Terug naar de overzichtspagina van het Archief

  NIEUWSARCHIEF
  Seizoen 2008/2009     
   2008 Zomer    2009 Januari
  September   Februari
  Oktober   Maart
  November   April
  December   Mei
      Juni
      Zomer

 


   2008 Zomer   ¸¸

 

25-08-2008    Verslag van  Alex

EGS-ers in actie op Stukkenjagerstoernooi

Tijdens het weekendtoernooi van de Stukkenjagers in Tilburg was, haast traditioneel, een delegatie van EGS aanwezig.
In de ijzersterke A-groep speelde Rick van Loy mee. Hij zette zijn beste prestatie meteen neer in de eerste ronde tegen FM Twan Burg. De jonge Bosschenaar heeft een rating van 2398 en is oud-jeugdkampioen van Nederland, maar daar liet Rick zich niet door van de wijs brengen.
Onze nieuwe jeugdleider won! Als cadeautje kreeg Rick de volgende rondes nog een batterij toppers tegenover zich, hij eindigde op een verdienstelijke score van 2 uit 6.

In de B-poule deed clubkampioen Alex van Lanen mee. Hij presteerde teleurstellend. Zijn eindscore van 2,5 uit 6 klinkt nog wel redelijk, maar anderhalf punt daarvan kreeg Alex cadeau (dankzij een bye en een tegenstander die niet op kwam dagen).
Jeugdtrainer Guus Vermeulen scoorde in de B ook beneden zijn kunnen met 1,5 uit 6: drie remises en drie nederlagen.

In de C-poule schoot Maarten de Wit evenals Rick uit de startblokken met een mooie en overtuigende zege in de eerste ronde. In de volgende vijf rondes wist Maarten nog een maal te winnen, de andere vier potjes verloor hij.

Overigens, wie zich afvraagt hoe EGS-snelschaakkampioen Jan Douwes de zomer door is gekomen: schakend natuurlijk! Acht zomeravonden lang hield De Drie Torens uit Tilburg een snelschaakvond en in het klassement dat na afloop werd opgemaakt prijkte de naam van Jan op de achtste plaats. Niet gek gezien het sterke deelnemersveld.
Pieter Couwenberg speelde ook twee avonden mee en eindigde 42e van de 53 deelnemers.

 

25-08-2008    Verslag van Alex

Maak kennis met het jeugdschaak van EGS!

De jeugdafdeling van de Goirlese schaakclub EGS staat klaar om de draad weer op te pakken na de vakantie.
Voordat de jeugdschakers beginnen met een nieuwe jaargang van de strijd om het Goirles jeugdkampioenschap, worden er twee open avonden gehouden. Iedereen die interesse heeft in jeugdschaak kan vrijblijvend een keer komen kijken om de sfeer te proeven en alvast een leuke partij te spelen.

Op vrijdag 29 augustus vanaf 18.45 uur wordt het seizoen afgetrapt met een simultaansessie. Iedereen die dat wil kan aanschuiven om het op te nemen tegen een sterke schaker, die tegen tal van tegenstanders tegelijk speelt. De week erop, vrijdag 5 september, is een inlooptoernooi waaraan iedereen kan meedoen.

De jeugdafdeling van EGS is toegankelijk voor ieder kind dat kan lezen en schrijven. De kinderen spelen onderlinge partijen in een competitie en krijgen schaaktraining volgens de Stappenmethode. Deze methode maakt het mogelijk om ieder jeugdlid, beginnend of gevorderd, op zijn eigen niveau training te geven, onder begeleiding van gediplomeerde schaaktrainers. Door deze succesvolle methode kan het niveau van jeugdschakers vaak met sprongen omhoog gaan.

De jeugdafdeling van EGS is thuis in Cultureel Centrum Jan van Besouw in Goirle, elke vrijdagavond tussen 18.45 en 20.15 uur. Meer informatie is te vinden op www.schaakclubegs.nl.


   2008 September   ¸¸

 

14-09-2008     Verslag van Alex

Zware klus voor avondteam

De NBSB heeft de voorlopige competitie-indeling van het komend seizoen bekend gemaakt. Een eerste blik op de tegenstanders van dit seizoen leert dat met name het avondteam van EGS het zwaar krijgt.

Zo gek is dat natuurlijk niet. Na een kampioenschap en een promotie naar de eerste klasse wisten we dat ons viertal op een aantal cracks zou stuiten. Dat is ook gebeurd.
De eerste teams van Waalwijk (vorig seizoen winnaar van de strijd om de NBSB-beker), HMC Calder (grootste club van Brabant) en Stukkenjagers zitten in de klasse B1, waarin ook EGS is ingedeeld.
Verder in deze competitie twee andere promovendi (Rochade en Baronie B), BSV B en het derde team van De Drie Torens uit Tilburg.
EGS begint met een thuiswedstrijd tegen Waalwijk.

Het vlaggenschip van de club, het eerste zaterdagteam, speelt in de tweede klasse B. Coach Renders zal zoals gebruikelijk promotie proberen te bewerkstelligen en lijkt daarbij op het eerste gezicht met name rekening te moeten houden met Staunton (gedegradeerd uit de eerste klasse), Kentering (vorig jaar tweede in de competitie van EGS) en Oude Toren (ook tweede, maar dan in een andere tweede klasse). Andere tegenstanders zijn BSV 3, Oisterwijk, Stukkenjagers 5 en promovendus Rochade 2.
De eerste wedstrijd is op 1 november thuis tegen Staunton.

Het tweede team mag het vizier richten op West-Brabant. De NBSB-competitie heeft een paar verre uitwedstrijden in petto voor EGS 2, lange ritjes door onze mooie provincie. De tegenstanders in klasse 3A zijn Unk (Zevenbergen), Raadsheer 3 (Zundert), De Pion 5 (Roosendaal), DSC 2 (Dongen), D4 6 (Oosterhout) en Baronie 4 (Breda).
EGS 2 opent de competitie met een thuiswedstrijd tegen het talententeam van D4.

De complete speelschema’s staan op www.nbsb.nl

 

 

Open Waalwijks Snelschaakkampioenschap 2008

Vriendelijk verzoek van Jean-Paul van Aerle, Secretaris SV Waalwijk om aandacht te schenken aan hun schaaktoernooi op zaterdag 4 oktober in het Willem van Oranje College in Waalwijk.
Voor meer informatie:.

            


   2008 Oktober   ¸¸

 

12-10-2008     Verslag van Alex

Rick en Pieter naar Kreta voor Olympiade

Lees ook het artikel in het Brabants Dagblad van zaterdag 25 oktober.

Een mijlpaal in de clubgeschiedenis van EGS: twee leden zijn geselecteerd voor de Schaakolympiade voor Visueel Gehandicapten.
Rick van Loy en Pieter Couwenberg reizen binnenkort af naar Kreta om met het Nederlands team deel te nemen aan de Olympiade. Op dit toernooi, dat om de vier jaar wordt gehouden, meten de beste visueel gehandicapte schakers uit de hele wereld de krachten.

Elk team bestaat uit vier spelers, plus een reserve. Rick en Pieter hebben zich in februari, bij het Open Kampioenschap van de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten (NSVG), geplaatst voor het Nederlandse team.
Rick speelt aan het eerste bord en kan dus ijzersterke tegenstand verwachten.
Pieter, die voorzitter is van de NSVG, hoopt in de schaduw van Rick de nodige punten voor het team bijeen te sprokkelen. Ze zijn allebei al weken in training en hopen op Kreta te pieken.
Om het EGS-gehalte van het Nederlands team helemaal compleet te maken, gaat onze jeugdtrainer Guus Vermeulen als coach en begeleider mee naar Kreta. De titelverdediger op de Schaakolympiade is het team van Polen. De Polen zullen waarschijnlijk met een aantal andere Oost-Europese landen om de titel strijden. Voor Nederland is het doel om de 28e plek van de vorige Olympiade in het Spaanse Tarragona te verbeteren. Met zoveel EGS-ers in de gelederen moet dat natuurlijk lukken. Het toernooi op Kreta begint op 18 oktober en duurt tot 29 oktober.

Het complete Nederlandse team voor Kreta stelt zichzelf voor op de site van de NSVG:   www.nsvg.nl   .

 

13-10-2008     Verslag van Alex

EGS-jeugd in actie in Bergen op Zoom

De EGS-jeugd heeft de draad inmiddels ook weer helemaal opgepakt. Op vrijdag wordt er in het Jan van Besouwhuis getraind en competitie gespeeld. En in de weekeinden doen jeugdschakers van EGS regelmatig mee aan toernooien door heel Brabant. Zoals afgelopen zondag in Bergen op Zoom.

Tijdens het sterk bezette jeugdtoernooi van BSV verdedigden vijf jeugdspelers de eer van EGS: Thomas en Jasper Kools, Robin en Maurick Verhoeven en Tim van de Klundert. Thomas werd tweede in Groep 2, Robin vijfde in Groep 3. In Groep 4 eindigde Tim in de middenmoot, net voor Maurick en Jasper.
Een hele berg foto’s, waaronder enkele van onze helden, is te vinden op de site van de NBSB (  www.nbsb.nl  ).

 

23-10-2008     Verslag van Alex

EGS aan kop in avondcompetitie

Het is dat het in de schaakwereld niet gebruikelijk is om een foto van de stand te maken, zoals fans van voetbalclubs als NAC en ADO Den Haag dit seizoen wel deden toen hun team bovenaan stond in de eredivisie. Anders zou menig EGS-er dezer dagen met een fototoestel in de weer zijn. Het avondteam heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in de eerste competitieronde ruim te winnen van Waalwijk.

Vorig seizoen werd EGS kampioen in de tweede klasse, waardoor het avondteam nu in de eerste klasse uitkomt, het hoogste niveau in Brabant. Op papier is EGS een degradatiekandidaat, met wedstrijden tegen sterke teams als HMC Calder, Stukkenjagers en Waalwijk op het programma.

Waalwijk kwam voor de eerste speelronde op bezoek in Goirle. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Waalwijk op dezelfde avond een wedstrijd voor de KNSB-beker af moest werken, waardoor het team dat in Goirle aantrad misschien niet op volle oorlogssterkte was. Maar dan nog stond er een sterk team. Toch wist EGS ruim te winnen.

