegenaanval die een stukje venijniger uitpakte. En goed voorbeeld doet goed volgen. Niet alleen in het spreekwoord, maar ook in deze match. Eerst pakte teamleider Maarten de Wit een solide punt aan bord 2.

En zo kwam het op de staartborden aan om het beslissende halfje in de wacht te slepen. Rob van Esch en Nico Dignum keken beiden tegen een stelling die lang in evenwicht was. Maar uiteindelijk kantelden beide partijen in Goirles voordeel. Rob besliste een toreneindspel in zijn voordeel en Nico trok aan het langste eind door materiaal te winnen toen de gesloten stelling zich eindelijk opende. Een knappe 4-0 voor EGS dus.


23 november 2013 Verslag van Alex

Drie podiumplekken voor EGS-jeugd bij districtskampioenschap

EGS was met zes deelnemers goed vertegenwoordigd op het districtskampioenschap voor de jeugd in Tilburg: Remy Rouws, Luka en Noah Lagrange, Robin Verhoeven en Thomas en Jasper Kools.

Noah en Luka kwamen uit in de categorie DE waarin zij ondanks hun goede pogingen moeite hadden hun partijtjes te winnen, belangrijke kanttekening is daarbij dat veel van hun tegenstanders al stap 2 of hoger waren terwijl Noah en Luka allebei nog bezig zijn in stap 1. Luka wist helaas behalve zijn punt van het oneven zijn geen punten te scoren, oudere broer Noah schaakte in totaal 1,5 punt bij elkaar.

In de categorie ABC kwamen Remy, Robin, Jasper en Thomas uit. In de sterke ABC groep met wederom veel kinderen die al in een hoge stap zaten, liet Remy zien in de afgelopen jaren net als Noah en Luka veel vooruitgang te hebben geboekt, hij wist veel spelers uit een hogere stap heel behoorlijk partij te bieden en wist zelfs nog een half punt te verdienen.

Jasper speelde een wisselvallig toernooi waarbij verschillende resultaten in het oog sprongen, maar daar komen we later op terug. Thomas en Robin speelden in de top van het klassement mee, en al snel tekende zich een kopgroep van drie man zich af (Robin, Thomas en Sam Baselmans van De Drie Torens).

Robin leek met fraaie overwinningen op zowel Thomas als Sam regelrecht op de overwinning af te koersen, maar het mocht helaas niet zo zijn. Met een voorsprong van een half punt op Thomas en Sam verloor hij in de laatste ronde van Jasper waarna hij een duikeling maakte in het klassement en hij derde eindigde.

Sam legde beslag op de eerste plaats en Thomas eindigde met minder weerstandspunten derde, Jasper wist zich door deze overwinning nog op de vierde plaats te nestelen. Dit heeft ertoe geleid dat zowel Jasper (categorie B) als Robin en Thomas (A) zich hebben geplaatst voor het Noord-Brabantse kampioenschap eind december.


29 november 2013 Verslag van Alex

Lichtpuntje in avondcompetitie ondanks nederlaag

Het EGS avondteam trad dinsdag al weer voor de derde keer aan en wel tegen het team van Dubbelschaak uit Boxtel. Onze hoogste rating (1695) was lager dan de laagste rating van de bezoekers (1764), gemiddeld 1631 tegen gemiddeld 1990. Desalniettemin was het lang spannend waarbij een 2-2- uitslag lang tot de mogelijkheden behoorde.

Alex van Lanen, die naar eigen zeggen het winnen in de avondcompetitie bijna verleerd was, wist een ver in zijn stelling doorgedrongen toren vakkundig te neutraliseren en de kwaliteit die dit opleverde, naast het goede spel, betekende de 1-0 voor EGS. Een grote opluchting voor Alex en een mooie opsteker voor het team.

Zoals door de bookmakers verwacht, legde Maarten na 41 zetten op bord 1 het loodje tegen een veel sterkere tegenstander, die in de tweede helft van de partij op rustige wijze twee pionnen voor kwam te staan waarvan er een niet meer te stoppen was: 1-1.

Vervolgens werd er door beide kampen reikhalzend gekeken naar de partijen van Thomas Kools en Pieter Couwenberg. Algemeen werd aangenomen dat het er naar uitzag dat ook deze beide partijen de uitslag 1-1 zouden opleveren. Helaas had Pieter last van een boemerangende aanval, waardoor hij zijn koning moest omleggen: 1-2.

Thomas speelde al een hele tijd tegen twee pionwaaiers en kwam opeens in een chaotische stelling terecht, waarbij zijn tegenstander zijn dame ruilde tegen twee torens. Een van deze torens werd vervolgens ingewisseld tegen twee lichte stukken en toen leek de stelling op een ijszee met overlevenden van een scheepsramp. Pionnen als ijsschotsen en overal verspreide stukken.

Helaas waren de stukken van Thomas’ tegenstander in de meerderheid en konden zij ook makkelijker tussen de pionnen door een mataanval inzetten: 1-3. Op 17 december speelt het avondteam opnieuw thuis en dan tegen een vergelijkbaar sterk team van De Drie Torens.


07 december 2013 Verslag van Alex

Gongschaken 2013: het fotoverslag

De laatste dinsdag voor Sinterklaas is bij EGS traditiegetrouw gongschaakavond. En zoals het op gongschaakavond eigenlijk geen zin heeft na te praten over de partijen, heeft het achteraf ook eigenlijk weinig zin om over de gongschaakavond in zijn geheel na te praten. Laten we het houden bij deze constatering: de organisatie had zijn zaakjes weer tot in de puntjes voor elkaar en de thuisblijver was de grote verliezer.

Nog even kort voor wie geen ervaring heeft met deze exotische schaakvariant: bij gongschaak bedient een van de aanwezigen de gong. Telkens als die klinkt (en dan ook METEEN) moeten de spelers een zet doen. Alex van Lanen won als enige alle vijf de partijen, maar dat deed er helemaal niet toe. Hij mocht dan ook logischerwijs als een van de laatste zijn Sinterklaas-surprise kiezen van de prijzentafel. En verder spreken de foto's voor zichzelf.

 

Maarten kijkt voor aanvang verlekkerd naar de prijzentafel.

Rob liet zich van zijn muzikale kant zien.

De twee eminences grises van EGS kwamen elkaar weer eens tegen achter het bord.

De score mag er dan niet echt toe doen bij het gongschaak, hij met wél bijgehouden worden.

Tijd voor het uitdelen van de prijzen.

Vida en Ton verheugen zich op een chocoladeletter.

Maar zoals elk jaar bij het gongschaak was ook dit keer de hoofdprijs voor Corrie!

En daar was iedereen het mee eens.

Jaap hield bij hoog en laag vol dat de prijsuitreiking geen doorgestoken kaart was. Ton denkt er zo te zien het zijne van...


07 december 2013 Verslag van Alex

EGS zet stap in de goede richting, EGS 2 in de verkeerde

EGS heeft zich in de tweede competitieronde overtuigend gerevancheerd voor de nederlaag waarmee dit seizoen werd begonnen in Dongen. Thuis werd De Drie Torens 2 kansloos gelaten: 6-2. EGS 2 kon zich echter niet verbeteren ten opzichte van de 4-4 in de eerste ronde. Kentering 2 ging na een spannende strijd met de zege aan de haal (3-5).

Omdat het EGS-team verschillende spelers heeft met een verleden bij De Drie Torens leek EGS 1 – De Drie Torens 2 voor aanvang een interessant affiche. Maar echt spannend werd het nooit. Het duurde weliswaar even voor het eerste Goirlese punt op het scorebord werd gezet (dankzij Jasper van Dalen), maar daarna ging het snel. Via Dennis Brokken, Ard van Beek en Bram van Huijgevoort stond het in een mum van tijd 4-0.

Het bevrijdende vijfde punt werd vervolgens gescoord door Thomas Kools. Hij kwam in een positionele strijd nooit in de problemen en maakte van tijdnood bij zijn tegenstander gebruik om het af te maken. En dat was maar goed ook, want de vooruitzichten op de overige drie borden waren voor EGS niet best. Niet zo gek, want daar speelden de, op papier, sterkste drie spelers van De Drie Torens. Rick van Loy moest uiteindelijk als enige EGS’er zijn koning omleggen. Fred Pardoel en Robin Verhoeven kwamen tot knappe remises tegen spelers met behoorlijk wat ratingpunten meer.

Bij EGS 2 ging het in grote lijnen omgekeerd contra De Kentering 2 (Rosmalen). De eerste uitslagen brachten daar juist slecht nieuws voor EGS. Ton Krugers ging al snel in de fout en Jasper Kools vergat een pionzetje in een combinatie die hem een gezonde kwaliteit voordeel op had kunnen leveren. Rob van Esch droeg een solide remise bij, maar de stand was daarmee wel 0,5-2,5.

De overgebleven Goirlenaren rechtten de rug en maakten het alsnog spannend. Lex Brekelmans was zijn tegenstander knap te slim af in een pionneneindspel van paard tegen loper. Pieter Couwenberg bracht zijn opponent in grote verlegenheid, maar kon op het beslissende moment niet doordrukken: remise. Henk van Griethuijsen lag de hele middag onder vuur maar weerde bekwaam alle dreigingen af. Tot hij vlak voor de tijdscontrole er toch een miste, met onmiddellijk verlies van de partij tot gevolg.

Zo kwam de druk te liggen bij Maarten de Wit en Nico Dignum. Maarten was met twee pionnen meer in het toreneindspel duidelijk de bovenliggende partij. Maar zoals met zoveel toreneindspelen gold: zie dat nog maar eens te winnen. Intussen had Nico een pion en ettelijke minuten bedenktijd minder, maar wél een dreigende aanval met een ver opgerukte vrijpion.

Nico omzeilde in tijdnood knap alle kliffen en zeilde richting een gewonnen stelling (stuk meer tegen twee pionnen), maar pakte het na die veertigste zet toch net niet optimaal aan, waardoor de Kentering-speler tegenover hem alsnog het volle punt kon incasseren. Dat Maarten er in de tussentijd in was geslaagd zijn pionnen aan een dodelijk opmars te laten beginnen, deed daardoor niet meer terzake. Een spannende schaakmiddag eindigde in 3-5 in Rosmalens voordeel.

Dat betekent dat EGS 2 in het eerste weekeinde van 2014 in Son en Breugel op zoek mag naar de eerste zege van dit seizoen. EGS 1 gaat in Bergen op Zoom (BSV 2) proberen uit de middenmoot de sprong naar de (sub)top te maken.


14 december 2013 Verslag van Alex

Ondertussen, bij Stukkenjagers

Traditiegetrouw zijn er weer veel bekende gezichten in het deelnemersveld van het open toernooi van Stukkenjagers. Naast verschillende oud-leden als Guus Vermeulen en Jan Douwes en de winnaar van het laatste GOK (Rudolf Kat) zijn er vier huidige EGS-leden die meedoen aan het Stukkenjagers Open.

Bijna halverwege, na vier van de negen rondes, heeft Rick van Loy de beste score. Hij moest in de vierde partij zijn eerste nederlaag slikken tegen talent Joris Gerlagh, daarvoor had Rick al 2,5 punt bij elkaar geschaakt. Dat is een halfje meer dan Alex van Lanen, die een knappe zege op de onvoorspelbare Kienfong Lie-Kwie afwisselde met twee nullen tegen 2000-plussers.

Maarten staat weer een half punt lager nadat hij in ronde 4 zijn eerste partij won, tegen Stukkenjager Thomas Tepe. Nico Dignum is tot nu toe bezig aan een moeizaam toernooi. Een sterke partij tegen Ardy Foolen gaf hij in ronde 4 op het eind alsnog uit handen, waardoor hij nog met lege handen staat in dit toernooi.


14 december 2013 Verslag van Jaap

Tweede ronde regiocompetitie: wit begint en……..wint.

