EGS verliest in Sliedrecht

Na twee nederlagen in Zeeland zou EGS 1  voor lijfsbehoud in de Derde Klasse de eerste punten moeten pakken in Sliedrecht.

Drie verliespunten in vroeg stadium

Op het tweede bord liet Robin Verhoeven zien dat hij op dit moment de speler in vorm is. Zijn tegenstander liet zijn koning lang in het midden staan. Verhoeven offerde een pion en een stuk en tekende snel het eerste punt aan.

De partij van Ruud Licht bleek cruciaal te zijn: twee pionnen voorsprong en nog weinig stukken op het bord, dat moest het eerste punt opleveren. Zijn tegenstander deed enkele positioneel sterke zetten en het weerwoord van Licht was niet overtuigend. Een onverwachte verliespartij was het resultaat.

Jasper Kools koos met het Stauntongambiet voor een aanvallende opening. In het eindspel kwam Kools in tijdnood en verslikte zich in de pionnenaanval van zijn Sliedrechts opponent. Tweede  verliespunt voor EGS. Midweeks Cesar Becx 2200*  van De Stukkenjagers verslaan, blijkt geen garantie voor succes op zaterdag.

Debuut Francois Brock in EGS 1

Door diverse oorzaken moest teamleider Henk Renders vier basisspelers missen, zodat Francois Brock zijn debuut in EGS 1 mocht maken. Met  spelers met een hogere ELO-rating is het vaak slecht kersen eten. Brock voerde dapper strijd maar ging eervol ten onder.

Aan het eerste bord leek Bram van Huijgevoort de beste papieren te hebben maar dat was vooral optisch. Meer dan een remise zat er niet in voor Van Huijgevoort.

Bart Plasmans speelde een ingewikkelde partij waarbij de kansen wisselden. In het eindspel trok Plasmans helaas aan het kortste eind.

Jan Langenberg speelde onbedreigd naar  remise. Echte winstkansen waren er voor beide spelers niet.

Vanlerberghe stunt

Eddy  Vanlerberghe kwam een stuk voor  maar moest daarbij veel van zijn stelling inleveren. Urenlang leek hij in enkele zetten mat te gaan. Uiteindelijk kon hij de aanval definitief afslaan en zijn materiaalwinst verzilveren.

Vraag voor de lezer

Eddy van Lerberghe staat in de stelling materieel voor.  Ziet de lezer hoe Vanlerberghe zijn voorsprong met een mooie zet verder kan uitbouwen?

 

Antwoord:


1. Lg5! Dxg5 2. Dxg3 en het zwarte paard gaat ook verloren.
Ook 1. … Pf2+ 2. Txf2 Dxg5 3. Tg1 wint voor wit.

Nieuwe Vlaming voor EGS 1

Sliedrecht won met 5-3. Voor de Goirlenaren had er waarschijnlijk  meer ingezeten. De duels tegen provinciegenoten uit Roosendaal, Breda en Bergen op Zoom zullen punten op moeten leveren om het verblijf in de Derde Klasse niet van korte duur te laten zijn. Het debuut in de Nederlandse competitie  van de  sterke Belg  Tonnie van Damme  kan het keerpunt worden.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012