Pieter Couwenberg gedeeld tweede in Ermelo

In het laatste weekend van november kwam Pieter Couwenberg uit in de strijd om het kampioenschap van de NSVG. Hij doet zelf verslag:

Op donderdag 25 november reisde ik af naar Ermelo. Om deel te nemen aan het open kampioenschap van de NSVG, de Nederlandse Schaakvereniging van Visueel Gehandicapten. Ondanks de verscherpte maatregelen betreffende corona mocht dit toernooi doorgaan.

Aan het toernooi namen negentien deelnemers mee. Zelf was ik als vijfde op deze ranglijst geplaatst op basis van mijn Fide-rating. Tijdens de laatste editie in 2019 eindigde ik het toernooi op een zeer teleurstellende plaats. En dit wilde ik absoluut verbeteren. Inzet voor mij was in de top 3 te eindigen.

In de eerste ronde trof ik mijn oude schaakleraar aan: Kempe Verweij, inmiddels een man op respectabele leeftijd. Een duel Meester tegen Leerling. Kempe opende met c4. Snel won ik in de opening een pion. Maar dat deerde mijn tegenstander niet. Hij ontwikkelde en creëerde een sterk centrum. Waardoor ik mijn dameloper niet goed in het spel kreeg. In het middelspel zag Kempe de winnende variant over het hoofd. Uiteindelijk won ik deze partij op tijd.

In de 2de ronde trof ik Lucas de Jong aan het bord. Lucas is een gevaarlijke tactische speler, kent zijn theorie. We kwamen gelijkwaardig uit de opening. Toch wist ik in het middelspel voorsprong te bereiken. Niet alleen op het bord maar ook op de klok. Ondanks mijn betere stelling gaf ik deze partij bijna uit handen. Lucas wist na een zetverwisseling een remise-achtig eindspel te bereiken. Maar zijn achterstand op de klok deed hem de das om en ik won ook deze partij op tijd.

In de 3de ronde trof ik Jan Boer. In deze partij ging het heel goed. Al snel kwam ik een stuk voor. En was het voor mij duidelijk dat in deze partij winst te halen viel. Maar verwisseling van zetten deed mij in deze partij de das om. Dit was heel jammer want mijn concurrenten Sergio Harnandan en Mark Schutte speelden beide remise. Jan was koploper vanaf dat moment. Acteraf mag ik wel zeggen dat ik hier de toernooizege heb laten liggen.

Na een slechte nacht mocht ik op zaterdag aantreden tegen Jan Spoelstra. Voor mij een onbekende schaker. In de openingsfase nam ik de tijd en dit leverde mij in het eindspel de winst op.

In de middag kreeg ik Cor Tesselaar voorgeschoteld. Cor Was duidelijk in vorm en schoof a tempo de stelling naar een Grand Prix attack van het Siciliaans. Een lastige opening waar ik nog niet zolang goede ervaringen mee heb. Gelukkig had ik de opening vooraf wel goed bekeken en wist ik prima tegenspel te bieden. Nadat Cor de h-lijn had geopend, wist ik deze later te beheersen en langs deze lijn een koningsaanval op te zetten. Maar Cor, die ruim in zijn tijd zat, wist steeds de juiste verdediging te vinden. Uiteindelijk besloten we tot remise. Min of meer gedwongen vanwege mijn tijdnood.

Na vijf ronden stond ik nu op gedeelde vierde plaats. En moest ik mijn volgende partij gaan winnen. Mijn tegenstander was Alaettin Gündogmus, een gevaarlijke tegenstander, die vaak een creatieve opening speelt en moeilijk voor te bereiden is. Ook in deze partij kwam het Londen-systeem op het bord. Even leek het erop dat ik de strijd in de opening had gewonnen maar Aleattin wist er toch met voordeel uit te komen. Toch wist ik deze partij te winnen en hiermee behaalde ik de gedeelde tweede plaats in het toernooi. Gezien mijn persoonlijke omstandigheden ben ik zeer tevreden en ga ik volgend jaar voor de toernooizege.