Carnaval schaken op 29 februari 2022

Voor het eerst schaken op de carnavalsdinsdag! Dat was dus lang niet voorgekomen en zorgde bij de wedstrijdregelneef voor enige verwarring met betrekking tot de datum. 29 februari, 8 maart, 1 maart, alle drie kwamen in de vooraankondiging voorbij. Maar goed, schaken in de carnavalsweek, het moest er een keer van komen. Voor Pascal was het in ieder geval reden om goed uitgedost te verschijnen: regenboogpruik, captain America pak en een rode das. En vooral goede luim en moed!

Er werden zes partijen in de twaalfde interne ronde afgewerkt, waarbij opviel dat er vijf spelers van de lichting 2021-22 meespeelden. We zijn op de goede weg. Over de partijen kunne we in zoverre kort zijn, dat er weinig echt spectaculairs gebeurde. Sjeng speelde Sjengs en rukte met zijn -zwarte- koning op naar e3 om daar verwarring te stichten, maar Pascal speelde Pascals en manoeuvreerde twee pionnen naar voren, en niet zomaar pionnen maar de a- en h-pion. En toen die eenmaal op a7 en h7 stonden was het schaakpleit beslist. Rob mompelde iets in de trant van dat hij overmoedig had gespeeld en daardoor van Simon verloor. De stelling op het bord liet inderdaad vooral een groot gat voor zijn koning zien, iets wat meestal niet goed afloopt. Ben schoof rustig maar beslissend zijn stukken naar de mooie velden en dat was voldoende voor de overwinning op Robert-Jan. Adam maakte goed gebruik van een paar onnauwkeurigheden van Mart en kon zo twee verbonden vrijpionnen naar de overkant loodsen, een voorbode van slecht nieuws voor de tegenstander. in de partij tussen Frans L. en Maarten besloot eerstgenoemde een tactiek van pakken-wat-ik-pakken-kan toe te passen en op zet 25 waren er zo nog twee koningen en veertien pionnen op het bord. Maarten sloeg remisevoorstel af om weer eens een eindspel te spelen, maar dat was zo’n dertien zetten later remiser dan remise. in een clash van de nieuwelingen wist Frans P. te winnen van Job. laatstgenoemde ging met een aantal stukken richting koning van zijn tegenstander, maar die wist zich adequaat te verdedigen en van de verdediging zelfs een aanval te maken, en dan gaat et vaak fout voor de eerstaanvallende, zo ook hier.