Terug naar de overzichtspagina van het Archief

  NIEUWSARCHIEF
  Seizoen 2009/2010     
   2009 Zomer    2010 Januari
  September   Februari
  Oktober   Maart
  November   April
  December   Mei
      Juni
      Zomer

 


   2009 Zomer   ¸¸

 

Noteert !!

Algemene ledenvergadering van EGS op dinsdagavond 1 september 2009.
Aanvang 20.15 uur.
Locatie is uiteraard café Hof van Holland.

 

24-08-2009   Verslag van  Alex

Goirlenaren in de grijze middenmoot

Zo vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen worden her en der in het toernooicircuit EGS-leden gesignaleerd. Over het algemeen vertoeven ze in de grijze middenmoot, meestal iets boven hun rating presterend.
Rick van Loy was voor de tweede keer deze zomer present bij een groot open toernooi in Tsjechië, dit keer in Stare Mesto. In het uitgebreide deelnemersveld, met een hand vol grootmeesters, was hij 79e geplaatst en hij finishte 80e, met een score van 5,5 uit 10 en een TPR van 2051.
Iets dichterbij huis, in Tilburg, was het jaarlijkse weekendtoernooi van de Stukkenjagers. Na zes ronden zwoegen kwam Maarten de Wit in de C-poule uit op de twaalfde plek. Drie punten uit zes potjes waren zijn deel. Datzelfde gold in de B-poule voor Alex van Lanen en jeugdtrainer (en Stukkenjager) Guus Vermeulen.
Omdat Alex iets meer weerstandspunten had, eindigde hij 37e, zes plekken boven Guus.

 


   2009 September   ¸¸

 

07-09-2009   Verslag van Alex  

Kom schaken bij EGS!

Een nieuw seizoen, tijd voor een nieuwe hobby! De Goirlese schaakclub EGS is op zoek naar nieuwe jeugdleden. Kinderen vanaf acht jaar die wel houden van een uitdaging waar je je hersens bij moet gebruiken kunnen vrijblijvend een kijkje komen nemen. Het seizoen van de EGS-jeugd begint op vrijdagavond 11 september in cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle. Aanvang 18.45 uur. Op de eerste avond wordt er een inlooptoernooi gehouden waaraan ook niet-leden mee kunnen doen. Bij de jeugdafdeling van EGS spelen kinderen een competitie tegen elkaar om het kampioenschap van Goirle. Daarnaast worden zij door gediplomeerde docenten getraind in de regels en de tactische mogelijkheden van het schaakspel. Dat gebeurt aan de hand van de Stappenmethode van de schaakbond. Beginners leren in stap 1 de basisbeginselen van het schaken, de gevorderden bereiken in stap 5 een niveau waarop zij het menig volwassen schaker moeilijk kunnen maken. Elke stap wordt afgesloten met een examen en een diploma. Schaken is niet alleen leuk, spannend en gezellig, het is ook een spel dat bijdraagt aan de emotionele en verstandelijke ontwikkeling van kinderen. Verstandelijk omdat je de gevolgen van een zet kunt berekenen en emotioneel omdat je met winnen en verliezen te maken krijgt. Ook de kunstzinnige vermogens, het ruimtelijk inzicht en de fantasie worden geprikkeld. Uit onderzoek is verder gebleken dat schaken de schoolresultaten van kinderen positief kan beïnvloeden. Kinderen of hun ouders die meer willen weten zijn van harte welkom om op vrijdagavond in het Jan van Besouwhuis een kijkje te komen nemen en een potje mee te spelen als zij de regels al kennen. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op de pagina contact van deze website. Onder jeugd zijn verder de nodige foto’s te vinden.

 


   2009 Oktober   ¸¸

 

15-10-2009   Verslag van  Alex

De eerste koppen rollen in de beker

Over het verloop van de clubcompetitie van EGS is zo vroeg in het seizoen nog niet veel zinnigs te zeggen, maar in het bekertoernooi zijn dinsdag de eerste beslissingen gevallen. Na de eerste ronde van dit knockout-toernooi kunnen enkele outsiders hun seizoen alweer volledig op de competitie richten.
De partij tussen Pascal Graafmans en Sjeng Houben trok de meeste aandacht. Sjeng leek op weg naar een sensatie tegen de titelverdediger, maar op wonderbaarlijke wijze wist Pascal een eindspel, waarin remise het hoogst haalbare leek, nog in zijn voordeel te beslechten.
Jaap Touw won ook op de valreep. Tussen angstige blikken op de klok door won hij een stuk van Guus Vermeulen, wat de partij in zijn voordeel beslechtte.
Pieter Couwenberg had klok en stelling aan zijn zijde in de ontknoping van zijn partij tegen Frans Leijtens.
Eerder op de avond hadden Maarten de Wit, Alex van Lanen, Henk van Griethuijsen en Wim Krijbolder al gewonnen van respectievelijk Jasper van Dalen, Louis Doomernik, Leo Joosten en Ton Krugers.

 

15-10-2009   Verslag van  Alex

Wordt een EGS-er Tilburgs kampioen?

In denksportcentrum Theseus is inmiddels de eerste ronde van het Tilburgs Districtskampioenschap afgewerkt.
In het deelnemersveld van dit toernooi bevinden zich vier EGS-spelers. Twee daarvan waren in de eerste ronde succesvol: Rick van Loy en Guus Vermeulen zijn dus nog volop in de race voor de Tilburgse titel.
Jasper van Dalen en Maarten de Wit moeten in de achtervolging na een nederlaag in hun eerste partij, overigens beiden tegen een tegenstander met een veel hogere rating.
Er staan nog zes rondes op de kalender voor dit toernooi, dat wordt georganiseerd door de Tilburgse vereniging De Drie Torens.
Meer informatie (onder andere de volledige stand) is te vinden op de site van de Schaakboekenspecialist.

 

21-10-2009   Verslag van  

Avondteam heeft de smaak alweer te pakken

Het vertrek van de twee sterkste spelers (op papier) heeft het avondteam geen pijn gedaan. Zonder Rick van Loy en Jan Douwes, maar met Pieter Couwenberg in de hoofdrol won het EGS-viertal dinsdag in Breda verrassend van Baronie B. Het werd 1-3.
Onderweg naar Breda werd democratisch de verrassende basisvier geformeerd: Pieter stelde zich vrijwillig beschikbaar om aan bord 1 de sterkste Bredase troef te bespelen, in de hoop dat aan de lagere drie borden 2,5 punt gescoord kon worden.
Pieter speelde een goede partij en had ook zeker tegenspel, maar moest uiteindelijk toch zijn meerdere erkennen in de teamcaptain van Baronie.
Op dat moment lag een zege voor EGS niet voor de hand. Jan Langenberg had aan bord 3 weliswaar een sterke aanval opgezet, maar zijn buren Alex van Lanen en Pascal Graafmans hadden het moeilijker.
Toen de tegenstander van Jan na een avond lang heldhaftig en taai verdedigen toch één fataal foutje maakte, werd het 1-1 en begon de wedstrijd te kantelen.
Alex kreeg een kwaliteit cadeau en Pascals tegenstander, die in gloeiende tijdnood al een winnende combinatie had gemist, bood na een benauwde blik op de klok remise aan.Pascal speelde door en na een zet of vijf deed de tijdnood zijn tegenstander de das om: 1-2.
In een pionneneindspel met toren tegen loper kon Alex zonder risico proberen een zekere remise om te buigen in een vol punt. Ook dat lukte, waardoor een ruime 1-3 overwinning op het wedstrijdformulier verscheen.

 

27-10-2009   Verslag van  Alex

Robin Verhoeven en Jasper Kools Tilburgs kampioen

De jeugdschakers van EGS hebben het goed gedaan bij de Tilburgse districtskampioenschappen.

Robin Verhoeven won de C-groep met een score van vijf uit zeven. Thomas Kools haalde evenveel punten, maar Robin had in de loop van het toernooi meer weerstandspunten verzameld. Ook de derde plaats in deze groep was voor EGS, namelijk voor Robins broer Maurick Verhoeven.
In de D-groep bleek Jasper Kools onverslaanbaar. Hij won alle negen partijen en werd overtuigend districtskampioen. In deze leeftijdsgroep deed ook Gilles Houtepen namens EGS mee, hij werd vijfde met vijf punten uit negen ronden. In de D-groep was Gijs Walker actief: hij eindigde in de middenmoot met vier punten uit negen wedstrijden.

 

27-10-2009   Verslag van  Thomas Kools

EGS goed vertegenwoordigd op de Tilburgse districtskampioenschappen.

EGS goed vertegenwoordigd op de Tilburgse districtskampioenschappen. Zondag 25 oktober vonden de districtskampioenschappen van tilburg plaats. Natuurlijk was EGS ook ruim vertegenwoordigd.
In de categorie E speelde Gijs Walker uit stap 2, hij eindigde in deze vrij zware categorie op een mooie 14e plaats ( van de 19 ) hij haalde een score van 4 uit 9. In de categorie D waren 2 egs-ers aanwezig dit waren Jasper Kools en Gilles Houtepen bijde uit stap 3. gilles eindigde van de 12 deelnemers op een mooie 5e plaats met 5 uit 9 heer en meester van de D categorie was Jasper Kools met een 100 % score ( 9 uit 9 ) en daarmee districtskampioen.
In de categorie ABC waren er 3 EGS-ers ( allen in de C Categorie ) aanwezig Maurick Verhoeven, Robin Verhoeven en Thomas Kools. In de prijsuitreiking werd de C van de AB gescheiden. En eindigde Thomas en Robin op punten gelijk. Maar de weerstandspunten bepaalden uiteindelijk dat Robin een half weerstandspunt meer had en dus op de eerste plaats eindigde en Thomas op de 2e plaats ( beide met 5 uit 7 ). Maurick eindigt op een prachtige 3e plaats met 4 uit 7. al met al was het een gezellige dag.
Hieronder de prijswinnaars op een rijtje.

Maurick 3e plaats cat. C

Thomas 2e plaats cat. C

Robin 1e plaats cat. C

Jasper 1e plaats cat. D

Alle deelnemende EGS-ers

 


   2009 November   ¸¸

 

02-11-2009   Verslag van Alex, Henk en Bob  

EGS start met winst

Het eerste team van schaakclub EGS speelde zaterdag haar eerste wedstrijd in de derde klasse A, na de degradatie afgelopen seizoen uit de tweede klasse van de NBSB waar het team tien jaar verbleef. De Drie Torens 4 uit Tilburg was te gast bij Hof van Holland.

Derby zonder spanning
EGS kreeg na een uur spelen op het achtste bord het eerste voordeel op het bord. Kees Schalk verschalkte een pion en wikkelde af naar winst. Ad van de Linden liet kort daarna op het vierde bord 2-0 aantekenen na een fout van zijn tegenstander. Voordat het een walk-over dreigde te worden voor EGS liet Cas Overzier een winnende stelling langzaam tussen zijn vingers wegglijden en kon De Drie Torens terugkomen naar 2-1.
Bart Plasmans had veel tijd nodig om in een goede stelling het winstpunt binnen te halen, maar het lukte hem uiteindelijk wel. Pieter Couwenberg en Jan Langenberg namen geen risico’s meer en sprokkelden EGS dankzij hun remises naar 4-1. De EGS-ers hadden gezien hoe eerste bordspeler Henk van Griethuijsen en Alex van Lanen de winst binnen handbereik hadden.

Mijlpaal voor Van Griethuijsen
Henk van Griethuijsen wist zich als een ware Houdini uit de greep van zijn Tilburgse tegenstander te bevrijden. Henk kon het initiatief overnemen en in een krachtig eindspel de winst voor EGS veilig stellen. Een hoogtepunt in de dertigjarige schaakcarrière van Henk in de buitencompetitie, waarin winst aan het eerste bord in het eerste team voor het eerst werd gerealiseerd.    BEKIJK DE PARTIJ ...
Alex van Lanen speelde nog door voor het bordgemiddelde en bepaalde daarmee de eindstand op 6-2.

Ook EGS 2 wint
EGS 2 speelde eveneens tegen een team van De Drie Torens uit Tilburg, namelijk het vijfde team. Het tweede van EGS liet zien dat het in de afgelopen seizoenen is uitgegroeid tot een uitgekiende combinatie van talent en ervaring. De oude rotten Ton Krugers en Louis Doomernik zetten EGS met anderhalf punt op de weg naar de overwinning, de talenten Thomas Kools (    BEKIJK DE PARTIJ ...   ) en Jasper van Dalen en teamleider Bob van Bavel zorgden met drie overwinningen voor de zege. Ook Maarten de Wit wist nog te winnen. Nederlagen waren er helaas voor Jeroen Huijben en Piet Kooijman. Daarmee werd het 5,5-2,5.

 

11-11-2009   Verslag van  Alex

EGS wint weer in avondcompetitie

Ronde nummer twee, zege nummer twee.

De avondcompetitie gaat de EGS-equipe tot nu toe goed af dit seizoen. Dinsdag werd in het eigen Hof van Holland Triple-Pion puntloos terug naar Eindhoven gestuurd. De zege leek aanvankelijk ruim en gemakkelijk te worden, kwam toen nog even op de tocht te staan en viel uiteindelijk minimaal uit: 2,5-1,5.
De eerste klap (je weet wel, die ene die een daalder waard is) werd uitgedeeld door EGS. Teamcaptain Pascal Graafmans had maar een halfuurtje nodig om op een fraaie manier de dame van zijn tegenstander in te sluiten.
Het tweede punt kwam van Henk van Griethuijsen, die ook een stuk in de schoot geworpen kreeg. Met een veelbelovende stelling voor Jan Langenberg leken de twee wedstrijdpunten nog slechts een kwestie van tijd en de gammele stelling van Alex van Lanen een detail. Maar Jan toonde aan dat ook EGS-ers stukken weg kunnen geven, waarmee de wedstrijd opeens weer spannend werd: 2-1.
Voormalig clubkampioen Alex wist een matige partij af te ronden met een koelbloedig optreden in het eindspel. Hij positioneerde zijn pionnen zodanig dat zijn Eindhovense tegenstander er met geen breekijzer meer door kon komen en in remise moest berusten.

EGS blijft hiermee op gelijke hoogte met Stukkenjagers, de gedoodverfde kampioen in de eerste klasse B van de avondcompetitie. De volgende ronde speelt EGS de zware uitwedstrijd tegen HMC Calder. Een pot waarin de tweede plaats van EGS zeker onder vuur komt te liggen.

 

21-11-2009   Verslag van Alex en Henk R. 

EGS WINT MET 8-0

Het vorig seizoen gedegradeerde EGS 1 lijkt snel terug te keren in de tweede klasse van de NBSB. In Zundert werd tegen De Raadsheer 3 met optimale cijfers gewonnen.

In een razendsnelle opening van dertig zetten in drie kwartier zetten achtereenvolgens Henk Renders en Alex van Lanen EGS op een comfortabele 0-2 voorsprong. Alex wist de dame van zijn tegenstander in te sluiten met alle positieve gevolgen van dien. Voor de spelers van De Raadsheer werd duidelijk dat een grote score voor EGS in het verschiet lag.
De eerste twee bordspelers van EGS, Bart Plasmans en Fred Pardoel, hadden na een uur spelen winnende stellingen op hun borden weten te creëren. Soeverein werden die afgewikkeld naar winst.

Cas Overzier ging in de fout bij het doorrekenen van de voortzetting van de partij. Zijn tegenspeler deed hetzelfde zodat Cas alsnog met een klein voordeel de finale inging. Geen punten morsen als kampioenskandidaat, was het devies van de coach van EGS. Geroutineerd verzilverde Cas zijn kans.
Ad v.d. Linden leek gemakkelijk te winnen maar kwam in het eindspel in een complexe stelling terecht waarbij de volgorde van het ruilen van de stukken doorslaggevend bleek. Sjeng Houben en Jan Langenberg bleken een walk-over te hebben. waardoor de uitslag 0-8 werd.
De eerste keer in de geschiedenis van EGS dat het eerste team de maximale score kon aantekenen.

Het tweede team van EGS kon de goede seizoensstart geen gevolg geven in de uitwedstrijd tegen BSV 4 uit Bergen op Zoom. Henk van Griethuijsen, Bob van Bavel en Thomas Kools wonnen en Jasper van Dalen zorgde met een remise voor een half punt. Dat was net te weinig: 4,5-3,5.

EGS 1 neemt door een beter bordgemiddelde (+2) de leiding over van De Pion uit Roosendaal. Op 12 december ontvangt EGS de Roosendaalse opponent in Hof van Holland in Goirle.

EGS naar NK snelschaken voor teams

Op 6 december nemen vijf spelers van EGS deel aan het Nederlands kampioenschap snelschaken voor teams in Den Bosch. Alex van Lanen, Bart Plasmans, Cas Overzier, Jasper van Dalen en Henk Renders verdedigen de kleuren van EGS. De snelheid blijkt aanwezig bij de Goirlese equipe, maar het is de vraag of EGS het kwaliteitsverschil met de topteams kan compenseren en om de prijzen kan strijden.

 

22-11-2009   Verslag van  Bob

EGS II, de wedstrijd van 21 november

Na een lange rit met de auto, waarbij het 2e even het gevoel kreeg landelijk te spelen, kwamen we dan aan in Bergen op Zoom. In een sfeervol cafe speelden maar liefst vier teams van BSV op verschillende niveaus in de competitie. Het vierde team van BSV was de tegenstander, en bleek een gecombineerd jeugdteam te zijn met wat oudere rotten; eigenlijk hetzelfde idee als het 2e van de EGS.
Na een professionele introductie van de 1e drie teams van BSV, waarbij maar liefst 3 arbiters werden aangewezen, kwam de wedstrijd van BSV 4 - EGS 2 aan de beurt. We werden er fijntjes op gewezen dat de organisator niet wist dat wij uit Goirle kwamen, met als gevolg dat Frans naar voren stormde om hem daar toch echt op te attenderen; klasse Frans! Daarnaast wist de organisator te vertellen dat de EGS bovenaan stond in de competitie (hoera!), en dat BSV 4 de vorige ronde gelijk gespeeld heeft.

Genoeg gesproken, op naar de wedstrijd, waarbij ik de opstelling nog eens noem:

1. Maarten de Wit
2. Henk van Griethuijsen
3. Bob van Bavel
4. Jasper van Dalen
5. Thomas Kools
6. Frans Leijtens
7. Robin Verhoeven
8. Jeroen Huijben

Jeroen besloot vandaag dat hij het wel leuk vond om zo'n lange autorit te maken, maar dat hij eigenlijk niet zo'n zin had om te schaken. Met nog bijna 2 uur op de klok (beetje overdreven) wist Jeroen binnen een half uurtje te verliezen, waardoor de EGS met 1-0 achterstond.
Degelijk als altijd, wist Thomas gehakt te maken van zijn tegenstander via gecontroleerd spel, met een 1-1 tot gevolg. Niet lang daarna moest Robin de koning neerleggen, waardoor de 2-1 een feit is. Dit was natuurlijk erg jammer, zeker gezien het feit dat Robin de partij eigenlijk winnend af had moeten sluiten wanneer er kritisch naar de stelling gekeken word, volgende keer beter Robin!.........en toen werd het lange tijd stil aan de borden, waarbij de tijd langzaam verstreek en de stellingen op de EGS borden steeds scherper werden..............

Ongeveer een uur tot anderhalf uur later was er weer een resultaat te boeken in de wedstrijd. Frans moest helaas op bord 6 opgeven na een partij waar hij eigenlijk nooit echt in zijn spel geraakte, wat door de tegenstander vakkundig werd afgemaakt: 3-1. Toen was het de beurt aan Jasper om zijn partij te beeindigen, helaas met slechts een remise. Jasper had een winnende stelling bereikt, zonder een vuiltje aan de lucht. Helaas wist hij echter de winnende combinatie niet gevonden te krijgen, maar werd het punt dus gedeelt: 3,5 - 1,5.
Met de topborden nog steeds in spel, had de EGS drie klinkende overwinningen nodig om de teamoverwinning in de wacht te slepen. Uiteindelijk wist Bob van Bavel op het derde bord met nog 1,5 minuut op de klok de winnende zet te produceren, met als gevolg dat de tegenstander na een blik op het bord de partij opgaf, 3,5 - 2,5.
Ook op bord 2 wist Henk de overwinning in de wacht te slepen, waardoor de spannende 3,5-3,5 zichtbaar werd.........alle druk kwam op bord 1 te liggen waar Maarten een partij speelde waar de teamleider eigenlijk nooit echt vat op gekregen heeft. Het algemene idee was dat Maarten continue goed meespeelde en sterk tegenspel had, toen de 3,5-3,5- echter op het bord stond was het totaal verloren voor Maarten. Niet lang daarna moest Maarten dan ook opgeven, waarmee tevens de eindstand is bereikt: 4,5 - 3,5.

Het is dus een nipte nederlaag geworden, waarbij eigenlijk geconcludeerd kan worden dat de EGS zeker kansen heeft gehad om de match winnend af te sluiten. Wanneer Robin en Jasper hun partij 'gewoon' gewonnen hadden, waartoe zeker mogelijkheden waren, was de EGS met een nette overwinning terug de auto's in gestapt.
Helaas heeft het niet zo mogen zijn, wat natuurlijk onderdeel van het spelletje is.

Volgende keer beter, dan gaan we opnieuw proberen een overwinning te boeken; tegenstander zal op 12 december het talententeam van D4 zijn, thuis in het Hof van Holland.

 

25-11-2009   Verslag van Alex 

Meeneemavond prooi voor Guus en Sjeng

De jaarlijkse meeneemavond van EGS is dit keer gewonnen door een duo dat uit twee clubleden bestaat, zij het dat een van de twee dat pas sinds kort officieel is: Guus Vermeulen en Sjeng Houben. Zij waren in de finale Pascal Graafmans en zijn introducee Gerrit te slim af.
Tijdens de meeneemavond spelen EGS-ers in een team samen met een niet-lid. Leden die geen schaakpartner van buiten meebrachten, vormden samen een team. Derde werd zo’n duo: René van den Bosch en Maarten de Wit.
Al met al was het een geslaagde avond, hoewel helaas het meeneemgehalte wat aan de lage kant bleek.
Het eindklassement:

1. Guus en Sjeng 7,5 punt

2. Pascal en Gerrit 6,5

3. René en Maarten 4,5

4. Bart en Bart

4 Alex en Vida 4

6. Frans en Jasper 3

7. Pieter en Wim 2

8. Ton en Loes 0,5

 


   2009 December   ¸¸

 

05-12-2009   Verslag van Alex  

Avondteam EGS weet opnieuw te stunten

Het avondteam van EGS heeft ook in de derde competitieronde boven verwachting gepresteerd. Wel werd er voor het eerst een matchpunt gemorst, maar de 2-2 tegen het eerste team van HMC Calder uit Den Bosch was veel meer dan waar op basis van de rating op gerekend mocht worden.
In wijkcentrum De Biechten was het begin van de wedstrijd vooral chaotisch. Terwijl Bart en Pascal meteen aan hun partij konden beginnen, lieten de tegenstanders van Alex en debutant Jasper op zich wachten. In allerijl werd voor Jasper een invaltegenstander geregeld en op het moment dat de teamleider van HMC het eigenlijk ook niet meer leek te weten, kwam ook de opponent van Alex binnenwandelen. Bart en Pascal hadden er toen al een opening opzitten in de bloedhete speelzaal, waar de verwarming op standje ‘Den Bosch del sol’ leek te staan.
Maar goed, de partijen. Aan bord drie Bart Plasmans. De meningen waren achteraf nogal verdeeld over de vraag hoe zijn kansen waren geweest, maar naar het idee van de verslaggever was het vooral eenrichtingsverkeer richting de witte koning. En die was van Bart, helaas. 0-1 dus.
Debutant Jasper van Dalen weerde zich kranig aan bord vier. Op het moment dat zijn stelling steeds meer remise-achtige trekjes leek te krijgen (ieder twee torens, een paard en een hele berg pionnen) snoepte Jaspers tegenstander een pionnetje af en dat voordeel wist hij meedogenloos uit te buiten: 0-2.
Een schijnbaar onmogelijke opgave, met de twee sterkste Bossche spelers nog in de ring tegen Pascal en Alex. Pascal nam het op tegen Brent Burg, een telg van de sterke Bossche schaakfamilie met een rating gelijk aan een jaartal uit de verre, verre toekomst: 2061. Maar de partij was typisch Pascal: stukken die zetten lang in stonden, een witte pion op g7 en tegelijkertijd een zwarte op b2, kortom: chaos op 64 velden.
Pascal wist af te wikkelen naar een eindspel met twee pionnen meer en zorgde voor een Goirles punt: 1-2!
Blijft over Alex van Lanen, die slecht uit de opening kwam maar van enkele passieve zetten van zijn tegenstander gebruik maakte om zijn stukken te ontwikkelen en tegenspel te krijgen. Een interessante stelling met kansen voor beide partijen werd door tijdnood niet foutloos uitgespeeld. Alex’ tegenstander, bekend van radio en tv omdat hij vorige week op zijn vijftigste verjaardag het NK schaaktrivia organiseerde, zag heel triviaal een mat in drie over het hoofd en zag zich genoodzaakt de koning om te leggen.
Al met al een knap gelijkspel, waarbij er misschien nog wel meer in had gezeten. EGS blijft hiermee tweede in de eerste klasse B, een punt achter Stukkenjagers.

 

06-12-2009   Verslag van  Alex

EGS net geen Nederlands kampioen

Vier vingervlugge EGS-ers waren zondag van de partij in Den Bosch bij het Nederlands Kampioenschap snelschaken voor clubteams. Helaas wist het EGS-team net geen beslag te leggen op het landskampioenschap. Maar de prestaties in dit sterke veld mogen zeker gezien worden.
Eigenlijk zou een EGS-vijftal aantreden, maar het werden er slechts vier omdat Henk Renders geveld was door een ontsteking aan zijn voet. Aangezien ook Cas Overzier de eerste twee rondes moest missen, stond er een incompleet EGS-team aan de aftrap: Alex van Lanen, Bart Plasmans en Jasper van Dalen. Ondanks het numerieke nadeel wisten de drie EGS-ers al in de tweede ronde hun eerste zege te behalen op HMC Calder 5.
Met Cas, die zou uitgroeien tot topscorer van EGS, in de gelederen, klom EGS op tot een nette plek in de middenmoot in de B-poule. Helaas gingen de laatste twee rondes verloren, waardoor de eindklassering toch aardig in lijn bleef met de ratingverwachting (onderin de middenmoot).
De uiteindelijke score van EGS bedroeg vier zeges, twee gelijke spelen en zeven nederlagen. Cas behaalde 6,5 punt uit 11, Alex 6, Jasper 5 en Bart 4,5, allen uit 13 partijen.

 

Eindejaarsschaakavond / Oud-ledenavond: Dinsdag 29 december, 20.00 uur

Het open schaakcafé (alias de oud-ledenavond) van EGS.

Deze schaakavond is niet alleen voor oud-leden, maar ook om andere schaakliefhebbers kennis te laten maken met onze schaakclub. Verder zijn van onze huidige leden de ouders, kinderen, buren, familieleden, collega's, vrienden, noem maar op, allemaal zijn ze van harte welkom.

 

08-12-2009   Verslag van  Alex

EGS blaast GOK nieuw leven in

Een Goirlese schaaktraditie uit een grijs verleden wordt in 2010 nieuw leven in geblazen.

De Goirlese Open Kampioenschappen (GOK), die eind jaren tachtig en begin jaren negentig schakers uit de wijde omtrek naar Goirle trokken, maken een doorstart.

De Goirlese schaakclub EGS nodigt clubspelers en huisschakers uit om mee te spelen op zeven vrijdagavonden van januari tot mei.

De geprikte data zijn:

15 januari
22 januari
12 maart
26 maart
9 april
23 april
21 mei

 

Partijen beginnen telkens op 20.15 uur. Het speeltempo is 1 uur en 45 minuten voor veertig zetten en een kwartier extra voor de rest van de partij.
Speellocatie is café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle.
Deelname kost tien euro, de winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee en een geldbedrag van 100 euro.

Aanmelden voor 8 januari bij Pascal Graafmans op 06-10960918.

 

Twee oud GOK-kampioenen Rick van Loy en Henk van Griethuijsen zijn zeker van de partij!

 

14-12-2009   Verslag van  Alex en Henk R.

EGS verslaat medekoploper De Pion

Op zaterdag 12 december speelde schaakclub EGS in de derde ronde van de NBSB-competitie tegen medekoploper De Pion 6 uit Roosendaal.
EGS 2 speelde tegelijkertijd tegen het talententeam van D4 uit Oosterhout. Van de tweeëndertig spelers van de vier teams waren er zestien junioren. Een historisch feit dat aangeeft dat het clubschaken, ondanks het internet, veel toekomst heeft.

Spelen met remises

EGS 1, vorig jaar gedegradeerd en op weg om terug te keren naar de tweede klasse, had zich voorgenomen af te rekenen met de directe concurrent uit Roosendaal. Cas Overzier tekende al snel 1-0 aan voor de Goirlenaren. Een grote overwinning met een surplus aan bordpunten leek in het verschiet te liggen. Toen Kees Schalk en Ad v.d. Linden echter beiden hun partij verloren, keek EGS tegen een achterstand aan. Sjeng Houben maakte daarna gelijk zodat de strijd opnieuw kon beginnen. Bart Plasmans op bord 1 had een slechte stelling op het bord, toen hij positioneel langzaam teruggekropen was, bood hij remise aan.

Remisaanbod geparkeerd
Zijn tegenstander Jordy Schouten wachtte de verdere gebeurtenissen af voor hij aangaf of hij wel of niet op de remise zou ingaan. Het spel met de remises tussen de coaches Renders en IJzermans was begonnen. De eerste schrok toen Fred Pardoel bij een remiseplusstelling een remiseaanbod aanvaardde: 2,5-2,5.

EGS 1 Herbstmeister
Jan Langenberg op bord 2 verzilverde een sterkere positie langzaam tot winst. Alex van Lanen en Joris Kok speelden de hele middag een partij die volledig in balans was. Alex ging desondanks op zoek naar winst. Met succes. De Pion nam op het eerste bord vervolgens genoegen met een remise waardoor de eindstand 5-3 werd.

EGS zet hiermee een belangrijke stap richting de titel. Het gat met de concurrenten De Pion en De Drie Torens uit Tilburg bedraagt nu twee wedstrijdpunten en vier extra bordpunten.

Ook het tweede team van EGS deed deze zaterdag goede zaken op de ranglijst.
Een zege van 5,5-2,5 op D4 zorgt ervoor dat EGS 2 in de spannende derde klasse B op een tweede plaats staat en volop meedoet om de titel.
De punten voor EGS 2 kwamen van Robin Verhoeven, Jeroen Huijben, Ton Krugers, Maarten de Wit, Henk van Griethuijsen en Piet Kooijman (remise). Thomas Kools en Frans Leijtens verloren hun partij.

 

17-12-2009   Verslag van  Pascal

Grand prix toernooi 2de ronde

Ronde 1 en 2 van het grand prix toernooi district tilburg en den bosch zijn al weer gespeeld (er volgen nog 3 ronden) Van de vijf rondens tellen de 4 beste resultaten voor de eindklassering. Dus thomas is al op de goede weg. In de hoogste groepen staat de EGS met zijn talenten aan de top.

Hier zijn we als club heel trots op. Onze schaakopleiding werpt zijn vruchten op. Rick Guus Pieter en Jasper en Pascal hebben hieraan hun bijdrage geleverd.
Iedereen bedankt weer voor het mooie jaar.

Weten jullie hoeveel kinderen er vandaag in De Walnoot zaten te schaken? Twee en tachtig! Of in cijfers 82, dat is net zoveel. Heel veel dus! Bij de Grand Prix van het district Den Bosch en Tilburg zijn er nog nooit zo veel deelnemers geweest. En weet je wat het mooi is? Niemand moest huilen. Iedereen speelde sportief. Het toernooi verliep vlot. En de volgende keer zijn er misschien wel nog meer deelnemers, want er hebben zich nog twaalf kinderen meer opgegeven die vandaag niet aanwezig waren. Dan zijn het er bijna honderd!

Thomas Kools won de hoogste groep, voor Jaap Gottlieb en Sjors Cooymans die gedeeld tweede werden.
Robin Verhoeven haalde in groep 2 maar liefst 5 uit 5. Dan ben je echt een kanjer!
In de derde groep was het heel spannend en ging Roel Oosterling er met de eerste plaats vandoor.
Maurick Verhoeven. Gilles Houtepen, en Max Crone waren de groepswinnaars in Stap 2. Stuk voor stuk na een spannende competitie.
In Stap 1: 1 werd de eerste plaats gedeeld door Jamil van Zeijl en Casper von Berg.
In de tweede groep van stap 1 werd de overwinning van de dag gehaald door Mats Klaren.
En de derde groep van stap 1 werd gewonnen door Twan Leijten.
Bij de kinderen die nog geen Stap-1 examen hebben gedaan, werd de 3e groep gewonnen door Daniël Schaftenaar en jawel hoor: ook een kanjerscore van 5 uit 5. En de tweede groep door Jan Kavelaars.
In de eerste groep in deze categorie zaten echter de diepste denkers. Zo diep dat het maar duurde en duurde. Daarom hebben we besloten de laatste ronde niet te laten spelen: de scores zijn verrekend zodat iedereen toch een eerlijke kans op de eindzege houdt. De groep werd gewonnen door Pjotr Mahieu die met zijn 5 uit 5 score de trots van Dubbelschaak werd.
Vonden jullie het ook zo’n heerlijk schaakochtendje? Dan komen jullie vast en zeker allemaal terug op 31 januari 2010.
Wij wensen jullie allemaal prettige feestdagen en een gelukkig Nieuwjaar.

 

31-12-2009   Verslag van  Alex

Bekende gezichten winnen bij open schaakcafé

Het jaarlijkse open schaakcafé van EGS, ook wel bekend onder de noemer van oud-ledenavond, leverde bekende gezichten op als winnaars.
In twee snelschaakpoules kruisten huidige leden, oud-leden en niet-leden van EGS de degens.
In de ene poule liet Jan Douwes (die voor aanvang zijn EGS-snelschaaktrofee van vorig seizoen in ontvangst nam) zien dat hij het snelschaken na zijn vertrek uit Goirle nog niet is verleerd. Met vijf uit vijf bleef hij cracks als Pascal Graafmans en Henk van Griethuijsen voor.
In de andere poule deelden EGS-ers Guus Vermeulen en Alex van Lanen de zege met 4,5 uit vijf, voor onder andere oud-lid Erik Hamers en Wilde Dame Theo Lansu. Er waren ook nog vier schakers van de partij die de hectiek van het snelschaken aan zich voorbij lieten gaan en liever een lange schaakpartij spelen. Voor René van de Bosch resulteerde dat in een overwinning op Louis Doomernik, penningmeester Frans Leijtens deelde het denkbeeldige punt met zijn voorganger Arnold Backx.

 

31-12-2009   Verslag van  Alex

In de subtop bij Brabants kampioenschap

De vier deelnemers van EGS aan de Brabantse kampioenschappen voor de jeugd mogen terugkijken op een geslaagd toernooi.
Een Brabants kampioen heeft het toernooi voor EGS niet opgeleverd, maar dat was ook niet de verwachting. Wel eindigden drie EGS-spelers met een score boven de vijftig procent.
In de C-poule was de vertegenwoordiging van EGS het grootst, met Thomas Kools en Robin en Maurick Verhoeven. Thomas en Robin haalden allebei vier punten uit zeven partijen, wat in het geval van Thomas goed was voor een zevende plaats en voor Robin een negende plek opleverde. Mauricks debuut in de C-klasse leverde dankzij een goede eindsprint 2,5 punt op, waarmee hij zeventiende van Brabant werd. Jasper Kools kwam een leeftijdsklasse lager uit: in de D. Jammer genoeg had hij op maandag niet zijn dag: Jasper verloor toen alle drie zijn partijen. Op zondag en dinsdag kwam hij veel beter uit de verf met vijf uit zes. Met zijn eindscore van vijf punten uit negen partijen finishte Jasper op een nette tiende plaats.
Alle partijen van het Brabants kampioenschap en een heleboel foto’s zijn te bekijken op de site van de Brabantse schaakbond: www.nbsb.nl.

 


   2010 Januari     ¸¸

 

En ...

is het inzicht voortgeschreden en heeft u het bij kunnen houden in het afgelopen jaar?

Voor dit jaar in ieder geval veel wijsheid vooraf toegewenst...

 

07-01-2010   Verslag van Alex  

Kansloos onderuit tegen de Stukkenjagers

Vorig seizoen wist het avondteam van EGS nog te stunten met een zege op Stukkenjagers A, maar dit jaar zullen ze daar in Tilburg niet bang voor geweest zijn. Het sterrenteam van de Stukkenjagers ging met een verwachte 0-4 zege op zak naar huis uit Goirle.
Het goede nieuws is dat het in ieder geval geen walkover was, ondanks het ratingverschil van gemiddeld een punt of vierhonderd.
Henk van Griethuijsen verloor aan bord vier van Brabants kampioen Mark Haast, Alex van Lanen ging aan drie vrij kansloos ten onder tegen Bram van den Berg.
Pascal Graafmans wist het op bord één interessant te maken tegen Frans Konings, maar de Stukkenjager was toch degene die van begin tot eind het beste stond. En vooral op het eind wil dat nog wel eens doorslaggevend zijn.
Jan Langenberg was tegen Mart Nabuurs het langst bezig en leek een tijdje voor een half Goirles puntje in de running te zijn, maar in het pionneneindspel moest ook hij zijn meerdere erkennen in de Tilburgse opponent.
In de laatste drie rondes mag EGS proberen om de draad weer op te pakken en een mooie eindklassering in de eerste klasse B in de wacht te slepen.

 

10-01-2010   Verslag van Alex  

EGS 2 doet gooi naar koppositie

Het tweede team EGS heeft zich zaterdag in de kampioensstrijd gemengd met een overtuigende zege van 7-1 op de Vughtse Toren 3. Bij een overwinning in de volgende speelronde, uit tegen Dubbelschaak uit Boxtel, staat EGS 2 op kop.
Waar de wedstrijd van het eerste team van EGS, tegen Unk uit Zevenbergen, was afgelast door de barre weersomstandigheden, hadden de Vughtenaren wel de tocht door de stuifsneeuw naar Goirle gemaakt. Omdat er maar zeven Vughtse schakers aan de aftrap verschenen had routinier Ton Krugers een walkover. Hij liet het eerste Goirlese punt op het wedstrijdformulier bijschrijven.
Zijn teamgenoten namen dit goede voorbeeld ter harte en EGS liep gestaag uit naar een ruime zege. Henk van Griethuijsen, Piet Kooijman, Thomas Kools, Robin Verhoeven, Frans Leijtens en debutant René van den Bosch wonnen hun partij. Jasper van Dalen was in een gulle bui. Hij was de enige EGS-er die verloor en er zo voor zorgde dat het geen complete afgang werd voor het team van de Vughtse Toren.
Als EGS 2 er in slaagt de uitwedstrijd tegen Dubbelschaak op 6 februari te winnen, staan zowel EGS 1 als EGS 2 op kop in hun derde klasse. Dat zou een ongekende weelde zijn voor de schaakclub, die dit jaar zijn 75-jarig bestaan viert.

 

16-01-2010   Verslag van  Pascal

Thomas houdt titelkandidaat op remise.

De Goirlese Open kampioenschappen schaken hebben dit jaar een sterk deelnemers veld van 18 deelnemers.
En in de eerste ronde zijn ook al een paar verrassingen.
Jasper van Dalen speelde een leuke partij tegen Rick van Loy, maar hij kon het niet bolwerken tegen al de dreigingen die zwart kreeg en verloor. Zo speelde Pascal een blitz partij tegen Frans die hij op de 12de zet mat mocht zetten.
Ook Henk van Griethuijsen won zij partij. Al was dit zeker niet makkelijk gegaan en had Rene van de Bosch hem goede tegenstand gegeven. Zo zijn de twee GOK kampioen allebei nog in de race.
Bram van Huijgevoort had autopech en kon hierdoor helaas niet komen. Ook Stefan Hess speelde een spannende partij met wit tegen Ard van Beek. Die helaas door een foutje van Ard beslist werd en Stefan dus won. Pieter Couwenberg speelde een moeilijke partij tegen Kees Swaans waarin Kees beter stond, maar Pieter vechte zich knap terug en won de partij uiteindelijk. Jan Zwaans speelde met wit tegen Guus Vermeulen. Guus stond overwegend en wist de partij ook te winnen.
Zo speelde Thomas een goede partij tegen Mark Huizer. In de partij had Thomas de witte stukken en liet Mark niet in zijn stelling binnendringen. In het eindspel stond hij waarschijnlijk wel ergens gewonnen, maar remise is een knappe uitslag. Hij zat als laatste nog te schaken, terwijl al de andere partijen toch al even afgelopen waren. Knap dat je op jeugdige leeftijd al zo je bedenktijd kunt verdelen. meestal zijn jeugdschakers snel klaar.

 

17-01-2010   Verslag van Alex 

Thomas Kools stunt in eerste ronde GOK

De eerste ronde van de Goirlese Open Kampioenschappen (GOK) schaken hebben meteen een daverende verrassing opgeleverd. Thomas Kools, de 14-jarige jeugdkampioen van EGS, hield Mark Huizer, een van de titelfavorieten, op remise.
De GOK wordt gespeeld op zeven vrijdagavonden in de komende maanden, met een sterk deelnemersveld. Twee kampioenen uit de jaren negentig, toen het toernooi voor het laatst werd gespeeld, maakten in de eerste ronde geen fout. Rick van Loy versloeg zijn eigen pupil Jasper van Dalen met zwart en Henk van Griethuijsen werd veel tegenstand geboden door Rene van den Bosch, maar wist uiteindelijk ook te winnen.
Van de overige favorieten zette EGS-kampioen Pascal Graafmans met een snelle zege zijn eerste punt op de borden. Bram van Huigevoort, op papier de sterkste deelnemer aan het toernooi, liep door autopech de eerste ronde mis en moet meteen in de achtervolging.
Stefan Hess speelde een spannende partij met wit tegen Ard van Beek. Die werd door een foutje van Ard beslist in het voordeel van Stefan. Pieter Couwenberg speelde een moeilijke partij tegen huisschaker Kees Swaans. Die stond beter, maar Pieter vocht zich knap terug en won. Jan Swaans moest met wit zijn meerdere erkennen in Guus Vermeulen.
Maar dé partij van de eerste ronde was toch wel die van Thomas Kools tegen Mark Huizer, met 2085 de hoogst gerate deelnemer aan de GOK. Thomas speelde met de witte stukken en liet Mark niet in zijn stelling binnendringen. Terwijl alle andere partijen al waren afgelopen, ging deze partij het spannende eindspel in.
Knap dat Thomas al op jeugdige leeftijd zijn bedenktijd goed weet te verdelen. Meestal zijn jeugdschakers snel klaar met hun partij. In het eindspel stond Thomas waarschijnlijk wel ergens gewonnen, maar remise is een knappe uitslag.

 

GOK: Uitslagen Ronde 1 gespeeld op 15-1-2010

Uitslagen Ronde 1:

1 Thomas Kools - Mark Huizer ½-½
2 Bram van Huijgevoort - Maarten de Wit 0-1R
3 Jasper van Dalen - Rick van Loy 0-1
4 Pascal Graafmans - Frans Leijtens 1-0
5 Stefan Hess - Ard van Beek 1-0
6 Jan Swaans - Guus Vermeulen 0-1
7 Pieter Couwenberg - Kees Swaans 1-0
8 Rene van den Bosch - Henk van Griethuijsen 0-1
9 Wim Krijbolder - Cristina Soares Garcia 1-0

 

(Voorlopige)Indeling Ronde 2 :

1 Rick van Loy - Pieter Couwenberg
2 Henk van Griethuijsen - Pascal Graafmans
3 Maarten de Wit - Stefan Hess
4 Guus Vermeulen - Wim Krijbolder
5 Mark Huizer - Bram van Huijgevoort
6 Ard van Beek - Thomas Kools
7 Cristina Soares Garcia - Rene van den Bosch
8 Kees Swaans - Jasper van Dalen
9 Frans Leijtens - Jan Swaans

Heb je vragen of opmerkingen, bel Pascal: 06-10960918

 

23-01-2010 Verslag van Alex en Pascal

GOK: kopgroep van vier na twee ronden

Na twee ronden in het Goirles Open Kampioenschap (GOK) schaken zijn er nog vier spelers zonder puntverlies. De kopgroep wordt gevormd door Rick van Loy, Pascal Graafmans, Stefan Hess en Guus Vermeulen. Zij hebben de eerste slag geslagen in dit zevenrondige toernooi, maar beslist is er nog niets.
Oud GOK-winnaar Rick kroop door het oog van de naald tegen Pieter Couwenberg. Hij offerde drie pionnen voor het initiatief, maar naarmate er meer stukken werden geruild bleef er van dat initiatief niet zo veel meer over. In het toreneindspel wist Rick alsnog genoeg druk op te bouwen (dankzij een ver gevorderde g-pion) om de winst naar zich toe te slepen.
EGS-kampioen Pascal Graafmans versloeg na een lange strijd Henk van Griethuijsen, die in tijdnood niet de goede voortzetting kon vinden. Stefan Hess maakte korte metten met Maarten de Wit om op twee uit twee te komen en Guus Vermeulen rondde een koningsaanval af met stukwinst tegen Wim Krijbolder: genoeg voor een punt.
Interessant was ook de partij tussen de twee hoogst gerate deelnemers aan de GOK: Mark Huizer en Bram van Huijgevoort. Beiden hadden zij al in de eerste ronde puntverlies geleden en nogmaals verliezen zou hun winstkansen in de GOK absoluut geen goed doen. Het was Bram die in deze partij aan het langste eind trok door gebruik te maken van een misrekening van Mark. Daarmee voert Bram de grote groep achtervolgers aan, met daarin verder onder meer Ard van Beek, René van den Bosch en de broers Jan en Kees Swaans, die in de tweede ronde allen hun eerste punt scoorden.

Uitslagen Ronde 2, gespeeld op 22 januari 2010.

1 Rick van Loy - Pieter Couwenberg 1-0
2 Henk van Griethuijsen - Pascal Graafmans 0-1
3 Maarten de Wit - Stefan Hess 0-1
4 Guus Vermeulen - Wim Krijbolder 1-0
5 Mark Huizer - Bram van Huijgevoort 0-1
6 Ard van Beek - Thomas Kools 1-0
7 Cristina Soares Garcia - Rene van den Bosch 0-1
8 Kees Swaans - Jasper van Dalen 1-0
9 Frans Leijtens - Jan Swaans 0-1

 

Indeling voor de Partijen in Ronde 3, te spelen op 12 maart 2010:

1 Stefan Hess - Rick van Loy
2 Pascal Graafmans - Guus Vermeulen
3 Bram van Huijgevoort - Rene van den Bosch
4 Ard van Beek - Maarten de Wit
5 Pieter Couwenberg - Wim Krijbolder
6 Jan Swaans - Henk van Griethuijsen
7 Mark Huizer - Kees Swaans
8 Thomas Kools - Jasper van Dalen
9 Cristina Soares Garcia - Frans Leijtens

 

28-01-2010   Verslag van  Alex

Avondteam deelt de punten in Sprang-Capelle

Het avondteam van EGS heeft in de vijfde ronde de punten gedeeld met het team van Zandloper. In Sprang-Capelle werd het 2-2. Daarmee blijft EGS derde in de eerste klasse B en is degradatie praktisch gezien niet meer mogelijk, ondanks het zware programma in de twee slotrondes.
Met Maarten de Wit in de gelederen als vervanger van teamcaptain en topscorer Pascal Graafmans was het improviseren geblazen wat de opstelling betreft. Jan Langenberg nam de honneurs van Pascal waar aan het eerste bord en deed dat uitstekend. Vanuit de opening nam Jan het heft in handen en toen de druk op de koningsstelling naar het kookpunt liep, ging de Zandloper in de fout. Daarmee werd het 0-2 in het voordeel van EGS, want aan bord drie had Henk van Griethuijsen al eerder een stuk en daarmee de partij cadeau gekregen.
De vooruitzichten voor invaller Maarten waren op dat moment echter niet rooskleurig. Het was duidelijk dat de Zandlopers nog kansen zagen, de tegenstander van Alex sloeg een remise-aanbod af en ging vol voor de winst. Het werd al gauw de partij die alle aandacht trok, omdat Maarten tegen de sterkste Sprang-Capelse schaker het verzet staakte in een eindspel met twee pionnen minder.
Aan Alex de zware maar niet onmogelijke taak om een pionneneindspel met een zwak zwart paard tegen een sterke witte loper remise te houden. Alex stuurde zijn paard op avontuur, waar het edele dier achteraf onmisbaar bleek in de verdediging. Het resulteerde in het tweede punt voor Zandloper en een gelijkspel: 2-2.
De volgende, voorlaatste, ronde van de avondcompetitie gaat EGS op bezoek in Waalwijk. Een team dat ongetwijfeld revanche wil voor de zware nederlaag die de Waalwijkers vorig jaar in Goirle leden.

 


   2010 Februari     ¸¸

 

07-02-2010   Verslag van  Bob

Tweede team EGS verzuimt koppositie te pakken

Zaterdag 4 februari kon het 2e team van de EGS de koppositie in de externe competitie pakken met een overwinning op Dubbelschaak 3 uit Boxtel. Na een lange reis richting Boxtel vanwege vele omleidingen kwam het team een paar minuten te laat aan in het sfeervolle speellokaal van Dubbelschaak, wat al geheel in de stijl van carnaval was omgedoopt.
Gelukkig bleek het 3e team van Dubbelschaak een erg gezellig en coulant team te zijn, alle spelers zaten keurig op hun gemak achter de borden te wachten tot onze aankomst zonder dat de klokken ingedrukt waren, erg sportief!

Dan nu de wedstrijd zelf, die als een tenniswedstrijd op en neer ging. Piet speelde met wit op bord en was op eigen gelegenheid gekomen, omdat het onlogisch was om via het verzamelpunt Hof van Holland te komen. Het leek er sterk op dat Piet de auto ook weer snel moest inleveren bij zijn vrouw, want binnen een uur had hij al zo'n 35 zetten geproduceerd, met helaas een nul op het scorebord.
Na deze snelle nederlaag gebeurde er... een uur lang helemaal niets; totdat er enige commotie bij Maarten op bord 4 ontstond, en niet eens vanwege iets op het bord. De digitale klok waarmee Maarten speelde besloot spontaan dat het genoeg was geweest voor die dag, en hield er mee op. Na een paar keer tikken op het de klok, verbaasde blikken en de hulp van wat omstanders deed hij het nog steeds niet, en is een andere klok gehaald, en toen gebeurde er... wederom zo'n 1,5 uur lang niets.
Alle partijen waren nog steeds bezig na urenlang spelen, en hoewel er steeds meer richting de eindspelen toegewerkt werd, was er op de meeste borden nog niet veel van te zeggen.
Toen de ene na de andere partij tot een einde kwam, moesten in eerste instantie schrikbarend veel nullen genoteerd worden. Bij een stand van 3-0 achter werden echter de eerste winstpunten behaald, met onder andere een knappe remise van Thomas die debuteerde op bord 1. De 3-0 achterstand is omgebogen tot een 3,5-3,5 gelijke stand. Het was aan Jeroen op bord 8 om de overwinning veilig te stellen. Jeroen had echter een onmogelijke stelling op het bord en speelde vrijwel de gehele partij al met 2 pionnen minder. In een stelling waarbij de debuterende tegenstander van Jeroen niet goed wist hoe hij het potje snel af moest maken, speelde Jeroen lang door met de ijdele hoop om nog een patstelling te bereiken. Met een dame en drie pionnen achter, en alleen de koning nog op het bord bleek dat echter een onmogelijke opgave, waarna hij door zijn tegenstander op de achterste rij mat gezet werd; eindstand 4,5-3.5.
De punten zijn gehaald door Thomas (remise), Frans, Robin en Maarten.

Met deze nederlaag kan het eventuele kampioenschap wel vergeten worden, wat niet wegneemt dat het team prima presteert dit seizoen. De volgende speelronde is het team vrij, waarna er naar Den Bosch afgereisd mag worden om de laatste externe partij van het seizoen tegen HMC te spelen.

