EGS 1 pakt na comeback weer een matchpunt

Nadat in de vorige ronde het eerste matchpunt van het seizoen was behaald, mocht EGS 1 het in ronde 7 opnemen tegen de nummer negen uit de stand: De Baronie 1. Om nog kans te blijven houden op een miraculeuze handhaving, moest er in de mooie speellocatie in het zuiden van Breda gewonnen worden. De Baronie bracht gemiddeld zo’n 140 ratingpunten meer op de been, waardoor de kansen op een teamwinst vooraf zeer beperkt waren.

Eddy Vanlerberghe was na ruim twee uur spelen de eerste die zijn tegenstander mocht feliciteren. Dit kwam als een verrassing, want er leek lange tijd niks aan de hand voor de goed presterende Belg. De tegenstander kreeg echter steeds meer grip op de partij en nadat dit een dubbele pionwinst opleverde, gaf Eddy zich gewonnen.

Hierna ging het ineens snel, want binnen een tijdsbestek van tien minuten konden er nog vier uitslagen op het wedstrijdformulier worden genoteerd. Jasper Kools mocht het op bord 1 opnemen tegen de sterkste Bredanaar. Ondanks dat Jasper niet helemaal fit was, wist hij een goede stelling op het bord te krijgen. Daarna hielp hij helaas met h4 zijn eigen stelling om zeep, want deze belangrijke pion ging niet veel later verloren en mede daardoor ontstonden er wel heel veel zwaktes in het witte kamp. Dit kwam Jasper niet meer te boven.

Robin Verhoeven deed iets terug door met de witte stukken een typische aanval in de Siciliaanse Draak te bekronen met een torenwinst, waarna het eerste bordpunt van de middag voor EGS binnen was. Alex van Lanen kwam met zijn stukken in het middenspel behoorlijk in de knoop en mocht mede daardoor een eindspel gaan spelen met een stuk minder. De topscorer van De Baronie wist hier wel raad mee en zette dit soepel om in een punt. Ook Andrei Sazonov moest zich niet veel later gewonnen geven, nadat een vergevorderde vrijpion van de Bredase teamcaptain te sterk werd. Dit betekende een 4-1 achterstand, waardoor De Baronie aan één remise genoeg zou hebben voor de winst.

Het was echter niet duidelijk waar het beslissende halfje vandaan zou moeten komen, want Bram van Huygevoort, Erik Hamers en Fedor Sazonov stonden allen goed tot gewonnen. Bram was de eerste die de felicitaties in ontvangst mocht nemen. Zijn tegenstander had eerder in de partij een herhaling van zetten ontweken, maar moest daarna alle zeilen bijzetten om een nederlaag te voorkomen. Dit lukte niet, want Bram wist twee pionnen buit te maken en dat was genoeg voor de winst.

De talentvolle Fedor kwam na een spannende en ongebalanceerde partij in een dame eindspel terecht. De jonge Belg was veel sneller met zijn vrijpion, maar moest nog wel met zijn koning uit de schaakjes lopen. Dit kostte de nodige tijd en moeite, maar iets voor zessen was dan toch de overwinning binnen. Meteen hierna tekende Erik voor de gelijkmaker. Hij had al vroeg op de middag een dame gewonnen in ruil voor twee paarden. Het lukte daarna niet om het meteen af te maken en de tegenstander bleef stug goed verdedigen. Na lang manoeuvreren wist Erik dan toch zijn stukken goed neer te zetten en bekroonde daarmee zijn rentree met een punt.

Na een mooie schaakmiddag zonder remises stond er net als bij PSV – FC Kopenhagen 4-4 op het scoreformulier. Een mooi resultaat, al was een overwinning noodzakelijk voor kansen op lijfsbehoud. Op 2 april mag EGS 1 het in eigen huis opnemen tegen de koploper SG KiNG uit Tilburg, daarna gaan we zien of de uitwedstrijden naar Bergen op Zoom en Rotterdam nog iets op gaan leveren.