Kopman Jan Douwes zorgde voor het eerste halve punt aan bord een. In een solide partij bleef de stelling de hele avond in evenwicht en een blik op de andere borden deed Jan instemmen met een remise.
De andere drie EGS-ers wisten namelijk allen te winnen. Pascal Graafmans had op bord twee na een onoverzichtelijk middenspel een gezonde vrijpion extra, die voor de winst zorgde.
Aan bord drie had Jan Langenberg meer ruimte en weinig bedenktijd. Maar toen zijn tegenstander een foutje maakte, had Jan niet veel tijd meer nodig om de beslissing te forceren.
En ook Alex van Lanen wist te winnen. Hij had zijn opponent al vroeg in de houdgreep genomen en wist stapje voor stapje de druk verder op te voeren met een vol punt tot gevolg.

De 3,5-0,5 zege zorgt ervoor dat EGS na één ronde op kop staat, een positie die aan het eind van het jaar recht geeft op het spelen van playoffs voor de Brabantse titel. Dat de mannen van coach Graafmans die plek vast kunnen houden is echter niet waarschijnlijk. De volgende tegenstander is De Drie Torens uit Tilburg.


   2008 November   ¸¸

 

02-11-2008     Verslag van Alex

Pieter en Rick in vorm op Olympiade

Het Nederlandse team op de schaakolympiade voor visueel gehandicapten is op Kreta twintigste geworden. Rick van Loy en Pieter Couwenberg speelden mee in het Nederlandse viertal.

Met de twintigste plaats eindigde Nederland in de middenmoot. Er waren 34 deelnemende teams. Een verbetering van de 28e plek die de Nederlanders (zonder Rick en Pieter) vier jaar geleden bereikten. Rick en Pieter kunnen ook tevreden zijn op hun persoonlijke scores. Op hun bord scoorden ze allebei bij de beste vijftien spelers van het toernooi.
Rick kwam aan bord 1 ondanks de zware tegenstand tot 5 uit 9 (met een tpr van 2005) en Pieter pakte 4,5 punt uit 8 partijen aan bord 4.
Het NSVG-team stond onder begeleiding van coach en teamcaptain Guus Vermeulen, jeugdtrainer bij EGS. Guus moest een ronde verstek laten gaan door ziekte, maar alle andere rondes was hij paraat om het team bij te staan.

Alle uitslagen en partijen en een boel foto’s zijn te vinden op de toernooisite:    http://www.sokoridallou.gr/olympiad08/index.html

 

07-11-2008     Verslag van Alex

Twee duo's delen prijzen op meeneemavond

Een team van twee oud-kampioenen en een team van twee jeugdleiders hebben de prijzen gedeeld op de jaarlijkse meeneemavond van EGS.
Pascal Graafmans had zijn vader Jos (erelid en oud-clubkampioen) meegenomen. Zij wonnen samen hun poule, waarin ook de duo's Alex van Lanen-Erik Hamers, Louis-Doomernik-Lou de Leyer en Ton Krugers-John van Hest uitkwamen.
De andere poule werd gewonnen door Pieter Couwenberg, die een team vormde met jeugdtrainer en Stukkenjager Guus Vermeulen. Zij eindigden voor Jasper van Dalen-Frank van Gool, en de complete EGS-duo's Bob van Bavel-Vida Kokotovic en Sjeng Houben-Piet Kooijman.
In de finale werd het op beide borden remise, 1-1 dus. En daar besloten de beide duo's het bij te laten.
Een meeneemavond zonder winnaars dus, maar wel in een gezellige sfeer.

 

12-11-2008     Verslag van Alex

Avondteam lijdt eerste nederlaag

Het avondteam van EGS heeft de goede start (3,5-0,5 in de eerste ronde tegen Waalwijk) niet door kunnen trekken.
De thuiswedstrijd tegen De Drie Torens 3 ging met 3-1 verloren.

Met Olympiade-speler Pieter Couwenberg in de ploeg in plaats van Jan Langenberg trad EGS aan met een sterk team. Maar dat gold ook voor De Drie Torens.
Op bord 1 vond Jan Douwes het talent Rowan Nap aan de overkant van het bord. De kopman van EGS moest het afleggen tegen de jonge Tilburger en was de eerste die zijn koning om moest leggen. De vooruitzichten op dat moment waren slecht.
Aan bord 2 had teamcaptain Pascal Graafmans zichzelf opgesteld tegen zijn angstgegner Ernest van Moorsel en het zag er (weer) niet naar uit dat Pascal ging winnen.
Alex van Lanen (op 3 tegen Berry Brand) en Pieter Couwenberg (op 4 tegen Tommie van Moorsel) hadden beiden een onoverzichtelijke stelling.
Pieter trok ten aanval, maar die werd vakkundig afgeweerd door zijn jeugdige tegenstander. De spelers kwamen remise overeen.
Pascals stelling ging van kwaad tot erger en eindigde uiteindelijk in een nul voor EGS.
Op bord drie leek de partij van Alex lange tijd op remise af te stevenen. Maar bij een stand van 0,5-1,5 ging de clubkampioen van EGS op zoek naar de winst. Hij forceerde een gewonnen stelling, maar dan wel voor zijn tegenstander… Met nog slechts een paar minuten op de klok wist die de optimale voortzetting echter niet te vinden, waardoor het uiteindelijk toch in remise eindigde: 1-3.

 

15-11-2008    Anonimus

EGS-lid verkiesbaar in waterschapsverkiezingen

In een groot deel van Brabant valt deze dagen een stemformulier in de bus met daarop de naam van een EGS-lid.
Maarten de Wit is verkiesbaar bij de waterschapsverkiezingen.
Maarten staat op plek nummer twee van de lijst van de PvdA. En hij is altijd bereid om uitleg te geven over nut en noodzaak van het waterschap en zijn potentiële rol daarin, zo hebben verschillende leden de afgelopen weken al ondervonden.

Het zijn verkiezingen en als je wilt kiezen en als je wilt stemmen dan zou je op Maarten kunnen stemmen want dan weet je in ieder geval op wie je gestemd hebt ....

 

17-11-2008    Verslag van Alex

EGS-jeugd in topvorm tijdens Tilburgs kampioenschap

De jeugdleden van EGS hebben zich dit weekeinde van hun beste kant laten zien tijdens de Tilburgse districtskampioenschappen.
Twee EGS-leden wisten in hun leeftijdscategorie de eerste prijs in de wacht te slepen en maar liefst zes schakers uit Goirle en Hilvarenbeek wisten zich te plaatsen voor de Brabantse kampioenschappen. Dat is verreweg het meeste in de geschiedenis van de club.

Vooral de C-categorie werd beheerst door de EGS-delegatie, die het hele podium bezette. Thomas Kools eindigde eerste, na beslissingswedstrijden met Robin Verhoeven.
En ook de derde plek was voor een EGS-er, namelijk Stefan Kolenberg.

In de D leverde EGS de nummer een (Maurick Verhoeven) en twee (Jasper Kools).
En Tim van de Klundert maakte de EGS-successen compleet door vierde te worden in de E-groep. Ook dat is goed voor een uitnodiging voor de Brabantse kampioenschappen, die tussen kerst en nieuwjaar worden gespeeld.

 

23-11-2008     Verslag van Alex

Twee nederlagen in NBSB-competitie

Het eerste team van EGS heeft zaterdag een zware nederlaag geleden in de tweede ronde van de NBSB-competitie. In en tegen Oisterwijk werd met 6-2 verloren.

EGS en Oisterwijk hadden in de eerste ronde allebei gelijk gespeeld, waardoor de onderlinge wedstrijd van groot belang was met het oog op de ranglijst. Hoewel de eindstand anders doet vermoeden, was het lang spannend wie er aan het langste eind zou trekken in de derby.
Oisterwijk scoorde het eerst, EGS-er Pieter Couwenberg werd vanuit de opening zwaar onder vuur genomen en moest al gauw opgeven. Gelukkig zette Cas Overzier daar in zijn sprankelende aanvalsstijl snel een Goirles punt tegenover.
De beslissingen op de andere zes borden lieten lang op zich wachten. Toen die uiteindelijk toch vielen, ging het snel fout met EGS.
Teamcaptain Henk Renders had lang zicht op minimaal een half punt, maar redde het niet in het eindspel. En vrijwel tegelijkertijd moest ook Ad van der Linden opgeven, wat de stand op 3-1 voor Oisterwijk bracht.
Bart Plasmans en Fred Pardoel kregen vervolgens remise aangeboden van hun tegenstanders, maar zagen zich gezien de stand genoodzaakt om door te knokken. Voor Fred liep dat verkeerd af: 1-4. Maar Bart wist zijn ruimtelijk overwicht om te zetten in een geslaagde mataanval die EGS weer wat perspectief gaf: 2-4.
Daar bleef het voor EGS echter bij. Clubkampioen Alex van Lanen vergaloppeerde zich in een eindspel met een pion meer. En ook Jan Langenberg moest aan bord een in het verre eindspel zijn meerdere erkennen in zijn Oisterwijkse tegenstander.

Het tweede team van EGS deed het iets beter, maar verloor ook: met 3,5-4,5 tegen Baronie 4 uit Breda.
Een snelle zege van Sjeng Houben zette EGS op voorsprong en ook jeugdspelers Robin Verhoeven (winst) en Thomas Kools (remise) uit Hilvarenbeek deden een duit in het zakje. Maar de andere vijf spelers van EGS wisten daar slechts twee halfjes aan toe te voegen (Bob van Bavel en Maarten de Wit hielden hun sterke opponenten op remise, Ton Krugers, Jasper van Dalen en Jeroen Huijben verloren), waardoor de punten nipt in Breda bleven.

 

26-11-2008     Verslag van Alex

EGS start sterk in regiocompetitie

EGS heeft de eerste speelronde in de regiocompetitie gewonnen. De Wilde Dame kwam dinsdag op bezoek en werd met een 3-1 nederlaag op zak naar huis gestuurd.

EGS trad aan met een sterk team (Pascal Graafmans, Henk van Griethuijsen, Bart Plasmans en Sjeng Houben), maar moest hard werken voor de overwinning.
Pascal kwam aan bord 1 slecht uit de opening en moest alle zeilen bijzetten om de mataanval van zijn tegenstander te verdedigen. Dat lukte en daarna wist Pascal zelf met succes een aanval op te zetten.
Bart zag na een tegengestelde rochade een breed front vijandelijke pionnen oprukken richting zijn koning. Maar hij hield het hoofd koel, snoepte een pionnetje en won.
Sjeng kon al vroeg de dame winnen, maar was zo gefocust op zijn gedroomde mataanval dat hij de dame aan zijn neus voorbij liet gaan. Toen ook de mataanval niet doorsloeg, kreeg de EGS-er een bijzonder nadelig toreneindspel op het bord. Maar Sjeng wist zich op zijn bekende onnavolgbare wijze alsnog naar een vol punt te knokken.
Blijft over Henk van Griethuijsen. Als enige wist hij aan bord 2 vanaf het begin een gezonde stelling met positioneel voordeel op te bouwen. Maar toen het tijd werd om te oogsten, bleek het vijandelijke paard toch wel erg lastig. Henks tegenstander bezorgde De Wilde Dame het enige punt.


   2008 December   ¸¸

 

04-12-2008      Verslag van Anonimus

Maarten kopje onder in waterschapsverkiezing

Voor Maarten de Wit zijn de waterschapsverkiezingen uitgelopen op een teleurstelling. Ondanks de (vermoedelijke) steun van veel van zijn clubgenoten is hij er niet in geslaagd een zetel in het bestuur van waterschap De Dommel te veroveren.
Maarten stond op de tweede plek van de lijst van de PvdA. Hoewel die drie zetels kreeg, gaan die toch aan Maarten voorbij. Twee andere kandidaten hadden zoveel voorkeursstemmen dat zij in aanmerking komen voor een plekje in het waterschapsbestuur.
Maar elk nadeel heeft zijn voordeel: nu heeft Maarten nog meer tijd om zich verder te bekwamen in het edele schaakspel.

 

04-12-2008     Verslag van

Avondteam boekt tweede zege

Het avondteam van EGS heeft voor de tweede keer dit seizoen een sterker geachte tegenstander pootje weten te lichten. Baronie 2 werd in Breda met 2,5-1,5 verslagen. EGS doet hierdoor na drie rondes bovenin mee in de eerste klasse B van de avondcompetitie, en niet onderin zoals verwacht.

Jan Douwes zette aan bord een het eerste halve punt op het scorebord in Breda. Na een positionele strijd tegen de clubkampioen van Baronie bood Jan remise aan. Zijn tegenstander had blijkbaar genoeg vertrouwen in zijn drie teamgenoten en accepteerde.
Dat leek terecht toen de tweede uitslag in het voordeel van Baronie uitviel. Jan Langenberg kwam slecht uit de opening, probeerde complicaties in de stelling aan te brengen, maar ging daar vervolgens zelf aan ten onder.
Teamcaptain Pascal Graafmans zorgde voor de gelijkmaker. Naar verluidt was de partij niet helemaal foutloos, maar de manier waarop de voorzitter van EGS zijn tegenstander in de slotfase van het bord veegde, mag er zeker wezen.
Daarop richtten alle ogen zich op bord vier, waar Alex van Lanen en zijn tegenstander allebei nog luttele minuten hadden voor een handvol zetten. In een stelling die veel weg heeft van een remise combineerde Alex zich naar pionwinst. Met het kwartier extra na veertig zetten was die extra pion goed voor een vol punt en dus een overwinning voor EGS.
De volgende ronde, in januari, komen de buren van Stukkenjagers op visite in Goirle. De Tilburgers staan aan kop en zijn na een zege op HMC Calder de grote titelfavoriet.

 

10-12-2008     Verslag van Alex

Weer een 3-1 zege in de regio

EGS heeft zijn tweede zege geboekt in de regiocompetitie. Weer werd het 3-1.

Moest in de eerste ronde De Wilde Dame eraan geloven, nu was En Passant uit Chaam het slachtoffer van de dadendrang van de EGS-ers.
Pieter Couwenberg was de eerste die scoorde. Zijn dame drong de vijandelijke linies binnen en maakte daar zo veel slachtoffers, dat EGS al vrij snel met 1-0 voor kwam te staan.
Bart Plasmans zorgde voor punt nummer twee. Omdat teamcaptain Sjeng Houben ongeveer tegelijkertijd remise kreeg aangeboden (en dat natuurlijk aannam) was de overwinning voor EGS binnen.
De remise aan het hoogste bord (Henk van Griethuijsen) was bracht de eindstand op 3-1.

 

10-12-2008     Verslag van Alex

EGS houdt jaarlijkse schaakcafé (alias oudledenavond)

EGS houdt tussen Kerst en oud en nieuw weer zijn jaarlijkse eindejaars schaakcafé, dat tevens fungeert als oudledenavond.

Dit keer is dat op dinsdagavond 30 december, vanaf 20.15 uur in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83 in Goirle.
Iedereen is welkom om in een gezellige sfeer een potje te komen schaken. Of meer potjes natuurlijk. Lid, oud-lid of helemaal geen lid, dat maakt niet uit. Er zijn mogelijkheden om een lange partij te spelen of deel te nemen aan een snelschaaktoernooitje.
Alleen kijken en aan de zijlijn commentaar leveren is ook nog een optie, die voor sommigen misschien aantrekkelijk in de oren kan klinken.
Deze gezellige schaakavond is ook voor de oudere jeugdleden (en hun ouders) zeer geschikt om eens de krachten te meten met een aantal leden van de seniorenafdeling van EGS.

 

15-12-2008     Verslag van Alex

EGS komt niet verder dan gelijkspel

Het eerste team EGS blijft jagen op de eerste competitiezege. Thuis tegen BSV 3 uit Bergen op Zoom werd het zaterdag 4-4, het tweede gelijkspel van dit seizoen.

Met slechts één punt uit de eerste twee wedstrijden was een overwinning op BSV zeer gewenst voor het team van coach Henk Renders. En lang leek die in het vat te zitten. Omdat een vooruitgespeelde partij door Jan Langenberg was gewonnen, startte EGS met een 1-0 voorsprong.
Toen Sjeng Houben zijn partij snel en overtuigend won, verdubbelde de marge.
Ad van der Linden consolideerde de voorsprong aan bord één door zijn partij in remise te laten eindigen.
Maar daarna was het even gedaan met het goede nieuws van Goirlese zijde. Alex van Lanen kwam niet in zijn spel, werd overlopen en moest opgeven. En Fred Pardoel kwam in een toreneindspel met twee pionnen meer niet verder dan een remise: 3-2.
Ook Pieter Couwenberg kon een stelling die er voordelig uitzag niet tot winst voeren en speelde gelijk.
Met Kees Schalk en Cas Overzier nog aan het bord had EGS daarmee nog een punt nodig voor een overwinning. Kees Schalk en zijn tegenstander manoeuvreerden zich suf, maar vonden beiden geen opening en kwamen remise overeen.
Cas Overzier weerde zich kranig in het eindspel met twee pionnen minder en tijdnood, maar hij wist het laatste halve punt niet te scoren.
Een gelijkspel voor EGS, waar er meer in had gezeten.

Ook het tweede team van EGS speelde zaterdag gelijk, tegen het eerste van Unk uit Zevenbergen.
Hoewel het eindresultaat een gelijkspel was, werd er op alle acht borden op het scherpst van de snede gespeeld. Nergens werd remise het eindresultaat, behalve dan helemaal onderaan op het wedstrijdformulier.
Frans Leijtens, Thomas Kools (nog ongeslagen!) en Robin Verhoeven wonnen voor EGS. Piet Kooijman, Maarten de Wit, Jasper van Dalen en Jeroen Huijben waren minder gelukkig.
In het diepe eindspel en met nog slechts luttele minuten op de klok wist Henk van Griethuijsen het hoofd koel te houden. Hij blufte zich terug van twee stukken achter en scoorde de gelijkmaker.

 

29-12-2008     Verslag van Alex

EGS-delegatie in actie in Tilburg

Drie EGS-ers hebben zondag de Goirlese eer verdedigd bij het Stukkenjagers Kersttoernooi in Tilburg.
De resultaten waren ongeveer zoals verwacht mocht worden, misschien zelfs wel een tikje beter.
Alex van Lanen haalde de meeste punten in de B-poule: 4,5 uit 7 rondes. Goed voor een gedeelde 15e plaats.
Maarten de Wit sprokkelde 2,5 punt bijeen en eindigde daarmee (ook gedeeld) 52e.
Bob van Bavel kwam tot exact een punt en werd daarmee 69e en voorlaatste, geheel in overeenstemming met zijn plaatsingsnummer.
EGS-jeugdtrainer Guus Vermeulen was ook van de partij. Hij haalde vijf punten en eindigde daarmee gedeeld vierde.

 

30-12-2008     Verslag van Alex

EGS-ers strijden om het Brabants kampioenschap

De delegatie van vijf EGS-talenten heeft tussen kerst en nieuwjaar meegedaan aan de Brabantse jeugdkampioenschappen. Drie EGS-ers kwamen uit in de C-poule.
Thomas Kools eindigde met vier punten uit zeven wedstrijden het hoogste, namelijk op de zesde plek. Robin Verhoeven werd 16e met drie uit zeven en Stefan Kolenberg 21e met twee punten.
In de D-poule eindigden Jasper Kools en Maurick Verhoeven vlak na elkaar op de 16e en 17e plek. Ze haalden allebei vier punten uit de negen rondes die in hun leeftijdsklasse werden afgewerkt.

Alle partijen van het Brabants kampioenschap en een heleboel foto’s zijn te vinden op de website van de NBSB ( www.nbsb.nl ).


   2009 Januari     ¸¸

Alweer een nieuw jaar !

Alweer met de beste wensen !

Alweer maar nu nog meer voortschrijdend inzicht toegewenst !

 

03-01-2008     Verslag van Alex

Drietal deelt de buit bij schaakcafé

Drie winnaars verlieten het schaakcafé op dinsdagavond 30 december in het blijde bezit van een fles champagne.
Jan Douwes, Pieter Couwenberg en Wil van Gool (De Wilde Dame) vielen in de prijzen tijdens de gezellige schaakavond. De opkomst was goed met zeventien snelschakers en twee duo's die een partij met lange bedenktijd speelden.
Zoals altijd als het op snelschaken aankomt, bleek Jan Douwes onverslaanbaar. Met een score van honderd procent won hij de sterke poule A, met daarin ook Thomas Kools, die op de terugweg van de Brabantse kampioenschappen nog even Hof van Holland aandeed.
In poule B, waarin De Wilde Dame ruimschoots vertegenwoordigd was, leek Wil van Gool rechtstreeks op de zege af te stevenen, maar in de laatste ronde werd hij verslagen door oud-voorzitter Pieter Couwenberg. Daardoor eindigde dit duo gedeeld bovenaan.
De lange partijen werden gewonnen door Piet Kooijman (tegen Ton Krugers) en Arnold Backx, die tegen Louis Doomernik aantoonde het schaken in Nuenen nog niet verleerd te zijn.