 

07-02-2010   Verslag van  Alex

EGS bouwt koppositie verder uit

Het eerste team van EGS bouwde zaterdag de koppositie in de derde klasse A verder uit met een benauwde zege op staartploeg DSC 2 uit Dongen.
EGS leek aanvankelijk de ongeslagen status probleemloos vast te houden. Soepele overwinningen van Sjeng Houben, Henk Renders en Fred Pardoel zetten EGS op een snelle 3-0 voorsprong. Geconfronteerd met het vooruitzicht van een zware nederlaag, zetten de vijf resterende Dongenaren echter een tandje bij. En met succes: ze zorgden ervoor dat Cas Overzier (blunderde een toren weg) en Kees Schalk (die in een ongelukkige manoeuvre zijn koning naar een verkeerd veld stuurde) tegen een nederlaag aan liepen.
De spanning was met 3-2 weer helemaal terug in de wedstrijd. Koelbloedig bouwden Alex van Lanen en Jan Langenberg hun betere stelling echter uit tot een overwinning en twee beslissende punten voor het team. De nederlaag die Bart Plasmans aan bord één moest slikken, was alleen nog van belang voor de statistiek: de wedstrijd eindigde in 5-3.
Als EGS over twee weken de inhaalwedstrijd tegen de voornaamste concurrent Unk uit Zevenbergen weet te winnen, is de titel zo goed als binnen.

 

22-02-2010   Verslag van  Alex

EGS kan titel bijna niet meer ontgaan

Met nog één ronde voor de boeg, kan de vlag bij EGS uit. Het eerste team staat op de drempel van het kampioenschap in de derde klasse A na een zege in de thuiswedstrijd van zaterdag tegen concurrent Unk uit Zevenbergen. Een gelijkspel in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, op 6 maart tegen middenmoter Woensdrecht, is genoeg voor de titel.
Voor Unk was de inhaalwedstrijd tegen EGS (begin januari afgelast omdat de sneeuwval de reis van Zevenbergen naar Goirle te riskant maakte) de laatste kans op het kampioenschap. Maar een zege zat er eigenlijk nooit in voor de gasten. EGS nam vlot een 1-0 voorsprong nadat Sjeng Houben, die al het hele seizoen in goede doen is, een mataanval op magnifieke wijze afrondde. Ook op diverse andere borden waren de stellingen op dat moment veelbelovend voor EGS.
De eerste Goirlese spelers die het voorbeeld van Sjeng volgden, waren Kees Schalk en invaller en debutant in EGS 1 Maarten de Wit. Een tussenstand van 3-0 in Goirles voordeel ontnam de uitdagers in Zevenbergen elke hoop op een stunt. Het was voor twee spelers van Unk zelfs het signaal om hun tegenstander remise aan te bieden. Met het oog op de comfortabele voorsprong gingen Pieter Couwenberg en Alex van Lanen hier namens EGS graag op in.
Het beslissende punt werd vervolgens in de wacht gesleept door Cas Overzier. Dit seizoen wist hij tot zijn frustratie al enkele veelbelovende stellingen om zeep te helpen, maar in de belangrijkste wedstrijd van het jaar leverde hij een partij af om door een ringetje te halen. Met zijn overwinning werd het 5-1.
De wedstrijd EGS-Unk eindigde door een solide zege van waarnemend teamleider Jan Langenberg en een plusremise van Ad van der Linden in 6,5-1,5 in het voordeel van het Goirlese achttal. De topper werd hiermee een walkover, de een-na-grootste overwinning van EGS dit seizoen.

 

22-02-2010   Verslag van  Alex

Thomas Kools wint jeugdtoernooi Drie Torens

Geen jeugdschaak bij EGS in verband met de carnavalsvakantie? Daar wisten de talenten van EGS wel een oplossing voor: het jeugdtoernooi van de Tilburgse vereniging De Drie Torens. Acht jeugdspelers van EGS stilden daar vrijdag hun schaakhonger.
De meeste EGS’ers speelden in de hoogste groep: groep A. Thomas Kools werd daar tweede met een score van 5,5 uit 7. Hij ging ongeslagen de laatste ronde is, maar moest daarin een nul slikken en gaf daarmee de koppositie uit handen. In zijn leeftijdsgroep bleek Thomas wel de beste.
Verder waren in deze poule Robin Verhoeven (5e), Stefan Kolenberg (9e), Maurick Verhoeven (13e), Jesse van de Wal (16e) en Stijn van Hees (19e) van de partij. In poule B lieten Jasper Kools (4e plaats) en Daan van Hees (14e) zich van hun beste kant zien.

 

24-02-2010   Verslag van  Alex

Bekertoernooi in beslissende fase

De strijd om de EGS-beker is in de beslissende fase gekomen. Sinds dinsdagavond zijn alle halve finalisten bekend. Maarten de Wit versloeg in een inhaalpartij Jaap Touw na een barrage en voegt zich daarmee bij Pascal Graafmans, Henk van Griethuijsen en Alex van Lanen, die al eerder hun kwartfinale wisten te winnen.
In de halve finale neemt titelverdediger Pascal het op tegen Henk en Maarten speelt tegen Alex.

 

26-02-2010   Verslag van  Henk

Avondteam van EGS onderuit

Omdat Pascal Graafmans, Jan Langenberg en Alex van Lanen om uiteenlopende redenen verhinderd waren moest teamleider Pascal improviseren om een team op de been te krijgen om in Waalwijk te spelen. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden hebben de vervangers flink van zich afgebeten en de Waalwijkers laten vechten voor de punten.

Henk van Griethuijsen was het eerste klaar. Zijn tegenstander wilde in 2010 ongeslagen blijven en koos in het Frans met wit voor de ruilvariant. Toen hij remise aanbood waren er niet veel mogelijkheden meer.
Ad van der Linden slaagde er aan het eerste bord in de pionnenstelling van zijn tegenstander te versplinteren. Omdat deze echter de tweede rij met zijn toren beheerste en tot overmaat van ramp met een loper op de diagonaal g1-a7 de witte koning opsloot op h1, kon Ad uiteindelijk de dreigende promotie van een zwarte centrumpion niet verhinderen.
Maarten de Wit verraste zijn tegenstander met zijn opening. Deze raakte daardoor zo uit het evenwicht dat Maarten in het middenspel een kwaliteit kon veroveren. Maar in het eindspel plaatste hij zijn dame net iets buitenspel, waardoor zijn tegenstander een winnende aanval kon ontketenen.
Bob van Bavel tenslotte had een zware avond. Hij raakte in de opening even de weg kwijt in een woud van varianten en stond daardoor de hele partij gedrongen. Zijn tegenstander maakte het eindspel uiteindelijk bekwaam af. Gezien het grote verschil in elo-punten lijkt de 3,5 – 0,5 nederlaag normaal, maar tot laat in de avond leek een gelijkspel of in het slechtste geval een kleine nederlaag een waarschijnlijke uitkomst.
Het is wel zo dat Waalwijk EGS op bordpunten nu passeert op de ranglijst.

Waalwijk A – EGS A 3,5 - 0,5
S van Dijk - Ad van der Linden 1 – 0
A Kroot - Henk van Griethuijsen 0,5 – 0,5
H Sinnige - Maarten de Wit 1 - 0
J Duquesnoy - Bob van Bavel 1 - 0

 

28-02-2010   Verslag van  Alex

EGS-ers in de prijzen bij NSVG-toernooi

Het jaarlijkse tripje van een aantal EGS-schakers naar het Open Nederlands Kampioenschap van de NSVG (Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten) in Nunspeet is dit jaar zeer succesvol geweest.
Alex van Lanen verloor geen enkele partij: drie remises en drie overwinningen. Daarmee deelde hij de toernooizege met de Vlaming Herman Jennen (die meer weerstandspunten had en dus de winnaarsmedaille kreeg omgehangen).
Derde werd Pieter Couwenberg (4 uit 6), wat hem de titel van beste NSVG-er opleverde. Guus Vermeulen ging als een pijl uit een boog van start en stond na vier rondes alleen aan kop met een score van 3,5 punt. Maar toen kreeg hij nederlagen te verwerken tegen Alex en Pieter, waardoor hij eindigde op de vijfde plek.
Alle drie de EGS-deelnemers scoorden een tpr van boven hun rating en kunnen dus een paar elo-puntjes bijschrijven na het toernooi in Nunspeet.
En, ook niet onbelangrijk, aan de Nunspeetse hotelbar was het goed toeven.

 

Pieter tegen Guus

 


   2010 Maart     ¸¸

 

08-03-2010   Verslag van  Alex

EGS kampioen in jubileumjaar

EGS heeft in het jaar dat de club 75 jaar bestaat nog een feestje te vieren. Het eerste team is zaterdag kampioen geworden in de derde klasse A van de NBSB. EGS won dit seizoen al zijn wedstrijden en keert na de degradatie van vorig seizoen overtuigend terug in de tweede klasse.
De kampioenswedstrijd werd gespeeld terwijl de vrolijke klanken van een ander kampioensfeestje door Goirle schalden. Terwijl buiten Ireen Wüst werd gehuldigd voor haar gouden olympische medaille, moesten binnen de Goirlese schakers minimaal gelijk spelen tegen middenmoter Woensdrecht om het kampioenschap veilig te stellen.
EGS had zoals vaker dit seizoen een sterke start. Een snelle zege van invaller Maarten de Wit zette het Goirlese achttal op voorsprong. Helaas was die van korte duur, want eerste bordspeler Bart Plasmans ging in de fout en kon niet veel later zijn tegenstander de hand schudden: 1-1. Zoals wel vaker bij kampioenswedstrijden ging het ook bij EGS niet van een leien dakje. De stellingen op de meeste borden gaven slechts kleine voordeeltjes voor de Goirlenaren te zien.
De uitzondering daarop was Cas Overzier, die de 2-1 aan liet tekenen. Jan Langenberg kon een klein positioneel voordeel in het eindspel niet omzetten in een zege en moest in remise berusten. Hierop kwam ook Pieter Couwenberg een gelijkspel overeen met zijn tegenstander: 3-2.
Het beslissende vierde punt werd ingebracht door Ad van der Linden, die mogelijk zijn laatste wedstrijd voor EGS speelde. Alex van Lanen zorgde minuten later voor de 5-2, waarmee EGS ook de laatste wedstrijd van het seizoen won. Dat Fred Pardoel de laatste partij verloor, was vervelend voor hem, maar niet meer van belang voor het eindresultaat.
In totaal kwamen twaalf spelers uit voor het kampioensteam van coach Henk Renders. Het gaat om Henk van Griethuijsen, Bart Plasmans, Fred Pardoel, Jan Langenberg, Ad van der Linden, Alex van Lanen, Cas Overzier, Henk Renders, Pieter Couwenberg, Sjeng Houben, Kees Schalk en Maarten de Wit.
De topscore werd neergezet door Alex, die met 5,5 uit 6 ook de beste score van de derde klasse A heeft neergezet. Procentueel gezien verdienen Sjeng (4 uit 4), Henk Renders (2 uit 2), Maarten (ook 2 uit 2) en Henk van Griethuijsen (1 uit 1) ook een pluim.
Op de foto ontbreken Cas, Sjeng en Kees.

 

Kampioenen !!

 

14-03-2010   Verslag van  Pascal & Alex

Twee koplopers bij GOK

Na drie van de zeven ronden in het Goirles Open Kampioenschap zijn er nog twee koplopers die al hun partijen hebben gewonnen. De twee leiders heten Pascal Graafmans (EGS) en Stefan Hess (Stukkenjagers). Ze spelen in de vierde ronde tegen elkaar in een rechtstreeks duel om de koppositie.
EGS-kampioen Pascal Graafmans wist in de derde ronde Guus Vermeulen te verslaan, Stefan Hess verraste Rick van Loy, een van de favorieten op de zege in het GOK.
Samen met Pieter Couwenberg, Henk van Griethuijsen en Bram van Huijgevoort vormen zij nu de achtervolgende groep met een score van twee uit drie. Enkele belangrijke kanshebbers, zoals Mark Huizer en Ard van Beek, staan al anderhalf punt achter op de koplopers, samen met EGS-talent Thomas Kools en Maarten de Wit, die zich zonder veel aandacht te trekken knap in de subtop weet te handhaven.

 

Uitslagen Ronde 3, gespeeld op 12 maart 2010.

