Bekerwedstrijd Pascal Graafmans tegen Jasper Kools

Afgelopen dinsdag was het weer eens tijd om naar de clubavond te komen, dit keer voor de tweede ronde van de bekercompetitie tegen Pascal. De titel van dit verslag zegt eigenlijk een beetje hoe mijn avond verliep… Niets vermoedend lig ik te slapen op de bank waarna ik wakker schrik en op de ovenklok zie dat het al 19:55 is. Ik heb vlug al mijn spullen gepakt en wordt onderweg in lift gebeld door de wedstrijdleider of ik onderweg ben? Dit gaf mij een beetje flashbacks aan de tijd dat ik nog echt jong was en op de fiets helemaal vanuit Hilvarenbeek naar hof van holland fietste en weer is vergeten was de tijd in de gaten te houden. Ik kom gelukkig maar 15 minuutjes te laat en loop naar binnen, neem plaats achter mijn bord en geniet even van de typerende houtlucht die hangt in de zaal van de Wildacker. Ik zal nu maar eens beginnen over de partij, maar hoop een sfeer impressie te hebben gegeven van hoe ik mijn eerste 30 minuten heb ervaren, afijn nu de partij. Ik kijk naar het bord en zie dat Pascal e4 heeft gespeeld, dit speelt hij al erg lang en uit mijn ervaring is Pascal met wit erg gevaarlijk en tactisch sterk dus koos ik ervoor om een wat solide opening te kiezen en voor de Caro-Kann opening te gaan. Pascal en ik hadden eigenlijk vrij lang een stelling die redelijk gebalanceerd was, maar op zet 15 kwam Pascal ineens scherp uit de hoek met de zet LB6
Zie onderstaande stelling:

Deze zet had ik wel vluchtig bekeken en bedacht dat de zet lc2 (tegenaanval) voldoende tegenspel zou geven, maar daar had ik het gruwelijk mis mee, want wit speelt daarna De3 en de stelling van zwart valt helemaal uit elkaar door de extreem sterke lopers die wit heeft en mijn zwarte koning die erg onveilig is op het veld e8. Ik zag dit helaas te laat en naderhand dacht ik van ja deze stelling moet gewonnen zijn voor Pascal, mijn computertje thuis wilde dat ik Dxe5 deed in de bovenstaande stelling in plaats van lc2 en zegt zelfs dat deze stelling nog gewoon gelijk is en er voor beiden spelers nog te spelen valt, maar hier geloofde ik achter het bord niet in, omdat het spel van wit eigenlijk vanzelf gaat en zwart zijn stelling enorm veel praktische problemen heeft. Uiteindelijk wist Pascal goed gebruik te maken van mijn koning die nog niet gerokeerd was en zijn stukken die veel actiever waren in de stelling. Een goede pot van Pascal en een interessante stelling voor iemand die de koningsaanval in stap 6 ooit wil oefenen!

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012