15 september 2021 Verslag van Maarten
Schaak-Off bij EGS: een echte schaakavond voor iedereen!

Afgelopen dinsdag was het dan zover, de eerste ronde van de Schaak-Off werd gehouden in De Wildacker. EGS was een van de zes verenigingen in Brabant (zeventig landelijk) die als gastheer voor dit landelijk toernooi fungeerde. Schaak-Off is bedoeld voor alle schaakliefhebbers die weer eens fysiek wilden spelen en de voorrondes worden op een clubavond gehouden. Dit is meteen een nadeel gebleken, omdat het voor jeugdspelers niet erg aantrekkelijk is om in een schoolweek tot circa elf uur ’s avonds te spelen.

Uiteindelijk waren er veertien spelers, waaronder zes EGS-ers, van diverse pluimage, ELO 2093 tot beginner, die in vier groepen aan de gang gingen. Immers het toernooi is opgezet als een viertallen-rapid-competitie. Dus twee viertallen en twee drietallen, ingedeeld naar rating of ervaring, zetten zich schrap en gingen geconcentreerd van start.

Jan, onze barman, zei later dat hij schakers nog nooit zo geconcentreerd bezig had gezien. Er werden dan ook een aantal partijen op het scherpst van de snede gespeeld en deze partijen leverden ook mooie analyses van de spelers op.

De nummers een van de vier groepen zullen worden uitgenodigd voor de volgende regionale ronde, ergens half oktober. Gisteren hebben zich geplaatst: Eric de Moor, Fedor Sazonov, Pieter Couwenberg, Youp van Dijk, Lars Timmers, Job Hoekstra en Mark Brugman.

Al met al een leuk evenement waar veel nieuwe contacten ontstonden met als enig nadeel dat, zoals eerder gezegd, de -jonge- jeugd niet meespeelde vanwege het tijdstip op de dag.

8 september 2021 Verslag van Alex
Ook het seniorenschaak op donderdagmiddag begint weer

Nu de clubavond op dinsdag weer is opgestart, kan ook een andere activiteit van EGS een doorstart maken na een pauze vanwege de zomer/corona: de seniorenschaakmiddag.

Deze schaakinloop is bedoeld voor volwassenen die het schaken (opnieuw) willen leren kennen of hun vaardigheden willen verbeteren. Een middag ter lering en vermaak, waarbij het doel kan zijn om bij de schaakclub wedstrijden te gaan schaken, en/of om op een gezellige en ongedwongen manier met denksportspelletjes bezig te zijn om de denkspieren lenig te houden. Dit alles onder leiding van schaaktrainer Erik Hamers.

De schaakmiddagen worden gehouden in wijkcentrum De Wildacker en ze beginnen weer op 16 september. Zuivere speeltijd is van 14.00 uur tot 16.00 uur, met vanaf 13.45 uur inloop en na vieren de gelegenheid om de lopende partij uit te spelen, op te ruimen en wat na te praten.

De activiteit staat open voor eenieder, lidmaatschap van EGS is niet vereist. De kosten zijn per keer 5 euro, cursusmateriaal inbegrepen.
Je betaalt voor de keren dat je daadwerkelijk deelneemt aan de schaakinloop.

Uitgebreide informatie over de inhoud van de verschillende cursusniveaus kunt u onder de link Schaakles terug vinden.

4 september 2021 Verslag van Alex
Schaken in Goirle? Dat kan weer!

Het schaakleven in Goirle is weer begonnen en hopelijk (als corona een beetje mee wil werken) kunnen we ons weer opmaken voor een vertrouwd seizoen. Dat betekent dat EGS vanaf dinsdagavond 7 september elke dinsdagavond weer een clubavond houdt in De Wildacker. Voor de invulling van elke specifieke avond zie de agendapagina op deze site.

Wie eens kennis wil maken met de schaaksport in verenigingsverband en vrijblijvend een of enkele keren mee wil spelen bij EGS, kan zich aanmelden bij wedstrijdleider Rob van Esch (zie de contactpagina van deze website). Gewoon eens binnenlopen op dinsdagavond in De Wildacker om de sfeer te proeven kan natuurlijk ook. Hou dan wel rekening met de op dat moment geldende coronamaatregelen!

3 september 2021 Verslag van Alex
Daar aan de kust, de Zeeuwse kust

Voor het debuut van EGS 1 in de landelijke derde klasse kunnen we het steven richting het westen wenden. De tegenstanders komen met uitzondering van het Tilburgse SG King allen uit West-Brabant of, in drie gevallen, Zeeland. EGS 1 start met een thuiswedstrijd tegen Goes en mag daarna op reis naar Axel om het op te nemen tegen S. Landau. Het belooft een zwaar seizoen te worden voor EGS 1, maar dat viel te verwachten na de onverwachte promotie (EGS stond bovenaan in het afgebroken seizoen 2019-2020 en omdat er plekken wegvielen in hogere klassen, kreeg EGS de kans om te promoveren).

EGS 2 heeft op één uitzondering na allemaal Brabantse tegenstanders. De vreemde eend in de bijt heet in de klasse 6E is het Rotterdamse RSR Ivoren Toren 2 (waartegen EGS thuis speelt). Verder is ook EGS 2 komend seizoen vooral in West-Brabant te vinden, van Dongen tot Bergen op Zoom.

Jammer genoeg hebben de twee EGS-teams bij de competitie-indeling een sterk afwijkend speelschema cadeau gekregen van de schaakbond, waardoor de twee ploegen slechts één keer tegelijk thuis spelen.

28 augustus 2021 Verslag van Alex
EGS gastheer van voorronde van landelijke Schaak-Off

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert samen met meer dan zeventig schaakclubs en regionale schaakbonden in 26 september een landelijk schaaktoernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off. Dit om te vieren dat er na de zomer eindelijk weer fysiek kan worden geschaakt bij de diverse schaakclubs. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Goirle is een locaties waar de eerste voorronde wordt gespeeld. Het toernooi bestaat uit lokale voorrondes die door heel Nederland worden gespeeld bij tientallen schaakverenigingen. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale. Alle wedstrijden vinden fysiek plaats, want dat is tenslotte de aanleiding van het toernooi: de terugkeer naar de schaakzaal vieren.

De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring en (voor zover bekend) speelsterkte: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Dit maakt de Schaak-Off bij uitstek geschikt voor spelers die in de coronatijd via internet de smaak van het schaken te pakken hebben gekregen en eens kennis willen maken met het schaakverenigingsleven. Maar leden van EGS (of andere schaakverenigingen) kunnen natuurlijk ook gewoon meedoen.

De Goirlese voorronde van de Schaak-Off wordt gespeeld op dinsdagavond 14 september op de speellocatie van de Goirlese schaakclub EGS: wijkcentrum De Wildacker. Deelname is dus gratis. Het is wel nodig om vooraf in te schrijven, en niet via EGS maar via de landelijke organisatie! Dat kan via www.schaakoff.nl.

Uiteraard wordt bij het spelen van de Schaak-Off rekening gehouden met de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Bekijk hier meer NIEUWS berichten