Verslag van Maarten:

Op 12 december stond voor EGS de tweede ronde van de regiocompetitie op de agenda.Uit tegen De Wilde Dame, altijd lastig. Alhoewel DWD het Hof van Holland als thuisbasis heeft, is het toch anders en voelt als toch een beetje uit spelen.

Het team van EGS viel toevalligerwijs in twee kampen uiteen: Henk van G. en Rob van E. speelden met wit en Nico D. en Maarten de W., die beiden de avond daarvoor nog de vierde ronde van het Stukkenjagers open hadden gespeeld, met zwart. Na een uurtje spelen viel al op dat alle witspelers direct op de vijandelijke koning afstevenden.
Voor Nico was de partij wat eerder afgelopen dan de rest, door een valletje voor de neus van zijn koning, en Rob en Henk waren een heel eind opgeschoten.
Henk, na een Van Geet opening, joeg de zwarte koning van e8 via f7 en g6 uiteindelijk naar c6 waar de koning mat kon worden gezet met het zetje b4-b5.
Rob rolde eerst de zwarte pionnen op de koningsvleugel op om daarna de zwarte koning ook naar de andere kant van het bord te hagen en klem te zetten.
Maarten kreeg met zwart te maken met de Hillbilly attack in de Caro-Kann, en aangezien hij daar nog nooit van had gehoord verwisselde hij in het begin twee zetten en sloot een loper, naar later bleek, nogal definitief op. Een razende wilde dame van wit, ondersteund door twee mobiele torens, maakte vervolgens korte metten met de zwarte koningsstelling.

Toen overal de rook was opgetrokken en het stof neergedaald, bleek dat alle witspelers hadden gewonnen en de uitslag dus 2-2 geworden was. EGS heeft nu 3 matchpunten uit twee wedstrijden en 6 bordpunten.
Op donderdag 23 januari speelt het team van EGS de uitwedstrijd tegen Caïssa in Rijen.


15 december 2013 Verslag van Alex

EGS-delegatie blijft onder vijftig procent steken

De drie spelers van EGS die in het weekeinde voor Kerstmis meededen aan het kersttoernooi van Stukkenjagers slaagden er geen van allen in om een score van boven de vijftig procent te halen. In de B-groep kwamen Alex van Lanen en Pieter Couwenberg allebei tot drie punten uit zeven wedstrijden. In de beduidend sterkere A-poule verzamelde Rick van Loy 2,5 punt.

Toch was het toernooi ook voor de EGS'ers geslaagd. Vanwege de gezellige sfeer en meer nog omdat Guus Vermeulen (Stukkenjagers maar ook een beetje EGS) er met de overwinning vandoor ging in de B-groep. Misschien daarbij een heel klein beetje geholpen door de mentale bijstand die hij tijdens de pauzes kreeg vanuit Goirlese hoek.


24 december 2013 Verslag van Maarten

Thomas opnieuw op dreef

Dinsdag 17 december ontving het avondteam van EGS 12 torens, dat wil zeggen het avond team van De Drie Torens. Op papier een zware tegenstander gezien de sterkte van het team.
EGS trad in dezelfde samenstelling aan als in de vorige –derde- ronde, met Thomas, Alex, Pieter en Maarten. Thomas speelde een voor de buitenwereld krankzinnige variant van het koningsgambiet, maar creëerde wel kansen voor zichzelf en wist de stelling van zijn tegenstander (rating 2130 dat is 435 punten sterker) zodanig voldoende onder druk te houden dat de remise meer dan verdiend was. Het is zeer bemoedigend om te zien hoe Thomas zich tegen dit soort sterkere tegenstanders kranig weet te weren.
Inmiddels had Pieter na een klassieke fout (met zwart loper op b4 en dan doet wit Da4+) reeds de handdoek in de ring geworpen.
Maarten speelde een stabiele partij met weinig kansen over en weer en in plaats van remise aan te bieden (die waarschijnlijk aangenomen zou worden) meende hij een offensiefje te moeten beginnen. De gevreesde “verwisseling van zetten” sloeg keihard toe en ook Maarten gaf op.
Alex was, als laatste spelend, verwikkeld in een stevig potje schuifwerk met heen en weer vliegende kansen, maar werd tegen het einde toch klem gezet. Kortom, met de uitslag ½-3½ was de tegenstander niet alleen op papier (gemiddelde rating 2018 tegen EGS 1631) maar ook op het bord een stuk sterker.
Na vier van de zeven ronden zien we dat EGS tegen de nummers 1 t/m 3 van de ranglijst heeft gespeeld (en verloren). Maar goed, EGS was dan ook eigenlijk gedegradeerd en staat nu één na laatste met 1 matchpunt.
Wellicht dat de komende 3 wedstrijden wat betere resultaten gaan opleveren.
De volgende wedstrijd is op woensdag 29 januari 2014 tegen Stukkenjagers C, de huidige nummer 4 van de ranglijst.

 

Thomas in actie


30 december 2013 Verslag van Alex

Schaakcafé Hof van Holland op 30 december

!!  En niet te vergeten !!

Het jaar 2013 loopt op zijn eind. Dat betekent dat het voor EGS weer tijd wordt om het jaarlijkse open huis te houden. Schaakcafé Hof van Holland is dit jaar op maandagavond 30 december, omdat de laatste dinsdagen van 2013 in verband met kerst en nieuwjaar niet zo gunstig vallen. De eindejaarsschaakavond begint om 20.00 uur.

Er wordt tijdens het schaakcafé een snelschaaktoernooi georganiseerd, maar voor de minder gehaaste schakers is er ook de gelegenheid om een lange partij te spelen. Iedereen is van harte welkom, lid of niet. Hopelijk tot ziens in café Hof van Holland!


01 januari 2014 Verslag van Alex

Thomas, Robin en Jasper strijden om Brabantse titel

De drie jeugdspelers van EGS die in de laatste dagen van 2013 hebben meegestreden om het Brabants Kampioenschap, hebben die titel niet in de wacht kunnen slepen. Toch kunnen ze alle drie tevreden terugkijken op hun prestaties.

In de hoogste leeftijdscategorie waren niet veel deelnemers, maar de schakers die meededen hadden allemaal een rating die er wezen mocht. Op papier was Robin Verhoeven bijvoorbeeld de zwakste speler, maar daar bleek in de praktijk niks van. De toppers moesten tot het uiterste gaan tegen Robin, die twee van de drie uiteindelijke podiumklanten knap op remise wist te houden. Robin eindigde als zesde (van zeven) met 1,5 uit 6.

Dat is een punt minder dan Thomas Kools, die de onderlinge prestigestrijd van Robin net niet wist te winnen (remise). Met zijn 2,5 punt werd Thomas vijfde. Allebei hadden ze een TPR boven hun rating. En datzelfde gold voor Jasper Kools in de B-groep. Hij ging sterk van start met 2,5 uit 4, maar had het in de laatste ronden zwaar tegen de sterke opponenten die hij daarin kreeg voorgeschoteld. Zijn eindscore was 3 uit 7, goed voor een elfde plek.


01 januari 2014 Verslag van Alex

Volle bak bij open huis EGS

Schaakcafé Hof van Holland trok maandagavond 30 december weer een volle bak naar het clublokaal van EGS. Leden, oud-leden, leden van bevriende clubs uit Goirle (De Wilde Dame) en Weelde: al bij al kwamen er een kleine dertig schakers in actie.

Dat gebeurde verdeeld over drie snelschaakpoules en een aantal langere partijen. Bij het snelschaken kwam een vertrouwde naam als kampioen uit de bus: Jan Douwes. Hij schaakte in de op papier sterkste groep 4,5 punt bij elkaar uit vijf partijen. En in een geïmproviseerde playoff liet hij ook Lex Brekelmans (4,5 uit 5 in een van de andere poules) kansloos. De derde groep kende in Guus Vermeulen (4 uit 5) zijn winnaar. Ook opvallend: alle achttien deelnemende snelschakers wisten minimaal één keer te winnen. De vier lange partijen werden onder andere gespeeld door drie gasten uit Weelde. Een van hen, Pieter van der Wolk, was de enige die twee uit twee haalde.

Al met al een geslaagde afsluiting van het schaakjaar 2013 en zeker voor herhaling vatbaar in 2014!


04 januari 2014 Verslag van Alex

EGS begint 2014 met twee gelijke spelen

Op de eerste zaterdag van 2014 bracht de derde ronde van de NBSB-competitie EGS twee gelijke spelen. Het eerste reisde naar Bergen op Zoom om daar met hangen en wurgen het lokale tweede team op 4-4 te houden. Het tweede kwam tegen het vlaggenschip van Son en Breugel ook niet verder dan een puntendeling.

Het is te hopen dat het geen voorbode is voor de rest van 2014, maar het was een hels karwei om twee teams op de been te brengen voor EGS. Nadat werkelijk iedereen was benaderd die wel eens houtjes over een bord had geschoven in teamverband, konden uiteindelijk net twee achttallen worden geformeerd. Maar dat betekende wel dat met name het eerste op papier behoorlijk verzwakt was.

In Bergen op Zoom aangekomen leek daar nog een complicatie bij te komen. EGS 2 was in de vroege zaterdagochtend al afgereisd naar Son en Breugel, dat niet zoals gebruikelijk om één uur maar om twaalf uur begint. En dat bleek ook voor BSV te gelden, maar die boodschap had Goirle nooit bereikt. Gastvrij als ze in Bergen op Zoom blijkbaar zijn, hadden ze maar vast de klok voor ons ingedrukt. Na enige aandrang van EGS-zijde werden die klokken uiteindelijk toch net zo gastvrij opnieuw opgestart. Kortom: veel heisa vooraf dus. Tijd om het over schaken te hebben… 

Of het alle gedoe rondom deze speelronde is geweest, zal altijd wel een raadsel blijven, maar feit is dat teamleider Henk Renders al vroeg in de middag de koning om moest leggen. Al in de opening verloor hij een stuk en die tegenslag kwam hij niet meer te boven. 2-1 werd het na twee remises uit even zo veel afruilvarianten van het Frans: op de borden van Robin Verhoeven en Cas Overzier. Bram van Huijgevoort zette EGS op 2-2, maar Fred Pardoels nederlaag betekende een nieuwe achterstand: 3-2. Jasper van Dalen, die eerder een remise-aanbod op aandringen van de coach had afgewezen, deed wat van hem verwacht werd en bracht EGS opnieuw langszij.

Maar het leek niet genoeg te zijn, want Ard van Beek en Alex van Lanen hadden het allebei erg zwaar. Alex had eerst last van tijdnood (waarin hij besloot de vijandige koning het hele bord over te jagen: van h1 naar a2, en dat met bijna alle stukken nog op het bord) en vervolgens van stellingsnood (een stuk tegen een pion achter bij de tijdscontrole, wat zich ontwikkelde tot een stuk én pion achter). Zijn tegenstandster versmaadde verschillende simpele manier om tot remise af te wikkelen en plots stond de zwarte pion onstopbaar op promoveren en won Alex. Broodnodig voor EGS, want ondertussen had Ard onhoudbare stelling inderdaad niet weten te houden. 4-4 dus, daarmee is EGS 1 nu middenmoter.

EGS 2 was vast van plan tegen het nog puntloze Son en Breugel de eerste winst van dit seizoen te boeken. Maar het mocht net niet zo zijn. Maarten de Wit was weer eens als laatste in actie en kwam in het eindspel niet verder dan remise. Eerder was bij Pieter Couwenberg hetzelfde resultaat uit de bus gekomen. Henk van Griethuijsen, Lex Brekelmans en Jasper Kools wonnen, Rob van Esch, Frans Leijtens en Nico Dignum verloren. En ook dat telt op tot 4-4.


