Terug naar de overzichtspagina van het Archief

  NIEUWSARCHIEF
  Seizoen 2010/2011     
   2010 Zomer    2011 Januari
  September   Februari
  Oktober   Maart
  November   April
  December   Mei
      Juni
      Zomer

 


   2010 Zomer   ¸¸

 

 

Zomer 2010, open schaakcafé bij EGS

Voor de leden van EGS zit het seizoen erop.
Ter afsluiting van het schaakseizoen had Bart Plasmans het (bijna traditionele) clubuitje georganiseerd: een verrassend boeiende rondleiding in het Museum 'De Dorpsdokter' in Hilvarenbeek en een overdadige BBQ ten tuine van Wim Krijbolder, wiens gastvrijheid ook al bijna traditioneel is. De weergoden waren ons zeer welgezind en deed ons al het leed van het afgelopen schaakseizoen vergeten..


Begin september wordt de nieuwe jaargang afgetrapt.
Maar dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niet geschaakt wordt in Goirle! Elke dinsdagavond komen de Goirlese schakers die niet op een zonnig strand liggen of met een verre buitenlandse wandeltocht bezig zijn gewoon bijeen voor een of meerdere partijtjes. Café Hof van Holland aan de Tilburgseweg is zoals altijd de plaats van handeling, elke dinsdagavond vanaf 20.30 uur.
Tijdens deze schaaksessies wordt er niet, zoals in het normale seizoen, gespeeld om het Goirlese kampioenschap. De sfeer is wat meer vrijblijvend. Dat maakt de zomerperiode een ideaal moment voor huisschakers uit Goirle of omgeving om eens kennis te maken met de leden van EGS, hun krachten te meten en de sfeer te proeven.
Er worden zowel lange partijen gespeeld als korte, vaak spectaculaire, ‘vluggerpartijen’ in twee-, vier- of zeskampen. Tegenstanders van divers niveau zijn voor handen. Alleen een kijkje nemen en de kunst afkijken kan natuurlijk ook.

U bent van harte welkom in café Hof van Holland!

 

21-07-2010

Nieuwe jeugdleden gezocht!

Ben jij tussen de acht en achttien jaar oud en op zoek naar een nieuwe hobby?

Dat treft, want de Goirlese schaakclub EGS is op zoek naar nieuwe jeugdleden!

Na de zomervakantie start EGS met een nieuwe groep, die tijdens trainingen de regels en de tactiek van het schaken uitgelegd krijgt. Daarvoor heeft EGS meerdere gediplomeerde trainers, die werken volgens de Stappenmethode van de schaakbond KNSB. Die kent vijf verschillende stappen voor beginners, gevorderden en ver gevorderde schakers, zodat jeugdschakers van alle niveaus zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast wordt er bij EGS natuurlijk een competitie gespeeld om het Goirles jeugdkampioenschap, waarbij voor de winnaar een mooie beker staat te wachten, en speelt de EGS-jeugd mee in toernooien door heel Brabant.

Schaken is niet alleen gezellig en leuk om te doen, het biedt ook een extra uitdaging voor kinderen die die op school niet vinden. Schaken is ook nog eens goed voor de emotionele en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Ze leren de gevolgen van een zet berekenen en krijgen met winnen en verliezen te maken. Bovendien prikkelt schaken de kunstzinnige vermogens, het ruimtelijk inzicht en de fantasie.
Kunstzinnig want je leert een goede stelling creëren, ruimtelijk want de stukken oefenen invloed uit over meerdere velden en de fantasie omdat je oplossingen moet zoeken bij onverwachte wendingen en problemen. Kortom: schaken is een boeiend en spannend spel waar kinderen de rest van hun leven veel plezier aan kunnen beleven. En in vergelijking met veel andere hobby’s is schaken erg goedkoop!

Wie interesse heeft in het jeugdschaak bij EGS kan vrijblijvend een keer komen kijken in cultureel centrum Jan van Besouw. Op vrijdagavond van 18.45 tot 20.15 uur komt daar de EGS-jeugd na de schoolvakantie weer bij elkaar.
Op 10 en 17 september zijn er inloopdagen waar kinderen en hun ouders vrijblijvend kennis kunnen maken met de club.

Meer informatie over de schaakclub is ook te vinden op www.schaakclubegs.nl of op te vragen bij jeugdleider Erik Hamers, tel. 013-5346625

of stuur Erik een mailtje:    

 

21-07-2010

Schaakcursus voor volwassenen in Goirle

Hebt u altijd al eens schaken willen leren, maar weet u niet hoe u dat aanpakt?

Dan is de nieuwe schaakcursus voor senioren iets voor u.

De Goirlese schaakclub EGS begint met een schaakcursus voor volwassenen, elke dinsdagavond in café Hof van Holland in Goirle. Vele tientallen jeugdspelers uit Goirle, Riel, Hilvarenbeek en omgeving zijn in de loop der jaren bij EGS besmet met het schaakvirus. Ook een aantal ouders haakte in de loop der jaren aan bij die groepen. Het heeft EGS op het idee gebracht om een speciale schaakcursus, gericht op volwassenen.

Kennis van het schaakspel is niet nodig voor deelname. De cursus begint bij het begin, de loop van de stukken, en wijdt de deelnemers langzaam maar zeker in in de vele tactische en strategische mogelijkheden die het schaakspel over de hele wereld miljoenen toegewijde beoefenaars heeft opgeleverd. Ook voor mensen die wel wat van schaken weten, maar die basisbeginselen graag nog eens opgefrist hebben voor ze zich wat meer in het spel gaan verdiepen, is de cursus voor volwassenen bij uitstek geschikt.

De lessen worden gegeven volgens de Stappenmethode van de schaakbond KNSB. Die begint in stap 1 met eenvoudige oefeningen waarbij deelnemers spelenderwijs de basis van het schaken onder de knie krijgen. De volgende stappen wordt telkens iets meer van de tactiek en de vele mogelijkheden van de schaaksport behandeld.

Wilt u ook in een ongedwongen en gezellige sfeer kennis maken met het schaakspel, een mooie hobby waar mensen tot op hoge leeftijd plezier van hebben? De cursus begint met inloopavonden op dinsdagavonden in september, van 19.15 tot 20.15 uur in café Hof van Holland in Goirle.
Deelname kost 95 euro voor een seizoen, inclusief cursusboek.
Meer informatie of aanmelding: Erik Hamers, 013-5346625

of stuur Erik een mailtje:    

 

25-07-2010   Verslag van  Alex

EGS-delegatie grijpt naast de titel in Chaam

In een stralende zomerzon op een plein van de Chaamse camping De Flaasbloem deden zaterdag vijf EGS-ers mee aan het Open Chaams Kampioenschap, georganiseerd door de lokale vereniging En Passant. De score van de Goirlese delegatie mocht er zijn, maar het EGS-vijftal greep al met al wel net naast de toernooizege.
Het dichtst bij kwam Cas Overzier, die na een bliksemstart met een score van vijf uit zeven op de tweede plaats strandde. Een remise in de laatste speelronde tegen Alex van Lanen kostte hem het Chaams Kampioenschap. Alex eindigde samen met Guus Vermeulen gedeeld vierde met 4,5 punt. In de middenmoot finishten Pieter Couwenberg en Cristina Soares Garcia met een score van vijftig procent: 3,5 punt uit zeven partijen.

 

25-07-2010   Verslag van  Alex

Thomas Kools en Maurick Verhoeven jeugdkampioenen EGS

Naar wat inmiddels een nieuwe traditie binnen EGS begint te worden, zijn ook dit seizoen de meeste prijzen bij de jeugdafdeling naar schakers uit Hilvarenbeek gegaan. Thomas Kools en Maurick Verhoeven wonnen de competitie bij de jeugd.
In de groep voor de hoogste stappen, waarin ook de trainers meespeelden, werd Thomas eigenlijk tweede. Maar omdat nummer een Rick van Loy natuurlijk geen jeugdlid meer is maar trainer, ging de beker en het clubkampioenschap naar Thomas. Tweede jeugdspeler in de hoogste groep werd Robin Verhoeven, derde Jeroen Huijben.
In de groep voor de lagere stappen werd Maurick Verhoeven kampioen. Van de 26 partijen die hij dit seizoen speelde, won hij er maar liefst 25! Het leverde hem een ruime voorsprong op op Jasper Kools, de nummer twee. Als derde eindigde in deze groep Ruben van Noort.
Tijdens de seizoensafsluiting bij de jeugd werden overigens niet alleen deze prijzen uitgedeeld, zeven jeugdschakers mochten ook hun diploma van de Stappenmethode in ontvangst nemen. Het opvallendst was nog wel Robin Verhoeven, die recht van een zeilkamp examen kwam doen en toch een tien haalde voor stap vier!

 

 

EGS 75 jaar

Voor Goirle is 2010 een bijzonder schaakjaar. De Eerste Goirlese Schaakclub EGS bestaat namelijk 75 jaar. En dat willen we als club natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben wij een jubileumactiviteit georganiseerd op zaterdag 4 september, drie dagen nadat EGS op de kop af 75 jaar bestaat. We houden dan op het Kloosterplein in Goirle een openluchttoernooi op grote borden. We willen dit toernooi spelen met acht teams van vier spelers. Een team van EGS en zeven van clubs uit de regio.

Het gaat ons er in eerste instantie om een leuke schaakdag te beleven met de bevriende verenigingen uit de regio. Daarnaast vestigen we met zijn allen de aandacht op de door ons zo geliefde schaaksport door op zaterdagmiddag in hartje Goirle en onder de hopelijk schijnende zon op grote borden de sportieve strijd met elkaar aan te binden.

Aanvang 10.00 uur.
We nodigen iedereen uit om dan een kijkje te komen nemen op het Kloosterplein.
Graag tot ziens op 4 september!

 

23-08-2010   Verslag van  

Pieter Couwenberg doet gooi naar wereldtitel

Heeft EGS binnenkort een heuse wereldkampioen in de gelederen?
Dat zou zomaar kunnen, want Pieter Couwenberg speelt de komende dagen mee in het WK schaken voor visueel gehandicapten. In de Servische hoofdstad Belgrado is Pieter niet de favoriet, dat is een stelletje Russen met een rating van rond de 2400.
Onze man wordt ter plaatse gesteund door een clubgenoot. Guus Vermeulen gaat mee als trainer van de Nederlandse deelnemers aan het WK.

 

23-08-2010   Verslag van  

Jubileumjaar EGS

Voor EGS is het seizoen 2010-2011 een bijzonder jaar. Het is op 1 september namelijk 75 jaar geleden dat de Goirlese schaakclub werd opgericht. Dat vraagt natuurlijk om een feestje en dat komt er dus ook.

Om te beginnen is er op zaterdag 4 september een jubileumtoernooi. Met zeven clubs uit de regio speelt EGS een toernooi op het Kloosterplein in Goirle. De teams spelen tegen elkaar op grote borden. Een schaakfestijn wat hopelijk de nodige bezoekers trekt naar het centrum van het dorp.
Rond tien uur ’s ochtends verricht burgemeester Machteld Rijsdorp van Goirle de officiële opening van het toernooi, in de loop van de middag wordt de finale gespeeld.

