EGS 2 opent het seizoen met nederlaag tegen De Pion 2

Op zaterdag 9 oktober was het zover voor de schakers in het tweede team van EGS. Eindelijk weer fysiek schaken zonder de opgelegde maatregelen ter bestrijding van corona En dat was te merken, de hele middag was de sfeer gemoedelijk. De strijders daarentegen waren juist gespannen en zelfs een beetje zenuwachtig. EGS 2 speelt dit seizoen in de Klasse 6E. En vandaag thuis tegen de Roosendaalse schaakvereniging De Pion 2.

Zo rond de klok van één uur werden de klokken ingedrukt en werd het doodstil in de zaal. Een rondje langs de borden:

Fedor Sazonov speelde met zwart tegen Ad Bruijns. Een zeer ervaren schaker. Over en weer kregen beide spelers kansen, die ze niet benutten. In het eindspel maakte Fedor het laaste foutje, waardoor hij de partij verloor. Na afloop vertelde Fedor dat hij een slechte partij had gespeeld en door een blunder de partij moest opgeven. Maar hij had wel indruk gemaakt op zijn tegenstander, die mij liet weten dat Fedor geen gemakkelijke prooi was, waar je zomaar van wint.

Op bord 2 speelde Peter Ansems. De partij was lang in evenwicht, maar doordat hij te veel risico nam, verloor hij.

Op bord 3 speelde Andrei Sazonov een lange spannende partij. Er ontstond een Siciliaan met op de tweede zet van wit f4. Tot aan zet 26 was het een gelijk optrekkende strijd die uiterste concentratie vereiste. Andrei meldt: ,,Na de 26de zet verloor ik de controle over de stelling en werd ik onder druk gezet. Helaas raakte ik in tijdnood en zag ik een paardvork wat ook nog eens een koninklijk vorkje bleek te zijn over het hoofd.”

Frans Brock speelde een mooie partij. In de opening won hij het loperpaar en creeerde hij een dubbelpion bij zijn tegenstander. ,,Zo nu en dan stond ik voor moeilijke keuzes. Zo bood mijn tegenstander zijn witveldige loper aan, maar moest ik hierop ingaan? Als ik zou slaan zou mijn koningstelling nog meer onder druk komen te staan. Ik kon niet goed inschatten of de open lijn opwoog tegen de tweede dubbelpion van mijn tegenstander. Dus besloot ik hier niet te ruilen. De stelling bleef enige tijd gesloten totdat ik dacht een voordelige ruil te kunnen doen. Maar nadat de rook was opgetrokken, bleef ik met een achterstand zitten. Ik was een stuk kwijt en had onvoldoende compensatie voor de pion die ik tijdens de ruil had geslagen. Desondanks pakte ik strijdlustig de verdediging op. Helaas mocht dit niet baten en verloor ik. De les die ik vandaag leerde: van ruilen komt huilen.”

Op bord 5 speelde Rob van Esch, een gevaarlijke schaker die de tegenstander graag in de val laat lopen. Op het bord verscheen het Damegambiet. ,,Jammer genoeg trapte mijn tegenstander met een elo van 1495 niet in de Elephant trap. Doordat ik mijn loper op g1 niet kon ontwikkelen en ik mijn torens daardoor niet heb kunnen verbinden, heb ik continu achter gestaan met als gevolg het verlies van mijn paard. Steeds verder werd ik in het nauw gedreven met een totale aanval op mijn koning, echter stond zijn koning achter de pionnen op slot met als gevolg dat hij ook zijn paard moest offeren om niet mat te komen staan. Ik heb, tijdens het eindspel, nog remise aangeboden maar Kees wilde doorspelen met als gevolg een dubbele aanval van mijn dame op zijn koning en toren: 1-0″

Op de laatste 3 borden van EGS 2 speelden onze jeugdige talenten. Thijs Spapens speelde een mooie partij. De strijd ging lang gelijk op en het werd uiteindelijk door eeuwig schaak remise. Op bord 7 en 8 speelden de broers Ciske en Sil Meeuwsen Venema. Zij debuteerden in de KNSB competitie. Beiden speelde ze een mooie lange partij, maar uiteindelijk was de tegenstand iets te sterk en verloren ze beide.

Sil over zijn partij: ,,Ik vond dat ik in het begin best goed speelde, ik dacht na over alle gevolgen van bijna elk stuk. Ik speelde voorzichtig en mijn tegenstander won daardoor terrein. Dat was niet slim. Ik heb een paar dubbele aanvallen verijdeld. Na zet 9 zag ik dat de druk opvoerde op mijn paard op c3, ik probeerde dat te dekken met a3, wat niet heel de beste zet was. Ik zag zet 11 en 12 aankomen en speelde daarom de vervolgzetten die ik bedacht had. Hierdoor verloor ik een pion, ik had beter, bleek achteraf, a4 kunnen spelen dan was ik geen punt verloren. Bij zet 26 verijdelde ik een dubbele aanval. Bij zet 27 en 28 maakte ik echter een fout. Ik keek over een dubbele aanval heen en zwart maakte daar gebruik van. Bij zet 33 stond ik ongeveer 30 minuten achter met een tijd van 15 minuten over. Bij zet 34 sloeg ik een ongedekte pion wat niet slim was omdat hij toen gratis mijn loper kon pakken. Ik had beter mijn koning op c1 of d1 kunnen spelen. Even later gaf ik op na 40 zetten gespeeld.”

De felicitaties gaan deze middag naar het team De Pion 2, zij wonnen met 1,5-6,5. Maar het gezegde luidt: het eerste gewin is kattegespin.