1 Stefan Hess - Rick van Loy 1-0
2 Pascal Graafmans - Guus Vermeulen 1-0
3 Bram van Huijgevoort - Rene van den Bosch 1-0R
4 Ard van Beek - Maarten de Wit ½-½
5 Pieter Couwenberg - Wim Krijbolder 1-0
6 Henk van Griethuijsen - Jan Swaans 1-0
7 Mark Huizer - Kees Swaans 1-0
8 Thomas Kools - Jasper van Dalen 1-0
9 Cristina Soares Garcia - Frans Leijtens 0-1

 

Indeling voor de Partijen in Ronde 4, te spelen op 26 maart 2010:

1 Pascal Graafmans - Stefan Hess
2 Guus Vermeulen - Rick van Loy
3 Bram van Huijgevoort - Henk van Griethuijsen
4 Maarten de Wit - Pieter Couwenberg
5 Wim Krijbolder - Ard van Beek
6 Jan Swaans - Mark Huizer
7 Kees Swaans - Thomas Kools
8 Frans Leijtens - Rene van den Bosch
9 Jasper van Dalen - Cristina Soares Garcia

 

17-03-2010   Verslag van  Alex

Avondteam vermijdt degradatie in thriller

De laatste speelronde was voor het avondteam van EGS een bijzondere. Vanwege de tegenstander: De Drie Torens C, het team dat EGS vorig seizoen in de laatste ronde de titel voor de neus van EGS wegkaapte. En vanwege de belangen op de ranglijst: beide teams streden tegelijkertijd vóór de tweede plaats en tégen degradatie. Omdat de verschillen in de eerste klasse B zo klein zijn kon het nog alle kanten op. De Drie Torens en EGS stonden samen met nog drie teams gedeeld tweede voor aanvang van deze ronde, maar tegelijkertijd ook gedeeld zesde, een plek boven de degradatiestreep.
Kortom: er stond wat op het spel in café Hof van Holland. En de spanning zat er eigenlijk van begin tot eind in. Teamcaptain Pascal Graafmans had het al vanaf het begin zwaar tegen het Tilburgse talent Rowan Nap. Hij zuchtte en pufte dat het een aard had, maar kon geen manier vinden om zich te ontworstelen uit de houdgreep van zijn tegenstander: 0-1. Gelukkig voor EGS stond daar een ijzersterk optreden van Jan Langenberg tegenover. Pionwinst in de opening werd door Jan feilloos uitgebuit. Zijn tegenstander Ernest van Moorsel had geen schijn van kans op een punt, waarmee het weer gelijk werd: 1-1.
De Tilburgers sleepten het derde punt in de wacht dankzij een zege van Berry Brand op Henk van Griethuijsen, die de prijs betaalde voor een ongelukkig gepositioneerd paard. Waarna alle aandacht zich richtte op bord twee, waar Alex van Lanen zich in de nesten had gewerkt tegen het tweede Tilburgse talent: Tommie van Moorsel. Die nam in een comfortabele stelling nét iets te veel tijd om de weg naar de winst te berekenen en ging, uitgerekend op de veertigste zet, door zijn vlag.
Een zure manier voor de Tilburgers om de winst uit handen te geven, voor EGS een gelukkige manier om het eerste klasserschap in de avondcompetitie met een jaar te verlengen. Na een goede start met verrassend sterke optredens tegen de Baronie (3-1 zege) en HMC Calder (2-2) kwam het EGS-viertal in 2010 minder sterk voor de dag, waardoor degradatie nog even dreigde.
Hoewel de eindklassering nog niet bekend is, omdat een paar andere wedstrijden uit de laatste ronde nog gespeeld moeten worden, is EGS nu minimaal zesde, wat goed is voor lijfsbehoud.

 

19-03-2010   Verslag van  Alex

Nog een kampioenschap voor EGS

EGS heeft zijn tweede titel van dit seizoen in de wacht gesleept. In de vriendschappelijke regiocompetitie met de bevriende verenigingen En Passant (Chaam), Caissa (Rijen) en De Wilde Dame (Goirle/Tilburg) is het EGS-team met nog een ronde voor de boeg niet meer in te halen.
De beslissende slag sloeg het EGS-team donderdag tijdens de uitwedstrijd bij De Wilde Dame. Zonder de zieke teamleider Sjeng Houben werd er met 1-3 gewonnen, de vijfde zege op rij van EGS in de regiocompetitie.
EGS werd in het zadel geholpen door het feit dat De Wilde Dames maar met een drietal aan de aftrap verschenen. Pieter Couwenberg kreeg het punt hierdoor in de schoot geworpen. Interim-teamleider Henk van Griethuijsen liet zich echter flessen door zijn vlot combinerende tegenstander, waardoor de spanning weer terug in de wedstrijd kwam.
Maarten de Wit zette EGS terug op voorsprong. Hij liet zien dat hij nog steeds progressie boekt met een solide partij waarin hij nooit echt in de problemen was.
Het derde punt kwam van Alex van Lanen, die met een paard tegen een pion voorsprong in het toreneindspel nauwkeurig te werk moest gaan, maar dat ook netjes deed en de weg naar de winst uiteindelijk wist te vinden.
Voor de laatste ronde in de regiocompetitie komen alle vier de verenigingen tegelijk naar Goirle. De titel staat dan niet meer op het spel, maar de gezelligheid zal er naar alle waarschijnlijkheid niet minder om zijn.

 

28-03-2010   Verslag van  Pascal & Alex

Pascal Graafmans koploper van GOK

EGS-kampioen Pascal Graafmans heeft de leiding genomen in het Goirlese Open Kampioenschap (GOK) schaken. Pascal versloeg in de vierde ronde in een onderling duel medekoploper Stefan Hess uit Tilburg. Hij heeft nu als enige vier punten uit vier partijen, een vol punt voorsprong op Stefan Hess en Rick van Loy.
Een derde speler kan nog gelijk komen met dit tweetal: Bram van Huigevoort en Henk van Griethuijsen moeten hun vierde rondepartij nog inhalen en de winnaar komt ook op drie punten. Op anderhalf punt achterstand van Pascal staan vier spelers: Ard van Beek, Pieter Couwenberg, Mark Huizer en Thomas Kools. Al met al genoeg ingrediënten voor een spannende slotfase van het GOK.

Dde definitieve stand en de indeling voor ronde 5, te spelen op 9 april, volgt woensdag.

 

28-03-2010   Verslag van  Alex

EGS 2 sluit seizoen af met gelijkspel

Ook voor het tweede team van EGS zit de NBSB-competitie er nu op.
In de laatste ronde, een uitwedstrijd tegen HMC Calder 5 uit Den Bosch, kwam een zwaar bevochten gelijkspel uit de bus: 4-4. Daarmee legde EGS 2 definitief beslag op de derde plaats in de derde klasse B en stak het tussen de bedrijven door ook nog een stokje voor de kampioensambities van de Bosschenaren. BSV 4 uit Bergen op Zoom is nu kampioen geworden.
Het EGS-team dat in Den Bosch in actie kwam telde maar liefst vijf jeugdspelers. Maar ondanks alle talentvolle jeugd waren het de drie volwassen spelers die erin slaagden om het team met hun ervaring op sleeptouw te nemen.
Maarten de Wit, Piet Kooijman en Bob van Bavel (twee keer winst en de laatstgenoemde remise) droegen 2,5 punt bij aan het teamtotaal. Namens de jeugd zorgden Thomas Kools (remise aan het eerste bord) en Robin Verhoeven voor de resterende punten. Jasper van Dalen, Jeroen Huijben en debutant Maurick Verhoeven kwamen helaas niet tot scoren.

Al met al mag EGS 2 terugkijken op een geslaagd seizoen, waarin de mix van routine en talent onverwacht lang mee kon doen in de strijd om de titel. Misschien zit die er volgend seizoen wel in voor de mannen van coach Van Bavel. De topscorers van het tweede in het seizoen 2009-2010 zijn de twee Hilvarenbeekse talenten Thomas Kools en Robin Verhoeven, maar die positie moeten ze delen met de Goirlese ouwe taaie Maarten de Wit (die zich nog steeds sterk ontwikkelt). Alle drie haalden ze vier punten binnen. Procentueel gezien deden Henk van Griethuijsen en Ton Krugers het het beste: allebei drie uit drie, een knappe honderd procent-score dus.
De andere spelers die namens EGS 2 in actie kwamen dit seizoen, zijn Piet Kooijman, Jasper van Dalen, Frans Leijtens, Jeroen Huijben, Louis Doomernik, Maurick Verhoeven en natuurlijk teamleider Bob van Bavel zelf.

 

31-03-201   Verslag van Pascal

Het Goirlese Open Kampioenschap (GOK)

De laatste partij in de vierde ronde is afgelopen dinsdag gespeeld. Bram van Huijgevoort wist de partij te winnen tegen Henk van Griethuijsen. Het was een spannend schaakgevecht wat een tijd lang gelijk opging. Henk leek zich te bevrijden uit een benauwde positie, maar Bram wist de partij toch knap naar zijn hand te zetten.

Alle uitslagen Ronde 4, gespeeld op 26 maart 2010.

1 Pascal Graafmans - Stefan Hess 1-0
2 Guus Vermeulen - Rick van Loy 0-1
3 Bram van Huijgevoort - Henk van Griethuijsen 1-0
4 Maarten de Wit - Pieter Couwenberg ½-½
5 Wim Krijbolder - Ard van Beek 0-1
6 Jan Swaans - Mark Huizer 0-1
7 Kees Swaans - Thomas Kools 0-1R
8 Frans Leijtens - René van den Bosch 1-0R
9 Jasper van Dalen - Cristina Soares Garcia ½-½

 

Indeling voor de Partijen in Ronde 5, te spelen op 9 april 2010:

1 Rick van Loy - Pascal Graafmans .....
2 Stefan Hess - Bram van Huijgevoort .....
3 Pieter Couwenberg - Ard van Beek .....
4 Mark Huizer - Maarten de Wit .....
5 Guus Vermeulen - Thomas Kools .....
6 Frans Leijtens - Henk van Griethuijsen .....
7 Wim Krijbolder - Jan Swaans .....
8 Kees Swaans - Cristina Soares Garcia .....
9 René van den Bosch - Jasper van Dalen ..... Deze partij zal niet gespeeld worden René doet namelijk niet meer mee! En Jasper wint dus zijn partij!

 


   2010 April     ¸¸

 

08-04-2010   Verslag van  Alex en Jaap

Pascal Graafmans op het nippertje rapidkampioen

Pascal Graafmans mag zich nog een jaar langer kampioen noemen van het rapidschaak bij EGS. Daarvoor moest hij wel tot het gaatje gaan om de nek-aan-nekrace met Alex van Lanen te winnen.
Op de vijfde en laatste speelavond van de rapidcompetitie kwam het op de derde en laatste ronde aan. Koploper Alex speelde met een punt voorsprong op zak tegen Pascal, die dus moest winnen om met de titel aan de haal te gaan. Pascal wist de zwarte stukken behendiger over het bord te bewegen dan Alex de witte, waarmee de voorzitter het cruciale laatste punt ontfutselde aan de secretaris.
In de eindstand eindigden Pascal en Alex allebei op 10,5 punt. Op onderling resultaat mag Pascal zich rapidkampioen over het seizoen 2009-2010 noemen. De twee koplopers bouwden een ruime voorsprong op op de rest van het veld. De derde plaats werd gedeeld door Bart Plasmans en Piet Kooijman met 6,5 punt.

 

De eindstand van de rapidcompetitie na in totaal 15 speelronden:

1 Pascal 10½ 11 Christina 5
2 Alex 10½ 12 Sjeng 4
3 Bart 15 Guus 4
4 Piet 16 Renee 4
5 Jasper 6 17 Ton 3
6 Henk 6 18 Wim 3
7 Vida 6 19 Louis 2
8 Pieter 20 Maarten 2
9 Jaap 21 Leo
10 Frans 5    

 

10-04-2010   Verslag van Alex  

Jasper neemt snelschaakteam op sleeptouwt

EGS is zaterdag bij de Brabantse kampioenschappen snelschaken voor clubteams in Veldhoven negentiende geworden. Dat is iets beter dan waar je het EGS-team op basis van rating zou verwachten, namelijk voorlaatste.
De grote ster in het Goirlese team van Jasper van Dalen, die met een score van 7,5 uit 11 een prijs in de wacht sleepte voor de beste bord 4-speler. De andere drie EGS-spelers waren Alex van Lanen, Cas Overzier en Maarten de Wit, hadden het zwaar in het sterke deelnemersveld, waarin zelfs grootmeester Loek van Wely was te vinden.
Alex scoorde 3,5 punt, Cas verzameld er 4 en Maarten had aan bord 3 last van een pechdag en kwam niet verder dan het ene punt, dat hij al in de openingsronde pakte.

 

10-04-2010   Verslag van Alex en Pascal  

Pascal Graafmans op weg naar GOK-titel

Pascal Graafmans heeft vrijdagavond een aanval op zijn koppositie in het Goirles Open Kampioenschap (GOK) af weten te slaan. In de topper van de vijfde ronde versloeg hij Rick van Loy. Een vrijpion op de b-lijn zorgde voor de beslissing in het voordeel van Pascal, die met zwart speelde.
Hij heeft met nog twee ronden te gaan een vol punt voorsprong op Bram van Huijgevoort, die in de zesde ronde van Pascal moet winnen om met de titel aan de haal te gaan. Bram ontsnapte in de vijfde ronde tegen Stefan Hess, die een kwaliteit voorsprong verspeelde. Op 3,5 punt, anderhalf punt achter Pascal Graafmans, staan Ard van Beek (winst op Pieter Couwenberg), Mark Huizer (die won van Maarten de Wit) en de verrassende Thomas Kools, die Guus Vermeulen kansloos liet.

Alle uitslagen Ronde 5, gespeeld op 9 april 2010.

1 Rick van Loy - Pascal Graafmans 0-1
2 Stefan Hess - Bram van Huijgevoort 0-1
3 Pieter Couwenberg - Ard van Beek 0-1
4 Mark Huizer - Maarten de Wit 1-0
5 Guus Vermeulen - Thomas Kools 0-1
6 Frans Leijtens - Henk van Griethuijsen 0-1
7 Wim Krijbolder - Jan Swaans 1-0
8 Kees Swaans - Cristina Soares Garcia 0-1R
9 Rene van den Bosch - Jasper van Dalen 0-1R

Indeling voor de Partijen in Ronde 6, te spelen op 23 april 2010:

1 Bram van Huijgevoort - Pascal Graafmans .....
2 Ard van Beek - Mark Huizer .....
3 Thomas Kools - Stefan Hess .....
4 Henk van Griethuijsen - Rick van Loy .....
5 Frans Leijtens - Pieter Couwenberg .....
6 Maarten de Wit - Guus Vermeulen .....
7 Jasper van Dalen - Wim Krijbolder .....
8 Jan Swaans - Cristina Soares Garcia .....
9 Kees Swaans - Rene van den Bosch .....

 

12-04-2010   Verslag van  Alex

Guus Vermeulen zesde bij Tilburgs districtskampioenschap

Guus Vermeulen is als beste EGS-spelers gefinisht in het Tilburgs districtskampioenschap, waarvan zondag de laatste ronde werd gespeeld.
Met een knappe zege op Ernest van Moorsel kwam hij op 4,5 punt uit zeven partijen, een half punt meer dan Rick van Loy, die in de laatste ronde verloor van de toernooiwinnaar Bram van den Berg (Stukkenjagers). Met deze scores werden Guus en Rick respectievelijk zesde en zevende.
Lager op de ranglijst vinden we nog drie EGS-ers terug: Maarten de Wit werd achttiende met een score van 3 uit 7, Cristina Soares Garcia negentiende met 2,5 uit 7 en Jasper van Dalen tweeëntwintigste met ook 2,5 uit 7.

 

19-04-2010

In memoriam Ad van der Linden

 

In de nacht van 11 op 12 april is Ad van der Linden onverwachts overleden.

Op 6 maart speelde hij zijn laatste partij voor EGS in de kampioenswedstrijd tegen Woensdrecht. Zoals altijd maakte hij een opgewekte indruk en won zijn partij. Ad was een vaste waarde op het tweede of derde bord van EGS 1.
Nadat het vorig seizoen wat minder was gegaan met de resultaten, meldde Ad op 6 maart trots dat het in 2009/2010 weer op zeventig procent was uitgekomen. Trots omdat hij een bijdrage had kunnen leveren aan het teamsucces want Ad was een bescheiden man.
De verslagenheid bij EGS was groot toen het droeve bericht bekend werd. Ad werd 66 en genoot van zijn pensioen. Veel te vroeg is hij van ons heen gegaan.

Ad van der Linden speelde zeven jaar voor EGS. Daarvoor speelde hij enkele jaren voor S.C. Pabo en S.C HWB, beide teams uit Breda in de avondcompetitie van de NBSB. Zijn schaakloopbaan begon Ad bij S.C. Max Euwe (thans S.C. de Baronie) in Breda waar hij jaren in de eerste en tweede klasse speelde. Nadat hij gestopt was vanwege zijn intensieve baan als leraar Wiskunde aan Scholengemeenschap Markenhaghe zette hij zich bij de drie eerstgenoemde clubs weer achter het bord. Fred Pardoel, Kees Schalk en Henk Renders waren vanaf september 1975 collega's van hem. Met Fred en Henk speelde Ad eerst bij S.C. Pabo en S.C. HWB. De vriendschap was voor hem in deze fase belangrijker geworden dan het schaken zelf.
Bij EGS voegde Kees Schalk zich weer bij Ad. Ad voelde zich uitstekend thuis bij onze schaakclub. Serieus aan het bord en gezellig aanwezig buiten de wedstrijd. Ad laat een diepe leegte achter in het team van EGS.
Aan zijn vriendschap blijven we in dankbaarheid denken.

Henk Renders Goirle, 19 april 2010.

 

20-04-2010   Verslag van   Thomas Kools

EGS groot vertegenwoordigd op Grand Prix Boxtel

Groepsfoto GP Boxtel
Foto van Loes Verhoeven


18 april, het laatste toernooi uit een reeks van 5 voor het grand prix circuit van district Tilburg en den Bosch. Natuurlijk was EGS hier goed vertegenwoordigd met maar liefst 10 spelers vertrokken wij naar Boxtel. Wij hadden 4 spelers in de niveaucategorie stap 3 en hoger, 4 in de categorie stap 2, 1 in de categorie stap 1 en 1 in de categorie stap 0 ( dus voor de kinderen die nog geen stap hebben).

In stap 0 speelde voor EGS speelde Nkosi Walker die had niet echt zijn toernooi en eindigde uiteindelijk op de laatste plaats maar hij vond het toch leuk om mee te doen aan het toernooi en dat is mooi.
In stap 1 speelde voor EGS de broer van Nkosi, Gijs Walker met hem ging het al beter op het toernooi hij eindigde op een respectievelijk 14de plaats van de 16 in een sterk bezette groep. ‘Goede prestatie Gijs’

In de groep stap 2 werd er voor EGS duidelijk om de bekers gespeeld. Gilles Houtepen eindigde op een mooie 18de plaats van de 24. Ook in die groep speelde Ruben van Noort een goed toernooi en eindigde als een stabiele middenmoter, 13de van de 23.
En nu komen we bij de EGS-ers die al het hele toernooi meespeelden voor een prijsje. Het was tot op de laatste dag spannend want op de laatste dag stond Jasper Kools 6de en Maurick Verhoeven 1e met maar 1 puntje voorsprong op de 2de dus de doelen waren duidelijk.
Jasper Kools had die dag een goede dag en wist die dag 3 uit 4 te scoren wat hem uiteindelijk de 4de plaats opleverde. Maurick Verhoeven moest zijn 1e plaats verdedigen en met Edgar Stuiver als directe concurrent moest hij volop aan de bak. Maurick en Edgar scoorde die dag gelijk, maar omdat de beste 4 resultaten meetellen stond de stand gelijk vervolgens keken ze naar het onderlinge resultaat maar omdat die remise was moesten ze naar het toernooi ervoor kijken en daaruit bleek dat Maurick had gewonnen. Dus Maurick mag zich met trots kampioen noemen van Stap 2 van de Grand Prix Tilburg en den Bosch.

In de zeer sterke groep stap 3 en hoger waren ook weer 4 EGS-ers aanwezig. Stefan Kolenberg wist zich niet meer van de laatste plaats te ontworstelen en eindigde helaas op een laatste plaats. Een andere eervolle vermelding mag er zijn voor Jesse van de Wal die ondanks de hevige tegenstand die hij tegenkwam toch op een mooie 10de plaats van de 15 spelers kon eindigen.
Opnieuw zijn er 2 EGS-ers in de prijzen gevallen. Als eerst Robin Verhoeven die stond voor de laatste ronde nog op een 4de plaats maar moest in de laatste ronde nog 2 plaatsen toegeven aan Luuk Baselmans en Richard van Dongen. Desalniettemin eindigde hij op een mooie 6de plaats. Thomas Kools stond aan het begin van de dag op de 2de plaats met 1 punt achterstand op Jaap Gottlieb. Thomas wist echter de groep waarin hij zat, te winnen. wat hem precies genoeg punten op te leveren om Jaap op 1 punt te passeren en hij eindigde zo op de 1e plaats dus kort samengevat. een geslaagd toernooi.

Je kunt meer informatie en foto’s vinden op: http://kangp20082009.blogspot.com/

Verslag van Thomas Kools, jeugdlid EGS

 

25-04-2010   Verslag van  Alex & Pascal

Spanning te snijden in GOK

Het Goirles Open Kampioenschap schaken gaat een razend spannende slotronde tegemoet. Nog zeker vijf spelers maken een kans op de eerste plaats. Op vrijdagavond 21 mei wordt de zevende en laatste ronde afgewerkt, met twee koplopers.
Pascal Graafmans, clubkampioen van de Goirlese schaakclub EGS leidde vanaf de eerste ronde. Maar hij moest vrijdag in de zesde ronde zijn eerste nederlaag slikken tegen Tilburger Bram van Huigevoort. Stukverlies in de opening kwam Pascal niet meer te boven.
Daarmee komt Bram op gelijke hoogte met Pascal. Allebei hebben ze vijf punten uit zes wedstrijden. Op een punt achterstand staan de jeugdleider van EGS, Rick van Loy (die won na een lang gevecht met Henk van Griethuijsen), en Stefan Hess van Stukkenjagers uit Tilburg (die EGS-talent Thomas Kools op de knieën dwong).
Twee andere outsiders voor de titel, Mark Huizer en Ard van Beek (momenteel allebei 3,5 punt), moeten hun partij uit de zesde ronde nog inhalen. De winnaar van die partij komt op 4,5 punt, een half punt van de koplopers.
In de schaduw van de titelstrijd waren er nog enkele interessante ontwikkelingen in de zesde ronde van het GOK. Maarten de Wit was Guus Vermeulen te slim af, huisschaker Jan Swaans pakte zijn tweede punt door Cristina Soares Garcia te verslaan, Wim Krijbolder wist het aanstormende talent Jasper van Dalen een half punt te ontfutselen en Frans Leijtens deed hetzelfde bij Pieter Couwenberg.
De indeling voor de laatste speelronde is pas bekend na de inhaalpartij tussen Mark en Ard. Maar hoe de planning voor de slotronde er ook uit ziet, een spectaculaire ontknoping voor het GOK lijkt nu al gegarandeerd.

 

Alle uitslagen Ronde 6, gespeeld op 23 april 2010.

1 Bram van Huijgevoort - Pascal Graafmans 1-0
2 Ard van Beek - Mark Huizer ½-½
3 Thomas Kools - Stefan Hess 0-1
4 Henk van Griethuijsen - Rick van Loy 0-1
5 Frans Leijtens - Pieter Couwenberg ½-½
6 Maarten de Wit - Guus Vermeulen 1-0
7 Jasper van Dalen - Wim Krijbolder 0-1
8 Jan Swaans - Cristina Soares Garcia 1-0

 

Indeling voor de Partijen in Ronde 7, te spelen op 21 mei 2010:

Ard van Beek - Bram van Huijgevoort .....
2 Pascal Graafmans - Mark Huizer .....
3 Stefan Hess - Pieter Couwenberg .....
4 Rick van Loy - Thomas Kools .....
5 Henk van Griethuijsen - Maarten de Wit .....
6 Wim Krijbolder - René van den Bosch .....
7 Kees Swaans - Frans Leijtens .....
8 Cristina Soares Garcia - Guus Vermeulen .....
9 Jan Swaans - Jasper van Dalen .....

 

25-04-2010   Verslag van  Alex

EGS blijft ongeslagen in regiocompetitie

EGS heeft ook de laatste ronde van de vriendschappelijke regiocompetitie met En Passant, Caissa en De Wilde Dame gewonnen. Daarmee is het EGS-viertal, dat voor aanvang van de laatste ronde al zeker was van de titel, ongeslagen gebleven.
De laatste ronde tegen onze eeuwige rivaal En Passant uit Chaam eindigde in 2,5-1,5 dankzij zeges van Maarten de Wit en Jan Langenberg en een remise van Henk van Griethuijsen. Teamcaptain Sjeng Houben verloor helaas. Omdat De Wilde Dame en Caissa hun wedstrijd nog af moeten werken, is er nog geen eindklassement in deze competitie. Maar dat EGS op een staat, is zeker.

 

25-04-2010   Verslag van  Alex

Goirles duel in Eindhoven

Rij je op zondagochtend in alle vroegte over een bijna lege snelweg naar Eindhoven, kom je daar tot de conclusie dat je als twee EGS-spelers tegen elkaar speelt. Dat overkwam Alex van Lanen en Maarten de Wit dit weekeinde, toen zij meededen aan het weekendtoernooi van WLC uit Eindhoven.
Het Goirles onderonsje in de vijfde ronde werd gewonnen door Alex, die ook in de eindstand Maarten de baas bleef. Alex scoorde drie punten uit zes wedstrijden, Maarten kwam tot twee punten. Daar zat voor allebei een half punt bij dat ze verdienden zonder te spelen, door een bye op te nemen.

 


   2010 Mei     ¸¸

 

09-05-2010   Verslag van  Alex & Sjeng

Alex van Lanen nieuwe snelschaakkampioen

Het jaarlijkse snelschaakkampioenschap van EGS is tot een spannende en verrassende ontknoping gekomen. Tijdens de vijfde en laatste ronde had koploper Pascal Graafmans zijn dag niet. Hij verloor vijf van de zeven partijen en moest lijdzaam toezien hoe hij in het eindklassement terugviel tot de vijfde plaats.
De slotronde werd een triomftocht voor Rick van Loy, die de sterke A-poule won met de indrukwekkende score van 6,5 punt uit zeven partijen. Het was echter niet genoeg om de nieuwe snelschaakkampioen van EGS te worden. Die titel komt toe aan Alex van Lanen, die achter Rick tweede werd op de laatste avond en tijdens de voorgaande vier ronden van het snelschaaktoernooi net genoeg voorsprong had opgebouwd om hem voor te blijven in de eindrangschikking.
EGS-jeugdkampioen Thomas Kools liet tijdens dit snelschaakkampioenschap zien dat hij zich zo goed heeft ontwikkeld dat hij zich inmiddels met de beste volwassen schakers van EGS kan meten. Hij eindigde op een razend knappe derde plaats. En ook twee andere producten uit de EGS-jeugdafdeling speelden goed mee. Jasper van Dalen werd zesde in de totaalstand, Robin Verhoeven tiende.

Het totale eindklassement:

1  Alex 682 11 Henk R 414
2  Rick 632 12 Henk vG 408
3  Thomas 545 13 Pieter 372
4  Sjeng 544 14 Jaap 321
5  Pascal 536 15 Cristina 304
6  Jasper 497 16 Leo 297
7  Bart 480 17 Bob 295
8  Guus 451 18 Maarten 280
9  René 430 19 Vida 278
10 Robin 426 20 Frans 273
 

 

12-05-2010   Verslag van  Frans

En nog een keer Alex van Lanen...