Een jubileum is ook een uitgekiend moment om terug te blikken. Dat doet EGS dus ook. Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van de schaakclub in Goirle is er een speciale jubileumeditie van clubblad De Schaakmeester met daarin foto’s, feiten en anekdotes. Op de site verschijnt een digitale versie van dit blad.
In de loop van het jubileumjaar hoopt EGS met nog meer festiviteiten het schaken in Goirle op de kaart te zetten. Daar leest u uiteraard alles over op onze site

 


   2010 September   ¸¸

 

 

EGS 75 Jaar

Bekijk Verslag en publiciteit rondom het Jubileumtoernooi

 

06-09-2010   Verslag van Alex  

Pieter geen wereldkampioen, en Maarten niet van Brabant

Helaas, Pieter Couwenberg en Maarten de Wit zijn er niet in geslaagd om het seizoen met een aansprekende titel te beginnen.
Pieter speelde in Belgrado mee om het WK voor visueel gehandicapten. Ondanks een gedegen voorbereiding en de ongetwijfeld bevlogen coaching van Guus Vermeulen eindigde Pieter in de onderste regionen. Hij scoorde 2,5 punt uit negen partijen. Zijn spel verdiende in een aantal gevallen meer punten, maar fouten en foutjes deden Pieter een paar keer de das om.
Maarten hield het dichter bij huis. In Roosendaal was hij de enige EGS-vertegenwoordiger in de strijd om het Brabants kampioenschap. In de C-poule vond Maarten, die met zijn hoofd nog in vakantiesferen vertoefde, enkele zeer getalenteerde jeugdspelers op zijn pad. Daardoor kwam hij niet verder dan twee punten uit zes partijen.

 

28-09-2010   Uit de Leybode  

Jongste lid van de Eerste Goirlese Schaakclub is Sergei Leenaars

Sergei

Schaken
Op 1 september jongstleden is het 75 jaar geleden dat de ‘Eerste Goirlese Schaakclub’ werd opgericht. Tot op de dag van vandaag is het in Goirle bij die ene club gebleven. En dat terwijl schaken best populair is, ook bij de jeugd. Op vrijdagavond vinden in Cultureel Centrum Jan van Besouw in maar liefst vier lokalen schaakactiviteiten plaats. In één ervan is de jeugd actief. Coördinator Erik Hamers introduceerde daar vorige week het jongste lid, Sergei Leenaars, die gelet op zijn leeftijd niet alleen opvallend goed de schaakstukken weet neer te zetten, maar ook zijn woorden. ,,Nou ik ben dus Sergei Leenaars, mijn moeder is van Russische afkomst, ze heet Kaptchenko, mijn vader heeft een Nederlandse naam, Leenaars. Ik heb ook nog een broertje van drie, zelf ben ik acht. Overdag zit ik in Tilburg op school bij De Elzen in groep vijf. Ik ga graag naar school, vooral om iets te kunnen leren, het liefst iets waarbij je goed moet nadenken.”

Denksport
Schaken is een denksport, dus het is niet zo verwonderlijk dat Sergei daarmee in contact kwam. ,,Klopt ja, toen vorig jaar via onze school schaakles werd aangeboden heb ik onmiddellijk meegedaan. Kijk, ik heb er al een certificaat gehaald. De reden dat ik daar niet verder ben gegaan is omdat ze geen timer hebben. Zonder timer zit ik maar te wachten en te wachten op wat mijn overbuurman doet of niet doet. Hier in Goirle werken ze wel met een timer, die ook wel klok genoemd wordt en dat maakt het veel spannender. Bovendien doen ze hier aan heel leuke spelletjes om het schaken onder de knie te krijgen. Thuis oefen ik vaak alleen. Daarvoor heb ik een eigen computer en een DS, dat is een soort minicomputer. Regelmatig download ik programma’s zodat ik van alles op de hoogte blijf. Winnen van de computer is niet makkelijk. Winnen van mijn broertje Sacha wel, hij is juist heel goed in zwaardvechten op de Wii. Tegen mijn vader oefen ik ook wel eens, maar die kan er niks van. Hij opent altijd helemaal verkeerd. Hier kunnen ze er wel iets van, dat is heel leerzaam voor mij.”

De bezige Sergei
Dammen vindt Sergei maar stom en mensen die zijn naam als Sergè uitspreken ook. Op de vraag of schaken de enige vrijetijdsbesteding is, volgt een ad rem antwoord. ,,Volley op maandag, Kunstclub De Pont en BIBO-club op woensdag, pianoles op donderdag, dat moet ik van mijn moeder en op vrijdag ook skeeleren in de zomer en schaatsen in de winter. Op dinsdagavond doe ik niks, ik wil ook wel eens een avond voor mezelf hebben. Zo, nu ga ik eens kijken of ik van Erik kan winnen, je leert nu eenmaal het best van mensen die het heel goed kunnen. Daag.”

Zelf zin in jeugdschaken?!
De jeugd vanaf 7 jaar treft elkaar op vrijdagavond in C.C. Jan van Besouw. De clubavond duurt van 18.45 uur tot 20.15 uur. Eerst krijgen leerlingen instructie in de Stappenmethode van 18.45 tot 19.30 uur volgens de succesvolle KNSB-methode Brunia/Van Wijgerden. Van 19.45 tot 20.15 uur wordt er om het Goirlese jeugdkampioenschap geschaakt. Kijk voor aanmelden op www.schaakclubegs.nl of bel naar Erik Hamers 013-5346635.

 


   2010 Oktober   ¸¸

 

04-10-2010   Verslag van  Alex

EGS ten onder in eerste ronde avondcompetitie

Het avondteam van EGS heeft een valse start gemaakt in de uitwedstrijd tegen Waalwijk. Het sterke Waalwijkse viertal was met 3-1 te sterk voor de Goirlenaren.
Bart Plasmans redde de eer van EGS met een knappe zege aan bord drie tegen Joost Duquesnoy. Pascal Graafmans (bord 1 tegen Remco Sprangers), Henk van Griethuijsen (bord 2 contra Sander van Dijk) en Maarten de Wit (bord 4 versus Hans Sinnige) moesten het afleggen tegen hun op papier veel sterkere tegenstanders.
De volgende ronde wordt het er niet gemakkelijker op: EGS mag zich proberen te revancheren in een thuiswedstrijd tegen het sterrenensemble Stukkenjagers A.

 

10-10-2010   Verslag van  Bob

EGS 2 - Combeo 2

Op 9 oktober begon het 2e team van de EGS aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, met de volgende opstelling:

1. Thomas
2. Piet
3. Maarten
4. Pieter
5. Robin
6. Jeroen
7. Ton
8. Christina

De tegenstander was het 2e team van Combeo, een combinatie van de vroegere clubs uit Oisterwijk en Berkel-Eschot, vooraf ingeschat als een zware tegenstander.
De wedstrijd begon zeer voorspoedig met een snelle overwinning van Robin op bord 5, veroorzaakt doordat de tegenstander een stuk afgaf en daarna volledig gedesillisioneerd het eindspel inging. De tegenstander stapelde hier fout op fout, welke door Robin netjes op techniek afgemaakt is.
Een rondje langs de borden op dat moment leerde dat op dat moment dat alle partijen redelijk in evenwicht waren, zonder dat er echte voordelen bij de EGS te constateren waren; spannend dus!

In het uurtje na de snelle overwinning van Robin wist Ton op bord 7 een nette remise te behalen door de stelling gesloten te houden, en moest Piet helaas de witte koning op bord 2 neerleggen na een stugge partij waarin Piet zelf ook maar weinig kansen zag.
Ondertussen had de tegenstander van Jeroen zeer gul een stuk cadeau gegeven, waarna Jeroen netjes het spel begon af te wikkelen naar het eindspel door stukken af te gaan ruilen.
Christina speelde intussen een gedegen partij op bord 8 tegen haar oud clubgenoot, waarbij de winst continue in zicht bleef. Terwijl Jeroen zijn tegenstander vakkundig aan het opruimen was, en Crhistina de partij ook langzaam aan het winnen was hadden Pieter, Thomas en Maarten echter meer problemen met hun tegenstander. Bij zowel Maarten als Pieter kan worden gezegd dat de tegenstander positioneel beter stond, terwijl Thomas in een lang en moeilijk middenspel verzeild was geraakt.
Pieter probeerde door te stoten met een winnende combinatie die achteraf echter niet helemaal bleek te kloppen, met als gevolg dat Pieter een stuk achter kwam te staan. Maarten was op dat moment aan het vechten om vooral geen fouten te maken en intussen te loeren op de counter, toen Jeroen plotseling kwam melden dat hij de partij verloren had......?? Het bleek dat Jeroen iets te fanatiek aan het opruimen was gegaan, en hiermee een stelling creerde waar een vrij-pion van de tegenstander kon promoveren tot dame, en toen was het snel afgelopen.

Christina had in haar debuutpartij inmiddels haar tegenstander vakkundig opgerold, waardoor er met nog 3 spelende borden een gelijkstand op het scoreformulier vermeldt stond: 2,5 - 2,5.

Pieter had intussen mooi spel ontwikkeld nadat hij een stuk achter kwam te staan, en wist zelfs een potentieel winnende stelling op het bord te krijgen waarin de tegenstander volledig naar achteren is gedrukt. Door de dreigingen van Pieter kon de tegenstander zijn extra kwaliteiten op het bord niet benutten, wat uiteindelijk resulteerde in een knappe remise van Pieter. Hier kun je duidelijk zien dat Pieter net een officeel WK achter de rug had, op klasse de remise alsnog behaald!
Maarten had in zijn partij zijn eigen woorden gestand gedaan door geen fouten meer te maken, en wist in een, naar mijn mening, mindere stelling een zettenherhaling te forceren en kon daarmee tevens de remise afdwingen. Een verplichte zettenherhaling was het niet, echter was het wel zo dat er een voordeel behaald kon worden wanneer de tegenstander niet aan de herhaling mee zou werken.

En toen was het 3,5 - 3,5 op het formulier, en kwam alle druk bij Thomas op bord 1 te liggen........Thomas keek even op toen Bob bij het bord kwam kijken, vroeg naar de stand, knikte even begrijpend de coach toe, ging even verzitten en begon toen op zijn gemak te bekijken op welke manier hij zijn tegenstander kon gaan verslaan. Toen de tegenstander een foutje maakte door zijn toren te snel op spelen kenterde de partij dankzij een paar mooie zetten van Thomas vrij snel. Thomas had de situatie goed ingeschat en kon langzaam materiaal winnen, waarna de tegenstander opkeek en zijn naderende nederlaag accepteerde.

Met de winstpartij van Thomas erbij wist het 2e van de EGS een hele knappe overwinning te behalen op de sterke tegenstander Combeo, wat veel beloofd voor het komende seizoen!!
Allemaal van harte gefeliciteerd met deze eerste overwinning, op naar de volgende overwinning eind november!!

 

10-10-2010   Verslag van  Alex

EGS sterk uit de startblokken

EGS is de competitie dit seizoen goed begonnen. In de eerste speelronde wist het eerste team van EGS ruim te winnen tegen Rochade 2 uit Tilburg. En als klap op de vuurpijl sleepte EGS 2 verrassend een zwaarbevochten en nipte zege op Combeo 2 in de wacht. (zie ook het onderstaande verslag van Bob)

EGS had al vroeg op de middag de wind mee. Omdat Rochade maar met zes spelers in Goirle arriveerde, konden Henk Renders en Bob van Bavel de Goirlese equipe zonder te spelen op een 2-0 voorsprong zetten. De andere punten lieten wat langer op zich wachten, maar toen die eenmaal binnen begonnen te stromen, was het alleen maar goed nieuws voor EGS.

Cas Overzier benutte de ontwikkelingsvoorsprong die hij in de opening had opgebouwd om een alles verwoestende aanval op zijn tegenstander af te sturen. Die verloor een stuk en zag het heilloze van zijn missie in: 3-0.
Teamcaptain Jan Langenberg zag zijn aanval niet doorslaan en moest genoegen nemen met een remise. Dat stelde Erik Hamers, na twee jaar afwezigheid terug in het eerste van EGS, in de gelegenheid om het beslissende punt te scoren. Hij liet zijn getalenteerde Tilburgse tegenstander de hele partij kansloos.

