EGS 1 gaat strijdend ten onder tegen SG KiNG 1

Op zaterdag 2 april kwam voor de achtste ronde van de zaterdagcompetitie SG KiNG 1 op bezoek; De koploper in klasse 3G, die toch wel met kop en schouders boven de rest uit steekt. De vorige rondes hadden ze last van een aantal afmeldingen, maar deze keer kwamen ze op volle oorlogssterkte naar Goirle. Vooruit, op bord 8 zat nog een invaller, maar die kan ook wel een aardig potje schaken. EGS 1 had helaas wederom last van afmeldingen en kon met moeite een volledig team opstellen, maar uiteindelijk kon rond 13:00 de strijd op 8 borden losbarsten.

Ondanks dat SG KiNG een ratingoverwicht had van gemiddeld 500! punten per bord, weerden de onzen zich kranig en duurde het een tijdje voordat de eerste beslissing viel. Pieter voelde zich op het laatste moment fit genoeg om zijn rentree te maken en mocht het meteen opnemen tegen IM Mark Haast. Pieter dacht rustig na over zijn zetten en daardoor bleef er lange tijd een interessante stelling op het bord, maar Mark wist uiteraard goed wat hij aan het doen was en kon uiteindelijk afwikkelen naar een eindspel met twee pluspionnen. Ik hoef natuurlijk niet te vertellen hoe dat af liep.

Ook Andrei mocht het opnemen tegen een sterke speler met de naam Mark. Ik heb niet precies meegekregen hoe deze partij is gegaan, maar volgens mij kreeg Mark Clijsen een extra pion op c5 die hij uiteindelijk naar voren kon schuiven en daarmee besliste hij de partij. Niet veel later moest ook Erik Hamers zijn koning omleggen. Tegenstander Justin Senders creëerde vanuit de opening veel dreigingen, maar Erik verdedigde goed en hield een prima stelling over. Helaas werd Erik toen iets te gretig en dacht een pion te kunnen winnen, maar Justin paste het thema “uitschakelen verdediger” toe en kon een stuk winnen. Daarmee stond het 0-3 en werd het tijd voor een verrassing.

Deze verrassing leek niet van Jasper Kools vandaan te komen, want hij werd redelijk weggespeeld vanuit de opening. Tegenstander Jordy Schouten wist zelfs een kwaliteit te winnen en de zege leek binnen handbereik. Vervolgens miste hij een aantal winnende voortzettingen, waarna Jasper op zoek kon gaan naar tegenspel. Hierin slaagde hij met verve, mede dankzij twee fantastische lopers. De stelling was zo goed dat Jasper tot twee keer toe een paard offerde, maar dit kon steeds niet worden aangenomen. Uiteindelijk liet Jordy zich sportief mat zetten en daarmee was de eerste stunt compleet.

Daarna was het de beurt aan Fedor om zijn goede vorm voort te zetten tegen een sterke tegenstander, Joris Broekmeulen. Joris kwam pas voor de tweede keer dit seizoen in actie en heeft naar verluid wat andere (leuke) dingen aan zijn hoofd, maar dat doet niks af van het feit dat Fedor een fantastische partij speelde. Hij kwam met wit een kwaliteit voor en zwart leek daar niet genoeg compensatie voor te hebben. Later gaf het Vlaamse talent deze kwaliteit weer terug, maar dat deed hij niet zomaar. Niet veel later kon hij de felicitaties in ontvangst nemen.

Ik hoop dat alles hierboven een beetje klopt, want ik had zelf niet heel veel tijd om de andere borden goed in de gaten te houden. Ikzelf (Robin Verhoeven) mocht het na vele jaren weer eens met zwart opnemen tegen leeftijdsgenoot FM Lars Vereggen. Er kwam een Staunton op het bord en ondanks dat ik dit laatst nog een beetje bekeken heb, was Lars duidelijk beter op de hoogte van de theorie. De eerste 20 zetten stonden vrij snel op het bord en een aantal zetten later stond ik zo’n 3 kwartier achter op de klok. Het was duidelijk dat wit prettiger stond in de vroege fase van het eindspel, maar ik zag nog niet zo snel hoe dit omgezet kon worden naar winst. Achteraf bleek dat ik daarna een paar kansjes heb gemist om de stelling gelijk te houden, maar als je die niet pakt, laat Lars de zege natuurlijk niet meer glippen: 2-4 voor King.

Op papier zit er dan nog een matchpuntje in, maar gezien de overige twee borden was dit niet heel realistisch. Eddy Vanlerberghe is bezig aan een goed seizoen en speelde ook nu weer een prima partij tegen Eric de Moor. Behalve op de klok leek er nergens een voordeeltje te zijn voor onze betrouwbare Belg, maar écht in de problemen kwam hij ook niet. Er volgde een paard-loper eindspel met een pion minder, maar dit wist hij mooi remise te houden.

Dan hebben we alleen debutant Job Hoekstra nog over. Hij heeft tijdens corona het schaken opgepakt en is sinds dit seizoen lid geworden van EGS. Na twee mooie overwinningen in EGS 2 mocht hij het nu al proberen in het eerste team. Ook tegenstander Michael Nicol heeft nog geen rating achter zijn naam staan, maar hij is wel eens actief geweest bij de Stukkenjagers en heeft daar prima resultaten neergezet. Het werd dan ook een leuke gelijk opgaande partij, maar helaas kon Michael ergens een pionnetje winnen en dit zette hij goed om naar winst. Goed gespeeld Job, helaas een nipte nederlaag, maar als je zo doorgaat volgen de overwinningen vanzelf.

Eindstand: 2.5-5.5 voor SG KiNG. Gezien de ratingverhoudingen een fantastisch resultaat! De uitslagen en stand in poule 3G zijn hier terug te vinden. Helaas voor ons heeft HWP 3 gewonnen, waardoor een plek bij de top 8 bijna onmogelijk is geworden. Toch gaan we op 23 april in Rotterdam weer flink ons best doen.