18 januari 2014 Verslag van Alex

Pieter Couwenberg niet in vorm in Wijk aan Zee

Terwijl de wereldtoppers nog volop strijd leveren in Wijk aan Zee, zit het Tata Steel toernooi er voor de enige EGS-deelnemer alweer op. Pieter Couwenberg speelde mee in een weekendvierkamp en scoorde daarin 1 uit 3 (twee remises en een verliespartij). Dat is minder dan wat je op basis van rating zou mogen verwachten. Maar desondanks was het een zeer gezellig en dus geslaagd weekend, aldus onze Wijk aan Zee-ganger.

22 januari 2014 Verslag van Alex

Halve finalisten beker bekend

Met enige vertraging zijn alle vier halve finalisten in het bekertoernooi van EGS bekend. In de inhaal-kwartfinale tussen Bart Plasmans en Nico Dignum trok eerstgenoemde aan het langste eind. Nico sloeg dapper met zijn dame op b2, maar het vervolg van de partij bewees maar weer eens dat het schaakspreekwoord 'Sla nooit op b2, ook niet als het goed is' niet voor niets zo luidt. Nico verloor uiteindelijk zijn avontuurlijke dame en daarmee de partij.

De laatste kwartfinale werd meteen gevolgd door de loting voor de volgende ronde. Bart neemt het daarin op tegen Sjeng Houben. De andere finalist komt uit het treffen tussen Jaap Touw en Alex van Lanen.


30 januari 2014 Verslag van Alex

Avondteam worstelt, maar komt nog niet boven

Aan de worsteling van het avondteam van EGS is ook in de vijfde speelronde nog geen eind gekomen. Uit tegen Stukkenjagers C werd er weer verloren. Maar er is ook goed nieuws: de gevreesde 0-4 nederlaag werd ook dit keer omzeild.

Al gauw stond EGS met 2-0 achter. Pieter Couwenberg liet zijn koning wat te lang in het midden staan, en daar wist Kienfong Lie Kwie wel raad mee. Maarten de Wit deed in zijn hoofd een andere zet dan op het bord, wat voormalig GOK-winnaar Ron de Veen een comfortabele aanvalsstelling gaf. Toen Maarten ook nog zijn dame wegblunderde, was ook deze strijd gestreden.

Op bord vier liet avond-debutant Lex Brekelmans zich van zijn meest strijdvaardige kant zien. De opening leverde hem een gemankeerde pionstructuur op, maar tegenstander Jan Otten had grote moeite om daar van te profiteren. Tot Lex zich misrekende met een loperzet en zijn stelling in één klap werd opgerold. Ook Stukkenjagers bracht een Lex aan de start (Karstens), maar hij wist als enige Tilburger niet te winnen. Zijn partij tegen Alex van Lanen bleef eigenlijk altijd binnen de remisemarge en zo eindigde die ook. 3,5-0,5 voor de thuisploeg dus.


04 februari 2014 Verslag van Alex

Bart Plasmans deelt toernooizege in Berkel-Enschot

De zeventiende editie van het Druiventros-toernooi in Berkel-Enschot kende een EGS-winnaar. Bart Plasmans werd gedeeld eerste in de B-groep, met een score van 5,5 uit 7. Op basis van weerstandspunten moest Bart helaas de andere drie spelers met 5,5 in de officiële uitslag voor zich dulden, maar toch: een prestatie van formaat!

In de C-groep waren ook twee spelers van EGS actief. Maarten de Wit scoorde vijftig procent en dus een plekje in de middenmoot. Hij bleef daarmee Rob van Esch voor. Die schaakte in zijn zeven partijen twee punten bij elkaar.


09 februari 2014 Verslag van Alex

EGS slaat zaterdagse dubbelslag

De vierde ronde in de NBSB-competitie was de eerste dit seizoen waarin EGS een dubbelslag wist te realiseren. Zowel het eerste als het tweede team won. Zelfs de score was identiek: twee maal 5-3.

EGS 1 nam al vlot een 2-0 voorsprong tegen de rode lantaarndrager in zijn klasse: Raadsheer 2. Robin Verhoeven strafte een fout van zijn tegenstander meedogenloos af en Dennis Brokken bouwde zo veel druk op op de zwakke plek van zijn tegenstander, dat die al gauw de koning om moest leggen. Maar wie zou verwachten dat EGS daarmee en route was naar een monsterscore, kwam bedrogen uit.

De Zundertse Raadsheren mogen dan onderaan staan, ze verkochten hun huid duur. Met het oog op de voorsprong namen de EGS-spelers ook geen onnodige risico’s, wat in een serie remises resulteerde. Cas Overzier, Thomas Kools, Bram van Huijgevoort en Fred Pardoel kwamen allen een puntendeling overeen met hun tegenstanders: 4-2.

Zodoende moesten Alex van Lanen en Rick van Loy samen voor het laatste halve punt zorgen. Dat was een zware bevalling. Alex had een stuk geofferd voor een koningsaanval die, mede dankzij behendig verdedigen van zijn tegenstander, niet doorsloeg. Rick speelde een toreneindspel waarin hij voor remise leek te moeten knokken. Toch wist Rick in de beslissende fase de rollen om te draaien en een vrijpion bezorgde hem zelfs nog de winst! Op dat moment staakte Alex zijn verzet in een kansloze stelling.

Met de uitslag van 5-3 blijft promovendus EGS in het kielzog van koploper DSC en nummer twee Rochade. Deze Tilburgse ploeg ontvangt EGS de volgende ronde.

EGS 2 draaide het wedstrijdverloop van EGS 1 om. In de beginfase van de wedstrijd tegen Nuenen 2 regende het remises: de partijen van Frans Leijtens, Rob van Esch en Lex Brekelmans eindigden in een gelijkspel. Gevoegd bij de nederlaag van Ton Krugers stond daarmee een achterstand van 1,5-2,5 op het virtuele scorebord.

Maar de drie topborden kantelden de wedstrijd vervolgens in Goirles voordeel. Pieter Couwenberg was zijn tegenstander naar de keel gevlogen uit een Siciliaanse opening en liet niet meer los. Maarten de Wit pakte het wat rustiger aan: pion winnen en uitschuiven, waarbij een fout van zijn tegenstander het eindspel aanzienlijk vergemakkelijkte. Op het eerste bord was voor Henk van Griethuijsen de eer weggelegd om EGS op 4,5 punt te zetten.

De eerste overwinning dit seizoen van EGS 2! Voor de kers op de taart zorgde Jasper Kools, die een eindspel met twee pionnen minder perfect wist te doorgronden en remise wist te houden: ook 5-3 dus. EGS 2 vindt zich met deze zege terug op een tweede plaats, wel ver achter de ongenaakbare koploper Kentering 2.

De foto's van Rob staan in het EGS Fotoalbum onder 2014

 


13 februari 2014 Verslag van Alex

EGS temt vier Wilde Dames

In de thuiswedstrijd tegen het team van De Wilde Dame afgelopen dinsdag, heeft het regioteam van EGS zich gerevancheerd voor de puntendeling in de uitwedstrijd: er werd gewonnen met 4-0. Zoals altijd klinkt zo’n uitslag achteraf overtuigender dan op het moment dat er achter de borden wordt gespeeld en er gebeurde het eerste uur dan ook niets dat deze uitslag voorspelde.

Pieter kon zich op bord 1 met zwart weer uitleven in een aanval op een lang gerokeerde witte koning (net als in de NBSB competitie) en hij wist weer de juiste tactiek te kiezen. Invaller Sjeng op bord 3 speelde een dubbel lang gerokeerd potje en wist met een omweggetje de weg naar de koning van de tegenstander te vinden. Rob met wit op bord 4 kwam na een eerste instantie rustig verlopende partij in een bizar pionneneindspel terecht met dubbele dubbelpionnen op de f-lijn.

Beide spelers hadden ook nog 2 vastgezette  pionnen op de damevleugel . De stelling was zodanig dat de zwarte koning alleen via de h-lijn kon hopen de witte stelling binnen te dringen. Dit deed zwart niet helemaal handig (vergat een driehoekje te lopen) waardoor Rob zijn koning aan de zwarte kant kreeg en een remisestelling wist te winnen.

Maarten op bord 2 speelde zoals dat gebruikelijk is tegen een Wilde Dame, met de dame op het middenveld. Toen de zwarte dame zich daar meldde, waren de dames snel van het veld en, ach ja, wat moet een Wilde Dame zonder dame op het bord? Door een inschattingsfoutje kwam Maarten een kwaliteit + pion voor en na wat schermutselingen waarbij alle lichte en zware stukken van het bord gingen, kreeg hij een stelling met drie verbonden vrijpionnen die voldoende waren voor de winst.

Met dit resultaat heeft het team van EGS 6 matchpunten uit 4 wedstrijden, toevalligerwijs waren de twee uitwedstrijden 2-2 en de twee thuiswedstrijden 4-0. Op 20 maart wacht de uitwedstrijd tegen En Passant uit Chaam en op 15 mei wordt in het Hof van Holland voor alle teams de laatste ronde van de regiocompetitie gespeeld.


19 februari 2014 Verslag van Alex

Als, als, als…

Op dinsdagavond 18 februari trad het avondteam aan voor de thuiswedstrijd tegen het bezoekende team Stukkenjagers D. Voor Stukkenjagers een belangrijke wedstrijd, immers bij verlies zou het team in de degradatiezone komen.

Na een uurtje spelen werd duidelijk dat Pieter het op bord 3 zwaar had tegen zijn opponent die zijn clubnaam vrij letterlijk nam. Nadat bijna alle stukken van het veld waren bleef er een eindspel over met 2 tegen 5 pionnen, iets wat zelfs Pieter niet kon houden: 0-1. Op bord 4 speelde Maarten weer eens een 'typische Maarten-stelling', wat wil zeggen dat het vlak voor de veertigste zet met weinig tijd op de klok, en spelers zich geen foutje kunnen veroorloven, remise-achtig is en vervolgens ook wordt: 0,5-1,5.

Dit alles tegen de achtergrond van de beide topborden waar Thomas en Alex bezig waren om hun tegenstanders respectievelijk in mindere en meerdere mate klem te zetten, waardoor een spectaculaire winst in de lucht hing. Echter, net als Kramer op de 10 kilometer, mocht het niet zo zijn. Als Alex iets eerder zijn klok in had gedrukt in een gewonnen stelling, dan was het 1,5-1,5 geweest. Echter, dat gebeurde helaas niet, waardoor de stand 0,5-2,5 werd.

Thomas leek -langzaam- regelrecht op een winnende afloop af te stevenen, kwam een kwaliteit voor, maar werd ver in tijdnood door zijn -veel sterkere- tegenstander langzaam in de verdediging gedrongen. Bij de analyse bleek dat als Thomas toch f5 had gespeeld… Als, als,als. Tsja, als mijn tante een baard heeft is zij mijn oom. Helaas moest ook Thomas zijn meerdere erkennen in een Stukkenjager: strijdend ten onder resulterend in de eindstand 0,5-3,5.

Met nog een wedstrijd te spelen, maandag 17 maart bij en tegen Triple-Pion, de nummer laatst in de poule, komt het einde van de avondcompetitie in zicht. 


23 februari 2014 Verslag van Alex

Pieter Couwenberg triomfeert bij NSVG-toernooi

Op de schoorsteenmantel in huize Couwenberg prijkt een glimmende nieuwe beker. Pieter won in Nunspeet de B-groep van het Open NK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG), een toernooi dat hij ook nog eens mede organiseerde. Het was razend spannend: in de laatste ronde moest Pieter winnen om zijn koppositie vast te houden. Maar zijn tegenstander Peter Smit had een vinnige aanval opgezet en dreigde mat in één. Pieter vond toch het pad naar de winst: hij joeg de vijandelijke koning met een serie schaakjes het hele bord over, van h2 naar a8, waar het mat ging.

Ook in de hoogste groep was het feest voor EGS. Rick van Loy sleepte de titel van beste NSVG'er in de wacht. Hij werd tweede in het toernooi, achter de ongenaakbare toernooiwinnaar Menno Pietersma. Die stak zowel qua rating als qua puntenaantal met kop en schouders boven de rest uit. Rick finishte op vier uit zes, evenals Alex van Lanen. Maar die werd vierde vanwege minder weerstandspunten door een onbedoeld 'Zwitsers gambiet'. Alex verloor in ronde 1 van Pietersma en speelde in ronde 2 remise, waarna hij een eindsprint maakte met 3,5 punt uit vier partijen (waaronder een remise tegen Rick).


08 maart 2014 Verslag van Alex

EGS doet goede zaken met derbyzege

EGS heeft zaterdag de derby tegen het Tilburgse Rochade overtuigend gewonnen. In Tilburg verloor geen enkele EGS’er zijn partij, het werd 5,5-2,5. Bij EGS 2 prijkte ook die eindstand op het scorebord, al zaten de Goirlese schakers hier aan de verkeerde kant van de score. Garde 3 hield in Soerendonk de punten in eigen huis.

De vijfde speelronde was een cruciale in de eerste klasse A. Koploper DSC nam het op tegen BSV, dat samen met EGS de derde plek deelde. Rochade stond daar nog tussen. Met de winst in Tilburg springt EGS over Rochade heen. Helaas wisten de Dongenaren ook te winnen, waardoor zij op het kampioenschap af lijken te gaan. Maar EGS staat nu wel gedeeld tweede en heeft zijn lot wat dat betreft in eigen hand.

De overwinning in Tilburg-West kwam eigenlijk nooit in gevaar. Na een snelle remise van Cas Overzier was het de jeugd die EGS op voorsprong zette: eerst Thomas Kools en niet veel later Jasper van Dalen. En omdat ook op de andere vijf borden geen vuiltje aan de lucht was, was het vanaf dat moment eigenlijk wachten tot de punten binnen liepen.

Vanwege stug verdedigend werk van Tilburgse kant duurde dat nog wel even en werden het meer halfjes dan je op basis van de stellingen zou verwachten. Rick van Loy slaagde er niet in door de verdediging van voormalig EGS’er Jan Douwes te breken. Bram van Huijgevoort wees een remise-aanbod eerst nog van de hand, maar na de winst van Dennis Brokken op bord 1 tekende ook Bram de onvermijdelijke vrede.

De winst was hiermee binnen. Bijna tegelijkertijd berustte ook Alex van Lanen in een puntendeling. Voordeel op het bord stond bij hem tegenover knellend nadeel op de klok en na recente traumatische ervaringen in de avondcompetitie nam Alex dit keer het zeker voor het onzekere. Bleef over Ard van Beek. Hij probeerde het evenwicht in zijn partij nog om te buigen en in winst om te zetten. Bij puntverlies van koploper DSC zouden de bordpunten namelijk nog van belang kunnen zijn. Maar het bleek toch echt remise, waardoor Rochade-EGS in 2,5-5,5 finishte.

EGS 2 moest het in Soerendonk zonder de steunpilaren Henk van Griethuijsen en Pieter Couwenberg stellen. Jasper Kools en Bob van Bavel zorgden nog wel voor twee knappe winstpartijen en Lex Brekelmans voegde daar een verdienstelijke remise aan toe. Maar het was niet genoeg om de vijf nederlagen van hun teamgenoten te compenseren. Een plek in de middenmoot is nu het lot voor het tweede.


11 maart 2014 Verslag van Alex

Laatste kans om mee te doen aan GOK 2014

Vorig jaar verscheen de naam van de latere winnaar van het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken pas een paar dagen voor de start op de deelnemerslijst. Gaat dat ook dit jaar gebeuren? Dan moet je snel zijn, want vrijdag 14 maart wordt de eerste ronde gespeeld. Inschrijven kan tot een dag van te voren.

Wat is het GOK? Een zevenrondig open toernooi dat dit jaar voor de elfde keer wordt georganiseerd door EGS. Zeven vrijdagavonden in ons karakteristieke en oergezellige clublokaal, café Hof van Holland. De speeldata: 14 maart, 4 april, 18 april, 9 mei, 23 mei, 6 juni, 20 juni, 27 juni prijsuitreiking, gecombineerd met het Goirles Open Snelschaakkampioenschap (apart opgeven voor dit toernooi is ook mogelijk).

Wie een keer niet kan, heeft de mogelijkheid om tot ronde 5 één bye op te nemen. In onderling overleg is het ook mogelijk om vooruit te spelen of in te halen. Het GOK telt niet mee voor de KNSB-rating. Dit maakt het toernooi voor niet-clubschakers de uitgelezen gelegenheid om eens vrijblijvend aan een schaaktoernooi mee te doen en de sfeer te proeven, zonder meteen bondslid te hoeven worden. Voor ervaren clubschakers maakt deze opzet het GOK ideaal om eens die nieuwe openingsvariant in de praktijk uit te proberen!

Het speeltempo is anderhalf uur voor de eerste veertig zetten met daarna vijftien minuten extra voor de rest van de partij. De klokken gaan aan om 20.15 uur (of daaromtrent). Deelname kost 10 euro, behalve voor leden van EGS, die spelen gratis mee. Hoofdprijs: 100 euro.

Voor vragen of inschrijving: Alex van Lanen (alexvanlanen@hotmail.com; 06-83637207).

Voorlopige deelnemerslijst (naam - club - rating):

Rudolf Kat, En Passant, 2058
Rick van Loy, EGS/De Drie Torens, 1974
Guus Vermeulen, Stukkenjagers, 1777
Thomas Kools, EGS, 1742
Alex van Lanen, EGS, 1691
Pieter Couwenberg, EGS, 1592
Erik Hamers, EGS, 1579
Maarten de Wit, EGS, 1576
Robin Verhoeven, EGS, 1531
Frans Leijtens, EGS, 1295
Rob van Esch, EGS, 1279
Jasper Kools, EGS, 1220
Nico Dignum, EGS, 1073
Lex Brekelmans, EGS, 0
Frans Brock, huisschaker, 0
Eddie Franken, huisschaker, 0
Simon de Knegt, De Wilde Dame, 0
Peter Paul van der Schoot, De Wilde Dame, 0
Herma Timmer, huisschaakster, 0


14 maart 2014 Verslag van Alex

Dertigers winnen generatiestrijd in de beker

De halve finales van het EGS-bekertoernooi hadden wel wat weg van een strijd tussen de generaties. De pensionado's Sjeng Houben en Jaap Touw met wit tegen dertigers Bart Plasmans en Alex van Lanen met zwart. De jongste generatie zegevierde: de bekerfinale gaat tussen Bart en Alex.

Sjeng offerde een stuk voor een aanval op de koning van Bart. Een aanval die er gevaarlijk uitzag, maar Bart hield het hoofd koel en kwam uit het strijdgewoel naar voren met twee stukken meer tegen een zwik pionnen. Een eindspel waarin Sjeng nog lang op remise mocht hopen, maar uiteindelijk toch in een nederlaag moest berusten. Tegen Jaap speelde Alex wat al te optimistisch de pionnen op zijn damevleugel naar voren, maar na wat geruil leverde hem dat wel een vrije b-pion op. Die kostte Jaap zoveel hoofdbrekens dat uiteindelijk de klok de doorslag gaf in deze halve finale.


15 maart 2014 Verslag van Alex

Jasper Kools zorgt voor stunt bij opening GOK

Jasper Kools heeft vrijdag gezorgd voor de verrassing van de openingsronde van het Goirles Open Kampioenschap. Het Hilvarenbeekse talent trok de stijgende lijn die hij in het tweede team liet zien door naar het GOK en vloerde een van de outsiders voor de titel, Guus Vermeulen. In een stelling waarin Guus met een pion minder moest knokken voor remise, doorzag hij te laat dat hij door Jasper tot een afruil was verleid die hem een stuk zou kosten.

Het was de enige surprise in een eerste ronde waarin de meeste uitslagen conform de verwachting waren. Titelverdediger Rudolf Kat (En Passant) maakte korte metten met Rob van Esch. Rick van Loy en Thomas Kools hadden langer werk met respectievelijk Maarten de Wit en Lex Brekelmans, maar kwamen nooit echt in gevaar. Zeges waren er ook voor Alex van Lanen (tegen Bram van de Vrande), Robin Verhoeven (Peter Paul van der Schoot), Eddie Franken (Frans Leijtens) en Pieter Couwenberg (Frans Brock).

Het slotakkoord werd verzorgd door Simon de Knegt (De Wilde Dame) en Erik Hamers, die over en weer wel wat speldenprikken uitdeelden, maar elkaar tot diep in het dame-eindspel in evenwicht hielden: remise. De volgende ronde van het GOK wordt gespeeld op vrijdagavond 4 april. 

Indeling ronde 2 (vrijdag 4 april):
  1 Rudolf Kat            -  Pieter Couwenberg    .....
  2 Rick van Loy          -  Eddie Franken        .....
  3 Alex van Lanen        -  Thomas Kools         .....
  4 Jasper Kools          -  Nico Dignum          .....
  5 Erik Hamers           -  Herma Timmer         .....
  6 Frans Leijtens        -  Simon de Knegt       .....
  7 Lex Brekelmans        -  Guus Vermeulen       .....
  8 Peter Paul van der Schoot  -  Maarten de Wit       .....
  9 Frans Brock           -  Rob van Esch         .....
Bye: Robin Verhoeven
Oneven: Bram van de Vrande 


19 maart 2014 Verslag van Alex

Avondteam besluit seizoen met gelijkspel

Het avondviertal van EGS toog maandag naar Eindhoven voor de laatste competitiewedstrijd in Klasse B1, en wedstrijd die, zoals onze gastheer nog maar eens benadrukte, 'nergens meer over ging, dus laten we er een leuke avond van maken'.

Immers Triple Pion - EGS was een wedstrijd tussen de beide hekkensluiters van B1. Nadat er op alle borden met 1.e4 was geopend kon de wedstrijd goed beginnen. Maarten speelde op bord 4 met zwart een rustige partij totdat er tegengesteld werd gerokeerd. Hij werd geconfronteerd met een stevige aanval op zijn koning en moest alle zeilen bijzetten. Dit had wel het voordeel dat de witte koning wat minder verdedigd werd, waardoor een kleine combinatie met paarden en dame leidde tot pionwinst en een gat in de verdediging en een eeuwig schaak: ½- ½.

Op de drie andere borden werd het stukken spannender. Thomas op bord 2 kwam in een stevige schuifpartij terecht waar al snel de dames en de meeste lichte stukken van het bord gingen. Over bleef een stelling met veel pionnen, twee torens en een paard elk. Uiteindelijk was remise onontkoombaar: 1-1.

Pascal op bord 1 had 1…c5 tegen gekregen en kwam in een stelling waar de stukken alle hoeken van het bord opzochten en waar de neutrale toeschouwer met gefronste wenkbrauwen bij stond te kijken. Vervolgens wist Pascal de op hem bekende wijze de stelling zodanig uit te knijpen dat de winst vanzelfsprekend was: 1-2.

Helaas had Pieter, naar eigen zeggen, ergens de boel weggegeven in een lastig eindspel met veel pionnen een toren en een paard en moest de vlag strijken: 2-2. Al met al een passend resultaat. EGS is in de eindrangschikking één na laatste (zevende) met 2 matchpunten en 7 bordpunten, waarbij geldt dat iedere wedstrijd wel minstens een halfje werd gescoord.


23 maart 2014 Verslag van Maarten

Lex Brekelmans redt de eer in Chaam

Chaam uit, altijd lastig. Dat is en blijft het devies als het regioteam in Chaam tegen En Passant moet spelen. Naast de gastvrijheid is er ook altijd een sterk team dat in de Loco Bar klaar zit om het op te nemen tegen bezoekende teams. Het team van EGS begon met z’n drieën omdat Lex door een ongeval op zijn werk een kwartiertje later zou komen. Dat laatste werkte blijkbaar inspirerend, want na drie kwartier zuivere speeltijd (we waren al een uur bezig) wist Lex op bord 2 zijn tegenstander zodanig in het nauw te drijven dat hij een stuk en daarmee de partij weggaf.

Helaas was dat de enige score voor EGS: Nico liet zich wat in het defensief drukken waardoor twee stukken zo goed als niet meer meededen, Maarten speelde lang een stevige schuifpartij maar moest na een zet of 40 toch zijn meerdere erkennen in de twee extra pionnen van Rudolf Kat. Rob leek een goede partij te spelen met aanvalskansen op de koningsvleugel, totdat hij in het centrum vrijwillig een eigen toren in de penning zette, die vervolgens geruild werd voor een paard en een stevige aanval. Hierdoor werd de eindstand 3-1.

EGS speelt nog een wedstrijd in het huidige seizoen en wel de thuiswedstrijd tegen En Passant op 15 mei tijdens de gezamenlijke slotavond in het Hof van Holland.


29 maart 2014 Verslag van Alex

EGS-motor draait op volle toeren

Voor een kampioenschap komt het waarschijnlijk te laat, maar het eerste EGS-team is de laatste rondes in bloedvorm. Uit in Roosendaal tegen De Pion 4 werd geen enkele partij verloren, net als vorige keer tegen Rochade. Dit keer waren er echter ook minder remises, waardoor de grootste overwinning van het seizoen werd geboekt: 6,5-1,5.

De voorlaatste competitieronde begon nog wel met een tegenvaller, namelijk dat kopman Dennis Brokken verhinderd was. Maar zijn vervanger Fred Pardoel scoorde een solide remise op bord acht, terwijl waarnemend bord 1-speler Rick van Loy EGS op voorsprong zette.

Dat het uiteindelijk zo'n ruime zege zou worden, liet zich op dat moment echter nog niet voorspellen. Jasper van Dalen offerde een pion zonder dat daar veel concreets tegenover leek te staan, Ard van Beek deed een volle toren in de aanbieding (maar zijn tegenstander pakte dit gulle cadeau niet uit) en Alex van Lanen verkwanselde een pion in een kleine combinatie.

Maar soms zit het allemaal mee en deze zaterdag in Roosendaal was zo'n geval. Ard herpakte zich en bracht een half punt in, Robin Verhoeven zette EGS op 3-1 en Bram van Huijgevoort op 4-1 toen zijn tegenstander zich vergallopeerde in tijdnood. Het beslissende punt werd in de wacht gesleept door Thomas Kools, in een partij tegen NBSB-voorzitter Ad Bruijns waar lang niks aan de hand leek (maar dat uiteindelijk toch bleek).

Dat Jasper na de tijdcontrole alsnog wist te winnen en Alex nog later op de middag zijn lopereindspel remise wist te houden, deed voor de match-uitslag niet meer terzake. Maar voor de strijd om de tweede plaats in klasse 1a van de NBSB kan het nog wel belangrijk zijn. De beslissing hierin valt in de laatste ronde, op zaterdag 12 april, thuis tegen Baronie 2.

Overigens, ook bij EGS 2 verloor deze zaterdag geen énkele speler. Maar dat heeft er misschien iets mee te maken dat het team vrij was deze speelronde...


05 april 2014 Verslag van Alex

Twee keer Kools en twee keer niet op kop bij GOK

Er zijn nog vier koplopers die na twee rondes in het GOK een score van honderd procent hebben. Titelverdediger Rudolf Kat was vrijdagavond de eerste die op 2 uit 2 kwam door een toren buit te maken tegen Simon de Knegt. Rick van Loy combineerde zich naar een zege op Eddie Franken. Jasper Kools nam Nico Dignum met succes in de houdgreep en is de verrassende naam aan kop. Zijn broer Thomas had het langste werk, hij kreeg een handje hulp van zijn tegenstander Alex van Lanen in een stelling die nog alle kanten op kon.

In de andere partijen ontsnapte Guus Vermeulen van 0 uit 2 tegen Lex Brekelmans, die een ijzersterke partij met één blunder door zijn vingers zag glippen. Frans Brock en Erik Hamers wonnen overtuigend van Bram van de Vrande en Herma Timmer. Peter Paul van der Schoot en Maarten de Wit speelden de langste partij van de avond. En omdat Maarten daarin het langst na had zitten denken, deed zijn klok hem uiteindelijk (mede) de das om.

Frans Leijtens en Rob van Esch waren ten slotte allebei winnaars. Frans op de tribune bij zijn Willem II en Rob in de partij, die om die reden vooruitgespeeld was.

Uitslagen ronde 2 GOK 

  1 Rudolf Kat            -  Simon de Knegt       1-0   

  2 Rick van Loy          -  Eddie Franken        1-0   

  3 Alex van Lanen        -  Thomas Kools         0-1   

  4 Jasper Kools          -  Nico Dignum          1-0   

  5 Erik Hamers           -  Herma Timmer         1-0   

  6 Frans Leijtens        -  Rob van Esch         0-1   

  7 Lex Brekelmans        -  Guus Vermeulen       0-1   

  8 Peter Paul van der Schoot  -  Maarten de Wit       1-0   

  9 Frans Brock           -  Bram van de Vrande   1-0   

Bye

Robin Verhoeven, Pieter Couwenberg 

Stand na ronde 2

1. Rudolf Kat, Rick van Loy, Thomas Kools en Jasper Kools, 2.

5. Pieter Couwenberg, Erik Hamers, Robin Verhoeven, 1,5.

8. Guus Vermeulen, Alex van Lanen, Eddie Franken, Peter Paul van der Schoot, Rob van Esch, Frans Brock, 1.

14. Simon de Knegt, Herma Timmer, Nico Dignum, 0,5.

17. Maarten de Wit, Lex Brekelmans, Bram van de Vrande, Frans Leijtens, 0.

Indeling ronde 3

  1 Thomas Kools          -  Rudolf Kat           ..... 

  2 Jasper Kools          -  Rick van Loy         ..... 

  3 Erik Hamers           -  Pieter Couwenberg    ..... 

  4 Guus Vermeulen        -  Robin Verhoeven      ..... 

  5 Eddie Franken         -  Alex van Lanen       ..... 

  6 Rob van Esch          -  Peter Paul van der Schoot ..... 

  7 Herma Timmer          -  Frans Brock          ..... 

  8 Nico Dignum           -  Simon de Knegt       ..... 

  9 Maarten de Wit        -  Lex Brekelmans       ..... 

 10 Bram van de Vrande    -  Frans Leijtens       ..... 


13 april 2014 Verslag van Alex

EGS sluit seizoen af met winst. En promotie?

Na een razend spannende zaterdagmiddag heeft EGS zijn debuutseizoen in de eerste klasse afgesloten op de tweede plek. Concurrent Baronie 2 dolf in Goirle nipt het onderspit: 4,5-3,5. En het heeft er alle schijn van dat de tweede plek voor EGS ook (opnieuw) promotie met zich mee brengt. EGS 2 finishte als vijfde na een knappe 4-4 tegen kampioenskandidaat Kemppion 2.

Voor EGS 1 was de slotronde er een met verschillende dimensies. In de eerste plaats was er de onderlinge strijd om de tweede plek met directe tegenstander Baronie 2. Een gelijkspel zou genoeg zijn om tweede te blijven. Bij winst was het kampioenschap nog mogelijk, als koploper DSC Dongen zou verliezen van Rochade. En daarnaast speelt de eventuele promotie als beste nummer twee van alle eerste klassen, waarvoor een zege in alle gevallen voldoende zou zijn.

Het duurde lang voor de eerste resultaten tot stand kwamen en nog veel langer tot er enige tekening in de strijd kwam. De winst van kopman Dennis Brokken werd teniet gedaan door een nul voor Fred Pardoel, die zich in tijdnood verrekende. Na een remise van Thomas Kools (met vijf uit zes het hele seizoen ongeslagen) zette Ard van Beek EGS weer op voorsprong door toe te slaan in het dame-eindspel. Maar ook nu was de vreugde van korte duur: Robin Verhoeven moest zich gewonnen geven: 2,5-2,5.

Het klinkt misschien vreemd, maar de cruciale stap richting winst voor EGS is waarschijnlijk een remise geweest: die van Rick van Loy. Rick had zich wat vergaloppeert in een veelbelovend ogende aanval, verloor een stuk tegen wat pionnen en leek een nul aan zijn broek te krijgen. Maar Rick rechtte de rug en wist de tegenstander zo veel praktische problemen voor te schotelen, dat die niet verder kwam dan remise.

Op de resterende twee borden waren de stellingen in het voordeel van EGS, maar die verzilveren was nog niet eenvoudig. Uiteindelijk lukte dat toch bij Jasper van Dalen (paard en twee pionnen tegen paard en één pion, geholpen door meer tijd op de klok). Hij scoort daarmee een indrukwekkende vijf uit vijf! Bram van Huijgevoort voegde uiteindelijk nog een halfje toe uit zijn toreneindspel: 4,5-3,5.

Later op de avond kwam het nieuws dat DSC ruim had gewonnen in Tilburg en dus de verdiende kampioen is geworden. EGS moet nu afwachten of de uitleg van deze tekst is zoals we denken dat die is, namelijk dat de beste nummer twee uit de eerste klasse promoveert naar de Promotieklasse, het hoogste niveau in Brabant. Als dat zo is, dan is EGS die beste nummer twee.

Ook EGS 2 speelde een mogelijke kampioenswedstrijd, al gold dat dan voor tegenstander Kemppion 2. Die had nog een kleine kans om kampioen te worden, maar had daar zelf ook niet zo veel fiducie in, gezien het feit dat ze maar met zes spelers op kwamen dagen in Goirle. Zo kregen Frans Leijtens en Bob van Bavel een goedkoop punt op hun naam.

Lex Brekelmans maakt het met een snelle blunder weer spannend: 2-1. Na een sterke partij van Pieter Couwenberg en een even sterke partij van de tegenstander van Henk van Griethuijsen werd het 3-2. Ton Krugers en Nico Dignum hadden beiden goede kansen om een punt aan het Goirlese totaal toe te voegen, maar beiden lieten ze de partij door hun vingers glippen.

Zo werd het 3-4 en lag de druk op de schouders van benjamin Jasper Kools. Die kwam matig uit de opening maar knokte zich terug en won een dame. In een onoverzichtelijke slotfase koos Jasper niet het gemakkelijkste pad naar de zege, maar hij bleef vechten en won wel: 4-4 dus. Daarmee eindigt EGS 2 in de brede middenmoot van de derde klasse C, op de vijfde plek. Tegenstander Kemppion 2 werd geen kampioen, die eer ging naar Kentering 2.


25 april 2014 Verslag van Alex

Rick van Loy grijpt de macht in GOK

Hij heeft het toernooi al eens gedeeld gewonnen, maar dit keer lijkt Rick van Loy zijn zinnen gezet te hebben op de ongedeelde zege in het GOK. Na drie ronden (alweer bijna halverwege) is hij de eenzame koploper, de enige die nog een score heeft van honderd procent. 

Dat bereikte Rick door zelf te winnen van Jasper Kools. Die trok dapper ten strijde in zijn thuis voorbereide scherpe openingsvariant, maar kreeg uiteindelijk zelf het deksel op de neus. De andere topper tussen Thomas Kools en titelverdediger Rudolf Kat eindigde in remise. Een pion extra (voor Rudolf) bleek in het toreneindspel niet genoeg voor de overwinning.

Thomas en Rudolf zijn nu de eerste achtervolgers met 2,5 uit 3. Erik Hamers voegt zich hen, hij won van Pieter Couwenberg. Een vijftal staat op 2 uit 3. Onder hen verwachte namen als Alex van Lanen en Robin Verhoeven, maar ook drie opvallend sterk gestarte schakers: Jasper Kools, Rob van Esch en Frans Brock.

Uitslagen ronde 3

1 Thomas Kools - Rudolf Kat ½-½
2 Jasper Kools - Rick van Loy 0-1
3 Erik Hamers - Pieter Couwenberg 1-0
4 Guus Vermeulen - Robin Verhoeven ½-½
5 Eddie Franken - Alex van Lanen 0-1
6 Rob van Esch - Peter Paul van der Schoot 1-0
7 Herma Timmer - Frans Brock 0-1
8 Nico Dignum - Simon de Knegt 0-1
9 Maarten de Wit - Lex Brekelmans 1-0

Frans Leijtens - Bye
Bram van de Vrande - Oneven

Stand na ronde 3

1 Rick van Loy: 3
2 Rudolf Kat, Thomas Kools, Erik Hamers: 2,5
5 Alex van Lanen, Robin Verhoeven, Rob van Esch, Jasper Kools, Frans Brock: 2
10 Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Simon de Knegt: 1,5
13 Maarten de Wit, Eddie Franken, Peter Paul van der Schoot, Bram van de Vrande: 1
17 Frans Leijtens, Herma Timmer, Nico Dignum: 0,5
20 Lex Brekelmans: 0.

Ronde 4 GOK, vrijdag 9 mei

1 Rick van Loy - Thomas Kools .....
2 Rudolf Kat - Erik Hamers .....
3 Robin Verhoeven - Jasper Kools .....
4 Frans Brock - Rob van Esch .....
5 Pieter Couwenberg - Guus Vermeulen .....
6 Simon de Knegt - Maarten de Wit .....
7 Lex Brekelmans - Eddie Franken .....
8 Peter Paul van der Schoot - Frans Leijtens .....
9 Nico Dignum - Herma Timmer .....

Alex van Lanen - Bye
Bram van de Vrande - Bye


25 april 2014 Verslag van Alex

Vooral ontevreden EGS’ers bij Stukkenjagers Open

De vierkoppige EGS-delegatie heeft weinig reden om tevreden op het Stukkenjagers Open terug te kijken. Aan de organisatie bij de buren heeft het niet gelegen, die was weer tip top in orde. Nee, de resultaten waren de bron van het chagrijn. Drie van de vier Goirlese deelnemers lieten na afloop van dit negenrondige toernooi de nodige ratingpunten achter in het clublokaal van de Stukkenjagers.

Dat heeft in het geval van de twee hoogst geëindigde EGS’ers vooral te maken met hun eindsprint, of beter gezegd het gebrek daaraan. Rick van Loy schaakte in de eerste zes ronden vier punten bij elkaar, maar liet daar drie nullen op volgen. Alex van Lanen reikte tot 4,5 uit 7, maar voegde daar in de laatste twee ronden ook niets meer aan toe. Lager op de ranglijst vinden we Maarten de Wit (2,5 punt) en Nico Dignum (1,5 punt).

 


25 april 2014 Verslag van Alex

Bart Plasmans pakt de beker na barrage

Een paar dagen na PEC Zwolle-Ajax in De Kuip was het ook bij EGS tijd voor de bekerfinale. De matadoren in Goirle: Bart Plasmans en Alex van Lanen. Het verschil: het werd geen 5-1, maar een remise met daarna een razend spannende barrage. De overeenkomst: ook in Hof van Holland won de underdog: Bart Plasmans. Het is na de rapidschaaktitel van vorig seizoen de eerste ‘langschaakprijs’ die Bart in zijn prijzenkast kan zetten.

In de lange partij was Bart de bovenliggende partij. Na pionverlies (of was het een offer?) in de opening nam hij Alex in de houdgreep. Maar door stug verdedigen en het uitblijven van de beslissende klap verscheen er uiteindelijk toch remise op het wedstrijdformulier. Het eindspel van dame-loper-verre vrijpion tegen toren-toren-paard was niet te winnen; in ieder geval niet in de slotstelling.

In de barragepartij waren de rollen omgekeerd. Dit keer was het Alex die een comfortabele plus opbouwde. Maar terwijl zijn tien minuten bedenktijd langzaamaan wegtikten, verdween ook het voordeel op het bord als sneeuw voor de zon. Met als eindresultaat dat de witte koning van Alex in een matnet wandelde, waarna de zwarte torens van Bart zonder aarzelen de klus afmaakten.


09 mei 2014 Verslag van Jaap

Bart Plasmans ook Rapidschaakkampioen.

Bart Plasmans mag dit seizoen nog een trofee aan zijn prijzenkast toevoegen: het rapidschaakkampioensschap.
Bij aanvang van de laatste speelavond waren er nog vier kampioenskandidaten. Alex van Lanen en Henk van Griethuijsen waren echter verhinderd. Pieter Couwenberg stond bovenaan en begon de avond met één punt voorsprong op Bart.
De koplopers mochten zich eerst bewijzen tegen de jeugdtalenten Jasper Kools en Robin Verhoeven. Daarna had in een onderlinge partij definitief de beslissing over het kampioenschap moeten vallen. Echter, aan het eind van de avond hadden Pieter en Bart evenveel punten verzameld en besloten werd om tegen elkaar een ultieme finale partij te spelen.
Bart 'mocht' deze spannende partij winnen en wist daarmee het rapidschaakkampioensschap op zijn naam te schrijven.
Pieter en Alex eindigden met evenveel punten, maar Alex had eerder Pieter weten te verslaan en heeft daardoor recht op de tweede plek. En met de derde plaats in deze competitie bewijst Pieter dat hij dit seizoen weer sterk bezig is.
Bart had vorige week al de kampioenstitel in de bekercompetetie op zijn naam geschreven en nu dus het rapidschaakkampioensschap.

Bart... Proficiat !!!

De eindstand Rapidschaakcompetitie seizoen 2013/2014:

 

1 Bart 10 13 Ton 3
2 Alex 9 14 Frans 3
3 Pieter 9 15 Guus 3
4 Rick 8 16 Erik
5 Thomas 17 Maarten 2
6 Henk 18 Louis 2
7 Vida 6 19 Ben 2
8 Jaap 6 20 Jasper 2
9 Rob 21 Leo 1
10 Lex 5 22 Nico 1
11 Sjeng 5 23 Pascal 1
12 Frank 4 24 Francois 1

10 mei 2014 Verslag van Alex

Thomas Kools vloert koploper Rick van Loy in GOK

Rick van Loy heeft niet lang kunnen genieten van zijn eenzame positie aan kop van de ranglijst bij het GOK. In ronde vier verloor hij van Thomas Kools en is hij weer koploper-af. Die eer valt Thomas nu te beurt, maar hij moet die wel delen met Rudolf Kat. De titelverdediger won van Erik Hamers en komt zodoende net als Thomas op 3,5 punt.

Rick staat daar nu een half puntje achter, in gezelschap van Robin Verhoeven (die de prestigestrijd tegen Jasper Kools won) en de verrassende Rob van Esch (die tegen Frans Brock zijn derde zege van het toernooi boekte).

Opmerkelijk was ook deze keer de strijdlust van de GOK-deelnemers. Het gemiddelde van één remise per ronde bleef gehandhaaft. Dit keer kwam de puntendeling op het conto van Pieter Couwenberg en Guus Vermeulen. Onder aan de ranglijst zijn alle deelnemers van de nul af, nu de slecht gestarte Lex Brekelmans Eddie Franken wist te verslaan.

Uitslagen ronde 4

  1 Rick van Loy          -  Thomas Kools         0-1   

  2 Rudolf Kat            -  Erik Hamers          1-0   

  3 Robin Verhoeven       -  Jasper Kools         1-0   

  4 Frans Brock           -  Rob van Esch         0-1   

  5 Pieter Couwenberg     -  Guus Vermeulen       ½-½   

  6 Simon de Knegt        -  Maarten de Wit       0-1   

  7 Lex Brekelmans        -  Eddie Franken        1-0   

  8 Peter Paul van der Schoot  -  Frans Leijtens       1-0   

  9 Nico Dignum           -  Herma Timmer         1-0   

Alex van Lanen en Bram van de Vrande  bye   

Stand na ronde 4

1. Rudolf Kat en Thomas Kools, 3,5.

3. Rick van Loy, Robin Verhoeven en Rob van Esch, 3.

6. Alex van Lanen en Erik Hamers, 2,5.

8. Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Maarten de Wit, Peter Paul van der Schoot, Jasper Kools en Frans Brock, 2.

14. Simon de Knegt, Bram van de Vrande en Nico Dignum, 1,5.

17. Eddie Franken en Lex Brekelmans, 1.

19. Frans Leijtens en Herma Timmer, 0,5.

Indeling ronde 5

  1 Rick van Loy          -  Rudolf Kat           ..... 

  2 Thomas Kools          -  Robin Verhoeven      ..... 

  3 Alex van Lanen        -  Rob van Esch         ..... 

  4 Erik Hamers           -  Peter Paul van der Schoot ..... 

  5 Guus Vermeulen        -  Frans Brock          ..... 

  6 Maarten de Wit        -  Pieter Couwenberg    ..... 

  7 Jasper Kools          -  Simon de Knegt       ..... 

  8 Bram van de Vrande    -  Nico Dignum          ..... 

  9 Herma Timmer          -  Lex Brekelmans       ..... 

Frans Leijtens      Afwezig

Eddie Franken      Oneven


14 mei 2014 Verslag van Alex

Diploma-uitreiking volwassenencursus

Dinsdag kregen drie leden van EGS hun welverdiende diploma in handen. Ben Elswijk (rechts) uit Tilburg was geslaagd voor stap 2 met een 8. Ben heeft als huisschaker de sprong naar clubschaker gemaakt en met de cursus krijgt hij training om tactische zetten te herkennen en handvaten om de opening goed op te zetten.

Rob van Esch (8) en links Nico Dignum (7½) zijn ondertussen aanwinsten voor de club geworden en wilden hun niveau verhogen met de trainingen van stap 4. De moeilijkheidsgraad van de stof in de vierde stap ligt hoger dan die van de derde door van het toenemen van het aantal zetten van de oplossingen van de opgaven. De tactiek staat voor een groot deel in het teken van de voorbereidende zet. Een directe aanval werkt nog niet en een voorbereidende actie is nodig. Ook positionele aspecten gaan meer en meer een rol spelen in de partijen van een vierde stapper. Dergelijke onderwerpen zijn goed aan de hand van het eindspel en de opening over te brengen.

De belangrijkste elementen uit de lesstof komen terug in het examen. De examens stap 2 t/m 6 bestaan uit 24 diagrammen met vragen over de behandelde lesstof. Voor het maken van het examens 1 t/m 3 hebben de leerlingen 1 uur de tijd, voor examens 4 en 5, 1 uur en een kwartier en voor Stap 6 anderhalf uur. Van de 24 vragen moeten er 17 vragen goed beantwoord worden.

EGS biedt schaaklessen voor volwassenen van beginner tot clubschaker
Elke dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur in Hof van Holland, Tilburgseweg 83.
Deelname kost 75 euro voor een seizoen, inclusief cursusboek.
Neem contact op met schaaktrainer Erik Hamers (013-5346625) voor meer info.


19 mei 2014 Verslag van Alex

Alex van Lanen in de prijzen bij Brabants Kampioenschap

Brabants kampioen is hij niet geworden, verre van zelfs, maar Alex van Lanen was afgelopen weekeinde wel een van de prijswinnaars bij het Brabants kampioenschap. Hij was de beste deelnemer met een rating onder de 1750 aan het weekendtoernooi van WLC, dat dit jaar ook om de Brabantse titel ging, en sleepte daarmee een ratingprijs in de wacht.

Met zijn score van 4 uit 6 was Alex gedeeld vierde in de B-groep. Om echt om de prijzen mee te doen speelde hij te vaak remise (drie keer). Maar van de andere kant: er was ook het hele toernooi geen nederlaag. Alex eindigde ruim boven de drie andere EGS-ers in de B-groep. Maarten de Wit (1,5 punt) en Pieter Couwenberg (2) scoorden ongeveer zoals op basis van hun rating viel te verwachten. Rick van Loy had duidelijk zijn weekeinde niet met slechts 2,5 punt, terwijl hij nummer twee op de plaatsingslijst was. In de C-groep had Rob van Esch het zwaar, maar met een mooie zege in de laatste ronde sloot Rob het toernooi toch nog positief af: met 1,5 uit 6.


23 mei 2014 Verslag van Alex

De P is van Promotie

Het was lang ongewis of het eerste team van EGS nou wel of niet als beste nummer twee naar de Promotieklasse promoveerde. Maar sinds deze week geeft één simpel lettertje aan hoe het zit. Op de standen-pagina van de NBSB verscheen de P van promotie achter EGS. Daar mogen we dus de conclusie aan verbinden dat EGS volgend seizoen op het hoogste Brabantse niveau uitkomt.

Voor wie wil weten waarom dat zo lang onduidelijk was: dat is een behoorlijk ingewikkeld verhaal. Het heeft er vooral mee te maken dat 'vulling' van de Promotieklasse samenhangt met de resultaten van de Brabantse teams die op landelijk niveau spelen. Degraderen er teams terug van het landelijk niveau naar de NBSB, dan heeft dat invloed op de promotieregels. En daar kwam dit seizoen nog bij dat zich op KNSB-niveau een Limburgs team had teruggetrokken, dat voor een versterkte promotie in de Brabantse rangen zorgde. En dus tot gevolg had dat de beste nummer twee het ook een niveautje hoger mag proberen. En laat dat nou EGS zijn...


24 mei 2014 Verslag van Alex

Rudolf Kat weer aan de leiding in GOK

Twee ronden voor het eind staat titelverdediger Rudolf Kat weer alleen aan de leiding bij het GOK. Dat heeft hij voor de helft te danken aan zichzelf: Rudolfs partij tegen Rick van Loy kwam al gauw in een toren-loper-eindspel terecht. Dat leek remise, tot Rudolf zijn tegenstander wist te trucen ten kosten van een stuk en dus de partij. Voor de andere helft heeft Rudolf zijn koppositie te danken aan Robin Verhoeven: die wist een furieuze aanval van mede-koploper Thomas Kools te overleven dankzij enkele knap gevonden verdedigingszetten. De partij tussen de twee Hilvarenbeekse EGS-talenten eindigde in remise.

Naast Robin (en dus achter koploper Rudolf en zijn eerste achtervolger Thomas) staan nu Erik Hamers (een snelle zege op Peter Paul van der Schoot) en Alex van Lanen (die heel wat langer werk had tegen Rob van Esch). Ook lager op de ranglijst viel er genoeg te beleven. Guus Vermeulen verpestte het feestje van Frans Brock (die gelukkig nog naar een ander feestje kon), Maarten de Wit nam Pieter Couwenberg overtuigend in de houdgreep, Jasper Kools vergaloppeerde zich tegen Simon de Knegt, Nico Dignum combineerde zich naar mat tegen Bram van de Vrande en Herma Timmer en Eddie Franken speelden een heuse relatie-derby, die in het voordeel van laatstgenoemde werd beslist. 

Uitslagen ronde 5

  1 Rick van Loy          -  Rudolf Kat           0-1   

  2 Thomas Kools          -  Robin Verhoeven      ½-½   

  3 Alex van Lanen        -  Rob van Esch         1-0   

  4 Erik Hamers           -  Peter Paul van der Schoot 1-0   

  5 Guus Vermeulen        -  Frans Brock          1-0   

  6 Maarten de Wit        -  Pieter Couwenberg    1-0   

  7 Jasper Kools          -  Simon de Knegt       0-1   

  8 Bram van de Vrande    -  Nico Dignum          0-1   

  9 Herma Timmer          -  Eddie Franken        0-1   

Frans Leijtens en Lex Brekelmans  Afwezig

Stand na ronde 5

1. Rudolf Kat, 4,5

2. Thomas Kools, 4

3. Alex van Lanen, Erik Hamers en Robin Verhoeven, 3,5

6. Rick van Loy, Guus Vermeulen, Maarten de Wit en Rob van Esch, 3

10. Simon de Knegt en Nico Dignum, 2,5

12. Pieter Couwenberg, Eddie Franken, Peter Paul van der Schoot, Jasper Kools en Frans Brock, 2.

17. Bram van de Vrande, 1,5

18. Lex Brekelmans, 1

19. Frans Leijtens en Herma Timmer, 0,5. 

Indeling ronde 6, vrijdag 6 juni

  1 Rudolf Kat            -  Alex van Lanen       ..... 

  2 Thomas Kools          -  Erik Hamers          ..... 

  3 Robin Verhoeven       -  Maarten de Wit       ..... 

  4 Rob van Esch          -  Rick van Loy         ..... 

  5 Simon de Knegt        -  Guus Vermeulen       ..... 

  6 Eddie Franken         -  Nico Dignum          ..... 

  7 Peter Paul van der Schoot  -  Pieter Couwenberg    ..... 

  8 Frans Brock           -  Jasper Kools         ..... 

  9 Lex Brekelmans        -  Bram van de Vrande   ..... 

 10 Frans Leijtens        -  Herma Timmer         .....  


26 mei 2014 Verslag van Maarten

EGS sluit regiocompetitie verrassend af

Op 15 mei troffen de vier regioteams elkaar tijdens de gezamenlijke slotavond in het Hof van Holland. Deze gezamenlijke slotavond was vorig seizoen goed bevallen, dus rijp voor herhaling. Op deze avond werden de wedstrijden De Wilde Dame-Caïssa en EGS-En Passant gespeeld. Alhoewel de winnaar van deze editie van de regiocompetitie al bekend was, werd er toch stevig geschaakt. Met name het team van EGS liet zich van de allerbeste kant zien. Ondanks het feit dat En Passant niet meer ingehaald kon worden, kwam er toch een sterk tam naar Goirle om de degens te kruisen.

EGS speelde in de vaste opstelling (Pieter, Maarten, Rob en Nico) en ging voortvarend van start. Pieter speelde een sterke partij waarbij hij Rudolf Kat (die van het GOK) op remise wist te houden. Dit resultaat moet ervoor gezorgd hebben dat de anderen eerst de rug rechtten om zich vervolgens over het bord te buigen om de beste voortzetting van de partij te kiezen. Immers de drie andere partijen werden alle drie door EGS gewonnen: EGS – En Passant 3½-½ , een uitslag die niet erg vaak in de boeken kwam/komt. Maarten won door degelijk te schuiven, Rob bouwde een mooie list in de stelling en Nico stal de show door een op het eerste gezicht volledig dichtgeschoven stelling op het juiste punt en moment open te breken en mat te geven op de onderste rij. Het was nog lang onrustig in het Hof van Holland.

Door deze uitslag werd EGS (ruim) tweede en kunnen we concluderen dat de weg omhoog echt ingezet is. Immers EGS kwam twee wedstrijdpunten te kort om gelijk te eindigen met En Passant. Waren de twee uitwedstrijden tegen Caïssa en De Wilde Dame in winst in plaats van remise geëindigd, dan was de eindstand een stuk spannender geweest. Kortom, we zien het volgende seizoen met veel vertrouwen tegemoet. Rest nog de drie invallers, Henk van Griethuijsen, Sjeng Houben en Lex Brekelmans te bedanken voor hun bijdragen (zij wonnen allen hun partij).

Eindstand:                  wedstrijdpunten         bordpunten

  1. En Passant           6 – 10                         18½
  2. EGS                      6 – 8                           16½
  3. De Wilde Dame   6 – 4                           7½
  4. Caïssa                   6 – 2                           5½

Spelers EGS

Pieter Couwenberg           4 partijen: 3w 1r 0v = 3½ punten

Nico Dignum                    5 partijen: 2w 0r 3v = 2 punten

Rob van Esch                    6 partijen: 5w 0r 1v = 5 punten

Maarten de Wit                 6 partijen: 3w 0r 3v = 3 punten

Lex Brekelmans                1 winstpartij

Sjeng Houben                   1 winstpartij

Henk van Griethuijsen      1 winstpartij


28 mei 2014 Verslag van Alex

Mart Nabuurs kwam, zag en overwon... iedereen behalve Sjeng

Misschien was het, achteraf gezien, ook niet zo verstandig om voorafgaand aan de jaarlijkse simultaan simultaangever Mart Nabuurs in te lichten over de resultaten die zijn Stukkenjagers-teamgenoten door de jaren heen bij EGS hebben neergezet. Bewust of niet, Mart evenaarde het 'record' van Frans Konings en Bram van den Berg door slechts één halfje af te staan: Mart Nabuurs 11,5, EGS 0,5.

Met de komst van Mart Nabuurs voor de simultaan pakte EGS een oude traditie weer op: de winnaar van het Stukkenjagers Open als simultaangever. De twaalf EGS-matadoren die de ring betraden, hielden het lang uit (er was geen enkele snelle nederlaag). Maar nadat Leo Joosten als eerste de koning omlegde, volgden de nullen elkaar in steeds sneller tempo op.

Niet dat iedereen geruisloos ten onder ging. Jaap Touw, Alex van Lanen en Pieter Couwenberg hadden alle drie best reden om te hopen op een stuntje. Maar alle drie gingen ze aan het eind van het liedje toch ten onder. Bleef over Sjeng Houben. Niet alleen als laatste bezig, maar ook de enige die Mart een half puntje afhandig maken. Het eindspel met een pion minder en loperpaar voor Mart tegen paardenpaar voor Sjeng hield de Poppelse eindspelvirtuoos vrij eenvoudig remise. In de nazit bleek het ook in alle andere varianten op een puntendeling uit te draaien.

Een fraaie prestatie van Sjeng, maar zeker ook voor Mart Nabuurs.


08 juni 2014 Verslag van Alex

Thomas Kools snelschaakkampioen EGS

Ook de derde titel die dit seizoen bij EGS was te verdelen, gaat naar de gemeente Hilvarenbeek. Dit keer niet naar Diessen (Bart Plasmans won de beker en het rapidschaak), maar naar Hilvarenbeek zelf. Thomas Kools bleek dit seizoen de beste snelschaker.

Thomas ging als koploper de vijfde en laatste ronde in en hij liet er tijdens de beslissende avond geen twijfel over bestaan dat hij terecht bovenaan staat. Hij won alle vijf zijn partijen in de finalepoule. Zodoende is de conclusie logisch dat Thomas ook na het afsluitende rekenwerk bovenaan blijft staan. Om zeker te weten hoe dat voor de andere ereplaatsen is, moeten we nog even wachten op het rekenwerk van wedstrijdleider Sjeng. 


08 juni 2014 Verslag van Alex

Rudolf Kat houdt het heft in handen in GOK

De twee titelpretendenten in het GOK hoefden vrijdag niet tot het gaatje te gaan om een punt bij te schrijven. Thomas Kools wist Erik Hamers al gauw een stuk te ontfutselen, een stuk dat Erik vervolgens te kort kwam in de verdediging van zijn rochadestelling. Alex van Lanen liet tegen Rudolf Kat zijn koning wel erg lang in het midden staan, wat hem na een handige manoeuvre van de titelverdediger fataal werd.

Daarmee blijft de situatie aan kop in grote lijnen hetzelfde: Rudolf op kop met 5,5 uit 6, Thomas een half punt erachter. Nummer drie is nu Robin Verhoeven. Hij won van Maarten de Wit en staat nu op 4,5 punt. Daarachter begint de brede middenmoot met Rick van Loy en Guus Vermeulen (4), die overtuigend wonnen van respectievelijk Rob van Esch en Simon de Knegt.

Uitslagen ronde 6

  1 Rudolf Kat            -  Alex van Lanen       1-0   

  2 Thomas Kools          -  Erik Hamers          1-0   

  3 Robin Verhoeven       -  Maarten de Wit       1-0   

  4 Rob van Esch          -  Rick van Loy         0-1   

  5 Simon de Knegt        -  Guus Vermeulen       0-1   

  6 Eddie Franken         -  Nico Dignum          1-0   

  7 Peter Paul van der Schoot  -  Pieter Couwenberg    1-0   

  8 Frans Brock           -  Jasper Kools         0-1   

  9 Lex Brekelmans        -  Bram van de Vrande   0-1   

 10 Frans Leijtens        -  Herma Timmer         1-0   

 

Stand na ronde 6:

1. Rudolf Kat 5,5

2. Thomas Kools 5

3. Robin Verhoeven 4,5

4. Rick van Loy en Guus Vermeulen 4

6.Alex van Lanen en Erik Hamers 3,5

8.Maarten de Wit, Eddie Franken, Peter Paul van der Schoot, Rob van Esch en Jasper Kools 3

13. Simon de Knegt, Nico Dignum en Bram van de Vrande 2,5

16. Pieter Couwenberg en Frans Brock 2

18. Frans Leijtens 1,5

19. Lex Brekelmans 1

20. Herma Timmer 0,5.

 

Indeling ronde 7 (20 juni)

1 Rudolf Kat - Robin Verhoeven .....

2 Guus Vermeulen - Thomas Kools .....

3 Erik Hamers - Rick van Loy .....

4 Alex van Lanen - Peter Paul van der Schoot .....

5 Maarten de Wit - Eddie Franken .....

6 Jasper Kools - Rob van Esch .....

7 Lex Brekelmans - Simon de Knegt .....

8 Nico Dignum - Frans Brock .....

9 Bram van de Vrande - Frans Leijtens .....

10 Herma Timmer - Pieter Couwenberg .....


18 juni 2014 Verslag van Alex

Goirles Open Snelschaakkampioenschap

EGS houdt vrijdagavond 27 juni een toernooi om het Goirles Open Snelschaakkampioenschap. De avond fungeert tevens als prijsuitreiking van het Goirles Open Kampioenschap, dat de afgelopen maanden op zeven vrijdagen is gespeeld. Na een korte ceremonie en uiteraard klaterend applaus voor de winnaars wordt er een snelschaaktoernooi afgewerkt.

Het gaat om een negenrondig toernooi, met als bedenktijd zeven minuten per persoon per partij. Iedereen die dat wil, kan meespelen. De indeling gebeurt volgens een Zwitsers systeem.  Inschrijven is niet nodig, gewoon om 20.15 uur aanwezig zijn in clublokaal café Hof van Holland (Tilburgseweg 83 in Goirle) is voldoende.

De strijd om de elfde GOK-titel is nog steeds niet gestreden. Komende vrijdag (20 juni) valt tijdens de laatste ronde de beslissing. 


21 juni 2014 Verslag van Alex

Thomas Kools en Rudolf Kat delen de zege in GOK

Voor de tweede keer in de geschiedenis van het Goirles Open Kampioenschap schaken is er een editie met twee winnaars. Thomas Kools kwam in de slotronde op gelijke  hoogte met titelverdediger Rudolf Kat (En Passant Chaam). Allebei scoorden ze zes punten uit hun zeven partijen. Robin Verhoeven en Rick van Loy delen de derde plaats op een vol punt achterstand.

Thomas maakte in zijn laatste partij korte metten met Guus Vermeulen en kon toen alleen maar afwachten wat Rudolf tegen Robin zou doen. De koploper had op het oog de hele partij een klein plusje, maar kwam er niet doorheen. Op de drempel van het eindspel vertrouwde Rudolf de stelling toch niet en bood remise aan. Zo hield Robin na eerder Thomas nu ook Rudolf op een puntendeling.

Robin is daarmee de derde speler die geen enkele partij verloor in het GOK. Maar hij speelde wel een remise extra en nam een bye, waardoor hij een punt achter Thomas en Rudolf eindigt. Datzelfde geldt voor Rick van Loy, die zijn slotpartij vooruitspeelde en won van Erik Hamers. De vijfde plek in de eindstand wordt ingenomen door Alex van Lanen die vrijdag de koningsstelling van Peter Paul van der Schoot succesvol ontmantelde. 

Uitslagen ronde 7:

  1 Rudolf Kat            -  Robin Verhoeven      ½-½   

  2 Guus Vermeulen        -  Thomas Kools         0-1   

  3 Erik Hamers           -  Rick van Loy         0-1   

  4 Alex van Lanen        -  Peter Paul van der Schoot 1-0   

  5 Maarten de Wit        -  Eddie Franken        1-0   

  6 Jasper Kools          -  Rob van Esch         0-1   

  7 Lex Brekelmans        -  Simon de Knegt       1-0   

  8 Nico Dignum           -  Frans Brock          1-0   

  9 Bram van de Vrande    -  Frans Leijtens       0-1   

 10 Herma Timmer          -  Pieter Couwenberg    0-1   

Eindstand GOK 2014

1. Rudolf Kat en Thomas Kools, 6

3. Rick van Loy en Robin Verhoeven, 5

5. Alex van Lanen, 4,5

6. Guus Vermeulen, Maarten de Wit en Rob van Esch, 4

9. Erik Hamers en Nico Dignum, 3,5

11. Pieter Couwenberg, Peter Paul van der Schoot, Eddie Franken en Jasper Kools, 3

15. Simon de Knegt, Frans Leijtens en Bram van de Vrande, 2,5

18. Lex Brekelmans en Frans Brock, 2

20. Herma Timmer, 0,5

Het elfde GOK wordt afgesloten met een snelschaaktoernooi op vrijdagavond 27 juni. Ook schakers die niet hebben deelgenomen aan het GOK kunnen daaraan meedoen. Aanmelden is niet nodig, om 20.15 uur aanwezig zijn in café Hof van Holland volstaat. Na een korte prijsuitreiking begint het snelschaaktoernooi.


22 juni 2014 Verslag van Alex

EGS-delegatie op stoom in Soerendonk

Met het GOK en alle competities (bijna) achter de rug, worden door sommige schakers de schaakgenoegens elders gezocht, in dit geval in Soerendonk, waar het jaarlijkse rapidschaaktoernooi van schaakvereniging Gardé werd gehouden. Frank Swagemakers en Thomas en Jasper Kools ondernamen namens EGS deze tocht naar het oosten.

Frank en Thomas kwamen uit in de A-groep van het toernooi en stonden na 6 van de 7 rondes respectievelijk 1e en 3e. Voor het dramatisch effect speelden beiden in de laatste ronde tegen elkaar, in dit EGS treffen kwam Thomas goed weg door met nog 20 seconden op de klok een eeuwig schaakwending te vinden met remise als gevolg. Als gevolg hiervan moest Frank de eerste plaats delen en eindigde hij op weerstandspunten tweede.

Waar bij Frank de weerstandpunten in het nadeel werkte, werkte diezelfde weerstandspunten voor Thomas wel voordelig, waardoor hij beslag kon leggen op de derde plaats. Jasper speelde in de B-poule een degelijk toernooi en wist met een mooie 50% score beslag te leggen op de 7de plaats. Nadien werd er nog een vorkje meegeprikt van de uitstekend georganiseerde barbecue, waarna er weer werd teruggereden naar home sweet home, om in het zonnetje te genieten van het wijntje dat het gevolg was van de tweede en derde plaats.


29 juni 2014 Verslag van Alex

GOK-winnaars geëerd, Rick van Loy pakt de troostprijs

Niet een, maar zelfs twee prijzenceremonies moest de organisatie van het GOK dit jaar uit de kast halen om alle winnaars in de bloemetjes te zetten. Niet omdat dat er nu zo veel waren (het GOK kende al eerder een gedeeld eerste plaats), maar om praktische redenen: afwezigheid van een van de hoofdrolspelers. Dus kreeg Thomas Kools dinsdag al de gelegenheid om te poseren met de magnifieke beker van het Goirles Open en kreeg Rudolf Kat vrijdagavond op de geplande prijsuitreiking ook nog die eer.

Naast de beker en het prijzengeld was er voor de top drie een fraaie prijs in natura van onze sponsor De Spelletjesgigant. De derde prijs, ook een plek waar gedeeld werd gefinisht door Robin Verhoeven en Rick van Loy, leverde ook nog wat rekenwerk op. Het kleinood (een schaakbordje van olijfhout) ging op weerstandspunten naar Rick. Maar daar bleef het niet bij. Hij won vervolgens ook het afsluitende snelschaaktoernooi en sleepte dus ook deze troostprijs in de wacht.
 
De na een voorronde geformeerde kampioenspoule was behoorlijk sterk, maar toch gaf Rick in zijn vijf partijen maar een half puntje weg (aan Jan Douwes). In de laatste ronde was het duel der Ricks (Van Loy tegen Zegveld, Rochade) beslissend: beide stonden ze op 3,5 punt. Rick van Loy werd dus eerste, Rick Zegveld tweede. Jan Douwes moest genoegen nemen met de derde plek, nog voor Alex van Lanen, Ard van Beek en Rudolf Kat. In de andere poule deelde Robin Verhoeven dit keer de eerste plaats, en wel met Jasper Kools.

29 juni 2014 Verslag van Alex

Alex van Lanen herovert clubkampioenschap

Alex van Lanen is de nieuwe clubkampioen van EGS. Hij stond bijna het hele seizoen aan kop, maar toch was het bijna tot het eind spannend. Thomas Kools volgde in Alex’ kielzog en na de zege van Thomas in hun laatste onderlinge partij twee rondes voor het eind werd het gat ineens weer erg klein. Maar in de voorlaatste ronde zag Thomas zijn kampioensaspiraties in rook opgaan door een nederlaag tegen Frank Swagemakers. Zo werd de vierde titel voor Alex een week voor het eind een feit.

Dat de kampioensrace dit seizoen vooral een tweestrijd was, blijkt wel uit de eindstand, waarin Thomas meer dan honderd punten voorsprong heeft op de nummer drie Bart Plasmans. Die was op zijn beurt al een paar weken zeker van het laatste plekje op het erepodium (al werd het gat door zijn verlies tegen Thomas in de slotpartij nog een stuk kleiner), voor de jagende meute die onderling tot het bittere einde de vierde plaats betwistte.

Die strijd werd letterlijk in de laatste partij van het seizoen beslist. Maarten de Wit combineerde zich naar een zege op Rob van Esch en die zag daarmee Maarten nog voorbij glippen. Niettemin heeft Rob ook een seizoen gedraaid waar hij tevreden op terug kan kijken, van nummer dertien vorig seizoen is hij nu vijfde. Rob is zeker een voorname kandidaat voor de titel van meest verbeterde schaker. Ook Lex Brekelmans (zevende) komt hiervoor in aanmerking, al zal hij hopen dat dan zijn debacle in de slotronde tegen Alex buiten beschouwing blijft.

De klassering van uittredend kampioen Pascal Graafmans en ook van Erik Hamers en Frank Swagemakers is opmerkelijk laag, in alle gevallen is de verklaring dat zij door allerlei niet-schaakgerelateerde omstandigheden minder partijen speelden dan ze ongetwijfeld ook zelf wilden. Opvallend is ook het kleine verschil tussen de nummer vier en nummer elf. Het is het bewijs dat de EGS-competitie dit seizoen vaak wel de eredivisie leek: iedereen kon van iedereen winnen.

De eindstand:

1. Alex van Lanen                            478,50
2. Thomas Kools                              447,17
3. Bart Plasmans                              327,17
4. Maarten de Wit                          300,50
5. Rob van Esch                                286,33
6. Henk van Griethuijsen             285,83
7. Lex Brekelmans                          278,00
8. Sjeng Houben                             270,33
9. Frank Swagemakers                 262,83
10. Jaap Touw                                  255,00
11. Pieter Couwenberg                      249,17
12. Frans Leijtens                            181,67
13. Leo Joosten                                 129,00
14. Ton Krugers                                 123,00
15. Pascal Graafmans                    105,17
16. Nico Dignum                              90,50
17. Erik Hamers                                 76,33
18. Ben Elswijk                                 47,33
19. Bob van Bavel                           20,00
20. Jimmy van Bijsterveldt          18,33