04 juli 2012 Verslag van Alex

EGS nu ook op Facebook

Goed nieuws voor de schakende Facebookers of de Facebookende schakers: EGS is sinds kort ook te vinden op deze sociale netwerksite. Klik op de link om op de Facebook-pagina van EGS terecht te komen.

04 juli 2012 Verslag van Alex

Het is zomer, dus er is weer zomerschaak

Wie denkt dat er tijdens de zomervakantie niet geschaakt wordt in Goirle, heeft het behoorlijk mis. Elke dinsdagavond komen leden van EGS in café Hof van Holland bijeen om hun wedstrijdritme op peil te houden. Of, zo je wilt, voor de gezelligheid.

Afgelopen dinsdag tijdens de eerste aflevering van het zomerschaak werd ook de eerste partij uit de min of meer traditionele zomertweekamp tussen Louis Doomernik en Ton Krugers gespeeld. Louis besliste de partij in zijn voordeel. Frank Swagemakers won van Frans-Josef Oeijen. En er waren nog vier minder geduldigen, die op rapidtempo een toernooitje afwerkten. Alex van Lanen kwam hierin als beste uit de bus, voor Sjeng Houben, Rob van Esch en Nico Dignum.

Wie zin heeft in een zomers schaakpartijtje, is elke dinsdagavond van harte welkom bij EGS!

Vanaf 20.15 uur in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle...


04 juli 2012 Verslag van Erik

Stap 3 diploma

Nico Dignum en Rob van Esch zijn met vlag en wimpel geslaagd voor hun stap 3 diploma.  Tijdens de cursus werden zij onderricht en getraind in de 2 soorten zetten in het schaakspel: strategische en tactische zetten. Dit aan de hand van eigen partijen en het werkboek stap 3.

Mede door deze begeleiding waren zij al meteen een geduchte tegenstander voor menig clublid. Zij eindigden in de middenmoot van de competitie.

De cursus is bedoeld ter ondersteuning en begeleiding voor (huis)schakers die op onze club willen gaan schaken of al zijn begonnen. Huisschakers die meer structuur en tactiek in hun partijen willen krijgen, kunnen ook de cursus stap 2 doen. Beginners zullen in stap 1 van start gaan.

Als u (beter) wilt leren schaken kunt u contact op nemen met Erik Hamers (013-5346625) voor meer info.


29 juli 2012 Verslag van Alex

Schaakcursussen voor jong en oud bij EGS

Eind augustus begint EGS het nieuwe seizoen weer met schaaktrainingen voor jeugd en volwassenen. In beide groepen zijn we nog op zoek naar leden.
Jeugd
Na de zomervakantie start EGS met een nieuwe groep, die tijdens trainingen de regels en de tactiek van het schaken uitgelegd krijgt. EGS heeft gediplomeerde schaaktrainers, die werken volgens de Stappenmethode van de schaakbond KNSB. Die kent vijf verschillende stappen voor beginners, gevorderden en ver gevorderde schakers, zodat jeugdschakers van alle niveaus zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt er bij EGS natuurlijk een competitie gespeeld om het Goirles jeugdkampioenschap en speelt de EGS-jeugd mee in toernooien door heel Brabant.
Schaken is niet alleen gezellig en leuk om te doen, het biedt ook een extra uitdaging voor kinderen die die op school niet vinden. Schaken is ook nog eens goed voor de emotionele en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren de gevolgen van een zet berekenen en krijgen met winnen en verliezen te maken. Bovendien prikkelt schaken de kunstzinnige vermogens, het ruimtelijk inzicht en de fantasie. Kortom: schaken is een boeiend en spannend spel waar kinderen de rest van hun leven veel plezier aan kunnen beleven. En in vergelijking met veel andere hobby’s is schaken erg goedkoop!
De EGS-jeugd komt op vrijdagavond bij elkaar in wijkcentrum De Wildacker. Potentiële nieuwe leden kunnen vrijblijvend kennis komen maken. Meer informatie is verkrijgbaar bij jeugdleider Erik Hamers (tel. 013-5346625).
Volwassenen
Ook voor volwassenen biedt de schaaksport veel uitdagingen en niet te vergeten gezelligheid. Ook op hogere leeftijd is het mogelijk om schaken te leren en daarbij een meer dan behoorlijk niveau te bereiken. Bij voldoende interesse begint EGS aan het begin van het nieuwe schaakseizoen een nieuwe schaakcursus voor volwassenen. Dat gebeurt op dinsdagavonden, in café Hof van Holland, Tilburgseweg 83, Goirle. Cursusleider is Erik Hamers (tel. 013-5346625).
Tijd: les: 19.00 - 19.45. Partijtje: 19.45 - 20.15.
Inhoud voor beginners: o.a. de speciale zetten en technieken als matzetten en materiaal winnen.
Inhoud voor huisschakers: tactische zetten om materiaal te winnen en strategische zetten vanuit de opening.
Kosten: 95 euro per seizoen, cursusboek inbegrepen.


02 augustus 2012 Verslag van Alex

Frank Swagemakers in subtop open NK

Het nieuwste lid van EGS is deze zomer ook het actiefste achter de 64 velden: Frank Swagemakers was de enige EGS-deelnemer tijdens het open NK in Dieren.

In de B-groep maakte hij een valse start met 0 uit 2, maar daarna verloor hij niet meer. Vijf zeges en twee remises leverden Frank een eindscore van zes uit negen op. Goed voor een twaalfde plaats in de groep voor schakers met een rating onder de 1850.

Overigens is Frank ook een van de EGS-schakers die op de deelnemerslijst voor het Open Brabantse Kampioenschap staan. Dat wordt van 16 tot en met 19 augustus gehouden in Roosendaal. Naast Frank spelen ook Thomas Kools, Maarten de Wit en Nico Dignum mee. Inschrijven kan nog, maar wees snel, want het toernooi zit bijna aan zijn maximum van 200 deelnemers.


15 augustus 2012 Verslag van Alex

Zomerse veteranentweekamp nadert climax

Waar de meeste EGS-spelers het in de zomer rustig aan doen, is het voor twee EGS-veteranen de tijd van het jaar om elkaar in een heuse tweekamp de maat te nemen. Dinsdag was het weer zover en namen Louis Doomernik en Ton Krugers voor de achtste keer deze zomer (als de verslaggever de tel tenminste goed heeft bijgehouden) tegenover elkaar plaats.

Het lijkt wel of heel het seizoen voor de twee oud-voorzitters een voorbereiding is geweest op deze onderlinge strijd. Die wordt voor en na de partij in gemoedelijke sfeer afgewerkt, met een borreltje achteraf. Maar aan het bord spelen Louis en Ton op het scherpst van de snede.

De uitslag van afgelopen dinsdag is nog niet bekend bij de redactie van de clubwebsite, maar Ton Krugers keek vooraf tegen een kleine achterstand aan. Kan hij die nog inlopen voor het seizoen in september weer begint? Dinsdag vast en zeker weer een nieuwe aflevering in deze zomerse schaakstrijd.


19 augustus 2012 Verslag van Alex

In de schaduw van de Brabantse top

Ze zijn dan wel geen Brabants kampioen geworden, de vijf EGS-deelnemers aan de Open Brabantse Kampioenschappen in Roosendaal, maar toch mogen de meesten tevreden terugkijken op het toernooi.

In de A-groep speelde Frank Swagemakers een soort omgekeerd Zwitsers Gambiet. Hij won in de eerste ronde van Miguoel Admiraal (2293), wat hem de daaropvolgende ronden ijzersterke tegenstand opleverde. Na drie nullen perste Frank er nog een eindsprint uit, waardoor hij op 2,5 punt eindigde.

In de B-poule scoorde Rick van Loy 4,5 uit 6. Dat is ongeveer conform verwachting, aangezien hij als vijfde geplaatst was. In de eerste twee partijen kwam Rick niet verder dan remise, daarna won hij drie keer (hij had ook een bye). Thomas Kools haalde in dezelfde groep 3,5 punt. Een knappe prestatie, aangezien zijn zwakste tegenstander van het hele toernooi nog altijd ruim 150 ratingpunten meer had dan Thomas. Die maakt dankzij zijn prestatie dus weer een stapje omhoog op de ratingladder.

In de C-groep had Maarten de Wit iets te verliezen: hij was vorig jaar in Roosendaal namelijk de winnaar in deze poule. Dat lukte dit jaar niet, maar voor de gedeelde tweede plaats hoeft Maarten zich ook niet te schamen. Maarten schaakte 4,5 punt bij elkaar (drie keer winst en drie remises). Onderin deze poule had Nico Dignum het lastig. Hij finishte op 1,5 uit 6. Voor alle scores, zie de toernooisite.


29 augustus 2012 Verslag van Alex

Nieuwe voorzitter voor EGS

EGS heeft een nieuwe voorzitter. Tijdens de algemene ledenvergadering van dinsdagavond heeft Pascal Graafmans zijn bestuursfunctie neergelegd vanwege zijn drukke werkzaamheden. Zijn opvolger is Henk Renders, al jarenlang EGS-lid en sinds mensenheugnis ook trainer-coach van het eerste team van EGS. 

Pascal was vijf jaar voorzitter van de Goirlese schaakclub en daarvoor al een tijdje lid van het bestuur als secretaris. In onderling overleg tussen Henk en Pascal is afgesproken dat de overdracht in praktijk pas op 1 november ingaat. Tot die tijd blijft Pascal demissionair voorzitter.


12 september 2012 Verslag van Erik

Jeugdschaak weer gestart

Les
In Hilvarenbeek en Goirle kregen onze nieuwe leden het stap 1 werkboek uitgereikt en het bord en de stukken diende zich als eerste les aan.

Spelletjes
In Hilvarenbeek werd nog geen ronde in de competitie gespeeld omdat de gevorderden doorgeefschaak gingen doen en de beginners dobbelschaak.

Ook in Goirle deden de nieuwkomers spelletjes als het snelst in de beginstand zetten en schietschaak.
Al spelend schaken leren


12 september 2012 Verslag van Erik

Jeugdschaak infobrief 2

Beste schaakvrienden en -vriendinnen,

Het EGS inlooptoernooi

In Goirle, Riel en Hilvarenbeek streed de geoefende jeugd tegen elkaar in het inlooptoernooi.

Zij speelden 7 ronden en degene met de meeste punten mocht eerst kiezen maar er was een prijsje voor iedereen.

Hilvarenbeek

1 Rick

2. Jules

3. Tim

4. Sep

5. Fleur

6. Olivier

7. Bart

8. Emie

Riel

1   Diede

 2 Gijs

 3 Luuk

 4 Gilles

 5 Luuk M

 6 Jacob

 7 Jannes

 8 Joep

Goirle

1 Yijun  

2 Thijs  

3 Dirk  

4 Sem  

5 Laurens

6 Remy  

7 Jasper  

8 Hasse  

9 Hidde

10Tijn  

 

Nieuwe potentieële leden konden komen snuffelen met de ouders. Zij konden naar de wedstijden kijken, beginnersoefeningen en -spelletjes doen.

Er waren in totaal 10 kinderen eens rondneuzen.

Voor alle kinderen geldt snuffelperiode tot de herfstvakantie.


20 september 2012 Verslag van Alex

EGS wint van Turnhout

Op 14 september speelde EGS zijn traditionele wedstrijd tegen de Schaakclub Turnhout. De eerste schaakwedstrijden tussen de Goirlese en Turnhoutse club dateren overigens uit de jaren dertig.

Vorig jaar werd het 6-6 in Turnhout. Dit keer waren negen spelers afgereisd naar Goirle. Teamcaptain Henk Renders had voor EGS een team geselecteerd dat bestond uit ervaring, jeugd en spelers die dit seizoen hun debuut maken voor EGS in de buitencompetitie.

Jasper Kools brengt EGS op voorsprong
EGS ging voortvarend van start met overwinningen op de laatste borden van Jasper Kools, Rob van Esch en Pieter Couwenberg. De overwinning van de jeugdige Jasper Kools sprong in het oog.
Vervolgens verloren Jan Langenberg, Wim Krijbolder en Maarten de Wit op de middenborden. Thomas Kools wist op bord 4 hier nog wel plusremise te behalen. Een pluspion kon in het eindspel niet meer verzilverd worden.
Rick van Loy kreeg op het tweede bord een zeer complexe stelling op het bord. Winst van Rick bracht de stand op 4,5-3,5 en hij was daarmee matchwinner.

De mooiste wedstrijd van de avond speelde zich op bord 1 af tussen EGS-debutant Frank Swagemakers en Yves Demont, de Turnhoutse teamcaptain. De strijd ging gelijk op, hoewel de winstkansen van Frank door sterk positiespel toenamen. Een remiseaanbod van Demont werd door Swagemakers aangenomen waardoor de eindstand 5-4 op het bord kwam.

Uitslagen
Frank Swagemakers Yves Demont 1/2 - 1/2
Rick van Loy Eddy Vanlerberghe 1 - 0
Jan Langenberg Erik van Bladel 0 - 1
Thomas Kools Ronald van Looy 1/2 - 1/2
Maarten de Wit Arne Dolham 0 -1
Wim Krijbolder Peter Wouters 0 - 1
Pieter Couwenberg Andries Verhoeven 1 - 0
Rob van Esch Emily Vekemans 1 - 0
Jasper Kools Colette Stabel 1 - 0

EGS – Sc. Turnhout 5 - 4


27 september 2012 Verslag van Alex

Avondteam maakt valse start

Het vorig seizoen zo succesvolle avondteam van EGS heeft zijn rentree in de eerste klasse niet met een overwinning op kunnen luisteren. De punten bleven in Made, 't Paardje won met 2,5-1,5.

Het begon nog zo mooi: tegenover de speellocatie van 't Paardje ontdekte de EGS-equipe een heus café Hof van Holland. Toen er eenmaal geschaakt werd, verdween dit euforisch gevoel al gauw. Zonder kopman Bram van Huijgevoort en Pascal Graafmans kon EGS geen vuist maken.

Aan bord één won Rick van Loy wel. Hij moest tot het gaatje gaan om, na drie afgeslagen remise-aanboden, toch het volle punt te halen. Zijn doorgebroken c-pion gaf uiteindelijk de doorslag. Alex van Lanen zag een vijandelijke pion vervaarlijk oprukken. Het houtje op de f-lijn brak zijn verzet en zorgde voor een Goirlese nul.

Pieter Couwenberg was lang heer en meester. Met een pion meer en zijn tegenstander in een wurggreep leek een punt een kwestie van tijd. Maar een misrekening gaf de Madenaar nieuwe kansen. Pieter moest vechten voor de remise, maar deed dat met succes. Aan het slotbord had Maarten de Wit zijn avond niet. Dreigend stukverlies probeerde hij nog te 'promoveren' tot een stukoffer op de vijandelijke koningsstelling, maar dat had geen succes.


06 oktober 2012 Verslag van Alex

Verjongingskuur doet EGS goed

Het eerste team van EGS heeft zaterdag in de eerste competitieronde een nipte zege geboekt tegen het tweede van D4. De ploeg uit Oosterhout werd vorig seizoen tweede in zijn tweede klasse (EGS derde), dus dit zou aan het eind van de rit wel eens een erg belangrijke overwinning kunnen blijken te zijn.

EGS speelt dit seizoen met een verjongd team, met de talenten Thomas Kools, Jasper van Dalen en Robin Verhoeven in de gelederen. Zij maakten de overstap uit EGS 2. Jasper en Robin zorgden samen met Cas Overzier voor een snelle 3-0 voorsprong in Goirles voordeel. Cas kwam met voordeel uit de opening (koningsgambiet) en drukte zonder scrupules door tot het volle punt binnen was. Robin had het lastig, maar kreeg in een mindere stelling een volle toren cadeau. Jasper sloeg een remise-aanbod af om zijn actieve koning in het eindspel een beslissende rol te laten spelen.

Met de winst van Alex van Lanen, die een toreneindspel in zijn voordeel deed kantelen, kwam EGS op 4 punten. Genoeg voor een gelijkspel, maar het o zo belangrijke halve punt voor winst leek nog ver weg. Nieuwkomer Frank Swagemakers moest concluderen dat zijn stukoffer niet correct was geweest: 4-1. Niet veel later moest Thomas Kools aan bord 1 ook zijn verlies slikken, al had hij zich nog bijna uit verloren stelling terug geknokt: 4-2.

Zo bleven Fred Pardoel en Jan Langenberg namens EGS nog over. Terwijl Jan de partij zetje voor zetje door zijn vingers zag glippen, wist Fred in tijdnood eeuwig schaak uit de stelling te peuren. De remise was voor EGS het laatste stapje naar winst. Niet veel later moest Jan zijn verzet definitief staken en eindigde de wedstrijd in 4,5-3,5 in Goirles voordeel.

In de tweede ronde, op zaterdag 3 november, ontvangt EGS ’t Paardje uit Made. Een directe concurrent, die EGS vorig seizoen met een 4-4 gelijkspel van de titel af hield. Dan begint ook EGS 2 zijn seizoen, tegen DSC 2. Het tweede van EGS was deze ronde vrij.Fred Pardoel zorgde voor het beslissende halfje.


25 oktober 2012 Verslag van Alex

Toernooitijger Maarten grijpt prooi in Utrecht

Maarten de Wit heeft recent zijn naam als EGS-toernooitijger eer aan gedaan in Utrecht. Tijdens het vijftigste vierkampentoernooi van Moira-Domtoren werd Maarten de winnaar van groep N. Als laagst gerate van de vier deelnemers kwam Maarten tot een knappe 2,5 uit 3, goed voor de ongedeelde groepszege. 


25 oktober 2012 Verslag van Alex

Nul uit twee voor avondteam

Ook in de tweede ronde van de avondcompetitie heeft het EGS-viertal niet weten te scoren. WLC kwam met een sterk team op bezoek in Goirle en nam de twee punten mee terug naar Eindhoven. Het werd 1-3.

Het begon voor EGS nog goed. Maarten de Wit overbrugde aan bord 4 een ratingverschil van meer dan 400 punten, zo op het oog zonder al te veel moeite. Het eindspel van loper tegen paard kon Maarten, ondanks de vele uren training door kenner Herman Grooten, niet winnen. Daarna volgden twee Goirlese nederlagen. Alex van Lanen kwam goed uit de opening maar miste een kans om de stelling open te breken op het moment dat zijn stukken actiever stonden. Later in de partij deed een incorrect stukoffer op de koningsvleugel hem de das om.

Pieter Couwenberg was niet tevreden over zijn behandeling van de Lasker-opening, maar toch leek er op dat moment nog niet veel aan de hand. Pas toen zijn tegenstander pionnetjes begon te snoepen en Pieters daaropvolgende kamikazeaanval niet doorsloeg, was de tweede Goirlese nul een feit. Rick van Loy hoefde daardoor aan het topbord niet meer op winst te spelen. Een hele zwik pionnen (eentje minder voor Rick), vier zware stukken en weinig tijd op de klok vormden de ingrediënten voor de remise die volgde.


30 oktober 2012 Verslag van Erik

Robin Verhoeven en Jasper Kools jeugdkampioen schaken district Tilburg

Afgelopen zondag vertrok een delegatie van onze jeugdafdeling naar Tilburg.

Zie verslag bij de jeugd, berichten van Erik.


30 oktober 2012 Verslag van Erik

Robin Verhoeven en Jasper Kools jeugdkampioen schaken district Tilburg

Afgelopen zondag vertrok een delegatie van onze jeugdafdeling naar Tilburg.

Daar was de top van de regio Tilburg aanwezig en stonden er 9 ronden van een gemengde poul cat. A tm C op het programma.  Op het spel stond het kampioenschap van de regio én plaatsing voor de Brabantse kampioenschappen. Alle nrs 1 en 2 van de 8 districten in Brabant plaatsen zich daarvoor.

In de categorie 12 tm 18 jaar stond Robin alleen een remise tegen concurent Thomas Kools, toe.  Beiden mogen naar de Brabantse kampioenschappen van 27 tm 30 december in Kaatsheuvel.

Jasper Kools uit Hilvarenbeek werd met 6 punten eerste in de B categorie.

Uit de C categorie gaan Sam en Teun van 2 Tilburgse jeugdschaakclubs door.

naam

club

TK

JG

JK

SB

LH

RR

YZ

TA

RV

KG

 

Thomas Kools

EGS

X

1

1

0

1

1

1

1

½

1

Jaap Gras

3Torens

0

X

0

0

1

1

1

0

0

1

4

Jasper Kools

EGS

0

1

X

0

1

1

1

1

0

1

6

Sam Baselmans

Rochade

1

1

1

X

1

1

1

1

0

1

8

Laurens Hermkens

SVOist

0

0

0

0

X

1

1

0

0

0

2

Remy Rouws

EGS

0

0

0

0

0

X

1

0

0

1

2

Yijun Zhan

EGS

0

0

0

0

0

0

X

0

0

0

0

Teun van der Aa

3Torens

0

1

0

0

1

1

1

X

0

1

5

Robin Verhoeven

EGS

½

1

1

1

1

1

1

1

X

1

Koen Gallé

Rochade

0

0

0

0

1

0

1

0

0

X

2

Op de foto strijdt Robin tegen clubgenoot Remy op het 2e bord.

Op het eerste bord Yijun tegen Teun, de kampioen cat D van vorig jaar.

Als beginnend talent kon Yijun (nog) geen enkele partij winnen en ging met de poedelprijs aan de haal.

EGS-er Dirk vd Waerden in gevecht met Sam uit Oisterwijk. Het werd remise.

Dirk belandde uiteindelijk op een gedeelde 3e plaats in de D categorie waar ook 9 ronden in

een gemende poul van D en E werden gespeeld.


03 november 2012 Verslag van Alex

EGS neemt revanche op ’t Paardje

Een beladen duel zaterdag voor EGS. Het team van ’t Paardje uit Made kwam op bezoek. Deze tegenstander had EGS vorig seizoen in de laatste ronde van de titel af gehouden. Maar dit keer kwam ’t Paardje er niet aan te pas, het werd 6,5-1,5 in Goirles voordeel. En ook het tweede boekte een zege: 4,5-3,5 tegen DSC 2.

Met de tweede zege tegen twee potentiële concurrenten zet EGS een belangrijke stap in de race om het kampioenschap. De twee punten kwamen eigenlijk nooit in gevaar. Een vlotte zege van Jan Langenberg werd weliswaar teniet gedaan door de nederlaag van Frank Swagemakers. Maar toen waren verschillende stellingen al duidelijk in EGS-voordeel.

Thomas Kools zette met een voorbeeldige partij EGS weer op voorsprong. Cas Overzier rondde zijn fraaie aanvalspartij af met het derde punt. Vervolgens was de eer aan speler/coach Henk Renders om het vierde punt binnen te tikken: 4-1.

Dat was voor Bram van Huijgevoort het sein om op safe te spelen en op remise aan te sturen. De zeges die Fred Pardoel en Alex van Lanen daarna nog boekten, kunnen aan het eind van de rit nog nuttig blijken als het op bordgemiddelde aan komt.

De strijd van EGS 2 tegen het Dongense DSC 2 was heel wat spannender. Nadat aan de staartborden de punten gelijk werden verdeeld (Ton Krugers en Rob van Esch wonnen, Nico Dignum en Bob van Bavel redden het niet), was de spanning op de vier hoogste borden te snijden. Maar de ervaren krachten die EGS daar had opgesteld, rechtten de rug en sleepten de winst in de wacht.

Pieter Couwenberg sloot een spectaculaire partij winnend af, en ook Maarten de Wit (bord 1!) sloot de overrompeling van zijn tegenstander af met een vol punt. Henk van Griethuijsen had het de hele middag zwaar gehad, maar wist zijn partij toch met remise af te sluiten. Het verlies van Sjeng Houben deed er daarna niet meer toe: 4,5-3,5.


13 november 2012 Verslag van Alex

Avondteam strijdend ten onder in Tilburg

Het avondteam van EGS heeft maandagavond de verwachte/gevreesde 4-0 nederlaag geleden in de uitwedstrijd tegen De Drie Torens. Maar anders dan de uitslag doet vermoeden, kregen de favoriete Tilburgers de zege zeker niet cadeau.

Wat gebeurde er?
Bord 1: Pascal Graafmans hield het het langst vol, maar zijn eindspel met een pion minder was niet te houden. De pion die Pascal offerde leverde te weinig dreiging op.
Bord 2: Alex van Lanen had in een wilde partij uitzicht op een stunt, maar verzuimde op het beslissende moment op stug verdedigen over te schakelen. Nu werd hij met veel meer materiaal fraai mat gezet.
Bord 3: Henk van Griethuijsen kreeg de keuze tussen passiviteit en een paard op een ongelukkig veld. Hij koos voor het ongelukkige veld, en dat bleek een ongelukkige keuze. Waarbij gezegd dient te worden dat zijn tegenstander het mooi afmaakte.
Bord 4: Pieter Couwenberg offerde een pion in de opening en kreeg een prachtige aanvalsstelling. Zijn opponent moest zeeën van tijd investeren in het vinden van de juiste verdediging, maar slaagde daar helaas wel in en maakte het in tijdnood koelbloedig af.

EGS heeft na drie ronden avondcompetitie alleen nog maar verloren, maar speelde al wel tegen de twee titelfavorieten. De komende wedstrijden lijkt er meer in het vat te zitten.


14 november 2012 Verslag van Alex

EGS wint met 0,5-3,5 bij Caïssa

Zonder de zieke teamleider Maarten de Wit reisde het team van EGS af naar Rijen voor de eerste ronde van de regiocompetitie. Zoals gebruikelijk was het onthaal in Rijen weer heel gastvrij.

Die gastvrijheid van de thuisclub werd voortgezet in de partij van Pieter Couwenberg. Door een ongelukkige pionnenstructuur van zijn tegenstander en een hinderlijk geposteerde loper van Pieter moesten de witte stukken werkeloos toekijken hoe Pieter met dame en toren de koningsstelling van wit opblies. In de partij van Nico Dignum werden beide koningen van hun eigen veld verdreven maar Nico had het wel allemaal beter gezien.

Rob van Esch en zijn tegenstander wonnen (of verloren) om de beurt een kwaliteit. In het eindspel besloot Rob om met een plusremise de winst zeker te stellen. Henk van Griethuijsen had het langst werk maar uiteindelijk bleek zijn opmars met drie verbonden vrijpionnen in een eindspel met lopers van ongelijke kleur niet te stuiten. Hiermee werd duidelijk revanche genomen voor de nederlagen van vorig jaar tegen Caïssa.


24 november 2012 Verslag van Alex

EGS blijft op kampioenskoers

Kampioen wordt je tegen de kleintjes, zeggen ze. Als dat echt zo is, heeft EGS zaterdag goede zaken gedaan in Oisterwijk. Het Oisterwijkse team is op papier een van de mindere, maar maakte het EGS even nog behoorlijk lastig. Uiteindelijk werd het toch nog een ruime 2-6. EGS 2 wist slechts een half bordpuntje mee terug te nemen uit Oosterhout: 7,5-0,5 voor Rode Lopers.

EGS ging in Oisterwijk als een pijl uit een boog van start. Robin Verhoeven, vlak voor de aftrap op bord 8 geposteerd, liet zijn tegenstander alle hoeken van het bord zien. Een tactische meesterzet van coach Renders, die vervolgens een tegenslag te verwerken kreeg toen een ander EGS-talent op moest geven. Thomas Kools had zijn koning op een ongelukkig veld geposteerd en dat kostte hem de kop.

En hoewel EGS weer vrij vlot op voorsprong kwam na zeges van Alex van Lanen en playing coach Henk Renders, was het daarna toch even ijsberen geblazen voor de uitgeschaakte Goirlenaren. Cas Overzier zag zijn openingsvoordeel verwateren en moest genoegen nemen met remise, waardoor het vierde punt lang uit bleef.

De drie resterende EGS’ers hadden het alle drie niet eenvoudig, maar aan het eind van de dag brachten ze toch tweeëneenhalf punt binnen. Matchwinner werd Jasper van Dalen. Een stuk meer blunderde hij weer weg, maar een pion en heel veel tijd meer brachten hem toch de zege. Niet veel later won ook Frank Swagemakers, omdat, zo sprak zijn opponent, ‘hij de voorlaatste fout maakte en ik de laatste’. Er viel wat voor te zeggen, want lang leek er in deze partij toch behoorlijk wat muziek in de Oisterwijkse stelling te zitten.

Met de vis op het droge ging kopman Bram van Huijgevoort er nog eens goed voor zitten in een toreneindspel met een pion meer. Aan het eind van de rit kan namelijk ook het aantal bordpunten belangrijk blijken. Bram ging tot aan het gaatje, maar met nog minder dan een minuut op de klok voor beide spelers kwamen ze toch tot de conclusie dat er niet meer in zat dat remise.

Met de eindstand 2-6 neemt EGS alleen de kop. Mede-koploper BSV 3 speelde gelijk tegen Baronie. BSV is de volgende tegenstander van EGS, een heuse topper dus. Ook het tweede van EGS krijgt dan BSV op bezoek (BSV 4) en EGS 2 zal dan waarschijnlijk bruisen van revanchegevoelens. Wegens een stortregen aan afzeggingen kon het tweede zaterdag namelijk slechts met vijf spelers afreizen naar Oosterhout. Daar kreeg Rode Lopers de twee punten dus bijna cadeau. Maar gezien de uitslag van de vijf wel gespeelde partijen was dat ook wel verdiend. Alleen Maarten de Wit kwam tot een remise, alle andere Goirlenaren verloren.

Bram op weg naar het laatste halfje


03 december 2012 Verslag van Alex

Negatieve primeur tegen De Wilde Dame

In de tweede wedstrijd in de regiocompetitie speelde EGS uit tegen De Wilde Dame. Ondanks het feit dat dat in de vertrouwde omgeving van het Hof van Holland is, werd het een zware wedstrijd.

De tegenstanders van Nico en Maarten deden hun verenigingsnaam eer aan door beiden een wilde partij te spelen die tot een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg leidde. Nico kwam in een vork terecht waardoor hij zijn laatste stuk verloor en Maarten (met zwart) vergalloppeerde zich in het Blackmar-Diemer gambiet.

Rob speelde een langzame schuifpartij en twijfelde net een zet te lang over het vraagstuk of een paard van de tegenstander al dan niet geslagen moest worden. Het paard twijfelde niet en nestelde zich diep on Robs stelling: 3-0. Hoe anders verging het Henk, die het enige, hele, punt wist binnen te slepen. Een historische avond voor de Wilde Dame(s), zij wonnen voor het eerst (en hopelijk voor het laatst...) een onderling duel tegen EGS.


06 december 2012 Verslag van Alex

Eerste punt voor avondteam

Het avondteam van EGS heeft thuis tegen Rochade zijn eerste punt gepakt. Maar in de strijd tegen degradatie schiet dat niet echt op: EGS staat nog steeds gedeeld laatste.

De avond begon nog goed, met een vlotte aanvalszege van Pascal Graafmans. Maar daarna ging kopman Bram van Huijgevoort onderuit, hij werd overrompeld door een aanval over de halfopen g-lijn. Rick van Loy zette EGS weer op voorsprong na een triomf in een eindspel waarin zijn loperpaar triomfeerde over de toren van zijn tegenstander. Maar ook Alex van Lanen verloor, toen hij in tijdproblemen (en een gammele stelling) een pionnetje snoepte waar hij vanaf had moeten blijven: 2-2.


08 december 2012 Verslag van Alex

Thomas Kools wint Jonge Vrijwilligersprijs

Thomas Kools heeft vrijdagavond de stimuleringsprijs voor jonge vrijwilligers van de gemeente Goirle gewonnen. De nietsvermoedende Thomas was naar het Jan van Besouw gelokt, waar burgemeester Machteld Rijsdorp hem in een speech complimenteerde met zijn inzet bij EGS. De 15-jarige Thomas geeft samen met Erik Hamers schaaktrainingen in Goirle en Hilvarenbeek, is competitieleider en begeleidt EGS-jeugdspelers bij hun deelname aan het grandprixtoernooi van Tilburg en Den Bosch.

De moeder van Laurens en Annelore Tomee: “Omdat ik dit als ouder het voor het eerst meemaakte, heb ik Thomas gevraagd naar de organisatie van de ochtend. Fijn dat hij er bij was voor de begeleiding en de prima uitleg. Hij liep steeds rond tijdens de schaakpartijen zodat hij voor de deelnemers steeds zichtbaar aanwezig en bereikbaar was voor vragen. Super!”

Aan de Jonge Vrijwilligersprijs is een bedrag van 350 euro verbonden. Die zal besteed worden aan een verenigingsactiviteit. Een mooie opsteker voor Thomas, die we langs deze weg van harte feliciteren met zijn prijs!

De burgemeester speecht.De winnaar met burgemeester en Erik Hamers.


13 december 2012 Verslag van Alex

Schaakcafé Hof van Holland op 27 december

Het jaar 2012 loopt op zijn eind. Dat betekent dat het voor EGS weer tijd wordt om het jaarlijkse open huis te houden. Schaakcafé Hof van Holland is dit jaar op donderdagavond 27 december, omdat Kerstmis de dinsdag heeft ingepikt. De eindejaarsschaakavond begint om 20.00 uur. 

Er wordt tijdens het schaakcafé een snelschaaktoernooi georganiseerd, maar voor de minder gehaaste schakers is er ook de gelegenheid om een lange partij te spelen. Bovendien ligt voor de aanwezigen een exemplaar van clubblad De Schaakmeester te wachten, waarin de gebeurtenissen uit het afgelopen seizoen nog eens op een rijtje worden gezet. 

Iedereen is van harte welkom, lid of niet. Hopelijk tot ziens in café Hof van Holland!


15 december 2012 Verslag van Alex

Zaterdagcompetitie: een ronde vol vieren

De vierde ronde van de NBSB-competitie was er voor EGS één vol vieren. Het eerste team deelde de punten tegen BSV 3: 4-4. EGS 2 speelde ook tegen BSV (om precies te zijn BSV… 4!) en ook daar verschenen twee vieren en dus een gelijkspel op het scorebord.

EGS 1 ging als koploper de laatste speelronde van 2012 in. Een zege tegen nummer twee BSV 3 had EGS een riant uitzicht op het kampioenschap kunnen geven. En hoewel vooraf de ambities hoog waren, moest het Goirlese vlaggenschip in de loop van de zaterdagmiddag vooral knokken om niet te verliezen.

Het begon met een snelle remise van Thomas Kools. In een gesloten stelling was zetherhaling voor beide spelers de beste zet, dus een half punt. Cas Overzier speelde weer eens een aanvalspartij om door een ringetje te halen. Hij zette EGS op voorsprong en is nu topscorer, omdat Alex van Lanen (tot op heden een perfecte drie uit drie) een combinatie over het hoofd zag en het resulterende eindspel niet kon redden: 1,5-1,5.

Fred Pardoel en Robin Verhoeven voegden vervolgens twee halfjes aan het totaal toe. Bij Fred leek er lange tijd meer in te zitten, maar hij kwam er niet doorheen. Bij Robin was het omgekeerd, hij moest een toreneindspel met een pion minder verdedigen, maar deed dat met verve. EGS kwam weer op voorsprong toen Jan Langenberg zijn zege in de wacht sleepte, waar hij al de hele middag stapje voor stapje naar op weg was geweest. Met een 3,5-2,5 voorsprong was de vis echter nog lang niet op het droge.

Bram van Huijgevoort speelde weliswaar nog steeds, maar keek al tijden tegen een grote materiële achterstand aan na een misrekening in het middenspel. Frank Swagemakers had minder tijd in een stelling die nog alle kanten uit kon. Toen Bram eenmaal de koning had omgelegd, richtten alle ogen zich op Frank en zijn opponent. Met nog minder dan een minuut op de klok bood Frank remise aan, en dat aanbod werd tot verrassing van veel omstanders geaccepteerd, ondanks meer tijd en een op het oog betere stelling voor de BSV’er. Een remise die aan het eind van de rit cruciaal kan blijken te zijn in de strijd om de titel.

Maarten strijdt voor het laatste halfje, helaas tevergeefs.

Bij EGS 2 was een remise net waar het aan ontbrak. Het begon goed toen Henk van Griethuijsen bij gebrek aan een achtste Bergen op Zoomse schaker al meteen een punt kon scoren. Jasper Kools en Ton Krugers volgden aan de staartborden zijn voorbeeld met twee goede winstpartijen. Nullen waren er ook, voor Rob van Esch (die al in de opening misgreep en daarna een verloren strijd streed) en Nico Dignum (die met een stuk minder ook geen winstkansen meer zag).

Maar het werd 4-2 toen Frans Leijtens een fraaie aanval, waarbij hij allebei zijn torens op de zevende rij wist te parkeren, met een vol punt wist te bekronen. Een remise was vervolgens genoeg geweest voor een knappe zege voor EGS 2, maar die kwam er niet. Debutant Jan Erftemeijer zag een veelbelovende aanval stranden na dameruil en ging ten onder het daaropvolgende eindspel met een pion minder. En zoals wel vaker bij het tweede was Maarten de Wit als laatste over en kwam het dus op hem aan. Maarten vocht als een leeuw, maar moest zijn meerdere erkennen in zijn talentvolle tegenstander: 4-4.

Voor EGS 2 levert dat de vierde (jaja!) plek op op de ranglijst. Het eerste staat nog steeds bovenaan en gaat een spannende tweede seizoenshelft tegemoet. BSV 3 volgt op één punt en ook Baronie 3 maakt nog aanspraak op de titel. Maar nog altijd heeft EGS het in eigen hand: drie zeges zijn genoeg voor een kampioenschap.


29 december 2012 Verslag van Alex

Volle bak bij schaakcafé Hof van Holland

Jan Douwes is de winnaar geworden van het snelschaaktoernooi tijdens het open huis van EGS, op de donderdag tussen kerst en nieuwjaar. Het schaakcafé, oorspronkelijk bedoeld voor oud-leden, kreeg zo toch nog een oud-lid als winnaar, al liet de hoeveelheid aanwezige oud-leden wat te wensen over.
 
Maar door de komst van delegaties van En Passant (Chaam), De Wilde Dame en een drietal Poppelse huisschakers was het toch een drukte van belang in Hof van Holland. De meeste schakers stortten zich in een snelschaakavontuur, waarbij na een voorronde en een finalepoule Jan Douwes en Rick Zegveld (Rochade) als toppers uit de bus kwamen. Beiden hadden 4 uit 5, maar omdat Jan het onderling duel won, mag hij zich officieus winnaar noemen. In de kampioenspoule werd Erwin Meeuwsen van En Passant derde, voor Thomas Kools, Guus Vermeulen en Karoly Kapitany.
 
Poule 2 werd een prooi voor de later gearriveerde Rick van Loy, voor Alex van Lanen, Jasper Kools, Peter-Paul van der Schoot, Ronald Kloeg en Wiel Cleven. In poule 3 finishte Anton Smeekens voor Rob van Esch, Guust van der Steen en Mark Lavrijsen. In een eerder stadium waren Pieter Couwenberg, Erik Hamers, Henk Renders en Jeroen Huijben al afgehaakt in dit snelschaakgeweld.
 
De drie gasten uit Poppel namen het in langere partijen op tegen de EGS-Poppelaar Sjeng Houben, Ton Krugers en Frans Leijtens. De exacte uitslag van dit onderonsje is niet helemaal duidelijk, maar de indruk achteraf aan de bar was dat de Vlaamse gasten de EGS-equipe nipt de baas waren gebleven.
 
Voor meer foto's, zie dit foto-album van Anton Smeekens van En Passant.Het schaakcafé

29 december 2012 Verslag van Alex

Robin vijfde bij Brabants kampioenschap

Bij het Brabants kampioenschap in Kaatsheuvel is Robin Verhoeven vijfde geëindigd. In de categorie waren zes deelnemers, die elkaar allemaal een keer tegenkwamen in de vijf gespeelde rondes. Daarin wist Robin een keer te winnen (en fraai ook!), overeenkomstig met wat op basis van zijn rating van hem verwacht mocht worden.

Robin in actie.


13 januari 2013 Verslag van Alex

Pieter en Guus succesvol in Wijk aan Zee

In het amateurtoernooi van het Tata Steel toernooi (voorheen Hoogovens) in Wijk aan Zee hebben Pieter Couwenberg en Guus Vermeulen hun vierkamp weten te winnen.

Pieter keek tijdens het toernooi letterlijk neer op de wereldtoppers, omdat zijn groep door de toernooileiding op het balkon was geplaatst. Na twee remises won Pieter zijn partij uit de slotronde, waardoor hij gedeeld winnaar van groep 6S werd. Guus Vermeulen koos precies hetzelfde pad (twee remises en winst in de slotronde) naar precies hetzelfde eindresultaat (gedeeld eerste) in poule 5M.

Pieter in actie bij Tata.


17 januari 2013 Verslag van Alex

Frank en Henk bereiken bekerfinale

De finale van het bekertoernooi van EGS wordt dit seizoen een strijd tussen Henk van Griethuijsen en Frank Swagemakers. Zij wonnen dinsdagavond hun halve finale.

Frank Swagemakers versloeg Nico Dignum. Zoals het een underdog betaamt trok Nico onversaagd in de aanval, maar aan het eind van het liedje was hij degene die materiaal in moest leveren. In de partij tussen Henk van Griethuijsen en Bart Plasmans werd het evenwicht nooit echt doorbroken. De spelers besloten tot remise, waarna Henk de barrage om de tweede finaleplek won.

De halve finales in volle gang.


19 januari 2013 Verslag van Alex

Stunt blijft uit in Dongen

Het avondteam van EGS heeft niet weten te stunten in de eindwedstrijd tegen kampioenskandidaat DSC uit Dongen. Het werd 3-1 voor DSC.

Nadat het getik van de lokale sjoelclub en de hoempa van de lokale fanfare in het Dongense wijkcentrum 't Schouw waren weggestorven, was het tijd voor Rick van Loy om voor rumoer in de schaakzaal te zorgen. Hij verraste zijn tegenstander met een paardvork op dame en koning en zette EGS pardoes op voorsprong.

Een stunt leek even in de lucht te hangen, maar Ricks teamgenoten konden geen vervolg geven aan zijn succes. Alex van Lanen leverde vlak voor de tijdscontrole een kwaliteit in, wat gevoegd bij een verre vrijpion als snel de doorslag gaf. Pieter Couwenberg had een veelbelovende aanval langzaam maar zeker zien vervlakken en ging uiteindelijk door zijn vlag. Maarten ruilde, achteraf bezien, iets te enthousiast bijna alle zware stukken met oud-lid Dick Carol, waardoor die een ijzersterk en beslissend paard in het centrum kreeg.

Om nog enige kans te maken in de strijd tegen degradatie zal EGS nu de volgende ronde moeten winnen tegen Triple Pion.


20 januari 2013 Verslag van Alex

Ondertussen in Tilburg...

Terwijl in Goirle de voorbereidingen voor het GOK in volle gang zijn, is het open toernooi van onze Tilburgse buren Stukkenjagers alweer halverwege. Van de drie EGS-ers doen Maarten de Wit en Rick van Loy het tot nu toe even goed: allebei staan ze op 2,5 uit 5. Vooral voor Maarten is dat een puike prestatie, gezien zijn TPR dat ruim boven zijn rating ligt. Wat lager op de ranglijst staat Nico Dignum, met 1 uit 5.

Maarten (voorgrond) en Nico (achterin) in actie.

 

Zo'n foto met stelling vraagt om de partij, nietwaar?
De partij met een paar randopmerkingen vind je bij de Analyses.


01 februari 2013 Verslag van Alex

Dat ging naar Chaam toe...

De 'onzen' Rob van Esch, Rick van Loy en Maarten de Wit waren vorige week van de partij tijdens het Open Chaams Schaakkampioenschap. De uitslag heeft de lange weg van Chaam terug naar Goirle nog niet weten te overbruggen, maar duidelijk werd wel dat het een gezellig en sportief schaakfestijn betrof, waar hoogstwaarschijnlijk Rick als hoogstgeklasseerde EGS-er in de eindstand belandde.

Rob in actie in Chaam.


07 februari 2013 Verslag van Alex

Avondteam grijpt laatste strohalm

Het avondteam van EGS worstelt dit seizoen, maar houdt tot op heden nog steeds het hoofd boven water. Dat is in grote mate te danken aan de overwinning van dinsdagavond op concurrent Triple Pion. Het werd 3,5-0,5: de eerste EGS-zege van dit seizoen in de avondcompetitie.

EGS trad aan in de sterkste opstelling en dat betaalde zich vooral aan de middenborden snel uit. Pascal Graafmans dwong zijn tegenstander een stuk op te offeren voor twee pionnen, maar dat bleek al gauw een hopeloze stelling op te leveren voor de Triple Pionner. Rick van Loy speelde een open partij met tegengestelde rochade. Toen Rick zijn beide torens op de vijandige zevende rij wist te parkeren, was het snel bekeken.

Bij een 2-0 voorsprong besloot teamcaptain Alex van Lanen met een bezorgde blik op de klok om zijn koningsaanval, waar hij een stuk in had geïnvesteerd, het remisepad op te sturen. Eeuwig schaak leverde EGS de zekere zege op. Dat Bram van Huijgevoort daar nog een puntje aan toevoegde dankzij een ver opgerukte b-pion die een toreneindspel besliste, was alleen maar mooi in de strijd tegen degradatie.

EGS heeft nog één ronde te spelen, uit tegen Stukkenjagers, en heeft ook daar een goed resultaat nodig om veilig te finishen. Wat dat goed resultaat is, hangt af van de uitslagen in andere wedstrijden. Maar met een nieuwe zege is EGS in ieder geval ook volgend seizoen eersteklasser.


16 februari 2013 Verslag van Alex

EGS weet wel raad met Raadsheer

De zestien schakers van Raadsheer zijn er zaterdag niet in geslaagd de zestien bezoekers van EGS de punten te ontfutselen. EGS 1 én EGS 2 wonnen, al was de manier waarop zeer verschillend. Het eerste haalde uit met 7-1, voor het tweede was het billen knijpen en werd het 4,5-3,5.

In de match Raadsheer 3 – EGS 1 was topscorer Cas Overzier de enige die namens EGS verloor. Waar hij dit seizoen al zo vaak EGS op een snelle voorsprong zette, keek Cas nu na een rekenfout al snel tegen een beroerde stelling aan. Cas wist de onvermijdelijke nederlaag nog zo lang uit te stellen, dat bij het einde van zijn partij de stand al wel 1-2 was voor EGS.

Dat was te danken aan Robin Verhoeven (met een pion meer uit de opening en in het toreneindspel gaf dat de doorslag) en Jasper van Dalen (een stuk meer, dat was opeens foetsie, maar volgens Jasper was de winst nooit in gevaar). En 1-2 bleef het lang. Maar toen na vier uur spelen de beslissingen begonnen te vallen, vielen ze ook allemaal in Goirles voordeel. Frank Swagemakers, Bram van Huijgevoort en Alex van Lanen konden de felicitaties van hun tegenstander in ontvangst  nemen, waarmee de zege voor EGS binnen was.

Dat daarna Thomas Kools en Jan Langenberg ook nog wisten te winnen, kan nog best belangrijk zijn in de strijd om het kampioenschap. Met de winst blijft EGS koploper en met de 7-1 wordt ook het aantal bordpunten behoorlijk hoger dan dat van de concurrentie. Dat kan van pas komen als EGS nog een misstap maakt.

Of EGS 2 nog zo hoog zal reiken dat het kampioen wordt, is onwaarschijnlijk. Maar door de zege in Zundert nestelt het tweede zich wel nog steviger in de subtop. Het zag er lang niet naar uit dat EGS 2 ging winnen van Raadsheer 4. Jasper Kools overrompelde met zijn jeugdig enthousiasme nog wel zijn tegenstander om EGS op voorsprong te zetten, maar daarna wist Raadsheer langszij te komen en vervolgens uit te lopen naar 1,5-3,5. De lijdende voorwerpen van EGS-kant waren Pieter Couwenberg, Nico Dignum en Sjeng Houben. Ton Krugers sloot een spannende partij af met remise.

Maar na deze Zundertse inhaalrace volgde een Goirlese. Frans Leijtens marcheerde met zijn zwarte pionnen naar de overkant en de partijzege. Henk van Griethuijsen zette de gelijkmaker op het scorebord, waarna een bekende situatie ontstond voor EGS 2. Wederom was het Maarten de Wit die als laatste bezig was, met het lot van het hele team dat van hem afhing. Eerder in de partij had Maarten zich al van zijn dapperste kant laten zien door zijn dame te posteren op b7, terwijl dat volgens de heersende schaakwijsheden nooit goed is, ook niet als het goed is. Maar goed, in Maartens geval was het blijkbaar wel goed, want het leverde hem een eindspel op met een pion meer. Dat maakte Maarten koelbloedig af, ondanks de handvol seconden die op het eind nog slechts op zijn klok prijkten: 3,5-4,5.

Jong en oud in één team.


24 februari 2013 Verslag van Alex

De Wilde Dame te wild voor EGS

Vreugde bij De Wilde Dame, teleurstelling bij EGS. Voor het eerst sinds de entree van De Wilde Dame in de regiocompetitie wisten de huisschakers twee keer in één seizoen van EGS te winnen. Teamcaptain Maarten de Wit wist het enige EGS-punt te scoren. Pieter Couwenberg, Rob van Esch en Nico Dignum moesten hun koning omleggen. 1-3 voor De Wilde Dame dus.


24 februari 2013 Verslag van Alex

EGS in actie in Nunspeet

Zoals gebruikelijk speelde een flinke EGS-delegatie mee in het Open NK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) in Nunspeet. Frank Swagemakers en Rick van Loy deden het het beste: met ieder vier uit zes werden ze gedeeld derde. Pikant: de overwinning van Frank op Rick in de laatste ronde kostte Rick de toernooizege.

Guus Vermeulen haalde een score van vijftig procent (drie uit zes), Alex kwam tot 2,5 punt, Pieter tot 1,5. De onderlinge partij tussen Alex en Pieter eindigde in een remise. Voor alle ins en outs, zie de site van de NSVG.

Frank contra Rick.


24 februari 2013 Verslag van Alex

GOK 2013 staat op punt van beginnen

De tiende editie van het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken staat op het punt van beginnen. Inschrijven is nog steeds mogelijk! Het GOK is een zevenrondig open toernooi dat EGS op vrijdagavonden houdt. De speeldata zijn dit jaar 1 maart, 22 maart, 19 april, 26 april, 10 mei, 24 mei en 7 juni. Op 14 juni is de prijsuitreiking, gecombineerd met het Goirles Open Snelschaakkampioenschap.

Wie een keer niet kan, heeft de mogelijkheid om tot ronde 5 één bye op te nemen. In onderling overleg is het ook mogelijk om partijen vooruit te spelen of in te halen. Partijen in het GOK tellen niet mee voor de KNSB-rating… ideaal om eens die nieuwe openingsvariant uit te proberen!

Het speeltempo bij het GOK is anderhalf uur voor de eerste veertig zetten met daarna vijftien minuten extra voor de rest van de partij. De klokken gaan aan om 20.15 uur (of daaromtrent). Deelname kost 10 euro, behalve voor leden van EGS, die spelen gratis mee. Hoofdprijs: 100 euro.

Meer informatie of opgeven bij Alex van Lanen (alexvanlanen@hotmail.com; 06-83637207).

De voorlopige deelnemerslijst (naam-club-rating):

Rick van Loy (De Drie Torens) 1948

Erik Dignum (Stukkenjagers) 1932

Jean Marie Wildeboer Schut (Stukkenjagers) 1876

Frank Swagemakers (EGS) 1843

Guus Vermeulen (Stukkenjagers) 1790

Alex van Lanen (EGS) 1700

Thomas Kools (EGS) 1686

Pieter Couwenberg (EGS) 1657

Erik Hamers (EGS) 1579

Maarten de Wit (EGS) 1475

Robin Verhoeven (EGS) 1466

Jasper van Dalen (EGS) 1449

Peter Ansems (Stukkenjagers) 1397

Rob van Esch (EGS) 1341

Frans Leijtens (EGS) 1295

Jasper Kools (EGS) 1206

Nico Dignum (EGS) 1102

Lex Brekelmans (EGS) -

Frans Brock (huisschaker) -

Jan Erftemeijer (EGS) -

Eddie Franken (huischaker) -

Rudolf Kat (En Passant) -

Herma Timmer (huisschaker) -


02 maart 2013 Verslag van Alex

Volle bak bij eerste ronde GOK

Het was behoorlijk druk vrijdagavond met spelers, fans en andere geïnteresseerden voor de eerste ronde van het Goirles Open Kampioenschap. Het GOK telt dit jaar 24 deelnemers, waarvan er vier nog in actie moeten komen in twee inhaalpartijen: Rick van Loy-Frank Swagemakers en Jasper van Dalen-Alex van Lanen. 

Van de eerste tien partijen viel de knappe remise van Thomas Kools tegen Erik Dignum op. Ook Jan Erftemeijer en Lex Brekelmans lieten zien dat zij in hun eerste maanden bij EGS stappen hebben gezet, ze versloegen respectievelijk Frans Leijtens en Peter Ansems. De andere winnaars waren Rudolf Kat (tegen Gus Vermeulen), Jean Marie Wildeboer Schut (tegen Pieter Couwenberg), Ron de Veen (tegen Erik Hamers), Rob van Esch (tegen Frans Brock), Eddie Franken (tegen Jasper Kools) en Nico Dignum (tegen Herma Timmer) De partij tussen Maarten de Wit en Robin Verhoeven eindigde in een remise.

Peter Ansems speelde de teleurstelling van zijn nederlaag na afloop van zich af door te snelschaken tegen EGS-voorzitter Henk Renders. Een beeld dat herinneringen oproept aan lang vervlogen tijden, vastgelegd door onze huisfotograaf.

Renders vs Ansems, een heuse classic.


07 maart 2013 Verslag van Alex

Caïssavirus doet EGS de das om

EGS had dinsdag last van het Caïssavirus, zoals de Caïssers zelf zeiden. Immers een Caïssapartij is pas een Caïssapartij als er een stuk wordt weggegeven. En dat is precies wat er gebeurde op de borden van respectievelijk Pieter (zag iets over het hoofd), Maarten (deed aan zetverwisseling) en Rob (keek niet goed naar een ongedekte toren aan de rand).

Alleen Nico speelde een zeer degelijke partij en scoorde het erepunt voor EGS. EGS-Caïssa 1-3. EGS zit duidelijk in de hoek waar de klappen vallen en met nog een wedstrijdronde te gaan (thuis tegen En Passant), ziet het er naar uit dat de derde plek het hoogst haalbare is dit seizoen.


07 maart 2013 Verslag van Alex

Pascal voert het snelschaakpeloton aan

Na drie (van de vijf) rondes in het snelschaaktoernooi van EGS voert Pascal Graafmans de ranglijst aan. Wedstrijdleider Sjeng Houben zit hem het dichtst op de hielen, Frank Swagemakers en Bart Plasmans (de nummers drie en vier) mogen ook nog hopen op meer.

De vijf-uit-vijf score van zowel Pascal en Sjeng op de derde snelschaakavond heeft ze dus overduidelijk geen windeieren gelegd. Ook Maarten scoorde in de derde ronde sterk (4 uit 5), wat hem een plek in de top vijf heeft opgeleverd. De top vijftien na drie speelronden:

1 Pascal 605,5
2 Sjeng 554,5
3 Frank 539,2
4 Bart 519,5
5 Maarten 466,5
6 Pieter 461,5
7 Henk 440,5
8 Erik 383,5
9 Lex 381,1
10 Jaap 374,5
11 Vida 367,0
12 Nico 354,1
13 Frans 293,5
14 Rob 283,4
15 Frans-Josef 227,9


10 maart 2013 Verslag van Alex

EGS heeft titel voor het grijpen

Van ‘nog twee keer winnen’ is het sinds zaterdag ‘nog één keer winnen’ en dan heeft EGS 1 het kampioenschap binnen. Maar zaterdag liet ook zien dat zoiets gemakkelijk gezegd, maar niet zo één-twee-drie gedaan is. EGS moest alle zeilen bij zetten om te winnen van De Pion 5. Uiteindelijk lukte dat met de hakken over de sloot: 4,5-3,5. Zelfs met alle zeilen bijgezet kon het tweede het niet bolwerken tegen het Zevenbergse Unk. Het werd 3-5.

EGS kwam goed uit de startblokken. Snelle zeges van Bram van Huijgevoort en Robin Verhoeven en tussendoor een solide remise van captain Henk Renders zorgden voor een comfortabele 2,5-0,5 voorsprong. Maar toen werd het hard werken om de nog benodigde twee punten in de wacht te slepen.

Uiteindelijk lukte dat. Fred Pardoel moest zijn koning omleggen, maar EGS haalde de punten binnen dankzij vier remises van Jan Langenberg, Alex van Lanen, Cas Overzier en Frank Swagemakers. In zeker twee gevallen hadden de Pion-spelers reden gehad om op meer te hopen. Maar achteraf zullen ze ook niet verbaasd zijn over de 4,5-3,5. Het Roosendaalse team werd dit seizoen al twee keer eerder op een dergelijke nipte nederlaag getrakteerd.

EGS 2 stond tegen Unk voor de zware opgave om zijn podiumplek in de derde klasse te verdedigen. Maar door de snelle voorsprong die Unk nam, zat een Goirlese zege er eigenlijk nooit in. Jasper Kools wist zijn stijgende lijn weliswaar door te trekken door op bord 8 te winnen, maar toen hadden Rob van Esch en Sjeng Houben al een nul aan hun broek en Nico Dignum volgde niet veel later. Jan Erftemeijer speelde een mooie partij waarbij hij het initiatief had, maar hij wist niet door de verdedigingslinie van zijn tegenstander te breken: remise.

De laatste kans op iets moois vervloog voor EGS toen Ton Krugers een prachtige opgebouwde aanval vergat te bekronen. Daarmee was de beslissing in de wedstrijd gevallen. Pieter Couwenberg (remise) en Maarten de Wit (winst, op bord 1!) lieten zich aan de hoogste borden toch nog van hun beste kant zien en wisten de einduitslag nog een beetje bij te plussen: 3-5.

De laatste speelronde is zaterdag 6 april. EGS gaat dan uit bij Baronie op zoek naar die laatste keer winnen. EGS 2 bezoekt kampioenskandidaat Staunton in Etten-Leur.


12 maart 2013 Verslag van Alex

Uitslagen ronde 1 GOK

Nu alle inhaalwedstrijden zijn gespeeld, hierbij voor de volledigheid nog even alle uitslagen van de eerste ronde van het GOK.

  1 Rudolf Kat            -  Guus Vermeulen       1-0   

  2 Rick van Loy          -  Frank Swagemakers    0-1   

  3 Thomas Kools          -  Erik Dignum          ½-½   

  4 Jean Marie Wildeboer Schut  -  Pieter Couwenberg    1-0   

  5 Erik Hamers           -  Ron de Veen          0-1   

  6 Maarten de Wit        -  Robin Verhoeven      ½-½   

  7 Lex Brekelmans        -  Peter Ansems         1-0   

  8 Rob van Esch          -  Frans Brock          1-0   

  9 Jan Erftemeijer       -  Frans Leijtens       1-0   

 10 Jasper Kools          -  Eddie Franken        0-1   

 11 Herma Timmer          -  Nico Dignum          0-1   

 12 Jasper van Dalen      -  Alex van Lanen       1-0   

De stand zal iedereen daaruit zelf wel af kunnen leiden. De indeling voor ronde 2 (vrijdag 22 maart):

  1 Rob van Esch          -  Rudolf Kat           ..... 

  2 Nico Dignum           -  Jean Marie Wildeboer Schut ..... 

  3 Frank Swagemakers     -  Lex Brekelmans       ..... 

  4 Ron de Veen           -  Jan Erftemeijer      ..... 

  5 Eddie Franken         -  Jasper van Dalen     ..... 

  6 Erik Dignum           -  Maarten de Wit       ..... 

  7 Robin Verhoeven       -  Thomas Kools         ..... 

  8 Peter Ansems          -  Rick van Loy         ..... 

  9 Guus Vermeulen        -  Frans Leijtens       ..... 

 10 Alex van Lanen        -  Jasper Kools         ..... 

 11 Pieter Couwenberg     -  Herma Timmer         ..... 

 12 Frans Brock           -  Erik Hamers          ..... 


13 maart 2013 Verslag van Alex

Rapidschaak draait uit op tweestrijd

De competitie om het rapidkampioenschap van EGS draait uit op een tweestrijd. Maar wel een andere dan EGS de afgelopen twee jaar om het algehele kampioenschap heeft gezien. Na vier van de vijf ronden geven Bart Plasmans en Frank Swagemakers elkaar slechts een half puntje toe (in het voordeel van Bart).

De laatste rapidschaakavond op 7 mei zal een beslissing moeten brengen, als Bart en Frank in ieder geval nog tegen elkaar spelen. De nummer drie, voor wie het zich afvraagt, is Sjeng Houben. Maar hij staat al vier punten achter koploper Bart en dat is in de drie partijen van de finale-avond met geen mogelijkheid meer in te lopen.


21 maart 2013 Verslag van Alex

In memoriam Arnold Backx

EGS heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van ons voormalig bestuurslid Arnold Backx. Arnold is jarenlang een gewaardeerd lid geweest van EGS en heeft ook een tijd lang het penningmeesterschap van onze vereniging bekleed tot hij in 2005 naar Nuenen verhuisde. Dat EGS ook daarna nog een plekje in zijn hart had, liet hij zien door nog met enige regelmaat langs te komen, bijvoorbeeld op de oud-ledenavond van EGS.

Een van de eerste dingen die Arnold deed na zijn verhuizing naar Nuenen, was ook daar lid worden van de schaakvereniging. Tot kort voor zijn dood is hij daar actief geweest. Het tekent de passie voor de schaaksport bij Arnold.

EGS is Arnold Backx veel dank verschuldigd voor zijn grote bijdrage aan onze vereniging. Als een bekwaam bestuurslid en meer nog als een gezellige schaakvriend hebben wij hem jarenlang in ons midden mogen hebben en zo zullen wij hem ook nog lang herinneren.

EGS wenst de familie en vrienden van Arnold sterkte toe in deze moeilijke tijd.


28 maart 2013 Verslag van Alex

Op het nippertje… toch gedegradeerd

Het avondteam van EGS heeft de strijd tegen degradatie niet tot een goed eind weten te brengen. Uit bij Stukkenjagers werd een verdienstelijk gelijkspel uit het vuur gesleept, maar door de zege van Triple Pion op ’t Paardje eindigt EGS toch voorlaatste, wat degradatie betekent.

Vooraf was de uitslag van Triple Pion al binnen en was de opgave dus helder: winnen van een sterk Stukkenjagers-team. Lange tijd volgde EGS de zorgvuldig uitgediscussieerde routekaart richting handhaving. Zo werd de sterkste Stukkenjager César Becx aan bord twee geneutraliseerd door Bram van Huijgevoort. Na tien zetten bood César al remise aan.

Rick van Loy behaalde aan bord drie het gehoopte en ingecalculeerde punt. Al was daar tegen Arend-Jan Meerwijk een behoorlijke schwindel voor nodig, want eigenlijk stond Rick op het einde glad verloren in plaats van gewonnen. In tijdnood greep zijn Stukkenjagende tegenstander echter mis. Nog meer goed nieuws kwam er van bord één. Daar behaalde Maarten de Wit een razend knappe remise tegen de sterke John Greunsven. Een onverwachte meevaller: 1-2.

Met een remise op bord vier zou EGS erin blijven. Maar net op dat moment was Alex van Lanen tegen Sebastiaan Dijksman zijn zorgvuldig in 35 zetten opgebouwde voordeel in twee zetten aan het verkwanselen. Het geluk dat Rick eerder had gehad, bleek de teamleider van EGS niet te hebben. In het zicht van de haven ging het zo toch mis: 2-2. Een goed resultaat, maar gezien de stand niet voldoende om erin te blijven.


29 maart 2013 Verslag van Jaap

Thema-avond

Dinsdag 2 april is het thema-avond, dit jaar verzorgd door Frank Swagemakers.


Het onderwerp blijft nog even geheim, maar is interessant voor schakers van elk niveau.
Ook gaan we zelf aan de slag met enkele spannende opgaven.
Er is een prijs voor de beste oplossingen!!!


Dus ... komt allemaal !


05 april 2013 Verslag van Alex

Kopgroep vormt zich in GOK

De tweede ronde van het GOK liet  weinig verrassingen zien (misschien dat het daarom ook even heeft geduurd voor er verslag werd gegeven). De enige ratingverrassing was de knappe remise die Maarten de Wit uit het vuur wist te slepen tegen Erik Dignum. Maar dat wil niet zeggen dat alle op papier logische overwinningen ook simpel tot stand kwamen. Zo waren Peter Ansems en Jasper Kools dicht bij een stunt tegen respectievelijk Rick van Loy en Alex van Lanen.

Inmiddels heeft zich een kopgroep van vijf gevormd die nog de perfecte score van twee uit twee heeft: Rudolf Kat, Jean Marie Wildeboer Schut, Frank Swagemakers, Ron de Veen en Jasper van Dalen. Thomas Kools is de eenzame achtervolger met 1,5 uit 2. Daarna volgt de zeer brede middenmoot. Ronde 3 van het GOK staat op de agenda voor 19 april. De meest in het oog springende paring is de familiestrijd: Nico Dignum versus Erik Dignum.

Uitslagen ronde 2

  1 Rob van Esch          -  Rudolf Kat           0-1   

  2 Nico Dignum           -  Jean Marie Wildeboer Schut 0-1   

  3 Frank Swagemakers     -  Lex Brekelmans       1-0   

  4 Ron de Veen          -  Jan Erftemeijer      1-0   

  5 Eddie Franken         -  Jasper van Dalen     0-1   

  6 Erik Dignum           -  Maarten de Wit       ½-½   

  7 Robin Verhoeven       -  Thomas Kools         0-1   

  8 Peter Ansems          -  Rick van Loy         0-1   

  9 Guus Vermeulen        -  Frans Leijtens       1-0   

 10 Alex van Lanen        -  Jasper Kools         1-0   

 11 Pieter Couwenberg     -  Herma Timmer         1-0   

 12 Frans Brock           -  Erik Hamers          0-1   

Stand na twee ronden:

1.Rudolf Kat, Jean Marie Wildeboer Schut, Frank Swagemakers, Ron de Veen en Jasper van Dalen, 2

6. Thomas Kools, 1,5

7. Rick van Loy, Erik Dignum, Guus Vermeulen, Alex van Lanen, Pieter Couwenberg, Lex Brekelmans, Erik Hamers, Jan Erftemeijer, Maarten de Wit, Rob van Esch, Eddie Franken en Nico Dignum, 1

19. Robin Verhoeven, 0,5

20. Peter Ansems, Frans Leijtens, Jasper Kools, Frans Brock en Herma Timmer, 0

Indeling ronde 3

  1 Jean Marie Wildeboer Schut  -  Frank Swagemakers    ..... 

  2 Jasper van Dalen      -  Thomas Kools         ..... 

  3 Rick van Loy          -  Rob van Esch         ..... 

  4 Nico Dignum           -  Erik Dignum          ..... 

  5 Maarten de Wit        -  Guus Vermeulen       ..... 

  6 Lex Brekelmans        -  Alex van Lanen       ..... 

  7 Jan Erftemeijer       -  Pieter Couwenberg    ..... 

  8 Erik Hamers           -  Eddie Franken        ..... 

  9 Frans Leijtens        -  Robin Verhoeven      ..... 

 10 Herma Timmer          -  Peter Ansems         ..... 

 11 Jasper Kools          -  Frans Brock          ..... 

Bye

Rudolf Kat; Ron de Veen  


07 april 2013 Verslag van Alex

EGS viert historisch kampioenschap

Met een riante 1-7 overwinning op Baronie 3 heeft EGS zaterdag in Breda het kampioenschap veilig gesteld. Volgend seizoen zal EGS voor het eerst in zijn geschiedenis uitkomen in de eerste klasse. De elf matadoren die voor deze prestatie hebben gezorgd, zijn Pascal Graafmans, Bram van Huijgevoort, Frank Swagemakers, Alex van Lanen, Robin Verhoeven, Thomas Kools, Cas Overzier, Jasper van Dalen, Jan Langenberg, Fred Pardoel en Henk Renders (waarvan de laatste drie zaterdag niet meededen, maar de laatste twee wel aanwezig waren als cheerleaders/tactische ondersteuning).

Laten we voor deze gelegenheid eens stap voor stap kijken hoe de 1-7 tot stand kwam:

0-1: Pascal Graafmans liet voor de wedstrijd al weten dat hij zin had in zijn seizoensdebuut en dat bleek. Hij liet met een overrompelende aanval geen spaan heel van zijn tegenstander en zette EGS snel op voorsprong.

0-2: Thomas Kools won een pion en toen het materiaal ging kosten om te voorkomen dat die ging promoveren, zag zijn tegenstander het niet meer zitten.

0-3: Jasper van Dalen (een seizoensscore van vier uit vier!) investeerde een pion in aanval en kreeg die met rente terug. Toen zijn tegenstander ook nog mat in één over het hoofd zag, was het snel afgelopen.

0-4: In de partij van Bram van Huijgevoort kwam het ratingverschil pas echt aan het licht in het eindspel. Een pion meer in een toreneindspel bezorgde EGS het volle punt.

0-5: Toepasselijk dat Robin Verhoeven voor het beslissende vijfde bordpunt zorgde, hij werd topscorer van EGS met 5,5 uit 6. Hij speelde een complexe partij met veel dreigingen, waarin zijn tegenstander met twee stukken minder de strijd staakte.

0-6: Toen Cas Overzier al vroeg in de partij op f7 kon slaan, leek hij op weg naar een snelle zege. Met stug verdedigen en lang nadenken wist zijn tegenstander het onvermijdelijke nog een hele tijd uit te stellen, maar een punt voor EGS werd het uiteindelijk toch.

Zo bleven over de twee EGS-ers (Frank Swagemakers en Alex van Lanen) die een gewonnen stelling verkwanselden en vervolgens uit verloren positie nog terugknokten tot remise. De 1-7 tegen voormalig concurrent Baronie was een overtuigende manier om kampioen te worden, ook al bleek achteraf dat 4-4 zelfs voldoende was  geweest voor de titel.

In al dit kampioensgeweld wordt EGS 2 een beetje naar de achtergrond gedrongen. Maar ook het tweede speelde een kampioenswedstrijd, al was dat dan helaas voor de tegenstander. Staunton kon de titel in Etten-Leur houden met een 4-4 en slaagde daar ondanks dapper verzet van de onzen toch in. Het werd 5-3. De Goirlese punten kwamen op conto van Pieter Couwenberg en Henk van Griethuijsen (gewonnen) en Maarten de Wit en Bob van Bavel (remise). EGS 2 finisht hierdoor in de middenmoot, op een vijfde plek.


14 april 2013 Verslag van Alex

Maarten in de prijzen bij WLC-toernooi

Teleurgesteld was Maarten de Wit, toen in de analyse bleek dat hij de winnende wending in een pionneneindspel over het hoofd had gezien. Het leverde hem in de laatste ronde van het weekendtoernooi van WLC in Eindhoven slechts een halfje op, en niet de gehoopte overwinning. Maar even later was er een troostprijs: de ratingprijs voor spelers met een rating tussen de 1400 en 1500 bleek desondanks een prooi voor Maarten.

Maarten was, dat zal na het voorgaande niet verbazen, de best scorende EGS-speler op het WLC-toernooi. In de B-groep kwam hij tot 3,5 uit zes. Of eigenlijk 3 uit vijf, want de voltallige EGS-delegatie nam op zaterdagavond een bye. In poule B eindigden achter Maarten nog Jan Erftemeijer (2 uit zes, bij zijn toernooidebuut) en Rob van Esch (1,5 uit zes). In poule A kreeg Alex van Lanen alleen maar tegenstanders van een hogere rating, in dit zware veld knokte hij zich naar 2 uit zes.


20 april 2013 Verslag van Alex

GOK heeft na drie ronden één koploper

Na drie speelronden komt er tekening in de strijd om het Goirles Open Kampioenschap (GOK). Door wat afmeldingen aan de top van het klassement, was de partij tussen Jean Marie Wildeboer Schut en Jasper van Dalen het hoofdaffiche van de derde ronde. De Stukkenjager wist de aanvalslust van Jasper te beteugelen en zette hem zelfs mat. Zo is Jean Marie de enige speler die na drie ronden nog een score van honderd procent heeft. Hij heeft een half punt voorsprong op een drietal: Rudolf Kat, Ron de Veen en Thomas Kools. Ook een grote groep spelers met twee punten heeft nog alle kans om de tiende editie van het GOK te winnen.

Ronde 3

  1 Jean Marie Wildeboer Schut  -  Jasper van Dalen     1-0

  2 Thomas Kools          -  Guus Vermeulen       1-0

  3 Rick van Loy          -  Rob van Esch         1-0

  4 Nico Dignum           -  Erik Dignum          0-1 

  5 Maarten de Wit        -  Alex van Lanen       0-1 

  6 Lex Brekelmans        -  Pieter Couwenberg    0-1 

  7 Erik Hamers           -  Eddie Franken        ½-½

  8 Frans Leijtens        -  Robin Verhoeven      0-1 

  9 Herma Timmer          -  Peter Ansems         0-1 

 10 Jasper Kools          -  Frans Brock          1-0

Absences

Rudolf Kat          -  Manual bye       Ron de Veen         -  Manual bye     

Jan Erftemeijer     -  Manual bye       Frank Swagemakers   -  Abs with msg   

 

Stand na ronde 3

  1 Jean Marie Wildeboer Schut   3   3   0   0    3,0  0 -1  1882  1936  1876

  2 Rudolf Kat             2   2   0   0    2,5  1  1  1971  2078  1965

  3 Ron de Veen            2   2   0   0    2,5  1  2  1831  1979  1827

  4 Thomas Kools           3   2   1   0    2,5  0 -1  1709  2009  1686

  5 Rick van Loy           3   2   0   1    2,0  0 -1  1936  1767  1948

  6 Erik Dignum            3   1   2   0    2,0  0  1  1917  1704  1932

  7 Frank Swagemakers      2   2   0   0    2,0  0  1  1856  2348  1843

  8 Alex van Lanen         3   2   0   1    2,0  0  1  1689  1528  1700

  9 Pieter Couwenberg      3   2   0   1    2,0 -2 -2  1653  1476  1657

 10 Jasper van Dalen       3   2   0   1    2,0  0  1  1464  1774  1449

 11 Erik Hamers            3   1   1   1    1,5  0 -1  1575  1427  1579

 12 Jan Erftemeijer        2   1   0   1    1,5  0 -1  1561  1561     0

 13 Robin Verhoeven        3   1   1   1    1,5  0  1  1467  1485  1466

 14 Eddie Franken          3   1   1   1    1,5 -2 -2  1411  1411     0

 15 Guus Vermeulen         3   1   0   2    1,0  0  1  1773  1560  1790

 16 Lex Brekelmans         3   1   0   2    1,0  0 -1  1506  1506     0

 17 Maarten de Wit         3   0   2   1    1,0  0 -1  1479  1560  1475

 18 Peter Ansems           3   1   0   2    1,0  0  1  1378  1379  1379

 19 Rob van Esch           3   1   0   2    1,0  0 -2  1340  1341  1341

 20 Jasper Kools           3   1   0   2    1,0  2  2  1205  1206  1206

 21 Nico Dignum            3   1   0   2    1,0  0 -1  1102  1102  1102

 22 Frans Leijtens         3   0   0   3    0,0  0  2  1288  1180  1295

 23 Herma Timmer           3   0   0   3    0,0  0 -1   979   979     0

 24 Frans Brock            3   0   0   3    0,0  0  1   975   975     0

 

Ronde 4 (vrijdag 26 april)

  1 Rudolf Kat            -  Jean Marie Wildeboer Schut ..... 

  2 Ron de Veen           -  Thomas Kools         ..... 

  3 Alex van Lanen        -  Rick van Loy         ..... 

  4 Erik Dignum           -  Pieter Couwenberg    ..... 

  5 Jasper van Dalen      -  Erik Hamers          ..... 

  6 Robin Verhoeven       -  Eddie Franken        ..... 

  7 Guus Vermeulen        -  Rob van Esch         ..... 

  8 Jasper Kools          -  Maarten de Wit       ..... 

  9 Peter Ansems          -  Nico Dignum          ..... 

 10 Frans Brock           -  Lex Brekelmans       ..... 

 11 Frans Leijtens        -  Herma Timmer         ..... 

Absences

Frank Swagemakers   -  Abs with msg     Jan Erftemeijer     -  Abs with msg


27 april 2013 Verslag van Alex

Nico en Rob geslaagd voor Stap 3+

EGS geeft schaaklessen aan volwassenen van beginner (stap 1) tot clubschaker (stap 3). Stap 2 is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer structuur en tactiek in hun partijen willen krijgen. Stap 3 is bedoeld ter ondersteuning en begeleiding voor mensen die op de club willen gaan spelen.

Afgelopen jaar heeft EGS schaaktraining verzorgd voor 2 clubschakers. Rob van Esch en Nico Dignum zijn ruim voldoende geslaagd voor het stap 3+ examen.

De inhoud:

Min of meer nieuwe onderwerpen:

1.       minorpromotie

2.       de tussenzet

3.       de randpion

 Verdieping van behandelde onderwerpen:

4.    Klein plan:

·    stuk naar beter veld brengen,

·    activiteit verhogen,

·    de pionstructuur verbeteren 

5.  Het vierkant: een uitbreiding van de les uit Stap 3

6.   Uitschakelen verdediging

·    met één stuk twee verdedigers tegelijk uitschakelen,

·    verdedigers met twee taken weglokken

7.   Mat

·    Bewakers erbij halen,

·    jagers erbij halen

8.  Opening:  Ontwikkelen, bekende combinaties in de opening

9.   Röntgen:  Röntgen als hulp bij andere combinaties,röntgendekking

10.             Verdedigen tegen mat:  een uitbreiding van de les uit Stap 2

11.             Gepende stukken:  combinaties die van de penning gebruik maken

12.              Aftrekaanval:  bijzondere vormen: de tussenzet, uitschakelen verdediging en insluiten

Wilt u leren schaken, bent u huisschaker en wilt u meer struktuur en tactiek in uw partij of wilt u clubschaker worden? Neem dan contact op met Erik Hamers. Zie de Contact-pagina.


27 april 2013 Verslag van Alex

Thomas Kools achterhaalt koploper in GOK

De leden van het kampioensteam van EGS hebben hun slag geslagen in de vierde ronde van het Goirles Open Kampioenschap (GOK). Vier basisspelers uit het eerste van EGS wonnen allen hun partij, waarbij onder andere de twee titelverdedigers Ron de Veen en Rick van Loy eraan moesten geloven.

De topper in de vierde ronde was die tussen koploper Jean Marie Wildeboer Schut (drie uit drie) en Rudolf Kat (twee uit twee en een bye). De dames verdwenen al gauw van het bord en het paard van Jean Marie leek sterker dan de loper van Rudolf, maar toen die twee ook werden geruild leek Rudolf nog even aan het langste eind te gaan trekken. Uiteindelijk eindigde de topper in remise.

Zodoende staat Thomas Kools nu gelijk met Jean Marie op kop. Thomas maakte een pion buit tegen Ron de Veen en de actievere stukken die Ron daarvoor in de plaats had, konden dat niet bolwerken. Ook in de partij Alex van Lanen-Rick van Loy maakte een pionnetje meer het verschil, in dit geval in het voordeel van Alex. Spectaculair was verder de scherpe partij tussen Jasper van Dalen op Erik Hamers, die door Jasper werd gewonnen, en de knappe zege van Jasper Kools op Maarten de Wit.

Uitslagen ronde 4

  1 Rudolf Kat            -  Jean Marie Wildeboer Schut ½-½   

  2 Ron de Veen           -  Thomas Kools         0-1   

  3 Alex van Lanen        -  Rick van Loy         1-0   

  4 Erik Dignum           -  Pieter Couwenberg    1-0   

  5 Jasper van Dalen      -  Erik Hamers          1-0   

  6 Robin Verhoeven       -  Eddie Franken        1-0   

  7 Guus Vermeulen        -  Rob van Esch         ½-½   

  8 Jasper Kools          -  Maarten de Wit       1-0   

  9 Peter Ansems          -  Nico Dignum          0-1   

 10 Frans Leijtens        -  Herma Timmer         1-0   

Frans Brock         -  Oneven

Frank Swagemakers   -  Abs with msg     Jan Erftemeijer     -  Abs with msg   

Lex Brekelmans      -  Manual bye       

 Stand na vier ronden

 1. Jean Marie Wildeboer Schut, Thomas Kools            3,5
 2. Rudolf Kat, Erik Dignum, Alex van Lanen, Jasper van Dalen        3
 3. Ron de Veen, Robin Verhoeven       2,5
 4. Rick van Loy, Frank Swagemakers, Pieter Couwenberg, Jasper Kools, Nico Dignum      2
 5. Guus Vermeulen, Erik Hamers, Jan Erftemeijer, Lex Brekelmans, Rob van Esch, Eddie Franken           1,5
 6. Maarten de Wit, Peter Ansems, Frans Leijtens, Frans Brock          1
 7. Herma Timmer           0

 Voorlopige indeling ronde 5 (vrijdag 10 mei)

  1 Thomas Kools          -  Alex van Lanen       ..... 

  2 Jasper van Dalen      -  Rudolf Kat           ..... 

  3 Erik Dignum           -  Ron de Veen          ..... 

  4 Rick van Loy          -  Robin Verhoeven      ..... 

  5 Pieter Couwenberg     -  Jasper Kools         ..... 

  6 Rob van Esch          -  Nico Dignum          ..... 

  7 Eddie Franken         -  Guus Vermeulen       ..... 

  8 Erik Hamers           -  Lex Brekelmans       ..... 

  9 Maarten de Wit        -  Frans Leijtens       ..... 

 10 Frans Brock           -  Peter Ansems         ..... 

Herma Timmer        -  Oneven

Frank Swagemakers   -  Abs with msg     Jan Erftemeijer     -  Abs with msg   

Jean Marie Wildeboer Schut  -  Manual bye      


08 mei 2013 Verslag van Jaap

Bart Plasmans verovert het rapidschaakkampioenschap

Het hele seizoen stond Bart op nummer één, maar hij voelde steeds de hete adem in zijn rug van nummer twee, Frank,  met slechts een half puntje achterstand.

Bart begon de vijfde en laatste speelavond   met  10½ punten  en Frank volgde met 10 punten. In de eerste ronde veroverden beide spelers  een puntje waarbij Bart het meer moest hebben van geluk dan van wijsheid. In de tweede ronde wist Bart Henk te verslaan maar  verloor Frank van Alex.
Hiermee was het kampioenschap in feite beslist en had de geplande beslissende tweestrijd in de laatste ronde tussen Bart en Frank  geen invloed meer op de eindstand. Frank wist deze partij wel te winnen en bracht daarmee de onderlinge stand weer in evenwicht.

De zegereeks van zeven achtereenvolgende jaren  van  rapidschaakkampioen Pascal  komt hiermee ten einde.  

Bart,  proficiat met deze overtuigende zege !

 

Eindstand Rapidcompetitie 2012-2013:

 

 

Punten

 

 

Punten

1.

Bart

12½

11.

Pieter

2.

Frank

12

12.

Frans

4

3.

Alex

13.

Ton

4.

Sjeng

14.

Pascal

3

5.

Henk

7

15.

Vida

3

6.

Erik

16.

Leo

3

7.

Jaap

17.

Louis

2

8.

Rob

5

18.

Nico

2

9.

Maarten

5

19.

Jan

1

10.

Frans-Josef

20.

Lex

0

 


11 mei 2013 Verslag van Alex

Thomas Kools nu alleen op kop in GOK

Dankzij een zege op Alex van Lanen en een bye van mede-koploper Jean Marie Wildeboer Schut is Thomas Kools met nog twee ronden te spelen de ongedeelde leider in de strijd om het Goirles Open Kampioenschap. Het lijkt uit te draaien op een spannende finish, met drie achtervolgers op een half punt achterstand.

In de vijfde ronde vielen enkele snelle beslissingen. Onderaan de ranglijst verzekerde Peter Ansems ervan dat hij niet voor het tweede jaar op rij de rode lantaarn in de wacht zou slepen dankzij een snelle zege tegen Frans Brock. En aan het andere uiteinde van de stand won Rudolf Kat vlot van Jasper van Dalen, die zich misrekende. Nico Dignum en Rob van Esch deelden het punt in een partij waarin ze beiden de winst voor het grijpen hadden maar niet leken te willen.

Robin Verhoeven leek op weg naar een stunt tegen zijn oud-trainer Rick van Loy, maar een pionnetje meer bleek in het dame-eindspel niet voldoende: remise. Jasper Kools maakte het zijn voormalige trainer Pieter Couwenberg erg lastig, maar in dit duel trok de trainer uiteindelijk toch aan het langste eind. In een duel der Stukkenjagers versloeg Erik Dignum Ron de Veen en bij het treffen tussen de teamgenoten uit EGS 2 Maarten de Wit en Frans Leijtens kwam eerstgenoemde als winnaar uit de bus.

En zo bleef over de strijd tussen Thomas en Alex. Alex probeerde uit passieve stelling in wederzijdse tijdnood nog een alles of niets-aanval, maar Thomas hield het hoofd koel en sloeg die eenvoudig af. Hij staat nu met 4,5 uit 5 een half punt voor op Jean Marie, Rudolf en Erik. Deze vier lijken de strijd om het GOK 2013 te gaan beslissen, want de nummer vijf in de stand (deze positie wordt gedeeld door vier EGS-ers) heeft slechts drie punten. De gedeeld winnaars van vorig jaar (Rick van Loy en Ron de Veen) staan al twee volle punten achter op de koploper.

Uitslagen Ronde 5

  1 Thomas Kools          -  Alex van Lanen       1-0

  2 Jasper van Dalen      -  Rudolf Kat           0-1 

 3 Erik Dignum           -  Ron de Veen          1-0

  4 Rick van Loy          -  Robin Verhoeven      ½-½  

  5 Pieter Couwenberg     -  Jasper Kools         1-0

  6 Rob van Esch          -  Nico Dignum          ½-½ 

  7 Eddie Franken         -  Guus Vermeulen       ½-½ 

  8 Erik Hamers           -  Lex Brekelmans       1-0 R

  9 Maarten de Wit        -  Frans Leijtens       1-0

 10 Frans Brock           -  Peter Ansems         0-1

Herma Timmer        Oneven

Jean Marie Wildeboer Schut  Bye      

 

Stand na ronde 5:

1. Thomas Kools            4,5

2. Rudolf Kat, Erik Dignum en Jean Marie Wildeboer Schut  4

5. Alex van Lanen, Pieter Couwenberg, Jasper van Dalen en Robin Verhoeven          3

9. Rick van Loy, Ron de Veen, Erik Hamers en Nico Dignum 2,5

13. Frank Swagemakers, Guus Vermeulen, Maarten de Wit, Eddie Franken, Peter Ansems, Rob van Esch en Jasper Kools         2

20. Jan Erftemeijer, Lex Brekelmans      1,5

22. Frans Leijtens, Frans Brock, Herma Timmer            1

 

Indeling ronde 6, vrijdag 24 mei

  1 Rudolf Kat            -  Thomas Kools         ..... 

  2 Jean Marie Wildeboer Schut  -  Erik Dignum          ..... 

  3 Alex van Lanen        -  Robin Verhoeven      ..... 

  4 Pieter Couwenberg     -  Jasper van Dalen     ..... 

  5 Ron de Veen           -  Rick van Loy         ..... 

  6 Nico Dignum           -  Erik Hamers          ..... 

  7 Guus Vermeulen        -  Jasper Kools         ..... 

  8 Eddie Franken         -  Maarten de Wit       ..... 

  9 Peter Ansems          -  Rob van Esch         ..... 

 10 Jan Erftemeijer       -  Lex Brekelmans       ..... 

 11 Herma Timmer          -  Frans Brock          ..... 

Frans Leijtens    Oneven


26 mei 2013 Verslag van Alex

GOK: Rudolf Kat neemt de leiding

In de voorlaatste ronde van het Goirles Open heeft Rudolf Kat een dubbelslag geslagen. Hij won zijn partij én werd de nieuwe koploper in het GOK. In de slotronde heeft hij zijn lot in eigen handen. Er zijn nog drie achtervolgers op een half punt die ook aanspraak op de toernooiwinst kunnen maken: Erik Dignum, Jean Marie Wildeboer Schut en Thomas Kools.

De topper in ronde 6 was het treffen tussen Thomas Kools en Rudolf Kat. Die partij werd vooruitgespeeld en na een spannende strijd gewonnen door Rudolf, die in een eindspel met toren en paard zijn stukken het actiefst op wist te stellen. Dat maakte op vrijdagavond de ontmoeting tussen clubgenoten Erik Dignum en Jean Marie Wildeboer Schut (beiden Stukkenjagers) tot de hoofdattractie. De winnaar van deze partij zou op gelijke hoogte komen. Maar er kwam geen winnaar. Jean Marie investeerde materiaal in een aanval die er dreigend uitzag, maar door Erik net op tijd geneutraliseerd kon worden: remise.

De scores in de top gaven Alex van Lanen en Jasper van Dalen de kans om dichterbij te sluipen. Ze wonnen van respectievelijk Robin Verhoeven en Pieter Couwenberg en staan nu met 4 uit 6 een punt achter koploper Rudolf. Maar omdat de top vier tegen elkaar speelt, zit de toernooizege er voor Alex en Jasper niet meer in. Wel kunnen zij misschien nog Thomas achterhalen en beste EGS-er worden. Voor die prijs komen in theorie ook Erik Hamers en Rick van Loy in aanmerking, niet toevallig de tegenstanders van Alex en Jasper in de slotronde.

Uitslagen ronde 6

  1 Rudolf Kat            -  Thomas Kools         1-0   

  2 Jean Marie Wildeboer Schut  -  Erik Dignum          ½-½   

  3 Alex van Lanen        -  Robin Verhoeven      1-0   

  4 Pieter Couwenberg     -  Jasper van Dalen     0-1   

  5 Ron de Veen           -  Rick van Loy         0-1   

  6 Nico Dignum           -  Erik Hamers          0-1   

  7 Guus Vermeulen        -  Jasper Kools         1-0   

  8 Eddie Franken         -  Maarten de Wit       0-1   

  9 Peter Ansems          -  Rob van Esch         ½-½   

 10 Jan Erftemeijer       -  Lex Brekelmans       0-1   

 11 Herma Timmer          -  Frans Brock          ½-½   

Frans Leijtens      Oneven

Stand na zes ronden:

 1. Rudolf Kat, 5
 2. Erik Dignum, Jean Marie Wildeboer Schut, Thomas Kools, 4,5
 3. Alex van Lanen, Jasper van Dalen, 4
 4. Rick van Loy, Erik Hamers, 3,5
 5. Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Robin Verhoeven, Maarten de Wit, 3
 6. Ron de Veen, Lex Brekelmans, Peter Ansems, Rob van Esch, Nico Dignum, 2,5
 7. Frank Swagemakers, Eddie Franken, Frans Leijtens, Jasper Kools, 2
 8. Jan Erftemeijer, Frans Brock, Herma Timmer, 1,5.

Indeling slotronde (vrijdag 7 juni)

  1 Erik Dignum           -  Rudolf Kat           ..... 

  2 Thomas Kools          -  Jean Marie Wildeboer Schut ..... 

  3 Erik Hamers           -  Alex van Lanen       ..... 

  4 Rick van Loy          -  Jasper van Dalen     ..... 

  5 Maarten de Wit        -  Guus Vermeulen       ..... 

  6 Robin Verhoeven       -  Pieter Couwenberg    ..... 

  7 Rob van Esch          -  Ron de Veen          ..... 

  8 Lex Brekelmans        -  Nico Dignum          ..... 

  9 Frans Leijtens        -  Peter Ansems         ..... 

 10 Jasper Kools          -  Herma Timmer         ..... 

 11 Frans Brock           -  Jan Erftemeijer      ..... 

Eddie Franken       Oneven


29 mei 2013 Verslag van Alex

Rode regiolantaarn voor EGS

De regiocompetitie is vorige week mooi afgesloten in het Hof van Holland alwaar alle teams te gast waren bij De Wilde Dame. De laatste ronde werd zo in gezamenlijkheid afgerond, te weten de partijen De Wilde Dame – Caïssa en EGS – En Passant, waardoor, mede door een vooruitspeelpartij van het GOK, er 18 schakers in actie kwamen.

Caïssa won zeer verrassend met 3-1 van De Wilde Dame en EGS speelde 2-2 tegen kampioen En Passant. Op papier is dat een goede uitslag, echter het hielp EGS niet om niet de rode lantaarndrager te worden. In deze laatste ronde speelden Guus Vermeulen en Rob van Esch mooie partijen die ze in winst omzetten. Vermeld dient te worden dat de tegenstander van Guus een remiseaanbod afsloeg.

Minder geluk voor Pieter Couwenberg en Maarten de Wit. Pieter maakte het spel nogal ingewikkeld en kwam niet lekker uit de kluwen. Maarten speelde toe naar een gewonnen eindspel met een gezonde pion meer, echter hij vergat de klok goed in de gaten te houden en kwam precies één seconde te kort.

Voor de volledigheid de eindstand van de regiocompetitie, waar ook dit jaar weer bleek dat het spelpeil bij alle verenigingen aan het toenemen is, ‘effe winnuh’ is er niet meer bij.

 Eindstand:                         wedstrijdpunten         bordpunten

 1. En Passant          6 – 11                         18½
 2. De Wilde Dame   6 – 6                           10½
 3. Caïssa                   6 – 4                           9
 4. EGS                      6 – 3                           10


07 juni 2013 Verslag van Alex

Frank Swagemakers snelschaakkampioen

Drie maal is scheepsrecht gebleken voor Frank Swagemakers. Eerder dit seizoen zag hij de beker en het rapidkampioenschap al nipt aan zijn neus voorbij gaan, maar dinsdag heeft hij dan toch zijn prijs in de wacht gesleept: hij is de nieuwe snelschaakkampioen van EGS.

Die uitkomst is behoorlijk verrassend, want Pascal Graafmans ging met een ruime voorsprong de vijfde en laatste avond in. Maar met de vermaarde puntentelling van wedstrijdleider Sjeng Houben moet je nooit te vroeg juichen en dat bleek. In de finalepoule met Pascal, Frank, Sjeng, Bart Plasmans, Henk van Griethuijsen en Erik Hamers haalde Pascal slechts twee punten, tegen Frank vier. En dat was voldoende om stuivertje te wisselen aan kop van het klassement.

De winst in de B-poule werd gedeeld door Vida Kokotovic en Alex van Lanen, met Jaap Touw op een derde plaats. Wat dat alles voor de eindstand betekent, is nog niet bekend. Maar dat volgt ongetwijfeld nog.


08 juni 2013 Verslag van Alex

GOK-zege een vogel voor de Kat

De winnaar van de tiende editie van het Goirles Open Kampioenschap schaken heet Rudolf Kat (En Passant). Hij ging als eenzame koploper de slotronde in en toen het stof in café Hof van Holland eenmaal was opgetrokken kwam hij er ook als eenzame koploper weer uit. Jean Marie Wildeboer Schut (Stukkenjagers) werd op een half punt afstand tweede, Alex van Lanen werd de beste EGS’er en completeerde het podium.

Voor aanvang van de laatste speelronde mochten nog vier spelers dromen van een zege in het GOK. Maar voor drie van hen was het dan wel een voorwaarde dat Rudolf zijn partij tegen Erik Dignum niet zou winnen. Erik trok ten aanval, maar die aanvalslust keerde zich als een boemerang tegen hem na een paardoffer van Rudolf. Hoe het afgelopen zou zijn als dat aangenomen werd, zullen we nooit zeker weten. Maar het offer niet aannemen was in ieder geval geen goed idee, zo wees de praktijk uit. Erik moest snel daarna capituleren en zag zo niet alleen zijn eigen kansen op de toernooiwinst in rook opgaan, maar ook die van Thomas Kools en Jean Marie Wildeboer Schut. Deze partij werd gewonnen door Jean Marie, wiens vrijpion van grotere waarde bleek te zijn dan het stuk dat Thomas extra had.

Met de nederlaag van Thomas werd een andere prestigestrijd opeens ook weer spannend: die om de eretitel van beste EGS’er. Na de bliksemstart van Thomas in de eerste vijf ronden leek hij die ‘prijs’ al op zak te hebben, maar zijn eindscore van 4,5 punt bracht hem alsnog in het vizier bij enkele clubgenoten. Jasper van Dalen gooide al vroeg zijn eigen ruiten in door een stuk (en daarmee eigenlijk ook de partij) weg te geven tegen Rick van Loy. Alex van Lanen zette zo rond de veertigste zet zijn positioneel voordeel tegen Erik Hamers echter om in materieel voordeel en op het eind zelfs mat. Vijf punten voor Alex en de derde plek in de eindrangschikking.

Lager op de ranglijst was het voor het publiek genieten bij spectaculaire partijen tussen Jasper Kools en Nico Dignum (remise) en Frans Brock en Jan Erftemeijer (gewonnen door Frans). En zeker mag ook niet onvermeld blijven het wonderschone matnet dat Ron de Veen construeerde in zijn partij tegen Rob van Esch.

Het GOK wordt op vrijdagavond 21 juni afgesloten met een snelschaaktoernooi in café Hof van Holland. Aanvang 20.15 uur. Voorafgaand vindt de prijsuitreiking van het GOK plaats, met een aantal prijzen in natura van onze sponsor De Spelletjesgigant. Deelname aan het negenrondige snelschaaktoernooi staat ook open voor mensen die niet aan het GOK hebben meegespeeld. Aanmelden is niet nodig, op tijd aanwezig zijn volstaat.

De eindstand:

 1. Rudolf Kat, 6
 2. Jean Marie Wildeboer Schut, 5,5
 3. Alex van Lanen, 5
 4. Thomas Kools, Erik Dignum en Rick van Loy, 4,5
 5. Jasper van Dalen en Guus Vermeulen, 4
 6. Ron de Veen, Robin Verhoeven, Pieter Couwenberg, Erik Hamers en Peter Ansems, 3,5
 7. Maarten de Wit, Eddie Franken en Nico Dignum, 3
 8. Lex Brekelmans, Rob van Esch, Jasper Kools, Frans Brock en Herma Timmer, 2,5
 9. Frank Swagemakers en Frans Leijtens, 2
 10. Jan Erftemeijer, 1,5

Uitslagen zevende en laatste ronde

  1 Erik Dignum           -  Rudolf Kat           0-1   

  2 Thomas Kools          -  Jean Marie Wildeboer Schut 0-1   

  3 Erik Hamers           -  Alex van Lanen       0-1   

  4 Rick van Loy          -  Jasper van Dalen     1-0   

  5 Maarten de Wit        -  Guus Vermeulen       0-1   

  6 Robin Verhoeven       -  Pieter Couwenberg    ½-½   

  7 Rob van Esch          -  Ron de Veen          0-1   

  8 Jasper Kools          -  Nico Dignum          ½-½   

  9 Frans Leijtens        -  Peter Ansems         0-1   

 10 Lex Brekelmans        -  Herma Timmer         0-1    R

 11 Frans Brock           -  Jan Erftemeijer      1-0   

Eddie Franken       Oneven

 

 


22 juni 2013 Verslag van Alex

Thomas Kools beste snelschaker bij afsluiting GOK

In het Goirles Open Kampioenschap moest hij de koppositie uiteindelijk weer afgeven, maar dat liet Thomas Kools zich geen tweede keer gebeuren. Tijdens het snelschaaktoernooi bij de afsluiting van het GOK kwam hij als winnaar uit de bus. In een sterk veld verloor Thomas geen enkele keer. Dankzij zeven keer winst en twee remises bleef hij oud-EGS’er Jan Douwes een vol punt voor. Maarten Werkhoven (De Drie Torens/Stukkenjagers) werd derde.

Al na drie ronden stonden Thomas en Jan gedeeld bovenaan en na een onderlinge remise bleven ze het hele toernooi hun voorsprong op de rest van het veld uitbreiden. In de voorlaatste ronde viel de beslissing: Jan verloor van GOK-winnaar Rudolf Kat en Thomas zette met nog één seconde op zijn klok Rick Zegveld mat. In de laatste ronde kwam Rudolf nog dicht bij een zege op Thomas, maar uiteindelijk trok hij aan het kortste eind en won Thomas het toernooi.

Maarten Werkhoven wist zich dankzij een sterke eindsprint (met daarin onder meer een zwaarbevochten overwinning op Jasper van Dalen) de derde plek te veroveren. Ron de Veen en Jasper van Dalen deelden de vierde plaats.

Voorafgaand aan het snelschaaktoernooi werden de prijzen van het GOK uitgereikt. Winnaar Rudolf Kat nam uit handen van EGS-voorzitter Henk Renders de grote GOK-wisselbeker in ontvangst. Ook waren er enkele prijzen in natura, gesponsord door De Spelletjesgigant. Die gingen naar Eddie Franken (beste huisschaker), Thomas Kools (beste jeugdspeler), Jan Erftemeijer (aanmoedigingsprijs/rode lantaarn) en Jasper van Dalen (spectaculairste partij).

 

De eindstand van het Goirles Open Snelschaakkampioenschap 2013

Pos Name                 Gms   W   D   L  Score  B  S   Rtg   TPR  IRtg

  1 Thomas Kools           9   7   2   0    8,0  1 -1  1774  2137  1692

  2 Jan Douwes             9   6   2   1    7,0 -1 -1  1901  1963  1879

  3 Maarten Werkhoven      9   5   2   2    6,0  1 -1  1750  1873  1720

  4 Ron de Veen            9   5   1   3    5,5  1  1  1827  1784  1833

  5 Jasper van Dalen       9   5   1   3    5,5 -1 -2  1515  1749  1471

  6 Rudolf Kat             9   5   0   4    5,0  1  1  1916  1700  1967

  7 Rick Zegveld           9   5   0   4    5,0  1  1  1844  1675  1884

  8 Jean Marie Wildeboer Schut   9   5   0   4    5,0  1  2  1831  1603  1878

  9 Guus Vermeulen         9   3   4   2    5,0 -1 -1  1751  1704  1760

 10 Alex van Lanen         9   4   1   4    4,5 -1  1  1691  1617  1703

 11 Pieter Couwenberg      9   4   1   4    4,5 -1 -2  1581  1479  1598

 12 Robin Verhoeven        9   4   1   4    4,5  1  1  1499  1572  1494

 13 Peter Paul van der Schoot   9   3   2   4    4,0  1  1  1529  1529     0

 14 Eddie Franken          9   4   0   5    4,0 -1 -1  1490  1490     0

 15 Frank Adriaansen       9   4   0   5    4,0  1  2  1465  1465     0

 16 Rob van Esch           9   2   1   6    2,5 -1  1  1283  1406  1268

 17 Frans Leijtens         9   1   0   8    1,0 -1 -1  1292  1198  1310

 18 Frans Brock            9   0   0   9    0,0 -1 -1  1145  1145     0


26 juni 2013 Verslag van Alex

Pascal Graafmans recordkampioen EGS

Het clubkampioenschap voor het seizoen 2012-2013 is in de wacht gesleept door Pascal Graafmans. Het is een historische prestatie van Pascal. Hij is hiermee voor de achtste keer kampioen geworden van EGS, een record in de clubgeschiedenis. Sinds zijn vorige titel in 2010 deelde Pascal het record van zeven met Eugène Ros.

De titelstrijd was dit seizoen niet tot het eind toe spannend, mede door het afhaken van Frans Swagemakers door gezondheidsproblemen, maar vooral ook omdat Pascal heer en meester was. Hij verloor het hele seizoen maar één partij (tegen Bart Plasmans) en speelde twee keer remise. Pascal kon het zich permitteren om de laatste twee speelrondes af te melden, en dan nog bleef zijn voorsprong ruim. Frank Swagemakers werd in zijn debuutseizoen knap tweede. Bart Plasmans finishte derde en uittredend kampioen Alex van Lanen sprong op het nippertje nog over Henk van Griethuijsen en Jaap Touw naar de vierde plek.

Opvallend is ook de prestatie van nieuwkomer Lex Brekelmans, die zich in een half seizoen nog in de top tien wist te schaken (hij won zeven van zijn tien partijen, dat belooft wat voor volgend seizoen). Nico Dignum en Rob van Esch, die de volwassencursus van EGS hebben afgesloten, zijn inmiddels al lang en breed verdienstelijke clubschakers, getuige hun finish in de middenmoot. Rob viel verder de eer te beurt dat hij de meeste partijen speelde: 22. Even veel als Sjeng Houben.

De eindstand:

 1. Pascal Graafmans                           372,33
 2. Frank Swagemakers                      350,67
 3. Bart Plasmans                                  296,50
 4. Alex van Lanen                                               254,83
 5. Henk van Griethuijsen                 239,17
 6. Jaap Touw                                         236,50
 7. Sjeng Houben                                  225,67
 8. Pieter Couwenberg                       207,83
 9. Maarten de Wit                              191,50
 10. Lex Brekelmans                                              167,17
 11. Frans Leijtens                                  149,33
 12. Nico Dignum                                     144,00
 13. Rob van Esch                                    137,33
 14. Jan Erftemeijer                                               110,67
 15. Leo Joosten                                      100,00
 16. Ton Krugers                                      96,33
 17. Frans-Josef Oeijen                        96,33
 18. Cristina Soares                                 42,00
 19. Jimmy van Bijsterveldt                 18,33

30 juni 2013 Verslag van Alex

Bij de jeugd pakt Yijun Zhan de titel

Afgelopen vrijdag was het weer de laatste dag van het jeugdschaakseizoen in de Wildacker. Met een traktatie en een koldertoernooi werd de balans van het afgelopen jaar op gemaakt. Daaruit bleek dat Yijun Zhan uit de stap 2 groep, de meeste punten had verzameld in de diverse competities. Daarmee mag hij zich de terechte jeugdkampioen schaken van Goirle noemen. In de groep stap 1 is dit Annelore Tomee geworden. Omdat zij tevens haar stap 1 diploma heeft gehaald, zal ze volgend jaar in de stap 2 groep uitkomen.

Ook Hasse Horvers behaalde haar stap 1 diploma:

 • · De loop, aanval en slaan van de stukken
 • · De 4 manieren van verdedigen
 • · Schaak en schaakmat
 • · De speciale zetten rokeren en en passant slaan
 • · Materiaal winnen door 3 tactische basiszetten

Dirk van der Waerden haalde zijn stap 2 diploma waarin de volgende onderwerpen worden getraind:

 • · Dubbele aanval
 • · Penning
 • · Uitschakelen verdediger
 • · De gouden regels van de opening.
 • · Verdedigen tegen mat
 • · Notatie
 

Einduitslag groep 1

Pos Naam Score

1 Yijun Zhan 11.5

2 Laurens Tomee 10

3 Dirk vd Waerden 9

4 Thijs Spapens 7.5

5 Remy Rouws 7

6 Sergei Leenaars 6.5

7 Sem vd Akker 3.5

8 Laura Maas 3

Einduitslag groep 2

Pos Naam Score

1 Annelore Tomee 10.5

2 Anne Koenraad 6.5

3 Jasper van Kimmenade 6

4 Guus Bekkers 4.5

5 Hasse Horvers 4

6 Jop vd Akker 4

7 Hugo van Kimmenade 2.5

 


EGS jeugdschaak vindt plaats in de Wildacker op vrijdagavond gedurende het schooljaar.

Kinderen krijgen schaakles en spelen om het Goirlese kampioenschap. Nieuwe leden zijn na de vakantie weer van harte welkom!


30 juni 2013 Verslag van Alex

Swingend EGS boekt ruime zege in Turnhout

De inmiddels bijna traditionele vriendschappelijke wedstrijd van EGS tegen TUSK uit Turnhout is dit seizoen uitgedraaid op een ruime zege voor EGS. Het werd een geflatteerde 12-3.

Terwijl buiten op de Grote Markt een muziekfestival aan de gang was, bonden veertien EGS-spelers de sportieve strijd aan met veertien spelers uit Turnhout en Weelde. Op bord 15 werd de halve Goirlese Emily Vekemans aan de EGS-gelederen toegevoegd om iedereen aan het schaken te krijgen. Terwijl de zanger op het podium toepasselijk zong over Suspicious Minds, bleken de Goirlese minds toch een tikje meer suspicious dan de Turnhoutse.

Aan de hoogste borden was de strijd lang spannend, maar in de breedte bleek EGS sterker van TUSK. Nadat de jongste speler van EGS, Jasper Kools, de 1-0 op het scorebord had gezet, nam EGS snel een grote voorsprong. Ook Wim Krijbolder en Jan Erftemeijer boekten een zege, Rob van Esch remiseerde. Drie punten voor, het gat was geslagen. En in het vervolg van de avond werd dat alleen maar uitgebouwd.

Pieter Couwenberg verloor weliswaar, maar hij bleef de enige ‘echte’ EGS-er (ook Emily Vekemans moest haar koning omleggen). Soms kwam er wel wat geluk bij kijken. Zo blunderde de tegenstander van Robin Verhoeven een toren weg in gelijke stelling en nam de opponent van Nico Dignum een voorsprong van een volle dame, maar zag daarbij een matnet over het hoofd.

Aan bord 2 gaf Alex van Lanen nog een half punt prijs: zijn pion extra bleek in een stelling met ongelijke lopers niet genoeg voor de winst. Maar overwinningen van Henk van Griethuijsen, Thomas Kools, Guus Vermeulen, Maarten de Wit, Frans Brock en teamcaptain Henk Renders bezorgden EGS de 12-3.