 

08-01-2009     Verslag van Sjeng

Jan Douwes een straatlengte voor.

Na de eerste 3 wedstrijdavonden, waarop de tegenstanders door het lot aan elkaar gekoppeld worden, gaat Jan Douwes al op een nauwelijks overbrugbare afstand alleen en dus afgetekend aan de leiding.
In de eerste ronde scoorde hij “slechts”4,5 uit 5 en in de tweede en derde ronde voegde hij daar twee 100% scores aan toe.
Van de concurrenten Pascal, Bart en Alex ieder slechts eenmaal alle tegenstrevers in hun poule aan de zegekar binden.

De tussenstand na die derde wedstrijdavond is:

1. Jan Douwes 654 pnt
2. Alex van Lanen 531 pnt
3. Pascal Graafmans 524 pnt
4. Bart Plasmans 504 pnt

 

en verder:

5. Sjeng Houben 441 pnt
6. Henk v. Griethuijsen 410 pnt
7. Maaten de Wit 406 pnt
8. Vida Kokotovic 387 pnt
9. Jasper van Dalen 383 pnt
10. Leo Joosten 348 pnt
11. Wim Krijbolder 338 pnt
12. Jaap Touw 336 pnt
13. Pieter Couwenberg 320 pnt
14. Frans Leijtens 303 pnt

 

De volgende wedstrijdavond(en) vind(en) de poulesindeling(en) plaats op basis van de tot dusver behaalde resultaten, zodat de definitieve eindstand opgemaakt wordt door wedstrijden tussen de echte concurrenten.
De voorsprong van Jan Douwes lijkt echter zeer comfortabel te zijn.

 

18-01-2009     Verslag van Alex

Nog vijf kanshebbers op beker

In het bekertoernooi zijn nog vijf spelers in de race nadat dinsdag drie van de vier halve finales zijn gespeeld.
Jan Langenberg won met wit van Alex van Lanen en Pieter Couwenberg versloeg Jasper van Dalen. In de halve finale spelen Jan en Pieter tegen elkaar.
In de andere halve finale staat in ieder geval Henk van Griethuijsen, die wist te winnen van Piet Kooijman. Om de laatste plek in de halve finale moet nog gestreden worden door Pascal Graafmans en Wim Krijbolder.

 

21-01-2009     Verslag van Alex

EGS verslaat De Wilde Dame

EGS heeft voor de tweede keer dit seizoen weten te winnen van De Wilde Dame in de strijd om de regiocompetitie. In de uitwedstrijd werd het 3,5-0,5 voor EGS.

Overwinningen aan EGS-zijde waren er voor Henk van Griethuijsen, Bart Plasmans en teamcaptain Sjeng Houben. Het laatste halve punt werd in het laatje gebracht door Maarten de Wit, die in remise berustte in een veelbelovende stelling maar dreigende situatie op de klok.
Dit is de derde overwinning van EGS in de regiocompetitie dit seizoen. Eerder dit jaar werd al eens van De Wilde Dame gewonnen en werd ook En Passant uit Chaam verslagen. EGS is dus op kampioenskoers, maar laten we met nog drie zware wedstrijden voor de boeg niet te vroeg juichen.

 

28-01-2009 Verslag van Alex

Competities halverwege: de tussenbalans

Halverwege het seizoen komt er langzaam tekening in de strijd om de kampioenschappen bij zowel jeugd als senioren.

Bij de volwassenen lijkt Pascal Graafmans revanche te nemen voor zijn slechte seizoen 2007-2008. Hij staat na 12 van de 23 speelrondes ongeslagen op kop en heeft inmiddels een redelijk gat geslagen op zijn naaste achtervolgers. Dat zijn Jan Langenberg (ook nog ongeslagen maar al veel wedstrijden gemist), Sjeng Houben en titelverdediger Alex van Lanen.
De achterstand van andere kanshebbers, zoals Henk van Griethuijsen, Bart Plasmans en Pieter Couwenberg is al aanzienlijk. Aanstormend talent Jasper van Dalen handhaaft zich keurig in de top tien.

Bij de jeugd werkt Thomas Kools in de hoogste klasse hard aan prolongatie van zijn titel. Hij moet nog wel de jeugdtrainers Guus en Rick voor zich dulden, maar die doen uiteraard buiten mededinging mee. Concurrentie ondervindt Thomas vooral van Robin Verhoeven, Jasper van Dalen en Jeroen Huijben.
In groep twee (stap 1 en 2) zijn het ook een Verhoeven en een Kools die om de koppositie strijden: Maurick en Jasper. Maar ook Tim van de Klundert, Ruben van Noort en Jeroen Vos zijn nog niet kansloos, al zullen ze wel een inhaalrace in moeten zetten in de tweede seizoenshelft.

 

28-01-2009     Verslag van Alex

Ook Stukkenjagers moet eraan geloven

Het kan niet op dit seizoen voor het avondteam van EGS. Na eerdere zeges tegen Waalwijk en Baronie werd dinsdag Stukkenjagers verslagen.

Voor zover in de naborrel kon worden achterhaald is dit voor het eerst in de geschiedenis van de club dat het eerste team van EGS wint van het eerste team van Stukkenjagers. De grote buur uit Tilburg werd al bij aanvang verrast door het geheime wapen van EGS. Rick van Loy maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in het EGS-team. En hoe. Aan bord een wist hij het eerste punt in de wacht te slepen door met een magnifieke slotcombinatie Joost op ’t Hoog een toren afhandig te maken.
De situatie werd er alleen maar beter op nadat Jan Douwes op bord twee remise overeen kwam met Reinier Jaquet. Dat betekende dat de overgebleven twee Stukkenjagers Lex Karstens (tegen Pascal Graafmans) en Kienfong Lie Kwie (tegen Alex van Lanen) voor een anderhalf Tilburgs punt moesten zorgen om nog gelijk te spelen.
Op bord drie tekenden Pascal en zijn tegenstander het eerst de vrede. En ook Alex sleepte in een eindspel met een pion meer en de klok als extra tegenstander een halfje uit het vuur, waarmee de historische zege (2,5-1,5) een feit was.
EGS staat nu gedeeld bovenaan met Stukkenjagers en De Drie Torens, al hebben die twee Tilburgse clubs allebei meer bordpunten. De volgende wedstrijd is uit tegen BSV.


   2009 Februari     ¸¸

 

7-02-2009   Verslag van  Alex

EGS mist killersinstinct in Rosmalen

Voor de derde keer in vier wedstrijden heeft het eerste team van EGS de punten gedeeld met de tegenstander.

Dit keer gebeurde dat in Rosmalen tegen De Kentering. Met het gelijkspel mochten vooral de gastheren uit Rosmalen tevreden zijn. EGS leidde bijna de hele middag (2-1, 3-2, 4-3), maar miste het killersinstinct om het af te maken.
Na anderhalf uur spelen zag het er al goed uit voor EGS. Er waren veelbelovende stellingen aan de borden een (Jan Langenberg), drie (Ad van der Linden) en vijf (Alex van Lanen) en eigenlijk maar een twijfelachtige: een lastig paardeneindspel voor Sjeng Houben aan bord acht.
De meevaller dat Sjeng dat remise wist te houden kon nog worden weggestreept tegen het feit dat Jan niet verder kwam dan remise. Maar toen Ad zijn punt definitief binnenhaalde, stond EGS voor het eerst voor. De niet fitte Pieter Couwenberg ging aan bord zes ten onder tegen zijn vlot combinerende opponent, maar Alex wist zijn aanval tot een goed eind te brengen waardoor de Rosmalenaren weer in de achtervolging moesten (3-2).
Helaas vergaloppeerde Fred Pardoel zich in een stelling die er goed uit zag, waardoor Bart Plasmans tot het uiterste moest gaan in een remise-achtige stelling om EGS weer op voorsprong te brengen. Toen dat lukt verzamelde iedereen zich rond bord zeven waar Kees Schalk namens EGS het laatste halfje probeerde te scoren.
Kees stond een kwaliteit achter. Zijn tegenstander gaf die terug in een poging de stelling open te breken. Hij nam het initiatief, maar Kees weerde zich kranig. Remise leek nog steeds de logische uitkomst. Tot een moment van onoplettendheid Kees fataal werd:
4-4.

Het tweede team van EGS deed het beter. In Zundert werd hekkensluiter Raadsheer 3 verslagen met 4,5-3,5.
Volle punten werden gescoord door Maarten de Wit, Thomas Kools en Bob van Bavel. Henk van Griethuijsen, Piet Kooijman en Jasper van Dalen droegen met hun remises ieder een half punt bij. Jeroen Huijben en Robin Verhoeven leden een nederlaag.

 

18-02-2009   Verslag van  Alex

Ook Pascal bekert door

De laatste halve finalist van het bekertoernooi van EGS is bekend.
Pascal Graafmans versloeg in zijn inhaal-kwartfinale Wim Krijbolder. Pascal mag het over twee weken opnemen tegen Henk van Griethuijsen.
In de andere halve finale gaat het tussen Jan Langenberg en Pieter Couwenberg.


   2009 Maart     ¸¸

 

01-03-2009   Verslag van Alex

EGS-ers in actie in Nunspeet

Het open kampioenschap van de Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten (NSVG) had dit jaar, zoals gebruikelijk, een Goirlese inbreng.
Pieter Couwenberg, Alex van Lanen en EGS-trainer Guus Vermeulen waren van de partij en speelden mee in de A-groep. Geen van drieën konden ze hun score van vorig jaar herhalen.
Guus, vorig jaar knap tweede in Nunspeet, deed het het beste met een score van 3 uit 6 en een TPR van 1935. Hij won van Alex, die op zijn beurt weer Pieter wist te verslaan om op 2,5 punt te eindigen. Pieter tekende niet alleen voor de organisatie van het toernooi, maar wist ook nog de tijd en energie te vinden om 2 punten bij elkaar te schaken.

Meer over dit toernooi (en foto’s) op www.nsvg.nl

 

Alex en Guus in actie

 

01-03-2009   Verslag van Alex  

Avondteam alleen een kop na zege in Bergen op Zoom

Het avondteam van EGS staat alleen aan de leiding van de eerste klasse B na een zege vrijdagavond op BSV.
Het werd 2,5-1,5 voor de onzen en omdat de Tilburgse derby tussen Stukkenjagers en De Drie Torens in een gelijkspel eindigde, staat EGS nu een puntje los aan kop met nog twee duels te spelen.
Het begon slecht voor EGS. Eerst onderweg, toen de EGS-equipe in de file terecht kwam en ruimschoots te laat in de speelzaal in Bergen op Zoom arriveerde. Gelukkig waren de gastheren zo sportief om de klokken niet in te drukken. Toen dat wel gebeurde werden ze op bord een beloond met het eerste punt. Teamcaptain Pascal Graafmans moest een stelling die aanvankelijk veelbelovend leek in het eindspel alsnog gewonnen geven.
Toen Jan Douwes daar aan bord twee niet meer dan een zwaarbevochten halfje aan toe kon voegen, leek een overwinning ver weg.
Maar invalkracht Henk van Griethuijsen en vaste kracht Jan Langenberg wisten beiden een mooi slot aan hun partij te breien, waardoor de matchpunten alsnog mee in de tas naar Goirle gingen.

Als het EGS-viertal de laatste twee wedstrijden tegen Rochade en HMC Calder weet te winnen, zou dat een totaal onverwacht kampioenschap betekenen. Na de promotie uit de tweede klasse vorig seizoen was lijfsbehoud dit seizoen het voornaamste doel.

 

07-03-2009   Verslag van  Henk

EGS in degradatiezone

EGS 1 speelde op 7 maart tegen de lijstaanvoerder in de tweede klasse van de NBSB, Stukkenjagers 4 uit Tilburg. Nadat het avondteam van EGS het eerste team van Stukkenjagers verslagen had in de eerste klasse van de avondcompetitie van de NBSB waren de verwachtingen hoog gespannen.
EGS kwam met een verrassende opstelling. Bart Plasmans debuteerde aan het eerste bord van het eerste team terwijl Henk Renders het tweede bord bezette. Vaste eerste bordspeler Jan Langen berg was naar het derde bord verhuisd.

Plasmans en Renders zetten EGS 1 op het goede spoor.
Deze nieuwe opstelling leek succesvol omdat Bart Plasmans het eerste punt kon laten aantekenen. Een geweldig debuut op het eerste bord van Plasmans. Alex van Lanen moest zijn koning neerleggen waardoor de Tilburgers weer op gelijk hoogte kwamen.
Henk Renders kon zijn complexe, offensieve partij fraai afmaken, zodat EGS de leiding weer nam. Ad v.d. Linden kwam nooit echt in zijn spel en verloor waardoor de Tilburgers opnieuw gelijk maakten. Fred Pardoel wist een stelling die naar remise riekte, verrassend te winnen waardoor de Goirlenaren opnieuw de leiding namen: 3-2.

Weggespeeld in finale.
Met nog drie partijen die min of meer in evenwicht waren, leek EGS te gaan winnen of toch minimaal naar een gelijk spel te spelen. Cas Overzier had zijn partij urenlang gedomineerd maar ging in de fout zodat Stukkenjagers opnieuw op gelijke hoogte kwam. De stelling van Kees Schalk werd steeds minder florissant en de Bavelse EGS’er liet EGS voor het eerste op achterstand zetten: 3-4.
Jan Langenberg had materieel voordeel maar kon zijn twee torens geen moment in het spel brengen en verloor.
De eindstand van 3-5 in het voordeel van Stukkenjagers was ontluisterend voor EGS 1 dat in de laatste rondes voor lijfsbehoud zal moeten vechten.

Uitslagen:

Plasmans - Van den Berg 1-0
Renders - Merwijk 1-0
Langenberg - Heine 0-1
Van der Linden - Funk 0-1
Pardoel - Vermeulen 1-0
Van Lanen - Hess 0-1
Overzier - Wildeboer Schut 0-1
Schalk - Otten 0-1

Eindstand EGS 1 – Stukkenjagers 4: 3 - 5

 

08-03-2009   Verslag van  Alex

EGS heeft regiotitel bijna binnen

EGS staat op het punt om de titel in de regiocompetitie te heroveren.

Na twee jaar EGS wist vorig jaar het Chaamse En Passant beslag te leggen op het kampioenschap in deze vriendschappelijke competitie. Maar dit jaar lijkt de beker weer naar Goirle te komen.
In de voorlaatste speelronde wist EGS in Chaam te winnen met 3-1. Daardoor kan EGS zich in de laatste wedstrijd tegen Caissa (Rijen) zelfs een kleine nederlaag permitteren. In Chaam kwam een sterk team aan de start, waarvan de sterkste schakel Jan Langenberg een nederlaag moest slikken. Daar stond tegenover dat zijn drie teamgenoten Henk van Griethuijsen, Sjeng Houben en Maarten de Wit hun tegenstander wel tot opgeven wisten te dwingen.

 

19-03-2009   Verslag van  Alex

Het snelschaken wordt nog spannend

Wat op basis van de tussenstand na drie ronden niemand voor mogelijk had gehouden, lijkt toch te gebeuren: de strijd om de snelschaaktitel van EGS wordt alsnog een spannende. Dankzij een perfecte score van vijf uit vijf in de vierde en voorlaatste ronde heeft Pascal Graafmans een sprong op de ranglijst gemaakt en hijgt hij favoriet Jan Douwes in de nek.
De titelstrijd lijkt op de finaledag tussen deze twee te gaan, want het achtervolgende kwartet Bart Plasmans, Henk van Griethuijsen, Alex van Lanen en Pieter Couwenberg volgt op respectabele afstand.
Opvallend is ook dat we de snelschaakkampioen van 2007, competitieleider Sjeng Houben, pas op de twaalfde plek terugvinden.

De stand:

1. Jan D 689 9. Maarten 406
2. Pascal 657 10. Frans 378
3. Bart 485 11. Vida 364
4. Henk 465 12. Sjeng 341
5. Alex 453 13. Wim 320
6. Pieter 451 14. Jaap 297
7. Jasper 425 15. Leo 286
8. Piet 414    

 

19-03-2009   Verslag van  Alex

Nog één keer winnen…

Het avondteam van EGS is nog één overwinning verwijderd van het kampioenschap in de eerste klasse B.

Dinsdag won het EGS-viertal met 3-1 van Rochade, waarmee de koppositie wordt geconsolideerd. De laatste competitiewedstrijd is op vrijdag 10 april, uit tegen HMC Calder.
De 3-1 zege tegen Rochade kostte veel kruim. Het eerste punt haalde teamcaptain Pascal Graafmans vlot binnen aan bord drie, maar daarna werd het moeizaam.
Rick van Loy speelde op bord één een spectaculaire partij tegen voornaamgenoot Rick Zegveld. Uiteindelijk wist de Goirlese Rick gebruik te maken van de tijdnood van zijn tegenstander om te winnen en de 2-0 op het bord te zetten.
Ook in de andere twee partijen was het vechten tegen de tijd. EGS-ers Jan Douwes en Jan Langenberg haalden nipt de veertig zetten, kregen een kwartier extra en hadden allebei een veelbelovende stelling. Maar een kwartier blijkt in lastige eindspelen toch ook snel voorbij.
Jan Langenberg wilde geen risico nemen en kwam met twee pionnen meer remise overeen. Jan Douwes ging tegen Fabio Mensing tot het gaatje, maar toen op het bord alleen nog twee koningen stonden, kwam ook aan bord twee een remise tot stand: 3-1.

EGS staat nu met nog een ronde te spelen een punt voor op De Drie Torens en twee op Stukkenjagers. Om niet afhankelijk te zijn van de resultaten van de twee Tilburgse concurrenten moet EGS winnen in Den Bosch.

 

29-03-2009   Verslag van Alex  

EGS-ers in middenmoot in schoolstrijd

Bij het teamkampioenschap voor basisscholen in Oosterhout is zondag het team van de Doelakkers uit Hilvarenbeek in de middenmoot geëindigd.
Het team met vier jeugdleden van EGS in de gelederen eindigde veertiende in een veld met 26 teams. De Doelakkers behaalde zeven matchpunten.

 

29-03-2009   Verslag van Alex  

Weer 4-4…

Het is het eerste team van EGS zaterdag niet gelukt zich uit de degradatiezorgen te spelen.
Het thuisduel tegen Rochade 2 begon veelbelovend voor EGS, maar eindigde in een gelijkspel. Daardoor moet EGS in de laatste competitieronde nog volop aan de bak om tweedeklasser te blijven.
De wedstrijd tussen EGS en Rochade was er een tussen de nummers zes en zeven. Het team dat deze match verloor, was zou goed als zeker degraderen. EGS leek hier in de beginfase het meest van doordrongen.
Teamcaptain Henk Renders, de man in vorm bij EGS, zette zijn team op voorsprong en Cas Overzier en Fred Pardoel kwamen tot een snelle remise. Toen clubkampioen Alex van Lanen een derde punt binnenhaalde, leek het niet meer mis te kunnen gaan.
Maar toen… Toen ging het snel bergafwaarts. Jan Langenberg was met een gezonde pion voorsprong uit de opening gekomen maar zag een penning over het hoofd. Het kostte een kwaliteit en niet veel later de partij.
Henk van Griethuijsen wikkelde af naar zijn specialiteit: een eindspel met een lichte plus. Maar hij kwam niet verder dan remise. Daarmee had EGS nog één punt nodig voor de zege.
Pieter Couwenberg speelde vol op de aanval in een poging dat punt binnen te halen. Hij leek goed op weg, maar verslikte zich in de tegenaanval van zijn opponent en verloor. Daarmee waren de rollen ineens omgedraaid, want Ad van der Linden moest knokken voor een remise in een toreneindspel met een pion minder. Hoe hij het voor elkaar heeft gekregen is niet voor het nageslacht bewaard gebleven, maar het lukte hem remise te spelen: 4-4.

Het is al de vierde keer in zes wedstrijden dat het vlaggenschip van de club gelijkspeelt. EGS moet nu in de laatste competitieronde winnen van Oude Toren uit Berkel-Enschot om lijfsbehoud veilig te stellen. Bij een nieuw gelijkspel is het resultaat van Rochade 2 doorslaggevend, een nederlaag betekent degradatie.

Wie wil weten hoe korte metten eruit zien, had de wedstrijd van het tweede team van EGS moeten bekijken. Tegenstander De Pion 5 maakte namelijk erg korte metten met de Goirlese equipe. Het begon met een razendsnelle nederlaag voor Piet Kooijman aan bord één, waarna zijn zeven teamgenoten ook een voor een ten onder gingen.
De 8-0 voor De Pion zette het kampioensfeest voor dit Roosendaalse team nog wat extra luister bij.


   2009 April     ¸¸

 

12-04-2009   Verslag van  Alex

Avondteam verspeelt titel in slotronde

HMC Calder – EGS 2-2.

