EGS 1 verliest van sterk Goes

Debuut in Derde Klasse KNSB

Na 87 jaar speelde EGS voor het eerst in de Derde Klasse van de KNSB.  Schaakclub Goes was de eerste tegenstander in deze derde klasse. Op papier waren de Zeeuwen ca.  250 ELO-punten per bord sterker dan de Goirlenaren.

Knap tegenspel tegen sterkere tegenstanders

Ruud Licht kwam snel twee pionnen achter tegen Ricardo Klepke. Licht verloor snel tegen de voormalige Eerste Klassespeler. Op het tweede bord.

Robin Verhoeven speelde op bord 1 met zwart tegen viervoudig Zeeuws kampioen Joey Grochal. Na een mooie partij werd na veertig zetten tot remise besloten. Robin offerde in de opening een pion in ruil voor actievere stukken.  Zie de stelling om de partij van de kopman van EGS mee te beleven.

Ard van Beek verloor de controle over de e-lijn. Zijn zwakkere positie probeerde Van Beek te verbeteren met drastische maatregelen maar tevergeefs. Een snel verliespunt voor de Goirlenaren.

Jasper Kools liet zich op het vierde bord niet zomaar naar de slachtbank leiden door zijn tegenstander. Kools koos voor strategisch interessante maar foutieve strategie. Een slechte ruil van een sterke loper tegen een paard bleek een zwakke voortzetting. In de analyse bleek dat Jasper in het late middenspel een goede mogelijkheid om het tij te keren, over het hoofd had gezien.

Bart Plasmans speelde een partij met 79 zetten. Na vijfeneenhalf uur met aanvankelijk zicht op winst en later op remise, moest Plasmans zijn vlag alsnog strijken.

Alex van Lanen kwam moeilijk uit de opening. Zijn tegenstander deed een reek passieve zetten waardoor Van Lanen het initiatief kon overnemen en een mataanval succesvol kon afronden. De eerste maar ook enige winstpartij bij het debuut in de Derde Klasse was een feit.
Deze fraaie partij van Alex tegen Rinus Burgerhoff kun je naspelen: Analyses en is door Alex van commentaar voorzien.

Na een Siciliaanse opening van Jan Langenberg ontstond werd zware druk gelegd vanuit wit op b6. Ondanks een dubbelpion en een geïsoleerde pion kwam Langenberg redelijk uit de opening. Bij een verkeerd ingeschatte combinatie verloor hij echter zijn dame met als enige compensatie een loper en een paard. De verbonden torens van Langenberg bleken zo sterk dart zijn Goese tegenspeler remise aanbood.

Tegen Eddy Vanlerberghe legde de speler uit Zuid-Beveland met zwart grote druk op de damevleugel. De Vlaamse EGS-er kon door de opkomende tijdnood van zijn opponent afwikkelen naar remise.

Vraag voor de lezer

Na 24. Dd1 is het tijd voor zwart om materiaal terug te winnen, ziet u hoe Robin dat deed?

Grochal-Verhoeven, stelling na 24. Dd1

Antwoord

Antwoord: 24. … La4, 25. Dc1 Pc2 en zwart wint een kwaliteit. Dit zag wit niet zitten en besloot terecht om met 25. axb4 zijn dame te offeren. Grochal kon hiermee genoeg materiaal terugwinnen om later remise te houden.