Alex heeft zijn 2e prijs gewonnen dit seizoen. Vorige week eindigde hij al bij het snelschaken op de eerste plaats, deze week was het de bekerfinale die Alex gewonnen heeft.
Namens alle schakers proficiat !

 

23-05-2010   Verslag van  Alex & Pascal

Bram van Huijgevoort winnaar Open Goirles Kampioenschap

Het Goirlese Open Kampioenschap (GOK) schaken heeft een Tilburgse winnaar gekregen. Bram van Huijgevoort sloeg in de zevende en laatste ronde de beslissende kloof met Pascal Graafmans, de kampioen van het organiserende EGS, die als gedeeld koploper de slotronde in was gegaan.
Pascal Graafmans, die zijn eerste vijf partijen had gewonnen, moest winnen van Mark Huizer, op papier de sterkste deelnemer van het GOK. Pascal kwam niet slecht uit de opening, maar in een poging de druk op zijn tegenstander verder op te voeren, liet hij een combinatie toe die Mark pionwinst opleverde. Dit kleine materiële voordeel bouwde de Tilburger overtuigend uit tot een overwinning.
Hiermee wist Bram van Huijgevoort dat een remise tegen Ard van Beek genoeg was voor de winst in het GOK. Hij had al vroeg zijn tegenstander in een wurggreep genomen, waardoor Ard geen andere mogelijkheid zag dan materiaal te offeren om weer terug in de partij te komen. Maar Bram liet zich niet van zijn stuk brengen en deed meer dan hij moest doen: hij won zijn zesde partij op rij, waardoor hij met zes punten uit zeven partijen de verdiende open Goirlese kampioen van 2010 is.
De tweede plaats moet Pascal Graafmans (vijf uit zeven) delen met Stefan Hess, Mark Huizer en Rick van Loy. Daarna volgen Henk van Griethuijsen, Wim Krijbolder en Ard van Beek met vier punten.

Alle uitslagen Ronde 7, gespeeld op 21 mei 2010.

1 Ard van Beek - Bram van Huijgevoort 0-1
2 Pascal Graafmans - Mark Huizer 0-1
3 Stefan Hess - Pieter Couwenberg 1-0
4 Rick van Loy - Thomas Kools 1-0
5 Henk van Griethuijsen - Maarten de Wit 1-0
6 Wim Krijbolder - Rene van den Bosch 1-0R
7 Kees Swaans - Frans Leijtens 0-1R
8 Cristina Soares Garcia - Guus Vermeulen 0-1
9 Jan Swaans - Jasper van Dalen 0-1R

 

Eindstand, na 7 ronden :

   
Winst
Remise
Verlies
Eindscore
1 Bram van Huijgevoort
6
0
1
664
2 Stefan Hess
5
0
2
570
3 Pascal Graafmans
5
0
2
561
4 Mark Huizer
4
2
1
553
5 Rick van Loy
5
0
2
546
6 Ard van Beek
3
2
2
476
7 Henk van Griethuijsen
4
0
3
444
8 Wim Krijbolder
4
0
3
432
9 Thomas Kools
3
1
3
398
10 Frans Leijtens
3
1
3
388
11 Maarten de Wit
2
2
3
376
12 Pieter Couwenberg
2
2
3
356
13 Guus Vermeulen
3
0
4
351
14 Jasper van Dalen
2
1
4
299
15 Jan Swaans
2
0
5
262
16 Cristina Soares Garcia
1
1
5
212
17 Rene van den Bosch
1
0
6
170
18 Kees Swaans
1
0
6
168

 

Vrijdag 4 juni is er de prijsuitreiking van de GOK 2010 en hebben we ook nog een snelschaakavond. Hier spelen we om de Open Goirlese Snelschaaktitel.
Iedereen is welkom !!!

 


   2010 Juni     ¸¸

 

07-06-2010   Verslag van  Alex

Twee EGS-ers weten Anne Haast te verslaan

De jaarlijkse simultaanavond van EGS gaf een bekend beeld te zien: een jonge telg uit de Dongense Haast-familie veegde een heel stel Goirlese schakers van het bord. En als klap op de vuurpijl moest ook vader Jan Haast eraan geloven.
Was het drie jaar geleden Mark Haast die in Goirle simultaan kwam geven, dit keer was zijn zus Anne te gast bij EGS. Enkele weken daarvoor werd ze nog gedeeld eerste bij het NK schaken in de hoogste jeugdcategorie (voor jongens wel te verstaan). Pas in de barrage zag Anne de overwinning door haar vingers glippen.
In Goirle stond er, buiten spelplezier, natuurlijk het nodige prestige op het spel: de beste Haast-score in een Goirlese simultaan. Zowel Mark als Anne kunnen gerust zijn: hun score is precies gelijk. Mark verloor drie jaar geleden een potje (Pascal Graafmans) en moest twee remises toestaan (Sjeng Houben en Alex van Lanen). Anne morste ook twee punten door nederlagen tegen (weer) Pascal Graafmans en Jasper van Dalen.
Zestien andere partijen wist ze vaak op overtuigende wijze in haar voordeel te beslissen.

Anne Haast

 

Anne Haast

 

07-06-2010   Verslag van  Alex

Jan Douwes open snelschaakkampioen

Als toetje op de Goirlese Open Kampioenschappen heeft EGS dit seizoen ook maar meteen de Open Goirlese Snelschaakkampioenschappen op de kalender gezet. Na afloop van de prijsuitreiking van de GOK (met een gigantisch grote beker voor toernooiwinnaar Bram van Huijgevoort) nam een klein maar fijn gezelschap snelschakers het tegen elkaar op in twee voorronden en vervolgens (voor de zes besten) een finalepoule.
Toen de rookwolken tegen middernacht waren opgetrokken, bleek een oude bekende de beste snelschaker van de avond. Jan Douwes, oud-snelschaakampioen van de EGS, moest in de sterke finalepoule slechts een halfje afstaan en eindigde daarmee overtuigend op de eerste plaats. Hij gaf Rick van Loy, Pascal Graafmans, Stefan Hess, Bram van Huijgevoort en Alex van Lanen het nakijken.
De B-poule werd een prooi voor Pieter Couwenberg. Hij bleef Guus Vermeulen, Henk van Griethuijsen, Cristina Soares Garcia en Frans Leijtens voor.

 

Bram van Huijgevoort: Kampioen GOK 2010

De wisselbeker voor Bram van Huijgevoort, winnaar van de GOK 2010

Jan Douwes, winnaar van het snelschaaktoernooi van de GOK.

 

08-06-2010   Verslag van  Robin en Loes Verhoeven

De Toernooitijgers van Brabant Criterium 2009-2010

Zondag 6 juni vond het laatste toernooi dat meetelt voor het Brabant Criterium in Den Bosch plaats. In november 2009 was in Soerendonk het eerste toernooi van de zeven waarbij punten gescoord konden worden voor het BC.
Maar liefst acht jeugdleden van EGS hebben aan één of meerdere toernooien deelgenomen. Stefan Kolenberg, Jesse vd Wal, Ruben van Noort en Ryan Schonken hebben één toernooi meegedaan. Vier andere EGS-ers hebben alle toernooien meegespeeld en zijn dus toernooitijgers geworden, dit zijn Thomas Kools, Jasper Kools, Maurick Verhoeven en Robin Verhoeven. Alle toernooitijgers mogen aan het eind een leuk schaakboek uitzoeken.
Tot het laatste toernooi stonden de Thomas, Jasper, Maurick en Robin op een plek bij de eerste vijf. Echter Jasper had in Den Bosch niet echt zijn dag en is hierdoor zijn mooie plek in de rangschikking kwijtgeraakt. In de categorie C gingen maar liefst drie van de vijf bekers naar EGS. Thomas is als 2e, Robin als 3e en Maurick als 4e geeindigd.
Een mooi resultaat voor EGS !

Toernooitijgers

Foto van Loes Verhoeven

 

 

14-06-2010   Verslag van  Alex

EGS soeverein winnaar van regiocompetitie

Dat EGS de regiocompetitie met de bevriende clubs En Passant, Caissa en De Wilde Dame zou winnen, was al een poosje bekend. Maar inmiddels is ook de laatste ronde afgewerkt en is er een eindstand. En daaruit blijkt dat EGS dit seizoen heer en meester was in de regio.
Het Goirlese viertal won alle zes de potjes, waarmee een voorsprong van vijf punten werd opgebouwd op de nummer twee, En Passant uit Chaam. De Wilde Dame werd derde en Caissa (Rijen) vierde.
Voor EGS kwamen in actie: teamleider Sjeng Houben, Jan Langenberg, Henk van Griethuijsen, Bart Plasmans, Maarten de Wit, Guus Vermeulen en Alex van Lanen.

De eindstand:

Eindstand:
Wedstrijdpunten  
Bordpunten
1. EGS
6– 12
18
2. En Passant
6 – 7
14½
3. De Wilde Dame
6 – 5
9
4. Caissa
6 – 0

 

30-06-2010   Verslag van  Alex & Frans

Zevende clubkampioenschap voor Pascal Graafmans

In het jubileumjaar van EGS werd er ook in de competitie om het clubkampioenschap geschiedenis geschreven. Pascal Graafmans werd voor de zevende keer clubkampioen. Daarmee komt hij op gelijke hoogte met recordkampioen Eugène Ros, die tussen 1983 en 1991 zeven maal de sterkste schaker van Goirle was.

De zevende titel was voor Pascal zeker niet de gemakkelijkste. Hij verloor dit seizoen vier keer en voelde tot twee weken voor het eind de hete adem van de achtervolgers in zijn nek.
In het begin van het seizoen was het vooral Bart Plasmans die Pascal dwars zat. Toen die wegzakte wist het aanstormende talent Jasper van Dalen (door Pascal zelf getraind) tot twee keer toe de titelverdediger pootje te lichten. En in de lente kwam Alex van Lanen nog sterk opzetten, even nam hij de koppositie zelfs over van Pascal.
Maar in de 22e speelronde (van de 24) viel de beslissing toen Pascal in een direct duel van Alex won, waarmee de strijd om het clubkampioenschap in feite beslist was. Dat Pascal in de laatste ronde nog zijn vierde nederlaag van het seizoen leed tegen Henk van Griethuijsen bracht de Goirlese titel niet meer in gevaar.
De tweede plaats werd in de wacht gesleept door Alex van Lanen, die daarmee nipt Jasper van Dalen voorbleef. Jasper speelde een ijzersterk seizoen en het is voor EGS te hopen dat hij ondanks zijn studie in Nijmegen ook volgend seizoen nog de tijd vindt om ons alle hoeken van het bord te laten zien.
Henk van Griethuijsen finishte door zijn triomf op Pascal nog voor Bart Plasmans en Maarten de Wit op de vierde plek.

Ranglijst na ronde 24, dus de definitieve einduitslag Interne Competitie 2009/2010 :

 

Definitieve uitslag Interne Competitie seizoen 2008-2009:

1
P. Graafmans
11
W. Krijbolder
2
A. van Lanen
12
L. Doomernik
3
J. van Dalen
13
P. Kooijman
4
H. van Griethuijsen
14
L. Joosten
5
B. Plasmans
15
J. Langenberg
6
M. de Wit
16
F. Leijtens
7
S. Houben
17
T. Krugers
8
G. Vermeulen
18
R. van den Bosch
9
P. Couwenberg
19
V. Kokotovic
10
J. Touw
20
B. van Bavel
 
 
21
C. Soares

 


   2010 Zomer     ¸¸

 

Zomer 2010, open schaakcafé bij EGS

Voor de leden van EGS zit het seizoen erop.
Ter afsluiting van het schaakseizoen had Bart Plasmans het (bijna traditionele) clubuitje georganiseerd: een verrassend boeiende rondleiding in het Museum 'De Dorpsdokter' in Hilvarenbeek en een overdadige BBQ ten tuine van Wim Krijbolder, wiens gastvrijheid ook al bijna traditioneel is. De weergoden waren ons zeer welgezind en deed ons al het leed van het afgelopen schaakseizoen vergeten..


Begin september wordt de nieuwe jaargang afgetrapt.
Maar dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niet geschaakt wordt in Goirle! Elke dinsdagavond komen de Goirlese schakers die niet op een zonnig strand liggen of met een verre buitenlandse wandeltocht bezig zijn gewoon bijeen voor een of meerdere partijtjes. Café Hof van Holland aan de Tilburgseweg is zoals altijd de plaats van handeling, elke dinsdagavond vanaf 20.30 uur.
Tijdens deze schaaksessies wordt er niet, zoals in het normale seizoen, gespeeld om het Goirlese kampioenschap. De sfeer is wat meer vrijblijvend. Dat maakt de zomerperiode een ideaal moment voor huisschakers uit Goirle of omgeving om eens kennis te maken met de leden van EGS, hun krachten te meten en de sfeer te proeven.
Er worden zowel lange partijen gespeeld als korte, vaak spectaculaire, ‘vluggerpartijen’ in twee-, vier- of zeskampen. Tegenstanders van divers niveau zijn voor handen. Alleen een kijkje nemen en de kunst afkijken kan natuurlijk ook.

U bent van harte welkom in café Hof van Holland!

 


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :