Net geen eerste plaats bij de teambattles op zondagavond

Vorige week zondagavond 17 januari begon alweer de derde serie van de Nederlandse teambattles op Lichess. Alle 35 deelnemende teams werden willekeurig verdeeld over 4 klasses, waardoor EGS in een zeer sterke competitie terecht kwam. Oud Zuylen (Utrecht) bracht een kwalitatief gelijkwaardig team op de been en zodoende volgde er een spannende strijd om de achtste plaats. Twee uur lang schommelde het verschil tussen de 2 en 15 punten, in het voordeel van de Utrechters. In de laatste 10 minuten leek EGS de achtste plaats te veroveren, maar mede dankzij een ontketende “Makaak” stelde Oud Zuylen de achtste plaats veilig. Blijkbaar kunnen apen erg snel schaken, want deze speler wist maar liefst 38 partijen te spelen (en daarin 40 punten te halen), terwijl de meeste deelnemers niet meer dan 20 potjes schaken. Uiteindelijk dus de rode lantaarn voor EGS, maar toch was het een geslaagde avond. Overigens mocht Henk Renders het nog opnemen tegen GM Smeets, dat is toch niet voor iedereen weggelegd. Henk wist de GM van LSG nog wel schaak te zetten, maar uiteindelijk gaf hij zich na 34 zetten gewonnen. Voor de volledigheid zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Een week later werd elk team weer op basis van speelsterkte ingedeeld en daardoor kwam EGS in de oude vertrouwde derde klasse terecht. Oud-lid Jelmer en Matthijs Muis deden voor het eerst mee en daardoor kwamen maar liefst 10 spelers in actie. In het eerste half uur slingerde de onzen rond de derde en vierde plaats, maar daarna werden de punten steeds vlotter binnengehaald en kwam EGS wederom in een tweestrijd met Oud Zuylen terecht. Af en toe sloegen we een gat van 15 punten, echter bleek het maar weer dat dit in de teambattles niet veel voorstelt en met nog 10 minuten te gaan stonden beide teams gedeeld op de eerste plaats. Uiteindelijk was het een kwestie van stuivertje wisselen en met nog een paar seconden over wist Jelmer vijf punten binnen te halen. Dit leek genoeg zijn voor de eerste plek, maar in de laatste seconde was het Oud Zuylen dat er met de overwinning vandoor ging.

Jelmer wist met 38 punten wel de eerste plaats in het individuele klassement te bemachtigen, een knappe prestatie. Verder waren onze spelers erg aan elkaar gewaagd, aangezien liefst 6 spelers (Jasper, Ard, Thomas, Pascal, Eddy en Robin) tussen de 21 en 26 punten scoorden. Verder boekte Yijun een aantal mooie overwinningen en speelde een knappe remise tegen de nummer 2 van de eindstand. Matthijs maakte van de mogelijkheid gebruik om niet het hele toernooi mee te spelen, maar hij boekte nog wel twee mooie overwinningen. Voor de liefhebbers zijn de uitslagen hier terug te vinden.

Tot slot komt er nog een primeur aan. Sinds kort is het op Lichess mogelijk om met meer dan 10 teams in een toernooi te spelen en de organisatie van de teambattles wil hier gebruik van gaan maken. Aankomende donderdag wordt dit voor het eerst uitgeprobeerd en zullen alle 37! teams in één competitie spelen. Het voordeel hiervan is dat iedereen nog meer spelers van zijn eigen niveau voorgeschoteld krijgt. Wanneer dit bevalt, zal ook op de zondagen iedereen in een grote groep schaken. Deze keer duurt het maar een uurtje, dus van 20:00 tot 21:00. Het toernooi is hier terug te vinden. Uiteraard is iedereen die dit leest van harte welkom om mee te doen.

EGS heeft een privacystatement opgesteld.
naar Boven

©  EGS   Eerste Goirlese Schaakclub

Ontwerp: Rachel&Co  2012