De avonturen van EGS A

Het is alweer even geleden dat er een verslag is geplaatst van EGS A, maar sindsdien hebben de heren van het avondteam zeker niet stil gezeten. In korte tijd zijn er namelijk drie (inhaal-)wedstrijden afgewerkt. Bij deze even een update over de drie spannende avonden.

Op dinsdag 5 april mochten we het voor ronde 7 opnemen tegen WLC B, een team dat iets hoger stond op de ranglijst, maar desondanks hadden wij gemiddeld zo’n 140 ratingpunten meer. Bart kon dit verschil al snel omzetten in een punt door steeds wat meer materiaal te winnen, zonder dat de tegenstander daar genoeg compensatie voor had. Jasper is de laatste tijd goed in vorm, maar op deze 5 april had hij een wat mindere dag. Hij wist met de witte stukken op bord 2 geen voordeel te behalen en door een tactisch trucje viel heel de stelling uit elkaar en kon hij al snel opgeven. Helaas kon ook Pascal zijn goede vorm geen vervolg geven. In een scherpe stelling pakte hij het misschien iets te opportunistisch aan en kreeg de deksel op de neus. Daarna was het aan mij (Robin) de taak om er met zwart toch nog een matchpunt uit te slepen. Er kwam in het Siciliaans na 3 zetten eigenlijk al een redelijk unieke stelling op het bord, waardoor beide spelers snel mochten gaan improviseren. Ik kon langzaam een ruimtevoordeel opbouwen en wist maar liefst zes pionnen op de vijfde rij te posteren. Hierdoor kwam ook mijn koning op de tocht te staan, maar de tactische motieven werkten allemaal in mijn voordeel: 2-2.

Op maandag 11 april stond de inhaalwedstrijd uit ronde 3 tegen kampioenskandidaat De Drie Torens B gepland. Eigenlijk zou deze een week later worden gespeeld, maar door Pasen is de wedstrijd naar voren gehaald. Ik kon er helaas een keertje niet bij zijn, maar met Pascal, Jasper, Alex en Bart was ons team alsnog ongeveer gelijkwaardig aan DDT B. Pascal mocht dit keer achter de witte stukken plaatsnemen en daarmee zijn de resultaten vaak wat beter dan met zwart. Zo ook deze keer. De sterke Bert-Jan Panjoel stelde zich wat passief op en na flink wat manoeuvreren wist Pascal de partij de beslissen in zijn voordeel. Ook Jasper revancheerde zich deels van de nederlaag tegen WLC. Hij kreeg de jeugdige Alex Olree tegenover zich, een speler die zich de afgelopen twee jaar flink heeft verbeterd, waardoor zijn rating nog niet helemaal representatief is. Desondanks lukte het Jasper om heel de partij iets beter te staan, maar het was niet genoeg om te winnen: remise. Helaas kwam Alex niet door de muur van Jaap Weel heen en moest een nederlaag slikken. Bart ging tot slot waarschijnlijk te ver in zijn winstpogingen en moest ook de koning omleggen: 2.5-1.5 voor DDT.

Dan drie weken later, op 3 mei, stond de inhaalwedstrijd uit ronde 6 tegen SG KiNG C op het programma. Zij hadden geen alternatieve datum kunnen afspreken met hun speellocatie, waardoor de wedstrijd in Goirle werd gespeeld. KiNG C is een wat raar team met vele invallers, waardoor het mij in ieder geval niet meer duidelijk is wie er deel uitmaken van het basisteam. Qua ratings hadden ze dan ook deze keer een niet geheel evenwichtig team opgesteld, met op bord 1 t/m 4 achtereenvolgens: 2102, 2068, 1579 en 1521. Uiteindelijk is de rating maar een getalletje, maar ook vandaag werd het duidelijk dat dit getalletje toch wel iets zegt.

Goed, dan de partijen. Bart mocht het toevallig genoeg met wit opnemen tegen Thomas Tepe. Heel toevallig, want ’s ochtends was er een mail binnengekomen van de Stukkenjagers met een indeling voor de clubavond op 4 mei, waar ook de wedstrijd Bart-Thomas op het programma stond. Bart zette op dinsdagavond zijn torens al vroeg op a1 en b1. Dit leek wat raar, maar het lukte vrij snel daarna om beide lijnen open te krijgen en hij won niet veel later een kwaliteit. Eigenlijk meteen daarna ging Bart nog meer materiaal winnen en toen hield Thomas het maar voor gezien. (op woensdagavond duurde de partij wat langer, maar ook toen wist Bart aan het langste eind te trekken.)

Alex kreeg op bord 2 de sterke Eric de Moor tegenover zich. De cruciale fase van de partij heb ik even gemist, maar Alex leek daarvoor nog wel oké te staan. Toen de stofwolken waren opgetrokken, bleef er een eindspel over met ieder een toren en een dame. Helaas moest Alex een dame geven voor een toren om mat te voorkomen en daarmee was de partij beslist: 1-1.

Ook bij Maarten heb ik de cruciale fase even gemist. Daarom doet Maarten zelf even verslag van zijn partij met de zwarte stukken tegen Frank Vennix: Wij kwamen beiden redelijk rustig uit de startblokken, na een zet of vijftien waren beide stellingen redelijk compact en stonden alle stukken nog op de eigen helft. Ik had een half-open a-lijn en toen mijn tegenstander drie op een rij ging spelen rook ik kansen. Torens op d3 en f1 en de dame daartussen op e2: mijn loper op b7 kwam meteen tot leven op a6 met slechts een blokkerend pionnetje. Enkele zetten later stond ik een kleine kwaliteit voor (+1,72 volgens Stockfish) en moest de buit gaan binnenhalen. Ik speelde iets te voorzichtig waardoor het leek dat wit voldoende aanvalskansen kreeg, maar met een semi-dameoffer kwam ik het minst geschonden uit de daaropvolgende verwikkelingen. Ik stond daarna een loper tegen twee pionnen voor, echter twee pionnen van wit zouden snel van het bord gaan en dan is een eindspel met een loper meer en een ver opgerukte pion (Stockfish geeft het een dikke +6) toch wel fijn. Voor mijn tegenstander niet die dus de partij gewonnen gaf.

Net als tegen WLC was ik dus als laatste bezig, dit keer tegen Koen Haast en dit keer was een remise genoeg voor de teamwinst. De opening kwam vrij snel op het bord, maar daarna gingen beide spelers in de denktank in een stelling waar stiekem weer veel tactische dingetjes in zaten. Koen trok een half uur uit voor 14 Tc8 waarmee hij mijn c4 pion aanviel. Ik kon deze niet makkelijk dekken en dacht vervolgens 40 minuten na en speelde 15 Pb5 met tegendreigingen. Koen kon op verschillende manieren een pion winnen, maar dan zou ik de koning op e8 onder vuur kunnen gaan nemen. Hij koos er dus terecht voor om dames te ruilen en dit leverde hem een iets beter eindspel op. Vervolgens miste ik een paardzetje, waardoor ik een kwaliteit verloor en daarna nog een pion blunderde. Koen wikkelde daarna niet helemaal handig af en zo bleef er een eindspel over met toren tegen loper, met beiden twee gesplitste pionnen op de koningsvleugel. In sommige gevallen is dit remise, maar helaas niet in dit geval. Met nog slechts 3 minuten over vond Koen knap het pad naar de winst: 2-2.

Dus in totaal weer 2 matchpunten erbij en daarmee is EGS A definitief gehandhaafd (ervan uitgaande dat er niet meer dan twee teams degraderen). Volgende week (10 mei) staat nog de wedstrijd tegen nummer 7 Baronie B gepland. Bij winst is plek 4 nog haalbaar en dat is een prima resultaat in deze groep. Als het hier en daar wat meer had meegezeten, hadden we ook zomaar eerste of tweede kunnen worden. Maar goed, volgende week nog even lekker schaken en dan op naar het volgende seizoen van de avondcompetitie. De uitslagen en standen zijn overigens hier terug te vinden, bij poule 1B.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012