Degradatie EGS een feit na nederlaag in Rotterdam, EGS 2 eindigt als vijfde

Het verblijf van de Goirlese schaakclub EGS in de derde klasse blijft beperkt tot één seizoen. Met nog een speelronde voor de boeg kan het eerste EGS-team degradatie niet meer ontlopen.

De opdracht voor de uitwedstrijd van zaterdag tegen Charlois Europoort 3, de nummer voorlaatst, was simpel: er moest gewonnen worden. Maar de Rotterdammers (van wie het eerste team nog in de race is voor de landelijke titel) stelden een ijzersterke ploeg op. Daar stond tegenover dat EGS door een late afmelding juist met een man minder speelde en dus vanaf het begin al tegen een achterstand aankeek.

En al snel werd duidelijk dat het niet bij een Rotterdams punt zou blijven. Alex van Lanen, Bart Plasmans, Andrei Sazonov en Robin Verhoeven gingen allen vrij kansloos onderuit. Eddy Vanlerberghe speelde koffiehuisschaak met een hoofdletter K en leek daarbij mooie vooruitzichten te hebben. Maar helaas, ook hij moest een nederlaag slikken.

Twee spelers van EGS waren wel in staat om iets terug te doen. En dan speelden Jasper Kools en Fedor Sazonov nog eens tegen de twee hoogst gerate spelers van Charlois. Jasper maakte zijn tegenstander groot materiaal afhandig in een onoverzichtelijk middenspel. Het Vlaamse talent Fedor pakte zijn derde zege op rij na zijn promotie van EGS 2 naar het eerste met een sterke positionele partij.

De laatste competitieronde, in mei, kan EGS degradatie niet meer ontlopen. De tegenstander uit Bergen op Zoom heeft nog wel wat punten nodig om zich het oprukkende Charlois van het lijf te houden.

De foto’s zijn van arbiter en schaakfotograaf Frans Peeters, er staan er nog meer op zijn site.

EGS 2 speelde zaterdag al de laatste wedstrijd van het seizoen, uit tegen De Raadsheer 2 uit Zundert. Het West-Brabantse team was in de breedte te sterk voor de Goirlenaren: het werd 5,5-2,5.

Punten voor EGS 2 werden behaald dankzij drie remises van Pieter Couwenberg, Frans Brock en Krijn van Dolderen (bij zijn debuut!). Frans Lagerwaard was de enige EGS-speler die zijn partij wist te winnen. Zodoende eindigt EGS 2 als vijfde in de klasse 6E.

En Rob heeft nog een foto gemaakt: