EGS leidt in KNSB online

De KNSB organiseert dit seizoen de landelijke competitie digitaal. EGS 1 speelt in de Vierde Klasse van deze landelijke competitie. De digitale tegenstanders komen o.a. uit Groningen, Haarlem, Amsterdam en Zoetermeer. Behalve EGS zijn Waalwijk en OSV (Oss) in deze klasse ingedeeld. Met Staunton zijn de drie Brabantse clubs titelkandidaat.
De schakers treffen elkaar twee keer: een keer met wit en een keer met zwart. Per team schuiven vijf spelers aan.

Midden-Brabantse derby
Waalwijk, al jaren de grote concurrent in de regio, was ook titelkandidaat. Jasper Kools, Ruud Licht en Jan Langenberg wisten met 1-1 de score in evenwicht te houden. Op bord 1 trof Robin Verhoeven een sterke tegenstander in Wilbert Scheurs (rating 2148). Scheurs won met 1,5 – 0,5. Op bord twee wist Ard van Beek Feike Liefrink (2055) twee maal te verschalken en bracht daarmee de stand op 5,5 – 4,5 voor EGS. Van Beek was daarmee de matchwinnaar tegen Waalwijk, dat daardoor de titelaspiraties in rook zag opgaan.

EGS verslaat Oss
Ook OSV uit Oss had nog titelaspiraties. Een punt achterstand en een half bordpunt voor op leider EGS in het klassement. Opnieuw moest Robin Verhoeven het opnemen tegen een tegenstander met een hoge rating. Fred Hallebeek heeft met 2160 250 meer ELO-punten dan Verhoeven. Hallebeek won met 1,5 – 0,5. Bart Plasmans corrigeerde de stand voor EGS snel met een 2-0 zege op het vijfde bord. Ard van Beek en Jasper Kools trokken met zeges van 1,5 – 0,5 de winst over de streep voor het Goirlese team. Bram van Huijgevoort speelde een verdienstelijke 1 – 1 tegen Nico Schouten(2135) op het tweede bord: 6-5 -3,5 voor EGS.

Titel op 13 februari nabij
Op 13 februari speelt EGS tegen Staunton Groningen en de Groninger Combinatie. Bij winst op Staunton Groningen is de titel heel nabij op enkele rondes voor het einde van de competitie.

EGS 2 verslaat Vughtse Toren 1
Het tweede team van EGS won van Vughts Toren 1 met 6-4. Dubbele zeges van Pascal Graafmans en Erik Hamers, een halfje voor Fedor Sazonov en 1,5 punt voor Thijs Spapens. Een knap resultaat voor de laatste. Fedor Sazonov moest dit keer met een remise genoegen nemen. In de laatst vijf wedstrijden voor de landelijke competitie scoorde het jeugdtalent uit Oud-Turnhout 4,5 uit 5.

Vraag voor de lezer

Jasper Kools speelde in deze stelling zijn loper naar c3. Was het een fatale blunder of het weggeven van een remise?

(Antwoord: Deze stelling valt nog binnen de remisemarge. Wit speelde hier Kd5, waarna Jasper in tijdnood koos voor Ld4? De witspeler liep in de partij met de koning naar f5 en won daarmee een pion en de partij. In plaats van Ld4 was Kb5/Kb6 voldoende geweest voor een remise, want na Ke6 Kc5, Kf5 Kd4 wint wit weliswaar de pion op g5, maar zwart pakt de pion van e4 mee en kan remise houden.)