06 april 2012 Verslag van Jaap

Pascal Graafmans verovert wederom het Rapidschaakkampioenschap

Afgelopen dinsdag zijn de laatste ronden van het rapidtoernooi seizoen 2011/2012  gespeeld.
Pascal stond al bovenaan. Theoretisch had alleen Henk nog een kans op het kampioenschap maar al spoedig bleek de titel ook dit jaar weer op naam van Pascal zou komen. Henk wist ternauwernood zijn tweede plaats te handhaven en Sjeng werd verdienstelijk derde. Pieter klom in de laatste ronden op naar de vierde plaats en liet daarmee Jaap op een vijfde plaats achter.

De zeer welgemeende felicitaties gaan naar Pascal die zich nu al voor de zevende keer kampioen mag noemen van het rapidschaak bij EGS !

(en Pascal heeft ook nog andere passies, kijk maar eens op www.culinairmetpassie.nl)

 

Eindstand Rapidcompetitie seizoen 2011-2112

1 Pascal 12 11 Wim 3
2 Henk 9 12 Frans-Jozef 3
3 Sjeng 9 13 Wim 3
4 Pieter 8 14 Erik 3
5 Jaap 15 Bart 2
6 Rob 6 16 Nico 2
7 Frans 5 17 Vida 1
8 Leo 18 Cristina 1
9 Louis 4 19 Ton 1
10 Piet 4      

21 april 2012 Verslag van Jaap

Toernooitijgers van EGS in actie

Buiten de provincie zijn de afgelopen tijd twee toernooitijgers van EGS in actie gekomen. Pieter Couwenberg won zijn vierkamp op het IBIS-toernooi in het verre Haaksbergen, ook al was hij op papier de zwakste speler.
Maarten de Wit bleef dichter bij huis en reisde naar Delft. Daar kwam hij tot een ietwat teleurstellende score van 2 uit 6 in de C-poule van het Prinsenstad-toernooi.

21 april 2012 Verslag van Jaap

Pascal Graafmans blijft maar winnen bij GOK

Halverwege het toernooi om het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken heeft het er alle schijn van dat Pascal Graafmans op weg is deze titel aan zijn toch al zo volle prijzenkast toe te voegen.
De GOK-beker is de enige Goirlese schaakprijs die Pascal nog nooit won. Na vier rondes heeft hij een vol punt voorsprong op de eerste achtervolger, Rick van Loy.

In ronde vier ging de topper tussen Pascal Graafmans (met drie uit drie ongeslagen) en Jeroen van de Rijt (ook ongeslagen, maar wel met een half punt minder). Pascal won in de opening een pion. Hoewel Jeroen taai verdedigde en lang uitzicht hield op een remise vanwege de lopers van ongelijke kleur, wist Pascal uiteindelijk toch het punt in de wacht te slepen.

Zijn voornaamste uitdager is Rick van Loy. In een spannende pot wist Rick te winnen van Frank Swagemakers, toen die in stevige tijdnood niet het juiste antwoord vond op de aanvalsdreigingen van Rick.
Achter Rick bevindt zich een grote groep achtervolgers met een score van 2,5 uit 4. Het gaat om EGS-talent Thomas Kools en Stukkenjager Ron de Veen (die in de vierde ronde remise speelden), Jasper van Dalen (na knappe winst in het eindspel tegen Bastiaan van de Rijt), Frans Leijtens (mede dankzij een bye in ronde 4) en Jeroen van de Rijt.

GOK ronde 4, 20 april 2012

De volgens ronde van het GOK wordt gespeeld op vrijdag 25 mei. Dan staat onder andere de topper tussen Pascal en Rick op het programma.


28 april 2012 Verslag van Jaap

IJzersterk optreden EGS-tweetal in Oisterwijk

Twee EGS-schakers zijn zaterdag in de prijzen gevallen bij het rapidtoernooi in Oisterwijk.
In de B-poule werd Jasper van Dalen gedeeld tweede met een score van 6,5 uit negen, Cas Overzier finishte met een half punt minder als nummer vier. Met hun ijzersterke spel verdienden zij een tosti-ijzer (Jasper) en een strijkijzer (Cas). Het onderlinge duel tussen deze twee werd beslist in het voordeel van Jasper.
In groep A hobbelden Rick van Loy en Alex van Lanen mee in de middenmoot. Rick scoorde vijf uit negen, Alex vier. In de A-poule belandde oud-EGS'er Jan Douwes op het podium.