Normaal gesproken een uitslag waar EGS trots op mag zijn: een gelijkspel tegen een van de sterkste clubs van Brabant. Maar dit keer, in de slotronde van de avondcompetitie, is het een dikke tegenvaller. Door het gelijkspel in Den Bosch mist EGS het kampioenschap in klasse 1B op een haar.
De Drie Torens kwam op gelijke hoogte en heeft meer bordpunten. De Tilburgers gaan nu spelen om het algehele kampioenschap van Brabant.

Het begon nog goed, vrijdagavond in Den Bosch. Teamcaptain Pascal Graafmans trok op zijn bekende wijze ten aanval en maakte het eerste punt buit.
HMC maakte gelijk toen Jan Douwes liet zien dat je met één minder zetje een veelbelovende stelling om zeep kunt helpen: 1-1.
Nog meer tegenspoed: Rick van Loy zag aan bord één in een onoverzichtelijke stelling een vernietigende mataanval remise over het hoofd, sloeg de remiseweg in en kwam niet veel later een gelijkspel met zijn tegenstander, waarop alle blikken zich richtten op bord vier.
Zodoende kwam Jan Langenberg in een situatie die elke schaker vreest. Moeten winnen in een partij die alle kenmerken van een remisestelling in zich herbergt. In het toreneindspel had waarschijnlijk eerder zijn opponent een lichte plus, maar Jan sloeg heldhaftig het remise-aanbod af en trok ten strijde met zijn koning. Dat bleek echter een pion te kosten. Met nog luttele minuten op de klok moest Jan zich uiteindelijk alsnog schikken in een puntendeling 2-2.

Na afloop stapte zijn Bossche tegenstander voorzichtig op de Goirlese delegatie af. “Dit heeft jullie toch niet het kampioenschap gekost?” Ja dus… Hoewel de druiven zuur zijn als je lang op kop staat en in de allerlaatste partij van het seizoen de titel mist, mag EGS toch met een positief gevoel terugkijken op het seizoen in de avondcompetitie.
Na promotie naar het hoogste niveau was de verwachting dat we moesten knokken voor lijfsbehoud, maar het werd strijden om het kampioenschap.
Helaas zonder het gewenste resultaat.

 

15-04-2009   Verslag van  Alex

Nog een team op kampioenskoers

Als dat maar goed gaat… er staat weer een viertal van EGS op het punt om kampioen te worden.

Nog geen week nadat het team uit de avondcompetitie de titel in de laatste ronde verspeelde, manoeuvreerde het EGS-team in de regiocompetitie zich in een gelijkwaardige positie. Dankzij de 3-1 overwinning van dinsdag op Rijen, gaat EGS als koploper de laatste ronde in.
EGS – Caissa was de koploper tegen de hekkensluiter, maar van een walkover was geen sprake. Jan Langenberg wist aan bord een al vlot te winnen, maar de andere drie Rijenaren bezorgden hun Goirlese tegenstanders handen vol werk.
Uiteindelijk was het Henk van Griethuijsen die de weerstand brak. Met een fraaie combinatie wist hij de dame van de Rijense nestor Nemezis buit te maken: 2-0. Teamcaptain Sjeng Houben ging in het eindspel onderuit, wat de gasten van Caissa weer hoop gaf op een puntje. Die werd door Maarten de Wit echter de grond in geboord. De vaste bord vijf-speler van het regioteam bleek ook aan bord vier uit de verf te komen en zorgde voor de eindstand van 3-1.

De laatste wedstrijd van EGS in de regio is die tegen de grote rivaal En Passant uit Chaam, in Chaam. En Passant zal waarschijnlijk moeten winnen om de titel in deze vriendschappelijke competitie te prolongeren.

 

18-04-2009   Verslag van  Alex

EGS degradeert als een baksteen

EGS degradeert naar de derde klasse na een dikke nederlaag tegen Oude Toren uit Berkel-Enschot. In plaats van te winnen en het lot in eigen handen te houden, ging EGS met grote cijfers ten onder: 7,5-0,5. En dat ging ongeveer zo.

Jan Langenberg verscheen door (letterlijk) ongelukkige omstandigheden helemaal niet aan de aftrap: 0-1.
Alex van Lanen nam een torenoffer aan en had dat beter niet kunnen doen: een zet of tien later was het mat. Knap gespeeld, maar dan wel door de tegenstander: 0-2
Henk Renders kwam nooit in zijn spel, verloor een stuk en dreigde er nog een kwijt te raken: 0-3.
Degradatie was op dat moment al bijna een feit. Tot overmaat van ramp stond Pieter Couwenberg een pion achter. Cas Overzier keek zelfs tegen een achterstand van twee pionnen aan. O ja, en Sjeng had ook een pionnetje minder. Die stomme pionnen ook altijd…

Ad van der Linden was er gelukkig ook nog. Hij kwam remise overeen met zijn tegenstander. Wat, bij nadere analyse, erg gul was van de Berkel-Enschottenaar: 0,5-3,5. Pieter Couwenberg knokte voor wat hij waard was, leek even remise binnen handbereik te hebben, maar helaas had zijn tegenstander zijn rekenwerk goed gedaan: 0,5-4,5. Sjeng Houben ging op typisch Sjengiaanse wijze op zoek naar een remisewending in een verloren eindspel, leek even wat aanknopingspunten te creëren, maar ook hier trok de EGS-er aan het kortste eind: 0,5-5,5.
Cas Overzier was tegen de hoogste gerate speler van Oude Toren frontaal ten aanval getrokken maar liep in het mes: 0,5-6,5.
Fred Pardoel sloot het seizoen op typerende wijze af. In gloeiende tijdnood blunderde hij een toren weg. De zevende EGS-er die de koning om moest leggen: 0,5-7,5.

EGS wist in het seizoen 2008-2009 geen enkele wedstrijd te winnen. Er waren wel vier gelijke spelen, maar dat bleek op de valreep niet voldoende om tweedeklasser te blijven. Dan maar voor het kampioenschap spelen volgend seizoen.

 

19-04-2009   Verslag van  Bob

2e Team EGS doet goede zaken

Zaterdag 18 april moest het team van de EGS aantreden tegen het 2e team van DSC uit Dongen. Teamleider Bob van Bavel had ingeschat dat het ongeveer 20 minuten rijden was om in Dongen te komen, zodat er was afgesproken dat men om 12.15 uur bij Corry in het Hof van Holland zou verzamelen.

Met Henk voorop (vanwege TomTom) vertrok het gezelschap goed gemutst richting Dongen, om daar de broodnodige punten in de wacht te proberen te slepen om de door de teamleider begeerde 4e plaats in de wacht te slepen.
In de stand had het team van Dongen evenveel matchpunten, maar stonden ze toch één plaatsje boven de EGS omdat ze een half bordpunt meer hadden behaald. Dit beloofde dan ook een spannende strijd te gaan worden, met twee gelijkwaardige teams.
Op weg naar Dongen wist de TomTom van Henk het voor elkaar te krijgen om elke wegversperring, omleiding of blokkade richting Dongen gevonden te krijgen. Zodoende stond het team om 13.00 uur niet speelklaar in de speelzaal van DSC, maar naast de zoveelste versperring richting Dongen; ditmaal op de Dongenseweg ter hoogte van de Hornbach. DSC is hier maar gewaarschuwd dat we ons uiterste best deden om Dongen te bereiken, maar dat we helaas wat verlaat waren; iets dat DSC uiterst sportief oppakte! Uiteindelijk arriveerde de EGS om 13.20 uur bij Het Schouw in Dongen, waar de wedstrijd gespeeld zou gaan worden.

Nadat de opstellingen aan elkaar waren doorgegeven, startte het team van de EGS met goede moed om de partij te gaan winnen, gelijkspel of verlies zouden niet voldoende zijn om de 4e plaats in de wacht te slepen.
Onder de sfeervolle ambiance van de generale repetities voor een playbackshow, waarbij enkele artiesten echter vergaten dat bij playbacken niet zelf meegezongen hoeft te worden, ging Robin Verhoeven furieus van start. Robin was op eigen gelegenheid gekomen, omdat hij in de ochtend eerst het kampioenfeest van zijn voetbalelftal had gevierd; nogmaals gefeliciteerd daarvoor!!
Robin had als opdracht meegekregen om zijn partij op bord 8 te gaan winnen, omdat Robin nu eenmaal altijd wint in uitwedstrijden (= logica van de teamleider). Na een snelle partij wist hij zijn tegenstander met een fraaie zettencombinatie mat te zetten, waarmee het eerste punt van de dag binnengesleept was: 0-1

Op bord 6 heeft Jeroen eigenlijk geen enkel moment goed in zijn partij gezeten, en stevende hij langzaam maar zeker op een nederlaag af. Nadat hij zich nog heldhaftig had verzet, moest hij echter zijn koning neerleggen nadat zijn dame verloren ging en een matdreiging niet voorkomen kon worden: 1-1.
Op bord 5 had Ton Krugers, ingevallen wegens een blessure van Frans, eveneens een moeilijke middag. Onze meest ervaren schaker gooide al zijn ervaring, kunde en kennis in de strijd; wat helaas deze keer niet voldoende bleek te zijn, met als gevolg dat de EGS 2-1 achter kwam te staan.
Gedenkwaardig moment hierbij echter waren de volgende woorden van Ton’s tegenstander, per abuis opgevangen door Bob: “U heeft erg goed gespeeld, en ik vond het een eer om tegen u te spelen”.

Nadat sterspeler Henk (eindscore 75%) een uitstapje had gemaakt in het eerste team van de EGS, was Henk blij dat hij weer in het tweede aan de slag mocht om zijn gebruikelijke punt in de wacht te slepen. Henk kent een zeer goed seizoen, waarbij hij aan de lopende band belangrijke punten weet te scoren voor zijn team. Ook nu slaagde hij erin om op bord 2 een belangrijke overwinning in de wacht te slepen, waarbij hij de commentaren dat ‘hij toch wel wat slechter stond’ wist te verdedigen met de uitspraak: “Tijdens de partij heb ik geen enkel moment het idee gehad slechter te staan, omdat ik continue voldoende compensatie had en meer spel had dan mijn tegenstander”.
Met deze overwinning is de tussenstand inmiddels 2-2 geworden, en nam de spanning alleen maar toe. Inmiddels had de generale repetitie van de playbackshow tevens zijn hoogtepunt bereikt, met als gevolg dat het ene feestnummer na het andere ter gehore werd gebracht; wat af en toe in de speelzaal tot humorvolle opmerkingen heeft geleid.

Terug naar de wedstrijd die in volle gang bezig was, moeten we concluderen dat na het punt van Henk de stand gelijk was. Maarten de Wit debuteerde op de laatste wedstrijddag van het seizoen op het eervolle 1e bord van de EGS, ter bekroning van een sterk seizoen waarin Maarten een mooie progressie in zijn spel heeft laten zien.
Wat echter het nadeel is van het 1e bord, is dat je over het algemeen een sterke tegenstander tegenkomt; wat Maarten gedurende zijn sterk gespeelde partij inderdaad te weten kwam, met als resultaat het neerleggen van de witte koning: 3-2.

Op bord 3 wist Jasper van Dalen een knappe overwinning te behalen, waardoor de stand weer in evenwicht getrokken werd: 3-3.
Op de laatste twee overgebleven borden was de spanning dan ook te snijden; nu moest het gebeuren! Thomas Kools had op bord 4 een stelling op het bord gekregen waarbij hij een sterke pluspion had ten opzichte van zijn tegenstander; die bovendien 40 minuten tijd achterstand had opgelopen. Thomas kon zijn partij dan ook rustig voortzetten en bleef continue goede zetten produceren, waarna de in tijdnoot verkerende tegenstander op zet 39 op moest geven: 3-4 voor de EGS!

Als laatst overgebleven was het aan teamleider Bob van Bavel op bord 7 om de overwinning op DSC zeker te stellen. Hoewel zijn tegenstander stug tegenstand bleef bieden, wist Bob langzaam maar zeker een steeds sterkere aanval op het bord te brengen. Juist op het moment dat Thomas zegevierend de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst nam, begon Bob met de afsluitende aanval binnen de partij.
Na een fraaie zettencombinatie wist hij de zwarte koning midden op het bord mat te zetten, waarbij in totaal vier witte stukken gebruikt werden!

Eindstand DSC – EGS is dan ook: 3-5, waardoor een fraaie 4e plaats in de competitie is behaald!

Eindstand in de competitie:

   
Mp
Bp
1. De Pion 5
12
35
2. De Baronie 4
9
27½
3. Unk 1
8
29½
4. EGS 2
6
21
5. DSC 2
4
19½
6. NUVEMA Talententeam D4 6
3
17½
7. Raadsheer 3
0
18

 

Graag wil ik iedereen die dit seizoen in het 2e team heeft gespeeld hartelijk bedanken voor de gezellige tijd en altijd aanwezig inzet voor het team!
Hopelijk kan ik jullie allemaal volgend seizoen weer begroeten als spelers voor EGS 2 !!!

Tot volgend seizoen!


   2009 Mei     ¸¸

 

13-05-2009   Verslag van Alex  

Pascal Graafmans Rapidkampioen

Pascal Graafmans heeft zijn eerste, en waarschijnlijk niet de laatste, prijs voor het seizoen 2008-2009 binnen.
Pascal wist dinsdag beslag te leggen op de eerste plaats in het rapidtoernooi dat EGS in de loop van het seizoen op vijf avonden heeft afgewerkt. In de hele cyclus van vijftien rapidpartijen (twintig minuten bedenktijd per persoon) verloor Pascal er slechts één.
De tweede plaats werd gedeeld door Pieter Couwenberg en Sjeng Houben.
Een verdienstelijke vierde plaats viel ten deel aan wedstrijdleider Jaap Touw. Dat was zeker verdienstelijk omdat Jaap in de laatste ronde zelf niet van de partij was.

 

13-05-2009   Verslag van Alex

De twee P’s in de bekerfinale

Uit Volendam komt het muzikale trio de drie J’s. Uit Goirle komt het schakende duo de twee P’s. Pascal Graafmans en Pieter Couwenberg wel te verstaan.
Zij nemen het tegen elkaar op in de bekerfinale van EGS. Waarschijnlijk wordt die op dinsdagavond 9 juni gespeeld.
Pieter wist in zijn uitgestelde halve finale Jan Langenberg te verrassen met een vlotte combinatie die Jan zijn dame kostte.
Pascal had enkele weken eerder al afgerekend met Henk van Griethuijsen.

 

18-05-2009   Verslag van  Loes Verhoeven

Grandprix/Kandidaatjes toernooi voor de Jeugd

Zondag 17 mei was de laatste van 5 Grandprixtoernooien voor kinderen van District Tilburg en Den Bosch. Dit jaar had de organisatie in Boxtel een nieuwe locatie”nl. gemeenschapshuis “de Walnoot gevonden.
EGS werd vertegenwoordigd door maar liefst 12 deelnemers.
Thomas Kools, Robin Verhoeven, Stijn van Hees en Jesse van de Wal gingen bij de Grand Prix de strijd aan met als uiteindelijk resultaat voor Thomas een 2e plek.
Robin haalde in zijn leeftijdscategorie een mooie 4e plaats zodat ook hij een beker mee naar huis mocht nemen.
Stijn en Jesse hadden ook goed hun best gedaan en kregen een herinnering mee naar huis.
Ook bij de kandidaatjes hadden de EGS leden voor goede resultaten gezorgd.
Maurick Verhoeven behaalde een 1e plaats in zijn categorie, Tim van de Klundert en Gijs Walker mochten een beker voor de 2e plaats meenemen. Jasper Kools en Gillis Houtepen hadden een 3e plek behaald.
Ook voor Daan van Hees, Jos van Wezel en Alex Houtepen lag er een herinnering klaar omdat ze minimaal 4 keer hadden meegedaan.
We kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi voor EGS.

Grandprixtoernooi

 

21-05-2009   Verslag van  Alex

Kersverse grootmeester geeft simultaan bij EGS

Voor de jaarlijkse simultaan aan het eind van het seizoen heeft EGS dit jaar een zeer aantrekkelijke simultaangever weten te strikken, een heuse grootmeester.
Het gaat om Robin Swinkels van de Stukkenjagers uit Tilburg, die vorige week zijn derde en laatste grootmeesternorm veroverde. Aangezien zijn rating boven de vereiste 2500 ligt, kan Robin de grootmeestertitel aanvragen. Hij wordt na Loek van Wely de tweede Brabantse grootmeester ooit.
En dinsdagavond komt Robin Swinkels in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg schaken tegen EGS-ers, in wat waarschijnlijk zijn eerste simultaan is als (aanstaand) grootmeester. Vanaf 20.00 uur.
Ook niet-leden zijn welkom, als er genoeg plek is. Neem van tevoren contact op met een van de bestuursleden van EGS (zie contactpagina), zodat we weten hoe groot de opkomst ongeveer zal zijn.

 

27-05-2009   Verslag van  Alex

Twee keer derde bij terrastoernooi

EGS-ers hebben beslag weten te leggen op twee derde plekken bij het terrastoernooi van de stichting Brabants Schaakgenootschap, op zondag 24 mei in Tilburg.
Jan Douwes eindigde gedeeld derde in de totaalstand met een score van 6 uit 9, terwijl Maarten de Wit (4,5 uit 9) bij de spelers met een rating onder de 1600 de derde plaats en een boek over de Philidor op wist te eisen.

 

27-05-2009   Verslag van  Alex

Robin Swinkels laat anderhalf steekje vallen

Tilburger Robin Swinkels heeft zijn allereerste simultaan als grootmeester in Goirle afgesloten met een score van 18,5 uit 20. De Stukkenjager verslikte zich in EGS-voorzitter Pascal Graafmans, Wim Krijbolder wist knap een remise af te dwingen.

Voor de simultaan van de 20-jarige Swinkels, die eerder deze maand zijn laatste grootmeesternorm scoorde, schoven twintig schakers aan in Hof van Holland. De aanwezigheid van een hand vol jeugdspelers van EGS maakte dat de zaal goed gevuld was, zelfs met een enkele toeschouwer (dat zijn we in Goirle niet gewend).
De eerste nederlagen waren ook voor jeugdspelers Daan van Hees en Robin Verhoeven. Het leek wel alsof zij als de eerste dominosteentjes fungeerden, want vanaf dat moment liepen de overwinningen voor Robin Swinkels een na een binnen.
Bij een score van 18-0 in het voordeel van de grootmeester bleven Pascal en Wim over. Wim had een pionneneindspel met ongelijke lopers bereikt, waarin remise de enige uitkomst bleek. Pascal kwam een stuk voor (hoe, dat is de verslaggever ontgaan) en blijkt zo’n voordeel niet alleen tegen Goirlese tegenstanders, maar ook tegen grootmeesters foutloos uit te buiten.
Al met al een net resultaat voor Robin Swinkels, maar ook een prestatie om trots op te zijn voor de twee Goirlese matadoren.

Er schijnen ook wat fotoos gemaakt te zijn ......

door Pascal:

 
 


   2009 Juni     ¸¸

 

01-06-2009   Verslag van  Alex

Jan Douwes prolongeert snelschaaktitel

Hij moest er diep voor gaan, maar Jan Douwes is erin geslaagd zijn snelschaaktitel te prolongeren.
In de vijfde en laatste ronde was een score van 6 uit 7 genoeg voor de eerste plaats in het eindklassement. Een nederlaag tegen Bart Plasmans maakte het nog wel spannend. Jan moest winnen van zijn enig overgebleven concurrent Pascal Graafmans om zijn titel te behouden. In een spannende partij slaagde hij daarin.
Achter Jan en Pascal komt in de eindstand een hele tijd niks en dan een groep van vier subtoppers, die elkaar nauwelijks iets ontlopen. Henk van Griethuijsen werd derde, Bart Plasmans vierde, Alex van Lanen vijfde en Pieter Couwenberg zesde.

De eindstand:

1
Jan D 715
9
Maarten 406
2
Pascal 677
10
Jasper 390
3
Henk 475
11
Vida 364
4
Bart 464
12
Jaap 307
5
Alex 463
13
Wim 298
6
Pieter 454
14
Leo 296
7
Piet 424
15
Frans 256
8
Sjeng 416
   

 

12-06-2009   Verslag van  Alex

Pascal Graafmans wint de beker

Pascal Graafmans heeft het bekertoernooi op zijn naam geschreven.
In de finale versloeg hij met de witte stukken Pieter Couwenberg. Omdat Pascal ook al officieus kampioen is van dit seizoen, heeft hij dus een dubbelslag geslagen.
In de bekerfinale koos Pieter voor een Siciliaan tegen het 1. e4 van Pascal. Geheel in stijl werd er verschillende kanten op gerokeerd en stormden de pionnen op de vijandelijke koningsstelling af. Uiteindelijk bleek de zwarte koning het eerst in de problemen te komen en moest Pieter zich gewonnen geven.

 

20-06-2009   Verslag van  Alex

Dat ging naar Vught toe…

Maarten de Wit en Alex van Lanen hebben zaterdag de EGS-eer verdedigd tijdens het terrastoernooi van de Vughtse Toren, in Vught uiteraard.
Ondanks wind, gebrek aan zon en chagrijnige bediening wisten zij het toernooi goedgemutst en allebei met een score van exact vijftig procent (drie uit zes) te verlaten. Helaas niet genoeg voor een geldprijs of een van de vele flessen wijn die de organisatie te verdelen had.

 

20-06-2009   Verslag van  

Helaas, weer geen kampioen

Misschien moet EGS overwegen om laatste competitierondes te gaan boycotten.
Na de traumatische ervaringen van het avondteam (titel vergooid) en het eerste zaterdagteam (degradatie door dikke nederlaag) is nu ook het team uit de regiocompetitie getroffen door de laatste competitieronde-vloek.
In Chaam verloor de Goirlese equipe de verplaatste wedstrijd tegen En Passant met 3-1, waar een gelijkspel genoeg was geweest om de regiobeker mee terug naar Goirle te nemen. Volgens de berichten uit Chaam was de zege van En Passant een verdiende.
Jan Douwes en Maarten de Wit moesten hun koning omleggen en een nederlaag slikken. Henk van Griethuijsen leek dat ook te moeten doen, maar kon dankzij een dolle toren (die in de analyse helemaal niet zo dol bleek te zijn) nog een remise uit het vuur slepen. Teamcaptain Sjeng Houben kwam ondanks een klein voordeeltje ook niet verder dan een gelijkspelletje: 3-1 dus.
Nu is niet EGS, maar Chaam kampioen.

 

29-06-2009   Verslag van  Alex

Pascal Graafmans herovert titel

Pascal Graafmans heeft het kampioenschap van EGS heroverd. In het seizoen 2008-2009 verloor hij geen enkele partij, waardoor hij een ruime voorsprong op de concurrentie wist op te bouwen.
Titelverdediger Alex van Lanen, die Pascal vorig jaar onttroonde, eindigde tweede.
Sjeng Houben uit Poppel besliste de spannende strijd om de derde plaats met Henk van Griethuijsen en Jan Langenberg in zijn voordeel.
Verder opvallend in de eindstand is de zesde plek van jeugdig talent Jasper van Dalen, die gevestigde waarden als Bart Plasmans, Jaap Touw en Pieter Couwenberg achter zich wist te laten.
Ook de sterke opmars van nieuweling Wim Krijbolder trok de aandacht. Hij finishte uiteindelijk twaalfde.

Het clubkampioenschap van Pascal is zijn zesde. Dat betekent dat hij volgend seizoen op jacht kan naar evenaring van het clubrecord van Eugène Ros, die zeven keer de Paul de Veer-bokaal in de wacht wist te slepen.

Definitieve uitslag Interne Competitie seizoen 2008-2009:

1
P. Graafmans
11
P. Kooijman
2
A. van Lanen
12
W. Krijbolder
3
S. Houben
13
F. Leijtens
4
H. van Griethuijsen
14
L. Doomernik
5
J. Langenberg
15
L. Joosten
6
J. van Dalen
16
T. Krugers
7
B. Plasmans
17
V. Kokotovic
8
M. de Wit
18
B. van Bavel
9
P. Couwenberg
19
Th. Kemmeren
10
J. Touw
 


   2009 Zomer     ¸¸
13-07-2009   Verslag van  Alex

Heel de zomer open schaakcafé bij EGS

Voor de leden van EGS zit het seizoen erop. Begin september wordt de nieuwe jaargang afgetrapt.
Maar dat wil niet zeggen dat er in de tussentijd niet geschaakt wordt in Goirle! Elke dinsdagavond komen de Goirlese schakers die niet op een zonnig strand liggen of met een verre buitenlandse wandeltocht bezig zijn gewoon bijeen voor een of meerdere partijtjes. Café Hof van Holland aan de Tilburgseweg is zoals altijd de plaats van handeling, elke dinsdagavond vanaf 20.30 uur.
Tijdens deze schaaksessies wordt er niet, zoals in het normale seizoen, gespeeld om het Goirlese kampioenschap. De sfeer is wat meer vrijblijvend. Dat maakt de zomerperiode een ideaal moment voor huisschakers uit Goirle of omgeving om eens kennis te maken met de leden van EGS, hun krachten te meten en de sfeer te proeven.
Er worden zowel lange partijen gespeeld als korte, vaak spectaculaire, ‘vluggerpartijen’ in twee-, vier- of zeskampen. Tegenstanders van divers niveau zijn voor handen. Alleen een kijkje nemen en de kunst afkijken kan natuurlijk ook.

U bent van harte welkom in café Hof van Holland!

 

18-07-2009   Verslag van  Alex

EGS huldigt kampioenen en geslaagden

De jeugdkampioenen van de Goirlese schaakclub EGS komen voor het twee jaar op rij allebei uit Hilvarenbeek.
Thomas Kools won de competitie in de hoogste klasse voor Robin Verhoeven en Jeroen Huijben.
In de groep 2 ging de titel naar Maurick Verhoeven. Tweede werd in deze competitie Jasper Kools, derde Jeroen Vos.

Dat het niveau van de jeugdcompetitie er niet om liegt, blijkt uit het feit dat Thomas in de competitie hoger eindigde dan een aantal van de jeugdtrainers, die buiten competitie meespeelden in groep 1. De prestatie van Maurick is ook indrukwekkend: van de 28 partijen wist hij er 27 te winnen!

De bekers die bij deze prestaties horen werden vrijdag uitgereikt in cultureel centrum Jan van Besouw, tijdens de laatste clubavond van EGS voor de vakantie. Ook werden hier de jeugdschakers in het zonnetje gezet die waren geslaagd voor het examen van hun stap.

Bij de jeugdafdeling van EGS krijgen schakers onder leiding van gediplomeerde trainers training in de Stappenmethode van de schaakbond. Stap 1 staat voor de basisbeginselen van het schaaksport en elke volgende stap wordt steeds een beetje moeilijker. Elke stap wordt afgesloten met een examen.
Dit jaar waren er diploma’s voor Gijs Walker (stap 1), Gilles Houtepen, Jasper Kools, Maurick Verhoeven, Jeroen Vos, Daan van Hees (allen stap 2), Stijn van Hees en Jesse van de Wal (stap 3).

Bekijk de Foto's

De uitslagen van de competitie:

Groep 1

Positie Naam
Partijen
Winst
Rem
Verlies
Score
Waarde
1 Maurick Verhoeven
28
27
0
1
2760,0
100,0
2 Jasper Kools
30
24
1
5
2392,5
99,0
3 Jeroen Vos
28
18
1
9
1859,8
98,0
4 Tim van de Klundert
29
16
3
10
1787,2
97,0
5 Ruben van Noort
25
16
0
9
1779,0
96,0
6 Gilles Houtepen
28
16
3
9
1768,3
95,0
7 Gijs Walker
28
8
3
17
1010,7
94,0
8 Daan van Hees
21
6
1
14
958,5
92,0
9 Timo Smits
22
4
4
14
817,0
91,0
10 Alex Houtepen
23
4
5
14
815,5
90,0
11 Jos van Wezel
23
2
2
19
591,3
89,0
12 Sijpko van der Graaf
18
0
2
16
530,0
88,0

 

Groep 2

 

Positie Naam
Partijen
Winst
Rem
Verlies
Score
Waarde
1 (Guus Vermeulen)
28
19
9
0
2393,7
100,0
2 (Rick van Loy)
29
23
2
4
2363,5
99,0
3 Thomas Kools 
24
16
2
6
1913,7
98,0
4 (Pieter Couwenberg)
22
11
4
7
1762,2
97,0
5 Robin Verhoeven
29
15
2
12
1631,3
96,0
6 (Jasper van Dalen) 
25
12
4
9
1587,5
95,0
7 Jeroen Huijben
25
11
2
12
1409,3
94,0
8 Bob Stienen
17
9
0
8
1257,0
93,0
9 Jesse van de Wal
24
4
3
17
812,2
92,0
10 Stijn van Hees 
24
4
1
19
708,5 
91,0
11 Stefan Kolenberg
27
6
1
20
678,5
90,0
12 Loes Linssen
26
2
6
18
676,2 
89,0

 

05-08-2009   Verslag van  Alex

Volg Rick in actie in Tsjechië

Rick van Loy heeft deze zomer zijn jaarlijkse schaakuitje gemaakt naar Tsjechië.
De jeugdleider van EGS speelde in Pardubice mee in het Tsjechische Open Kampioenschap. Zijn start was niet je van het, maar uiteindelijk wist Rick met een score van 4 uit 9 in de ruime middenmoot (van de 339 deelnemers!) te finishen. Zijn TPR van 1903 bleef wel achter bij zijn rating.
Wie interesse heeft en even zoekt op de niet zo overzichtelijke toernooiwebsite kan de verrichtingen van Rick ook teruglezen op  www.czechopen.net . In het linkermenu klikken op B-rating open.

Noteert !!

Algemene ledenvergadering van EGS op dinsdagavond 1 september 2009.
Aanvang 20.15 uur.
Locatie is uiteraard café Hof van Holland.

 

24-08-2009   Verslag van  Alex

Goirlenaren in de grijze middenmoot

Zo vlak voor aanvang van het nieuwe seizoen worden her en der in het toernooicircuit EGS-leden gesignaleerd. Over het algemeen vertoeven ze in de grijze middenmoot, meestal iets boven hun rating presterend.
Rick van Loy was voor de tweede keer deze zomer present bij een groot open toernooi in Tsjechië, dit keer in Stare Mesto. In het uitgebreide deelnemersveld, met een hand vol grootmeesters, was hij 79e geplaatst en hij finishte 80e, met een score van 5,5 uit 10 en een TPR van 2051.
Iets dichterbij huis, in Tilburg, was het jaarlijkse weekendtoernooi van de Stukkenjagers. Na zes ronden zwoegen kwam Maarten de Wit in de C-poule uit op de twaalfde plek. Drie punten uit zes potjes waren zijn deel. Datzelfde gold in de B-poule voor Alex van Lanen en jeugdtrainer (en Stukkenjager) Guus Vermeulen.
Omdat Alex iets meer weerstandspunten had, eindigde hij 37e, zes plekken boven Guus.


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :