Het digitale schaakleven bruist

Historische zegereeks Eerste Goirlese Schaakclub
In de online schaakcompetitie van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond werd EGS drie weken geleden al met grote voorsprong kampioen in de Vierde Klasse. De laatste wedstrijd tegen een combinatie uit de Gelderse Vallei had daarom alleen nog statistische waarde. De tegenstander PSV DoDO/Barneveld 1 een combinatie van spelers uit Barneveld, Putten en Lunteren werd in record tempo aan de zegekar gebonden. Robin Verhoeven, Jasper Kools en Bart Plasmans wonnen hun twee partijen terwijl Ard van Beek een half punt liet liggen. Cas Overzier verloor zijn partijen, omdat zijn internetverbinding niet stabiel was.
EGS – PSV DoDO/Barneveld 7.5-2.5

In maart 2020 voerde de Eerste Goirlese Schaalclub nog de ranglijst aan in de reguliere (fysieke) competitie maar deze competitie werd afgebroken en ongeldig verklaard door de Schaakbond vanwege opgelegde restricties in verband met Covid-19. Een half jaar later besloot de Schaakbond een alternatief te bieden voor het fysieke schaak en werd een online competitie opgestart. EGS, schijnbaar onaangedaan door het ‘gestolen’kamioenschap van 2020, won al haar wedstrijden gedecideerd.

Sinds het het 3-5 verlies tegen SV Waalwijk op 2 november 2019 heeft EGS nu veertien wedstrijden op rij in verschillende schaakcompetities gewonnnen. Deze zegereeks is uniek in de zesentachtigjarige geschiedenis van EGS.

EGS 2 sluit competitie af met gelijkspel
Het tweede team van EGS sloot de competitie af met een gelijkspel tegen Zukertort 2 uit Amstelveen. Pascal Graafmans won zijn beide partijen terwijl Erik Hamers en Thijs Spapens zowel een wedstrijd wonnen als verloren.

Team Battle op zondagavond
Op zondagavond wordt op dit moment een competitie gespeeld waarin de spelers drie minuten + twee seconden per zet toegemeten krijgen. Nagenoeg alle topclubs in Nederland nemen deel aan deze competitie met vier klassen van tien teams. EGS 1 houdt zich al enkele weken staande in de subtop van de Tweede Klasse. Robin Verhoeven is de specialist in het heel snelle schaak en tevens teamleider van een versterkt EGS 1: Jelmer Hoeksma en Thomas Kools maken als gastspeler deel uit van de Goirlese formatie.

Een club kan veel spelers inschrijven maar alleen de eerste acht tellen mee voor het klassement. Een goede formule want iedere speler die mee wil doen, kan aanhaken bij zijn team. In de laatste ronde was Jasper Kools met 44 punten de absolute uitblinker van EGS. Hoeksma, ooit Tilburgs kampioen, Verhoeven, Van Beek en Thomas Kools scoorden boven de twintig punten. Alex van Lanen, Eddy Vanlerberghe en Henk Renders zorgden voor de overige punten. (De partijen en eindstand zijn hier terug te vinden.)

 

Vraag voor de lezer
In het bijgevoegde diagram leek de Gelderse Dirk Veldhuizen er goed voor de staan met een toren en een pion extra tegenover slechts een zwart paard. Bart Plasmans was echter met de zwarte stukken aan zet en wist een laatste truc uit de mouw te schudden. Ziet u hoe zwart de partij kan winnen?

 

 

 

 

 

 

 

 

(Antwoord: zwart speelt Txb2+ en na Txb2 wint Pd1+ een toren en daarna gaf de witspeler op.)

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012