EGS 1 kan niet stunten tegen De Pion

Op zaterdag 27 november werd er voor de vierde ronde van de KNSB competitie op acht borden gestreden tegen De Pion 1 uit Roosendaal. Dit mag gerust een klein wonder genoemd worden na een tumultueuze week. Na vele afmeldingen bleek het niet eenvoudig om een compleet team bij elkaar te krijgen, maar met invallers Maarten, Fedor en Andrei was dit uiteindelijk toch gelukt. De Pion had wat minder last van afmeldingen en stelde gemiddeld 200 ratingpunten meer per bord op.

Na het eerste uur zag het er allemaal nog niet zo slecht uit voor de onzen. Andrei ruilde op bord 7 al snel drie lichte stukken en zag daarna voor beide kleuren geen plan meer. Zijn tegenstander was het hiermee eens en er werd tot remise besloten. Ook bij Maarten zouden er veel stukken van het bord gaan met een remise-achtig eindspel tot gevolg. Dit geloofden beiden spelers wel en het volgende grote ratingverschil was teniet gedaan: 1-1.

Ondertussen was Fedor (de jongste speler ooit in EGS 1?) in een eindspel met ongelijke lopers terechtgekomen. Dit leek ook op remise af te stevenen, maar de jonge Belg miste helaas een dodelijke vork. Het was weer een leerzame ervaring en hij zal vast en zeker vaker uit gaan komen voor ons vlaggenschip.

Eddy mocht na zijn overwinning tegen Sliedrecht plaatsnemen op bord 3. Hij kreeg de sterkste Pionees tegen en was heel de middag aan het verdedigen. Dit ging lang goed, totdat de activiteit van de witte stukken hem te veel werd: 1-3 achter.

De resterende vier partijen zagen er hoopvol uit, maar uiteindelijk vielen de kwartjes de verkeerde kant op. Ruud kreeg met zwart het damegambiet tegen en wist op een of andere manier de extra pion te behouden. Met een verbonden vrijpion leek Ruud de touwtjes in handen te hebben, maar opeens moest hij aan de noodrem trekken om niet mat te gaan. Dit zorgde wel voor heel veel gaten in de zwarte stelling en het was daarna snel klaar. Op ongeveer hetzelfde moment kon ook Jan opgeven. Hij had in een Sveshnikov een kwaliteit gepakt op a8, maar zijn tegenstander had flinke compensatie met het loperpaar. Jan kwam niet meer onder de druk vandaan en daarmee waren de matchpunten verdeeld: 1-5.

Robin had op bord 2 tegen de Modern een mooi ruimtevoordeel opgebouwd, maar hij vergat na een dameruil zijn h pion nog verder op te spelen. Na nog een aantal verkeerde beslissingen kon zwart in een toreneindspel zonder risico’s op winst spelen. De tegenstander was echter vooral blij dat de teamoverwinning binnen was en gaf Robin een mooi verjaardagscadeau met een remiseaanbod. Jasper mocht nog wel even aan de bak in een lichte stukken eindspel met een pion minder. Dit alles was ontstaan na een tactische partij waar op zo’n 4 verschillende momenten materiaal werd geofferd. Jasper verdedigde het eindspel zeer goed en kon iets voor zessen ook een mooi halfje opschrijven: 2-6 voor de Pion.

Al met al een uitslag die gezien de ratingverhoudingen te verwachten viel. Daarmee hebben we de rode lantaarn wel stevig in handen, zoals hier te zien is. Het is nog de vraag of ronde 5 op 18 december door kan gaan, anders gaan we in 2022 op zoek naar de eerste matchpunten.