Terug naar de overzichtspagina van het Archief

  NIEUWSARCHIEF
  Seizoen 2007/2008     
   2007 Zomer    2008 Januari
  September   Februari
  Oktober   Maart
  November   April
  December   Mei
      Juni
      Zomer

 


   2007 Augustus   ¸¸

15-08-2007   Verslag van Alex 
Nieuw seizoen. Dus... vergaderen!

De zomer zit er weer zo’n beetje op. Voor het bewijs hoef je alleen maar uit het raam te kijken. En dat betekent dat het nieuwe schaakseizoen weer op beginnen staat. En dat betekent... de jaarvergadering!
Op dinsdagavond 28 augustus is het zover, dan kunnen alle EGS-ers zich over alle denkbare EGS-onderwerpen uitspreken. En dat is niet zomaar iets. Een greep uit de onderwerpen: gaan we nou eindelijk dat langverwachte toernooi organiseren (er zijn geruchten van wel)? Twee of drie externe teams? En, misschien wel het belangrijkste, wie volgt Pieter op als voorzitter van EGS?

Dus, niet vergeten: dinsdagavond 28 augustus om 20.15 uur in ons aller Hof van Holland.

 

EGS uitje

    Alle foto's van het EGS-uitje in juni 2007 zijn te bekijken: Klik hier

 

(Opent in een nieuw venster. Misschien volgt later nog een definitievere, gekuiste versie van dit geheel ....)

 

16-08-2007   Erik  

Kennismaking EGS jeugdschaak.

A.s. vrijdag 17 augustus kunnen ouders en kinderen weer komen kennismaken met de club tijdens de inloopdagen (17 en 24 augustus) .
We houden dan parallel een inlooptoernooi voor de leden. Kinderen die al kunnen schaken zijn van harte welkom om met het toernooi mee te doen.
We hebben voor iedereen een prijsje maar de winnaar mag het eerst kiezen.
Inlooptoernooi Inlooptoernooi

 

EGS streeft ernaar, kinderen en volwassenen een boeiend en spannend spel te leren, waar ze hun hele leven plezier van kunnen hebben. Een spel bovendien, dat bijdraagt aan de emotionele en verstandelijke ontwikkeling. Een spel ten slotte, dat niet alleen leuk en leerzaam is, maar ook in grote mate de kunstzinnige vermogens, het ruimtelijk inzicht en de fantasie prikkelt.
Stap 1 is voor de beginners, stap 2 en 3 voor huisschakers, stap 4 en stap 5 voor clubschakers.
Clubavond op vrijdagavond van 18.45 uur tot 20.15 uur in Cultureel Centrum Jan v Besouw, Thomas v Diessenstraat 1 Goirle.

Informatie: Erik Hamers, tel: 5346625.

 

18-08-2007   Verslag van  Erik

EGS Inlooptoernooi

Inlooptoernooi

Je kon een speld horen vallen. Na 3 ronden gaan Jasper v Dalen en Joep Olde Juninck aan kop met 3 punten. Dan een groepje van 6 met 2 punten waaronder nieuweling Jasper Kools. Naast Jasper deden er nog 3 nieuwelingen mee: Dorus v Trier, Nick vd Wal en Daan v Hees. Allen uit Hilvarenbeek.
Vrijdag 24 augustus wordt het toernooi voortgezet. EGS wil kinderen met ouders uitnodigen. Men kan eens komen kijken en/of aan het toernooi deelnemen. Er is voor iedereen een prijsje.
U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom in Cultureel Centrum Jan v Besouw, Thomas v Diessenstraat 1, Goirle. Lokalen 1011 en 1013.

Na het toernooi start het nieuwe schaakseizoen met les van gediplomeerde trainers, het Goirlese jeugdschaakkampioenschap en de mogelijkheid tot deelname aan jeugdtoernooien.
Stap 1 is voor de beginners, stap 2 en 3 voor huisschakers, stap 4 en stap 5 voor clubschakers. De lessen zijn op vrijdagavond om 18.45 uur. Van 19.45 tot 20.15 spelen we competitie. Snuffelperiode tot de herfstvakantie.
Contributie per seizoen: 55 euro met les en 30 euro alleen competitie.

Informatie: Erik Hamers, tel: 5346625.

 

20-08-2007   Verslag van  Bob

EGS in actie bij Stukkenjagers Weekend toernooi! !!

In het weekend van 17/18/19 augustus is het bekende SJ weekend toernooi weer georganiseerd bij de Fontys hogeschool voor kunsten. Op deze mooie locatie hebben in totaal 189 deelnemers gestreden om de prijzen, waarbij men kon deelnemen in de de A-groep (minimum rating 1900) en de B-groep (maximum rating 1950).
In totaal moesten er 6 rondes Zwitsers afgewerkt worden met een speeltempo van 105 min + 15 seconden per zet.

 

Zowel Alex van Lanen (1599) en Bob van Bavel (1353) hebben in de B-groep gespeeld, en niet zonder resultaten! Met name Alex heeft kunnen genieten van een flitsende start van het toernooi in de eerste rondes. In de eerste drie rondes wist hij maarliefst 2½ punt te scoren! Na deze uitstekende start werden de resultaten iets minder, waarbij Alex ondanks goed tegenspel tegen sterkere tegenstanders helaas toch wat punten verloor.
Uiteindelijk heeft Alex een 38e plaats in het klassement behaald met een score van 3 uit 6. Met een TPR van 1803 heeft Alex echter een zeer solide toernooi gespeeld, dat belooft dan ook veel voor het komende schaakseizoen in zowel de interne als externe competities!

 

Een paar treetjes lager op de ranglijst kan ook Bob met een totale score van 2 uit 6 terugkijken op een prima toernooi. Met een van de lagere ratings van het toernooi wist hij het vele tegenstanders toch erg moeilijk te maken, waardoor er met een goed gevoel teruggekeken kan worden op een geslaagd weekend. In totaal wist hij een 79e plaats te behalen, met een TPR van 1521.

 

De uitslagen:

 

Alex van Lanen (1599)
1. Maarten Rademakers (1816) – Alex van Lanen 0-1
2. Alex van Lanen - Ronald de Vries (1766) 1-0
3. Guus Vermeulen (1757) – Alex van Lanen ½-½
4. Alex van Lanen - Ron de Veen (1928) 0-1
5. Bert van Brussel (1773) – Alex van Lanen ½-½
6. Alex van Lanen - Guus de Boer (1779) 0-1

 

Bob van Bavel (1353)
1. Cedric Blampin (1710) – Bob van Bavel ½-½
2. Bob van Bavel - Maarten Rademakers (1816) 0-1
3. Bert Bomhoff (1596) – Bob van Bavel 1-0
4. Bob van Bavel - Paul Vermee (1229) 1-0
5. Hans Kuijper (1668) – Bob van Bavel ½-½
6. Bob van Bavel - Ruud van Meegen (1634) 0-1

 

30-08-2007   Verslag van  Alex

Pascal Graafmans nieuwe voorzitter EGS

De Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) heeft een nieuwe voorzitter.

De leden steunden vorige week tijdens de ledenvergadering unaniem de kandidatuur van Pascal Graafmans. Hij volgt Pieter Couwenberg op, die elf jaar voorzitter is geweest van EGS.
Pascal was al in schaaktechnisch opzicht de baas over de andere EGS-leden. In mei werd hij voor het vierde jaar op rij clubkampioen van EGS. En nu gaat hij dus ook de voorzittershamer hanteren. Pascal zat al in het bestuur als secretaris. Deze functie wordt overgenomen door Alex van Lanen.

EGS dankt Pieter Couwenberg voor zijn inzet voor de vereniging in de afgelopen elf jaar, waarin hij veel voor de club heeft betekent en verschillende nieuwe initiatieven van de grond heeft getild.

Scheidende Voorzitter

Pieter Bedankt.... Pieter Bedankt.......... Pieter, Pieter ...............Pieter Bedankt !!!!!

 


   2007 September   ¸¸

 

 

09-09-2007   Verslag van  Alex

Oplossing schaakraadsel open dag Jan van Besouw

Als gebruiker van het cultureel centrum Jan van Besouw was ook de EGS van de partij op de open dag op zondag 9 september.
Bezoekers kregen een schaakraadsel voorgeschoteld. De stelling was afkomstig uit een rapidpartij die de grootmeesters Boris Gelfand en Alexei Sjirov eerder dit jaar in Odessa speelden. De zet die Sjirov in de diagramstelling speelde (en de bezoekers tijdens de open dag moesten vinden), werd door schaakjournalist Gert Ligterink van de Volkskrant omschreven als ‘de mooiste zet van het jaar’. Het is wel duidelijk dat Ligterink nog nooit bij EGS is komen kijken… Maar de zet van Sjirov is zeker een juweel.

 

Zwart speelt 1…, Df4+! Wit kan niet met de toren slaan: 2. Txf4, fxg5 mat. Dus moet Gelfand met de pion terugslaan, maar wat dan volgt is ook niet zo fijn voor wit. 2. gxf4, Lf2+ 3.Dg3, Lxg3+.
De stelling die nu is ontstaan is natuurlijk gewonnen voor zwart, want de a-pion promoveert tot dame. Maar wie de diagramstelling goed bekijkt, ziet dat de prachtzet van Sjirov niet de beste is. Misschien iets minder mooi, maar effectiever is simpelweg te promoveren met de pion: 1…, a1D. Wit mag niet terugslaan met de dame, want dan loopt het na het dame-offer op f4 mat.

 

09-09-2007   Verslag van  Alex

EGS1 tegen wijzen uit het oosten

Zoals we allemaal weten komen de wijzen in het kerstverhaal uit het oosten. Laten we hopen dat dat niet opgaat voor de schaaksport, want dan krijgt EGS1 het dit seizoen erg zwaar.

Het eerste team is namelijk ingedeeld in de tweede klasse C en dat betekent tegenstanders uit Oost-Brabant: De Vrijpion (Boxmeer), De Drie Torens 3 (Tilburg), Groot Ravenstein (Ravenstein dus), De Kentering (Rosmalen), Nuenen (weerzien met oud-bestuurslid Arnold Backx?), Stukkenjagers 6 (Tilburg) en HSC 3 (Helmond).
Het is altijd lastig te voorspellen of dat sterke teams zijn, zeker omdat de meeste tegenstanders niet vaak in dezelfde klasse spelen als EGS. Aan coach Renders de taak om het team langs deze Oost-Brabantse cracks naar het beloofde kampioenschap te leiden.

Het tweede team van EGS moet in klasse 3B het opnemen tegen Wasbord, Oisterwijk 2, Baronie 4, Kentering 2, Waalwijk 2, De Drie Torens 5 en De Pion 5.

Het nieuw gevormde EGS 3 is ingedeeld in de vierde klasse A. De jonge talenten van het derde hebben slechts zes tegenstanders dit seizoen. Dat zijn Oisterwijk 3, Oude Toren 2, HMC Calder 6, DSC 2, EVS 2 en De Drie Torens 6.

Het avondteam ten slotte speelt in B2 tegen UNK, Stukkenjagers, Watertoren, ’t Paardje, DSC, Wasbord en D4.


   2007 Oktober   ¸¸

 

 

09-10-2007   Verslag van   Alex

Historische dag heeft slecht einde voor EGS

De eerste ronde van de NBSB-competitie was zaterdag een historische dag voor EGS. Voor het eerst in de geschiedenis van de club spelen er drie teams mee. Helaas waren de resultaten in de eerste competitieronde minder positief: alleen EGS 3 wist te winnen.

Het vlaggenschip van de club, EGS 1, heeft dit seizoen onder leiding van coach Henk Renders kampioensambities. Die ambities kregen zaterdag een flinke knauw door een 3-5 nederlaag tegen het Helmondse HSC 3.
Omdat twee vooruitgespeelde partijen waren verloren dor Jan Langenberg en Bart Plasmans, keek het Goirlese team al bij het begin tegen een 0-2 achterstand aan.
Sjeng Houben wist met een snelle zege de spanning terug te brengen in de wedstrijd, maar daarna wisten de Helmondse schakers een rij remises af te dwingen.
EGS-ers Kees van Aert, Pieter Couwenberg, Cas Overzier en Ad van der Linden moesten een gelijkspel toestaan. Daarmee kwam de druk te liggen bij teamleider Fred Pardoel. Een zege van hem zou een gelijkspel betekenen. In een onoverzichtelijk eindspel met tijdnood voor zowel Fred als zijn Helmondse tegenstander verslikte de EGS-speler zich in een vijandelijke vrijpion en hij moest opgeven.
Dus geen 4-4, maar 3-5 op het wedstrijdformulier.

Het tweede team van EGS presteerde nog minder tegen het talentvolle team van De Pion 5 uit Roosendaal. Geen enkele Goirlenaar wist te winnen, wel waren er vier remises.
Alex van Lanen kon zijn positioneel voordeel in een toreneindspel niet verzilveren, Erik Hamers kwam al vroeg een puntendeling overeen, Maarten de Wit deed wat hij kon in een eindspel met een pion minder, maar kwam niet verder dan een gelijkspel en Bob van Bavel nam gretig een remise-aanbod van zijn tegenstander aan, nadat die in tijdnood een matcombinatie over het hoofd zag.
Verder waren er vier nederlagen. Eugène Ros, Kees Schalk, Ton Krugers en Frans Leijtens verloren tegen stuk voor stuk veel jongere tegenstanders: 2-6.

Gelukkig voor EGS heeft de jeugd de toekomst. En het talententeam EGS 3 won wel.
En overtuigend ook: met 4,5 – 1,5 tegen De Drie Torens 6 uit Tilburg. Jeroen Huijben, Jimmy van Bijsterveldt, Thomas Kools en Robin Verhoeven wonnen, Jasper van Dalen scoorde aan het eerste bord een zwaarbevochten remise. Alleen Rein van de Biggelaar verloor helaas.

 

17-10-2007   Verslag van  Alex

Bekertoernooi van start, eerste verrassingen een feit

De eerste ronde van het EGS-bekertoernooi is dinsdag gespeeld en het was er één vol verrassingen.
Op de eerste plaats de aanwezigheid van meervoudig clubkampioen Serge Bierhuizen, even op bezoek uit Amerika. Dat hij het schaken nog steeds niet verleerd is, liet Serge zien door de huidige clubkampioen Pascal te verslaan. Of dat ook betekent dat Pascal nu uit het bekertoernooi ligt, daar zijn de geleerden het nog niet over eens.
Wel uit het knock out-toernooi is de bekerwinnaar van vorig seizoen: Henk van Griethuijsen. Hij speelde tegen Bart. Die twee beginnen zo langzamerhand elkaar angstgegner te worden, al lijkt me dat taalkundig gezien onmogelijk.
Andere overwinningen waren er voor Pieter (snelle zege op Vida), Louis (na een mislukt stukoffer van zijn tegenstander Bob), Jasper (een mooie combinatie bezorgde hem een zege tegen Maarten) en Alex (verloor een dame tegen Frans, maar won uiteindelijk toch). Sjeng en Jaap moeten op herhaling, nadat hun partij na een tumulteuze eindfase met klokproblemen tot remise werd gebombardeerd.
Ook de overige twee partijen worden volgende week ingehaald, de loting hiervoor moet nog verricht worden.

 

25-10-2007   Verslag van Alex  

Avondteam EGS boekt eerste zege

Het avondteam van EGS komt op stoom. In de tweede ronde boekte het Goirlese viertal een overwinning op D4 B uit Oosterhout.
Het zag er al snel goed uit voor de manschappen van coach Pascal. Zelf had hij op het eerste bord een gesloten stelling die rechtstreeks op remise af leek te koersen. Maar Bart en Pieter hadden beiden een mooie aanval op het bord met goede winstkansen en Erik was verzeild geraakt in zijn geliefde Drakenvariant van het Siciliaans.
Het eerste resultaat was een remise, maar niet van Pascal. De tegenstander van Erik bleek ook aardig op de hoogte van de theorie en met de meeste stukken van het bord kwamen de twee remise overeen.
Pieter volgde vrij snel, maar dan met een vol punt. Zijn tegenstander had met de nodige moeite de tijdscontrole gehaald, maar hij kwam daarna tot de conclusie dat de pionnen die Pieter gaandeweg had gewonnen aan een onstuitbare opmars bezig waren.
Het volgende volle punt kwam van Bart, al moest hij daarvoor nog flink aan de bak. Zijn aanval had hem weliswaar materieel voordeel opgeleverd, maar met de stukken die zijn Oosterhoutse opponent nog over had, had die een furieuze aanval op de kwetsbare koning van Bart op touw gezet. Uiteindelijk wist Bart zich te redden en in het eindspel maakte hij het keurig af.
De nederlaag die Pascal ten slotte nog leed toen zijn tegenstander op vaardige wijze de stelling opende, deed daarmee niet meer ter zake: 2,5-1,5.

   2007 November   ¸¸

 

04-11-2007   Verslag van Henk&Alex

Slechts gelijkspel voor EGS

Het eerste team van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) kwam zaterdag tegen Stukkenjagers 6 uit Tilburg niet verder dan een teleurstellend gelijkspel.

Voorspoedige start Sjeng Houben bracht EGS door zijn overwinning op voorsprong.
Ad v.d. Linden en Kees van Aart slaagden er niet in om hun sterke posities naar winst om te buigen en moesten remises accepteren.
Cas Overzier speelde een pionnenvoordeel soeverein uit naar winst. Eugène Ros was de volgende EGS-er die een sterkere stelling bij stukjes en beetjes zag afbrokkelen naar een remise: 1,5-3,5 in het voordeel van EGS.

Henk Renders en Fred Pardoel leken op winst af te stevenen, terwijl op het eerste bord Jan Langenberg de partij langzaam uit zijn handen zag glippen. Een puntendeling was voor hem het hoogst haalbare.

EGS blundert
Aan het bord van Renders tegen oud-EGS-er Ansems ontwikkelde zich voor de Goirlenaren dramatische ontwikkelingen. De EGS-er verzuimde om een fout van Ansems, een niet gedekte loper inzetten, te verzilveren.

Stukkenjagers komt langzij
Het niet afstraffen liet de partij kantelen en voor EGS ging een gewonnen partij en, naar later bleek, de winst verloren. Jan Langenberg nam kort daarna zijn verlies: 3,5-3,5. V.d. Rijt van Stukkenjagers kwam na vier uur spelen terug in de wedstrijd en wist Pardoel tot een remise te dwingen: 4-4.

De andere teams van EGS deden het nog minder. EGS 2 verloor met 2-6 bij De Drie Torens 5 uit Tilburg. Nadat Bart Plasmans EGS in een vooruitgespeelde partij op voorsprong had gezet, ging zaterdag in Tilburg zo’n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan.
Thijs Kemmeren (zijn debuut), Louis Doomernik, Frans Leijtens en Maarten de Wit keken allen al snel tegen een materiële achterstand aan die niet meer goed te maken was.
Pieter Couwenberg was de enige die wel won in een overrompelende aanval vanuit de Caro kann. Alex van Lanen en Bob van Bavel probeerden in remisestellingen wat te forceren, maar dat leverde nog eens twee nullen op: 2-6.

Het derde team van EGS, met daarin de jonge talenten van de club, ging in Valkenswaard onderuit tegen EVS 2. Het derde begon het seizoen vorige maand stormachtig, maar nu ging het veel minder. Helaas begon EGS 3 al met een man minder. Daarna verloor de Hilvarenbeekse connectie (Thomas Kools en Robin Verhoeven) en stond het dus 0-3. Alleen Jasper van Dalen wist namens EGS te winnen, Jeroen Huijben speelde remise. Teamleider Erik Hamers moest uiteindelijk ook zijn koning omleggen, wat resulteerde in een eindstand van 4,5 -1,5.

 

11-11-2007   Verslag van  Alex

Meeneemavond prooi voor Jan Douwes en Fabio Mensing

De winnaar van de jaarlijkse meeneemavond kwam van ver. Jan Douwes speelde met Fabio Mensing, die zich meestal op de Antillen ophoudt. In de finale versloegen zij het EGS-duo Pascal-Sjeng.
Door een combinatie van allerlei factoren was het aantal leden dat een niet-lid had meegebracht (daar draait het toch om op meeneemavond) dit jaar bescheiden. Vandaar dat er in twee poules werd gespeeld: een ‘meeneempoule’ en een poule met EGS-tweetallen.
In de meeneempoule waren Jan Douwes en Fabio ongenaakbaar met een score van zes uit drie. Tweede werden Vida en Darko, derde het duo Ton-Paul en de vierde plaats ging naar Jasper en Max. Pascal en Sjeng hadden iets meer moeite om de EGS-poule te winnen. De tweede plaats werd daar gedeeld door het tweetal Kees-Bart en het roterende drietal Alex-Bob-Rick. Pieter en Thijs sloten de rij.

 

11-11-2007   Verslag van  Alex

Thomas Kools districtskampioen

EGS-jeugdlid Thomas Kools uit Hilvarenbeek is zondag in cultureel centrum Jan van Besouw in Goirle kampioen geworden van het district Tilburg.

Het toernooi om het districtskampioenschap toonde aan dat er goed werk wordt geleverd door de jeugdafdeling van EGS. De club was met maar liefst dertien spelers vertegenwoordigd! Voor zover het is na te gaan is dat een record. Meer dan een kwart van het totaal aantal deelnemers was van EGS-huize.
Thomas Kools ging met een indrukwekkende score van 8,5 uit 9 aan de haal met de districtstitel in de D-groep. Maar hij was niet de enige die het goed deed. In zijn leeftijdklasse werd Robin Verhoeven (ook uit Hilvarenbeek) derde. En bij de C-jeugd werd Goirlenaar Jeroen Huijben knap tweede. Hij kwam een halfje tekort in de strijd om de titel. Deze drie schaaktalenten gaan EGS vertegenwoordigen op de Brabantse kampioenschappen. Ook dat is waarschijnlijk een record.

De andere EGS-ers die meededen: in de D Rein van de Biggelaar (vijfde), Maurick Verhoeven (8), Jesse van de Wal (11), Stefan Kolenberg (12) en Stijn van Hees (14). In de E Gilles Houtepen (5), Tim van de Klundert (11), Ruben van Noort (12), Jeroen Vos (14) en Jasper Kools (16).

 

15-11-2007   Verslag van  Bob

Goirlese enclave naar SJ Kersttoernooi

Zondag 23 december 2007 wordt het traditionele Stukkenjagers Kersttoernooi weer gehouden in het altijd sfeervolle pand van “De Kerktuin” (voorheen de Beurs) op de Heuvel.
In de editie van vorig jaar waren er in totaal 115 deelnemers, verdeeld over twee groepen. Tijdens deze editie wisten EGS’ers Alex van Lanen en Bob van Bavel een respectievelijke 20e en 35e plaats te behalen.

Ook dit seizoen zullen de twee EGS’ers weer afreizen naar het toernooi, ditmaal ook vergezeld door Jan Douwes, die zich heeft ingeschreven in de zogenaamde ‘A-groep’.
Alex en Bob zullen beide uitkomen in de ‘B-groep’, waar een maximum rating geldt van 1900. Er wordt gespeeld met een Zwitsers systeem, verdeeld over 7 rondes en met een speeltijd van 20 minuten per persoon. Tijdens het toernooi zal het drietal proberen om de eer van de EGS hoog te houden, en in ieder geval de ‘derde helft’ te gaan winnen van de overige deelnemers.

Hierbij volgt er dan ook een oproep aan alle leden van de EGS om zich ook in te schrijven voor dit oergezellige toernooi, en er op die manier ervoor te zorgen dat er een ware invasie van de EGS plaats zal vinden! Het zou erg mooi zijn wanneer de EGS met een tiental leden (of meer !!!) deel zal nemen aan deze happening. Schroom dus niet, en schrijf je nú in via de site van de Stukkenjagers (http://www.stukkenjagers.nl/kerst) !!!

 

18-11-2007   Verslag van  Alex

Vliegende start voor EGS in regiocompetitie

Het team van EGS in de regiocompetitie heeft in de eerste ronde een prestatie neergezet die je mag verwachten van een titelverdediger. Caissa uit Rijen werd me 3,5-0,5 huiswaarts gestuurd.

EGS trad aan met een sterk team, wat al snel in twee volle punten resulteerde omdat Pieter (bord 4) en Pascal (bord 2) hun tegenstander compleet overspeelden. Daarna zorgde teamcaptain Sjeng voor de zege met een remise.
Sjeng ontsnapte aan een nul doordat hij in een verloren stelling eeuwig schaak wist te geven.
Jan Langenberg moest op het eerste bord nog hard werken om de 3,5-0,5 einduitslag op het wedstrijdformulier te krijgen, maar uiteindelijk lukte hem dat.

 

18-11-2007   Verslag van  Alex

Avondteam op kampioenskoers

Waar het in de zaterdagcompetitie nog niet van een leien dakje gaat voor EGS, houdt het avondteam gelukkig wel de eer hoog. Ook in de derde ronde bleef ons viertal ongeslagen. Uit tegen Stukkenjagers F won EGS met 2,5-1,5. Het avondteam staat nu op kop in de tweede klasse B. Het kostte teamleider Pascal de nodige moeite om, in zijn afwezigheid, een viertal op de been te krijgen richting Tilburg. Maar het team dat uiteindelijk uit de bus kwam mocht er wezen: Jan Douwes, Jan Langenberg, Sjeng en Pieter reisden af naar Tilburg en ze keerden terug naar Goirle met een nipte zege. Dat betekent dat EGS nu alleen op kop staat, één matchpunt voor Wasbord, dat nog wel een wedstijd in te halen heeft.

 

23-11-2007

Foto's van Pieter

Pieter heeft een paar foto's van het Jeugdschaakgebeuren opgestuurd.

Kijk maar eens op de Jeugdpagina ...

 

25-11-2007   Verslag van  Alex

Zwarte Zaterdag voor EGS

De derde ronde van de NBSB-competitie is voor de Eerste Goirlese Schaakclub uitgelopen op een zwarte zaterdag. Voor het eerst sinds EGS met drie teams in de bondscompetitie uitkomt, liepen alle drie de teams tegen een nederlaag aan.

Het eerste team moest het opnemen tegen De Kentering uit Rosmalen, de koploper van de tweede klasse C. Tot en met het derde speeluur wist EGS 1 gelijke tred te houden. Het stond 2,5-2,5 dankzij een remise van Fred Pardoel en overwinningen van Kees van Aert en Pieter Couwenberg en op de drie nog resterende borden deden de Goirlenaren zeker niet onder voor hun opponent uit Rosmalen. Maar in het laatste uur ging het langzaam maar zeker fout voor EGS en drie nullen later eindigde de wedstrijd in een ruime 2,5-5,5 nederlaag. EGS staat nu voorlaatste in de tweede klasse en moet strijden tegen degradatie, in plaats van de gehoopte race om het kampioenschap.

EGS 2 moest het opnemen tegen het tweede team van De Kentering. Het leek lange tijd een desastreuze middag te worden voor het tweede, want de Rosmalense punten bleven maar binnenstromen. Op een gegeven moment was de tussenstand zelfs 1-5, met alleen een Goirles punt van Rupert Spijkerman. In de slotfase slaagden Frans Leijtens en Alex van Lanen erin te winnen en zo de score voor EGS 2 nog een draaglijker aanzien te geven. Maar de nederlaag was toen al een feit: 3-5.

Het derde team van EGS, met een aantal talentvolle jeugdspelers, was zowel letterlijk als figuurlijk een maatje te klein voor HMC Calder 6 uit Den Bosch. Teamleider Erik Hamers wist met een zwaarbevochten remise te voorkomen dat EGS helemaal geen punten wist te scoren. Het werd 0,5-5,5.

Hoe zoet de overwinning kan smaken ( zie: www.dewebsitevan.nl/dekentering/)

http://www.dewebsitevan.nl/dekentering/

De gastheren van EGS kijken zorgelijk in de ruimte of naar het puntje van hun sigaret. Dat wordt zwaar tegen 'De Kentering'

http://www.dewebsitevan.nl/dekentering/

Luc Seuter weet nog niet wat hem zal overkomen: gewonnen staan en toch verliezen. Dat maakt elke schaker wel eens mee.

http://www.dewebsitevan.nl/dekentering/

Erik Punt kijkt argwanend naar het bord: hoe kan het toch, dat zijn tegenstander zoveel pionnen heeft en hij zelf zo weinig??

 

29-11-2007   Verslag van  Alex

Avondteam niet te stuiten

Het avondteam van EGS gaat regelrecht op het kampioenschap af in de tweede klasse B. Dinsdag werd het team van DSC met de staart tussen de benen terug naar Dongen gestuurd: het werd 4-0!

De zege kreeg al vroeg op de avond gestalte. Op bord één lanceerde Pascal een overrompelende aanval die zijn tegenstander al snel op de knieën dwong. En aan bord twee wist Jan Langenberg zijn tegenstander vlot een stuk te ontfutselen. Terwijl Jan nog bezig was om de hevig tegenspartelende vis op het droge te slepen, zette Erik aan bord vier de 2-0 op het bord. Zijn koningsaanval eindigde in een artistiek en niet alledaags mat. Na de 3-0 van Jan was het op bord drie nog slechts de vraag of Alex voor de 100%-score kon zorgen. Ook hij kon, na een moeizame opening, een koningsaanval op touw zetten. Die leverde een voorsprong van een kwaliteit en veel tijd op en die combinatie werd zijn Dongense tegenstander in het eindspel fataal.
Daarmee boekte EGS zijn derde overwinning op rij, na de 2-2 tegen Unk in de eerste ronde. Het is wel zaak om nog niet te vroeg te juichen, want de uitwedstrijden tegen (waarschijnlijk) de twee grootste concurrenten, ’t Paardje en Wasbord, staan voor 2008 nog op het programma.

 

29-11-2007   Verslag van  Alex

EGS houdt open huis met eindejaarsschaakavond

EGS houdt donderdagavond 27 december zijn jaarlijkse eindejaarsschaakavond.

Voor de oud-gedienden is dit evenement beter bekend als de oud-ledenmiddag, maar sinds vorig jaar is dit evenement (met succes) naar de avond verplaatst. Maar de strekking blijft hetzelfde: schakers uit Goirle en Riel komen bij elkaar om onder het genot van een hapje, een drankje en natuurlijk een schaakpartij het jaar uit te luiden.
Iedereen is welkom, jong of oud, (voormalig) EGS-lid of niet, clubschaker of huisschaker. In een ongedwongen sfeer kunt u kennis maken met de eerste (en enige) Goirlese Schaakclub en de krachten meten met andere schakers uit Goirle en omgeving.

De eindejaarsschaakavond begint om 20.00 uur in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg 83.

 

30-11-2007   Verslag van  Bob

30-11-2007   Verslag van  Bob

Ik ben erg benieuwd hoeveel mensen die dit lezen daadwerkelijk weten wat Gongschaak is. Eerlijk gezegd verwacht ik dat dit er niet erg veel zullen zijn, clubleden uitgezonderd natuurlijk.
Vandaar dat ik even een korte uitleg zal geven van het evenement dat dinsdag 4 december in het Hof van Holland door de leden van de EGS, en alle belangstellende, gespeeld zal gaan worden.

Gongschaak is een variant van het schaak waarbij alle normale regels gelden, op één na. De spelers beschikken namelijk niet over inspraak op wélk moment ze hun zetten uit moeten voeren, terwijl dat normaal gesproken natuurlijk wel het geval is.
De spelers zijn namelijk verplicht om te zetten zodra er op de gong (of de bel) geslagen wordt, ongeacht de tijd die er tussen twee gongslagen in heeft gezeten. Dit kan variëren tussen meer dan een minuut per zet, maar ook slechts enkele secondes…. Hierbij ontstaan natuurlijk spectaculaire situaties, waarbij de stomste zetten gedaan (kunnen) worden, en de meest eenvoudige dingen over het hoofd worden gezien! Het kan immers zijn dat je amper over tijd beschikt om na te denken….en dan kunnen de gekste dingen gebeuren!

Heeft u nog nooit van het Gongschaak gehoord, maar heeft u wel belangstelling gekregen? Kom dan gezellig langs in het Hof van Holland (Tilburgseweg), en speel gezellig mee met de leden van de Eerste Goirlese Schaakclub. Iedereen is van harte welkom, aanvang van dit geweldige evenement ligt rond 20.15/20.30 uur.


   2007 December   ¸¸

 

05-12-2007   Bericht van  Alex

Eindejaarschaakavond   (ook wel bekend als de oud-ledenavond)

Graag wil EGS eenieder uitnodigen voor de jaarlijkse eindejaarsschaakavond. Die wordt dit jaar gehouden op donderdag 27 december en begint om 20.00 uur. De locatie is uiteraard het Hof van Holland, Tilburgseweg 83 in Goirle. Iedereen die graag schaakt mag meekomen. De EGS is volop in beweging. Voor het eerst in de geschiedenis van de club komen we met drie teams uit in de competitie van de NBSB. Dat is voor een groot deel te danken aan het goed functioneren van de jeugdafdeling, die ervoor heeft gezorgd dat we een derde team met alleen maar jeugdspelers in de competitie kunnen brengen. Zoals altijd hoopt coach Henk Renders dit seizoen met EGS 1 naar de eerste klasse te promoveren. Maar of dat lukt is de vraag, want de resultaten tot nu toe dit seizoen vallen wat tegen. Gelukkig doet het avondteam het wel goed, dat stevent af op het kampioenschap in de tweede klasse. En in de regiocompetitie hebben we afgelopen seizoen ons kampioenschap weten te prolongeren. Wil je weer de gezellige schaaksfeer proeven die er op onze club heerst, dan ben je van harte welkom om op de eindejaarsschaakavond een potje te komen schaken. Of meerdere potjes natuurlijk. We zullen je zeker een leuke avond bezorgen. Graag zien we je op 27 december....

 

08-12-2007   Verslag van  Alex

Weer overwinning voor EGS-viertal

Misschien moet het EGS-bestuur bij de NBSB maar een verzoek indienen om alleen nog maar met teams van vier te spelen. Dan is EGS namelijk onverslaanbaar.Zowel in de avondcompetitie als in de regiocompetitie heeft het desbetreffende EGS-viertal nog niet verloren.

In de regio verloor het debuterende De Wilde Dame deze week met 1,5-2,5 van EGS.
Het begon slecht met een nederlaag van teamleider Sjeng op bord 4. Sjeng bracht een stukoffer dat wat te opportunistisch bleek. Maar daarna kwam EGS op stoom tegen De Wilde Dame.
Bart won op bord drie omdat zijn tegenstander een mat in een over het hoofd zag.
Henk van Griethuijsen (bord 1) had een pion meer in het eindspel, maar door de goede positie van de vijandelijke koning bleef het bij een remise.
Alex sleepte het winnende punt in de wacht. Zijn tegenstander zag zich genoodzaakt om een stuk te offeren om wat aan zijn positionele nadeel te doen. Maar toen hij zag dat de stelling er alleen maar verder op achteruit ging, gaf hij op.

 

15-12-2007   Verslag van Erik  

SVO 3 - EGS 3

We togen met 5 spelers naar Oisterwijk waar we door het 3e team welkom werden geheten.
Omdat Jeroen Huiben ziek was, keken we al tegen een 0-1 achterstand aan. Thomas kwam zo snel de viktorie kraaien dat we aan herdersmatje dachten. Het bleek een blitzkrieg op de koningsverdediging. 1-1 Helaas verloor Jimmy zijn dame en de partij 2-1. Nadat Jasper en Robin remiseerden, 3-2, was remise in mijn partij niet genoeg.

diagram Erik

Erik Hamers - Jacques Peeters

Wat moet zwart hier spelen?

Op 30 ....T x b6 volgt 31 e5! Zwart kan de dame dan niet wegspelen op straffe van 31 ...Df6# en 31....Lxe5 verliest de ongedekte toren op b6.
Op 30....Lg7 (de beste zet) blijft wit een toren tegen 2 paarden en 1 pion voorstaan.
Met de gespeelde zet 30....Ld4 ging ook nog eens die loper verloren (31.L x d4+) en opgegeven.

Eindstand 3-3

 

15-12-2007   Verslag van Bob 

Degelijke overwinning EGS 2

Het tweede team van de EGS wist dit seizoen nog geen enkel wedstrijdpunt te pakken in de zaterdagcompetitie van de KNSB. Ondanks dat er qua rating vaak vele mogelijkheden lagen, bleek een enkele zet soms nét iets teveel van het goede, waardoor het teamresultaat verloren ging. Daarbij werd het eindelijk wel eens tijd om een zege te boeken, en dat moest dan gebeuren in Waspik; waar de gelijknamige club speelt in het fraaie plaatselijke culturele centrum.

Samen met succescoach Frans Leijtens zijn er zes EGS’s af gereisd Waspik, omdat de tegenstander al van tevoren had laten weten over slechts zeven spelers te beschikken. Het team begon dan ook met een 1-0 voorsprong, en heeft deze voorsprong geen enkel moment meer uit handen gegeven.
Bob wist de stand met een vlotte remise naar een ½-1½ te brengen.
Het bord ernaast was Ton iets te fanatiek met het verdedigen van een pion, waarbij hij volledig over het hoofd zag dat zijn loper instond tegen de dame, wat resulteerde in een stuk achter (tegen pion compensatie). Hij speelde echter moedig door, en wist met een fraaie loper/toren combinatie de tegenstander alsnog op de knieën te dwingen: ½ -2½.
Rupert stond in het middenspel enigszins verloren omdat hij 2 pionnen achter kwam te staan, waarvoor hij echter wel behoorlijke compensatie kreeg in de vorm van een aanval. De tegenstander van Rupert wist geen raad met de vakkundig uitgevoerde aanval van Rupert, waardoor hij redelijk snel zijn koning neer moest leggen en de EGS het punt moest gunnen: ½.-3½.
Wedstrijdleider en succescoach Frans Leijtens heeft zijn team weliswaar naar een overwinning weten te coachen, maar kon desondanks geen vuist maken op het bord. Al vanaf het begin kwam hij in de problemen tegen een tegenstander die daar wel raad mee wist. Langzaam maar zeker kwam de overwinning in zicht, en toen Frans met een paar wanhoopspogingen eeuwig schaak probeerde te forceren maakte de tegenstander de partij kundig af: 1½-3½.
Eugene wist vanuit de opening een betere positie te bereiken in het middenspel, waar hij ook wat kwaliteit wist te winnen. Eugene bood in een remiseachtige stelling remise aan bij zijn tegenstander, die daarop bij zijn teamleider ten rade ging of de remise aangenomen mocht worden. Gezien de stand besloot de wedstrijdleider van Waspik alles op alles te zetten, met als gevolg dat de remise niet aangenomen is. Onder enorme tijdsdruk moest Eugene snel doorspelen naar zet 40, waardoor hij met het resterende half uur de wedstrijd uit kon spelen. Met nog 1 seconden op de klok wist hij dit te bereiken, maar de stelling was inmiddels zo gekanteld dat zijn tegenstander hem langzaam kon breken, wat resulteerde in opgave van Eugene: 2½-3½.
Ook Maarten kreeg in zijn partij een remiseaanbod van zijn tegenstander, maar reageerde daar erg koeltjes op: “Er staan nog zoveel stukken op het bord, ik speel liever nog verder”. Hij wimpelde de remise af, wat uiteindelijk een goede keuze bleek te zijn. Met gedegen aanvalsspel en een blunder van de tegenstander wist hij de partij naar zijn hand te zetten, en zorgde daarmee voor de teamzege door een 2½-4½ te noteren.
Als allerlaatste was Bart nog bezig om een spannende partij te proberen te winnen. In een erg moeilijk eindspel overzag de tegenstander van Bart een remisewending over het hoofd door het geven van eeuwig schaak. Na vele tactische zetten en pogingen van Bart om een vrijpion te promoveren dwong Bart de tegenstander om een paard te geven tegen de vrijpion, om daarna de overgebleven torens af te ruilen. De volgende stukken stonden toen nog op het bord: tegenstander (3 pionnen), Bart (2 pionnen, loper). In een stelling waarbij de koning van Bart vrijwel het complete veld diagonaal overstak om de pionnen van de tegenstander aan te vallen, wist Bart in zo’n 100 zetten het volle pond alsnog binnen te halen.

De eindstand tussen Waspik – EGS II is dus 2½-5½ geworden.

 

18-12-200   Verslag van Jan en Eugène 

EGS 1 pakt kostbare punten!

Zaterdag was het Super Saturday voor EGS!

Ons eerste team deed goede zaken in de vierde ronde van de NBSB-competitie door in Boxmeer De Vrijpion te verslaan. Het tweede team won eveneens, en wel met 2,5 – 5,5 van Wasbord. En EGS 3 hield zich knap staande tegen Oisterwijk: 3-3.

De Vrijpion – EGS 1: 3 - 5
Het begon met een kleine tegenvaller. De Vrijpion verscheen namelijk met slechts zeven teamleden. Eén van de EGS’ers was dus voor niets gekomen. Cas was helaas de klos. Maar goed, het was wel 0-1. Daarna ging het snel aan de borden van Kees en Sjeng, die de tussenstand op 0-3 brachten.
Nieuwkomer in het eerste team Cees Schalk had een sterk debuut door zijn tegenstander op remise te houden. De opponent van Jan Langenberg begon hierna geforceerd op winst te spelen, wat niet goed voor hem afliep. Dat bracht de stand op 0,5-4,5; de winst was binnen.
Fred kon kort daarop zijn partij ook remise houden waardoor het 1-5 werd. De partijen van Ad van der Linden en Jan Douwes liepen minder gelukkig af, beiden moesten de koning neerleggen. Hiermee werd de eindstand 3 - 5. Een kostbare overwinning.
EGS 1 heeft De Vrijpion ingehaald op de ranglijst en staat nu zesde. Na de winterstop spelen we op 9 februari thuis tegen hekkensluiter Ravenstein.

Bord 1: Marco Huysmans - Jan Douwes 1-0
Bord 2: Henny Kempen - Jan Langenberg 0-1
Bord 3: Niemand - Cas Overzier 0-1 (Regl.)
Bord 4: Marco van Loon - Fred Pardoel ½-½
Bord 5: Joop Taanman - Ad v.d. Linden 1-0 Bord
6: Guus Bens - Kees van Aert 0-1 Bord
7: Martien Verbeek - Sjeng Houben 0-1 Bord
8: Jos Rongen - Cees Schalk ½-½
Eindstand: 3 - 5

 

24-12-2007   Verslag van  Alex

EGS-er in de prijzen tijdens kersttoernooi Stukkenjagers

Met een delegatie van drie spelers was EGS zondag van de partij op het kersttoernooi van het Tilburgse Stukkenjagers.

Jan Douwes kwam uit in de sterke A-poule, Alex en Bob deden mee in de B-poule.
In eerste instantie leek het erop dat alleen Alex potten kon breken. Na de vierde ronde had hij zes keer zoveel punten (3) als Jan (0,5) en Bob (0) bij elkaar. Maar een donderspeech van de teamleider van het tweede EGS-team had zijn uitwerking op Jan en Bob.
Jan zette een reeks van drie overwinningen neer, waarmee hij nog op een knappe score van 50% (TPR 2080) eindigde.
Bob wist te winnen van de broer van Ruud Lubbers, voorwaar ook een prestatie van formaat. Maar de beste score was toch voor Alex. Met 5 uit 7 en een TPR van 1968 werd hij gedeeld vijfde in de B-poule. Dat leverde hem de ratingprijs op voor de beste prestatie door een speler met een rating onder de 1650.

 

30-12-2007   Verslag van  Erik

Brabantse Schaakkampioenschappen voor de Jeugd

Van 27 t/m 30 december werden de Brabantse Jeugdkampioenschappen in De Werft te Kaatsheuvel gehouden.
Dit jaar streden 98 schakers en schaaksters om de titel Brabants Kampioen in de diverse leeftijdscategorieën: en wel t/m 12 jr (D), t/m 14 jr (C), t/m 16 jr (B) en t/m 20 jr (A). Maar niet alleen het kapioenschap stond op het spel. De hoogst eindigenden zouden zich plaatsen voor het NK.
EGS goirle was vertegenwoordigd met 4 spelers die zich via het districtskampioenschap van Tilburg hadden geplaatst.

Deelnemers Schaakkampioenschap

Thomas Kools, Robin Verhoeven en Rein vd Biggelaar in de D en Jeroen Huiben in de C categorie.

EGS-er Thomas Kools plaatst zich voor NK. De categorie t/m 12 jr speelde 3 ronden per dag (27/28/29 dec). In deze jongste categorie waren de kinderen nogal gewaagd aan elkaar en er waren toch wel 6 titelkandidaten aan te wijzen. Een van de titelkandidaten was Thomas Kools uit Hilvarenbeek.
In de laatste ronde stond Thomas nog 2e achter Lars Vereggen en was kanshebber voor de eerste plaats. Hij verloor echter van angstgegner Jan Cox. Daardoor schoten Jan Cox en Derek Jan Rahangmetan hem voorbij.
Thomas werd 4e en mag naar het Nederlands kampioenschap begin mei in Rijswijk.
Van de 31 deelnemers zou Robin 18e worden. Rein was de laatste dag ziek en werd 29e.
In de loodzware c-categorie eindigde Jeroen op de laatste plaats.

 

30-12-2007  Verslag van Alex&Sjeng

EGS nog ongeslagen in regiocompetitie

Halverwege het seizoen in de regiocompetitie is EGS nog steeds ongeslagen.Vlak voor kerst werd het in Chaam tegen En Passant 2-2.

Het vorige seizoen won EGS met overmacht dit kleine toernooi, dat dit jaar in omvang toegenomen is door de deelname van De Wilde Dame. Voor EGS zit de halve competitie er weer op. Nadat de eerste (thuis)wedstrijd tegen Caïssa (uit Rijen) nog betrekkelijk gemakkelijk gewonnen werd en nadat EGS na de (uit)wedstrijd tegen De Wilde Dame met een 1,5-2,5 zege naar Goirle kon terugkeren volgde er een uitermate spannende confrontatie met En Passant.
De teamleider speelde op bord 4 tegen Ad de Bie. Sjeng opende slapjes en blunderde bij een poging om meer grip op de wedstrijd te krijgen. Een pion kwam op g4 en de loper op h5 en de toren op f5 konden niet tegelijkertijd ontsnappen. De schade bleef beperkt tot het verlies van de kwaliteit door een ruil op f3 gevolgd een dreiging van een binnendringend paard. Daarmee had Sjeng enige compensatie omdat wits koningsstelling er verminkt uitzag.
Een rondje (eigenlijk een lijntje) langs de borden leerde dat EGS blij zou mogen zijn een punt mee naar huis te nemen. Jan Langenberg (op 1) stond er gezond en evenwichtig voor in zijn strijd tegen de sterke Ernest van Moorsel. Maarten (op 2) had zich door Karoy Kapitany laten opsluiten en vocht tegen een enorm ruimtegebrek waardoor de organisatie van de verdediging nauwelijks mogelijk leek. Erik (op 3) had een onoverzichtelijke stelling tegen zijn Esbeekse geboorteplaatsgenoot Pullens.
Terug bij zijn bord besloot Sjeng om zijn huid zo duur mogelijk te verkopen en in het verleden is vaker gebleken dat hij zijn beste schaak boven haalt in stelling waarbij hij in het nadeel is. Na langdurig manoeuvreren had Ad eindelijk zijn stukken klaar voor de grote schoonmaak, maar toen viel plots de zwarte toren met schaak binnen op de onderste rij. Daarna plofte de zwarte dame op h1 neer en de witte koning voelde zich in het nauw gedreven met mat tot gevolg.
Toen was het tijd om de stand op de andere borden weer eens te bekijken. Erik stond minstens gelijkwaardig, Maarten stond op verlies en Jan had een prachtstelling met duidelijk winstkansen. En zo gebeurde het zo ongeveer. Maarten kreeg een onpareerbare aanval over zich heen en moest opgeven. Erik besloot tot remise na het bereiken van een eindspel van dame tegen 2 torens. Met de stand 1,5 -1,5 was het wachten tot dat Jan zijn vis op het droge zou hebben, maar Ernest wist de complicaties zodanig op te voeren dat er niet meer dan een remise overbleef.

Uitslag En Passant-EGS 2-2. En de strijd is dus nog volledig open.

Waarmee het jaar 2007 wordt afgesloten.

Uiteraard de beste wensen voor eenieder en hopelijk veel voortschrijdend inzicht ...


   2008 Januari     ¸¸

 

10-01-2008   Nieuws van Bob 

Alex in actie op Corus

In het weekend van 11 t/m 13 januari zal de huidige secretaris van de EGS deelnemen aan de vierkamp van het roemruchte Corus schaaktoernooi, dat sinds jaren georganiseerd wordt in Wijk aan Zee.
Alex zal hier proberen om in een poule van vier schakers een 100% score te behalen om zodoende de EGS ook boven de rivieren een goede naam te bezorgen! Tussen de bedrijven door zal hij zeker even wat inspiratie op gaan doen door te kijken bij de aanwezige grootmeesters, die op hetzelfde moment hun partijen afwerken.
Vanzelfsprekend zal Alex via deze site een mooi verslag schrijven over zijn prestaties op het prestigieuze Corus.

Wij wensen Alex vanuit Goirle veel succes en veel plezier toe in Wijk aan Zee!

 

16-01-2008   Verslag van  Ester van Zundert

Talent van het jaar

16 jan 2008, - HILVARENBEEK - In cultureel centrum Elckerlijc in Hilvarenbeek heeft wethouder Kees van Mol gisteravond de sportprijzen van de gemeente Hilvarenbeek uitgereikt.

De verkiezing was in handen van de Vereniging Sportraad Hilvarenbeek. Potentiële kandidaten werden door de sportclubs aangedragen. Maar ook via artikelen in de lokale media kwam de Sportraad aan haar kandidaten: Sporter van het jaar, Sportman van het jaar, Sportploeg van het jaar, Sportvereniging van het jaar en Talent van het jaar.

Talent van het jaar Thomas Kools uit Hilvarenbeek, schaker bij de Eerste Goirlese Schaakclub. 'Een bijzonder talent dat op 10-jarige leeftijd volwassen tegenstanders weet te verslaan.
Thomas won met overmacht het districtskampioenschap in de D-categorie. Hij werd vierde bij de Brabantse Jeugdkampioenschappen, waar de kinderen zeer aan elkaar waren gewaagd. Hij mag daardoor naar de Nederlandse kampioenschappen.'

Thomas Kools, talent van het jaar

 

17-01-2008   Verslag van  Alex

Zege in Corus-vierkamp voor EGS-er

Wat (ex-) wereldkampioenen als Veselin Topalov, Vladimir Kramnik en Viswanathan Anand deze en volgende week nog maar moeten zien te presteren, is Alex al gelukt: hij heeft het Corus-toernooi in Wijk aan Zee gewonnen. Nou ja, op zijn (iets lagere) niveau dan.
In een weekendvierkamp had Alex na twee ronden nog een score van honderd procent. Een remise was genoeg voor de groepszege. Omdat de laatste tegenstander door autopech niet op kwam dagen, ging ook dit punt in zijn geheel naar de EGS-er.
Alex eindigde met zodoende drie uit drie op de eerste plaats.

 

17-01-2008   Verslag van  Alex

Nogmaals: ..... Thomas Kools sporttalent van het jaar !

EGS-talent Thomas Kools is dinsdagavond uitgeroepen tot sporttalent van het jaar 2007 van de gemeente Hilvarenbeek. Een mooie afsluiting van een succesvol schaakjaar voor de 11-jarige Thomas, waarin hij het kampioenschap van het district Tilburg won, vierde werd bij de Brabantse kampioenschappen en zich kwalificeerde voor de Nederlandse Kampioenschappen. En in de race om het jeugdkampioenschap van EGS staat Thomas momenteel, halverwege het seizoen, ook nog eens bovenaan.
Die prestaties zijn dus blijkbaar niet alleen in Goirle, maar ook in Hilvarenbeek opgevallen. Thomas legde in een bomvol cultureel centrum Elckerlijc de presentator van de avond (en de rest van de zaal) op zijn dooie gemak nog even uit wat een herdersmatje precies is. Daarna werd hij door sportwethouder Van Mol op het podium geroepen om zijn prijs in ontvangst te nemen: een beeldje, een oorkonde met al zijn prestaties erop vernoemd en uiteraard een klaterend en welverdiend applaus.

 

Thomas Kools sporttalent van het jaar !

Thomas Kools sporttalent van het jaar !
Foto van en met Erik

 

30-01-2008   Verslag van  Alex

Avondteam van EGS blijft maar winnen

Het avondteam van EGS heeft dinsdagavond in Made een belangrijke stap gezet richting het kampioenschap in de tweede klasse B. De nummer drie op de ranglijst, ’t Paardje, werd in eigen huis met 0,5-3,5 verslagen door het Goirlese viertal.

De overwinning was niet zo gemakkelijk als de uitslag doet vermoeden. De spanning bleef er lang in op de vier borden en pas in de late uurtjes vielen de beslissingen uit in het Goirlese voordeel.
Aan het derde bord scoorde teamcaptain Pascal Graafmans een vol punt en aan het laatste deed Erik Hamers hetzelfde.
Jan Douwes liet het enige halfje liggen op bord twee, maar je kunt natuurlijk ook zeggen dat hij met zijn remise de overwinning veilig stelde.
Het laatste punt kwam op naam van Rick van Loy op bord 1, terug van weggeweest op de EGS-ledenlijst.

Er staan nog twee speelrondes op het programma. Twee overwinningen zijn genoeg voor een kampioenschap voor het avondteam van EGS, dat tot nu toe alleen tegen Stukkenjagers (2-2) punten verspeelde.
Op dinsdag 26 februari komt hekkensluiter Watertoren op bezoek in Goirle, maar de beslissing valt hoogstwaarschijnlijk pas in de laatste ronde. Dan speelt EGS uit tegen de nummer twee, Wasbord uit Waspik.


   2008 Februari     ¸¸

 

05-02-2008   Verslag van  Alex

Wie houdt Jan van de snelschaaktitel af ?

De finalerondes om het snelschaakkampioenschap van EGS komen eraan.En de grote vraag is: wie houdt Jan Douwes van de titel af?

Na de drie voorrondes staat Jan vrij ruim bovenaan, maar we weten allemaal dat dat met de mathematiek van wedstrijdleider Sjeng allerminst een garantie is voor een overwinning.
Jan wordt gevolgd door Cas, Pascal, Kees, Bart en titelverdediger Sjeng. Waarschijnlijk zullen zij dus in de eerste ronde de kampioenspoule vormen. Maar dat biedt enkele outsiders de mogelijkheid om zich via de tweede poule alsnog een kans op het kampioenschap te verschaffen.
De twee finalerondes staan gepland voor 11 maart en 29 april.

 

09-02-2008   Verslag van   Erik

Thomas Kools schrijft 1e De Drie Torens Jeugdtoernooi op zijn naam

Thomas Kools

Van de 11 spelers in de D-categorie veroverde Thomas de eerste plaats met 6½ uit 7. Rutger Stuiver (Waalwijk) werd tweede met een halfje puntje achterstand en Mischa Senders (ook Waalwijk) eindigde op basis van weerstandspunten op de derde plaats met 5 punten. Robin werd 4e en Maurick 6e.
Jasper Kools wordt 5e van de 19 in de E-categorie.

Als je zoekt, zie je onze 4 EGS-ers op het strijdtoneel.

 

09-02-2008   Verslag van  Henk

Teamleiders lijden in zaterdagcompetitie ....

Lijders

De teamleiders van EGS in de buitencompetitie 2007/2008

Henk Renders (EGS 1) doet het nog één keer voor maar Alex van Lanen (EGS 2) en Erik Hamers (EGS 3) zijn niet geconcentreerd. Een paar uur later verloren hun teams dan ook. EGS 1 kwam weg met een schamel gelijkstel tegen Groot Ravenstein (NBSB, klasse 2c)  

 

10-02-2008   Verslag van  Henk, Alex en Erik

EGS speelt gelijk tegen Ravenstein

Drie EGS-teams speelden zaterdag in Hof van Holland hun vijfde ronde voor de buitencompetitie van de NBSB. Dat leverde één gelijkspel op en twee nederlagen.

EGS 1 opent goed

In de tweede klasse nam EGS 1 het op tegen Groot Ravenstein, de hekkensluiter. Jan Douwes, voor de tweede keer in de basis van EGS 1, tekende na tweeëneenhalf uur het eerste punt aan. Een droomstart voor de Goirlenaren. Sjeng Houben ging als altijd heel voortvarend uit de blokken. In een stand met een toren voor zijn opponent en een loper voor Sjeng, werd de voorsprong van EGS teniet gedaan.

Steken laten vallen
Henk Renders leek EGS vervolgens gemakkelijk opnieuw op voorsprong te brengen. Hij wilde het echter te mooi afronden en verslikte zijn in zijn eigen aanval. Goed spelen en veel punten morsen lijkt in deze competitie regelmaat te worden.
Ad v.d. Linden, drie seizoenen lang één van de best scorende spelers in de tweede klasse van de NBSB, faalde opnieuw. Eén uit vijf geeft de vormcrisis aan waarin Ad verkeert. Met deze 1-3 achterstand was het moreel echter niet gebroken.

Overzier zorgt voor aansluiting
Een grieperige Cas Overzier speelde een zeer complexe partij en wist in de doolhof van varianten de juiste voortzetting te vinden. De aansluiting was weer tot stand gebracht.
Jan Langenberg probeerde op allerlei manieren een remise te ontlopen maar accepteerde deze toch uiteindelijk om een groot risico tot verlies te vermijden.
Kees van Aert kreeg een remise met materiaalachterstand op het bord en speelde bekwaam naar een draw toe: 3-4.
Fred Pardoel op het vierde bord wikkelde een sterke stelling geroutineerd af naar winst. Met 4-4 een narrow escape.

 

EGS 2 verliest nipt.

Het tweede team van EGS ontving het vierde van De Baronie uit Breda. Een zege tegen Baronie, de nummer drie uit de derde klasse B, was voor het Goirlese team de laatste mogelijkheid om de onderste regionen te ontvluchten.
EGS kwam op een snelle 1-2 achterstand na nederlagen van Ton Krugers en Bob van Bavel en een overwinning van Bart Plasmans. In een spannende wedstrijd kwam EGS die achterstand niet meer te boven. Een zege van Frans Leijtens werd weggestreept tegen de verliespartij van Pieter Couwenberg.
Ten slotte werden Eugène Ros, Alex van Lanen en Maarten de Wit door hun Bredase tegenstanders bekwaam op remise gehouden.
De nipte nederlaag (3,5-4,5) is een afspiegeling van de kleine krachtsverschillen in deze derde klasse.

 

EGS 3 delft ook het onderspit.

Ook het derde team van EGS, met daarin een aantal jeugdige talenten, verloor. Tegen het sterke tweede team van Oude Toren uit Berkel-Enschot is dat geen schande. Robin Verhoeven uit Hilvarenbeek wist als enige te winnen, Jasper van Dalen scoorde een halfje: 1,5-4,5.

 

20-02-2008   Verslag van  Alex

EGS beste schaakclub van Goirle

De verschillende competities zijn nog in volle gang, maar één titel kan EGS na dinsdagavond alvast claimen: die van de beste schaakclub van Goirle.

In het Hof van Holland werd het dinsdag 2-2 in de wedstrijd voor de regiocompetitie tegen De Wilde Dame. Uit won EGS in december nog met 2,5-1,5 van de thuisschaakclub.
Het viertal van EGS kwam al snel op voorsprong dankzij Henk van Griethuijsen op bord twee. Hij wist de dame van zijn opponent buit te maken, en zoals we allemaal weten ben je dan kansloos tegen Henk.
Erik zorgde aan bord drie voor de 2-0 door consequent pionnetjes te snoepen bij zijn tegenstander, zodat de stelling in zijn voordeel uitviel. Het zag er kortom zonnig uit voor EGS.
Maar toen ging het mis.
Op bord één verloor Pascal en ook teamleider Sjeng kon het aan bord vier niet bolwerken. Eindstand 2-2.
Dit kan aan het eind van het seizoen duur puntverlies blijken in de strijd om de regiotitel, die meestal tussen EGS en het Chaamse En Passant gaat.

 

24-02-2008   Verslag van  Alex

EGS-ers plaatsen zich voor schaakolympiade

Rick van Loy en Pieter Couwenberg hebben zich dit weekeinde geplaatst voor het Nederlands team dat meedoet aan de schaakolympiade voor visueel gehandicapten. Die wordt in oktober gehouden op Kreta.
Rick en Pieter veroverden een plekje in het Nederlandse viertal tijdens het Open Kampioenschap van de NSVG (Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten), dat dit weekeinde in Nunspeet is gespeeld. De vier NSVG-leden die tijdens dit open toernooi de beste prestatie neer zouden zetten, mochten naar de olympiade.
Het toernooi werd met overmacht gewonnen door Andries Mellema uit Ermelo. Rick (winnaar in 2006) werd gedeeld tweede en beste NSVG-er. Pieter was de derde NSVG-speler op de ranglijst en mag dus ook naar Kreta.
Ook Guus Vermeulen en Alex van Lanen speelden mee in Nunspeet. Jeugdtrainer Guus deed het goed met 4,5 punt uit 6 wedstrijden. Hij deelde de tweede plek met Rick. Alex eindige met een score van vijftig procent in de middenmoot.
Meer informatie over dit toernooi is te vinden op de NSVG-site: www.nsvg.nl.

 

27-02-2008   Verslag van  Erik

HMC toernooi

Onze jongens, Robin, Maurick, Thomas en Jasper hebben een prima resultaat neergezet op het 3e Brabant criterium toernooi. Standen, uitslagen en foto's op de site: http://www.hmcdenbosch.nl

Jasper, Maurick, Robin en Thomas speelden simultaan tegen Bianca Muhren.       
Thomas ging zelfs met een podiumplaats naar huis want hij werd 3e.

 

28-02-2008   Verslag van  Alex

Avondteam op drempel van kampioenschap

Het avondteam van EGS is nog één zege verwijderd van het kampioenschap in de tweede klasse B.
Het Goirlese viertal won thuis overtuigend van Watertoren. Het werd 4-0. Omdat ook de concurrent D4 won, moet EGS de laatste competitiewedstrijd winnen om zeker te zijn van de titel. EGS trad aan met het sterkst denkbare team: Rick van Loy, Jan Douwes, Pascal Graafmans en Jan Langenberg.
Jan Langenberg was het eerste klaar. Hij offerde een kwaliteit in de Siciliaanse opening en ging daarna rechtstreeks op jacht naar de vijandelijke koning. Zijn tegenstander moest al rap de koning omleggen.
Het tweede punt kwam uit onverwachte hoek: aan bord één won Rick, terwijl zijn tegenstander toch echt beter stond. Maar als je je dame weggeeft, kun je net zo goed opgeven. En dat was wat de Watertoren-speler deed.
Jan Douwes bracht zijn tegenstander in het nauw door stapje voor stapje de druk op de halfopen g-lijn te verhogen. Uiteindelijk resulteerde dat in het derde EGS-punt.
Teamcaptain Pascal maakte het feest compleet door in het eindspel ook een vol punt binnen te halen.
Omdat D4 de lastige uitwedstrijd bij Stukkenjagers met 1-3 won, blijft het verschil tussen EGS en zijn Oosterhoutse concurrent een punt. Als D4 de laatste ronde wint (tegen middenmoter ’t Paardje), moet EGS ook winnen om kampioen te worden. Dat zal dan in eind maart moeten gebeuren tegen Wasbord uit Waspik.

   2008 Maart     ¸¸

 

06-03-2008   Verslag van  Alex

Nog vijf kandidaat-bekerwinnaars

Nog vijf EGS-ers kunnen na dinsdagavond hopen op een overwinning in het bekertoernooi.

Pieter, Erik en Alex wonnen hun kwartfinale van respectievelijk Sjeng, Ton en Jasper.
De vierde partij wordt gespeeld tussen Bart en Louis, maar die pot wordt op een later moment nog gespeeld. Ook op de loting voor de halve finales is het nog even wachten.

 

10-03-2007   Verslag van  Henk en Alex

Verkrampt EGS buigt diep

Op zaterdag 8 maart toog EGS 1 naar Nuenen voor de voorlaatste ronde van de competitie om de degens te kruisen met het eerste team van SC Nuenen.
Bij winst was voor EGS 1 lijfsbehoud verzekerd.

Snelle achterstand breekt moraal
Op bord 8 werd Kees Schalk al snel weggespeeld. De 0-1 achterstand werkte als een boemerang op de wedstrijd. De verkramping sloeg toe, vooral nadat Ad van der Linden een lichte kwaliteit verloren had.
Sjeng Houben en Cas Overzier zetten een tandje bij en namen het initiatief in hun partij. Sjeng leek een mataanval uit te kunnen voeren maar zijn tegenstander kon de aanval afslaan en nam het initiatief zelfs over en wist de partij te winnen.
De aanval van Cas reikte veel verder maar het afmaken bleek ook hier een moeilijke zaak. Uiteindelijk hield Cas een half punt over aan zijn partij.

Boeiend kijkspel
Op de eerste borden werd hard gestreden door EGS. Jan Douwes kwam al snel op een remisestelling uit met acht pionnen aan beide zijden en geen dames meer op het bord.
Jan sloeg het remiseaanbod af en probeerde een gaatje in de hechte defensie van Nuenen te vinden. Na enkele uren slaagde hij in een doorbraak, verkreeg een voorsprong van twee pionnen maar ging toch nog op smadelijke wijze ten onder.
Jan Langenberg speelde op bord twee een mooie open partij die boeiend was voor het publiek. Ook hier kon EGS de stelling niet verzilveren en moest met een remise genoegen genomen worden.

Fors in de min
Kees van Aert kwam geen moment echt in de wedstrijd en werd langzaam overspeeld. Fred Pardoel hield zijn partij lang in evenwicht, kwam op kleine achterstand maar wist een halfje weg te slepen uit Nuenen.

Met 6,5-1,5 leed EGS één van zijn grootste nederlagen van de afgelopen jaren. In de laatste ronde zal gewonnen moeten worden om volgend seizoen in de tweede klasse te kunnen blijven spelen.

 

Het tweede team van EGS presteerde juist boven verwachting. Koploper Waalwijk 2 had nog al zijn wedstrijden gewonnen, tot de Goirlese acht op visite kwamen.
Het werd 4-4, waardoor de Waalwijkers hun kampioensfeestje in ieder geval nog een paar weken uit moeten stellen.
Al vroeg kwam de stand op 2-2. Ton Krugers en Bob van Bavel wonnen veel materiaal, waarop hun tegenstander opgaf. Helaas zaten Rupert Spijkerman en Frans Leijtens aan de andere kant van een soortgelijk scenario.
Met een zege van Maarten de Wit werd het 3-2 voor EGS en hing een sensatie in de lucht. Alex van Lanen wist na een middag lang stug verdedigen een halfje uit het vuur te slepen. Helaas voor EGS ging Bart Plasmans in een gewonnen stelling in de fout, waarmee het weer gelijk stond. Eugène Ros ging met zijn tegenstander tot het gaatje, maar uiteindelijk kwam er een remise uit de bus: 4-4.

 

Het derde team van EGS leed ook een zware nederlaag. In Dongen werd het 5-1 voor koploper DSC 2. Het Beekse talent Robin Verhoeven scoorde het enige punt voor EGS 3.

 

19-03-2008   Verslag van  Alex

Avondteam EGS kampioen!

Met een overtuigende overwinning op Wasbord uit Waspik is het avondteam van EGS dinsdag kampioen geworden! Dat betekent promotie naar de eerste klasse en een gratis schaakklok voor EGS.

Uit tegen Wasbord was een gelijkspel mogelijk ook genoeg geweest voor de titel, maar het Goirlese viertal nam het zekere voor het onzekere en morste slechts een half puntje in Waspik.
Het eerste punt kreeg EGS in de schoot geworpen toen de tegenstander van Jan Douwes op bord twee in een vlaag van schaakblindheid zijn dame weggaf. Meteen daarna gaf hij op: 0-1.
Teamcaptain Pascal Graafmans zorgde voor 0-2. In een stijl die wij van hem kennen (maar de Wasbord-speler waarschijnlijk nog niet) lanceerde hij een overrompelende aanval die in een overtuigende zege eindigde.
Dat was voor Jan Langenberg het teken om zijn tegenstander remise aan te bieden. Die accepteerde, waarmee de overwinning en het kampioenschap een feit waren. Overigens was dit het eerste (halve) puntverlies dat Jan dit seizoen leed in de avondcompetitie.
Rick van Loy zorgde voor de kers op de taart door aan het eerste bord ook te winnen.
De eindstand werd hiermee 0,5-3,5.

EGS is hiermee overtuigend eerste geworden in de tweede klasse B voor avondteams. Slechts een keer werd er gelijkgespeeld: in de allereerste ronde, uit tegen Unk in Zevenbergen. Daarna volgden zes overwinningen, waarvan de laatste vier met de indrukwekkende totaalscore van 15-1 (14 overwinningen en 2 remises).
De EGS-spelers die dit seizoen voor het avondteam in actie kwamen, en dus een bijdrage hebben geleverd aan de titel, zijn: Rick van Loy, Jan Douwes, Pascal Graafmans, Bart Plasmans, Jan Langenberg, Alex van Lanen, Sjeng Houben, Erik Hamers, Maarten de Wit en Pieter Couwenberg. Jan Langenberg was de topscorer van het team met 4,5 punt uit 5 partijen.

 

27-03-2008   Verslag van Alex 

Nog een EGS-team op kampioenskoers

Na de triomf van het avondteam lijkt ook het EGS-team in de regiocompetitie op kampioenskoers.

Deze week werd de uitwedstrijd tegen Caissa uit Rijen met 0-4 gewonnen.
De beslissing in de regiocompetitie valt in de thuiswedstrijd tegen En Passant uit Chaam. Als EGS die ontmoeting wint, is het kampioenschap een feit. Tegen Caissa kwam het Goirlese viertal niet in de problemen.
Jan Langenberg, Henk van Griethuijsen, Erik Hamers en teamleider Sjeng Houben wonnen elk hun partij.
De beslissende wedstrijd tegen En Passant staat voor 22 april op de kalender.

 

30-03-2008   Verslag van Henk en Alex  

EGS 1 blijft tweedeklasser

EGS 1 speelde op zaterdag 29 maart in Hof van Holland de laatste wedstrijd in de buitencompetitie tegen De Drie Torens 3 uit Tilburg.
De Tilburgers waren veilig maar EGS 1 had weliswaar nog drie ploegen onder zich terwijl er slechts twee degraderen, maar de verschillen waren miniem. Een zege voor EGS zou lijfsbehoud betekenen in de tweede klasse. Bij een nederlaag zouden de bordpunten gaan tellen.

Snel op 0-2
De ploeg is echter al een half jaar uit vorm . Het waren dit keer de nestoren van het team, Kees van Aert en Ad van de Linden die na de opening niet in hun spel kwamen. Waar Kees zich voorbijliep werd Ad overklast door Frank Houben.

Renders keert tij
Cas Overzier, bezig aan een sterk seizoen, remiseerde, terwijl Kees van Aert zijn meerdere moest erkennen in de Tilburgse teamcaptain Ad Mutsaers: 0,5 – 2,5.
De overwinning was uit beeld en het sprokkelen van bordpunten was de enige kans om degradatie te ontlopen.
Douwes, Langenberg, Pardoel en Renders waren nog in de wedstrijd. De laatste bleek in deze slotronde mentaal de sterkste EGS’er. Zijn tegenspeler Havermans kwam tot drie keer terug na positionele achterstand en wist het initiatief naar zich toe te trekken.
In een niet eens erg complexe stelling verloor hij het overzicht en ging zwaar in de fout. Henk Renders kon daarmee de aansluiting 1,5-2,5 weer tot stand brengen.
Maar kort daarna verloor Sjeng Houben een partij die al een uur op verlies stond. Uit de laatste drie partijen waren 2,5 punt nodig voor een gelijkstel.

Voor de bordpunten
Fred Pardoel sloeg daarom een remise af. Zijn partij bleef lange tijd in balans. Fred moest risico’s nemen om de aansluiting opnieuw tot stand te brengen. Gevolg was dat ook deze partij door de Tilburgers gewonnen werd.

Anderhalf uit twee aan eerste borden
Jan Langenberg had eveneens een remisestelling op het bord maar wist deze langzaam tot een winnende stelling uit te bouwen. De laatste partij tussen Jan Douwes en Ludo Groffen op het eerste bord ging de hele middag gelijk op. Jan bleef ook aan dit bord voor EGS naar punten zoeken. Na zware strijd werd tot remise besloten. De Drie Torens 3 won met 3-5.

Op valreep gered
De drie bordpunten waren niet genoeg om de aanwezigheid in de tweede klasse te verlengen. Toen de uitslagen van de concurrenten uit Ravenstein en Boxmeer binnen kwamen, bleek dat EGS 1 er nipt in geslaagd was zich te handhaven in de tweede klasse van de NBSB.

 

EGS 2 speelt gelijk

Het tweede team van EGS heeft het seizoen afgesloten met een gelijkspel tegen Oisterwijk 2.
Het leek er lange tijd op dat er meer in zat voor het Goirlese team. Door overwinningen van Kees Schalk, Alex van Lanen en Bart Plasmans en remises van Eugène Ros en Pieter Couwenberg was de wedstrijd op een gunstige 4-2 tussenstand gekomen.
Maar in de twee overblijvende partijen slaagden de EGS’ers Maarten de Wit en Bob van Bavel er niet in om het beslissende halve puntje in de wacht te slepen. Daardoor eindigt Oisterwijk boven EGS in de derde klasse B.
Het Goirlese team is als zesde gefinished, aan de onderkant van de brede middenmoot.


   2008 April     ¸¸

 

15-04-2008   

Goirle   (niet meer)   aan Zet !

Het spijt ons zeer dat we jullie moeten informeren over het feit dat het toernooi Goirle aan Zet! dat wij op zaterdag 17 mei wilden organiseren niet door zal gaan.

 

20-04-2008   Verslag van   Alex

Erik Hamers bekerfinalist

De eerste bekerfinalist van dit seizoen is bekend.

Jeugdleider Erik Hamers heeft zijn plek in de eindstrijd in de wacht gesleept door dinsdagavond Alex van Lanen te verslaan. Het was een heuse bekerthriller met wisselende kansen. Met nog luttele minuten op de klok voor beide spelers koos Alex voor eeuwig schaak en dus remise, waar hij in de analyse achteraf een gewonnen stelling bleek te hebben. Omdat er een beslissing moest vallen, volgde in de late uurtje nog een barragepartij, waarin Alex in ongeveer gelijkwaardige stelling in de fout ging en verloor.

De tweede bekerfinalist komt uit de halve finale tussen Bart Plasmans en Pieter Couwenberg, die door ziekte van Pieter werd uitgesteld.
De bekerfinale staat op de agenda voor 6 mei.

 

23-04-2008   Verslag van  Alex

Titel in regiocompetitie hangt aan zijden draadje

Het lijkt dit seizoen bij één kampioenschap te blijven voor EGS (de avondcompetitie).

Prolongatie van de titel in de regiocompetitie hangt aan een zijden draadje na een 2-2 gelijkspel tegen En Passant uit Chaam. Dat moet nu zijn laatste wedstrijd winnen van hekkensluiter Caïssa (Rijen) om EGS in te halen en met de beker aan de haal te gaan.
Bij aanvang van de thuiswedstrijd tegen En Passant was voor het EGS-viertal al duidelijk dat er gewonnen moest worden. Het begon goed.
Teamcaptain Sjeng Houben wist al snel de dame van de tegenstander in te sluiten. Zijn Chaamse opponent speelde nog een hand vol zetten door, maar zag daarna het heilloze van zijn missie in.
Op de andere drie borden bleef het lang spannend. De eerste beslissing viel aan bord 1, waar de koploper van de interne EGS-competitie, Henk van Griethuijsen, verloor. Lange tijd leek hij licht voordeel te hebben in een gesloten stelling, totdat zijn tegenstander een overtuigende mataanval uit de hoge hoed toverde.
Kort hierna wist Alex van Lanen de score weer in het voordeel van EGS te brengen. Hij ging het eindspel in met een kwaliteit meer. En toen daar ook nog twee pionnen bij kwamen, gaf zijn tegenstander op.
Lange tijd leek het erop dat de resterende partij, met Erik Hamers namens EGS achter de zwarte stukken, op remise afkoerste. Met weinig bedenktijd op de klok glipte het halve punt Erik zet na zet door de vingers, en daarmee ook de zege voor EGS: 2-2.

 

23-04-2008   Verslag van  Alex

Bekerfinale: Bart – Erik (of omgekeerd)

De bekerfinale wordt een strijd tussen Bart Plasmans en Erik Hamers. Ofwel Diessen tegen (afkomstig uit) Esbeek.
Erik versloeg vorige week Alex van Lanen al in de eerste halve finale na een barrage. En ook in de andere halve finale moest er een barrage aan te pas komen.
Bart speelde in de originele halve finalepartij remise tegen Pieter Couwenberg. Bart wist het eindspel met een witte toren niet te winnen tegen de twee vergevorderde pionnen van Pieter. In de barrage viel de strijd alsnog uit in het voordeel van Bart.
De finale wordt gespeeld op 6 mei. De week ervoor wordt geloot voor de kleurverdeling.

 

29-04-2008  Bericht van Frans  

Simultaanschaak op 27 mei !!!

Dinsdag 27 mei wordt onze jaarlijkse simultaan georganiseerd.

Dit jaar hebben we, door inzet van Bob, Bram van de Berg geschaakt om de simultaan te geven. Mooi detail is dat Bram afgelopen weekend Tilburgs kampioen is geworden.
We hebben dus een tegenstander van hoog niveau, met een rating van 2149. Daarom zou ik jullie willen vragen deze avond vast te leggen in jullie agenda, zodat we kunnen rekenen op een grote opkomst.


   2008 Mei     ¸¸

 

04-05-2008   Verslag van  Alex

Thomas Kools in actie op NK

Het 11-jarige EGS-talent Thomas Kools heeft in het Hemelvaartsweekeinde EGS vertegenwoordigd op het Nederlands Kampioenschap Schaken voor kinderen tot 12 jaar. De Hilvarenbeekse speler had zich voor dit toernooi gekwalificeerd door zijn zege in het Tilburgs Districtskampioenschap en zijn vierde plaats bij de Brabantse Kampioenschappen.
Voor die prestaties werd Thomas in januari uitgeroepen tot Sporttalent van het jaar van de gemeente Hilvarenbeek. Voor het NK moest Thomas afreizen naar Den Haag, waar hij het tegen de 50 beste leeftijdsgenoten uit heel Nederland moest opnemen. Geen gemakkelijke opgave dus, maar Thomas liet zich van zijn beste kant zien.
Na een aarzelende start, toonde hij veerkracht en kwam hij naarmate het toernooi vorderde steeds beter op gang. Uiteindelijk wist Thomas in negen partijen drie keer een tegenstander te verslaan. Met drie punten eindigde hij op de gedeelde 41e plaats van Nederland.

Meer informatie over de verloop van het NK is te vinden op de site van de organiserende Haagse Schaakbond: www.haagseschaakbond.nl.

 

 

09-05-2008   Verslag van  Alex

Erik Hamers wint bekerfinale

Erik Hamers heeft het bekertoernooi van de EGS gewonnen.

Jeugdleider Erik won in de finale van Bart Plasmans. Net als in zijn halve finale tegen Alex van Lanen speelde Erik met zwart. En twee keer op rij bediende hij zich met succes van de Konings Indische verdediging. De oprukkende zwarte pionnen werden Bart uiteindelijk te veel. Hij probeerde zich nog te redden met een kwaliteitsoffer en het aanbrengen van de nodige complicaties, maar Erik liet zich niet van de wijs brengen. Na dertig zetten was het mat en mocht Erik de felicitaties in ontvangst nemen.

 

20-05-2008   Verslag van  Alex

Jan Douwes snelschaakkampioen

Het zal voor weinigen een verrassing zijn: de grote favoriet Jan Douwes heeft de snelschaaktitel van EGS opgeëist.
Hij bleef Pascal Graafmans, Kees van Aert en Cas Overzier ruim voor.
In de slotronde zette Jan Douwes een mooie kers op de taart door de finalepoule met een score van vijf uit vijf te winnen. Jammer dat twee van zijn belangrijkste opponenten (Kees en Cas) er die avond niet bij konden zijn, maar volgens wedstrijdleider en rekenmeester Sjeng Houben heeft dat hun klassement geen schade berokkend. Maar ze hadden ook geen kans meer om Jan voor de laatste keer het vuur aan de schenen te leggen.
Ook een opvallende prestatie in de slotronde was er van de enige vrouw in het gezelschap. Vida Kokotovic wist in de andere poule, net als Jan, al haar vijf wedstrijden te winnen. Ze maakte daardoor een sprong van de 15e naar de 13e plek in het klassement. Ook Bart Plasmans deed op de laatste snelschaakavond nog goede zaken en steeg van 11 naar 6.

Het eindklassement:

1 Jan D 10 Wim
2 Pascal 11 Bob
3 Kees 12 Erik
4 Cas 13 Vida
5 Henk 14 Jasper
6 Bart 15 Jaap
7 Sjeng 16 Leo
8 Alex 17 Maarten
9 Pieter 18 Frans

 

25-05-2008   Verslag van  Alex en Jaap

En dat is twee: Jan Douwes ook rapidkampioen

Er zijn niet veel sporters die kunnen zeggen dat ze twee weken op rij kampioen zijn geworden. Jan Douwes wel. Hij won het rapidkampioenschap van EGS, een week nadat hij ook de snelschaaktitel op zijn naam had geschreven.

Op de laatste speelavond moesten de spelers in de top van he klassement hun krachten meten met Mystery-Guest Serge B. uit de U.S of A. Alleen Jan bleef overeind en kan dus terecht aanspraak maken op de kampioenstitel.

Jan scoorde 12,5 uit 15 en bleef daarmee de concurrentie ruim voor. Pascal Graafmans werd tweede met 9 punten uit (slechts) 12 wedstrijden.

De eindstand na 15 speelronden:

 

 1 Jan D 12½   10 Frans 5
 2 Pascal 9 11 Vida
 3 Sjeng 12 Ton 4
 4 Erik 13 Pieter 3
 5 Henk 7 14 Louis 3
 6 Jaap 15 Alex
 7 Bart 6 16 Bob
 8 Maarten 17 Piet 2
 9 Kees 18 Wim
10 Jasper 5 18 Leo 1

 

25-05-2008   Verslag van  Alex en Sjeng

EGS grijpt naast de titel in regiocompetitie

EGS heeft het kampioenschap in de regiocompetitie niet kunnen prolongeren.
En Passant uit Chaam wist in de laatste wedstrijd te winnen van Caissa uit Rijen en wipte daardoor over EGS heen in het eindklassement naar de eerste plaats.
Vorig seizoen wist EGS kampioen te worden in deze vriendschappelijke competitie, die dit seizoen voor het eerst sinds jaren weer vier deelnemende teams telde.
De Goirles/Tilburgse huisschakers van De Wilde Dame maakten een verdienstelijk debuut en werden derde.
EGS bleef dit seizoen ongeslagen in de regiocompetitie. Onder leiding van captain Sjeng Houben won het team drie keer en speelde het drie keer gelijk. Toch was dat niet genoeg voor de titel. En Passant speelde ook twee keer gelijk (tegen EGS), maar wist de andere wedstrijden wel allemaal te winnen en eindigt met één matchpunt meer.
De Chaamse vereniging gaat dit jaar dus met de beker aan de haal.

Eindstand Regiocompetitie Seizoen 2007 - 2008:

 
matchpunten
bordpunten
1. EN PASSANT
10
14½ -  9½
2. E.G.S.
9
16 - 8
3. DE WILDE DAME
5
13 - 11
4. CAISSA
0
4½ - 19½

 

28-05-2008   Verslag van  Alex

Erik Hamers redt de EGS-eer in simultaan

Erik Hamers is de enige EGS-er die een nederlaag wist te voorkomen in de jaarlijkse simultaansessie.
Stukkenjager en Tilburgs kampioen Bram van den Berg hakte verder iedereen in de pan en eindigde met een score van 11,5 uit 12.
In een relatief klein gezelschap van 12 EGS-tegenstanders zag Bram al snel wat gefronste wenkbrauwen tegenover zich. Openingszetten als 1. a4 zijn we bij EGS niet gewend, zelfs niet van Sjeng. Maar dat het speelbaar is bewees de simultaangever wel in het vervolg van de avond. Al heeft dat misschien ook met het niveauverschil te maken. Toen de eerste EGS-ers de koning om moesten leggen, werd het rondje voor Bram steeds kleiner en de bedenktijd voor zijn opponenten dus ook.
Stuk voor stuk moesten de EGS-spelers opgeven. Maar niet Erik, die dankzij eeuwig schaak een halfje uit het vuur sleepte.

       Simultaanschaak tegen Bram van den Berg;

Bij deze een wazige foto en de partij van Erik:

1. f4 Pf6 2. Pf3 g6 3. g3 Lg7 4. Lg2 c5 5. 0-0 0-0
6. d3 Pc6 7. e4 d6 8.Kh1 Tb8 9. a4 Ld7 10. Pc3 Dc8
11. Le3 Pg4 12. Lg1 h5 13. De2 Pd4 14. Pxd4 cxd4 15. Pd5 Te8
16. h3 Pf6 17. Pxf6+ exf6 18. Kh2 f5 19. Tae1 Lxa4 20. b3 Ld7
21. Dd2 Lf6 22. exf5 Lxf5 23. Txe8+ Dxe8 24. Te1 Dd7 25. Db4 Tc8
26.Te2 b6 27. Lxd4 Lxd4 28. Dxd4 b5 29. c4 a5 30. Ta2 a4
31. bxa4 bxa4 32. h4 Tb8 33. Ld5 Tb3 34. Df6 Txd3 35. Txa4 Td2+
36. Kg1 Td1+ 37. Kf2 Td2+ 38. Kf1 Td1+ 39. Ke2 De8+ 40. Kxd1 Dxa4+
en remise overeengekomen wegens eeuwig schaak.


   2008 Juni     ¸¸

 

08-06-2008   Verslag van  Alex

Beekse jeugd grijpt EGS-titels

Twee jeugdschakers uit Hilvarenbeek zijn dit seizoen aan de haal gegaan met de kampioenschappen bij de jeugdafdeling van EGS.

Tim van de Klundert eindigde bovenaan in groep 1. Dat is de competitie waarin de beginnende schakers het tegen elkaar opnemen (stap 1 en 2).
In een heel seizoen verloor Tim maar vier partijen, alle andere avonden wist hij zijn tegenstander te verslaan. Maurick Verhoeven werd in dit klassement tweede, Jesse van de Wal eindigde als derde.

In groep 2 spelen de schakers die al langer lid zijn van EGS en dus ook al langer schaaktraining krijgen. In deze competitie spelen ook enkele jeugdtrainers mee. Buiten mededinging natuurlijk, maar het geeft wel het niveau aan waarop wordt geschaakt.
Thomas Kools werd hier kampioen. Eerder dit jaar werd hij al verkozen tot sporttalent van het jaar in de gemeente Hilvarenbeek en die prestatie zette Thomas kracht bij met zijn eerste clubkampioenschap. Tweede werd zijn plaatsgenoot Robin Verhoeven, derde was Rein van de Biggelaar.

 

17-06-2008   Verslag van  Frans

Interne competitie 2007-2008.

Dit jaar begonnen we met 16 spelers aan de interne competitie, met Jasper als jeugdlid. Vervolgens konden we nog drie nieuwe spelers verwelkomen, namelijk Thijs Kemmeren, die helaas door omstandigheden maar enkele keren heeft kunnen meespelen, Wim Krijbolder, hij was al diverse malen aanwezig op de oud-ledenavond, en Piet Kooijman. Wim heeft zich in januari als lid aangemeld en Piet Kooijman uit Lage Mierde konden we eveneens in januari verwelkomen.

De eerste maanden waren het Sjeng en Pascal die de ranglijst aanvoerden, maar in november nam Henk de koppositie in met Pascal op de 2e plaats.
In maart kwam Alex in wat rustiger vaarwater, hij wist dat het reizen naar Amsterdam op zijn einde liep en dit resulteerde in een verschuiving naar de 2e plaats ten koste van Pascal die naar plaats 3 zakte.


Henk heeft zijn nummer 1 positie niet meer afgestaan tot en met de laatste ronde, ronde 23. Het verschil met Alex was minder dan één punt; Henk 329,33 en Alex 328.50 punten. Echter bij een schaakcompetitie weet je het nooit zeker totdat de iteratieve laatste herberekening van de laatste ronde heeft plaats gevonden. Dat wil zeggen dat het computerprogramma van Systeem Keizer automatisch, tot 999 keer, net zo lang doorrekent totdat er geen verschil meer is tussen twee opeenvolgende spelers op de ranglijst. Hieruit resulteerde de definitieve uitslag.

1e plaats Alex met 328.17 punten
2e plaats Henk met 325,50 punten
3e plaats Sjeng met 273.50 punten

Het was een tegenvaller voor Henk die zijn eerste plaats verspeeld heeft in de 22e ronde door verlies tegen Sjeng.
Hierdoor is Alex dus De Clubkampioen van het seizoen 2007-2008 en we feliciteren hem hiermee van harte.
Het was dit seizoen een zeer spannende strijd. Pascal, de viervoudige clubkampioen, heeft door regelmatige afwezigheid en het spelen van externe wedstrijden op de clubavond niet kunnen beschikken over het maximale rendement en Bart en Sjeng moeten we het komende seizoen zeker niet onderschatten; ze hebben voor verassingen gezorgd in de einduitslag.

 

 

Alex van Lanen,  Clubkampioen van het seizoen 2007-2008

Van veelbelovend jeugdtalent      in 1990: Torendiploma

daarna jarenlang aanstormend talent

en dan nu in 2008 Clubkampioen ...

   Clubkampioen seizoen 2007/2008

en nog steeds veelbelovend talent....

!!!!   De hartelijke felicitaties van ons allen gaan dit jaar naar Alex van Lanen !!!!   

 

27-06-2008   Verslag van  Alex

EGS-jeugd rondt seizoen in stijl af

De jeugdafdeling van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) heeft vrijdag het seizoen in stijl afgesloten.

De jeugdige schakers die in de top drie eindigden van de Goirlese competitie kregen hun welverdiende trofee uit handen van jeugdleider Erik Hamers. En bijna alle jeugdschakers kregen een diploma, als teken dat zij hun schaakopleiding het afgelopen jaar met succes hebben afgerond. EGS mocht maar liefst negentien diploma’s uitdelen. Een leerling slaagde helaas niet.

De grootste groep geslaagden was die van trainers Erik en Jasper: stap 1. Daar slaagden tien pupillen, namelijk Daan van Hees (8,5), Jasper Kools (9,5), Ruben van Noort (9), Daphne van Noort (7), Dorus van Trier (8,5), Bo Ribbens (7-), Gilles Houtepen (9), Tim van de Klundert (9), Jeroen Vos (8,5) en Maurick Verhoeven (10!).
In stap 2 (trainer Guus) zat helaas de enige gezakte. Maar er waren ook drie diploma’s. Twee voor de jeugdige talenten Jesse van de Wal (9) en Stijn van Hees (8) en een voor de grand old lady van de schaakschool EGS: Loes Linssen. Zij slaagde cum laude, met een 10!
In stap 3 van trainer Pieter slaagden alle vier de leerlingen: Bob Stienen (8), Stefan Kolenberg (6,5), Robin Verhoeven (10!) en Rein van de Biggelaar (7).
En in de hoogste stap, stap 4 van trainer Rick, slaagden beide schakers met indrukwekkende punten: een 9- voor Jeroen Huijben en een 9 voor Thomas Kools.

De bekers werden uitgereikt aan de eerste drie van de Zwitserse competitie (negen rondes met de hele groep) en de top drie van de Keizerscompetitie, in zowel groep 1 en groep 2. Zwitsers werd gewonnen door Rein van de Biggelaar met een score van 6 uit 9. Hij eindigde voor Robin Verhoeven (tweede) en Stefan Kolenberg (derde).
De keizerscompetitie groep 1 (voor de beginnende schakers in stap 1 en 2) werd gewonnen door Tim van de Klundert. In ronde zeven pakte hij de koppositie en die heeft hij niet meer afgegeven. Ondanks een knappe inhaalrace van Maurick Verhoeven, die tweede werd. Nummer drie werd Jesse van de Wal.
Bij de hogere stappen (groep 2) was Thomas Kools de beste, gevolgd door Robin Verhoeven en Rein van de Biggelaar.

Na de schoolvakantie begint de jeugd van EGS aan een nieuw seizoen. Kinderen die interesse hebben, kunnen vrijblijvend komen kijken op een aantal inloopdagen. De eerste inloopdag wordt waarschijnlijk gehouden op vrijdag 29 augustus, maar daarover volgt nog meer informatie.

Een paar foto's van de diploma uitreiking bij de jeugd zie je   HIER   .


   2008 Zomer     ¸¸

 

04-07-2008   Bericht van  Alex

EGS schaakt de hele zomer door

Hoewel de competities van de Eerste Goirlese Schaakclub (EGS) deze zomer stil liggen, wordt er toch elke dinsdagavond geschaakt in café Hof van Holland aan de Tilburgseweg in Goirle.
Onder de noemer zomercompetitie komen de EGS-leden die niet in verre oorden vertoeven en zin hebben in een of meerdere schaakpartijen gewoon bij elkaar. De samenstelling en omvang van het gezelschap wisselen wekelijks, maar er is altijd wel een tegenstander voor handen.

Ook niet-leden zijn van harte welkom om eens binnen te lopen en mee te doen, elke dinsdagavond vanaf half negen.

 

04-08-2008   Verslag van  Alex

Rating omhoog, rating omlaag

Rating omhoog, rating omlaag

Enkele EGS-schakers hebben midden in de zomerperiode alsnog een beloning gekregen voor hun goede seizoen 2007-2008.
In de ratingupdate die de KNSB per 1 augustus doorvoerde zijn de prestaties in de afgelopen bondscompetitie verwerkt. En dat kan nogal een stijging of daling betekenen.
Neem bijvoorbeeld Rick van Loy. Op zaterdag kampioen geworden met De Drie Torens en in de avondcompetitie een score van honderd procent in het EGS-team. Het zorgde ervoor dat Rick de beruchte ratingkaap van 2000 wist te ronden. Hij staat nu op 2061.
Ook EGS-kampioen Alex van Lanen maakte een aardige sprong naar 1761. Aan het begin van het afgelopen seizoen stond hij nog op 1599.
Ook onder andere Jan Langenberg, Maarten de Wit, Bart Plasmans en Cas Overzier sprokkelden punten. Dat het met EGS 1 vorig seizoen niet zo soepel liep, is te zien aan de ratings van bijvoorbeeld Ad van der Linden, Fred Pardoel en coach Henk Renders. Zij gingen erop achteruit.

Dat gaat naar Tilburg toe…

Het begint zo langzamerhand al een traditie te worden: de deelname van een Goirlese delegatie aan het weekendtoernooi van Stukkenjagers in Tilburg.
Voor de editie van dit jaar (op 22, 23 en 24 augustus) hebben zich al drie EGS-ers ingeschreven: Alex in de B-poule en Maarten en Bob in de C-poule. Ook Guus Vermeulen, jeugdtrainer bij EGS maar in het dagelijks schaakleven Stukkenjager, is van de partij. Wie volgt?
Meer informatie is te vinden op www.stukkenjagers.nl.

 

 

!!! Noteert !!!

de jaarlijkse algemene ledenvergadering van EGS

op dinsdagavond 26 augustus om 20.15

natuurlijk in Hof van Holland.


 

 Ga terug naar 
de Startpagina
          EGS    Eerste Goirlese Schaakclub     Ontwerp: Rachel&Co     januari 2007  naar boven :