EGS 1 verliest nipt in Axel

EGS toog voor de tweede ronde in de derde klasse G naar het Zeeuws-Vlaamse Axel. Daar werd de dagen ervoor de bevrijding gevierd door de Polen. De Poolse ambassadeur had nauwelijks zijn hielen gelicht of EGS 1 schoof met een (Vlaamse) Pool op het eerste bord aan tegen een Vlaams-Zeeuwse ploeg: Schaakclub Landau uit Axel had namelijk meer Belgen dan Zeeuwen opgesteld.

Ruud Licht op het tweede bord streefde naar een snelle openingstreffer, hetgeen mislukte. Robin Verhoeven bracht de stand weer snel in evenwicht. Alex van Lanen leek EGS aan een winstpunt te helpen in een mooie maar ingewikkelde aanval. Bij zijn berekening vergiste Van Lanen zich echter in de volgorde van zetten.

De Goirlenaren stonden op achterstand maar op nagenoeg alle borden leken zij een betere stelling te hebben.
Artur Kuszelewski verloor bij een gelijke stand door het vallen van de vlag. Bram van Huijgevoort had een sterke
stelling opgebouwd die echter moeizaam tot winst gebracht kon worden. Uiteindelijk vond Van Huijgevoort de
winnende voortzetting. Jan Langenberg liet de winst daarna glippen waardoor een fraaie aanval van Bart Plasmans nodig was om aansluiting te houden met de Zeeuwen.

Met een stand van 4-3 kon Jasper Kools nog een gelijkspel afdwingen. Kools zag twee winstmogelijkheden maar een mogelijkheid had hij niet goed doorgerekend. De verkeerde keuze derhalve. Door de remise van Jasper Kools bleef EGS op 4,5 – 3,5 hangen en verloor daardoor nipt.

De volgende wedstrijd tegen Sliedrecht zal gewonnen moeten worden om het verblijf in de derde klasse nog te kunnen verlengen.