5-3-1: Vijfde ronde is derde keer spelen is eerste keer winst voor EGS 2

Zaterdagmiddag speelde het tweede team van EGS zijn derde wedstrijd op de vijfde speeldag. Tegenstander was het tweede team van DSC Dongen, altijd vriendelijk die Dongense schakers. Het tweede team had naast zes oudgedienden twee debutanten in de gelederen, te weten Job Hoekstra en Jorius Roelin. Fran├žois en Job waren als eersten en binnen het uur klaar; Fran├žois veroverde de vijandige dame en Job zette zijn tegenstander na 12 zetten mat: 2-0. Op alle andere borden werd er nog stevig geschoven, waarbij opviel dat de partij van Rob van Esch nogal langzaam op gang kwam: 7 zetten in dik een uur.

Met deze voorsprong ging het vervolgens even mis. Hannie Hermans kreeg twee torens op bezoek op de zevende rij, niet alleen voorspelt dat weinig goeds, in de praktijk gaat het vaak mis. Zo ook hier. Peter Ansems had een lastig eindspel met verspreide pionnen en loper tegen paard en uiteindelijk was het pluspionnetje van zijn tegenstander te sterk. Jorius speelde een puike partij als debutant en maakte in het verre eindspel een inschattingsfout die uiteindelijk leidde tot mat. Stand werd daarmee 2-3.

Andrei Sazonov had op bord 2 een zodanige hoeveelheid stukken tegenover de koning van zijn tegenstander weten te mobiliseren dat de Dongense stelling niet meer te verdedigen was. Niet veel later wist Maarten De Wit op bord 1 met twee vrijpionnen de overkant te halen en was ook daar de strijd gestreden. Stand 4-3.

En Rob was daarmee degene die de eindstand zou bepalen. Bij verlies zou het 4-4 worden en iedere andere uitslag zou winst voor EGS 2 betekenen. Na nog wat geschuif en gezucht kwam Rob remise overeen met zijn tegenstander en waren de eerste matchpunten voor EGS 2 een feit. Uiteindelijk toch nog een redelijk zwaar bevochten resultaat, maar met af en toe mooi schaak op de borden. De volgende ronde is op 12 maart en dan speelt EGS 2, opnieuw thuis, tegen het sterke team RSR Ivoren Toren 2.