Al zes keer prijs bij ONK Dieren

Dit jaar wordt zoals gewoonlijk weer het Open Nederlands Kampioenschap (ONK) in Dieren georganiseerd in de laatste week van juli en de eerste van augustus. Na twee mislukte pogingen tot deelname in 2020 en 2021, vertrokken Job Hoekstra, Jasper Kools en Robin Verhoeven weer richting de sfeervolle minicamping ’t Hofke om in de mooie yurt te overnachten. Na de voorspoedige reis op maandag 25 augustus, kon het drietal eerst lekker een dagje tot rust komen, voordat het 9-rondig toernooi op dinsdag begon. Vervolgens wordt er op elke dag één partij gespeeld met op zondag de rustdag. Daarnaast worden er overigens ook diverse nevenevenementen georganiseerd, zoals het jaarlijkse rapid- en snelschaaktoernooi. De grote vraag is dan ook: hoe staan we er voor op deze welverdiende rustdag.

Job Hoekstra neemt deel in de Reservegroep C. Hij heeft vooral tijdens de “quarantaineperiode” het schaken opgepakt en dit voorjaar zelfs een eerste rating gekregen van 1641. Hiermee was hij de eerst geplaatste speler in deze groep en daardoor mocht hij het opnemen tegen veel getergde tegenstanders. Desondanks begon hij goed aan het toernooi. In de eerste ronde bedacht hij een creatief offer, waarna de tegenstander de weg kwijtraakte en Job een eindspel bereikte met twee pionnen meer. De volgende dag was het de tegenstander die van alles offerde, maar Job verdedigde met fraai met onder andere Kf7! en hield opnieuw een winnend eindspel over met extra pionnen. In ronde 3 kreeg ons talent uit Udenhout wederom een mooie stelling, maar in flinke tijdnood ging hij voor een incorrect torenoffer en dat kostte helaas de partij. Op vrijdag mocht hij het opnemen tegen de nummer 2 van de plaatsingslijst. Dit werd een spannende open partij, waarna Job helaas wederom aan het kortste eind trok. De dag daarna herstelde hij zich goed, door na zo’n 60 zetten eindelijk door de mexicaanse muur van zijn tegenstander heen te komen. Hiermee heeft hij een prima score van 3 uit 5, waarmee Job nog in de race is voor de prijzen.

Jasper Kools in bezig met een drukke schaakzomer. Twee dagen voor het ONK nam hij al deel aan een toernooi in Dortmund. Hierbij nam hij deel in de jeugdige B groep, waarin hij pech had met de indelingen. Hij wist een score van 5,5 uit 9 neer te zetten, wat hem helaas een paar ratingpuntjes kostte. De rust in de yurt heeft Jasper duidelijk goed gedaan, want tot nu toe speelt hij in Dieren een extreem goed toernooi. In de Reservegroep A begon hij met een solide overwinning tegen de eerste op papier sterkere tegenstander. In ronde 2 kon onze clubkampioen wederom spelen voor de winst, maar het lukte helaas niet om gebruik te maken van de geïsoleerde pion van de tegenstander: remise. Op donderdag mocht Jasper het opnemen tegen de sterke Geon Knol (2056). In een gelijkwaardige stelling koos Jasper voor Da5 ipv Da3, waarna pardoes zijn dame werd ingesloten. ’s Avonds was het dan ook even bijkomen in de plaatselijke shoarmatent Ali Baba, maar dat worp meteen zijn vruchten af. Een dag later wist Jasper namelijk wederom een goede partij neer te zetten die hij wel wist om te zetten in de winst. In een toreneindspel moest hij even goed rekenen, maar dit deed hij met verve. Ook in ronde 5 speelde hij de sterren van de hemel en boekte een vrij simpele winst: 3,5 uit 5 met een huidige ratingwinst van ruim 50 punten. Dat belooft wat voor de rest van het toernooi.

Robin Verhoeven speelt ook in de Reservegroep A en krijgt als hoger geplaatste speler steeds de jeugdige schakers met een wat lagere rating tegen. In ronde 1 wist hij na een relatief rustige partij nog net binnen de 40 zetten de winst binnen te halen. In ronde 2 kreeg hij Gachatur Kazarjan tegen, spelend voor HSC Helmond en voormalig jeugdkampioen in de categorie D. Gachatur leek de partij in het middenspel naar zich toe te trekken, maar gelukkig kon Robin nog net de remise veiligstellen. Ook de dag erna kreeg hij een slechte stelling op het bord. Het is ondertussen wel zijn specialiteit geworden om dit soort partijen toch te winnen en dat lukte nu ook weer. Vrijdag mocht ook Robin het opnemen tegen Geon Knol. Ondanks de tips van Jasper, kon ook Robin het niet bolwerken tegen deze speler. In ronde 5 kwam er voor de verandering weer een verliezende stelling op het bord tegen een goed presterende tegenstander. Gelukkig kon ook deze partij nog naar remise worden gestuurd, waardoor Robin nu op 3 uit 5 staat. Gezien de jeugdige tegenstand is dit een prima score, hopelijk kunnen er de komende vier dagen wel nog een aantal punten worden gescoord.

Dan nu de vraag: waar komen die zes prijzen vandaan? Ten eerste namen de drie spelers op vrijdagavond samen deel aan het Gelderse snelschaakkampioenschap. Elke deelnemer mocht hierbij eerst in twee vierkampen proberen zoveel mogelijk punten te scoren, waarna er in finalegroepen van 10 werd gestreden om de prijzen. Job scoorde ondanks de sterke tegenstand 2 uit 6 in de voorrondes en kwam daarmee in finalegroep 5 terecht. Ook hier presteerde hij goed en wist daarmee een derde plaats te bemachtigen. Jasper kwam met nog sterkere tegenstand tot 3 uit 6 en wist zich te plaatsen voor finalegroep 3, ondanks bijzondere openingen als 1. b4 e5 en 2. g4. Na de lange serieuze partijen, was dit namelijk vooral ook een leuk avondje uit. Desondanks behaalde Jasper een mooie tweede prijs in zijn finalegroep. Tot slot wist Robin zich met 3,5 punt nog net te plaatsen voor finalegroep 2. Hij gaf hier in de eerste ronde nog een remise weg, maar daarna won hij met het nodige geluk de overige partijen en nam daarmee de eerste prijs in beslag.

Tot slot is er elke dag een toernooiprobleem, waarbij een mat in twee moet worden gevonden. Uit alle goede inzendingen worden dan drie winnaars getrokken. Elke dag zijn er ongeveer 30 schakers die een correcte oplossing hebben ingeleverd, dus de kans dat je wint is niet zo heel groot zou je zeggen. Nou daar dacht Robin anders over. In vier pogingen kwam maar liefst drie keer zijn naam uit de grabbelton en mocht daarna steeds een welverdiende consumptiebon ophalen. Hopelijk kan dit geluk in het restant van het toernooi worden omgezet in nog vele overwinningen.

Tot slot nog de uitslagen en standen van groep A, groep C en het snelschaken. (Let bij de laatste niet op de ratings, die kloppen niet.)

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012