EGS 2 uit tegen de uiteindelijke kampioen

Terwijl EGS 1 het strijdperk in Goirle betrad, toog EGS 2 naar Ginneken, onderdeel van Breda, om te spelen tegen De Baronie 4. Laat je niet misleiden door de toevoeging 4, het is nog steeds een sterk team. Vaak wordt er in dit soort verslagen gerefereerd aan ELO-sterktes inclusief over- of onderschot. Wat daarbij opvalt is dat als je op de site van de schaakbond kijkt, dat de gemiddelde rating van een team wordt berekend met de ratings groter dan nul. Heeft een speler nog geen rating, dan doet deze niet mee voor het gemiddelde. Beetje flauw en het vertekend het beeld ook enigszins. Ik zal het iets anders doen.

Zoals gezegd, naar Breda, alwaar wij hartelijk werden ontvangen en ook werden doordrongen van het feit dat bij niet-verliezen het team van De Baronie kampioen zou zijn. Nou is het team van De Baronie vrij sterk voor deze klasse 6E, dus de kans dat ze niet zouden winnen was wat klein. Dit mede door het feit dat door allerlei afzeggingen EGS 2 wat verminkt aan zou treden. We waren maar met z’n zevenen, gelukkig konden de gebroeders Roelin invallen, anders waren er nog twee open plekken geweest, dank aan Jorius en Jerion. Wij hadden vijf spelers met een rating en opgeteld was dat het mooie getal 7200. Hier zette De Baronie 11154 tegenover, ruim anderhalf keer zoveel. Bij Risk heb je, bij dit soort verhoudingen, dan al een vermoeden dat het niet helemaal goed zal gaan. Nederlagen waren er voor Jorius, Jerion, Maarten en Fran├žois. Frans L., Peter en Rob wisten de boel remise te houden, waarbij Rob nog de meeste kans op winst had. Zijn tegenstander blunderde een stuk weg (net als Maarten overigens) en het werd een eindspel met D+P+4p tegen D+5p. Gezien het tijdsverloop werd tot remise besloten op een moment dat de engines zeggen dat de winst na 20 zetten binnen handbereik ligt. Maar die voortzetting moet je maar net zien bij een tikkende klok en het zag er allemaal op het eerste oog niet duidelijk uit. Kortom, eindstand 6,5-1,5 en De Baronie kampioen en promoveert.

EGS 2 speelt nog een wedstrijd dit seizoen, de in te halen derde ronde, en wel op 23 april tegen De Raadsheer in Zundert.