Het avondteam deelt de punten in Helmond

Nu de horeca weer tot 1:00 uur open mag blijven, kan ook de avondcompetitie gelukkig weer worden hervat. Rondes 3 en 4 waren afgelast en worden op het einde van het seizoen ingehaald, waardoor deze week al ronde 5 op het programma staat. Afgelopen dinsdag vertrokken we dan ook met een viertal richting Helmond om het op te nemen tegen HSC A.

Pascal kon helaas al snel plaatsnemen achter de bar in het mooie poolcentrum “Snookertown”. Op bord 2 speelde hij met zwart tegen Nederlands Kampioen bij de D-jeugd, Gachatur Kazarjan. De talentvolle jeugdspeler ging voor de zet Pb5 in het Schots, een variant die Pascal niet heel goed kende. Voordat ikzelf de kans had om te komen kijken, had Pascal al met de dame op h1 een toren meegepakt en had wit met een paard op a8 hetzelfde gedaan. De zwarte koning stond echter veel slechter en Gachatur profiteerde hiervan door met een slim trucje een stuk te winnen. Pascal probeerde er tevergeefs nog iets van te maken, maar de jonge tegenstander speelde het soepel uit.

Vervolgens nam Jasper de taak op zich om op bord 3 de stand weer gelijk te trekken. Hij speelde in het damegambiet heel vroeg Pd2 om de hoofdvarianten te ontwijken en dat leverde een prima stelling op. In het onderstaande diagram is tegenstander Marcel Pelgrom de fout in gegaan door Dd8-e7 te spelen ipv het betere De8. Jasper profiteerde hiervan door het krachtige Pxh7! te spelen. Zwart kan natuurlijk niet reageren met Kxh7, want dan volgt Dh5#. Pxh7 kost dus niet alleen een pion, maar ook de toren valt niet meer te redden. Na Td8 volgt Lg5 en na Te8 is Dh5 sterk. Jasper won dus een kwaliteit en niet veel later de partij.

Ikzelf (Robin) mocht met wit aantreden tegen Johan Wuijts, een sterke speler waar ik de afgelopen jaren door heel Brabant veelvuldig tegen heb gespeeld. Ik heb altijd moeite om iets te bereiken tegen zijn Franse verdediging, waardoor ik besloot om maar met 1. d4 en een vroeg g4 aan te gaan vallen. Het aannemen van deze gambietpion kan vrij gevaarlijk worden, maar dat is eigenlijk de enige manier om deze dubieuze variant af te straffen. Johan besloot hem toch te weigeren en dan leverde een aantal zwaktes op in de zwarte stelling. Daar maakte ik graag gebruik van en dat leverde al snel een pion op. Daarna bleef ik actiever staan en kon zwart nooit echt in de partij komen. Op zet 30 won ik door een kleine combinatie nog een stuk en daarmee was de teamvoorsprong een feit.

Maarten had het ondertussen zwaar in zijn eerste avondcompetitiewedstrijd van het seizoen. In zijn Scandinavisch met Dd6 komt regelmatig een witte loper op f4 en een paard op e5 terecht en het is dan altijd te vraag op wit een goede aftrekaanval heeft. Meestal is dit niet het geval, maar nu kon tegenstander Rob Bakels wel een kwaliteit meepakken. De stelling was nog redelijk gesloten, waarin een licht stuk vaak minstens even goed is als een toren. Daardoor bleven we lang hoop houden op een remise, maar uiteindelijk kon wit toch de stelling openen en daarmee was er voor Maarten geen houden meer aan.

Zoals de oplettende lezer misschien al is opgevallen, hebben de witte stukken 4x aan het langste eind getrokken; Eindstand: 2-2. Hierdoor heeft EGS A nu 3 matchpunten uit 3 wedstrijden en daarmee zijn de titelkansen wel verkeken. Vooral de wedstrijd tegen De Drie Torens B wordt belangrijk voor een eventuele tweede plaats, maar eerst spelen we op 18 maart tegen het altijd gezellige SG King C.