Dat knakte het laatste Tilburgse verzet. De aanvoerder van Rochade berustte tegen Henk van Griethuijsen in een remise (5-1) en de tegenstander van Alex van Lanen liet zijn concentratie even verslappen, wat hem een fatale fout deed maken: 6-1. Ook de laatste Goirlese speler verloor niet: Fred Pardoel kwam in ongeveer gelijkwaardige stelling remise overeen met zijn opponent.

Dankzij deze ruime 6,5-1,5 zege staat het gepromoveerde EGS na één speelronde bovenaan in de tweede klasse B. Een fantastische start dus. De volgende ronde brengt voor EGS een uitwedstrijd in Waalwijk.

 

29-10-2010   Verslag van  Alex

Valse start voor EGS in regiocompetitie

De nieuwe jaargang van de regiocompetitie is voor EGS niet goed begonnen. In de altijd lastige uitwedstrijd tegen En Passant in Chaam liep het Goirlese viertal tegen een forse nederlaag aan: 3,5-0,5.

Het enige halve punt voor EGS werd gescoord door Sjeng Houben. Die slaagde erin om zijn Chaamse opponent, die hij decennia geleden ook al tegenover zich trof aan het schaakbord, wist te foppen in een inferieur eindspel.
Helaas voor Sjeng liepen zijn teamgenoten alle drie tegen een nederlaag aan.
De op het laatste moment ingevallen Alex van Lanen bouwde een veelbelovende stelling op aan bord een, maar wist onder druk van zijn tegenstander niet de juiste voortzetting te vinden.
De nieuwe teamcaptain Maarten de Wit speelde net als zijn voorganger Sjeng een eindspel met weinig perspectief, maar hij slaagde er niet in om een trucje in de stelling te weven.
Aan bord vier debuteerde Cristina Soares Garcia. Zij wist een in het middenspel opgelopen materiële achterstand niet meer om te buigen en verloor ook.
De grote nederlaag in Chaam betekent dat EGS dit seizoen alle zeilen bij zal moeten zetten om het kampioenschap in de vriendschappelijke competitie met En Passant, Caissa en De Wilde Dame te prolongeren.

 


   2010 November   ¸¸

 

10-11-2010   Verslag van  Alex

Thomas Kools districtskampioen

De jeugdafdeling van EGS heeft ook dit seizoen een districtskampioen afgeleverd.

Thomas Kools is de beste jeugdschaker van het district Tilburg geworden in de B-categorie (tot en met 16 jaar). Hij bleef tijdens het districtskampioenschap, gespeeld in Goirle, zijn collega-EGS-er Robin Verhoeven voor. Die was vorig jaar de beste geworden van het district Tilburg. Thomas en Robin hebben zich met hun prestatie rechtstreeks geplaatst voor het Brabants jeugdkampioenschap in december.
In de C-categorie eindigden Maurick Verhoeven en Jasper Kools van EGS respectievelijk vierde en vijfde.

 

 

Schaakcursus voor half gevorderden

Bij de cursus die EGS heeft georganiseerd, kunnen huisschakers nu aansluiten. De cursus is voor mensen die al een partij kunnen schaken maar die meer structuur en taktiek in hun partijen willen krijgen.
De inhoud van de cursus is:
1 Dubbele aanval
2 Penning
3 Uitschakelen verdediger
4 De gouden regels van de opening
5 Verdedigen tegen mat
6 Notatie

De cursus is gedurende het schaakseizoen tot eind juni en de kosten zijn 65 euro waarbij het cursusboek is inbegrepen.
Kom vrijblijvend een proefles bijwonen op dinsdagavond van 19.00 uur tot 20.00 uur in Hof van Holland, Tilburgseweg 83.

Meer informatie: Erik Hamers 013 - 534 6625

 

17-11-2010   Verslag van  Alex

Stroeve competitiestart voor EGS-viertal

EGS heeft het dit seizoen zwaar in de avondcompetitie.
Ook in de tweede ronde van het seizoen werd een zware nederlaag geleden tegen het sterke Stukkenjagers uit Tilburg. Het werd in Goirle 0,5-3,5. Bart Plasmans redde de Goirlese eer.
Stukkenjagers is de verdedigend Brabants kampioen in deze competitie, dus in deze wedstrijd was voor EGS van tevoren een nederlaag ingecalculeerd. Pascal Graafmans, Alex van Lanen en Erik Hamers verloren allen van hun op papier veel sterkere tegenstanders. Ook Bart Plasmans trof een kanon tegenover zich, maar kon dankzij stug verdedigen afwikkelen naar een toreneindspel waarin hij de weg naar remise wist te vinden. Zo werd hij de gevierde man aan Goirlese kant omdat hij voorkwam dat EGS een 4-0 nederlaag aan de broek kreeg.
EGS heeft nu de eerste twee wedstrijden in de avondcompetitie verloren, en zal snel punten moeten pakken om degradatie te voorkomen.

 

21-11-2010   Verslag van  Alex

EGS 2 steelt de show

In de tweede ronde van de NBSB-competitie was het EGS 2 dat de aandacht op zich vestigde met een klinkende 8-0 overwinning op Vughtse Toren 3. En het was maar goed ook dat alle aandacht naar het tweede ging, want daarmee viel de zure nederlaag van EGS 1 wat minder op. Het werd in Waalwijk 4,5-3,5 voor Waalwijk 2.

EGS 1 stond in Waalwijk voor de uitdaging om de goede competitiestart (6,5-1,5 zege op Rochade 2) een vervolg te geven. De hele middag ging het heen en weer tussen goede en minder goede vooruitzichten op een tweede zege.
Het slechte nieuws kwam eerst met een nederlaag voor teamcaptain Henk Renders aan bord 7. Cas Overzier scoorde op bord 5 het eerste halfje, waarna Fred Pardoel (bord 2) de stand weer in evenwicht bracht. In remisestelling blunderde zijn tegenstander door mat achter de paaltjes toe te staan.
EGS kwam op voorsprong toen Sjeng Houben aan het achtste bord toesloeg in een eindspel met een pion meer: 2,5-1,5. Helaas wist Pieter (bord 6) een ijzersterke partij niet te bekronen met een zege toen hij plots materiaal verloor. Hij zag zich genoodzaakt de koning om te leggen. Slecht nieuws voor EGS, zeker omdat Erik Hamers zijn bloedvorm uit de interne competitie in Waalwijk niet kon etaleren. Hij verloor al vroeg materiaal, stribbelde lang tegen, maar verloor kansloos: 3,5-2,5 voor de gastheren.
Hiermee kwam het resultaat in handen te liggen van de twee hoogste witspelers van EGS: Jan Langenberg aan bord 1 en Alex van Lanen aan 3. Beiden in een taai eindspel verwikkeld met weinig tijd. Jan zag geen mogelijkheden om zijn pion meer om te zetten in een zege en moest berusten in een remise. Alex sloeg twee keer een remiseaanbod af in een dame-eindspel waarin hij met een vrijpion licht voordeel leek te hebben. Maar zijn Waalwijkse opponent hield het hoofd koel en wikkelde af naar een remise. Het betekende een nipte 4,5-3,5 winst voor Waalwijk 2.

Voor wat betreft de pot van EGS 2 is de uitleg simpel. Iedereen, dat wil zeggen Thomas Kools, Henk van Griethuijsen, Maarten de Wit, Frans Leijtens, Piet Kooijman, Ton Krugers, Cristina Soares Garcia en Jeroen Huijben, won. En al klinkt dat eenvoudig en al is Vughtse Toren op papier duidelijk de zwakste tegenstander in de derde klasse B, toch is dat een prestatie van formaat voor de mannen (en vrouw) van coach Bob van Bavel.
Een 8-0 in het schaken komt in de hele NBSB maar hooguit een paar keer per seizoen voorbij en dit keer is het dus aan EGS 2 om deze PSV-Feyenoord-achtige uitslag neer te zetten.
Een zaterdag om nog lang met een goed gevoel aan terug te denken voor het tweede, dat nu uiteraard op kop staat. Een kampioensrace lijkt mogelijk, al zal dat zeker niet gemakkelijk worden. De testcase komt in de derde ronde, als Kentering 2 uit Rosmalen in Goirle op bezoek komt. EGS 1 staat nu in de middenmoot (derde) en ontmoet de volgende ronde ’t Paardje uit Made, dat op papier het sterkste team uit klasse 2B is, maar in de praktijk met nul punten onderaan staat.

 

27-11-2010   Verslag van  Alex

Meeneemavond prooi voor duo Erik/Frank

De jaarlijkse meeneemavond is gewonnen door Erik Hamers met zijn introducee Frank.
In het tweetallentoernooi van de meeneemavond bleven zij Pascal Graafmans en Aert en Ton Krugers en John voor. Buiten mededinging in deze poule ook nog het EGS-duo Alex van Lanen/Wim Krijbolder.
In de poule die was gereserveerd voor EGS-leden zonder meegenomen schaakpartner sloeg Guus Vermeulen zijn slag. Met 4 uit 5 eindigde hij bovenaan, voor (in die volgorde) Sjeng Houben, Maarten de Wit, Pieter Couwenberg, Jaap Touw, Frans Leijtens en Cristina Soares Garcia.

 

27-11-2010   Verslag van  Alex

Ondertussen, in Tilburg...

Tussen het geschaak in Goirle door, is er een handje vol EGS-schakers die ook meespelen in het Stukkenjagers Open, van de gelijknamige Tilburgse vereniging.
Op negen woensdagavonden verspreid door het seizoen verzamelt een sterk deelnemersveld zich in Tilburg voor dit toernooi. Inmiddels zijn er vier rondes gespeeld en de titel zal dit jaar, niet verrassend, niet naar een Goirlenaar gaan.
De EGS-deelnemers bevinden zich namelijk aan de onderkant van de middenmoot. Op 1,5 punt uit vier partijen vinden we Pieter Couwenberg, Guus Vermeulen, Alex van Lanen en Rick van Loy. Maarten de Wit wist tot op heden één punt te verzamelen.

 

 

Verslag Jubileumtoernooi

Waarschijnlijk door onoplettendheid van de webmaster is het verslag van het Jubileumtoernooi niet op de website terecht gekomen.
Met excuses aan Alex :

 


   2010 December   ¸¸

 

01-12-2010   Verslag van Alex 

Eindejaarsschaakavond

Het jaar 2010 is een bijzonder jaar voor het schaken in Goirle.
De Eerste Goirlese Schaakclub bestaat namelijk 75 jaar. Het seizoen 2010-2011 is het jubileumjaar voor EGS. Dat hebben we in september gevierd met een openluchttoernooi op het Kloosterplein, maar we willen ook onze oud-leden uitnodigen om dit jubileum met ons te vieren.

Daarom wil EGS je uitnodigen voor de jubileumeditie van de jaarlijkse eindejaarsschaakavond van de club. Die wordt gehouden op dinsdag 28 december en begint om 20.00 uur. De locatie is uiteraard het Hof van Holland, Tilburgseweg 83 in Goirle.
Onder het genot van een hapje en een drankje kijken we terug op de afgelopen 75 jaar en spelen we een partij of een snelschaaktoernooitje. Bovendien ligt voor de aanwezigen een exemplaar van de speciale jubileumeditie van clubblad De Schaakmeester te wachten. We hopen dat veel oud-leden voor deze gelegenheid naar Hof van Holland komen, zodat we in het jubileumjaar een heuse reünie kunnen houden.

Wil je weer de gezellige schaaksfeer proeven die er op onze club heerst, dan ben je van harte welkom om op de eindejaarsschaakavond een potje te komen schaken. Of meerdere potjes natuurlijk. We zullen je zeker een leuke avond bezorgen. Graag zien we je op dinsdagavond 28 december!

Ook schaakliefhebbers die geen lid zijn geweest van EGS zijn natuurlijk van harte welkom.

 

02-12-2010   Verslag van  Alex

Een nul voor het avondteam

Het avondteam van EGS heeft ook in de derde ronde niet weten te winnen. Uit tegen Stukkenjagers D werd het 3,5-0,5 voor de Tilburgers. Een ietwat geflatteerde uitslag, maar een verdiende zege voor Stukkenjagers. EGS staat nu helemaal onderaan met nul uit drie.

Erik Hamers was de eerste die de koning om moest leggen. Vanuit de opening kwam hij onder vuur te liggen tegen Mark van den Berg en in tijdnood bezweek Erik, in een verloren stelling, onder de druk.
Alex van Lanen kwam niet slecht uit de opening, maar het gebrek aan speelruimte in zijn passieve opstelling deed hem na een ongelukkige lopermanoeuvre de das om tegen Sander Funk: 0-2.
In tijdnood kwam de ontknoping op de andere borden. Jan Langenberg blunderde tegen Stefan Hess eerst een stuk weg, maar vond vervolgens een combinatie die tot eeuwig schaak leidde. Daarmee voorkwam hij een persoonlijke nederlaag, maar was verlies voor het team een feit.
Henk van Griethuijsen, die tegen mede-EGS’er Guus Vermeulen de hele avond een stelling had waar behoorlijk wat muziek in leek te zitten, ging op het eind ook nog in de fout, waardoor de nederlaag op 3,5-0,5 uitkwam.

 

12-12-2010   Verslag van  Alex

Net niet voor EGS

Het zit het eerste team van EGS dit seizoen niet mee. Voor de tweede keer dit seizoen verloor EGS 1 met het kleinst mogelijke verschil: 3,5-4,5 tegen ’t Paardje uit Made.
Beter nieuws is er te melden over EGS 2. Dat blijft op kampioenskoers na een overtuigende zege van 5,5-2,5 op Kentering 2 uit Rosmalen.

Tegen staartploeg ’t Paardje ging het lange tijd van een leien dakje voor EGS 1.
Jan Langenberg speelde om tactische redenen aan het zesde bord en die vondst betaalde zich uit. Al snel stond de 1-0 op de borden voor EGS. Jans vervanger aan bord één, Bart Plasmans, kon het niet bolwerken. Maar al snel na de gelijkmaker brachten speler-coach Henk Renders en de buitenlandse (Poppelse) speler Sjeng Houben hele punten op het scorebord.
Met een 3-1 voorsprong zou het motto consolideren moeten zijn, maar dat lukte de overgebleven Goirlese spelers niet. Cas Overzier ging aan een klein positioneel nadeel ten onder, Erik Hamers schatte in tijdnood zijn stelling te rooskleurig in en overspeelde zijn hand. Daarmee was het weer 3-3.
Toen Alex van Lanen in een stelling met betere vooruitzichten in remise moest berusten, richtten alle ogen zich op de partij van Fred Pardoel. Die ogen zagen dat Fred nog een tijdje het onvermijdelijke uitstelde, maar uiteindelijk toch moest capituleren. Dat betekende een nederlaag voor EGS, dat daarmee op de zesde plek staat in de tweede klasse B, net boven de degradatiestreep.

Waar EGS 1 tegen degradatie lijkt te moeten gaan strijden, heeft EGS 2 promotie in het vizier. De Kentering 2 dolf het onderspit tegen de op volle toeren draaiende Goirlese koploper.
De EGS-jeugd leverde met overwinningen van Robin Verhoeven en Thomas Kools weer een belangrijke bijdrage. Maar ook de routine deed een duit in het zakje: Maarten de Wit, Piet Kooijman en Cristina Soares Garcia wonnen, Frans Leijtens remiseerde. Ton Krugers en Jeroen Huijben moesten berusten in een nederlaag.

 

19-12-2010   Verslag van Alex  

EGS temt de wilde dame

Het eerste punt voor EGS is binnen in de regiocompetitie. Uit tegen De Wilde Dame werd het 2-2.
De punten werden gescoord door Sjeng Houben en Bob van Bavel. Cristina Soares Garcia en Maarten de Wit moesten helaas hun meerdere erkennen in hun tegenstander.

 

19-12-2010   Verslag van  Alex

Pieter speelt spectaculairste partij

Tijdens het ledenweekend van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) is Pieter Couwenberg in de prijzen gevallen.
Zijn overwinning op Guus Vermeulen in de laatste ronde van het ONK van de NSVG, afgelopen februari, werd uitgeroepen tot spectaculairste partij van het toernooi. Het was een partij uit de Drakenvariant van het Siciliaans waarbij beide kanten in de aanval gingen, maar Pieter (met wit) zijn tegenstander te vlug af was.

 

 

30-12-2010   Verslag van  Alex

Thomas derde van Brabant, Robin vijfde

Thomas Kools is bij de Brabantse jeugdkampioenschappen tot en met zestien jaar gedeeld derde geëindigd. Robin Verhoeven eindigde in dezelfde poule gedeeld vijfde.
Thomas kwam sterk uit de startblokken met 2,5 punt uit zijn eerste drie partijen. In de vierde ronde ging hij onderuit tegen de latere kampioen Jan Cox. Hij eindigde het toernooi met 4 punten uit zeven partijen. Goed voor een gedeelde derde plaats, op weerstandspunten finishte Thomas op plek vier.
Robin kwam juist langzaam op gang, maar dankzij een eindsprint in de laatste twee rondes (met een spectaculaire zege in zijn slotpartij) eindigde hij met een half puntje minder dan Thomas: 3,5 punt. Goed genoeg voor een vijfde plek, die Robin wel met vier anderen moest delen.

Op de site van de NBSB zijn alle partijen van het Brabants kampioenschap na te spelen.

 

30-12-2010   Verslag van  Alex

Volle bak tijdens oudledenavond

De jaarlijkse oudledenavond van EGS leverde in het jubileumjaar een vol Hof van Holland op. Verschillende oud-leden hadden de weg naar het clublokaal kunnen vinden. En ook De Wilde Dame was met een delegatie van de partij.
De meeste aanwezigen bonden de strijd met elkaar aan in twee snelschaakpoules. Winnaar in poule A werd Sjeng Houben, die in de beslissende partij in de laatste ronde won van Pascal Graafmans. Beiden scoorden ze 6 uit 7. Derde werd Erik Hamers. In poule B was Jan Douwes de beste. Hij moest één remise toestaan: aan nummer twee Rick van Loy. Derde eindigde hier Alex van Lanen.
Langere partijen werden er gespeeld tussen Louis Doomernik en Ton Krugers en Piet Kooijman en Nico Dignum. Ook oud-bestuurslid Ton Pastor kwam nog even langs om een rondje langs de borden te maken en EGS een verjaardagscadeau te overhandigen.

   2011 Januari     ¸¸

 

 

 

En ...met de allerbeste wensen voor 2011 en in het kader van de goede voornemens:

Zou het niet verstandig zijn om nu even meer kennis van nu tot u te nemen zodat u later geen beroep meer hoeft te doen op uw kennis van nu?

 

09-01-2011   Verslag van  Alex

Avondteam weer onderuit

Ook de vierde ronde van de avondcompetitie leverde voor EGS een nederlaag op. In Den Bosch was HMC Calder met 4-0 te sterk. Een uitslag die geen recht doet aan de krachtsverhoudingen, hoewel de Bossche overwinning zeker verdiend was.
De enige die kansloos ten onder ging, was Henk van Griethuijsen aan bord 2. Pion minder, stelling minder, dan is het tegen talent Joris Broekmeulen al gauw afgelopen.
Pascal Graafmans (bord 3) had toen al verloren van René Olthof. Vanuit een kansloze stelling leek Pascals wanhoopsoffensief nog even zijn vruchten af te werpen. Maar de Bosschenaar vond op tijd de winnende weg uit het doolhof.
Alex van Lanen sloeg aan bord 1 een remiseaanbod van Loek Mosterman af, bouwde aan een winnende aanval, maar offerde in tijdnood het verkeerde stuk op g6. Tussenschaakje, stuk eraf en opgeven maar...
Maarten de Wit leek ook een hele tijd aan het langste eind te gaan trekken tegen Jan Gerritsen, zag pionwinst op a2 (waarschijnlijk ten onrechte) niet zitten en blunderde tot overmaat van ramp in een remise-eindspel een loper weg. Ook een nul dus.
EGS heeft nog drie rondes de kans om in ieder geval een wedstrijdpunt te verzamelen. Want degradatie ontlopen lijkt nu al haast onhaalbaar.

 

09-01-2011   Verslag van  Alex

Goede start 2011 voor EGS

Het jaar 2011 is voor EGS veelbelovend van start gegaan. Het eerste team boekte een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie en EGS 2 won overtuigend in Oss van OSV 2, waardoor het koploper blijft.

Na langdurig topoverleg tussen de twee coaches Henk Renders en Bob van Bavel (gevoed door tal van suggesties uit de buik van het eerste) kwam voor beide EGS-teams een verrassende maar op papier sterke formatie uit de hoge hoed.
Voor EGS 1, dat een uitwedstrijd tegen het Tilburgse De Drie Torens 3 speelde, betaalde de inzet van clubkampioen Pascal Graafmans zich uit. Hij boekte aan bord 3 een snelle zege, waarmee hij de rest van het team een psychologisch voordeel gaf.
Misschien wel dankzij dat steuntje in de rug wist Jan Langenberg namens EGS de sterkste Tilburger te neutraliseren en tot remise te bewegen. Cas Overzier wist na een spectaculair en ietwat speculatief stukoffer ook niet verder te komen dan remise, waardoor de tussenstand op 1-2 kwam.
Fred Pardoel kreeg een tegenvaller te verwerken. In tijdnood verloor hij het overzicht, verslikte zich in het adagium ‘aanraken is zetten’, leed dameverlies en moest opgeven. Gelukkig voor EGS liet speler-coach Henk Renders kort daarna met een overtuigende zege de balans weer doorslaan in het voordeel van de Goirlenaren.
Alex van Lanen consolideerde de voorsprong met een remise, waarmee de partijen van Erik Hamers en Henk van Griethuijsen de beslissing zouden brengen. Erik moest na een verrekening in het middenspel in een eindspel met een pion minder knokken voor wat hij waard was. Hij had misschien zicht op remise, maar verloor het zicht op de klok.
Daardoor moest hij uiteindelijk toch een nul incasseren.
Met een gelijke stand van 3,5-3,5 richtten alle ogen zich op de partijen van Henk. Als invaller vanuit het tweede geposteerd aan bord 1, en dan ook nog eens de beslissing moeten forceren: ga er maar aan staan. Henk hield ondanks deze grote spanning het hoofd koel en boog een positioneel voordeel in het eindspel om in stukwinst, om vervolgens de gewonnen stelling onberispelijk tot winst te voeren.

EGS 2 moest op reis naar Oss voor een uitwedstrijd tegen OSV 2. Op papier waren de Ossenaren stevig favoriet, maar daar trekt EGS 2 zich al het hele seizoen niets van aan. Ook dit keer niet. Met maar liefst 6-2 werden de Osse equipe opgerold. Teamleider Bob van Bavel zette met alleen al zijn aanwezigheid (en een door ziekte afwezige tegenstander) de toon.
Robin Verhoeven en Cristina Soares Garcia stalen de show met een zege tegen twee fors hoger gerate tegenstanders. Maar ook de overwinningen (en dus punten) van Pieter Couwenberg, Thomas Kools en Maarten de Wit mochten er wezen. Sjeng Houben (tegen oud-lid Wim Bressers) en Jeroen Huijben verloren helaas.

EGS 2 staat met nog drie wedstrijden te gaan op kop in de derde klasse B. De twee sterkste tegenstanders staan voor de komende twee speelronde op het menu. De volgende wedstrijd is de topper tegen nummer twee WLC 3. Daarna volgt de reis naar Escharen voor een treffen met nummer drie Het Kasteel.

EGS 1, dat zich heeft opgewerkt naar de middenmoot (de vijfde plek) en hoopt daar te blijven, speelt thuis tegen nummer vier Baronie 3. Mocht EGS 1 de zege in Tilburg om kunnen zetten in een nieuwe winst, dan kan misschien ook het eerste nog meedoen in de strijd om promotie.

 

09-01-2011    van Pascal  

Goirles Open Kampioenschap Schaken 2011

Goirles Open Kampioenschap Schaken
7 rondes Zwitsers
 
Data:
18 maart
25 maart
15 april
22 april
20 mei
27 mei
10 juni
 
17 juni prijsuitreiking en
Goirles Open Snelschaakkampioenschap
 
Mogelijkheid tot het opnemen van een bye in de eerste 5 rondes
Daarna niet meer. Ook de mogelijkheid om vooruit te spelen.
 
Wie wordt de open Goirles schaakkampioen?
En wie Goirles Snelschaakkampioen?

 
Er doen al enkele oud kampioenen mee!

Opgeven bij Pascal Graafmans:      

of bel:     06-43715240
 
Deelname kost € 12,50 (voor clubleden van de EGS gratis)
Starttijd is 20.15uur
Speeltempo is 40 zetten in 1.45 uur en 15 minuten voor de rest van de partij.
Speellokaal is Hof van Holland in Goirle.
 
1 ste prijs €100,-
 

   2011 Februari     ¸¸

 

03-02-2011   Verslag van  Alex

Nog vier kandidaat-bekerwinnaars

Wie wint het bekertoernooi van EGS?

De spoeling wordt steeds dunner. Inmiddels zijn alle kwartfinales in dit knockouttoernooi gespeeld en er zijn dus nog vier schakers in de race.
Titelverdediger Alex van Lanen heeft nog steeds kans om zijn bekerwinst uit 2010 te herhalen, maar dan moet hij zich wel Pascal Graafmans (bekerwinnaar in 2009), Pieter Couwenberg en Maarten de Wit van het lijf weten te houden.
De loting voor de halve finales, die voor 12 april op de kalender staan, is nog niet bekend.

 

03-02-2011   Verslag van  Alex

Avondteam op weg naar tweede klasse

Het avondteam van EGS heeft ook in de vijfde ronde niet weten te winnen.
Dit keer was DSC uit Dongen te sterk, het werd 1-3. Daarmee lijkt degradatie naar de tweede klasse voor het EGS-viertal haast niet meer te voorkomen. Maar gezien de ijzersterke tegenstand dit seizoen kun je je afvragen of dat niet eerder positief is dan negatief.
DSC leek vooraf een van de teams waartegen EGS een kansje leek te maken. En kansloos was de nederlaag, zoals vaker, ook dit keer zeker niet. Maar uiteindelijk ging DSC verdiend met de zege op zak terug naar Dongen.
Het enige Goirlese punt werd gescoord door Alex van Lanen, wiens tegenstander zijn hopeloze strijd in een eindspel met twee pionnen minder staakte zo gauw zijn teamgenoten de veilige 0-3 op de borden hadden gebracht.
Als eerste EGS’er ging Bart Plasmans ten onder. In een open stelling blunderde hij een stuk weg, wat meteen einde partij betekende.
Pascal Graafmans moest vervolgens op bord één ook de strijd staken. Uit de opening kwam hij in een middenspel terecht waar behoorlijk wat muziek in leek te zitten, maar in een fase van moeizaam manoeuvreren ging zijn opponent met een kwaliteit aan de haal. Die bleek beslissend.
Jan Langenberg stond vervolgens voor de zware taak om te winnen en zo een gelijkspel binnen bereik te houden. Hij moest het opnemen tegen oud-EGS’er Dick Carol. Die speelde met een pion meer en dwong Jan om diep in de denktank te duiken naar een plan om nog op winst te spelen. Jan ging een beetje te diep, wat erin resulteerde dat hij, in mindere stelling, door zijn vlag ging.

 

13-02-2011   Verslag van Alex  

EGS moet twee nederlagen slikken

Twee tegenvallers op één zaterdagmiddag voor EGS. EGS 1 en EGS 2 verloren beiden na een spannende wedstrijd met 5-3. Het eerste verliest hierdoor de laatste kans om mee te doen om promotie, terwijl EGS 2 de koppositie, waarschijnlijk definitief, uit handen moet geven.

Voor EGS 1 was al vooraf duidelijk dat het tegen Baronie een zware opgave werd. Vanwege personele problemen waren twee partijen vooruitgespeeld, met als resultaat twee Goirlese nederlagen (voor Pascal Graafmans en Fred Pardoel).
Nog slechter werden de vooruitzichten toen speler-coach Henk Renders al vrij vlug op moest geven. Zijn tegenstander wist met een sterke manoeuvre over de f-lijn te voorkomen dat Henk zijn karakteristieke (en vaak succesvolle) gesloten systeem op het bord kon toveren.
De overgebleven vijf EGS-spelers lieten zich echter niet kisten. Sjeng Houben en Jan Langenberg wonnen en brachten zo de spanning terug: 3-2. Maar daarmee was het goede nieuws aan Goirlese zijde wel gemeld. Henk van Griethuijsen en Alex van Lanen kwamen ondanks lang aandringen niet verder dan remise door goed verdedigen van hun tegenstanders. Cas Overzier verslikte zich in zijn winstpoging zelfs zozeer dat het hem op een nederlaag kwam te staan.

EGS 2 speelde een heuse topper tegen WLC 3. Beide teams hadden al hun wedstrijden nog gewonnen, dus de winnaar van het onderlinge duel zou een gigantische stap richting het kampioenschap zetten. Het eerste succes was voor EGS, dat veteraan Louis Doomernik zijn jonge tegenstander op ervaring zag verschalken. Het werd zelfs 2-0 dankzij Cristina Soares Garcia, die dit seizoen nog al haar partijen won.
Maar geheel in lijn met het spreekwoord bleek dit eerste gewin voor EGS kattengespin. Pieter Couwenberg ontsnapte uit verloren stelling nog met remise, maar vervolgens brachten nederlagen van Thomas Kools, Ton Krugers en Frans Leijtens WLC op een voorsprong van 2,5-3,5.
De partijen van Piet Kooijman en Maarten de Wit zouden gewonnen moeten worden om EGS nog aan de zege te helpen. Helaas ging Piet tenonder in een remise-achtig eindspel. Maarten restte toen niets anders dan in te stemmen met een remise-aanbod: 3-5.

Om alsnog kampioen te worden moet EGS 2 nu zelf alles winnen en vervolgens hopen op een misstap van WLC. Maar gezien het relatief gemakkelijke programma van de Eindhovenaren lijkt dat geen realistisch scenario.
EGS 1 staat nu vijfde en moet nog oppassen om niet in degradatienood te komen.

 

27-02-2011   Verslag van  Alex

EGS-drietal weer actief in Nunspeet

Het jaarlijkse Open NK van de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten (NSVG) in Nunspeet kende dit jaar weer zijn even jaarlijkse Goirlese delegatie.
NSVG-voorzitter Pieter Couwenberg, Guus Vermeulen en Alex van Lanen waren van de partij om de EGS-eer hoog te houden.
Alex scoorde het best. Hij haalde vier punten uit zes partijen, goed voor een derde plaats op een half punt van de toernooiwinnaar.
Pieter eindigde in de middenmoot met 2,5 punt. Guus had niet zijn toernooi en kwam niet verder dan twee punten. Pieter en Guus troffen elkaar tegenover zich, deze partij eindigde in een remise.

Pieter in actie

 


   2011 Maart     ¸¸

 

02-03-2011   Verslag van  Alex

Degradatie een feit in avondcompetitie

Het EGS-team in de avondcompetitie is nu officieel gedegradeerd uit de eerste klasse. Een nederlaag van 3-1 tegen HSC uit Helmond in de voorlaatste ronde maakt het voor EGS onmogelijk om nog van de laatste plaats af te komen.
Het was in een mum van tijd 1-0 voor de Helmonders. Bart Plasmans demonstreerde perfect hoe je het Scandinavisch niet moet spelen met wit en keek al na een zet of tien tegen een hopeloze stelling aan. Hij spartelde nog even, maar streek al gauw de vlag. Niettemin blijft Bart met zijn anderhalf punt dit seizoen de topscorer van het avondteam. Met Maarten de Wit ging het zoals eigenlijk al zijn partijen in de avondcompetitie dit seizoen verliepen. Tegen een veel hoger gerate speler bouwde hij een solide stelling op, tot in de slotfase zijn opponent met kleine middelen stapje voor stapje zijn voordeel kon vergroten. Daar kwam in dit geval nog bij dat de klok in het nadeel van Maarten tikte: 2-0 dus.
De laatste twee punten werden ongeveer op hetzelfde moment uitgedeeld. Pascal Graafmans won, Alex van Lanen verloor. Pascal kreeg uit het Siciliaans een gesloten stelling op het bord, waarin zijn stukken net wat actiever waren op de damevleugel. Pascal maakte een pion buit en tikte het deskundig uit. Alex offerde met zwart een pion in de Sämisch in de hoop daar een mooie koningsaanval voor terug te krijgen, maar die aanval bleek in de praktijk erg bescheiden te zijn. Zijn pogingen toch nog een beslissing in het voordeel van EGS te forceren liepen op niets uit.

 

13-03-2011   Verslag van  Alex

Tegenslagen in voorlaatste speelronde

Het wordt nog een spannende slotronde van de zaterdagcompetitie voor EGS. Het eerste team is zaterdag door een nederlaag tegen Stukkenjagers 5 pardoes in degradatienood geraakt. Een stunt tegen koploper BSV is nu nodig om het vege lijf te redden. EGS 2 kan zijn titelhoop voorgoed doorschuiven naar volgend seizoen na een nederlaag tegen het Boxtelse Dubbelschaak 3.

Aan EGS – Stukkenjagers ging een heus staaltje psychologische oorlogsvoering vooraf tussen de rivalen Henk Renders en Peter Ansems (ex-EGS en nu invalteamleider bij Stukkenjagers). Het was dan ook geen toeval dat zij op bord 2 tegenover elkaar kwamen te zitten. Deze ontmoeting waar zo reikhalzend naar werd uitgekeken door schaakfans uit de wijde regio verzandde in een vlakke remise. Waar Henk in het middenspel misschien een licht voordeeltje had, slaagde Peter erin een onneembare vesting te bouwen met een heleboel pionnen en wat torens. Hiermee kreeg EGS een half punt minder dan was begroot, maar toch zag het er op dat moment goed uit.
Pascal Graafmans, die door het tactische steekspel der coaches aan bord 8 was beland, walste over zijn tegenstander Jeroen van de Rijt heen. Cas Overzier was al eerder een pijlsnelle remise (twaalf zetten!) overeen gekomen: 2-1 voor EGS dus.
Invaller Maarten de Wit kon zijn goede spel uit het tweede niet in het eerste etaleren. Een klein zwart pionnetje was op wonderbaarlijke wijze midden in zijn witte vesting terecht gekomen en bezorgde Maarten zo veel hoofdbrekens dat hij er uiteindelijk aan tenonder ging. Alex van Lanen zorgde voor een nieuwe voorsprong nadat hij erin was geslaagd in het paardeneindspel een vrijpion op de h-lijn te creëren.
Maar toen ging het mis. Erik Hamers weet dit seizoen op zaterdag zijn draai maar niet te vinden. Ook deze keer ging hij in zijn vertrouwde Konings-Indisch onderuit. Sjeng Houben wist zijn honderd procent-score niet te behouden. Hoewel hij de hele middag op weg leek naar (weer) een klinkende zege, mocht hij in het eindspel uiteindelijk nog zijn handjes dichtknijpen met remise.
En zo was bij een gelijke stand wederom Henk van Griethuijsen als enige over, net als tegen die andere Tilburgse tegenstander De Drie Torens. Zijn stelling was echter niet zo goed als toen, al zat er op bord 1 tegen Bastiaan van de Rijt zeker remise in. Helaas, Henk verloor een paard en daarmee ook de partij, al wist hij dit onvermijdelijke gevolg nog lang uit te stellen.
De eindstand kwam hiermee op 3,5-4,5 voor Stukkenjagers 5, die EGS nu tot op één punt zijn genaderd. Als zij ook de laatste ronde winnen, komt EGS 1 in serieus degradatiegevaar.

