Fedor en Pieter in de regiofinale Schaak-Off 2021

Op zondag 10 oktober werd in Oisterwijk de regiofinale gespeeld van de Schaak-Off, het schaakevenement van de schaakbond KNSB waarvan eerder de voorronde bij EGS werd gespeeld. Samen met Fedor Sazonov was Pieter Couwenberg één van de finalisten, hij doet verslag.

Om klokslag 14 uur werd de tafelindeling bekend gemaakt en werd het startsein gegeven. Het speeltempo was nu 20 minuten + 5 seconde..
In de eerste partij speelde ik met zwart. Op het bord verscheen een Grunfeld –Indische opening. Een lange tijd ging de strijd gelijk op maar mijn tegenstander wist me aardig onder druk te zetten. Gedurende de partij werd de druk groter en groter op pion f7. Moest met al mijn stukken verdedigen en dit koste me te veel tijd. Waardoor ik de partij terecht verloor.

In de tweede partij speelde ik tegen Joep van Dijk, een speler uit Best, en tegen hem had ik al eerder gespeeld tijdens de voorrondes op 14 september. Die partij eindigde in een remise. Joep had toen zwart en, wel zo eerlijk, nu wit. Op het bord verscheen het Gesloten Siciliaans. Nadat ik de opening veilig door gekomen was wist ik via een penning de witte dame van Joep van het bord te nemen en won ik deze partij. Dit betekende dat ik weer terug in de race was voor de finale.

De laatste partij mocht ik met de witte stukken spelen. Op het bord verscheen het Hollands, de Leningrad variant. Omdat ik iets te snel en onnauwkeurig speelde, verloor ik mijn b-pion. Maar niet getreurd ook de pion op b7 verdween snel in de doos. Lang ging de partij gelijk op en vond ik dat ik zelfs wat beter stond omdat mijn stukken meer activiteit hadden. Totdat ik een blunder maakte en hierdoor een paard verloor. Strijdvaardig bleef ik zoeken naar tegenspel en in het slot lukte het mij om de materiële achterstand in te halen maar de klok was mij wederom ongunstig gestemd en ik verloor ook deze partij op tijd. Toch wel een beetje pijnlijk, want een remise was voor mij gevoel meer gerechtvaardigd.

Fedor deed het vanmiddag beter: hij haalde 2,5 punt en werd in zijn groep gedeeld eerste. Hij mag later dit jaar door naar Utrecht om de landelijke finale te spelen. Mijn avontuur stopt hier, maar ongetwijfeld komt er een gevolg met Fedor in de hoofdrol.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012