Avondteam ontsnapt tegen HMC

Afgelopen dinsdagavond mochten de mannen van EGS A eindelijk weer aantreden in de avondcompetitie. Eigenlijk stond de wedstrijd tegen HMC op vrijdag 1 oktober in Den Bosch al op de planning, maar dat kon door een ALV geen doorgang vinden. Het bleek nog niet makkelijk om een nieuwe datum te zoeken, maar uiteindelijk konden we zodoende op 12 oktober voor het eerst een “uitwedstrijd” in de Wildacker spelen.

Op de dag zelf was er nog een tegenvaller voor de Bosschenaren. Een speler was flink verkouden geworden en het was helaas niet meer mogelijk om een vervanger te vinden. Bord 1 bleef daardoor leeg en teamleider Robin kon zich met een punt op zak gaan melden bij het rapidschaken in de grote zaal.

Daarna duurde het even voordat de volgende uitslag op het formulier kon worden ingevuld. Alex kreeg op bord 4 zoals gewoonlijk een Caro Kann op het bord. De tegenstander speelde de opening goed en Alex besloot om een pion te offeren om niet helemaal in de verdrukking te komen. Het kon daarna met tegengestelde rokades een scherpe partij worden, maar toen zette wit een dame ongelukkig op g5 en konden de stukken na Pf3+ vroegtijdig in de doos: 2-0.

Daarmee hield het goede nieuws ook wel op, want Jasper en Bart stonden inmiddels zeer slecht tot verloren. Jasper probeerde op bord 2 met zwart via een andere zetvolgorde in de Grünfeld terecht te komen, maar zijn tegenstander ging daar niet op in en ontwikkelde gewoon zijn stukken. Jasper deed zijn uiterste best om met een breekzet als c5 tegenspel te creëren, maar dit kwam nooit echt van de grond. Wit offerde vervolgens een kwaliteit voor 3 pionnen en het leek mij niet duidelijk hoe Jasper deze pionnen ging tegenhouden. Uiteindelijk dacht wit in onderstaande stelling na Pc3 nog een kwaliteit te gaan verliezen en gaf tot onze grote opluchting op. Tegenstander Bert Kramer had hier echter nog Dd7! kunnen spelen, waarna Stockfish ongeveer +5 aangeeft! Na bijvoorbeeld Dxd7 Pxd7 Pxb1 Pxb8 Txb8 wint zwart nog wat materiaal, maar is te laat om de pionnen tegen te houden.

Bart speelde op bord 3 een partij die alle kanten op kon, zoals we van hem gewend zijn. In de opening gaf de engine al snel +3 aan, maar Bart wilde dit iets te enthousiast omzetten in een materiële voorsprong. Hij pakte een extra toren mee, maar moest alle zeilen bijzetten om geen mat te gaan. Dit kon eigenlijk alleen door zijn dame te offeren, waarna het eindspel verloren is. In de avondcompetitie spelen we nog steeds zonder increment en daardoor moest Paul van Helvoort in 9 seconden nog vier zetten produceren. Hij koos eieren voor zijn geld met een remiseaanbod en Bart nam dat sportief aan.

Eindstand: 3.5 – 0.5 voor de onzen. Met een beetje pech had het zomaar 2-2 kunnen worden, dat is het mooie aan de avondcompetitie! Komende dinsdag wacht alweer de volgende tegenstander: DSC A. Zij zijn op papier kampioenskandidaat nummer één, dat wordt weer een zware kluif.