Ook bij EGS 2 was het zaterdag tot het eind toe onzeker hoe de middag af zou lopen. Jeroen Huijben had de beslissing in handen bij een tussenstand van 3-4 voor Dubbelschaak. Helaas kon Jeroen een goede partij niet met een mooi resultaat afsluiten. Hij verloor, en daarmee ook het team: 3-5. Net als het eerste had EGS 2 een goede start.
Robin Verhoeven won weer, nog altijd heeft hij een score van honderd procent! En ook Louis Doomernik kan dat zeggen, hij sloeg voor de tweede keer op rij toe. Pieter Couwenberg voegde aan het eerste bord een halfje aan de score toe.
Helaas ging het op de andere borden niet zo voorspoedig. Piet Kooijman zag een veelbelovende stelling uit zijn handen glippen en Frans Leijtens blunderde een loper weg op het moment dat hij naar een gewonnen eindspel dacht af te ruilen. Ton Krugers zag de hele middag een pionnenketen langzaam maar zeker op zich afkomen en moest ook een nul slikken. Tussen de bedrijven door wist Cristina Soares Garcia wel ongeslagen te blijven, al wist ze voor het eerst dit seizoen niet te winnen. Een toreneindspel met een pion meer leidde tot remise.
EGS 2 speelt de laatste ronde de verre uitwedstrijd in Escharen tegen Het Kasteel 1. De tweede plaats in klasse 3B staat in deze ontmoeting ter discussie.

 

 

Denk ook nog even aan het Goirles Open Kampioenschap Schaken 2011 !!

Goirles Open Kampioenschap Schaken
7 rondes Zwitsers
 
Data:
18 maart
25 maart
15 april
22 april
20 mei
27 mei
10 juni
 
17 juni prijsuitreiking en
Goirles Open Snelschaakkampioenschap
 
Mogelijkheid tot het opnemen van een bye in de eerste 5 rondes
Daarna niet meer. Ook de mogelijkheid om vooruit te spelen.
 
Wie wordt de open Goirles schaakkampioen?
En wie Goirles Snelschaakkampioen?

 
Er doen al enkele oud kampioenen mee!

Opgeven bij Pascal Graafmans:      

of bel:     06-43715240
 
Deelname kost € 12,50 (voor clubleden van de EGS gratis)
Starttijd is 20.15uur
Speeltempo is 40 zetten in 1.45 uur en 15 minuten voor de rest van de partij.
Speellokaal is Hof van Holland in Goirle.
 
1 ste prijs €100,-
 

 

19-03-2011   Verslag van  Alex

Pascal nu al zeker van rapidtitel

Met nog één ronde te spelen is Pascal Graafmans nu al zeker van prolongatie van zijn titel in het rapidkampioenschap van EGS.
Na de vierde van vijf speelavonden staat Pascal op de indrukwekkende score van 11 uit 12. Dat is meer dan zijn achtervolgers (met Guus Vermeulen als ‘best of the rest’ op de tweede plek) op de laatste avond nog in kunnen halen.

 

19-03-2011   Verslag van  Alex

Stukkenjagers grijpen de macht in GOK

In de eerste ronde van de Goirlese Open Kampioenschappen (GOK) 2011 heeft de omvangrijke delegatie van de Stukkenjagers goede zaken gedaan.
Van de zeven spelers die hun partij wisten te winnen, komen er vier van de Tilburgse vereniging. De grootste verrassing was de zege van Alex van Lanen op Rick van Loy.

Twintig deelnemers telt het GOK van 2011, een paar meer dan vorig jaar. Titelverdediger Bram van Huigevoort nam de eerste ronde een bye, waardoor hij na één ronde een half punt meer heeft dan vorig jaar. EGS-kampioen Pascal Graafmans was daardoor oneven en kwam eenvoudig aan zijn eerste punt.
Dat gold ook voor Ron de Veen (Stukkenjagers). Al na twaalf zetten konden de stukken weer in de doos en was zijn partij tegen Rob Leurs (Drie Torens) geëindigd in een zege voor Ron.
Erik Dignum volgde door met een fraai stukoffer de stelling van Guus Vermeulen op te blazen. Eriks vader Nico Dignum leek lange tijd op weg naar een verrassing tegen Bastiaan van de Rijt, maar in het toreneindspel ging hij in de fout.
Ook Jeroen van de Rijt won diep in het eindspel van clubgenoot (en ex-EGS’er) Peter Ansems. Hele punten waren er ook voor Wim Krijbolder (tegen jeugdlid Stefan Kolenberg) en Pieter Couwenberg (versus Frans Leijtens).
De strijd tussen de twee aanstormende Hilvarenbeekse EGS-talenten Robin Verhoeven en Thomas Kools eindigde in een remise. En zo bleven over Rick van Loy en Alex van Lanen, een heuse strijd van leerling tegen leraar. En de leerling won! Rick kwam met voordeel uit de opening maar ging vervolgens wat te enthousiast in de aanval, waardoor hij in de tegenaanval geklopt werd door Alex.
Maarten de Wit en Henk van Griethuijsen halen dinsdagavond hun partij uit de eerste ronde van het GOK nog in.

 

26-03-2011   Verslag van  Alex

Bastiaan van de Rijt alleen op kop in GOK

Het Goirles Open Kampioenschap (GOK) kent na twee rondes een verrassende koploper. Bastiaan van de Rijt is na zijn zege op Pieter Couwenberg de enige die na twee partijen nog zonder puntverlies is.

Alle favorieten leden morsten al minimaal een half punt. Erik Dignum deed dat in de tweede ronde met zwart tegen Alex van Lanen. Een eindspel met een loper meer tegen een verre vrijpion eindigde in remise. Erik en Alex staan nu allebei op anderhalf punt.
Ook Ron de Veen en Jeroen van de Rijt maken na hun onderlinge remise deel uit van de grote groep spelers op anderhalf uit twee. Hetzelfde geldt voor titelverdediger Bram van Huijgevoort en Maarten de Wit, die na hun bye in de eerste ronde nu wonnen van respectievelijk Wim Krijbolder en Nico Dignum.
De laatste speler op anderhalf punt is Thomas Kools, die voor een verrassing zorgde door zijn trainer Pascal Graafmans te vloeren. Pascal kwam met voordeel uit de opening, maar Thomas wist een loper in te sluiten, waarna de stelling van de EGS-kampioen van de senioren (Pascal dus) werd overlopen door de EGS-kampioen bij de jeugd.
In de overige partijen in ronde 2 boekte Rick van Loy een snelle zege op Robin Verhoeven en combineerde Guus Vermeulen zich fraai naar winst op Rob Leurs. Byes waren er voor Henk van Griethuijsen, Frans Leijtens, Peter Ansems en Stefan Kolenberg.

 

30-03-2011   Verslag van  Alex

Avondteam componeert fraai slotakkoord

EGS kan met opgeheven hoofd de avondcompetitie verlaten. In de laatste ronde wist het al gedegradeerde avondteam de nummer twee, De Drie Torens, te verslaan. Het was de eerste Goirlese zege van dit seizoen.
De verrassing in de opstelling, debutante Cristina Soares Garcia, zorgde ook voor een verrassend resultaat. Zij wist de veel hoger gerate Elias Thijsse zijn dame te ontfutselen en EGS zo op 1-0 te zetten.
Het werd weer gelijk toen Jan Langenberg in een betere stelling door zijn vlag ging. Maar gelukkig voor EGS is teamcaptain Pascal Graafmans op de valreep van het seizoen nog in vorm gekomen. Hij strafte een fout van Wilbert Kocken feilloos af. De sterkste Tilburger ging kansloos ten onder: 2-1.
Bleef over Alex van Lanen, die met enig kunst- en vliegwerk de eerste tijdscontrole haalde tegen Joost van den Bighelaar. Met twee torens tegen een dame werd Alex ver teruggedrongen, maar net op tijd vond hij een wending die eeuwig schaak opleverde: 2,5-1,5 voor EGS!

   2011 April     ¸¸

 

07-04-2011   

Schaaksimultaan in Chaam

Al vele jaren kent de Chaamse schaakvereniging En Passant de traditie van het organiseren van simultaanwedstrijden. Regionale, landelijke en wereldtoppers hebben we in de loop der jaren kunnen contracteren dankzij de welwillende sponsoring van het Chaamse bedrijfsleven en sportcafé De LOCO.
Ditmaal hebben we de bijzondere omstandigheid, dat we door een anonieme sponsor zijn benaderd voor het organiseren van een simultaan. Ja, de wonderen zijn de wereld echt nog niet uit!! We zijn op zoek gegaan naar een regionale grootheid met landelijke bekendheid.
Het is Herman Grooten geworden. Naast het gegeven dat hij een zeer verdienstelijk schaker is, is hij ook schaakdocent en publicist, oftewel schaakondernemer.

We beginnen de middag daarom ook met een demonstratie aan de hand van enkele stellingen. Deze zal plaatsvinden van 13.00 uur tot 14.00 uur waarna de echte simultaan begint. Deze zal hij zo nodig onderbreken als er bijzondere stellingen langs komen of als iemand onnodig flink in de fout gaat. Het belooft dus een zeer bijzondere middag te worden, waar elke schaakliefhebber ongetwijfeld van zal smullen.
De toegang is gratis en het maximale aantal deelnemers kan ruim 30 zijn. Bij de demonstratie kunnen natuurlijk meer personen aanwezig zijn. Aanmelding vooraf kan nodig zijn om zeker te zijn van een plaats, op de bonnefooi komen kan natuurlijk ook.
De toegang en deelname is gratis.
Aanmelding en informatie per mail: steenevers@hetnet.nl of telefonisch 0161492507 of donderdagavond bij de LOCO bar.

 

10-04-2011   Verslag van  Alex

Zwarte zaterdag voor EGS

De laatste competitieronde van het seizoen 2010-2011 was voor EGS een zwarte zaterdag. Slechts een van de zestien Goirlese schakers die in actie kwam wist zijn partij te winnen. Het leidde tot degradatie voor EGS 1 en verlies van de tweede positie voor EGS 2.

