Jasper Kools is de nieuwe clubkampioen, Robin Verhoeven wint de beker

Alweer een tijdje geleden, namelijk op dinsdagavond 21 juni, stond er voor twee interne prijzen de finale gepland. De nummer 2 van de interne competitie, op dat moment Jasper Kools, mocht proberen om met de witte stukken nummer 1 Pascal Graafmans in een rechtstreeks gevecht te verslaan en hem op deze manier in te halen. Beide heren hebben al vaak tegen elkaar gespeeld en dit zorgde voor het nodige blufpoker in het begin. Jasper wist Pascal al te verrassen door niet met zijn vertrouwde 1. d4 te beginnen. maar door zijn e-pion twee vakjes vooruit te zetten. Pascal probeerde op zijn beurt Jasper weer te verrassen door met 2. Pf6 voor het Russisch te gaan, maar uiteindelijk kwam er na zetverwisseling toch het Italiaans op het bord. In de gespeelde variant met Pg5 offert zwart een pion in ruil voor meer activiteit en even leek het erop dat Pascal hier goed mee om zou gaan. Hij leek een sterke aanval op te zetten, maar Jasper verdedigde netjes en uiteindelijk wist hij zelfs de zwarte koning het hele bord over te jagen en dit leverde een zege op. Hiermee passeerde Jasper dus Pascal in de ranglijst en daarmee is hij de clubkampioen van het seizoen 2021/2022. Van harte proficiat Jasper, hopelijk wordt het volgend seizoen weer zo spannend.

Jasper in actie tegen Pascal in de strijd om het clubkampioenschap. Alex en Robin vechten linksachter om de beker

Tegelijkertijd mocht Alex van Lanen in de finale van de bekercompetitie het met wit opnemen tegen Robin Verhoeven. Ook hier kwam er een onverwachte opening op het bord. Alex wilde het Hollands vermijden en speelde voor de afwisseling ook een keertje 1. e4. Robin was overigens niet eens van plan om voor het Hollands te gaan, maar dat terzijde. Alex had op zijn beurt e4 e5 of e4 c5 verwacht, maar zwart speelde d5 en daarmee kon de voorbereiding van beide spelers weer de prullenbak in en werd het een kwestie van gewoon schaken. Alex kwam al snel actiever te staan en het lukte Robin niet echt om tegenspel te creëren. Hij dacht later wel met een tussenzetje een pion te winnen, maar dit werkte helemaal niet en daardoor kwam Alex een stuk voor tegen twee pionnen. Uiteindelijk ruilde hij mede door tijdnood te veel stukken af, waarna Alex een extra loper had en beide spelers slechts één h-pion en dat is meestal remise, zo ook in dit geval.

Dit betekent dat er een beslissingswedstrijd gespeeld mag worden met speeltempo 10+0 en met verwisselde kleuren. Er kwam een Caro Kan op het bord waarin Robin vroeg g4 speelt en zo probeert de zwarte stukken in de knoop te leggen. Dit lukte aardig, waardoor Alex maar een pion moest offeren om nog iets van activiteit te krijgen. Met de naderende tijdnood maakte Alex een foutje en verloor een kwaliteit. Hier maakte Robin goed gebruik van en kon zo de overwinning binnen slepen. Hierdoor heeft Robin na een spannende finale de beker van het seizoen 2021/2022 gewonnen.