Vreugde en verdriet aan het online bord

Nu alle competities stilliggen en we voorlopig weer met zijn allen zijn aangewezen op online schaken, leek het me een leuk idee om daarover wat te delen op de EGS-site. Deel twee fragmenten/stellingen die je bijbleven, eentje waarin je wint en eentje waarin je… nou ja… niet wint.

Ik zal zelf aftrappen. In de categorie ‘vreugde’ een partij waar ik heel tevreden mee was, ik schoof mijn tegenstander geruisloos naar een verloren stelling. Tot ik een stuk weggaf (op het veld c2, waar in het diagram een witte toren staat, stond tot een paar zetten geleden nog een zwarte loper). Maar goed, bij snelschaak is verloren lang niet altijd verloren, dus doorspelen maar. Bovendien had ik nog steeds actief spel. En toen deed wit 31. Kh3. Dat gaf mij de kans het kunstig af te maken met 31… Th1+. Wit moet pakken met het paard, waarna hij met twee stukken meer mat gaat: 32. Pxh1, g5 mat!

In de categorie ‘verdriet’ een partij uit de zondagse Team Battles (doe mee, erg leuk!), waarin je soms tegen spelers met een veel hogere rating komt te spelen. Soms kun je dan aardig partij bieden (en incidenteel tot een stuntje komen), veel vaker verlies je dan. Deze was wel fraai. In een openingsvariant die ik niet kende offerde mijn opponent twee pionnen. Natuurlijk stond hij actiever, maar dat ik binnen vijf zetten mat zou staan, zag ik toch niet aankomen. In de diagramstelling speelde wit 12. Dg3, P7f6 (Pe7 was beter geweest) 13. Pe5, Ld7 (de computer wil Ph5 doen, dan volgt Df3, ook geen pretje) 14. Dxg7, Tg8. Lekker de dame wegjagen? Nee dus: 15. Dxf7 mat! Oeps…

Wie is de volgende die twee partijfragmenten wil delen?