EGS 1 zat in een vergelijkbare situatie als twee seizoenen geleden. Toen moest uit bij Oude Toren in Berkel-Enschot nog één puntje gehaald worden om aan degradatie te ontsnappen. Ook dit seizoen, uit in Bergen op Zoom, was één punt nodig om het lot niet in handen van de concurrentie te leggen. En net als twee jaar geleden in Berkel-Enschot kwam EGS niet eens in de buurt van een gelijkspel. Het werd 7-1 voor BSV 3, dat daarmee kampioen werd.
Het onheil begon toen teamcaptain Henk Renders in een florissante stelling een paardvork over het hoofd zag, die hem onmiddellijk deed opgeven.
Sjeng Houben zat nooit in de partij en volgde het voorbeeld van Henk: 0-2.
Jan Langenberg werd vanuit zijn vertrouwde Siciliaanse opening vakkundig in het nauw gedreven en kon nooit aanspraak maken op meer dan de nederlaag waar hij tegenaan liep.
Fred Pardoel had tegen de sterkste speler uit Bergen op Zoom lang het initiatief, maar zijn opponent wist de stelling slim dicht te schuiven: remise.
Vervolgens glipten veelbelovende stellingen Bart Plasmans en Henk van Griethuijsen door de vingers, waardoor een pak slaag langzaam maar zeker vorm begon te krijgen.
Ook Alex van Lanen kon het niet bolwerken toen hij zijn verre vrijpion van het bord zag verdwijnen.
Maarten de Wit ten slotte kan nog op een persoonlijk succesje terugkijken: hij kwam tegen zijn op papier sterkere tegenstander tot remise na een middag lang stug verdedigen. Omdat concurrent Rochade 2 wel won, eindigt EGS 1 als voorlaatste in de tweede klasse B. Dat betekent degradatie naar de derde klasse, waarin EGS vorig seizoen nog zo soeverein kampioen werd.

EGS 2 toog helemaal naar de andere kant van Brabant om het in Escharen op te nemen tegen Het Kasteel. Een direct duel om de tweede plaats in de derde klasse B. Met een gelijkspel of zege was die plek voor EGS geweest, helaas gingen de Oost-Brabanders met de ereplaats aan de haal na ietwat geflatteerde 6-2 zege.
Pieter Couwenberg won op een fraaie manier zijn partij. Frans Leijtens en Jeroen Huijben droegen een half puntje bij aan de Goirlese score. Nullen verschenen er achter de namen van Thomas Kools, Cristina Soares Garcia, Ton Krugers, Bob van Bavel en Maurick Verhoeven.
EGS 2 eindigt nu na een sterke start op de derde plaats.

 

10-04-2011   Verslag van Jaap  

Pascal Graafmans met overmacht rapidkampioen

Pascal Graafmans mag zich ook dit jaar weer kampioen noemen van het rapidschaak bij EGS.
Op de vijfde en laatste speelavond was hij al zeker van de titel. Van de 15 rapidpartijen wist hij er 13 te winnen en daarmee bleef hij 3 punten voor op nummer twee: Guus Vermeulen.
Erik Hamers en Sjeng Houben gingen met een gelijk aantal punten de laatste speelavond in. Erik versloeg Sjeng en wist met 21/2 uit 3 partijen de derde plaats in de rapidcompetitie te veroveren.

De eindstand van de rapidcompetitie na in totaal 15 speelronden:

1 Pascal 13 11 Jaap 5
2 Guus 10 12 Frans
3 Erik 9 15 Vida 4
4 Sjeng 16 Rienk
5 Wim 17 Henk
6 Bart 18 Leo
7 Pieter 19 Nico / Ton 2
8 Alex 5 20 Frans-Josef 2
9 Louis 5 21 Cristina 1
10 Piet 5 22 Bob 1

 

14-04-2011   Verslag van  Alex

Bekertoernooi nadert ontknoping

De twee voornaamste kandidaten voor het clubkampioenschap van EGS treffen elkaar ook in de bekerfinale van het seizoen 2010-2011.
De finalepartij tussen Pascal Graafmans en Alex van Lanen kan dus wel eens in twee opzichten van doorslaggevend belang zijn, aangezien de score ook meetelt voor de interne competitie.

Pascal versloeg in de halve finale Pieter Couwenberg. Pieter bestreed Pascal met dezelfde variant van het koningsgambiet als Wilbert Kocken, die recent in de avondcompetitie in de pan werd gehakt door Pascal. Pieter overkwam precies hetzelfde.
Alex moest tegen Maarten de Wit al in de opening improviseren, en deed dat uiteindelijk succesvol door met zijn oprukkende vrijpion over de a-lijn Maarten de das om te doen.
In de finale, op dinsdag 10 mei, speelt Pascal met wit, zo is inmiddels na loting vast komen te staan.

 

14-04-2011   Verslag van  Alex

EGS-ers in middenmoot bij Stukkenjagers Open

De Goirlese delegatie heeft bij het open toernooi van Stukkenjagers in Tilburg geen potten weten te breken.
Negen woensdagavonden in 2010 en 2011 kwamen Rick van Loy, Guus Vermeulen, Maarten de Wit, Alex van Lanen en Pieter Couwenberg in actie. Het leverde ze niet meer dan een plek in de middenmoot op.
Rick scoorde het best met een totaalscore van vijf punten. Maarten, Guus en Alex schaakten vier punten bij elkaar en Pieter strandde op 3,5 uit negen.
Het toernooi werd gewonnen door Robin Swinkels en Mark Haast.

 

20-04-2011 

WLC toernooi

Maarten de Wit en Cristina Soares Garcia hebben meegedaan aan het 2e WLC Weekendtoernooi in Eindhoven.
Info en foto's op de website van de NBSB en op de website van WLC.

Maarten won 4 van zijn zes partijen en mocht een ratingprijs in ontvangst nemen:


   2011 Mei     ¸¸

 

04-05-2011   Verslag van Pascal

Thomas staat na 4 rondes verrassend eerste in de GOK

In de derde ronde (15 april) heeft de EGS goede zaken gedaan. Alex en Thomas zijn nu de nummer 1 en 2. Alex won van Maarten de Wit en Thomas won van Jeroen van Rijt. Jeroen maakte een fout die Thomas mooi wist af te straffen.
Alex is momenteel op vakantie naar America waardoor hij de volgende ronde een bye heeft genomen. Hierdoor kan Thomas alleen op kop komen. Dus de partij van Thomas tegen Erik is voor beide heel belangrijk. Zou Thomas weer een stunt kunnen uithalen?
Ron de Veen speelde remise tegen Erik Dignum. Na een moeilijke opening waar Ron Erik verraste wist Erik toch de juiste voortzetting te vinden, waarna het vervolgens vreedzaam remise werd.
De partij van Bastiaan tegen Bram is uitgesteld en deze zal 4 mei gespeeld worden.

Inmiddels werd de volgende (4e) ronde op 22 april gespeeld. Thomas Kools wist zijn partij tegen Erik Dignum te winnen en staat verrassend boven aan de lijst met een 1/2 punt los van de rest van het deelnemersveld. Hulde !!

Bekijk hier de analyse van de partij Erik Dignum - Thomas Kools.

De volgende ronde wordt gespeeld op 20 mei.

 

11-05-2011   Verslag van  Alex

Pascal Graafmans herovert snelschaaktitel

Pascal Graafmans is de nieuwe snelschaakkampioen van EGS.
Vorig seizoen werd hij onttroond door Alex van Lanen, maar nu heeft hij zijn kroon op overtuigende wijze heroverd. Al in de voorlaatste ronde werd duidelijk dat Pascal rechtstreeks op de titel afkoerste. Dat Alex, in het begin van het seizoen nog snelschaakkoploper, door vakantie de laatste snelschaakavond moest missen, deed daar niets meer aan af. Pascal morste in deze sessie slechts een half puntje en werd met een straatlengte voorsprong snelschaakkampioen.
Wie tweede en derde zijn geworden, wordt duidelijk als wedstrijdleider Sjeng Houben zijn rekenwerk heeft afgerond.

 

11-05-2011   Verslag van  Alex

Beker een prooi voor Alex van Lanen

Alex van Lanen en Pascal Graafmans lijken ook dit seizoen de prijzen bij EGS onderling te verdelen. Gingen eerder het rapidschaken en snelschaken al naar Pascal, dinsdag besliste Alex de bekerfinale in zijn voordeel.
Met zwart offerde vanuit de opening hij een pion voor een aanval op de koningsstelling van Pascal. Die kon zijn koning redden van de ondergang, maar dat ging wel ten koste van veel materiaal, wat hij in het eindspel node miste:        Bekijk de Partij ...

Met de zege in de bekerfinale, die ook voor de competitie meetelt, slaat Alex ook een bres met Pascal in de strijd om het clubkampioenschap. Regerend kampioen Pascal zal er een stevige eindsprint uit moeten persen in de laatste vijf rondes, wil hij deze titel voor een achtste keer (wat een record zou zijn) in de wacht slepen.

 

18-05-2011   Verslag van  Sjeng & Alex

Volledige eindstand snelschaken

Dat Pascal Graafmans dit seizoen met overmacht kampioen snelschaken is geworden (24,5 uit 25!), hebben we al eerder gemeld. Maar nu is ook de totale eindstand bekend.

Het verschil tussen de achtervolgers was veel kleiner. Uit de berekeningen van Sjeng Houben is gebleken dat Bart Plasmans in de laatste ronde nipt de afwezige Alex van Lanen heeft ingehaald en tweede is geworden in de eindstand. Alex is derde, Guus Vermeulen vierde.

Het eindresultaat voor alle deelnemers:

    Score     Score
1 Pascal 757 11 Cristina 390
2 Bart 560 12 Pieter 370
3 Alex 559 13 Ad 330
4 Guus 548 14 Wim 329
5 Sjeng 468 15 Jaap 318
6 Henk 450 16 Frans-Jozef 290
7 Rienk 420 17 Vida 270
8 Erik 417 18 Frans 211
9 Jasper 395      
10 Leo 392      
 

 

28-05-2011   Verslag van  Alex

GOK tot het eind toe spannend

De Goirlese Open Kampioenschappen schaken krijgen een spannende slotronde.
Nog drie deelnemers maken kans op de titel, waarvan er twee tegen elkaar spelen in de laatste ronde. Titelverdediger Bram van Huijgevoort en Ron de Veen (beiden Stukkenjagers) spelen in de slotronde tegen elkaar, de winnaar gaat met de GOK-beker aan de haal. Bij een remise kan ook Rick van Loy het toernooi nog op zijn naam schrijven. Als hij tenminste weet te winnen van EGS-belofte Thomas Kools.
De topper in ronde zes kende wisselende kansen. Bram van Huijgevoort leek met voordeel uit de opening te komen, maar Rick van Loy wist de kansen in het middenspel te keren. Voor een overwinning bleek dat echter niet voldoende.
Ron de Veen ontsnapte dankzij een truc aan puntverlies in een stelling met een pion minder tegen Guus Vermeulen.
Namens EGS hadden Alex van Lanen en Thomas Kools ook nog binnen schootsafstand van koploper Bram kunnen komen, maar zij raakten in een eindspel met ongelijke lopers verzeild, wat niet anders kon eindigen dan in een puntendeling.

De stand na ronde 6:

1. Bram van Huijgevoort 5
2. Rick van Loy, Ron de Veen 4,5
4. Alex van Lanen, Thomas Kools, Erik Dignum 4
7. Pascal Graafmans 3,5
8. Bastiaan van de Rijt, Guus Vermeulen, Pieter Couwenberg, Wim Krijbolder 3
12. Jeroen van de Rijt, Henk van Griethuijsen, Robin Verhoeven, Peter Ansems, Maarten de Wit 2,5
17. Rob Leurs, Frans Leijtens, Nico Dignum 2
20. Stefan Kolenberg 0,5

 

28-05-2011   Verslag van  Alex

Frans Konings -- EGS: 11,5 -- 0,5

De jaarlijkse simultaan aan het eind van het EGS-seizoen is uitgedraaid op een riante zege voor simultaangever Frans Konings.
Vlak na de promotie die hij vierde met het Tilburgse Stukkenjagers naar de Meesterklasse (de eredivisie van het schaken in Nederland), kwam hij in Goirle aantonen dat je daar écht voor moet kunnen schaken. Frans verschalkte al zijn Goirlese tegenstanders, op één na.
Maarten de Wit hield niet alleen het langste stand, hij sleepte ook een remise in de wacht. Na een gewaagd stukoffer op h3 bracht hij Frans Konings aan het wankelen en zaten er zelfs winstkansen in de stelling.

Simultaan Frans Konings

 

Simultaan Frans Konings 

 

Simultaan Frans Konings


   2011 Juni     ¸¸

 

05-06-2011   Verslag van  Alex

Cursisten volwassenschaak slagen met vlag en wimpel

EGS heeft afgelopen dinsdag twee diploma's uitgereikt na de cursus voor beginners en huisschakers.

Diploma voor Nico en Paul 

Op de foto Paul Hendrikx (rechts) en Nico Dignum (links) met het behaalde stap 2 diploma en de cursusleider Erik Hamers. De derde geslaagde, Ad van Ooijen, kon niet aanwezig zijn om zijn diploma in ontvangst te nemen.
Zij waren met vlag en wimpel geslaagd voor het examen dat bestond uit 24 opgaven met de zes thema's van stap 2: dubbele aanval, penning, uitschakelen verdediger, mat in 2, de aftrekaanval en verdedigen tegen mat. De cursisten hebben zich deze technieken in zeven maanden eigen gemaakt door diagrammen (partijfragmenten) op te lossen en toe te passen in de onderlinge competitie.

 

19-06-2011   Verslag van  Alex & Pascal

Bram van Huijgevoort prolongeert GOK-titel

Bram van Huijgevoort is voor het tweede jaar op rij eindwinnaar geworden van het Goirles Open Kampioenschap.
In de beslissende partij in de laatste ronde ging Ron de Veen tot het uiterste om Bram te verslaan en zelf kans te maken op de toernooiwinst, maar Bram trok na een spannende pot aan het langste eind.

Met een score van 6 uit 7 (vijf keer winst, één bye en één remise) bleef Bram Rick van Loy een half punt voor. Rick was ook de enige waarvan Bram in deze editie van het GOK niet wist te winnen. De derde plaats wordt gedeeld door Alex van Lanen (hoogste EGS-er) en Erik Dignum met een score van 5 uit 7.
Ron de Veen vindt zichzelf na zijn mislukte alles-of-niets poging in de laatste ronde terug op de vijfde plaats in de eindstand. EGS-jeugdkampioen Thomas Kools kon zijn goede start niet tot het eind doortrekken, maar eindigt toch met een knappe score van 4 uit 7 op de zes plaats, samen met Bastiaan van de Rijt.

Op de avond van de prijsuitreiking werd ook het Goirles Open Snelschaakkampioenschap gespeeld. Hier slaagde Ron de Veen er wel in het toernooi te winnen. Met een score van 6,5 uit 7 bleef hij een sterk veld de baas. Ook knap: de enige die Ron een half punt wist te ontfutselen was EGS-talent Robin Verhoeven!

Eindstand GOK 2011 na 7 speelronden:

   
Winst
Remise
Verlies
Score
1 Bram van Huijgevoort  
5
1
0
667
2 Rick van Loy  
5
1
1
605
3 Alex van lanen  
3
3
0
568
4 Erik Dignum  
4
2
1
557
5 Ron de Veen  
3
3
1
507
6 Thomas Kools  
3
2
2
466
7 Bastiaan van de Rijt  
4
0
3
445
8 Pascal Graafmans  
3
0
3
407
9 Pieter Couwenberg  
3
1
3
393
10 Robin Verhoeven  
3
1
3
386
11 Wim Krijbolder  
3
1
3
382
12 Maarten de Wit  
3
0
3
374
13 Guus Vermeulen  
3
0
4
354
14 Frans leijtens  
2
0
3
329
15 Jeroen van de Rijt  
2
1
4
309
16 Henk van Griethuijsen  
1
1
3
306
17 Peter Ansems  
1
1
3
299
18 Rob Leurs  
2
0
5
249
19 Nico Dignum  
2
0
5
245
20 Stefan Kolenberg  
1
0
5
209

 

22-06-2011   Verslag van  Alex

Alex van Lanen voor tweede keer EGS-kampioen

Na een seizoensontknoping die veel weg had van die van de eredivisie, is Alex van Lanen clubkampioen van het seizoen 2010-2011 geworden.
De laatste ronde speelden de twee kanshebbers Alex en Pascal Graafmans een onderling duel, zoals in de voetbalcompetitie Ajax en FC Twente dat ook deden. Alex had in de weken voorafgaand aan de slotronde een riante voorsprong verspeeld en moest (net als Ajax) winnen om clubkampioen te worden.
Hij offerde een paard in ruil voor drie pionnen (hier houdt de vergelijking met Ajax op), bouwde wel wat druk op, maar had een blunder van Pascal nodig om de partij in zijn voordeel te beslissen. Daarmee grijpt Pascal naast zijn achtste clubkampioenschap, dat zou een record geweest zijn.
De spannende strijd om plaats drie werd uiteindelijk gewonnen door Erik Hamers. Zijn overwinning op Pieter Couwenberg in de slotronde hielp Erik op de valreep voorbij Sjeng Houben, die van Bart Plasmans verloor.
Vlak daar achter werden Maarten de Wit vijfde en Bart Plasmans zesde. Piet Kooijman, Guus Vermeulen, Frans Leijtens en Jaap Touw completeren de top tien van het seizoen 2010-2011.

 

Definitieve uitslag Interne Competitie seizoen 2008-2009:

Nr
Naam Punten Nr Naam Punten
1 A. van Lanen 461 11 P. Couwenberg 177
2 P. Graafmans 435 12 V. Kokotovic 174
3 E. Hamers 357 13 H. van Griethuijsen 171
4 S. Houben 351 14 L. Doomernik 161
5 M. de Wit 343 15 W. Krijbolder 147
6 B. Plasmans 339 16 C. Soares 128
7 P. Kooijman 241 17 T. Krugers 108
8 G. Vermeulen 231 18 L. Joosten 93
9 F. Leijtens 209 19 F.J. Oeijen 90
10 J. Touw 183 20 N. Dignum 78
      21 B. van Bavel 57
      22 R. de Jong 29

 


   2011 Zomer     ¸¸

 

08-07-2011   Verslag van  Henk R.

EGS speelt gelijk in Turnhout

Op vrijdag 1 juli speelde de Goirlese schaakclub EGS tegen de Turnhoutse Schaakclub. Een met traditie beladen duel. In 1936 en 1939 speelden EGS en Turnhout al tegen elkaar. In 1950 en 1951 troffen de grenslandbewoners elkaar ook nog twee maal. Turnhout won de laatste wedstrijd. Een vervolg werd afgesproken.

Zestig jaar wachten

Dit vervolg zou zestig jaar op zich laten wachten! Bij het openlucht jubileumtoernooi van EGS in september 2010 gaf de Turnhoutse schaakclub acte de presence. Deze aanwezigheid bij het 75-jarig bestaan van EGS werd in Goirle erg gewaardeerd want Turnhout was de eerste club waar Goirle tegen speelde na oprichting in 1935.
Afgelopen vrijdag was het daarom de vijfde wedstrijd tegen een buitenlandse club en ook vijf keer tegen Turnhout. Individuele internationale ervaring is er ook bij individuele EGS-ers maar in ploegverband is internationale ervaring zeldzamer. Plaats van handeling was het sfeervolle hotel Terminus aan de Markt in Turnhout.
De Turnhoutenaren verklaarden EGS tot favoriet. Mogelijk om de Vlaamse bescheidenheid tegen de Nederlandse overmoed uit te spelen. EGS ging uit van een sterke tegenstander die niet zo maar te kloppen was op de valreep van het schaakseizoen.

Eerste borden falen

De eerste borden van EGS waren dan ook sterk bezet. Het mocht niet echt baten. Van de twaalf borden behaalde EGS anderhalf punt aan de eerste zes borden en viereneenhalf punt aan de laatste zes borden.
Op bord 1 speelde Pascal Graafmans, de speler met de hoogste rating bij EGS. Mark Bouwens wist Pascal betrekkelijk gemakkelijk te verslaan. Ook Rick van Loy, na jaren weer terug op het EGS-honk en volgend seizoen spelend in EGS 1, werd verslagen.
Erik Hamers en Henk Renders boden wel goede tegenstand maar werden beiden in het middenspel verschalkt. Alleen Guus Vermeulen wist een overwinning te behalen aan de eerste zes borden.
Clubkampioen Alex van Lanen was als laatste bord nog in de strijd. De stand was 5,5-5,5. Na een spannend eindspel werd tot remise besloten. Alex leek een positievoordeel te hebben maar Yves Demont kon alle aanvallen pareren.
Pieter Couwenberg, Bob van Bavel, Piet Kooijman en Cristina Soares Garcia wonnen allen aan de borden zeven tot en met tien. Frans Leijtens kon met remise afsluiten. Nico Dignum, debutant, verloor op bord twaalf maar speelde niet onverdienstelijk.

Return in 2012

Met de eindstand 6-6 waren beide ploegen tevreden. Besloten werd om dit keer niet zo lang te wachten op een nieuw treffen: in 2012 komt Turnhout naar Hof van Holland in Goirle.

Turnhout SK - EGS
Mark Bauwens – Pascal Graafmans
1-0
Yves Demont – Alex van Lanen
0,5-0,5
Erik Van Bladel – Rick van Loy
1-0
Mehdi Kademali – Erik Hamers
1-0
Fred Hoskens – Guus Vermeulen
0-1
René Vandenhout – Henk Renders
1-0
Immanuel Vandebroeck – Pieter Couwenberg
0-1
Andries Verhoeven – Bob van Bavel
0-1
Arne Dolhain – Piet Kooijman
0-1
Peter Wouters – Cristina Soares Garcia
0-1
Jules Hermans – Frans Leijtens
0,5-0,5
Colette Stabel – Nico Dignum
1-0
 
---------
 
6-6

 

 

10-07-2011   Verslag van  Alex

Maarten actief in schaduw NK

Als nevenevenement naast het NK schaken in Boxtel werd afgelopen week het Houtje Hoofd Helder-toernooi gehouden.
Namens EGS deed Maarten de Wit een poging om aan te tonen dat hij zijn hoofd helder kan houden. Dat lukte aardig. In een sterk deelnemersveld kwam hij tot een score van 4 uit 9, goed voor een plek aan de onderkant van de middenmoot.

 

10-07-2011   Verslag van  Alex

EGS-jeugd sluit seizoen af met diploma’s

De jeugdafdeling van EGS heeft vrijdagavond het seizoen feestelijk afgesloten. De leerlingen die hun schaaktraining dit seizoen met goed gevolg hebben doorlopen, ontvingen hun diploma. Vier kinderen kregen een diploma van stap 1, een stap 5. Een andere groep zal in de loop van volgend seizoen zijn examen afleggen.
De jeugdschakers krijgen in de loop van het seizoen training uit de Stappenmethode van schaakbond KNSB. De eerste stap bevat de regels en wat tactische basisbeginselen, van elke daaropvolgende stap is het niveau hoger. Aan het einde van elke stap volgt een toets en, als die met voldoende resultaat wordt afgelegd, een diploma.

Alle jeugdschakers die dit seizoen bij EGS examen aflegden, slaagden.
In stap 1 ging dat om Laura Maas, Sergei Leenaars, Pieter van Gils en Remy Rouws. Remy maakte zelfs geen enkele fout in zijn examen en slaagde dus met een 10!
In stap 5 mocht Robin Verhoeven zijn diploma in ontvangst nemen. Dat de Stappenmethode jeugdschakers tot een hoog niveau opleidt, toont Robin al een tijdje aan. Hij heeft als speler van het tweede seniorenteam van EGS al verschillende fraaie zeges geboekt.

Na de zomervakantie gaat de EGS-jeugd weer van start met een nieuw schaakseizoen. Nieuwe leden zijn van harte welkom.

 


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :