Hoe liep het af in Dieren

De eerste week van het ONK Dieren was goed verlopen voor drie fanatieke EGS’ers, te weten Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven. Job had na 5 rondes in zijn tweede klassieke toernooi in zijn nog jonge schaak carrière 3 punten verzameld in Reservegroep C en had daarmee nog volop kansen op prijzen. Jasper kwam in Reservegroep A zelfs nog beter uit de startblokken met 3,5 tegen zeer sterke tegenstanders. Daarmee stond hij net een half puntje boven Robin, die van plan was om met een sterke eindschot nog hoog te eindigen. Daarnaast stond het prijzentotaal al op 6, met drie geldprijzen bij het snelschaaktoernooi en drie consumptiemuntjes voor de dagelijkse schaakpuzzel.

Op de rustdag werden vooral de hersenen gespaard, maar de rest van het lichaam mocht flink aan de bak tijdens een mooie fietstocht over de heuvels in de Veluwe. Met de nodige spierpijn en een fris hoofd konden de drie spelers op maandag weer lekker een potje schaken. Traditiegetrouw worden er elke dag voor de start van de partijen drie namen getrokken uit alle goede inzendingen van de schaakpuzzel. Robin had bij de eerste vier pogingen maar liefst drie maal gewonnen, maar dit keer was het de beurt aan zowel Jasper als Job: weer twee prijsjes erbij! Job leek dit muntje snel in te willen zetten bij de bar, want binnen een uurtje was hij al klaar met zijn partij. Zijn tegenstander had ergens iets gemist, waardoor Job beslissend materiaal kon winnen. Een hele tijd later kon ook Robin een vol punt noteren. Na eerder 1. f4 en 1. e4 geopend te hebben, was het nu de beurt aan 1. c4. Hierdoor werd de voorbereiding van de tegenstander vakkundig ontweken en mede hierdoor kon Robin al snel een pion winnen. Uiteindelijk kon hij afwikkelen naar een toreneindspel met een paar extra pionnen en hier wist hij wel raad mee. Dan is de grote vraag: kan Jasper de dag helemaal geslaagd maken? Daar leek het lang op, want hij ging de zwarte koning achterna met het idee dat dit toch wel mat zou gaan. De sympathieke tegenstander Caspar Hermeling dacht daar anders over en rende in één streep met zijn koning van g8 naar a5!!, terwijl alle zware stukken en lopers nog op het bord stonden. Gek genoeg stond de koning daar toch veilig, waarna Jasper het toreneindspel helaas verloor.

Jasper in actie, gefotografeerd door Harry Gielen (Klik hier voor meer fantastische foto’s)

Dan door naar ronde 7. Dat is vaak een cruciale ronde waarin duidelijk wordt wie wel en niet mee gaan doen om de podiumplekken. Jasper werd wederom ingedeeld tegen een sterke speler met een rating boven de 2000. Tegenwoordig wordt Jasper daar niet meer bang van en hij kwam dan ook erg goed uit de opening. Zijn tegenstander zag zijn winstkansen al snel somber in en bood remise aan. Hoewel Jasper duidelijk beter stond, koos hij eieren voor zijn geld en ging met een prima halfje van het mooie weer genieten. Ook Job kwam na een prima partij tot dit zelfde resultaat tegen een lid van de Nijmeegse Studentenschaakvereniging. Robin had tot nu toe relatief rustige partijen gespeeld en wilde er nu weer een keer met een provocerende opening een zootje van maken. De tegenstander wist niet zo goed wat hij moest doen en was zo na 9 zetten al de helft van zijn tijd kwijt. Dit leverde hem wel een prima stelling met een extra pion op, maar in tijdnood kreeg Robin zoals altijd toch weer kansen. Even leek er een vol punt aan te komen met een kwaliteit meer, maar niet veel later kwam Robin alsnog in een eindspel met een stuk minder terecht. Door een paar extra pionnen bleef het lang binnen de remisemarge, maar op zet 60 kwam de beslissende fout, waarna de tegenstander het goed uitspeelde.

Hierdoor staan zowel Jasper als Robin op 4 uit 7 en dan voel je de bui al hangen: lekker tegen elkaar in ronde 8. Je moet er dan maar het beste van maken en daarom leek het beide heren een goed plan om er een soort vier gangen diner van te maken. Dit tafereel werd vastgelegd op de onderstaande foto, gemaakt door Yvonne Baselmans. Even nog ter geruststelling: die blikjes ansjovis waren vooral voor de sier, deze zijn uiteraard niet tijdens de partij opengemaakt. Goed, dan de partij. Robin opende voor de afwisseling ook nog 1. b4, waarna er na 3 zetten al een unieke stelling op het bord stond. Het werd een soort omgekeerd gesloten Siciliaans en daarmee had het een spannende partij kunnen worden. Robin wilde uiteindelijk toch niet tot het gaatje gaan en bood op zet 10 maar remise aan en dit werd na even nadenken geaccepteerd door Jasper. Daarmee konden beiden helaas niet meer op de benodigde 6 punten komen voor een prijs, maar Job ging hier nog wel vol voor. Hij zette een aanval op die net op tijd gestopt leek te worden, maar Job probeerde nog iets door 2 torens te ruilen voor een dame. Dit was een goede beslissing, want niet veel later won hij een toren en daarmee de partij.

Op de slotdag werd Job helaas gekoppeld aan de koploper Levi Nies, die op jacht was naar een zo hoog mogelijke geldprijs. In Dieren wordt het prijzengeld namelijk verdeeld op basis van het aantal behaalde punten en niet op basis van de positie in de eindrangschikking. Het prijzengeld begint vanaf zes punten en wordt exponentieel groter richting de maximale score van negen punten. Job speelde wederom een prima partij die gelijk op leek te gaan, maar Levi kende geen genade en kwam met deze winst op een mooie score van 8,5. Job eindigt hiermee op een 5,5 uit 9, een prima score in zijn tweede toernooi. Helaas daarmee net geen prijs, maar wel veel geleerd en dat is ook wat waard. Ondertussen had Jasper alweer een halfje te pakken tegen Alexander Bruschke. Zij kennen elkaar al ruim 10 jaar door het Brabantse jeugdschaak en mochten het nu voor het eerst sinds lange tijd weer tegen elkaar opnemen. Er werden wat meer zetten gedaan dan in de partij Verhoeven-Kools, maar in een totaal gelijk middenspel werd alsnog de vrede getekend. Hiermee kwam Jasper op 5 uit 9 tegen enorm sterke tegenstanders, wat hem ongeveer 60 ratingpunten heeft opgeleverd. Nu kan hij één dag uitrusten en dan begint hij zaterdag samen met Anneloes van de Heijning, Thijs Spapens en oud-lid Thomas Kools aan een groot toernooi in Vlissingen. Dit zal hier te volgen zijn.

Robin mocht het in de laatste ronde met zwart opnemen tegen Homayoun Mohtaat, die zeer sterk aan het toernooi was begonnen met 4,5 uit 5. Daarna zat het wat tegen en moest hij drie nullen slikken. Het werd een bijzonder tactische partij, waarin de zwarte koning op zijn zachtst gezegd onveilig stond op d8. Mohtaat offerde een stuk, maar dit werkte net niet en uiteindelijk kon Robin aan het langste eind trekken. Hiermee kwam ook hij op 5,5 uit 9, net niet genoeg voor een prijs. De indelingen waren Robin dit toernooi niet gunstig gezind, want hij heeft vooral jeugdige tegenstanders getroffen, die bijna allemaal beter hebben gepresteerd dan hun rating. Hierdoor een klein ratingverlies voor Robin, maar er zijn genoeg lichtpuntjes om na de zomer weer flink te stijgen op de ratingladder.

Dan de grote vraag: hoe zit het met de dagelijkse puzzel? Bij ronde 7 was er helaas geen prijs, maar in ronde 8 was het weer raak voor Robin. Daarnaast werd er deze dag een lijst gepubliceerd met alle spelers die tot dan toe alle puzzels correct hadden opgelost. Deze lijst bestond uit zes namen, waaronder Job en Jasper. Waarschijnlijk heeft Robin met zijn verstrooide hoofd één keer per ongeluk de verkeerde zet genoteerd en daarmee was hij uit de race voor een prijs in het eindklassement. Tegen alle kansberekeningen in, won Robin wel ook op de slotdag nog een consumptiemuntje. Aangezien er per dag gemiddeld 16 goede inzendingen zijn en er steeds drie namen worden getrokken, heeft Robin wel heel veel geluk had door maar liefst 5 muntjes te winnen. Maar goed, uiteindelijk ging het vooral op de prijs voor het totaalklassement. Er werden twee namen getrokken uit de korte lijst met de beste puzzelaars. De tweede prijs, het bierpakket, ging nog naar Jan Evengroen. Vervolgens werd er nog een lootje getrokken voor de hoofdprijs: een jaarabonnement voor de tijdschriften van New in Chess. Deze prijs ging naar … Job Hoekstra! Uiteindelijk dus 11 prijsjes voor de drie EGS-ers en een geslaagde vakantie.

Tot slot nog de uitslagen en standen:

Reservegroep A

Reservegroep C

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012