 

Jasper en Cas vielen in de prijzen ....

04 mei 2012 Verslag van Jaap

EGS-ers grijpen naast Tilburgse titel

De drie deelnemende EGS-schakers zijn er niet in geslaagd het Tilburgs Districts Kampioenschap op te eisen. Van het drietal kwam Rick van Loy het dichtste bij: hij eindigde gedeeld derde met een score van 5 uit 7.
Wat lager op de ranglijst treffen we Nico Dignum (2,5 uit 7) en Cristina Soares Garcia (2 uit 7) aan.

06 mei 2012 Verslag van Jaap

Snelschaaktitel gaat naar Rick van Loy

Rick van Loy heeft het snelschaakkampioenschap van EGS in de wacht gesleept. In de finaleronde liet Rick er geen twijfel over bestaan dat hij de sterkste snelschaker is: hij won al zijn partijen.
Ook in de voorlaatste ronde toonde Rick zich Heer en vooral Meester door alle partijen te winnen. Hij is dan ook uiteindelijk met een ruime marge de nieuwe eigenaar van de Louis Doomernik-beker. Rick won het snelschaken één keer eerder, en wel in 1996.
Pascal Graafmans en Henk van Griethuijsen finishten respectievelijk tweede en derde, zowel op de slotavond (de vijfde verspreid door het hele seizoen) als in de totaalstand. Alex van Lanen, die als koploper de laatste ronde was ingegaan, zakte terug naar de vierde plek.
In de B-poule liet Bart Plasmans zien dat hij het schaken nog steeds niet is verleerd. Met zes uit zes was hij iedereen de baas. Erik Hamers werd tweede in deze poule, Pieter Couwenberg derde.

 

Einduitslag van de snelschaakcompetitie seizoen 2011-2012:

1 Rick 685,8
2 Pascal 574,1
3 Henk 567,8
4 Alex 542,1
5 Jasper 532,0
6 Bart 512,8
7 Erik 475,8
8 Sjeng 464,0
9 Guus 418,3
10 Vida 401,0
11 Wim 391,4
12 Rob 387,4
13 Cristina 381,7
14 Jaap 381,1
15 Pieter 378,9
16 Leo 338,2
17 Frans 299,6
18 Nico 182,3
19 FransJozef 174,5

13 mei 2012 Verslag van Alex

Drie EGS-musketiers actief in Eindhoven

Een drietal EGS'ers speelde dit weekeinde mee in het toernooi van WLC in Eindhoven. Voor Rob van Esch was het zijn debuut in het toernooicircuit. Na een valse start op vrijdagavond (een snelle nederlaag tegen Maarten de Wit) kwam Rob in de loop van het toernooi beter in zijn element en eindigde hij met twee punten uit zes (waarvan één dankzij een ronde oneven zijn).
Maarten de Wit speelde net als Rob in de B-poule en kwam ondanks fysieke ongemakken tot 2,5 uit 6. In de A-poule had Alex van Lanen het lastig, hij kwam niet verder dan één zege tegenover een rij nullen.


17 mei 2012 Verslag van Alex

Mystery guest geeft simultaan

Dinsdag is het weer zover. De jaarlijkse simultaanavond van EGS staat op het programma. Deze keer heeft wedstrijdleider Henk Renders de simultaangever uitgenodigd.

Om het een beetje spannend te maken, wordt het een mystery guest. Het is een speler die in de landelijke competitie speelt en veel zin heeft in dinsdagavond.

Laat deze leuke avond niet aan je voorbij gaan en zorg dat EGS met voldoende mensen achter de borden zit. Vrienden of buren mag je natuurlijk ook meenemen.

Om acht uur worden de deelnemers in Hof van Holland verwacht. er zal enige instructie gegeven worden over de simultaanregels. Onze mystery guest laat jullie kiezen voor zwart of wit. Om kwart over acht begint de wedstrijd.


02 juni 2012 Verslag van Jaap

Simultaanavond

Ook een EGS traditie: de jaarlijkse simultaanschaakavond.
Henk Renders had de simultaangever uitgenodigd en als mystery guest aangekondigd. Ook na afloop van de zeer geslaagde simultaanavond bleef Mr. Mystery voor velen nog steeds een mystery.
Nu eerst een paar foto's van Maarten en Louis en misschien later nog meer info ....


02 juni 2012 Verslag van Alex

Bekerfinale: Bram contra Pascal

De finale van het bekertoernooi van EGS wordt een strijd tussen Bram van Huijgevoort en Pascal Graafmans.
Bram was al een paar weken zeker van zijn plekje in de finale, na een snelle zege op Henk van Griethuijsen.
Sinds donderdag is ook de tweede finalist bekend: Pascal versloeg in hun meermaals uitgestelde halve finale Cas Overzier.

02 juni 2012 Verslag van Alex

Spanning is om te snijden in GOK

De negende editie van het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken is de spannendste ooit. Met nog één ronde te spelen hebben acht spelers nog uitzicht op (gedeelde) toernooiwinst. De laatste ronde zal vrijdagavond dus onder hoogspanning gespeeld worden.

In de tussenstand delen twee spelers de koppositie: Rick van Loy en Ron de Veen. Ze hebben allebei 4,5 uit 6. Rick voegde daar afgelopen vrijdag een zwaarbevochten halfje aan toe in een partij tegen van (oud-)meester tegen leerling. Thomas Kools had Rick in de houdgreep en de wikkelde af naar een eindspel met een pion meer. Maar zoals bekend eindigen die vaak in remise. En dat gold ook voor deze strijd, al moest Rick er hard voor werken.

Ron de Veen (van het Tilburgse Stukkenjagers) is bezig aan een heuse inhaalrace na een valse start in het GOK. Hij morste al vroeg anderhalf punt, maar zijn zege in de zesde ronde op Pascal Graafmans bracht hem weer langszij. Pascal startte in het GOK als een pijl uit een boog (vier uit vier), maar verloor zijn laatste twee partijen tegen Rick en Ron.

Pascal is daarmee een van de drie spelers die op vier punten staan, een half punt achter de twee koplopers. Thomas Kools en Frank Swagemakers zijn de andere twee. Drie deelnemers (Alex van Lanen, Jeroen van de Rijt en Jasper van Dalen) hebben tot nu toe 3,5 punt bij elkaar geschaakt en kunnen dus nog gelijk komen met de kop als er in de laatste ronde gekke dingen gebeuren.

De twee koplopers spelen vrijdag in de laatste ronde beiden met zwart: Rick van Loy tegen Jeroen van de Rijt en Ron de Veen tegen Alex van Lanen. Pascal Graafmans en Frank Swagemakers mogen het als vierpunters tegen elkaar opnemen. De winnaar van deze partij (die waarschijnlijk vooruit wordt gespeeld) moet hopen dat Rick en Ron niet tot winst komen. Datzelfde geldt voor Thomas Kools, die in de slotronde tegen Jasper van Dalen speelt.


02 juni 2012 Verslag van Alex

Jeugdtoernooi van EGS in Riel

EGS zet ook de jeugd aan het schaken. Er zijn natuurlijk al drie groepen die schaaktraining volgen in Goirle, Hilvarenbeek en Riel. Om die bijeen te brengen wordt er een jeugdtoernooi gehouden.
Op zondag 10 juni, van 10.15 tot ongeveer 15.00 uur. Plaats van handeling is basisschool De Vonder aan de Bernhardstraat in Riel.
De partijen duren ongeveer een half uur per stuk.

Ook basisscholieren die geen lid zijn van een schaakclub (of van een andere dan EGS) zijn van harte welkom om mee te spelen. Voorwaarde is wel dat ze de basisregels van het schaken kennen.

Inschrijven bij Thomas Kools: thomasegs12@live.nl.


03 juni 2012 Verslag van Erik

Jeugdtoernooi van EGS in Riel

EGS zet ook de jeugd aan het schaken. Er zijn natuurlijk al drie groepen die schaaktraining volgen in Goirle, Hilvarenbeek en Riel. Om die bijeen te brengen wordt er een jeugdtoernooi gehouden.
Op zondag 10 juni, van 10.15 tot ongeveer 15.00 uur. Plaats van handeling is basisschool De Vonder aan de Bernhardstraat in Riel. De partijen duren ongeveer een half uur per stuk.
Ook basisscholieren die geen lid zijn van een schaakclub (of van een andere dan EGS) zijn van harte welkom om mee te spelen. Voorwaarde is wel dat ze de basisregels van het schaken kennen.

Inschrijven bij Thomas Kools: thomasegs12@live.nl.


03 juni 2012 Verslag van Erik

Jeugdschaak Hilvarenbeek

jeugdschaak  infobrief 31

Beste schaakvrienden en -vriendinnen,
 
 

Competitie

Iris                   Sep      0-1

Emie               Jules      0-1

 

 

 

Olivier             Rick       0-1

Bart                 Dirkjan  1-0

 

Luuk                Jente     1-0

Fleur               bye     

Verslag van Fleur:

 

Vanavond speelt Emie met wit tegen Jules. Een hele spannende wedstrijd. Ze hebben allebei elkaars dame en een pion. Jules heeft al gerokeerd. Jules en Emie doen het allebei heel goed. Ondertussen heeft Emie nog een pion en een paard en Jules twee pionnen. Uiteindelijk heeft Jules Emie mat gezet.

 

Bart moet vanavond spelen tegen Dirkjan. Bart heeft nu een toren te pakken gekregen en had al een loper en 2 pionnen. Dirkjan: 1 paard, 1 loper en 3 pionnen. (Bart kan met zijn loper de pion slaan) Hun koningen hebben elkaar de oorlog verklaart. Uiteindelijk won Bart van Dirkjan op punten. De puntendeling was als volgt: 10-9

 

 
Plaats Naam Partijen winst remise verlies score waarde
1 Tim 11 11 0 0 1249 100
2 Sep 12 11 0 1 1200 99
3 Jules 12 9 0 3 1041 98
4 Olivier 13 6 2 5 806,7 97
5 Rick 13 5 3 5 704,5 96
6 Emie 12 3 3 6 606,5 95
7 Bart 11 3 2 6 520,8 94
8 Fleur 11 3 1 7 508,5 93
9 Thijs 9 2 2 5 434 92
10 Iris 12 1 4 7 397,8 91
11 Dirkjan 11 0 3 8 321 90
 
Met vriendelijke groet,                          

Erik Hamers

Jeugdleider

 
 

03 juni 2012 Verslag van Alex

Goirles Open Snelschaakkampioenschap

Als afsluiting van het razend spannende Goirlese Open Kampioenschap (GOK) schaken 2012 organiseert EGS op vrijdagavond 15 juni het Open Goirlese Snelschaakkampioenschap. Deelname staat ook open voor spelers die niet meededen aan de GOK.

Na een korte huldiging van de prijswinnaars van het Goirles Open 2012 begint het snelschaaktoernooi. Er worden negen rondes gespeeld met een bedenktijd van zeven minuten per persoon per partij. Indeling gebeurt zwitsers, dat houdt in dat spelers zo veel mogelijk worden gekoppeld aan schakers die even hoog (of laag) op de ranglijst staan. Dat wil zeggen dat het toernooi voor deelnemers van alle schaakniveaus interessant kan zijn, van huisschaker of beginnend clubschaker tot gelouterd toernooitijger.

Het Open Goirlese Snelschaakkampioenschap begint om 20.15 uur en wordt gespeeld in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle. Opgeven of meer informatie bij Pascal Graafmans: Mail naar Pascal .


07 juni 2012 Verslag van Erik

Jeugdschaak Goirle

jeugdschaak infobrief 30

Beste schaakvrienden en -vriendinnen, 

Les

Yijun en Laurens hebben het stap 1 boek uit en kunnen dit jaar nog op examen voor stap 1.

Jasper en Hidde gaan aan de rokade beginnen en Hasse en Anna zijn bij mat in een.

Stap 2 is bezig met uitschakelen van de verdediger.                 

Competitie

Yijun - Dirk ½-½:

Het was misschien een nieuwe ervaring voor Dirk want Yijun rolde zijn stelling op. Toen Dirk nog alleen de koning over had, haalde Yijun er het paard bij om mat te zetten. Maar door de paardzet kon de koning geen kant meer op terwijl hij niet aangevallen stond, dat is pat.

Hidde - Laura 0-1:

Hidde was een beetje zenuwachtig voor de partij en verloor in de opening al meteen materiaal. Maar zoals wel vaker, knokt Hidde zich in het middenspel terug en het werd een gelijk opgaande strijd die Laura   met een puntje in haar voordeel beslechtte.

Thijs - Pieter 1-0:

Omdat Anna oneven was, zou zij de partij verslaan. Pieter had voor kunnen komen door de dame te slaan maar hij kwam juist punten achter en gaf het op.

Sem - Sergei ½-½:

Omdat ik met de papa van Anna en Pieter stond te praten, heb ik niet teken van einde partijen aangegeven. Daarom gingen Sem en Sergei door. Sem stond een dame tegen een loper voor maar gaf die dame weg door op een onveilig veld te gaan staan. Toen stond Sergei 2 punten voor maar buiten de tijd. Laten we dan remise overeenkomen en zo gezegd zo gedaan.

Laurens - Jasper 1-0:

Zij waren ook door gegaan maar toen ik ging kijken stond Laurens heel veel punten voor.

Hasse - Remy 0-1:

Remy wist het ene stuk na het andere te winnen maar won niet op punten maar hij had de koning van Hasse mat gezet.

Toernooien

ma 9 april 2012 Ronde 6 TSV Rochade toernooi (Tilburg)

In de A/B groep werd trainer Thomas 2e en Robin Verhoeven 6e van de 9 deelnemers.

Jasper Kools werd 7e van 14 in de C-groep.

zo 10 juni EGS jeugdtoernooi (Riel)

zo 17 juni 2012 Ronde 7 Ben Span jeugdtoernooi (‘s-Hertogenbosch)

Van maandag 6 t/m zaterdag 11 augustus wordt weer het Open Nederlandse Jeugd Kampioenschap gehouden.

Meer informatie kun je vinden op de website: http://www.onjk.nl

Met vriendelijke groet,

Erik Hamers

EGSJeugdleider


08 juni 2012 Verslag van Alex

EGS derde in regiocompetitie

De regiocompetitie heeft dit jaar een trendbreuk te zien gegeven. Jarenlang ging de kampioensstrijd in deze viertallencompetitie tussen EGS en En Passant (Chaam), maar dit seizoen moest EGS van afstand toekijken hoe En Passant met het Rijense Caissa een spannende strijd uitvocht om de titel. Uiteindelijk gingen de schakers uit Chaam op bordpunten met het kampioenschap aan de haal.

EGS werd derde. In de laatste speelronde werd dinsdag het treffen met De Wilde Dame met 3-1 gewonnen, waardoor De Wilde Dame definitief met de rode lantaarn werd opgezadeld. Na een strijd die lang aan elkaar gewaagd was, wisten Pieter Couwenberg en Nico Dignum kort na elkaar te winnen. De remise van Maarten de Wit was daarna voldoende om de wedstrijd te winnen. Rob van Esch moest nog lang werken om uiteindelijk ook tot remise te komen.

De eindstand van de regiocompetitie, seizoen 2011-2012:
1. En Passant         6-10 (19 bordpunten)
2. Caissa                6-10 (13 bp)
3. EGS                    6-4 (9,5 bp)
4. De Wilde Dame  6-2 (6,5 bp)

Namens EGS kwamen Maarten de Wit, Pieter Couwenberg, Guus Vermeulen, Frans-Josef Oeijen, Nico Dignum, Sjeng Houben, Frans Leijtens en Rob van Esch in actie.


09 juni 2012 Verslag van Alex

GOK 2012 kent twee winnaars

Voor het eerst in de geschiedenis van het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken, kent het toernooi niet één maar twee winnaars. Rick van Loy (EGS/De Drie Torens) en Ron de Veen (Stukkenjagers) delen na zeven vrijdagavonden schaken de toernooizege.

Rick en Ron gingen als gedeeld koploper de slotronde in. Maar ze wisten ook dat ze hun partij móesten winnen om dat te blijven, want Pascal Graafmans (die slechts een half punt achter stond) had in zijn vooruitgespeelde partij Frank Swagemakers verslagen.

Rick en Ron kregen het allebei niet cadeau. Rick speelde met zwart tegen Jeroen van de Rijt, die met een positioneel voordeeltje uit de opening leek te komen. In het middenspel wist Rick met zijn tactische vaardigheden toe te slaan. De g-lijn kwam open en dat overleefde Jeroens koning niet. Ron de Veen koos (eveneens met zwart, tegen Alex van Lanen) de Benoni. Na een pionoffer op b5 ontstond een open stelling met kansen voor beide partijen, maar uiteindelijk wist Ron het punt naar zich toe te trekken. Hij vond een winnende afwikkeling en weerstond in tijdnood koelbloedig de wanhoopsaanval van Alex.

De zege van Thomas Kools op Jasper van Dalen had hierdoor geen invloed meer op de titelstrijd. Het betekende wel dat het Hilvarenbeekse talent de derde plaats deelt met Pascal. Met 5 uit 7 finishen zij een half punt achter de twee winnaars. Ook nog vermeldenswaard: in de slotronde zag rode lantaarndrager Peter Ansems eindelijk kans om de hatelijke nul weg te werken. Hij versloeg Frans Leijtens. Genoeg om de laatste plaats te verlaten was het echter niet voor de oud-EGS’er die tegenwoordig voor Stukkenjagers uitkomt.

Eindstand GOK 2012:
1 Rick van Loy en Ron de Veen 5,5
2. Pascal Graafmans en Thomas Kools 5
3. Frank Swagemakers en Maarten de Wit 4
4. Jasper van Dalen, Alex van Lanen, Bastiaan en Jeroen van de Rijt 3,5
5. Pieter Couwenberg en Rob van Esch 3
6. Nico Dignum en Frans Leijtens 2,5
7. Peter Ansems 1


10 juni 2012 Verslag van Alex

Spannend EGS-jeugdtoernooi kent drie winnaars

Voor het EGS-jeugdtoernooi kwamen zondag schakers van de drie verschillende locaties van EGS bij elkaar: uit Goirle, Hilvarenbeek en Riel. De Rielse basisschool De Vonder ontving ons gastvrij en in de aula werd geconcentreerd en op hoog niveau geschaakt, al kwam er af en toe ook nog wel een herdersmatje voorbij. Maar al met al was het een gezellig toernooi en ook nog eens razend spannend, want de bovenste zes uit de eindstand staan binnen een half punt van elkaar. De eerste drie hebben zelfs precies even veel punten verzameld uit negen partijen: 6,5. 

Eigenlijk had het toernooi dus drie winnaars: Sep Koks, Dirk van der Waerden en Jules Koks. Ze hadden een half puntje meer dan Thijs Spapens, Yijun Zhan en Laura Maas. Maar ja, medailles kun je niet doormidden breken. Omdat gelijk eindigen vaker voorkomt bij schaaktoernooien hebben schakers daar iets op bedacht. Eerst kijken ze naar de tegenstand die elke deelnemer tijdens het toernooi heeft gehad. Hoe beter je tegenstanders, hoe meer weerstand je in je partijen krijgt. Daarom noemen we dat weerstandspunten. Maar omdat iedereen één keer tegen iedereen had gespeeld, hadden alle drie de kampioenen dezelfde tegenstand gehad en dus even veel weerstandspunten.

Voor zo’n situatie hebben schakers iets anders bedacht: de Sonnenborn-Bergerpunten (SB-punten). Dat klinkt al ingewikkeld en dat is het ook. Maar kort gezegd komt het erop neer dat bij de SB-punten ook wordt meegerekend tegen wie je je punten hebt gehaald. Als je wint van iemand die hoog eindigt, is dat knapper van iemand die lager eindigt en krijg je extra SB-punten.

En uit de berekeningen van wedstrijdleider Thomas Kools bleek dat Sep 2 SB-punten meer had dan Dirk en 2,5 meer dan zijn broer Jules. Dus de gouden medaille ging mee in de auto naar Hilvarenbeek, met als de bronzen voor Jules natuurlijk. Dirk nam de zilveren plak mee naar huis.

De eindstand van het EGS-jeugdtoernooi:

1 Sep Koks 6,5 
2 Dirk van der Waerden 6,5 
3 Jules Koks 6,5 
4 Thijs Spapens 6 
5 Yijun Zhan 6 
6 Laura Maas 6 
7 Laurens Tomee 3 
8 Olivier van den Berg 2 
9 Gijs van der Meulen 1,5 
10 Emie Wolfs 1 

EGS Jeugdtoernooi Voor meer foto's, zie ons foto-album.


11 juni 2012 Verslag van Henk R.

Geslaagde schaakavond EGS

Mystery guest

Aan de jaarlijkse simultaanwedstrijd van EGS op 2 juni  bij Hof van Holland was dit jaar een speciaal tintje gegeven door organisator Henk Renders door een mystery guest uit te nodigen. Pas bij aanvang van de wedstrijd werd duidelijk dat Gosse Romkes simultaangever was, zodat de spelers van EGS zich niet op zijn speelstijl konden voorbereiden. Romkes is een speler uit Rotterdam die voor Krimpen aan de IJssel uitkomt in de KNSB-competitie.

Zestien uitdagers

Zestien spelers namen de handschoen op tegen Romkens. Pascal Graafmans, met Bram van Huigevoort, de speler met de hoogste ranking bij EGS, liet zich niet van de wijs brengen door de franjes rond de organisatie en wist de eerste partij voor EGS te winnen.

Leijtens verrast

De verrassing van de avond werd Frans Leijtens door na een sterke opening zoveel positievoordeel te verkrijgen dat Romkes moest opgeven. Romkes liep het eerste half uur snel langs de borden en gunde daarmee de spelers van EGS weinig bedenktijd. Allengs liep dit openingsoffensief van de simultaangever vast. Pieter Couwenberg, Wim Krijbolder en Jaap Touw slaagden erin remises af te dwingen.
Niet de nestor- tenslotte gaf ook Louis Doomernik acte de présence- maar good-old Sjeng Houben haalde de derde overwinning binnen voor EGS.

 

Simultaangever boven zeventig procent

Henk Renders bleef als laatste verzet bieden om het percentage van de simultaangever naar onder de zeventig procent te brengen. Tevergeefs echter want Romkes bleef met drie nederlagen, drie remises en tien overwinningen boven de zeventig procent.  Een resultaat waar zowel de simultaangever als EGS vrede mee konden hebben na een geslaagde simultaanavond.

De Winnaars van het Simultaanschaken

het punt is gemaakt ..


15 juni 2012 Verslag van Alex

Blunder beslist bekerfinale

Bram van Huijgevoort had wel een heel beroerd moment uitgekozen om zijn slechtste zet van het hele seizoen te doen. In de bekerfinale tegen Pascal Graafmans had Bram de touwtjes in handen, tot hij een stuk dacht te winnen. Daarbij zag hij een matcombinatie over het hoofd: einde bekerfinale. 

Voor Bram de eerste nederlaag in het hele seizoen, voor Pascal alweer de vierde keer dat hij de EGS-beker in de wacht sleept. Felicitaties aan Pascal!


20 juni 2012 Verslag van Alex

Alex van Lanen prolongeert clubkampioenschap

De nek-aan-nekrace om het clubkampioenschap is uiteindelijk in het voordeel uitgevallen van Alex van Lanen. De clubkampioen van 2010-2011 prolongeerde zijn titel. De beslissing viel dinsdag in de laatste speelronde in een onderlinge partij tussen Alex en zijn grote rivaal Pascal Graafmans. 

Pascal moest winnen om de koppositie te veroveren en hij ging met de zwarte stukken vanaf het begin vol in de aanval. In een stelling die licht in het voordeel was voor Alex, maar waarin het nog beide kanten op leek te kunnen, blunderde Pascal een stuk weg. Dat maakte de situatie zo hopeloos, dat hij meteen op kon geven.

In de laatste ronde viel ook de beslissing over de strijd om de derde podiumplek. In zijn (voorlopig?) laatste partij in de clubcompetitie van EGS verloor Jasper van Dalen (die volgend seizoen de schaakborden in Nijmegen onveilig maakt) van Sjeng Houben. Omdat Henk van Griethuijsen stand hield in de storm die zijn opponent Maarten de Wit probeerde te ontketenen, passeerde Henk Jasper op het nippertje op de ranglijst.

Wat lager op de ranglijst springen de prestaties van Rob van Esch en Nico Dignum in het oog. Hun inspanningen om de Stappenmethode door te worstelen werpen hun vruchten af: Nico eindigde negende, Rob tiende.

De stand aan het eind van het seizoen 2011-2012:

1 A. van Lanen 448,83 punten
2 P. Graafmans 414,00
3 H. van Griethuijsen 318,50
4 J. van Dalen 289,33
5 S. Houben 277,00
6 P. Couwenberg 231,33
7 M. de Wit 215,00
8 J. Touw 214,50
9 N. Dignum 200,67
10 R. van Esch 185,83
11 F. Leijtens 184,00
12 C. Overzier 176,83
13 L. Joosten 150,67
14 F.J. Oeijen 135,50
15 W. Krijbolder 130,33
16 L. Doomernik 121,67
17 T. Krugers 116,00
18 B. van Bavel 96,83
19 P. Kooijman 62,17
20 C. Soares 62,00
21 V. Kokotovic 47,83


24 juni 2012 Verslag van Alex

Jan Douwes oppermachtig bij snelschaaktoernooi

Jan Douwes heeft met overmacht het Open Goirlese snelschaakkampioenschap gewonnen. Dit toernooi werd gespeeld als afsluiting van het Open Goirlese kampioenschap (GOK) schaken, dat de afgelopen weken was georganiseerd EGS.

Voorafgaand aan de snelschaakavond namen de winnaars van het GOK hun prijzen in ontvangst. Rick van Loy (EGS) en Ron de Veen (Stukkenjagers) deelden de toernooizege. De grote GOK-beker mochten deze twee dus samen in ontvangst nemen. Dankzij sponsor De Schaakgigant was er voor álle GOK-deelnemers een prijs. 

Of het aan de huldiging heeft gelegen, valt te betwijfelen, maar in het snelschaaktoernooi dat volgde kwamen de GOK-winnaars beiden niet verder dan een plek in de middenmoot. Al snel in het negenrondige snelschaaktoernooi kwam voormalig EGS-lid Jan Douwes aan kop. En die positie stond hij niet meer af. Als enige deelnemer verloor hij geen enkele partij, twee remises zorgden voor Jans enige puntverlies. Op het podium werd hij verrassend genoeg geflankeerd door Sebastiaan Dijksman (tweede) en Frank Swagemakers (derde).

De twee winnaars van het GOK 2012: Rick van Loy (links) en Ron de Veen. 


30 juni 2012 Verslag van Erik

Afsluiting jeugdseizoen

Tim van de Klundert, Dirk van der Waerden en Diede Grummel de jeugdschaakkampioenen 2012 bij EGS

EGS jeugdschaak heeft het seizoen afgesloten met de laatste ronde van het kampioenschap en de uitreiking van diploma's.

Riel

Goirle

Hilvarenbeek

Naam    Score

1 Diede  586

2 Gijs     434

3 Gilles   288

4 Luuk    287

5 Otti      255

6 Jannes 251

7 Jacob   238

8 Joep    186

Naam     Score

1 Dirk       1667  

2 Thijs      1489  

3 Laura    1270

4 Laurens  978

5 Sergei    911

6 Yijun      791

7 Remy     776

8 Sem       633

9 Jasper    569

10 Hidde   462

11 Hasse   364

Naam       Score

1 Tim        1411

2 Sep        1394

3 Jules      1330

4 Rick         897

5 Olivier     886

6 Emie       764

7 Bart        555

8 Fleur        552

9 Iris          462

10 Dirkjan  459

11 Thijs      431

Diploma's stap 1 waren er voor Laurens Tomee (8,5), Yijun Zhan (8), Olivier van de Berg (7), Rick Stevens (8), Jules Koks (9) en Sep Koks (8) en stap 2 voor Laura Maas (7,5) en Tim van de Klundert (9).

Diede Grummel en Gijs van de Meulen wisten met vlag en wimpel te slagen voor het opstapje 2 diploma. Opstapje 1 en 2 is gelijk aan stap 1 waarin je alle regels oefent om te kunnen schaken.

In stap 1 wordt ook de basis gelegd voor de vaardigheden verdedigen en materiaal winnen. In stap 2 worden deze taktische zetten uitgebreid en er wordt een begin gemaakt met strategische zetten vanuit de opening.

Volgend seizoen beginnen we weer met het inlooptoernooi. Alle kinderen die kunnen schaken, mogen aan deze wedstrijd deelnemen. Kinderen die (beter) willen leren schaken zullen gedurende het seizoen les en training krijgen.